olga3388 28.03.13, 11:37 Ja mam Jukę. Nie duża, ok metra. ale jak trzeba to mogę oddać;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: arek Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.globalconnect.pl 28.03.13, 11:40 no tak to jest powód do artykułu... bo nie mamy innych problemów w Szczecinie niż PALMA w centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinkaejka Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.13, 11:56 No tak, palma odbija niektorym juz w Ciecinie... tak mozna sadzic z obecnej sytuacji w tym grodzie... krzystki,pistki...i inni...wiocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.13, 01:44 Ja mam palmę na zbyciu. Ukorzeniona w piwnicy a liście i kokosy na poddaszu. Prawie 8 m. Jeszcze 2 lata i dach trzeba będzie podnosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palma dlaczego na Hołdu Pruskiego? IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:56 Palma lepiej prezentowałaby się na Placu Kościuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meduza Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.globalconnect.pl 28.03.13, 11:58 A może tak posprzątać trochę ten syf w mieście? Jeżeli w tej menelowni zwanej śródmieściem jest już tak wesoło, że tylko palmy brakuje, to niech już bedzie ta palma. Zawsze można na niej jakąś małpę zawiesić. Niechby i krzystałową. Niech zgadnę: zlecenie na plastikową palmę dostanie wiadomo kto i ten gadźet za najwyżej 900 złotych bedzie kosztował 350 tysięcy, prowizja dla zleceniodawcy 30%. Jak zwykle, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fable Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 12:10 Super! Przed wojną w Szczecinie rosły palmy. Proponuję poszukać raczej jakichś odmian karłowatych. Klimat mamy łagodny i na zimę nie trzeba byłoby ich chować. Odpowiedz Link Zgłoś
arkonka2008 Grymas Stańczyka 28.03.13, 12:11 Oj zdziwiłby się błazen Króla Zygmunta Starego, Stańczyk gdyby usłyszał o pomyśle postawienia palmy na Placu Hołdu Pruskiego. Jedno z ważniejszych wydarzeń w dziejach Polski wkitujemy palmą ? Czy ktoś się z koniem pomieniał na głowy. Ludzie trzymajcie mnie, jak by rzekł bohater ze znanego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Włodkowic Re: Grymas Stańczyka IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 12:15 Mam odmienne zdanie; Hołd Pruski był głupotą do kwadratu, więc na pamiątkę tej głupoty dobrze będzie jeżeli stanie tam palma. Odpowiedz Link Zgłoś
arkonka2008 Re: Grymas Stańczyka 28.03.13, 14:25 Panie Pawle z Włodkowic wystarczy spojrzeć w metrykę mistrza zakonu, który klęczał przed Królem Zygmuntem Starym żeby zrozumieć, że było to jedyne słuszne rozwiązanie w owym czasie. A armią Karola V lepiej było nie zaczynać a czynienie z Zakonu lennika było bardzo dobrym posunięciem, takich mądrych co by wiedzieli co się stanie za bez mała trzysta lat w polityce nie ma. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lustro Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: 83.16.225.* 28.03.13, 12:14 Może bezmyślnie nie kalkujmy wszystkiego! Wiem że w Szczecinie nie ma już prawdziwych artystów, panoszą się tylko specjaliści od projektów, ale może poradźmy się kogoś kto się zna i wymyślmy jakiś ORYGINALNY własny wzór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 16:39 Przed wojną bylo pelno palm w Sznie, wiec nie kopiujemy Wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.globalconnect.pl 31.03.13, 12:34 A ja jestem za. Skoro pozazdrościliśmy Warszawie, postawmy kopię Pałacu Kultury i Nauki na Prawobrzeżu, najlepiej na lotnisku w Dąbiu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojszal Palma? 28.03.13, 12:15 Wolałbym, aby biurwy, szmaciarze, urzędasy i darmozjady postawili na nogi przemysł stoczniowy. Gwarantuję większą radość i pożytek społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Re: Palma? 28.03.13, 13:15 Takiś mundry? To postaw sobie halę i zajmuj się produkcją stoczniową. Kto ci broni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nietandecie Często nie dbamy o to co od lat w naszej tradycji IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.13, 17:09 za to stawiamy palmy, pełno reklam, zaśmiecając tym sposobem naszą coraz bardziej bałaganiarską przestrzeń publiczną i zaburzając nasz polski, dawny styl. Odpowiedz Link Zgłoś
prestidigitator70 Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 28.03.13, 12:22 Uważam, że pomysł jest DOBRY ! Tani pomysł, ale dający coś nowego dla miasta. Pod warunkiem, że będzie to żywa palma(y), bo to co jest w Warszawie to kicz niesamowity ;) Palmy w parkach widziałem nawet w środkowej Szwecji - robią niesamowite pozytywne wrażenie ! Jestem zdecydowanie na TAK ! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 I tylko mi palmy brak, palmy brak... 28.03.13, 12:37 I tylko mi palmy brak, palmy brak... w tym Szczecinu! ZUK nie wie co ze szmalem robic... spółki miejskie, to najlepiej prosperujace spółki w miescie! Wy sie zapytajcie co zdrozeje, zeby Wam potem palma nie odbiła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezio Re: I tylko mi palmy brak, palmy brak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.13, 13:28 jeżeli palma będzie łysa - to tak !! to trzeba stawiać. . Odpowiedz Link Zgłoś
borys_m Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 28.03.13, 13:35 Z całym szacunkiem, ale palma to chyba komuś odbiła. Całkiem dobry sposób, żeby odwrócić oczy mieszkańców od naprawdę istotnych spraw. Czy nie mamy innych, ważniejszych i bardziej naglących oraz wymagających zainteresowania rzeczy do zrobienia? Palma?! Próbując to w jakiś sposób [sobie] racjonalnie wytłumaczyć, doszedłem do kilku wniosków. Po pierwsze – co wspólnego ma Szczecin z palmami? O ile mi wiadomo – nic. Jeżeli w oczach jakiegoś szalonego architekta (artysty) powstał ten pomysł, to gratuluje mu wizji. Po drugie – palmy rosną w klimatach tropikalnych, a raczej Szczecinowi do tego daleko. Z naszymi zimami [luty 2012, -25 st.; marzec 2013, temperatury w nocy dochodzące do -13 st.; itd.] to nie widzę świetlanej przyszłości dla tego przedsięwzięcia. No chyba, że magistrat dysponuje funduszami na zbudowanie odpowiedniego zaplecza, aby palemce było ciepło w zimę. Po trzecie – być może twórcy tego pomysłu stwierdzili, że do ciągu dwóch niewypałów – Aleja Kwiatowa i zegar słoneczny – należy dodać trzeci. Niczym wisienka na torcie, a w naszym przypadku – palemka na placu, było by to ostatecznym potwierdzeniem absurdalności niektórych możnowładców… Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce 28.03.13, 16:57 Co ty, kur*a, nie powiesz? sedina.pl/albums/ftp/nowa_galeria/Grabower%20Anlagen/12%20-%20Grabower%20Anlagen%20-%20Park%20%AFeromskiego/09%20-%20Grabower%20Anlagen%20mit%20Parkhaus%20-%2002k.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: 212.2.126.* 28.03.13, 21:52 Obraz z foto. Okoliczności miejsca i warunki otoczenia są zdecydowanie inne. Palma z foto chyba jest z rodzaju "rośliny dla domu" ? Odpowiedz Link Zgłoś
borys_m Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce 09.04.13, 19:41 Po formie odpowiedzi [Twoich dwóch, które znalazłem], domyślam się, że mam do czynienia z fanem projektu… Jak już zamieszcza się taki obraz, warto opisać co to i skąd to właściwie jest. Taka mała rada ;) Odnalezienie tej grafiki zajęło mi dosłownie pięć minut – jest to Park Żeromskiego, przed rokiem 1945 i pochodzi ona z galerii fotografii według Johann-Sebastian-Bachinstitut, jak można przeczytać na stronie sedina.pl Uważasz, iż palma jest nam TERAZ potrzebna? Na podstawie powyższego zdjęcia? Czy może użyjesz jakiś innych – sensownych – argumentów, celem potwierdzenia Twojej tezy? Odpowiedz Link Zgłoś
zielona2b Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 28.03.13, 13:45 Ktoś tu ma palmę w głowie , co dziennie w drodze do pracy oglądam upadłego anioła , a teraz będę palmę ! Kabaret! Odpowiedz Link Zgłoś
36krzysiek Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 28.03.13, 13:57 A nie lepiej misia Barei? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.13, 14:04 A ja jestem ZA! Jakas miła odmiana . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 15:17 A ci co dostali podwyżki za mieszkanie komunalne od 1 kwietnia jako ponury żart primaaprilisowy zaczynają się składać na tę jakże potrzebną inwestycję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiooch na deptaku Bogusława IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 15:42 To jest właściwe miejsce, ożywi deptak Bogusława prestiżowe miejsce Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
marysia.3.3 Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 28.03.13, 15:51 Poszedł Kądziołka na przesłuchanie do komisji rewizyjnej i... palma mu odbiła. Więcej koszy by się przydało? Po co? przecież trzeba by je na opróżniać. A tak podziwiajmy palmę wdeptując w psie kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
zly_podatnik Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce 28.03.13, 21:52 Moje przypuszczenie graniczy z pewnością, że to palma odbiła po ostatnich aresztowaniach z powodu strachu przed kolejnymi oraz brakiem kooperantów do kolejnych sprzedaży mienia. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Zdzieraja opłaty i podatki z ludzi, a firmy padają 28.03.13, 17:57 Zdzieraja opłaty i podatki z ludzi, a firmy padają... wystsrczy przejść sie po miescie głównymi ulicami wszędzie sa puste lokale... a oni palmy chca stawiać! Podatki i opłaty obniżcie zeby ludzie mogli firmy prowadzić, a nie szastać pieniędzmi na lewo i prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Zdzieraja opłaty i podatki z ludzi, a firmy p IP: 212.2.126.* 28.03.13, 22:00 andreas.007 napisał: > Podatki i opłaty obniżcie zeby ludzie mogli firmy prowadzić, > a nie szastać pieniędzmi na lewo i prawo! ------ W samorządowej budżetówce wskażnikiem dla wysokości premii był/jest "przerób" wydanego pieniądza. Tam nie istniało pojęcie "efektywne wykorzystanie" - bzdury na kółkach są TU w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 21:09 moja ma ponad dwa metry, też oddam za darmo bez okazałej tabliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: 212.2.126.* 28.03.13, 21:37 Art. cyt: "W tegorocznej kompozycji kwietnika zastosowane będą ponadto czerwone i białe begonie bulwiaste oraz fioletowy heliotrop." "Jego wyniesienie zwieńczone ma być właśnie palmą." ------ To będzie estetyczne "pomieszanie z poplątaniem" - wizualnie jak balejaż FG Stfefin Czy w krajach w których rosną palmy są "syberyjskie wiosny" ? - kto głupotę W-wy kopiuje ? "By ustrzec drzewko przed mrozami - na zimę będzie zabierane z dworu i przechowywane w pomieszczeniach." Kto szuka dodatkowego zajęcia i wydawania pieniędzy na przeprowadzki drzew? Czy nie drzewa z naszej szerokości geograficznej, które będzie elementem dla uwagi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajpitoajpi12 Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 23:51 Widziałam zdjęcia przedwojennego Placu Grunwaldzkiego tonął w kwiatach i też były palmy. Żywe. Wytrzymują w tym klimacie pod warunkiem, że jesienią przewozi się je do szklarni.Niemcy stosują to w każdym mieście i nie stanowi to żadnego problemu, ani zdziwienia. Oni w ogóle dbają i o czystość i wystrój swych miast.My też mamy miejskiego ogrodnika i to jest jej pole do działania i olśniewania nas pięknem. Szkoda tylko, ze niebezpieczne sosny na pl.Szczerskiej czekają na upadek pod wpływem wiatru...a tak są zawsze dzieci.To też jest działka pani ogrodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: 212.2.126.* 29.03.13, 15:32 ajpitoajpi12 napisał(a): >.... ----- Rozumiem motyw pracy - jako powrót do historycznego wizerunku danego miejsca. Rozumiem, skupisko kilku/nastu palm i w otoczeniu kwiatów tropikalnego klimatu jako praktyczne poznanie roślinności odległych i nie dostępnych nam krajów - np. zamknięcie w PRL-u. Może lepiej wziąć przykład z miasta Poznań, które utworzyło i zachowuje rośliny w miejscu bez przeprowadzek. Widokówka i owszem mogła obrazem uchwycić sytuację sezonu. Sąsiedztwo drzew liściastych i tropikalnych palm jest dla mnie co najmniej dziwne i chyba nienaturalne w przyrodzie - dlatego napisałam pomieszanie z poplątaniem itp :) w sposobie wyboru formy i miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Budynek już jest - na Alei Palmowej 29.03.13, 01:13 Palma powinna stanąć na Alei Złomiarzy. Przecież to dla niej Krzystek wybudował tę szklaną palmiarnię - wysoką i wąską... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaspodlasia Re: Budynek już jest - na Alei Palmowej IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.13, 08:05 ja proponuję palmę w środku zegara słonecznego; ślicznie zwieńczy aleję ..."kwiatową" a latem rozwiąże też sprawę niewłaściwego czasu; na zimę do przechowania proponuję jakiś kościół, będzie tam wspomnieniem niedzieli palmowej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajpitoajpi12 Re: Budynek już jest - na Alei Palmowej IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.13, 14:30 tylko nie do kościoła nie przewiduję, aby oddali Odpowiedz Link Zgłoś
samsabat Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 29.03.13, 14:16 Komuś Palma odbiła.. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Będzie jak w Betlejem, jak jakiego osła przywiążą 30.03.13, 09:17 do drzewa. Osłem powinien być najbardziej ulubiony przez mieszkańców samorządowiec. www.youtube.com/watch?v=HNqVCYuHoCI Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo jak już, to może coś takiego ? 01.04.13, 10:44 krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,13652290,Palmy_na_Gubalowce__Nie__to_smrek_czochrany__ZDJECIA_.html#LokKrakTxt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutmacher Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.13, 10:58 Znowu głupota święci triumfy. Nie ma na co pieniędzy wydawać? Proponuję zlikwidowac przedszkola, szkoły, szpitala. Po co to komu tak naprawdę potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś