Dodaj do ulubionych

Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka

04.09.04, 14:37
W piatkowym Kurierze Szczecinskim niejaki redaktor Ratuszynski zalamuje rece
nad tym, ze nowa szczecinska gazeta Hallo Szczecin funkcjonuje na
szczecinskim rynku prasowym krotko, a juz zgarnia lukratywne ogloszenia
platne z Urzedu Miejskiego. Tutaj nalezy sie Szanownym Forumowiczom
wyjasnienie czym ta gazetka jest.

Otoz jest to tuba eseldowsko-jurczykowa. Ratuszynski slusznie wypomina, ze
drukujacy ten szmatlawiec ZAPOL jest powiazany z Miroslawem Sobczykiem, ktory
byl kiedys szefem sztabu wyborczego Darusia Wieczorka, ale o tym sza. W Hallo
Szczecin do niedawna bawil sie Grzegorz Golebiewski, ktory teraz robi za usta
mariana Jurczyka.

Ale dlaczego Ratuszynski nie nazwie sprawy wprost, po imieniu ? Dlaczego
Ratuszynski nie powie, ze miasto marnuje nasze pieniadze na szmatlawiec,
ktory ma 90% zwrotow ?

A teraz kilka smaczkow, ktore Ratuszynski pominal. Ciekawe dlaczego. W Hallo
Szczecin oprocz UM regularnie oglaszaja sie:

- ENEA - kto jest jej szefem, przypadek?

- Wyzsza Szkola Integracji Europejskiej - kto byl jej rektorem, a kim jest
teraz i z czyjej rekomendacji - przypadek ?

No i kilka dni temu zdebialem, kiedy na pierwszej stronie nad winieta
(wyjatkowo koszmarna graficznie zreszta) zobaczylem zdjecie Antoniego Ptaka
i jego wypowiedz:

>>>>Chłodnym, zarabiającym biznesmenem to ja jestem w Łodzi. W Szczecinie zaś
jestem zapalonym hobbistą futbolu, lekkomyślnie trwoniącym rodzinne
pieniądze. Wielu mych znajomych śmieje się ze mnie, że topię majątek w
mieście, w którym znikąd nie mam pomocy, a nadto stykam się z delikatnie
mówiąc zupełnym brakiem szacunku.<<<<

TO JUZ TRYBUNA LUDU UMIALA LEPIEJ KLAMAC!
Obserwuj wątek
    • piotr33k2 Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka 04.09.04, 14:57
      dwie rzeczy na raz ,zarobek dla kolesi i po jedynie słusznej poprawnej lini.
    • Gość: czytelnik Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 15:19
      Czy Ratuszyński to ten co pisał takie nieprawdopodobne pierdoły z miesiąc temu
      o Jasnych Błoniach? W Kurierku.
    • zaczepialski Ratuszyński na Mac-ówce :-))) zapewne nie 04.09.04, 15:42
      napisał że zleceniami z Urzedu Miejskiego dotychczas żywił się jedynie.... Kurier. Płacze nad straconą kasą :-))). Kurier w trakcie kampani referendalnej stał po stronie Maryjana licząc na wdzięczność. Czerwony układ okazał się silniejszy. Dobrze tak pismakom - rzucają się na padlinę z politycznych salonów. Szkoda że poczucie przyzwoitości nadal w deficycie
      • Gość: ArR Re: Ratuszyński na Mac-ówce :-))) zapewne nie IP: 195.117.158.* 06.09.04, 20:04
        zapewne napisal. I ze GW i Glos Szczecinski tez napisal. Warto najpierw cos przeczytac zanim sie
        napisze, zwlaszcza o przyzwoitosci. I laskawco. To nie padlina, tylko ustawowy obowiazek gminy, by
        spoleczenstwo informowac o swych przetargach itp.
        • zaczepialski Łaskawco ArR nie jest Pan dla mnie synonimem 06.09.04, 22:47
          dziennikarskiej rzetelności juz od dawna. Kurier Pana pisakiem zbyt często był nieobiektywny wręcz tendencyjny. Słabo ukrywa Pan swoje polityczne sympatie. Powinien Pan trochę częściej brać przykład z redakcyjnego kolegi p. Winconka CZYTELNIK
          ps. ciesze się że przyznał Pan iż chodzi o kasę dla Kuriera
          • Gość: ArR Re: Łaskawco ArR nie jest Pan dla mnie synonimem IP: 195.117.158.* 07.09.04, 12:43
            Szanowny interlokutorze. Tego rodzaju anonimowe recenzje jak zawsze biore sobie gleboko do serca.
            Nie zamierzam zmieniac pana preferencji. Ciesze sie ze lubi pan czytac p. Winconka, ja tez go czytam.
            Co zas sie tyczy tej dyskusji, to wystarczylo odszczekac zarzut i tyle. A na drugi raz siegnac po tekst
            oryginalny i dopiero z niego wysnuwac wnioski. Dzieki temu wiedzialby pan wbrew tezie postawionej w
            ps. ze przede wszystkim chodzilo o wydawanie publicznej kasy. To ze ja otrzymuje takze Kurier to
            zaden powod do wstydu. Potrafimy udowodnic, ze jestesmy czytani. To znaczy, ze usluga, ktora urzad
            miasta oplaca z panskich i moich podatkow (jesli juz je pan placi) jest wykonana w istocie. Hallo
            szczecin takiego dowodu przeprowadzic nie potrafi. Pan jak sadze rowniez.
            • zaczepialski Mógłby Pan "interlokucyjny łaskawco" oświecić lud 07.09.04, 13:09
              ile kurier obok nakładu ma zwrotów z codziennych wydań?
              PS zjadliwa hehe sugestia jakobym nie płacił podaktów dobrze oddaje Pana dziennikarski poziom.
              • Gość: ArR Re: Mógłby Pan "interlokucyjny łaskawco" oświecić IP: 195.117.158.* 07.09.04, 13:21
                Czytac trzeba umiec... "jesli je JUZ pan placi" byla domniemaniem na temat wieku. Ja pana uczciwosci
                nie kwestionuje, czego nie mozna powiedziec o panu w stosunku do mnie, choc dowodzenie jakos
                panu nie wychodzi. A jesli chodzi o odpowiedz na pana pytanie proponuje odrobine sie wysilic i
                zasiegnac informacji np. w sugerowanym przeze mnie a propos Hallo Szczecin Zwiazku Kontroli i
                Dystrybucji Prasy. Wszelkie uwagi na temat mojego wykrecania sie od odpowiedzi zapewniam ze zbede
                milczeniem. Mnie ta wiedza nie jest potrzebna do szczescia, panu jak widac tak. Nie widze wiec
                powodu, by wykonywac za pana prace, skoro nie jest pan nawet czytelnikiem mojej gazety, co dowiodl
                pan komentujac tekst bez jego znajomosci.
                PS. Wciaz jakos nie uslyszalem przepraszam, nie slusznie zasugerowalem. Rozumiem, ze przyznawanie
                sie do bledu, pomylki nadinterpretacji nie lezy w pana naturze. Szkoda
                • zaczepialski poziom zwrotów jest tu kluczowy :-))) 07.09.04, 14:10
                  Poza klasycznym interpersonalnym przepychańcem nadal pozostaje pytanie bez odpowiedzi
                  - Dlaczego poruszył pan temat ogłoszeń z UM dopiero wówczas gdy do "tortu dosiadł się nowy konsument -Hallo (abstrahując od jego poziomu i skali czytelnictwa)"
                  Nie słychać by Głos i GW też płakały nad konkurencją związaną z Hallo. Zakładam że dlatego iż głównym beneficjentem miejskich zleceń był właśnie Kurier w którym pan pracuje. Jesli pan napisał w artykule o Głosie i GW to HAU HAU :-)))
                  • Gość: ArR Re: poziom zwrotów jest tu kluczowy :-))) IP: 195.117.158.* 07.09.04, 14:23
                    Dziekuje za hau:)
                    Za placz innych redakcji nie odpowiadam. Co do mnie to kwestia zasad. Wszystkie 3 redakcje poddaja
                    sie niezaleznej weryfikacji nakladu i sprzedazy. Co oznacza, ze wydatkowanie publicznych pieniedzy
                    znajduje swoje uzasadnienie. Mozna te gazety lubic, czy nie ale potrafia one udowodnic ze
                    publikowane w nich ogloszenia maja okreslona grupe czytelnikow. HS nie potrafi i nie chce tego
                    dowodzic. A urzad miasta, ktory powinien dbac o sens wydawania pieniedzy tez nie potrafi uzasadnic.
                    • Gość: MYCHA Re: poziom zwrotów jest tu kluczowy :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 16:32
                      Kolego red. Arturze, o jednym kolega zapomina - sprawa ogłoszeń to zmartwienie
                      przede wszystkim działu marketingu Kuriera a nie jego dziennikarzy. Coś pomyliły
                      się Panu miejsca przy pl Hołdu Pruskiego. Jeżeli dziennikarze "Kurierowi"
                      zaczynają na łamach w ten sposób "konkurować" z konkurencją - to jest to prawie
                      dno.
                      Dla mnie Hallo Szczecin - jest tak jak dla wielu - typowym organem SLD, nie
                      tylko dlatego, że wydawcą jest Zapol. Żyje m.in. z reklam i to osiąganych
                      wyłącznie z powodu gospodarczo-koleżeńsko-partyjnych koneksji. Informacyjnie -
                      to klasyczne "popłuczyny", natomiast brak w nim jakiejkolwiek idei, właściwie
                      nie wiadomo do jakiego czytelnika jest przeznaczone. Do SLD nikogo nie jest w
                      stanie przekonać. Raczej ma za zadanie przetwać do wyborów, by być stosownym
                      medium w kampanii wyborczej. Skandalem jest natomiast to,że pismo jest
                      utrzymywane za pieniądze m.in. podatników czy odbiorców energii elektrycznej w
                      Szczecinie.
                      Większość dziennikarzy w Hallo-Szczecin, łącznie z red. naczelną redagowało
                      kilka lat temu gazetową wersję "Obserwatora", dziennika, który w jakimś tam
                      stopniu spełniał rolę jedynego pisma typowo gospodarczego na Pomorzu Zachodnim,
                      i to na dosć przyzwoitym poziomie. Szkoda, że teraz robią to co robią.
                      Ale pismo jest takie, jakie chce mieć wydawca.
        • Gość: bar55 Re: Ratuszyński na Mac-ówce :-))) zapewne nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 22:47
          ...a spóleczeństwo masowo właśnie haillo (?!) wykupuje.
    • Gość: antykesz w poszukiwaniu straconej kasy kurierka IP: *.espol.com.pl 04.09.04, 16:18
      czerwono-czarne dupolizy z kuriera placza nad kaska...
      • Gość: Rypciu pupcium Re: w poszukiwaniu straconej kasy kurierka IP: 63.81.122.* 04.09.04, 16:39
        Ale joł, Tabloid Hallo ma większą czytalność niż tabloid Gazeta.
      • malky Czerwono-czarne... 06.09.04, 08:46
        czyli co - brunatne koszule, czy jak? ;-)
        • absztyfikant Re: Czerwono-czarne... 10.09.04, 14:07
          "Tak mowil mu przyjaciel, dlugi, chudy Lolo
          Gdy wyszli na ulice zapalic spliffa z cola
          Mam dosyc tego miasta, czerwono-czarnej mafii
          Czy mnie rozumiesz Lolo? Czy wiesz co mnie trapi?"
      • Gość: Ana Re: w poszukiwaniu straconej kasy kurierka IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.09.04, 10:30
        także nad twoją kaską,antykeszu.......
    • absztyfikant Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka 04.09.04, 21:29
      Widzialem dzisiaj tramwaje z bannerami "Hallo...". Machina propagandowa KESZ
      sie rozkreca...
    • Gość: ferd Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: *.espol.com.pl 05.09.04, 21:28
      czy Golebiewski to ten z TVP SZCZECIN ?
      • absztyfikant Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka 05.09.04, 22:57
        TEN SAM:)
        • Gość: niemowa Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: 63.81.122.* 06.09.04, 09:53
          Jak tabloid gazeta i to forum upadnie z braku czytelników to pewnie
          absztyfikancie bedziesz musiał zejść do podziemia. Załóż sobie na rękaw
          opaskę...
          • absztyfikant Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka 06.09.04, 10:08
            Taka z gwiazda Dawida, fluorescencyjna czy samurajska na czolo ?:)
            • Gość: pLAY Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.04, 21:12
              Zobacz sobie kto drukuje tabloid ENEA :PRĄDEM PISANE" - kolo Wieczorka - ZAPOL
              Zobacz sobie kto jest tubą propagandową ENEA Szczecin - Jaruś Dobrzyński -
              niegdyś kabaret AFERA wraz z dziwnym Sawką ( czerwony ale we WPROST...cuda,
              Panie, cuda ),a dzisiaj kurew gebbelsowska również w TVP - to nie schizofrenik,
              to wesz
              ...też kocham Szczecin
              ...też
              ...znikąd nadziei
              • Gość: macelinho Panie Ratuszyński odpowiedz IP: *.iscnet.pl 07.09.04, 00:25
                słyzałem, że w czasie referendum jedyną reczą którą się interesowałeś to czy
                będą posprzątane naklejki i czy organizatorzy biorą odpowiedzialność za wypadki
                w związku z naklejonymi na znakach naklejkami. Powiedz czy to prawda, ale tylko
                tak lub nie. Prosze bez komentarza, fakty są ważniejsze.
                • Gość: ArR Re: Panie Ratuszyński odpowiedz IP: 195.117.158.* 07.09.04, 12:34
                  Nie.
    • absztyfikant Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka 07.09.04, 03:43
      Naklejki reklamujace Hallo Szczecin pojawily sie na szczecinskich taksowkach...
    • Gość: polisz cham Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: *.espol.com.pl 07.09.04, 17:20
      jest takie powiedzenie, ze w kurierku pracuja brazowe nosy- kto wie o co
      chodzi ?:)
      • Gość: Alkohole Swiata Naruszyles czyjas wlasnosc intelektualna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 17:32
        Gość portalu: polisz cham napisał(a):

> jest takie powiedzenie, ze w kurierku pracuja brazowe nosy- kto wie o co
        > chodzi ?:)
        "Brazowy nos" jako pojecie jest zarezerwowane dla dyrektora oddzialu
        szczecinskiej telewizji publicznej. Mozesz miec proces za naruszenie !
        • Gość: rum Re: Naruszyles czyjas wlasnosc intelektualna !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 22:57
          wobec tego, o co chodzi z tym brązowym nosem u dyr. szczecińskiej tv
          publicznej ?

Esteta
    • poste_restante Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka 08.09.04, 00:01
      A co się dziwicie ? Towarzystwo jest słusznie zresztą tępione przez media, więc
      założyli sobie swoją tubę. Kasy pompują w nią sporo. Jurczyk kiedyś odejdzie, a
      SLD będzie miało swoją szczecińska Trybunę, tak jak przed 1989 r. Głos
      Szczecinski był organem KW PZPR.
      • absztyfikant Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka 09.09.04, 16:56
        Bez komentarza:(((
    • albert_c Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka 10.09.04, 17:11
      absztyfikant napisał:

> W Hallo Szczecin do niedawna bawil sie Grzegorz Golebiewski, ktory teraz robi
      za usta mariana Jurczyka.

* Absztyf widze ze pewne fakty tez przemilczasz:)
      mr GG upadl bardzo nisko...nazwac to skundleniem to pikus...gosc sie zeszmacil
      jako dziennikarz i jest juz zerem...ale tak jest jak ktos za czesto zaglada
      gdzie nie powinien...to tak sie pozniej daje kupic za zenujace male pieniadze...

>
      > Ale dlaczego Ratuszynski nie nazwie sprawy wprost, po imieniu ? Dlaczego
      > Ratuszynski nie powie, ze miasto marnuje nasze pieniadze na szmatlawiec,
      > ktory ma 90% zwrotow ?

* nie wiem dlaczego, ale marnuje i tyle...i nie tylko w tym miejscu...

warto by sie przyjrzec kto dal kaske na zalozenie tego szmatlawca...moze kaska
      przyleciala z kielc?
      • poste_restante Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka 10.09.04, 19:05
        Grzesgorz Gołębiewski służył politykom wielu opcji, o SLD nawet nie chcę
        wspominać, nawet o Małgosi Jacynie. Ciwekawe czy dalej trzymają razem tak jak
        kiedyś? Ostatnio w Hallo Szczecin był artykuł o elegancji w Radzie Miasta.
        Przedruk z Zachodniopomorskiego Obserwatora czy odwrotnie. Też SLD. I tematem
        przewodnim tekstu była uroda Małgosi Jacyny. I wielki wywiad z Małgosią. I
        galeria fryzur Malanowskiej.
        • Gość: Alkohole Swiata Golebiewski i Soska - aport, do nogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 20:46
          Golebiewskiego przy tym mniej obwiniam bo mogl nie odrozniac czynow swoich z
          uwagi na znana tu przyware majaca zwiazak z moim nickiem.
          Soska sluzyl roznym Panom na trzezwo.
          • Gość: nozyce Re: Golebiewski i Soska - aport, do nogi IP: 212.180.161.* 11.09.04, 17:28
            oni to pikuś, ciekawe czy alkohole wiedzą co się dzieje na mickiewicza albo na
            garncarskiej
      • absztyfikant Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka 13.09.04, 10:01
        Moze i przemilczam, ale bynajmniej nie dlatego, ze jest cos do ukrycia.
        Nazwalbym to unikaniem zbednych dygresji...
    • Gość: Pismak Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: 80.51.242.* 11.09.04, 21:05
      Tak się składa, że się koledze Ratuszyńskiemu napisało prawdę. Nie ma
      absolutnie żadnego miarodajnego, wiarygodnego wskaźnika, który by tłumaczył
      umieszczenie w "Halo Szczecin" urzędowych ogłoszeń. Jedyny taki wskaźnik -
      ilość sprzedanych egzemplarzy gazety - nigdy nie zostanie ujawniony. Szczecin
      dowiedziałby się wówczas, że tę gazetkę czyta tylko kilkadziesiąt osób, głównie
      rodziny i znajomi pracowników Zapolu (i to też niekoniecznie) oraz znajomki
      Pana Sobczyka. Podczas każdego meczu Pogoni rozdawane jest pewnie ze 2-3
      tysiące egzamplarzy. To chyba jedyny masowy sposób dotarcia do Szczecinian tego
      magistrackiego biuletynu.

"Halo" to tuba propagandowa układu Szczecin-Łódź, słusznie
      nazywanego "keszowym". Nigdy jednak nie zyska takiego znaczenia i popularności,
      na jaką liczą jego sponsorzy. Bo oprócz pieniędzy, trzeba jeszcze się znać na
      robieniu gazet, a oni nie mają o tym bladego pojęcia. Bezczelne pisanie
      oczywistej nieprawdy - podczas, gdy każdy widzi gołym okiem, jak jest - to
      śmierć każdego tytułu. Był w "Halo" pewien artykuł Grzegorza Gołębiewskiego, w
      którym cytował Czesnego na temat Deutsche-Afrika. Czesny mówił, że wszystko
      jest OK, na dobrej drodze do podpisania listu intencyjnego itd. Tymczasem
      wszyscy już doskonale wiedzieli - nawet pan Zdzisio z pod budki z piwem - że to
      jest totalna wtopa, firma jest wirtualna, nigdy nie zrobiła żadnego Kapsztadu,
      a kapitał liczy 13 euro. Robić propagandę to też trzeba umieć.

Widzicie sami, że rządzą tym miastem partacze i amatorzy, którzy nawet nie
      potrafią wciskać kitu. Przez ostatnie 10 czy więcej lat też rządzili nami
      partacze i złodzieje, ale oni potrafili mydlić oczy; potrafili w rozmaity
      sposób poukładać się i "skorumpować" lokalne media. Było cicho, a oni kradli
      spokojnie. Teraz nowi/starzy partacze otworzyli sobie swoją tubę, bo widocznie
      niektóre media żądają zbyt wiele. Być może też negocjacje wciąż trwają, stąd
      właśnie taki artykuł.

pismak_logowany@gazeta.pl
      • Gość: Marian Paździoch Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: *.ksiazat.v.pl 11.09.04, 23:55
        ma rację pismak, wciskać kit, trzeba umieć. ten atut posiadła najlepiej jedna
        gazeta.

pozdrawiam serdecznie!mp.
    • Gość: bar55 Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 22:51
      kłoćcie się, kłóćcie, a Sobczyk urzędy (i nie tylko) powolutku opajęcza.
      • Gość: bar66 Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: *.espol.com.pl 22.09.04, 13:47
        ameryki nie odkryles
        • Gość: kurczuk Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: 83.168.75.* 28.10.04, 21:45
          z nimi nie mam problemow:)))))))
    • Gość: Ideowiec Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: 83.168.75.* 30.10.04, 11:46
    • Gość: bumcyk Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.10.04, 13:01
      Absztyfikant, nie ciesze się z Twojego powrotu, ale w tym jednym zgadzam sie w
      100%
    • Gość: czytelnik Re: Hallo Szczecin - keszowa gadzinówka IP: 82.145.64.* 30.10.04, 14:29
      albo ci jad zezarl mozg, albo to ja jestem zaslepiony i nie dosstrzegalem
      wczesniej (o ja niemadry) takich powiazan. stawiam na swoja glupote i
      nierozgarniecie, ja jako nawrocony sprobuje pojsc dalej twoim tropem myslowym:
      1. miasto oglasza sie tez regularnie w wyborczej i glosie (przestrzal, bo zwroty
      olbrzymie). robi to tez w kurierze, ktory sprzedaje sie najlepiej, ale to
      stamtad przychodzi atak, tudziez uwaga co do reklam w halo. pomoz, bo nie wiem o
      co tu chodzi.
      2. ENEA, analogicznie do powyzszego, a dodatkowo prasa ogolnopolska. czy
      wieczorek wspiera krola?
      3. Jesli wyzsza szkola integracji europejskiej oglasza sie w halo, choc jak
      mozesz wywnioskowac z powyzszego, przegladam prase i widzialem ich reklame tam
      tylko raz, a w wyborczej, glosie i kurierze cale mnostwo, to trzba byc wybitnie
      jebnietym, aby podawac taki przyklad, a co gorsza mieszac do tego meyera. jesli
      wsie sie tam oglosilo, to chyba tylko dlatego, ze sobczyk kolezkuje sie z
      kaminskim, ktory zarzadza tam kasa.
      inni uczestnicy tego forum podchwytuja ta sieczke i znowu sie kreci. rzadko tu
      zagladam i nie brak mi tego, ale kiedy juz cos napisze, to najczesciej watek sie
      konczy i nikt do niego nie wraca. czasami mam wrazenie, ze siedzicie przy
      kompach w jednym pokoju.
      • mlody.patriota czytelniku 31.10.04, 16:41
        Twoje IP wskazuje na to, ze nadajesz z meyerowskiej szkolki niedzielnej zwana WSIE!
        • Gość: czytelnik Re: czytelniku IP: 82.145.64.* 01.11.04, 14:17
          na pewno z tego serwera. tylko to ci nie daje spokoju, czy uwazasz, ze nie mam
          racji.
          • poste_restante GAZETA UMARLA 12.01.05, 17:32
            I koniec bajki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka