Dodaj do ulubionych

Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie

26.04.02, 09:34
wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=809078&dzial=szs010100
Obserwuj wątek
    • koala_ Re: Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie 26.04.02, 09:56
      bbury napisał(a):

> <a href="wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=809078&dzial=szs010100"t
      > arget="_blank">wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=809078&dzial=szs010100</a
      > >

W dzisiajszym Kurierze na stronie 2 jest makieta położenia tych budynków (dwóch).
      Podobno, ten budynek który stanie na placu Solidarności ma nawiązywać do wyglądu
      teatru miejskiego. Szkoda jednak że nie da rady odbudować domu koncertowego jako
      takiego, a w tym miejscu stanie drugi budynek. No ale cóż skoro nie ma pieniedzy
      na rekonstrukcje to dobrze że bedą budować coś od nowa. Tylko żeby nie popsuli
      widoku okolicy.
      Może niech ten drugi budynek też nawiązuje (mówię o jakichś charakterystycznych
      cechach) do pięknej zabudowy przedwojennej domu koncertowego. :)

• franekkk Re: Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie 26.04.02, 10:20

a ja tam dalej sie upieram ze dom koncertowy stal wzdluz matejki a nie
        malopolskiej i miejsce gdzie stal nie bedzie zabudowane
        chyba ze mi sie cos pokielbasilo to sie ide przeladowac
        a pl solidarnosci to rzeczywiscie bylo jedyne miejsce gdzie mogl stanac teatr
        • jottka Re: Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie 26.04.02, 10:26
          W książce z obrazkami J.Patana "Pomorze Zachodnie na dawnych pocztówkach" jest
          stosowny widoczek z podpisem: "Gmach Filharmonii (skrzyżowanie ulicy Jana
          Matejki i Małopolskie)..." Ale to wygląda tak bardziej od Matejki.
          • franekkk Re: Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie 26.04.02, 10:28

az kurde poszukam w domu
            najgorzej ze ponad polowe ksiazeczek z obrazkami mam gdzies w kartonach
            • jottka Re: Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie 26.04.02, 10:34
              Na stronie 28 ;)))
              • koala_ Franekkk i jottka 26.04.02, 10:50
                jottka napisał(a):

> Na stronie 28 ;)))

Otwórzcie swoje krzynki

• jottka Re: koala i tajemnicze strony 26.04.02, 10:53
                  Koala, Ty się tak nie denerwuj - my to przynajmniej otwarcie tajemnicę
                  koncerthausu i stron w książkach rozwiązujemy, a Ty co? Do dziś nie wiem, w
                  jaki to sposób strona 34 w Sławnej Książce jest z koalami związana!!!
        • mike102 Gdzie stal Konzerthaus 26.04.02, 11:49
          franekkk napisał(a):

> a ja tam dalej sie upieram ze dom koncertowy stal wzdluz matejki a nie
          > malopolskiej i miejsce gdzie stal nie bedzie zabudowane
          > chyba ze mi sie cos pokielbasilo to sie ide przeladowac
          > a pl solidarnosci to rzeczywiscie bylo jedyne miejsce gdzie mogl stanac teatr

To zdjecie rozwieje chyba wszystkie watpliwosci:
          strasse.szczecin.art.pl/cd_um_investment_offers_pl/1_uk/Widokowki/part_02/zdj54_de
          .htm
          • franekkk Re: Gdzie stal Konzerthaus 26.04.02, 11:56

qrka wodna nie dziala moglbys raz jeszcze albo wkleic do wiadomosci?
            • franekkk Re: Gdzie stal Konzerthaus 26.04.02, 11:58

dobra juz sobie pomieszalem i zadzialalo dzieki
              naleze do tych co sie daja przekonac ale mam jeszcze ale:)))
              • mike102 Re: Gdzie stal Konzerthaus 26.04.02, 12:01
                franekkk napisał(a):

>
                > dobra juz sobie pomieszalem i zadzialalo dzieki
                > naleze do tych co sie daja przekonac ale mam jeszcze ale:)))

Jakie ale???
                • franekkk Re: Gdzie stal Konzerthaus 26.04.02, 12:05

dobra dobra mike masz (99%:) racji i kazdy lubi takie rozne sluchac o 100%
                  ale ja to musze na spokojnie w weekend rozpracowac a nie jakims jpgiem sie
                  podpierac
                  • uotr Re: Gdzie stal Konzerthaus 26.04.02, 12:09
                    franekkk napisał(a):

> dobra dobra mike masz (99%:) racji i kazdy lubi takie rozne sluchac o 100%
                    > ale ja to musze na spokojnie w weekend rozpracowac a nie jakims jpgiem sie
                    > podpierac

franekkk, z godzine temu wyslalem ci kilka jpgow - ujecia Konzerthausu z roznych
                    stron. Jak wol widac tam ze stal na samym rogu Malopolskiej i Matejki

• franekkk Re: Gdzie stal Konzerthaus 26.04.02, 12:12

dobra no osaczyliscie mnie skubancy
                      przegralem 5:0
                      • mike102 Re: Gdzie stal Konzerthaus 26.04.02, 12:16
                        franekkk napisał(a):

> dobra no osaczyliscie mnie skubancy
                        > przegralem 5:0

nie mam z tego powodu zadnej radosci. zastanawia mnie ta wymieniony przez Ciebie
                        slepa sciana konczace SFC. Szansa na odbudowe Konzerthausu - nawel nieco
                        przesunietego ciagle by byla.
      • mike102 prosba do Koali 26.04.02, 12:20
        koala_ napisał(a):

> bbury napisał(a):
        >
        > > <a href="<a href="wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=809078&
        > dzial=szs010100"t"target="_blank">wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=809078
        > &dzial=szs010100"t</a>
        > > arget="_blank">wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=809078&dzial=szs0
        > 10100</a
        > > >
        >
        > W dzisiajszym Kurierze na stronie 2 jest makieta położenia tych budynków (dwóch
        > ).
        > Podobno, ten budynek który stanie na placu Solidarności ma nawiązywać do wygląd
        > u
        > teatru miejskiego. Szkoda jednak że nie da rady odbudować domu koncertowego jak
        > o
        > takiego, a w tym miejscu stanie drugi budynek. No ale cóż skoro nie ma pieniedz
        > y
        > na rekonstrukcje to dobrze że bedą budować coś od nowa. Tylko żeby nie popsuli
        > widoku okolicy.
        > Może niech ten drugi budynek też nawiązuje (mówię o jakichś charakterystycznych
        > cechach) do pięknej zabudowy przedwojennej domu koncertowego. :)
        >

Moglbys machnac skan tych makiet? i mi podeslac? dzieki
    • Gość: Rura Re: Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.02, 10:55
      Podobno takie jak w Poznaniu. U nas to z fundamentów nie mogli wyjść przez rok,
      ale później poszło szybko. Pozdrowienia dla Szczecina z Pyrlandii !!!
    • Gość: uotr Co napisal Kurier IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 11:23
      WCZORAJ przedstawiciele władz Szczecina i holenderskiej spółki Timan
      Investments B.V. z grupy Von Der Heyden podpisali list intencyjny dotyczący
      budowy na pl. Solidarności Szczecińskiego Centrum Finansowego. Inwestor ma
      wznieść dwa budynki po dwóch stronach ul. Małopolskiej.
      Inwestycja będzie prowadzona w etapach. Jej koszt oszacowano na 30-35 mln euro.
      Najpierw powstanie budynek na pl. Solidarności, nawiązujący architektonicznie
      do przedwojennego teatru miejskiego. Jego budowa ma się rozpocząć w 2004 roku i
      zakończyć w 2005. W kolejnym etapie jest planowana budowa koło Komendy
      Wojewódzkiej Policji.
      List intencyjny jest nie tylko deklaracją woli, ale i określa konkretne
      zobowiązania. Do końca lipca strony mają uzgodnić podstawowe założenia
      dotyczące powołania spółki, zaś we wrześniu Rada Miasta ma podjąć uchwałę w
      sprawie przystąpienia do niej gminy.
      - Na targach inwestycyjnych w Cannes wiceprezydent Elżbieta Malanowska
      podarowała mi fotografię starego Szczecina i powiedziała, że byłoby wspaniale,
      gdybyśmy mogli wybudować obiekt w tym stylu - powiedział Sven von der Heyden,
      prezes Von Der Heyden Group.
      Jak się okazało, prezes jest miłośnikiem zabudowy z przełomu wieków. Kamienice
      po obu stronach ul. Małopolskiej mają nawiązywać do architektury lat 20. ub.
      stulecia. Powierzchnia użytkowa kamienicy, w której będzie się mieścić
      Szczecińskie Centrum Finansowe, wyniesie ponad 30 tys. m kw. W tym prawie
      połowa będzie miała funkcję biurową, 5 tys. m kw. inwestor chce przeznaczyć na
      handel, zaś 9 tys. m kw. zajmą podziemne parkingi. Z kolei budynek po
      przeciwnej stronie ulicy Małopolskiej ma mieć funkcję apartamentowo-finansową.
      W ocenie Svena von der Heydena Szczecin jest dobrym miejscem do ulokowania
      takiej inwestycji. Prezes nawiązał do historii Pazimu, kiedy to były kłopoty z
      najemcami i sfinansowaniem obiektu. Jak jednak stwierdził, w wypadku
      Szczecińskiego Centrum Finansowego nie ma takich obaw, gdyż powstaje ono w
      odpowiednim czasie.
      Grupa Von Der Heyden inwestuje w Polsce od 11 lat. W lutym 2001 oddała do
      użytku Poznańskie Centrum Finansowe. Głównym jego najemcą jest bank WBK.
      Przedstawiciele firmy podkreślali, że mimo nie najlepszej sytuacji w kraju, 86
      proc. powierzchni biurowych tego gmachu jest wynajęte. Łączna wartość
      inwestycji na rynku nieruchomości firm z Von Der Heyden Group wynosi 135 mln
      USD.
      www.kurier.szczecin.pl/?d=wiadomosci&id=16625
      • mike102 Re: Co napisal Kurier 26.04.02, 12:03
        Gość portalu: uotr napisał(a):

> WCZORAJ przedstawiciele władz Szczecina i holenderskiej spółki Timan
        > Investments B.V. z grupy Von Der Heyden podpisali list intencyjny dotyczący
        > budowy na pl. Solidarności Szczecińskiego Centrum Finansowego. Inwestor ma
        > wznieść dwa budynki po dwóch stronach ul. Małopolskiej.
        > Inwestycja będzie prowadzona w etapach. Jej koszt oszacowano na 30-35 mln euro.
        >
        > Najpierw powstanie budynek na pl. Solidarności, nawiązujący architektonicznie
        > do przedwojennego teatru miejskiego. Jego budowa ma się rozpocząć w 2004 roku i

Cos mie sie zdaje ze im sie popierniczylo. I to nie budynek na plSolidarnosci
        bedzie nawiazywal do teatru, tylko sasiad komendy do Filharmoni.
        • uotr Re: Co napisal Kurier 26.04.02, 12:15
          mike102 napisał(a):

> Cos mie sie zdaje ze im sie popierniczylo. I to nie budynek na plSolidarnosci
          > bedzie nawiazywal do teatru, tylko sasiad komendy do Filharmoni.

Tez tak mi sie wydaje. Wiem co widzialem. A widzialem w TV neoklasycystyczna
          fasade nowego budyku w miejscu Konzerthausu obok sasiada zza sciany - Policji.
          A dzialka na pl. solidarnosci nie jest w miejscu teatru, wiec jak niby ma
          nawiazywac? Tylko wygladem? No i jak by to wygladalo? Wyobrazacie sobie ze
          powstaje na placu Solidarnosci kopia Teatru a w niej biura, galeria handlowa,
          podziemne parkingi itp? Nie wierze w to.

• franekkk Re: Co napisal Kurier 26.04.02, 12:25

w warszawie odbudowano ratusz a w srodku biura kilka rzeczy spaprano ale
            ogolnie wiekszosci odpowiada
            albo dokladna rekonstrukcja fasad (srodek dla inwestora stety) albo arch na
            wysokim poziomie
            ach gdyby do nas zawital sir norman foster
          • Gość: Leon Re: Co napisal Kurier IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.02, 00:47
            uotr napisał(a):

> mike102 napisał(a):
            >
            > I to nie budynek na plSolidarno
            > sci bedzie nawiazywal do teatru, tylko sasiad komendy do Filharmoni.
            >
            > Tez tak mi sie wydaje. Wiem co widzialem. A widzialem w TV neoklasycystyczna
            > fasade nowego budyku w miejscu Konzerthausu obok sasiada zza sciany - Policji.

Owszem mogłeś to widzieć ale nie jako obiekt w miejscu dawnego Koncerthausu.
            Ten wstępny projekt fasady obiektu vis a vis Policji jest jedynie przymiarką pana
            Svena do tematu. Zatwierdzony projekt fasady nie powstanie przed wrześniem tego
            roku. Sam Konzerthaus może zaistnieć dopiero jako kolejny etap zagospodarowania
            tego terenu. Osobiście popieram tą wizję.
    • mike102 Holendrzy wiedza co robia 26.04.02, 12:47
      Za Glosem Szczecinskiem:
      "Inwestycja mogłaby rozpocząć się w 2004 roku. Jej zakończenie przewidziano na
      2005 r.
      - Chcemy stworzyć w Szczecinie nowe centrum miasta - mówi prezydent, Edmund
      Runowicz. - Zwłaszcza po tym, co się stało przy PAZIM. Pan Sven von der Heyden
      jest miłośnikiem starej zabudowy. Może uda nam się w tym miejscu odtworzyć
      przedwojenny Dom Muzyki.
      Zdaniem władz miasta, list jest nie tylko wolą zrealizowania inwestycji.
      Zawarto w nim dokładny harmonogram. Do 31 lipca powinny być uzgodnione wszelkie
      szczegóły. Na sesji wrześniowej Rada Miasta podjęłaby decyzję o utworzeniu
      spółki joint venture z holenderską firmą.
      - Za kilka lat Szczecin będzie stolicą regionu - mówi Sven von der Heyden. -
      Będzie więc popyt na tego typu inwestycje. Mamy świadomość co się nie udało w
      tym mieście. Uważam, że PAZIM powstał o kilka lat za wcześnie.
      Szczegóły inwestycji uzgadniane będą z władzami miasta. Budynki nawiązywać będą
      do stylistyki obowiązującej w latach 20 ubiegłego wieku.
      - Na pewno nie będzie to szkło i aluminium - zapewnia Adam Trybusz z firmy Von
      Der Heyden.
      Obiekt, który powstanie tuż przy Komendzie Wojewódzkiej Policji będzie miał nie
      tylko biura, ale także apartamenty dla biznesmenów. Drugi budynek na pl.
      Solidarności ma być w całości przeznaczony na siedziby instytucji finansowych:
      banków i dużych firm ubezpieczeniowych. Ale w części parterowej być może znajdą
      się sklepy.
      Powierzchnia użytkowa ma przekroczyć 30 tys. metrów kw. Koszt inwestycji
      szacuje się na 30 - 35 mln euro. "
      • franekkk Re: Holendrzy wiedza co robia 26.04.02, 12:54

mike kolejna dzialka ci uciekla
        gdzie ty swoj biurowiec trzasniesz?
        • mike102 Re: Holendrzy wiedza co robia 26.04.02, 15:24
          franekkk napisał(a):

> mike kolejna dzialka ci uciekla
          > gdzie ty swoj biurowiec trzasniesz?

Tam gdzie teraz stoi Cesas. Moj drapacz bedzie jednym okiem lypal na TV a drugim
          na Pazim (nawet jak skubaniec bedzie mu mowil "Pan tu nie stal"! :)
          • Gość: kopin Re: Holendrzy wiedza co robia IP: *.kaliny.szn.pl 26.04.02, 18:34
            Link do inwestora :
            php.vdhgroup.com/

Wczoraj dałem na forumszczecin fajną rycine Konzerhausu - przetrwała może z
            godzine!
            • mike102 Kto chce wizualizacje? 26.04.02, 18:43
              Gość portalu: kopin napisał(a):

> Link do inwestora :
              > <a href="http://php.vdhgroup.com/"target="_blank">php.vdhgroup.com/</a>
              >
              > Wczoraj dałem na forumszczecin fajną rycine Konzerhausu - przetrwała może z
              > godzine!

Mam 2 ujecia, slaba jakosc ale mam. Do 20.00 podajcie emajle - bo potem spadam
              sie pakowac.
              • kopin Re: Kto chce wizualizacje? 27.04.02, 12:12
                Jeżeli ktoś nie otrzymał przesyłki od Mikea - prosze o kontakt na priv.
    • Gość: uotr Wywiad z Holendrem IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 12:26
      W dzisiejszej Wyborczej kilka informacji wiecej na ten temat.
      Czy ktos ma moze wczorajsza GW nieruchomosci? Co tam ciekawego napisali?

Rozmowa ze Svenem von der Heydenem, prezesem Von der Heyden Group

Ekskluzywne centrum finansowe powstanie w miejscu pustego teraz pl.
      Solidarności (pisaliśmy o tym we wczorajszym dodatku "Nieruchomości"). Kompleks
      zbuduje w Szczecinie Von der Heyden Group, jeden z największych inwestorów,
      który w rynek nieruchomości zainwestował już ponad 130 mln dolarów. Zgodnie z
      obietnicami prezesa miasto nie wyda na tę inwestycję ani złotówki.

Kinga Konieczny: Dlaczego wybraliście Szczecin?

Sven von der Heyden, prezes firmy: Szczecin to bardzo atrakcyjne miasto z długą
      polsko-niemiecką historią. Bliskość granicy i fakt, że Berlin jest tylko 110 km
      stąd, też ma duże znaczenie. Trzeba zauważyć, że Szczecin pod względem
      zajmowanej powierzchni jest drugim co do wielkości miastem w Polsce (po
      Warszawie) i jesteśmy przekonani, że podąża we właściwym kierunku. Po
      dyskusjach z prezydentem wiem, że jego postawa sprzyja organizowaniu
      międzynarodowych konwencji i kongresów. Podobnie jak polityka miasta dowodzi
      to, że jest tu dobry klimat do inwestowania. A poza tym zdecydowało typowe dla
      naszej firmy podejście: chcemy być pierwsi i dać przykład.

Czy ustaliliście już harmonogram prac?

- Ostateczna umowa z miastem ma być podpisana pod koniec tego roku, na
      przygotowanie inwestycji potrzebujemy rok. Konstrukcje budowli zaczniemy
      stawiać w 2004 r.

Jak zatem będzie wyglądał pl. Solidarności za trzy lata?

- Projekt przedstawimy latem, wtedy też zdecydujemy, która propozycja jest
      najbardziej atrakcyjna. Architektura budynków będzie przypominała zabudowę
      przedwojenną. To istotne dla nas, że konstrukcje budynków z najwyższej jakości
      materiałów będą odzwierciedlać charakter przedwojennego Szczecina i współgrać z
      otoczeniem.
    • mike102 Re: Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie 01.10.02, 13:22
      Temat odnalazlem bo mam fajne ujecie Konzerthausu i sasiadujacego budynku.
      Mozna je latwo porownac z projektem Holendrow. Oba obrazki na forumszczecin@
    • mike102 SCF - Holendrzy ponawiaja propozycje 14.02.03, 10:06
      www1.gazeta.pl/szczecin/1,34939,1324930.html
      "Propozycję budowy w Szczecinie centrum finansowego oficjalnie ponowił wczoraj
      holenderski developer Von der Heyden Group
      Inwestycja miałaby powstać na pl. Solidarności oraz sąsiednich gruntach przy
      ul. Małopolskiej. Obiekty zajęłyby powierzchnię ok. 50 tys. m kw. List
      intencyjny w tej sprawie został podpisany jeszcze w poprzedniej kadencji przez
      zarząd Edmunda Runowicza. Wczoraj przedstawiciele developera spotkali się z
      nowymi władzami miasta.
      - Nadal jesteśmy zainteresowani prowadzeniem tej inwestycji w Szczecinie - mówi
      Adam Trybusz, dyrektor Von der Heyden Group. - Chcemy poznać opinię nowych
      władz Szczecina na jej temat."

To doskonala wiadomosc! Von der Heyden Group nadal zamierza inwestowac!
      Jesli podtrzymuja zalozenie odbudowy Konzertausu to nie ma na co czekac! W
      Poznaniu wlasnie ruszyli z drugim biurowcem - Andersja (ma w zalozeniu byc
      wielkosci naszego Pazimu - 21-22 pietra) - po pierwszym - PCF na pl.Andersa.

Wiecej nt. inwestora:
      www1.gazeta.pl/szczecin/1,34939,1324930.html
      • mike102 Re: SCF - Holendrzy ponawiaja propozycje 14.02.03, 10:10
        mike102 napisał:

> <a
        href="http://www1.gazeta.pl/szczecin/1,34939,1324930.html"target="_blank">ww
        > w1.gazeta.pl/szczecin/1,34939,1324930.html</a>
        > "Propozycję budowy w Szczecinie centrum finansowego oficjalnie ponowił
        wczoraj
        > holenderski developer Von der Heyden Group
        > Inwestycja miałaby powstać na pl. Solidarności oraz sąsiednich gruntach przy
        > ul. Małopolskiej. Obiekty zajęłyby powierzchnię ok. 50 tys. m kw. List
        > intencyjny w tej sprawie został podpisany jeszcze w poprzedniej kadencji
        przez
        > zarząd Edmunda Runowicza. Wczoraj przedstawiciele developera spotkali się z
        > nowymi władzami miasta.
        > - Nadal jesteśmy zainteresowani prowadzeniem tej inwestycji w Szczecinie -
        mówi
        >
        > Adam Trybusz, dyrektor Von der Heyden Group. - Chcemy poznać opinię nowych
        > władz Szczecina na jej temat."
        >
        > To doskonala wiadomosc! Von der Heyden Group nadal zamierza inwestowac!
        > Jesli podtrzymuja zalozenie odbudowy Konzertausu to nie ma na co czekac! W
        > Poznaniu wlasnie ruszyli z drugim biurowcem - Andersja (ma w zalozeniu byc
        > wielkosci naszego Pazimu - 21-22 pietra) - po pierwszym - PCF na pl.Andersa.
        >
        > Wiecej nt. inwestora:
        > <a
        href="http://www1.gazeta.pl/szczecin/1,34939,1324930.html"target="_blank">ww
        > w1.gazeta.pl/szczecin/1,34939,1324930.html</a>

Sorki, bledny link.

Strona glowna:
        php.vdhgroup.com/main.php?lang=pl
        Notatki prasowe:
        php.vdhgroup.com/section.php?id=4&lang=pl
        • Gość: P.B Re: SCF - Holendrzy ponawiaja propozycje IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 11.03.03, 16:48
          Oto strona drugiego wieżowca na pl. Andersa w Poznaniu.

www.andersia.pl
    • mike102 Re: Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie 14.02.03, 17:17
      i jeszcze jako ciekawostka - ciogle na forumszczecin@ mozna zobaczyc projekt
      Holendrow oraz oryginalny wyglad Konzerthausu i zabudowy przy Bramie Portowej.
    • mike102 SCF vs Pomnik 11.03.03, 10:13
      Podczas targow nieruchomosci w Cannes Von den Hayden Group potwierdzil iz nadal
      jest zainteresowany wybudowaniem Szczecinskiego Centrum Finansowego.
      Jeden budynek ma stanac kolo komendy na Malopolskiej a drugi na...
      pl.Solidarnosci.

Gdzie w takim razie Marian Jurczyk i oredownicy budowy pomnika "wydarzeń
      grudnia '70 - sierpnia '80" chca go postawic???
      • Gość: Tomik Re: SCF vs Pomnik IP: *.pkobp.pl 11.03.03, 10:17
        Ups.., faktycznie niezręczność, brak miejsca na pomnik. Chyba jednak wolę
        centrum finansowe:) Pozdrawiam dawno niewidzianych Przyjaciół:)))
        • skuter70 Re: SCF vs Pomnik 11.03.03, 10:23
          o ile pamietam to kiedys kiedys dawno byla koncepcja zeby pomnik postawic
          miedzy pasami trasy zamkowej- tam raczej nikt nic nie bedzie budowal
          nie wiem czy to aktualne
          • mike102 Re: SCF vs Pomnik 11.03.03, 10:29
            skuter70 napisał:

> o ile pamietam to kiedys kiedys dawno byla koncepcja zeby pomnik postawic
            > miedzy pasami trasy zamkowej- tam raczej nikt nic nie bedzie budowal
            > nie wiem czy to aktualne

tak. byla taka koncepcja przy pierwszym projekcie pomnika - "fantomy
            przechodzace przez jezdnie". jednak wiazaloby sie to z likwidacja... mastow
            z "Maciejewicza" a to juz byloby przegiecie. zreszta tamten projekt jest juz
            nieaktulny.
        • mike102 Re: SCF vs Pomnik 11.03.03, 10:31
          Gość portalu: Tomik napisał(a):

> Ups.., faktycznie niezręczność, brak miejsca na pomnik. Chyba jednak wolę
          > centrum finansowe:) Pozdrawiam dawno niewidzianych Przyjaciół:)))

No ja tez wole SCF!
          Pozdrowionka! :)
          • sen_c Re: SCF vs Pomnik 11.03.03, 10:34
            mike102 napisał:

> Gość portalu: Tomik napisał(a):
            >
            > > Ups.., faktycznie niezręczność, brak miejsca na pomnik. Chyba jednak wolę
            > > centrum finansowe:) Pozdrawiam dawno niewidzianych Przyjaciół:)))
            >
            > No ja tez wole SCF!
            > Pozdrowionka! :)

czyli na pewno, jedno wyklucza drugie?
            • mike102 Re: SCF vs Pomnik 11.03.03, 12:05
              sen_c napisał:

> mike102 napisał:
              >
              > > Gość portalu: Tomik napisał(a):
              > >
              > > > Ups.., faktycznie niezręczność, brak miejsca na pomnik. Chyba jednak
              > wolę
              > > > centrum finansowe:) Pozdrawiam dawno niewidzianych Przyjaciół:)))
              > >
              > > No ja tez wole SCF!
              > > Pozdrowionka! :)
              >
              > czyli na pewno, jedno wyklucza drugie?

tego nie wiem.
              wlasnie dlatego podnosze sprawe na forum. jesli byloby dosc miejsca to chyba
              pomnik musialby byc zaplanowany gdzies na pl.Piotra i Pawla a nie na pl.
              Solidarnosci bo razem z SCF sie raczej nie pomieszcza.
              natomiast ponownie czytamy o budowie pomnika na pl.Solidarnosci.
              • Gość: kopin Re: SCF vs Pomnik IP: *.aeriscomputers.net 11.03.03, 16:34
                Bo tak właśnie jest!
                Plac Piotra i Pawła na miejscu basenu pożarowego za kościołem
                pozdr
                • Gość: kopin Re: SCF vs Pomnik IP: *.aeriscomputers.net 11.03.03, 17:37
                  a tu jest link gdzie mozna obejrzec to coś :
                  www.architektura-murator.pl/9_3021.htm
                  • mike102 no cudo! 11.03.03, 19:21

> a tu jest link gdzie mozna obejrzec to coś :
                    > www.architektura-murator.pl/9_3021.htm

no cudo! nie ma co! jak jade do domu dureckiego-lubeckiego to wokol mam
                    przystoczniowe skladowiska. tam tez jest pelno takiego zelastwa i pretow.
                    szczegolnie pieknie mozna to podziwiac z wiaduktu...
                  • adelmus Re: SCF vs Pomnik 11.03.03, 20:17

Niezły koszmar :-( , że też ze wszystkim konkursami jest tak , że wygrywają
                    pracę które najmniej mi się podobają ....Jak widać mam gust niekonkursowy ,
                    żeby nie powiedzieć plebejski :-)

Za to druga nagroda bardzo mi się podoba :
                    - po pierwsze fajne wykorzystanie basenu p-poż.
                    - po drugie dużo zieleni + mostki wchodzące w basen tworzą przyjazne
                    środowisko , które sprawia że chciałoby się tam przychodzić posiedzieć ,
                    popatrzeć.
                    - po trzecie nie kontrastuje tylko uzupełnia zabytkową w większości zabudowę
                    placu , jednego z ładniejszych w Szczecinie .

A tak będziemy mieli pięknie rdzewiejące żelastwo , którego nikt nie będzie
                    zamierzał oglądać ,które będzie kaleczyło piękną architekturę placu i nie
                    będzie można tego sprzątnąc bo to przecież zabytek.

Że też zawsze musi pojawiać sie to pytanie - CO BY TU JESZCZE SPIEPRZYĆ
                    PANOWIE , CO BY TU JESZCZE SPIEPRZYĆ?!!!

> a tu jest link gdzie mozna obejrzec to coś :
                    > www.architektura-murator.pl/9_3021.htm
    • Gość: KORFI Re: Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 18:46
      Co wy opowiadacie!!! Centrum finansowe już się buduje!! Będzie się mieścić na
      rogu ul.Malczewskiego i Al.Wyzwolenia. Holendrzy stwierdzili, że tylko taki
      budynek - strzelisty, grający światłem na szklanych elewacjach i o ciekawej i
      nowoczesnej archtekrurze - spełni wymogi tego typu obiektu. Pozdrawiam.
      • mike102 Re: Centrum finansowe ma powstać w Szczecinie 11.03.03, 19:23
        Gość portalu: KORFI napisał(a):

> Co wy opowiadacie!!! Centrum finansowe już się buduje!! Będzie się mieścić na
        > rogu ul.Malczewskiego i Al.Wyzwolenia. Holendrzy stwierdzili, że tylko taki
        > budynek - strzelisty, grający światłem na szklanych elewacjach i o ciekawej i
        > nowoczesnej archtekrurze - spełni wymogi tego typu obiektu. Pozdrawiam.

hehehe, galaxyf nie ma tu nic do rzeczy bo to kielczanie a nie nederlandowie go
        buduja.

SCF wg harmonogramu ma ruszyc w przyszlym roku - najpierw budynek w miejscu
        Konzerthausu a potem na pl.Solidarnosci.
        • Gość: KORFI Re: Centrum finansowe - mike102 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.03, 10:24
          mike102 napisał:

> Gość portalu: KORFI napisał(a):
          >
          > > Co wy opowiadacie!!! Centrum finansowe już się buduje!! Będzie się mieścić
          > na
          > > rogu ul.Malczewskiego i Al.Wyzwolenia. Holendrzy stwierdzili, że tylko tak
          > i
          > > budynek - strzelisty, grający światłem na szklanych elewacjach i o ciekawe
          > j i
          > > nowoczesnej archtekrurze - spełni wymogi tego typu obiektu. Pozdrawiam.
          >
          > hehehe, galaxyf nie ma tu nic do rzeczy bo to kielczanie a nie nederlandowie
          go
          >
          > buduja.
          >
          > SCF wg harmonogramu ma ruszyc w przyszlym roku - najpierw budynek w miejscu
          > Konzerthausu a potem na pl.Solidarnosci.

Mike, to oczywiście mały żart (przez łzy). A o centrum pogadamy jak
          rzeczywiście zaczną budować. Tylko o jakich finansach można mówić w Szczecinie?
          Większość "spraw finansowych" załatwia się na jak największym ustroniu i po
          cichu. Pozdr.
          • mike102 Re: Centrum finansowe - KORFI 12.03.03, 10:49
            Gość portalu: KORFI napisał(a):

> mike102 napisał:
            >
            > > Gość portalu: KORFI napisał(a):
            > >
            > > > Co wy opowiadacie!!! Centrum finansowe już się buduje!! Będzie się mi
            > eścić
            > > na
            > > > rogu ul.Malczewskiego i Al.Wyzwolenia. Holendrzy stwierdzili, że tylk
            > o tak
            > > i
            > > > budynek - strzelisty, grający światłem na szklanych elewacjach i o ci
            > ekawe
            > > j i
            > > > nowoczesnej archtekrurze - spełni wymogi tego typu obiektu. Pozdrawia
            > m.
            > >
            > > hehehe, galaxyf nie ma tu nic do rzeczy bo to kielczanie a nie nederlandow
            > ie
            > go
            > >
            > > buduja.
            > >
            > > SCF wg harmonogramu ma ruszyc w przyszlym roku - najpierw budynek w miejsc
            > u
            > > Konzerthausu a potem na pl.Solidarnosci.
            >
            >
            > Mike, to oczywiście mały żart (przez łzy). A o centrum pogadamy jak
            > rzeczywiście zaczną budować. Tylko o jakich finansach można mówić w
            Szczecinie?
            >
            > Większość "spraw finansowych" załatwia się na jak największym ustroniu i po
            > cichu. Pozdr.

he, he. wiem ze to zart. ;-)
            A co do Von den Haydn Group to od czasu podpisania listu intencyjnego
            (zawierajacego dokladny harmonogram prac) w ostatnim czasie dwukrotnie
            potwierdzili iz nadal sa zainteresowani ta inwestycja. Firma jest jak
            najbardziej wiarygodna - wystarczy zobaczyc co zbudowali na pl.Andersa w
            Poznaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka