Dodaj do ulubionych

Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz...

24.03.13, 17:47
Panie Andrzeju, rozumiem ze trzeba zarabiac i cos pisac. Mam tylko pytanie dlaczego to ma byc monotematyczne i dotyczyc tylko buspasa na Energetykow. Malo jest tematow w miescie? Broni Pan tego przedsiewziecia tak zaciekle, jakby codziennie spoznial sie w pracy, bo dojezdza autobusem z prawobrzeza.
Prawda jest troche inna i nie trzeba jechac o 13-tej, czy 16-tej, bo wtedy za pierwszym razem jest stagnacja, a za drugim ruch zaczyna sie w przeciwna strone. Proponuje wstac w poniedzialek o 6-tej rano, pojechac pod Opere i pobserwowac ruch tak do godziny 10-tej rano. Moze Pan zabrac sobie kawe w termosie, bo zimno, a i Pan pewnie nieprzywykly do wstwania skoro swit.
Obserwuj wątek
    • plosiak Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz... 24.03.13, 17:48
      Czuję się niejako wywołany do tablicy, bo byłem jednym z kilkudziesięciu forumowiczów, którzy w wakacje jednolicie podważyli jakikolwiek sens "badań" natężenia ruchu we wtorek o godzinie 10. Tak się składa, że ludzie myślący wiedzą doskonale, że problemem nie jest przejezdność Mostu Długiego w wakacje poza godzinami szczytu. Była to nieudolna próba manipulacji, ale nie każdy potrafi się do błędu przyznać.

Może dla kogoś stanie 10 minut w korku to pryszcz. Dla mnie nie. Wolę ten czas spędzić z rodziną lub w jakikolwiek inny sposób; nie chcę, by ktoś decydował ze mnie. Obojętnie, czy jest to dziennikarz, radny czy urzędnik.
      • Gość: pedal rowerowy Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra IP: *.opera-mini.net 24.03.13, 17:57
        zgadzam sie z autorem artykulu. Jechalem dzis tam rowerem w nocy i nie ma tam najmniejszych korkow. Jesli narzekacie na korki w dzien jezdzijcie w nocy i po problemie. A buspas musi byc!
        • zed.1 Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra 25.03.13, 07:44
          Cała dyskusja robi się idiotyczna. Każdy policzy czas wtedy kiedy mu wygodnie i uznaje to za normę.
          By dojść do jakichkolwiek wniosków trzeba liczyć conajmniej tydzień lub dwa i to przez kilka godzin by wyznaczyć faktyczne trendy ruchu. Liczbę aut, czas przejazdu i kierunki.
          Inaczej te wszystkie teorie można wrzucić do śmieci.
          • zed.1 Jeszcze jedno 25.03.13, 07:47
            Jeszcze ważniejsze jest badanie ile aut zjeżdża jednorazowo z mostu. Ile może maksymalnie zjechać. Wtedy już prosta matematyka rozwiąże problemy.
      • Gość: Andrzej Kraśnicki Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra IP: *.agora.pl 25.03.13, 14:03
        Wakacyjne testy nie były prowadzone o godzinie 10. Najpierw było to między godziną 7 a 8, a tydzień później między 14.30 a 17. W tekstach opisujących to co wówczas się działo te godziny zostały podane. Proszę więc nie podawać fałszywych informacji.
        • Gość: redaktor do Agory IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 22:58
          A nie zastanawiałeś się, żeby zostać studentem dorabiającym na zlecenie liczeniem samochodów na skrzyżowaniach? Bo pisanie w kółko tych samych, bezsensownych bredni jest szkodliwe dla statystyk czytelnictwa twojej gazety i naczelna powinna dawno wywalić cię za to na zbitą mordę.

Może byś chociaż podał statystyki korków z nowego systemu zarządzania ruchem? Czy za te kilkadziesiąt milionów etacik dla patrzącego w kamery nie obejmuje w obowiązkach liczenie opóźnień?

Dziwne też, że nie OGARNIASZ INTELEKTUALNIE prostej sprawy: trzy wjazdy do miasta i na jednym zwężenie... tu nie trzeba kamerki w samochodzie, wystarczy POMYŚLEĆ dziennikarzu od siedmiu boleści!
        • Gość: Kraśnicki senior Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra IP: *.opera-mini.net 26.03.13, 21:10
          Bardzo przepraszam za post powyżej. Gdybym wiedział co z niego wyrośnie wyskoczyłbym wcześniej...
    • gosc-km Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz... 24.03.13, 17:54
      Do autora tych wypocin... A ja Ci gościu z całego serca życzę, żebyś robotę dostał na Hejki... i żebyś musiał dzień w dzień, codziennie wychodzić z niej o 15:00... i żebyś tam zasuwał do końca Twoich dni. Może wtedy zrozumiesz, jak pieprzysz bez zensu... choć po treści dotychczasowych wypocin nie sądzę...
      • Gość: gosc Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra IP: *.play-internet.pl 24.03.13, 18:05
        Znowu lekka manipulacja... całe miasto wie że że korki tam tworzą się od 14.30 do 16.00 ...więc nasz as dziennikarstwa tworzy materiał o 13 i 16.10 :):):)
        Pozdrawiam serdecznie , życzę więcej sukcesów !!
        • evergreen111 Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra 25.03.13, 11:23
          Największy ruch trwa do mniej więcej od 1500 do 1630 (nie do 1600). I nie ma tam korków, tylko go slow. To tak dla porządku. Pozdrawiam kolegę kierowcę :-)
      • Gość: tomiboy Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 16:37
        Mam podobne spostrzeżenia co autor tekstu a jeżdżę tą drogą codziennie do pracy w porcie.Zawsze musi być jakieś ale,tak źle tak jeszcze gorzej.Sam jestem kierowcą i rzadko kiedy czekałem tam dłużej już 10/15 minut.Nie pogadajmy w paranoje są ludzie co jeżdżą komunikacją miejską i co mają powiedzieć.
    • Gość: eee PRAWDA jest jedna IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 18:23
      Przyczyną korków są samochody, a nie buspasy, dziennikarze czy kosmici.
      • zed.1 Re: PRAWDA jest jedna 25.03.13, 07:45
        Dziwne, byłem ostatnio ma autostradzie. Tysiące samochodów i zero korków. Teoria poszła do śmieci.
        • Gość: ehhh Re: PRAWDA jest jedna IP: *.pl 25.03.13, 09:49
          Dziwne byłem na paru autostradach na których były korki. Kwestia ilości samochodów - teoria działa.
          • zed.1 Re: PRAWDA jest jedna 25.03.13, 10:19
            Gdyby działała to ma moich też by były. Czyli jak działa tylko czasem to teoria nie działa.
            Za to wniosek może być taki, że korki powodują przeszkody a nie ilośc aut. I te przeszkody trzeba usuwać.
            Przeszkody tutaj są proste: wąskie gardło zjazdu i ograniczona pojemność drogi przed tym zjazdem. Buspas wyłączył z użycia dwa pasy a nie jeden bo debilnie odciął lewą stronę... To jest główny problem. Drugi to właśnie czas zielonego światła na moście i jego częstotliwość.

Planowane wyjście jest kompromisowe wobec obu stron i nie widzę dlaczego ktoś chce to ograniczać na złość autom.
            • Gość: ehhh Re: PRAWDA jest jedna IP: *.pl 25.03.13, 10:55
              Gdyby nie działała to o pólnocy na Energetyków też by był korek.
    • lojalista Prawa rynku 24.03.13, 18:25
      Czy redakcja szczecińskiej gazety dopasowuje swój poziom do poziomu czytelnika, czy czytelnikom nie zależny na profesjonalnym dziennikarstwie i dlatego nie protestują.
    • lampeduza pan redaktor to wesołek- 10 minut korka to pikuś 24.03.13, 18:30
      pan redaktor ma dużo czasu ... dla niego 10 minut stania w korku to pikuś. 300 dni x 10 minut = 3000 minut rocznie w korku = 50 godzin = 2 doby! proszę pomnożyć to przez tysiące kierowców.
      tymczasem dwa pasy na Energetyków stoją puste bo lewy to lewoskręt, środkowy tylko dla autobusów. stój 10 minut i patrz na dwa puste pasy??? dobre ćwiczenie silnej woli i opanowania!
      • evergreen111 Re: pan redaktor to wesołek- 10 minut korka to pi 25.03.13, 11:20
        Takie wyliczanki są tylko pozornie sensowne. Załóżmy, że 35 mln Polaków gubi dziś po złotówce (wpada im do rzeki, do kanalizacji, gdziekolwiek - nie do odzyskania). Jutro to samo.
        Idąć Twoim tropem wyliczamy, iż Polacy stracili aż 70 mln złotych! W dwa dni! Tragedia narodowa?
        Nie, nikt się nie przejmuje stratą swoich 2 złotych. I słusznie. Czemu zatem ma służyć Twoja wyliczanka, dotycząca tysięcy kierowców w skali roku?
        A przez 10 minut można sobie posłuchać dobrej muzyki, albo i gdzieś zadzwonić - bo zakładam, że każdy myślący kierowca (a więc i Ty także) szarpnął się na wcale niedrogi zestaw głośnomówiący. Ja w każdym razie nie nudzę się podczas go slow. Może dlatego, że poznałem na własnej skórze w Hiszpanii - jako kierowca - co znaczą prawdziwe korki?
        A tak przy okazji: znasz inne polskie miasto porównywalnej wielkości, w którym lepiej by się - niż w Szczecinie - jeździło? Ja nie.
        Zauważ, że u nas są korki tylko wtedy, gdy jest jakaś kraksa - we wszystkich innych przypadkach mamy co najwyżej go slow. Ale jednak go! Nie pisz zatem o 10-minutowym powolnym posuwaniu sie przez Energetyków, jako o tkwieniu w korku. Korek jest wtedy, gdy np. przez 10 minut stoisz w miejscu, nie posuwając się ani o metr.
        Pozdrowienia od kierowcy jeżdżącego codziennie w godzinach szczytu z prawo na lewobrzeże.
        • przemek_1185 Re: pan redaktor to wesołek- 10 minut korka to pi 25.03.13, 23:17
          I dlatego mamy sobie utrudniać życie wybierając rozwiązanie piętnujące kierowców zamiast możliwego kompromisu?bo nie ma korków,tylko 'go slow'? Chcesz to siedź w aucie słuchaj muzyki,rozwiązuj krzyżówki,ale nie każ innym tego robić,bo Tobie jest przyjemnie,gdy nakładasz 10 minut na odcinku możliwym do przejechania w 15.
    • znajomy_prezesa Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz... 24.03.13, 18:41
      Jakoś nie mogę w wywodach Pana Kraśnickiego znaleźć logiki.
      Buspas rzekomo wyznaczono dlatego, że autobusy stały w korkach - a teraz po zwężeniu ulicy do jednego pasa korków nie ma. Cud!
    • marek12345-6 Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz... 24.03.13, 19:34
      A ja proponuje zrobić jeszcze porównanie : bo skoro "korku" na Energetyków nie ma to dlaczego teraz z kolei korkuje się trasa zamkowa. Ludzie wiedzą, że Energetyków to wąskie gardło a system informowania o korkach inforuje o tym czesto to wybierają inne drogi. Trasa zamkowa zablokowana i nia da się o 14 czy 16 przejechać nie stojąć kilka razy. Sam wybieram Trasę zamkową bo wiem jeszcze jak sobie skrócić to czekanie i nie ryzykuje jazdą Energetyków. Rozwiązanie busspasa o czym będę wielokrotnie powtarzał jest beznadziejne blokuje na długości prawie kilometra jedną z dróg wjazdowych do miasta i dla mnie jak większość inwestycji w tym mieście ma charater prowizorki. Busspas z prawdziwego zdarzenia powienien prowadzić od wjazdu na trasę zamkową po torach ( w tym celu trzeba wysupłać pieniądze z unijnych dotacji, które przeznaczone będą na przebudowę torowisk) i zrobić ten pas aż do rozszerzenia i lewoskrętu w hejki. Tam autobus mogły wjeżdzać i włączać się do ruchu na moście na drugim pasie. takie rozwiązanie sprawiłoby, że kierowcy mogliby wjeżdzać do miasta na moście cłowym po dwóch pasach. A kierowcy tramwai i autobusów stali by tylko na krótkim odcinku na moście razem z innymi samochodami. Niestety miasto zaproponowało prowizorkę + system, kótry nazywają systemem zarządzania ruchu a kilka osób włącznie z dziennikarzem podniecają się rozwiązaniem. Prawda jest taka, i wielu może to potwierdzić, że teraz mamy kryzys, który powoduje, że wielu rezygnuje z dojazdami samochodami. Do tego przejazdy samochodami stają się mniej ekonomiczne bo miasto zafundowało wysokie opłaty za postoje w mieście. Opłaca się jeździć do miasta od czasu do czasu i ewentualnie do centrów hanldowych (gdzie 1 godzina jest za free). Dlatego drogi dziennikarzu mamy luz też na energetyków. Poczekajmy za rok albo 2 a zmienisz panie zdanie na temat energetyków i tej prowizorki jak kierowcy wrócą na drogi i ilość aut znowu zacznie rosnąć
    • marek12345-6 Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz... 24.03.13, 19:40
      Jeszcze jedno: Wystarczy zobaczyć na zdjęcie podpięte jako tytułowe do tego artykułu jak prowizorycze jest rozwiązanie buspasów: znaki informujące o buspasie powieszone są na prowizorycznych słupach, pokazują tylko 2 pasy choć są trzyna tej ulicy, brak namalowanych pasów... po prostu żenada
    • luketjorself Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz... 24.03.13, 19:57
      "Jeśli dwa pasy na ul. Energetyków zachęcą do korzystania z tej ulicy większą liczbę kierowców (tak jak było to kiedyś), to kolejka będzie taka sama."

Czyli mamy receptę na tłok na szczecińskich ulicach! Tam gdzie jest kilka pasów ruchu, zostawmy jeden, a pozostałe zamknijmy! Tam gdzie jest jeden pas, wprowadzić ruch jednokierunkowy, a ulice jednokierunkowe w ogóle zamknąć i zamienić na deptaki.
    • Gość: l Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 20:17
      ludzie, wy naprawde sie wyprowadzcie do innych miast jezeli 10min stania w kolejce to dla was mega korek...
      • k-100 Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra 24.03.13, 20:45
        Nie zapominacie że te owe 10 minut o które wojujecie to tylko wstęp bo to jedna krzyżówka jedne światła hamują a ile zajmuje przejechanie całego miasta?? po zsumowaniu wyjdzie nawet 40 min a w tym wypadku 10 min robi znaczenie.
      • marek12345-6 Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra 24.03.13, 22:20
        no coż. 10 min x 30 dni w miesiącu x 12 miesięcy. noto już nie mało a do tego dolicz ilość samochodów każdego dnia stojących w tym korku. ORLEN się cieszy i skarb Państwa też, który posiada akcje tego hurtownika paliw. Każdy korek, każde stanie na światłach, każde utrudnienie związane z opóźnienie napraw drogi i związane z tym spowolnieniem to koszta, które nie są widoczne ale są. Zobacz np. jak miasto rozwiązało temat naprawy Bo. Warszawy od Ku Słońcu: dziury są to postawili znak ograniczenia do 30km/h + ostrzeżenie o dziurach. Parę tyg. temu mówiłem, że nieudolne działania UM doprowadzi do tego, że będą stawiać znaki i tak się stało. Dostają w dupę kierowcy. Niedługo na znakach: obszar zabudowany dołączą znak ograniczenia prędkości + taki znak o dziurach i będzie to oznaczało, że w całym mieście one obowiązują. Kolejny absurd w tym mieście.
        A ty nie wiem czy świadomie czy nie popierasz takie działania
        • Gość: l Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra IP: *.globalconnect.pl 25.03.13, 12:14
          ale tu rozmawiamy o bus pasie? mi on nie przeszkadza, jak trzeba to stoje 10min, jak nie to stoje 6 min na trasie zamkowej i jakos to jest:)
          co do innych poruszonych przez ciebie kwestii sie nie wypowiadam, poza tym, ze dziur jest rzeczywiscie od cholery
    • tomasz.szczecin To jasne że Kraśnicki jr to beznadziey marian jest 24.03.13, 20:41

Tekst tego prowincjonalnego pismaka Kraśnickiego jr przypomina mi jak kiedyś na autostradzie koło Wrocławia porównywano poloneza z passatem.
      Wtedy też mówiono, że polonez dorównuje a nawet pod wieloma względami przewyższa volkswagena.
      Zgiń i przepadnij Kraśnicki
      dziękujemy już tobie.
      jesteś starym beznadziejnym niereformowalnym dziadem.
      Zgiń.
      • Gość: ojciec inwestor Re: To jasne że Kraśnicki jr to beznadziey marian IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 21:00
        Generalnie zgadzam się z przedmówcami , dwa pasy wjazdowe spowodują przynajmniej , że poza godzinami szczytu nie bedzie korków , teraz większość jedzie trasą zamkową, jak się przeluźni na Energetyków to na nią wrócą .
        • Gość: l Re: To jasne że Kraśnicki jr to beznadziey marian IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 21:02
          czy to znaczy,ze przed powstaniem buspasa nie bylo korka na energetykow? bo ja pamietam cos innego?
          • Gość: homo Re: To jasne że Kraśnicki jr to beznadziey marian IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 21:57
            Był, ale teraz na Trasie Zamkowej jest 2x taki :-)
            Ogarniasz?
            • Gość: l Re: To jasne że Kraśnicki jr to beznadziey marian IP: *.globalconnect.pl 25.03.13, 07:44
              ograniam, mieszkam na lewobrzezu, pracuje na prawobrzezu, kilka razy w tygodniu jezdza w ta i z powrotem w ciagu dnia i naprawde nie ma dramatu (no chyba,ze wypadek czy zamarzniety szczecin) :)
    • tomasz.szczecin pismak Kraśnicki 24.03.13, 21:08
      Jakiś czas już obserwuje wpisy tego pismaka Kraśnickiego jr.
      Straszny jest. W gazecie chyba jest z łapanki.
      Rozumiem, że ma trudności w wymyślaniu jakiegoś sensownego tematu do artykułu.
      Takie nudne miasto.
      Ale Kraśnicki jr. jest wyjątkowym dinozaurem pochodzenia wiejskiego.
      Zwyczajny marian.
      Moim marzeniem jest, aby takich kolesi jak Kraśnicki jr nie było.
      Powinni zapadać na jakąś chorobę i znikać.
      Nawet nie powinno być ich zwłok.
    • pawgas Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz... 24.03.13, 21:13
      Robienie pomiaru w piątki i poniedziałki jest bez sensu - zawsze jest mniejszy ruch, w każdej części miasta. Najgorzej jest w środę.
    • tertium-non-datur bus-pas w tym miejscu to idiotyzm do kwadratu 24.03.13, 21:15
      bus-pas w tym miejscu to idiotyzm do kwadratu

argumentacja pana k. jest absurdalna

nie dociera do niego to, ze wypisując te bzdury jest naprawdę przeciw bus-pasowi, bo skro jest tak świetnie z bus-pasem i nie ma żadnych korków.... to właśnie, po cholerę ten cały buspas!

ten buspas jest tam w ogóle niepotrzebny, bo co ma po nim jeździć? dlaczego nie dość że tory tramwajowe zajmują miejsce to jeszcze dublowane są trasy nieekologicznych spalinowych autobusów!!! dwa pasy dla komunikacji miejskiej i tylko jeden dla prywatnych środków transportu to szczyt debilizmu

widać tu typową urzędniczą bufonadę i arogancję. debile nie potrafią zaplanować komunikacji miejskiej tak, aby linie się nie dublowały, idioci wprowadzają takie opłaty za bilety, że opłaca się jeździć bardziej droższymi autobusami pospiesznymi niż tramwajami

w ogóle w normalnych miastach za autobus pospieszny nie płaci się więcej tylko tak samo jak za wszystkie inne, przeciez taki autobus jest bardziej ekologiczny bo nie marnuje paliwa stojąc na przystankach!!!! ale w szczecinie trzeba zdzierać z ludzi!!!

trzeba byc naprawdę idiotą by twierdzić, ze dba się o ekologię, o pasażerów itp. a linie wytyczać wg kretyńskich zdublowanych tras, zdzierać za pospieszne większe opłaty i jeszcze wprowadzać dwa niezależne pasy ruchu dla komunikacji zostawiając tyko jeden pas dla pozostałych

zlikwidować w cholerę te jebane nieekologiczne linie pośpieszne i problem buspasa przestanie istnieć, jest przecież ten jebany ekologiczny tramwaj!!! sorry za słowa, ale cenzuruje je automat a to mój środek ekspresji

albo może zróbcie tam jeszcze trzeci pas dla niepełnosprawnych, urzędników, kobiet w ciąży i nie wiem kogo jeszcze
      • tertium-non-datur Re: bus-pas w tym miejscu to idiotyzm do kwadratu 24.03.13, 21:15
        automat chyba nie działa...
    • tertium-non-datur jak pozbyć się korków - nowy pomysł 24.03.13, 21:20
      zablokować całkowicie tęn most i ulicę dla prywatnych środków transportu. spowoduje to automatycznie, że nikt nie będzie tam stać w korkach, prawda że świetny pomysł?

można pójść jeszcze dalej i zabronić jeździć po centrum prywatnymi samochodami, korki również przestaną istnieć...

a szczecin założy specjalną komunistyczną spółkę do przeładunku i rozwożenia towarów
      • Gość: ehhh Zna ktoś paradoks Downsa - Thomsona? IP: *.pl 25.03.13, 10:02
        Paradoks Downsa-Thomsona (paradoks Pigou-Knighta-Downsa) – obserwacja mówiąca, że prędkość równowagi pojazdów osobowych jest determinowana przez średnią prędkość od drzwi do drzwi identycznej podróży transportem zbiorowym.

Obserwuje się, że wzrastająca przepustowość dróg może prowadzić do dużego spadku płynności ruchu. Zjawisko występuje, gdy podróżujący rezygnują z transportu publicznego na rzecz prywatnego, co skutkuje niedoinwestowaniem transportu publicznego np. zmniejszeniem częstotliwości kursowania lub podniesieniem opłat za korzystanie. W efekcie stymuluje to dalsze decyzje o rezygnacji z transportu zbiorowego, co skutkuje większym niż pierwotnie zakorkowaniem ulic.

Konkluzją paradoksu jest stwierdzenie, że rozwój sieci drogowej nie jest efektywnym sposobem na rozładowanie zatorów drogowych, a często jest działaniem przeciwskutecznym. Zjawisko zostało szczegółowo opisane przez Martina Mogridge’a na przykładzie Londynu. Opracowanie zostało wydane pt. Travel in towns: jam yesterday, jam today and jam tomorrow?.

Jest to rozwinięcie teorii Downsa (1992) „potrójnej konwergencji”. Downs stworzył teorię wyjaśniającą trudność w usunięciu z autostrad korków związanych z godzinami szczytu. Według teorii, w odpowiedzi na zwiększenie pojemności autostrady kierowcy używający dróg alternatywnych zaczynają używać autostrady oraz jeździć w godzinach szczytu, a użytkownicy transportu publicznego rezygnują z niego na rzecz własnego samochodu.

Zjawisko opisane przez paradoks Downsa-Thomsona może odnosić się także do sieci komputerowych.

Paradoks nazwano imieniem Anthony’ego Downsa i J.M. Thomsona, a druga nazwa pochodzi od Downsa, Arthura Cecila Pigou i Franka Knighta.

Drodzy kierowcy (sam nim jestem ) powinniście być wdzięczni każdemu pasażerowi komunikacji publicznej, że nie użył tego dnia swojego samochodu.
        • Gość: ixi Re: Zna ktoś paradoks Downsa - Thomsona? IP: *.asternet.pl 25.03.13, 10:55
          He he. Czyli jak szersze są chodniki i jest więcej przestrzeni dla pieszych to znaczy że w mieście będzie więcej mieszkańców. Kolejna debilna teoria.
          • Gość: ehhh Re: Zna ktoś paradoks Downsa - Thomsona? IP: *.pl 25.03.13, 11:00
            Debilna interpretacja , teorii z twojej strony. Teoria nie mówi nic o zależności między szerokością chodników a zmianą polulacji miasta - jak doszedłeś do takiej zależności?
        • zed.1 Re: Zna ktoś paradoks Downsa - Thomsona? 25.03.13, 11:21
          Wszystko fajnie ale tam nigdzie nie ma rozwoju sieci drogowej bo nie doszła żadna nowa droga prowadząca do centrum. Wręcz zaszedł regres bo obcięto dwa pasy co nie zmieniło nic w ilości pasażerów komunikacji.
          Podobnie skala inwestycji w komunikację publiczną wyniosła kilkaset mln w ostatnich latach a nie dała żadnej różnicy.
          Tak więc może i te prawa działają, ale odnoszą się do skali makro a problem energetyków jest skalą mikro.
    • tomasz.szczecin chomąt Andrzej Kraśnicki jr 24.03.13, 21:20
      Czy chomąt Andrzej Kraśnicki jr ma homologacje jako przyrząd pomiarowy?
    • prawdziwy.nieuk Złe oznakowanie buspasa 24.03.13, 21:21
      Foto 1 pokazuje błąd na znakach. Na jezdni mamy 3 pasy ruchu, na znaku tylko 2.
      Na dobrą sprawę z wytartym oznakowaniem poziomym nie wiadomo który jest buspasem.
      • tomasz.szczecin Re: Złe oznakowanie buspasa 24.03.13, 21:22
        no tak ale to polska jest
    • Gość: rss autoresponder IP: 204.14.79.* 24.03.13, 21:43
      www.jerzybielec.blogspot.com/2012/10/buspas-na-moscie-dugim-w-oparach.html
      • Gość: rss a szpaltówka leci IP: 204.14.79.* 24.03.13, 21:45
        • Gość: rss ile jeszcze kopii tej samej propagandy? IP: 204.14.79.* 24.03.13, 21:45
          • Gość: rss humanistyczne bajania zamiast pomiarów i analiz IP: 204.14.79.* 24.03.13, 21:46
            • Gość: hieronim w końcu jakiegoś fachowca od dróg? IP: 204.14.79.* 24.03.13, 21:49
              A może zamiast przemyśleń Pana Redaktora przeczytalibyśmy jakąś merytoryczną wypowiedź nt. przepustowości skrzyżowania z dojazdem ulokowanym na 120 metrowym moście?

• Gość: efijhb Jak zawsze autor widzi co chce, a widzi co śni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 21:56
                chciał kiedyś udowodnić, że jak ktoś chce coś załatwić na deptaku Bogusława, to ma miejsce na ul. Rajskiego w kierunku do teatru lalek.
                Teraz widzi coś, ale tylko w swoim śnie.
                Dziennikarz to powinien być ktoś, a nie polityk.
                • Gość: komentator MIT'oman, czyli komentarz do własnego tekstu :-) IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 12:50
                  Zauważyliście, że ten Pan sam napisał tekst używając wyłącznie powtórek z własnych, wcześniejszych tekstów już opublikowanych.

Po czym sam sobie napisał KOMENTARZ do własnego tekstu, w którym pozytywnie wyraża się o swoim własnym zdaniu?

To już mania wielkości, czy zwykły brak warsztatu dziennikarskiego?
                  • Gość: ixi Re: MIT'oman, czyli komentarz do własnego tekstu IP: *.asternet.pl 25.03.13, 13:07
                    > Zauważyliście, że ten Pan sam napisał tekst używając wyłącznie powtórek z własn
                    > ych, wcześniejszych tekstów już opublikowanych.
                    >
                    > Po czym sam sobie napisał KOMENTARZ do własnego tekstu, w którym pozytywnie wyr
                    > aża się o swoim własnym zdaniu?
                    >
                    > To już mania wielkości, czy zwykły brak warsztatu dziennikarskiego?

Buta, ignorancja i lekceważenie czytelnika
    • zeniaaa Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz... 24.03.13, 22:18
      powiem tak nie było buspasa był taki sam korek jak teraz nie pasuje to wypier... na trase zamkową, albo niech usuną w pi... buspas na energetyków i te cwaniaczki co pier... że korek jest duży to niech sie wtedy przesiądą na busa oczywiście jak buspasa nie bedzie , przyjemnej podróży
      • Gość: nigga pimp Re: Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko stra IP: *.opera-mini.net 25.03.13, 05:14
        a na wala zenobiu majac auta mamy jezdzic autobusami by wachac smrod spod pach takich niedomytych czarnuchow jak ty???
    • przemek_1185 jak nisko upada GW Szczecin? 24.03.13, 23:56
      Buspas w obecnej formie ma tylko charakter tymczasowy,przecież i tak zejdzie na torowisko,i tak będzie dzielił jeden pas na moście.więc co to za bulwers Panie Redaktorze?
      Dzięki Sensowi,Kraśnickiemu,fanom z ZDiTM i radnym mieliśmy przez pół roku debilne i szkodliwe rozwiązanie. Nawet Hołdu Pruskiego korkowało się już na estakadzie TZ,czego dotąd nie widziałem.

Zresztą,pośpieszne powinny być tylko na TZ-marnotrawi się moje podatki na pseudopośpiechy dublujące tramwaj.Panie Kraśnicki po to buduje się szybki tramwaj,aby nieekologiczne autobusy powielały połowę jego trasy?

GW Szczecin upadło już tak nisko...jak nie kopiuj-wklej z encyclopedii Szczecina,to dziennikarz-aktywista na etacie...Czy szefostwo nie widzi jak ich gazeta traci jakikolwiek szacunek?Pan Redaktor zapomniał,że jest dziennikarzem,nie felietonistą...
      • tertium-non-datur Re: jak nisko upada GW Szczecin? 25.03.13, 00:14

> Zresztą,pośpieszne powinny być tylko na TZ-marnotrawi się moje podatki na pseud
        > opośpiechy dublujące tramwaj.Panie Kraśnicki po to buduje się szybki tramwaj,ab
        > y nieekologiczne autobusy powielały połowę jego trasy?

jak za organizację ruchu w mieście zabiera się GW, to nic dziwnego, ze człowiek nie mający o niczym pojęcia forsuje debilne i absurdalne rozwiązania

> GW Szczecin upadło już tak nisko...jak nie kopiuj-wklej z encyclopedii Szczecin
        > a,to dziennikarz-aktywista na etacie...Czy szefostwo nie widzi jak ich gazeta t
        > raci jakikolwiek szacunek?Pan Redaktor zapomniał,że jest dziennikarzem,nie feli
        > etonistą...

on nie jest ani dziennikarzem ani felietonistą

on uważa się za wszechwiedzącego najlepiej ze wszystkich, jak zorganizować ruch w mieście i uważa się też za projektanta, który najlepiej wie jak to wszystko powinno wyglądać ... żądam od niego okazania dyplomu architekty uczelni wyższej! tak czy inaczej nie od tego jest prasa aby projektować za obywateli a nawet za urzędników życie w miecie!!!!!!!!!!!
        • Gość: nigga pimp Re: jak nisko upada GW Szczecin? IP: *.opera-mini.net 25.03.13, 05:26
          czy wy naprawde nie zauwazyliscie ze ten carnuch to tylko popychle? jak nie ma tematu i w miescie sie nic nie dzieje to wrzucaja te jego wypluczyny gejowskiego odbytu byle cos sie dzialo... cala o nim prawda i jego warsztacie
    • nonejm510 Korek?? hah! 25.03.13, 06:42
      Powiem tak, pracuję jako kierowca i jeżdżę po mieście. Korek na energetyków?! hah dobre!

Powiem szczerze, raz mi się zdarzyło stać już na moście na Parnicy. Fakt faktem było to w listopadzie. Ostatnio w pesymistycznym wariancie korek sięga 1 wjazdu do portu od strony gdańskiej, stoi się zazwyczaj 10 min? To nie tragedia, często jeżdżę autobusem do pracy i widzę jakie są tego zalety - a raczej buspasa. Jako kierowca, nie denerwuje się, że jest korek bo powiem szczerze 10 min mnie nie zbawi czasem niestety się spieszę ale wyjeżdżam wcześniej o te 10 minut więc, że tak powiem myślenie nie boli... Dodatkowo zamontowany jest system sygnalizacji który uwzględnia natężenie.

Jednak pomija się jedną rzecz. Fakt faktem większość uderza na Trasę Zamkową, ale nie mówi się, że przy wylocie jest też mały korek na dwa pasy w kierunku Kaskady.

Więc osoby, które narzekają, że na Energetyków się korkuje - pozdrawiam serdecznie, i przypomnijcie sobie jak było na Struga jak jeszcze głównych jezdni nie było!
      • Gość: kerm Re: Korek?? hah! IP: 217.153.6.* 25.03.13, 09:38
        nareszcie jakaś normalna wypowiedź. reszta to wypowiedzi rozpieszczonych kierowców, którzy do kibla by podjeżdżali swoimi samochodzikami. komunikacja miejska powinna być priorytetowa a samochody pojedynczych prywatnych osób powinny mieć zakaz wjazdu do centrum (za wyjątkiem służbu użytecznych i mieszkańców cetrum). I tak jest za dużo smrodu spalin w centrach miast. Popatrzcie co się stało w Krakowie. Dlatego samochody wywalili tam z centrum i robią buspasy, gdzie się da ...
        • Gość: ixi Re: Korek?? hah! IP: *.asternet.pl 25.03.13, 10:02
          Żenująco stronniczy artykuł. Bzdury kompromitujące poziom intelekualny akr. Ale cóż - widocznie akr chce być na własne życzenie najbardziej znienawidzonym przez szczecinian dziennikarzem. Buspas w dotychczasowej formie był od początku nieprofesjonalnym rozwiązaniem zaś akr wspólnie z mocodawcami z BEZsens tego nie widzą. No cóż - to już chyba ich fundamentalizm rowerowo-KM ? może nawet ekoterroryzm ?
          • evergreen111 Re: Korek?? hah! 25.03.13, 11:41
            Kilkunastu ludzi krytykujących akr regularnie za każdy tekst, to jeszcze nie jest ogół szczecinian. To tak, jakbyś napisał, że szczecinianie są wulgarni i chamscy, bo kilku z forumowiczów "dyskutuje", posługując się tylko i wyłącznie wyzwiskami i wulgarnym językiem. Nie pisz zatem, że akr jest "najbardziej znienawidzonym przez szczecinian dziennikarzem", bo NIKT Ci nie dał prawa występować w imieniu szczecinian.
            Nie wszystko, co napisze akr, mi się podoba, ale czy od razu trzeba wypowiadać się przy użyciu plugawego słownictwa? Dyskusja nie polega na obrażaniu interlokutora, czyż nie?
            • Gość: homo Re: Korek?? hah! IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 12:46
              Jeden dziennikarz piszący w kółko macieju ten sam tekst w tej samej gazecie i nie uwzględniający ani wulgarnych, ani merytorycznych argumentów, to także nie jest cały szczecin, logiku z urzędniczego etatu...
              • evergreen111 Re: Korek?? hah! 25.03.13, 13:45
                Jesteś nieprzemakalny na moje wielokrotne deklaracje, że nie mam nic wspólnego z żadnym urzędem. No to dalej sobie nieprzemakaj. Wolny kraj.
                P.S. "Wulgarne argumenty" - no no, Bralczyk i Miodek zdębieliby chyba czytając, że według ciebie są takowe argumenty. W rozmowach z rodziną i przyjaciółmi też używasz "wulgarnych argumentów", czy może jednak ośmielasz się to robić jedynie anonimowo?
          • Gość: turysta Re: Korek?? hah! IP: 83.168.91.* 25.03.13, 11:41
            No cóż - to już chyba ich fundamentalizm rowerowo-KM ? może nawet ekoter
            > roryzm ?

jak juz dostaniesz raka od tych oparow benzenu to moze sie zreflektujesz ze ten caly ekoterroryzm sluzyl nawet tobie - osobie ktora najwyrazniej intelektualnie nie potrafi pojac ze zdrowiej jest gdy samochodow jest mniej na ulicach i bezrefeksyjnie urzadza codzienny wyscig szczurow..
            • Gość: ixi Re: Korek?? hah! IP: *.asternet.pl 25.03.13, 11:55
              > jak juz dostaniesz raka od tych oparow benzenu to moze sie zreflektujesz ze ten
              > caly ekoterroryzm sluzyl nawet tobie - osobie ktora najwyrazniej intelektualni
              > e nie potrafi pojac ze zdrowiej jest gdy samochodow jest mniej na ulicach i bez
              > refeksyjnie urzadza codzienny wyscig szczurow..

Drogi turysto ty jesteś bardzo ciężko chory psychicznie. Już czuje ten benzen wpuszczany tbie przez dziurkę od klucza. Na pewno jakiś przeklęty samochodziarz podciągnął ci do domu rurę z odpływem spalin. Trują cię !!!
              Połóż się w końcu do szpitala. Opowiesz lekarzom swoje teorie oni cię wysłuchają :
              www.psychiatria.miedzyrzecz.pl/content.php?cms_id=73&lang=pl&p=p3
            • Gość: nigga pimp Re: Korek?? hah! IP: *.opera-mini.net 25.03.13, 18:13
              a powiedz czarnuchu po co ci tak to swietne zdrowie jak ty sylwestra tu na forum spedziles dokladnie o polnocy jebiac kierowcow? Na ch... takie zycie jak twoje?
    • hiszpan25 Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz... 25.03.13, 09:53
      Ile razy idiocie autorowi trzeba tlumaczyc ze korki w tym rejonie robia sie jak ludzie jada do pracy (z prawobrzeza do centrum) czyli okolo 6-8 rano poniedzialek do piatku? Potem sa szanse na korki takrze po 15-17 jak ludzie wracaja z pracy tyle ze juz troche mniejsze bo wieksze natezenie ruchu jest z prawobrzeza do centrum (w koncu prawy brzeg to wielka sypialnia Szczecina) . Jak trzeba byc ograniczonym zeby nie zauwazac tak prostych spraw?!
    • naz1112 Korek z powodu buspasa? Mit, który tylko strasz... 25.03.13, 11:18
      Panie dziennikarzu od siedmiu boleści. Przecież Pan chyba nie kupił sobie dyplomu! Jeśli Pan uparcie i bezsensownie dalej broni swojej głupoty to chyba jest Pan wtórnym analfabetą. Co Panu do łba strzeliło, żeby upierać się, że dwa pasy ruchu to rozwiązanie gorsze niż jeden pas ruchu (plus sporadycznie wykorzystywany drugi pas przez tzw pojazdy uprzywilejowane). Wszyscy już dali się przekonać, że to jakiś paranoik i debil komunikacyjny testuje cierpliwość ludzi. Wykorzystanie trzeciego pasa, który prowadzi na ulicę Heyki dla pojazdów uprzywilejowanych jest dla wszystkich rozwiązaniem, na które powinni wpaść od razu nasi dzielni zarządcy ruchu. Trudno im było się przyznać do popełnionego błędu ale w końcu to zrobili. Nie ma się co wstydzić, że pomyłka to ludzka rzecz. Ale Pana upór i pozostawanie w głupocie aż do śmierci bardzo źle świadczy o Pana rozumku. Zupełnie nie rozumiem też Pana mocodawców, którzy powinni Pana zacząć leczyć i kontrolować czy leczenie daje nadzieje na powrót rozumku do głowy. Niech Pan schowa się na jakiś czas bo po tych artykułach to nie potrafię uwierzyć Gazecie Wyborczej w nic co piszą nawet porządni i zorientowani dziennikarze..
      • Gość: Gosc buspas powinien byc adaptacyjny IP: 195.124.114.* 25.03.13, 11:54
        tzn obowiazywac w razie zwiekszania ruchu, przesuniecie go na lewy pas to tylko mieszanie w bagnie niekompetencji miejskich urzednikow, zenada normalnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka