Dodaj do ulubionych

Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent...

28.03.13, 11:37
Ja mam Jukę. Nie duża, ok metra. ale jak trzeba to mogę oddać;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: arek Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.globalconnect.pl 28.03.13, 11:40
      no tak to jest powód do artykułu...

bo nie mamy innych problemów w Szczecinie niż PALMA w centrum
      • Gość: cinkaejka Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.13, 11:56
        No tak,
        palma odbija niektorym juz w Ciecinie...
        tak mozna sadzic z obecnej sytuacji w tym grodzie...
        krzystki,pistki...i inni...wiocha.
        • Gość: ASD Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.13, 01:44
          Ja mam palmę na zbyciu.
          Ukorzeniona w piwnicy a liście i kokosy na poddaszu. Prawie 8 m.
          Jeszcze 2 lata i dach trzeba będzie podnosić.
      • Gość: Palma dlaczego na Hołdu Pruskiego? IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 11:56
        Palma lepiej prezentowałaby się na Placu Kościuszki.
      • Gość: Meduza Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.globalconnect.pl 28.03.13, 11:58
        A może tak posprzątać trochę ten syf w mieście? Jeżeli w tej menelowni zwanej śródmieściem jest już tak wesoło, że tylko palmy brakuje, to niech już bedzie ta palma. Zawsze można na niej jakąś małpę zawiesić. Niechby i krzystałową. Niech zgadnę: zlecenie na plastikową palmę dostanie wiadomo kto i ten gadźet za najwyżej 900 złotych bedzie kosztował 350 tysięcy, prowizja dla zleceniodawcy 30%. Jak zwykle, prawda?
    • Gość: fable Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 12:10
      Super! Przed wojną w Szczecinie rosły palmy. Proponuję poszukać raczej jakichś odmian karłowatych. Klimat mamy łagodny i na zimę nie trzeba byłoby ich chować.
    • arkonka2008 Grymas Stańczyka 28.03.13, 12:11
      Oj zdziwiłby się błazen Króla Zygmunta Starego, Stańczyk gdyby usłyszał o pomyśle postawienia palmy na Placu Hołdu Pruskiego. Jedno z ważniejszych wydarzeń w dziejach Polski wkitujemy palmą ? Czy ktoś się z koniem pomieniał na głowy. Ludzie trzymajcie mnie, jak by rzekł bohater ze znanego filmu.
      • Gość: Paweł Włodkowic Re: Grymas Stańczyka IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 12:15
        Mam odmienne zdanie; Hołd Pruski był głupotą do kwadratu, więc na pamiątkę tej głupoty dobrze będzie jeżeli stanie tam palma.
        • arkonka2008 Re: Grymas Stańczyka 28.03.13, 14:25
          Panie Pawle z Włodkowic wystarczy spojrzeć w metrykę mistrza zakonu, który klęczał przed Królem Zygmuntem Starym żeby zrozumieć, że było to jedyne słuszne rozwiązanie w owym czasie. A armią Karola V lepiej było nie zaczynać a czynienie z Zakonu lennika było bardzo dobrym posunięciem, takich mądrych co by wiedzieli co się stanie za bez mała trzysta lat w polityce nie ma. Pozdrawiam
    • Gość: lustro Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: 83.16.225.* 28.03.13, 12:14
      Może bezmyślnie nie kalkujmy wszystkiego! Wiem że w Szczecinie nie ma już prawdziwych artystów, panoszą się tylko specjaliści od projektów, ale może poradźmy się kogoś kto się zna i wymyślmy jakiś ORYGINALNY własny wzór.
      • Gość: edek Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 16:39
        Przed wojną bylo pelno palm w Sznie, wiec nie kopiujemy Wawy.
        • Gość: . Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.globalconnect.pl 31.03.13, 12:34
          A ja jestem za. Skoro pozazdrościliśmy Warszawie, postawmy kopię Pałacu Kultury i Nauki na Prawobrzeżu, najlepiej na lotnisku w Dąbiu.
    • wojszal Palma? 28.03.13, 12:15
      Wolałbym, aby biurwy, szmaciarze, urzędasy i darmozjady postawili na nogi przemysł stoczniowy. Gwarantuję większą radość i pożytek społeczny.
      • Gość: z od kwietnia IP: *.play-internet.pl 28.03.13, 12:21
        taaaaa
      • lonelyboy1989 Re: Palma? 28.03.13, 13:15
        Takiś mundry? To postaw sobie halę i zajmuj się produkcją stoczniową. Kto ci broni?
      • Gość: nietandecie Często nie dbamy o to co od lat w naszej tradycji IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.13, 17:09
        za to stawiamy palmy, pełno reklam, zaśmiecając tym sposobem naszą coraz bardziej bałaganiarską przestrzeń publiczną i zaburzając nasz polski, dawny styl.
    • prestidigitator70 Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 28.03.13, 12:22
      Uważam, że pomysł jest DOBRY ! Tani pomysł, ale dający coś nowego dla miasta.
      Pod warunkiem, że będzie to żywa palma(y), bo to co jest w Warszawie to kicz niesamowity ;)

Palmy w parkach widziałem nawet w środkowej Szwecji - robią niesamowite pozytywne wrażenie !

Jestem zdecydowanie na TAK !
    • andreas.007 I tylko mi palmy brak, palmy brak... 28.03.13, 12:37
      I tylko mi palmy brak, palmy brak... w tym Szczecinu!

ZUK nie wie co ze szmalem robic... spółki miejskie,
      to najlepiej prosperujace spółki w miescie!

Wy sie zapytajcie co zdrozeje, zeby Wam potem palma nie odbiła...
      • Gość: prezio Re: I tylko mi palmy brak, palmy brak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.13, 13:28

jeżeli palma będzie łysa - to tak !! to trzeba stawiać.

.
    • borys_m Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 28.03.13, 13:35
      Z całym szacunkiem, ale palma to chyba komuś odbiła. Całkiem dobry sposób, żeby odwrócić oczy mieszkańców od naprawdę istotnych spraw.
      Czy nie mamy innych, ważniejszych i bardziej naglących oraz wymagających zainteresowania rzeczy do zrobienia? Palma?!

Próbując to w jakiś sposób [sobie] racjonalnie wytłumaczyć, doszedłem do kilku wniosków. Po pierwsze – co wspólnego ma Szczecin z palmami? O ile mi wiadomo – nic. Jeżeli w oczach jakiegoś szalonego architekta (artysty) powstał ten pomysł, to gratuluje mu wizji. Po drugie – palmy rosną w klimatach tropikalnych, a raczej Szczecinowi do tego daleko. Z naszymi zimami [luty 2012, -25 st.; marzec 2013, temperatury w nocy dochodzące do -13 st.; itd.] to nie widzę świetlanej przyszłości dla tego przedsięwzięcia. No chyba, że magistrat dysponuje funduszami na zbudowanie odpowiedniego zaplecza, aby palemce było ciepło w zimę. Po trzecie – być może twórcy tego pomysłu stwierdzili, że do ciągu dwóch niewypałów – Aleja Kwiatowa i zegar słoneczny – należy dodać trzeci. Niczym wisienka na torcie, a w naszym przypadku – palemka na placu, było by to ostatecznym potwierdzeniem absurdalności niektórych możnowładców…
      • lonelyboy1989 Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce 28.03.13, 16:57
        Co ty, kur*a, nie powiesz?

sedina.pl/albums/ftp/nowa_galeria/Grabower%20Anlagen/12%20-%20Grabower%20Anlagen%20-%20Park%20%AFeromskiego/09%20-%20Grabower%20Anlagen%20mit%20Parkhaus%20-%2002k.jpg
        • Gość: eSka Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: 212.2.126.* 28.03.13, 21:52
          Obraz z foto. Okoliczności miejsca i warunki otoczenia są zdecydowanie inne.
          Palma z foto chyba jest z rodzaju "rośliny dla domu" ?
        • borys_m Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce 09.04.13, 19:41
          Po formie odpowiedzi [Twoich dwóch, które znalazłem], domyślam się, że mam do czynienia z fanem projektu…
          Jak już zamieszcza się taki obraz, warto opisać co to i skąd to właściwie jest. Taka mała rada ;)
          Odnalezienie tej grafiki zajęło mi dosłownie pięć minut – jest to Park Żeromskiego, przed rokiem 1945 i pochodzi ona z galerii fotografii według Johann-Sebastian-Bachinstitut, jak można przeczytać na stronie sedina.pl

Uważasz, iż palma jest nam TERAZ potrzebna? Na podstawie powyższego zdjęcia? Czy może użyjesz jakiś innych – sensownych – argumentów, celem potwierdzenia Twojej tezy?
    • zielona2b Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 28.03.13, 13:45
      Ktoś tu ma palmę w głowie , co dziennie w drodze do pracy oglądam upadłego anioła , a teraz będę palmę ! Kabaret!
    • 36krzysiek Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 28.03.13, 13:57
      A nie lepiej misia Barei?
      • Gość: m Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.13, 14:04
        A ja jestem ZA! Jakas miła odmiana .
        • Gość: mimi Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 15:17
          A ci co dostali podwyżki za mieszkanie komunalne od 1 kwietnia jako ponury żart primaaprilisowy zaczynają się składać na tę jakże potrzebną inwestycję...
          • Gość: lesiooch na deptaku Bogusława IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 15:42
            To jest właściwe miejsce, ożywi deptak Bogusława prestiżowe miejsce Szczecina
    • marysia.3.3 Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 28.03.13, 15:51
      Poszedł Kądziołka na przesłuchanie do komisji rewizyjnej i... palma mu odbiła.

Więcej koszy by się przydało? Po co? przecież trzeba by je na opróżniać. A tak podziwiajmy palmę wdeptując w psie kupy.
      • zly_podatnik Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce 28.03.13, 21:52
        Moje przypuszczenie graniczy z pewnością, że to palma odbiła po ostatnich aresztowaniach z powodu strachu przed kolejnymi oraz brakiem kooperantów do kolejnych sprzedaży mienia.
    • andreas.007 Zdzieraja opłaty i podatki z ludzi, a firmy padają 28.03.13, 17:57
      Zdzieraja opłaty i podatki z ludzi, a firmy padają...
      wystsrczy przejść sie po miescie głównymi ulicami
      wszędzie sa puste lokale... a oni palmy chca stawiać!
      Podatki i opłaty obniżcie zeby ludzie mogli firmy prowadzić,
      a nie szastać pieniędzmi na lewo i prawo!
      • Gość: eSka Re: Zdzieraja opłaty i podatki z ludzi, a firmy p IP: 212.2.126.* 28.03.13, 22:00
        andreas.007 napisał:
        > Podatki i opłaty obniżcie zeby ludzie mogli firmy prowadzić,
        > a nie szastać pieniędzmi na lewo i prawo!
        ------
        W samorządowej budżetówce wskażnikiem dla wysokości premii był/jest "przerób" wydanego pieniądza. Tam nie istniało pojęcie "efektywne wykorzystanie" - bzdury na kółkach są TU w cenie.
    • Gość: jasiu Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 21:09
      moja ma ponad dwa metry, też oddam za darmo bez okazałej tabliczki.
    • Gość: eSka Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: 212.2.126.* 28.03.13, 21:37
      Art. cyt:
      "W tegorocznej kompozycji kwietnika zastosowane będą ponadto czerwone i białe begonie bulwiaste oraz fioletowy heliotrop."

"Jego wyniesienie zwieńczone ma być właśnie palmą."
      ------
      To będzie estetyczne "pomieszanie z poplątaniem" - wizualnie jak balejaż FG Stfefin
      Czy w krajach w których rosną palmy są "syberyjskie wiosny" ? - kto głupotę W-wy kopiuje ?

"By ustrzec drzewko przed mrozami - na zimę będzie zabierane z dworu i przechowywane
      w pomieszczeniach."

Kto szuka dodatkowego zajęcia i wydawania pieniędzy na przeprowadzki drzew?
      Czy nie drzewa z naszej szerokości geograficznej, które będzie elementem dla uwagi ?

• Gość: ajpitoajpi12 Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 23:51
        Widziałam zdjęcia przedwojennego Placu Grunwaldzkiego tonął w kwiatach i też były palmy. Żywe. Wytrzymują w tym klimacie pod warunkiem, że jesienią przewozi się je do szklarni.Niemcy stosują to w każdym mieście i nie stanowi to żadnego problemu, ani zdziwienia. Oni w ogóle dbają i o czystość i wystrój swych miast.My też mamy miejskiego ogrodnika i to jest jej pole do działania i olśniewania nas pięknem. Szkoda tylko, ze niebezpieczne sosny na pl.Szczerskiej czekają na upadek pod wpływem wiatru...a tak są zawsze dzieci.To też jest działka pani ogrodnik.
        • Gość: eSka Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: 212.2.126.* 29.03.13, 15:32
          ajpitoajpi12 napisał(a):

>....
          -----
          Rozumiem motyw pracy - jako powrót do historycznego wizerunku danego miejsca.
          Rozumiem, skupisko kilku/nastu palm i w otoczeniu kwiatów tropikalnego klimatu jako
          praktyczne poznanie roślinności odległych i nie dostępnych nam krajów - np. zamknięcie w PRL-u.
          Może lepiej wziąć przykład z miasta Poznań, które utworzyło i zachowuje rośliny w miejscu
          bez przeprowadzek. Widokówka i owszem mogła obrazem uchwycić sytuację sezonu.
          Sąsiedztwo drzew liściastych i tropikalnych palm jest dla mnie co najmniej dziwne i chyba nienaturalne w przyrodzie - dlatego napisałam pomieszanie z poplątaniem itp :) w sposobie
          wyboru formy i miejsca.
    • eryk2 Budynek już jest - na Alei Palmowej 29.03.13, 01:13
      Palma powinna stanąć na Alei Złomiarzy. Przecież to dla niej Krzystek wybudował tę szklaną palmiarnię - wysoką i wąską...
      • Gość: asiaspodlasia Re: Budynek już jest - na Alei Palmowej IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.13, 08:05
        ja proponuję palmę w środku zegara słonecznego; ślicznie zwieńczy aleję ..."kwiatową" a latem rozwiąże też sprawę niewłaściwego czasu; na zimę do przechowania proponuję jakiś kościół, będzie tam wspomnieniem niedzieli palmowej....
        • Gość: ajpitoajpi12 Re: Budynek już jest - na Alei Palmowej IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.13, 14:30
          tylko nie do kościoła nie przewiduję, aby oddali
    • samsabat Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w cent... 29.03.13, 14:16
      Komuś Palma odbiła..
    • zgr-edo Będzie jak w Betlejem, jak jakiego osła przywiążą 30.03.13, 09:17
      do drzewa. Osłem powinien być najbardziej ulubiony przez mieszkańców samorządowiec.
      www.youtube.com/watch?v=HNqVCYuHoCI
    • zgr-edo jak już, to może coś takiego ? 01.04.13, 10:44
      krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,13652290,Palmy_na_Gubalowce__Nie__to_smrek_czochrany__ZDJECIA_.html#LokKrakTxt
    • Gość: Gutmacher Re: Pozazdrościliśmy Warszawie? Palma stanie w ce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.13, 10:58
      Znowu głupota święci triumfy. Nie ma na co pieniędzy wydawać? Proponuję zlikwidowac przedszkola, szkoły, szpitala. Po co to komu tak naprawdę potrzebne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka