Dodaj do ulubionych

Chaos estetyczny w mieście? Przykład idzie z gó...

02.01.13, 16:58
W Szczecinie wszystko wszystkim przeszkadza, również Panu Panie Knap... a czy Pan spróbował kiedyś własną inicjatywą zarobić pieniądze ...? może i miejsce nie jest zbyt fartowne dla tego kiosku, ale w naszym mieście rzeczywiście powstają biurowce po terenach na których kiedyś stały takie kioski, tylko pytanie mam jedno : Ile ludzi ma dzięki tym biurowcom pracę ???? bo dzięki kogucikom i pawilonom na bramie portowej ludzie mieli pracę ! Na turzynie gdzie vyły stragany wszystko się kręciło, a galeria w ich miejscu pada!
Jarmark świąteczny w centrum miasta też by pewnie Pabu przeszkadzał ...? A jak Pan pojedzie na Charlottenburg do centrum Berlina to zje Pan ze zwykłej budki ulubioną niemiecką kiełbaskę ...? Tam jarmark, stragany z upominkami czy z chińskim jedzeniem nikomu nie przeszkadzają. Piszecie głupoty i chyba inaczej pojmujemy takie słowa jak przedsiębiorczość....
I teraz w kontekście tego listu zastanówmy się dlaczego tyle ludzi ze Szczecina ucieka???!
Obserwuj wątek
    • Gość: edek Re: Chaos estetyczny w mieście? Przykład idzie z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 17:14
      Hehe, w budzie z kebabem więcej ludzi pracuje niż w biurowcu? Ale, za przeproszeniem, beka.
      • Gość: T. Gentryfikacja IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.13, 17:18
        Gość portalu: edek napisał(a):

> Hehe, w budzie z kebabem więcej ludzi pracuje niż w biurowcu?

Edek a jak skomentujesz ten temat?
        Na turzynie gdzie stały stragany wszystko się kręciło, a galeria w ich miejscu pada!
        • zed.1 Re: Gentryfikacja 02.01.13, 18:42
          Poniewaz jak sie ma biznes z buda to sie nie trzeba wysilac na jakosc. To najtanszy do prowadzenia interes. Jak juz sie robi galerie handlowa to trzeba umiec i inwestowac w to. A taki gos z budy tego nie potrafi i nie rozumie.

Autor listu powinien dodac, ze jest jeszcze taki twor o nazwie ZDiTM, co z estetyka nie mial nigdy nic wspolnego. Sam dysponuje kilkudziesiecioma budami, ma kilkaset wiat (kazda inna), kilkaset smietnikow i innych mebli miejskich (podobnie - wszystkie inne). Ostatnio zas dostal do reki kolory floating garden i chlapie nimi na lewo i prawo bez chwili przemyslenia jak robic to estetycznie. Poza tym zabral sie za technike i robi tablice z odjazdami, zrobione z betonu, naklejki i szkla. Slowa design nie mozna nawet uzyc przy tych obiektach bo zditm go nie zna.
    • ok-cham Buda jak buda... 02.01.13, 17:27
      Proponuję dać podobnym "inwestycjom" szansę przed wejściami do Oxygenu czy biurowców na Bramie Portowej. Może nawet Rada Miasta kompleksowo i odgórnie zobowiąże inwestorów do zaakceptowania bud, budek i budeczek przed progiem wznoszonych obiektów, bo jak nie, to fora ze dwora? Pewnie nawet żelazna dama szczecińskiej opozycji w Radzie podpisałaby się obiema rękami pod takim projektem. Niech przyjezdni widzą, że miejscowi nie gęsi i sami też inwestują aż dudni (pustym śmiechem).
      • zed.1 Re: Buda jak buda... 02.01.13, 18:43
        Tam juz jest jakas budka z kurczakiem floating garden.
      • tertium-non-datur Re: Buda jak buda... 02.01.13, 22:08
        ok-cham napisał:

Pewnie nawet żelazna dama szczecińskie
        > j opozycji w Radzie podpisałaby się obiema rękami pod takim projektem.

Poczekaj trochę. najpierw przeczyta przez kilka-kilkanaście dni artykuły w kilku gazetach, zobaczy po której powinna stanąć stronie i czy się jej to w ogóle politycznie kalkuluje i wtedy napisze arogancki list do gazety.
    • blogfiles Chaos estetyczny w mieście? Przykład idzie z gó... 02.01.13, 17:40
      Akurat na liście stu najbardziej palących problemów tego miasta estetykę postawiłbym na miejscu ostatnim.
    • windsurfer69 takie miasto jaki gospodarz = żadne !!! 02.01.13, 18:03
      a za co KASĘ BIORĄ TE SFORY PASOŻYTÓW-URZĘDASÓW " odpowiedzialne " za estetykę tego miasta ?!! obrażają się na bilbordy w Poznaniu zachęcające do wyjazdu ,ale tu NIE MAJĄ NIC DO ZAOFEROWANIA PRÓCZ BEŁKOTU I PUSTOSŁOWIA......żenująca atmosfera w tym mieście !!!
      • Gość: estonskipolicjant Re: takie miasto jaki gospodarz = żadne !!! IP: *.nitka.net.pl 02.01.13, 18:55
        Moim zdaniem jeden z lepszych tekstow od jakiegos czasu w "wybiorczej".
        Naladowany taka iloscia problemow ze sam nie wiem od czego zaczac.
        Jak wiecie Szczecin to moje miasto mozna by powiedziec moja milosc od mojego urodzenia zakochany jestem w nim i zafascynowany ale tez bardzo dumny z tego faktu ze jestem mieszkancem Szczecina od tegoz wspomnianego narodzenia mego.
        Bardzo spodobal mi sie ten fragment tekstu dotyczacy jednolitej reklamy albo moim zdaniem z jakims jednym elementem tej reklamy wyrozniajacym nasze miasto od innych.Tak powinno byc .
        Swietnie wychwycona zostala demagogiczna postawa "naszego krolika" ktory niby to odwiedza rady dzielnicowe a i tak robi swoje ,karleje ten "krolik" w ekspresowym tempie stajac sie posmiewiskiem mieszkancow nie tylko Szczecina.
        Jestem wsciekly na zmiane barw Szczecina ktore zawsze byly niebiesko czerwone a teraz staly sie rozmemlane bioloniebieskojasnozielone.Pozostana w pamieci tak jak ten ktory je wprowadzil - mialkie.Mialki "krolik" pozostawil po sobie mialkie barwy/kolory.

To napisalem ja estonski policjant ktoremu pewien Polak ze Szczecina
        zaproponowal 1000$ za mozliwosc patrolowania ulic Tallina w dniach
        przeniesienia na cmentarz "Brazowego Zolnierza"
        ;-))
        • Gość: PawelA Re: takie miasto jaki gospodarz = żadne !!! IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.13, 19:42
          Jak Cię nie lubię i uważam, że przesadzasz w swoich twierdzeniach, tak w tym wypadku rację masz niewątpliwą.
          Ale na to wszystko zaraz przyjdzie równie miałki zed i wyjaśni nam obu, jak to strategia "cloating gardensów" wzbije nas pod niebiosa nowoczesnego świata. I jakimi dyletantami i bezguściami jesteśmy uważając, że barwy Szczecina i Gryf były 50 razy lepszą marką niż ten blado-miałki żyg z dysmózgowym bełkotem.
    • tertium-non-datur Re: Chaos estetyczny w mieście? Przykład idzie z 02.01.13, 22:05
      Władze miasta powinny stworzyć przepisy, które ustandaryzują jakość i formę reklamy miejskiej. Po drugie, teren ścisłego centrum miasta powinien być uwolniony od wszelkiej zabudowy nietrwale związanej z gruntem. Byłoby to równoznaczne z zakazem stawiania bud, kramów czy straganów w reprezentacyjnych miejscach w centrum.

A dlaczego tylko w centrum, a reszta dzielnic miałaby wg autor listu wyglądać byle jak z reklamami i kioskami gdzie popadnie? Skoro reklamy zostałyby zakazane w centrum, to natychmiast przeniosłyby się poza centrum tworząc tam jeszcze większy chaos niż jest teraz.

Formułki " teren ścisłego centrum miasta powinien być uwolniony od wszelkiej zabudowy nietrwale związanej z gruntem" też okazałyby się łatwe do obejścia przez sprytnych przedsiębiorców. I co to znaczy uwolniony kto zapłaci odszkodowania?
    • Gość: jacek Re: Chaos estetyczny w mieście? Przykład idzie z IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.13, 23:35
      Czy domopol to nowe pseudo pyskatej (bez)radnej niezależnej, która prowadzi biznes w podobnym blaszaku? O mało się nie posikała z zachwytu nad tym szkaradztwem :)
    • Gość: bartek Re: Chaos estetyczny w mieście? Przykład idzie z IP: *.play-internet.pl 03.01.13, 16:41
      ja sie akurat zgodze, ze stare, blaszane budki w centrum miasta je szpeca, a nie dodaja uroku... no ale tez prawda jest taka, ze jednak duzo sie zmienia na lepsze, zarowno w centrum, jak i w innych dzielnicach.. niedawno bylem u kolezanki na warszewskich malych bloniach - ladnym, nowym osiedlu z masa zieleni, a jeszcze jakis czas temu tam nic nie bylo... podobnie z centrum, ktore wbrew pozorom bardzo sie zmienilo na przestrzeni ostatnich kilku lat, nie mam tutaj tylko na mysli budowy kolejnego centrum handlowego
    • Gość: BernardN. Re: Chaos estetyczny w mieście? Przykład idzie z IP: *.play-internet.pl 04.01.13, 16:51
      Ja rozumiem akurat narzekania, chociaż dużo bardziej od chaosu wizualnego przeszkadza hałas w mieście. Wiadomo, że chaos estetyczny to domena każdego miasta w Polsce, więc i naszego Szczecina niestety też dotyczy :/. Ogólnie z poczuciem estetyki nie jest w naszym kraju najlepiej... Ale jak wspomniałem jak otwieram okno w swoim mieszkanku, to o wiele bardziej przeszkadza mi to co słyszę niż to co widzę. Przyznam, że coraz poważniej myślę o wyprowadzce gdzieś w spokojniejsze miejsce, bo nie ma za bardzo od tego ratunku. Niedawno mi taki artykuł wpadł o tym właśnie interia360.pl/moim-zdaniem/artykul/poskromienie-mieszczucha,59371 Nie jestem chyba sam w mojej bezradności.
    • Gość: gosc a jednak można... IP: 217.153.7.* 18.01.13, 12:19
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,130891,13251629.html#MT
      "Dość szpetnych i dużych reklam na ulicach Starego Miasta, na Plantach Krakowskich wraz ze Wzgórzem Wawelskim! Kraków wypowiedział wojnę samowolce reklamowej i powołał park kulturowy. Władze nakazały, aby szyldy reklamowe w Starym Mieście miały maksymalnie 80 cm długości i 60 cm wysokości. Z kolei powierzchnia reklamy wiszącej na elewacji nie może przekraczać 1 mkw. Reklamy nie mogą też wisieć niżej niż 2,5 metra. Obowiązuje również zakaz używania neonów i eksponowania więcej niż jednej reklamy dla jednego przedsiębiorcy. Dzięki egzekwowaniu przepisów obowiązujących od 2011 roku miasto wyraźnie wyładniało."
    • Gość: eSka Re: Chaos estetyczny w mieście? Przykład idzie z IP: 212.2.126.* 18.01.13, 23:22
      Nie zależnie od oceny wyglądu i doboru blaszaka, moim zdaniem jego usytuowanie jest
      niczym nie uzasadnione w tym miejscu i łamie pierwotne założenie projektanta chodnika/drogi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka