Gość: Wit IP: *.osow.pl 06.11.04, 08:24 Ten sklep jest najlepsza propozycja jaka miasto rozwazalo od lat. Niech tym razem rajcy jej nie spapraja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mych Re: Ikea może za dwa lata IP: *.szczecin.mm.pl 06.11.04, 09:57 Hura hura :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanibalistyk Re: Ikea może za dwa lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 11:21 a mnie to akurat nie rusza bo ikea ma ostatnio obrzydliwe modele Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Ikea może za dwa lata 06.11.04, 11:48 modele jak modele. zyjemy w miescie i w czasach gdzie sklep wielkopowierzchniowy jest marzeniem tysiecy. zawsze to jakies miejsca pracy i podatki zamast pustego pola. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizytka Re: Ikea może za dwa lata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 19:28 No cóż Pan Czesny i lotnisko jakos mi sie źle kojarzą. Ale prawda jest taka, że o IKEI w Szczecinie mówi sie juz od ok.7 lat (?) i ja nie moge się jej doczekać. Sklep może mieć sporo klientów także wśród sąsiadów zza miedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qb Re: Ikea może za dwa lata IP: *.devs.futuro.pl 06.11.04, 19:41 to juz druga dobra wiadomosc w ciagu ostanich 2 tygodni oby tak dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
vojciech Re: Ikea może za dwa lata 07.11.04, 09:15 Gość portalu: wizytka napisał(a): > No cóż Pan Czesny i lotnisko jakos mi sie źle kojarzą. No cóż, mi też. Ciekawe, czy na taką lokalizację zgadza się aeroklub. Poza tym ciekawe, za ile pójdzie ten teren. Jest to najbardziej wartościowy teren na całym ponad 200 ha lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Ikea może za dwa lata 07.11.04, 12:35 vojciech napisał: > Gość portalu: wizytka napisał(a): > > > No cóż Pan Czesny i lotnisko jakos mi sie źle kojarzą. > > No cóż, mi też. Ciekawe, czy na taką lokalizację zgadza się aeroklub. Poza tym > ciekawe, za ile pójdzie ten teren. Jest to najbardziej wartościowy teren na > całym ponad 200 ha lotnisku. > > akurat tu aeroklub nie ma nic do gadania bo to nie jest jego teren jest to teren po ogródkach działkowych które kilka lat temu zostały juz zlikwidowane . Odpowiedz Link Zgłoś
vojciech Re: Ikea może za dwa lata 07.11.04, 14:20 Być może. Ale i tak chciałbym znać cenę, jaką zapłaci IKEA za ten teren. Bo nie ukrywajmy, jest to obecnie bardzo pożądany teren przez handel - między prawobrzeżem i lewobrzeżem, infrastruktura drogowa już stoi, jest bezkolizyjny wjazd i wyjazd z mostu pionierów. Na prawdę nie dużo trzeba zainwestować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Ikea może za dwa lata IP: *.fnet.pl 07.11.04, 09:50 do blackexit'a: ? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Ikea może za dwa lata 07.11.04, 10:10 Gość portalu: pieszy napisał(a): > do blackexit'a: > > ? ale o co chodzi? pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptaszek A ilu właścicieli mniejszych sklepików..? IP: 83.144.120.* 06.11.04, 21:08 pójdzie na bruk. Ludzie czy wy jesteście tak ograniczeni, żeby nie dostrzegać prostej zależności: każdy powstający hipermarket to proporcjonalny wzrost bezrobocia. W marketech zatrudnia się studentów na umowę o dzieło, płaci się im marne grosze, a równocześnie upadają setki okolicznych sklepów i sklepików, w których zatrudnienie znajdowały setki jeśli nie tysiące osób. Sklepikarz co zarobił u siebie zainwestował w kraju, kupił samochód, mieszkanie czy cokolwiek innego, nakręcał w ten sposób koniunkturę. Hipermarkety są własnością zagranicznych sieci, cały zysk transferowany jest za granicę, Gwałtowny wzrost bezrobocia w Polsce datuje się od połowy lat 90-tych, czyli od momentu kiedy jak grzyby po deszczu zaczeły wyrastać hipermarkety. I jeszcze jedno wszystkim, którzy będą psy na mnie wieszać, życzę całego etatu w hipermarkecie na stanowisku sprzedawca - pomiotło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qb Re: A ilu właścicieli mniejszych sklepików..? IP: *.devs.futuro.pl 06.11.04, 22:04 ptaszku... nie bede psow wieszac jakby te mniejsze sklepiki - oferowaly cos OD REKI i w wielu wzorach takze tych nowoczesnych lekkich ble ble takie tam to ja nie chce ikei daj mi adresy tych sklepikow co to maja taki asortyment - a nie naprzyklad - sklep piekne meble na chodkiewicza - oczekiwanie na glupi mebel - 5 tyg. do 3 miesiecy - fakt meble fajne ale tyle czekac - no i drozyzna w dodatku co do supermarketow to w szczecnie nie ma ich jeszcze tak duzo zebys mial sie czym martwic .. zobacz na poznan - a jakos bezrobocie tam niedoskwiera - albo warszawa - przeciez tam tego tyle ze nie zliczysz... a bezrobocie najnizsze w kraju i co powiesz na to kolego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptaszek Re: A ilu właścicieli mniejszych sklepików..? IP: 83.144.120.* 06.11.04, 23:19 A proszę bardzo, na Warszawę mam następujący argument: jest to miasto stołeczne i pełną gębą korzysta ze swojego stołecznego statusu. Poznań z kolei korzysta w duży stopniu ze swojego centralnego położenia. Wiele firm zajmujących się dystrybucją towarów tam się ulokowało, bo poprostu mają wszędzie bliżej. Szczecin oczywiście nie ma szczęścia do rządzących, i dotyczy to nie tylko obecnej ekipy, z tym się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: A ilu właścicieli mniejszych sklepików..? 07.11.04, 09:36 Gość portalu: ptaszek napisał(a): > A proszę bardzo, na Warszawę mam następujący argument: jest to miasto stołeczne > > i pełną gębą korzysta ze swojego stołecznego statusu. Poznań z kolei korzysta w > > duży stopniu ze swojego centralnego położenia. a szcecin lezy gdzie w azji? dlaczego nie kozysta ze swojego polozenia? pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: A ilu właścicieli mniejszych sklepików..? 07.11.04, 09:34 Gość portalu: ptaszek napisał(a): > pójdzie na bruk. Ludzie czy wy jesteście tak ograniczeni, żeby nie dostrzegać > prostej zależności: każdy powstający hipermarket to proporcjonalny wzrost > bezrobocia. nie ma takej zaleznosci i nikt jej ne udowodnil w szcecinie jest bardzo malo hipermarketow i ich otwarcie wcale nie powoduje upadania sklepikow czy nawet ryczeczkow popattrz na sasiedztwo carefura. mysle ze nawet ich b\oprzybywa poniewaz zazwyczaj budowane sa galerie. poza tym hipcio to nowe miejsca racy i podatki. przypominam tez ze mowimy o sklepie specyficznym czyli meblowym ktory raczej nie ma konkurencji ajk juz to w jakis podobnie duzych acz badziewnych typu aba. no przypominam ze fabryka w ktorej produkuje sie spora czesc roduktow jest za miedza w goleniowie. Sklepikarz co > zarobił u siebie zainwestował w kraju, kupił samochód, mieszkanie czy cokolwiek innego, nakręcał w ten sposób koniunkturę. ok ale z drugiej strony ludzie chca miec wybor chca miec normalny swiatowy sklep kupowac w cywilizowanych warunkach a nie drogo byle jak i byle co. Hipermarkety są własnością > zagranicznych sieci, cały zysk transferowany jest za granicę, nie zawsze chocby wspomniana ikea inwestuje we wspomniana fabryke. musza tez zaplacic podatki gruntowe niestety z dochodowymi jest wiekszy problem, ale to kwestia niedowladu instytucji skarbowych. Gwałtowny wzrost > bezrobocia w Polsce datuje się od połowy lat 90-tych, czyli od momentu kiedy > jak grzyby po deszczu zaczeły wyrastać hipermarkety. dosc glupie jest to porownanie nie ma wiekszego zwiiazku. odpowiem tak: najwiecej hipermarketow jest w warszawce i jednoczesnie ma ona najmniejsz ebezrobocie. w szcecinei ejst ich bardzo malo i bezrobocie jest najwieksze. > I jeszcze jedno wszystkim, którzy będą psy na mnie wieszać, życzę całego etatu > w hipermarkecie na stanowisku sprzedawca - pomiotło. porozmawiaj z ludzmi ktorzy tam pracuja. w maire normalnym sklepie nie jakiejs stonce. jesli 900 tys zl jest malo dla czlowieka bez specjal;nego wyksztalcenia lplus bonusy to nie wiem jaki ssklepikarz mu tyle zaplacic. skelpikarze to zazwyczaj ograniczeni pazerni dorobkiewicze ktorzy wkllasnie uwazaja klienta za zlodzieja a pracownika za scierke do podlogi. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: A ilu właścicieli mniejszych sklepików..? IP: *.fnet.pl 07.11.04, 10:02 blackexit napisał: ...nie ma takej zaleznosci i nikt jej ne udowodnil... (jednak udowodnił, wiele ekspertyz, u nas prof. Hozer, zawsze jest mowa o 5-7 zlikwidowanych miejscach pracy za jedno w hipciu, o likwidacji sklepików w obrąbie do 500 m od niego i negatywnym oddziaływaniu na rynek handlu w danej aglomeracji etc.) (i to tyle) Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: A ilu właścicieli mniejszych sklepików..? 07.11.04, 10:09 Gość portalu: pieszy napisał(a): > blackexit napisał: > ...nie ma takej zaleznosci i nikt jej ne udowodnil... > > (jednak udowodnił, wiele ekspertyz, u nas prof. Hozer, zawsze jest mowa o 5-7 > zlikwidowanych miejscach pracy za jedno w hipciu, o likwidacji sklepików w > obrąbie do 500 m od niego i negatywnym oddziaływaniu na rynek handlu w danej > aglomeracji etc.)(i to tyle) moizm zdaniem to nie jest prawda. popatrrz na otoczenie hipciow raczej obrastaja niz tworzy sie dookola nich pustynia. podbnie ze sklepikami po powstaniu realna na slonku zaden z nich nie upadl a powstalo wiele nowych. zobac zna sasiedztwo carefura i wiekiego turzyna. moim zdaniem tutaj opinia prof nie odpowiada empirii. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: A ilu właścicieli mniejszych sklepików..? IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 07.11.04, 12:48 bleku teraz jednak chyba Ci się coś pomyliło, nic wokół carrefoura nie obrosło, turzyn był długo , długo wcześniej przed hipciem, to hiper wyrósł przy turzynie. Jest to typowa polityka hiperów, lokalizacja w miejscach o wieloletniej tradycji handlowej. PS. bleku a gdzie kupujesz warzywka ??? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: A ilu właścicieli mniejszych sklepików..? 07.11.04, 12:56 Gość portalu: kibic napisał(a): > bleku teraz jednak chyba Ci się coś pomyliło, nic wokół carrefoura nie obrosło, > > turzyn był długo , długo wcześniej przed hipciem, to hiper wyrósł przy turzynie > . > Jest to typowa polityka hiperów, lokalizacja w miejscach o wieloletniej > tradycji handlowej. hm no w kazdym razi nie wplynelo na upadek turzyna. niestety. a tradycji w wypadku geantow czy reala nie bylo zadnej. a obrosly. > > PS. bleku a gdzie kupujesz warzywka ??? nie kupuje dostaje, ale nie jadam warzyw. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Ikea może za dwa lata 06.11.04, 22:45 a ja mam takie pytanie co będą mieli mieszkańcy miasta z powstania IKEI konkretnie no bo że będą wydawać pieniądze to rozumiem oczywiście te pieniądze trafia poza Szczecin IKEA zatrudni pare osób ale w związku z tym zniknie kolejne kilka sklepów a więc tutaj bilans wyjdzie na zero w którym miejscu pieniądze zostana ściągnięte do Szczecina bo podatek od nieruchomości zostanie wliczony w cenę a więc też będzie pochodził od mieszkańców jeżeli więc przeprowadzimy bilans to część pieniędzy szczecinian pozostanie w Szczecinie większość wypłynie poza Szczecin ale nie widzę źródła wpłynięcia pieniędzy do Szczecina postanie kolejnego hipermarketu jakby on się nie nazywał nie jest więc sposobem na ściągnięciem pieniędzy z zewnątrz do miasta jest sposobem na wytransferowanie tych pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Ikea może za dwa lata 07.11.04, 09:41 student1 napisał: > a ja mam takie pytanie > co będą mieli mieszkańcy miasta z powstania IKEI > konkretnie meble i inne domowe gadzety plus zdaje sie kaske ze sprzadania ziemi i podatek od nieruchomosci. bedziesz miala z czego sypac ptakowi do kieszeni. > IKEA zatrudni pare osób ale w związku z tym zniknie kolejne kilka sklepów nie ma takiego przelozenia. dlaczego uwazasz z emieszkancy szczecina maja kupowac meble w brogich brudnych i zlodziejskich sklepoach i nie maja miec wyboru? niech sobie sami zadecyduja gdzie chca soebie mieszkanie wyposazac. a co upadnie to upadnie tak dziala rynek slaby przegrywa proste? na ekonomii nie uczyli? > część pieniędzy szczecinian pozostanie w Szczecinie > większość wypłynie poza Szczecin np do golenioowa to zle? kurde jesli taka wizje ma przyszla pani prezydentowa i jej partyjka to ja dziekuje bardzo niczymnie rozni sie to od bresdzenia jurczyka: "nie zbudujemy wam ikei bo bedziecie kupowac tam gdzie my chcemy. hiperamrket to zlo diabel wcielony. ciekawe gdzie radna robi zakupy. po rposttu lek przed swiatem zakomplesienie zamkniecie wies kielecka.do sklepu meblowego podejscie jak do ufo. to jest wlasnie ta prowincja o ktora pytal absztyf. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: Ikea może za dwa lata IP: *.idea.pl 07.11.04, 12:10 do tej pory nie włączałem się do dyskusji, jednak po raz pierwszy muszę powiedzieć iż zgadzam się z blackexitem. nie będę wdawał się w polemiki stwierdzam jedno prawie wszystkich od lewa do prawa spotykam robiących zakupy w hipermarketach, lub siedzących w kawiarenkach i popijających kawę ostatnio widziałem przywódcę LPR był rozanielony Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Ikea może za dwa lata 07.11.04, 16:40 widocznie to taka maniera na forum uprawiana przez niektórych aby zwracać się w rodzaju żeńskiem nie wytłumaczyłaś mi blackexit konkretnie jakie korzyści będą mieli szczecinianie z IKEI ja nie mam nic przeciwko kolejnemu hipermarketowi a że nazywa się IKEA to nic nie zmienia próbuję tylko udowodnić że hipermarkety nazywane inwestycjami nie służą rozwojowi miasta bo drenują pieniądze z rynku inwestycje rozwojowe powinny ściągać pieniądze do miasta jeżeli postaje zakład produkcyjny to swoje produkty sprzedaje poza Szczecin czyli pieniądze wpływają a nie wypływają to samo np z centrum logistycznym blackexit udowodniłaś już że nie masz pojęcia skąd się biorą dochody miasta nie masz pojęcia co to znaczy inwestycja rozwojowa tak samo jak nie wiesz kto utrzymuje mieszkania komunalne czy też w jaki sposób robi się przekręty na przetargach w ogóle niewiele wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Ikea może za dwa lata 08.11.04, 08:49 student1 napisał: > widocznie to taka maniera na forum uprawiana przez niektórych aby zwracać się w > > rodzaju żeńskiem w zenskiem albo w meskiem. > nie wytłumaczyłaś mi blackexit konkretnie jakie korzyści będą mieli > szczecinianie z IKEI hm myslaem ze to kazdy wie: beda mogli kupowac sobie meble, spedzac czas, miec dostepne szwedzkie porodukty zywiniowe, podatki, zatrudnienie i cokolwiek w miejscu gdzie jest puste pole. nei wiem czy to taka wieklka filozofia z etaki geniusz jak ty na to nie wpadnie. a jakie kozyci beda mieli jesliw szcecinie nic wiecej nie powstanie co zdaje sie jest nowa koncepcja koalicji nrs-odnowa? > ja nie mam nic przeciwko kolejnemu hipermarketowi > a że nazywa się IKEA to nic nie zmienia > próbuję tylko udowodnić że hipermarkety nazywane inwestycjami nie służą > rozwojowi miasta bo drenują pieniądze z rynku doskonale wiesz z eikea to specyficzny hipermarket nie z pieluchami i keczupem ale zmeblami a tych w szcecinie nei am zbyt wiele. moze mi powiesz w koncu dlaczego to ty mas zdecydowac gdzie ludzie mja sobie kupowac meble i komu powierzyc swoje pieniadze? > inwestycje rozwojowe powinny ściągać pieniądze do miasta > jeżeli postaje zakład produkcyjny to swoje produkty sprzedaje poza Szczecin jedno nie wyklucza drugiego. nie moze powstac ikea bo ma powstac zaklad produkcuyjny? no normalnie jurczyk. > w ogóle niewiele wiesz mam niezwykle madra radna ona mi wszystko tlumaczy. no i ta druga prof "to nie wina pana ptaka ze nie chce placic vat. to wina miasta." dwie bardzo madre panie. dzieki niem po wyborach nie bedzie ikei beda same inwstycje produkcyjne ale tylko ze szcecina i tylko szcecinaniae beda mogli tam pracowac i wygrywac przetargi i tam wogole wchodzic. bo tu jest polska! nastepna banda cimniakow szykuje sie do wladzy. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: Ikea może za dwa lata IP: *.espol.com.pl 07.11.04, 18:13 Już mi się wierzyć nie chce w powstanie sklepu Ikea w Szczecinie. Jeździc do Poznania też mi się nie chce po zakupy, a jeżdżę nie tylko po meble. Spróbujcie kupić talerze, sztućce, ale ładne. Wybór jest w Szczecinie ograniczony we wszystkim, bo ile można mieć towaru w małym sklepiku i za ile kupi się ten towar skoro marżę trzeba narzucić jak najwyższą? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Ikea może za dwa lata 08.11.04, 08:48 Gość portalu: Karo napisał(a): > Już mi się wierzyć nie chce w powstanie sklepu Ikea w Szczecinie. > Jeździc do Poznania też mi się nie chce po zakupy, a jeżdżę nie tylko po meble. > > Spróbujcie kupić talerze, sztućce, ale ładne. Wybór jest w Szczecinie > ograniczony we wszystkim, bo ile można mieć towaru w małym sklepiku i za ile > kupi się ten towar skoro marżę trzeba narzucić jak najwyższą? no i wytlumacz to teraz mjw patynie -kit czy jak jej tam. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czlowiek Re: Ikea może za dwa lata IP: *.devs.futuro.pl 07.11.04, 18:33 Odnosze wrazenie ze wszyscy krytykujacy powstanie slepu Ikea w Szczecinie to albo lenie ktorzy nigdy nic w domu nie robia , a o wyposazeniu mieszkania juz nie wspominam, albo TPK (towarzystwo przyjaciul komfortu itp. organizacji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syrenk70 Re: Ikea może za dwa lata IP: 213.155.167.* 08.11.04, 22:11 We Wroławiu to są nawet dwa sklepy , jeden już działa drugi w budowie na Bielanach. Tam się im opłacał o w Szczecinie pewnie średnio chyba że Niemcy trochę kupią Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Ikea może za dwa lata 09.11.04, 09:54 Gość portalu: syrenk70 napisał(a): > We Wroławiu to są nawet dwa sklepy , jeden już działa drugi w budowie na > Bielanach. Tam się im opłacał o w Szczecinie pewnie średnio chyba że Niemcy > trochę kupią oplacac sie chyba oplaca ale jak maja do czynienia z obecnymi wladzami czy niektorymi radnymi to jedynie maja z czego sie posmiac wieczorkiem przy piwie. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qb Re: Ikea może za dwa lata IP: *.devs.futuro.pl 10.11.04, 22:52 > We Wroławiu to są nawet dwa sklepy , jeden już działa drugi w budowie na > Bielanach. Na Bielanach juz jest?! W wakacje tam kupowalem - to co drugi buduja? Chyba ci sie pomylilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinio kiedy bedzie ikea??? IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 00:52 Kiedy bedzie Ikea? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekspans Re: kiedy bedzie ikea??? IP: 83.168.120.* 06.01.05, 17:15 Drugi będą budować nie tylko we Wrocławiu ale w Poznaniu,Warszawie, Katowicach Krakowie i Gdańsku. Nie mylić proszę z obecnymi jakie są w Polsce te nowe to są wielkie specjalistyczne domy meblowe ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: kiedy bedzie ikea??? IP: *.espol.com.pl 06.01.05, 18:32 Wlasciciel Ikea żeby nie placic podatkow uciekl ze Szwecji do Szwajcarii. Tam nikt mu nie sprawdzi ile przeznacza na łapowki prominentom za załatwiane grunty pod jego sklepy. Wiele miast jest naiwnych, dając mu za bezcen najlepsze grunty, w wielu miastach takie numery u tamtejszych radnych nie przejdzie. Stąd IKEA jak dotąd kest obrazona na Szczecin i jego radnych. Jedynie co mozna radzic to, albo ILEA odpuści sobie Szczecin, albo niech stanie do uczciwego otwartego przetargu. Albo niech kupi prywatny grunt. Wyjscie zawsze jest, jesli chce. NAPRAWDZĘ, przezyjemy to - jeśli IKEA się obrazi, że nie damy jej gruntow za darmo. Ostatecznie Szwed jest najbogatszym europejczykiem i stać go na zapłatę uczciwej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: kiedy bedzie ikea??? 06.01.05, 19:35 Gość portalu: ja napisał(a): > Wlasciciel Ikea żeby nie placic podatkow uciekl ze Szwecji do Szwajcarii. Tam > nikt mu nie sprawdzi ile przeznacza na łapowki prominentom za załatwiane grunty > > pod jego sklepy. moze jakies dowody w tej sprawie czy ot tak sobie pleplasz posadzjac konkretne osoby o korupcje co jest przestepstwem? 2. szczecin i jego wladze co ja co ale do najuczciwszych nie nalezaly nigdy. dosc wspomniec ze pani malanowska poprzednio odpowiedzialna za inwestycje ma obecnie bliskie spotkania z prokuratura. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: kiedy bedzie ikea??? IP: *.espol.com.pl 06.01.05, 20:27 O przepraszam, przeniósł swoją centralę ze Szwecji do Szwajcarii ze względu na miłość i dociekliwość fiskusa szwedzkiego. Prawadziwy patriota Szwed. Jednego co się można po nim spodziewać to to że w przypadku Szczecina też dołoży wszelkich starań by zostawić nam szczecinanom nalezne podatki. Tylko idioci w rodzaju powyższego mogą w to uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: kiedy bedzie ikea??? 06.01.05, 20:49 Gość portalu: ja napisał(a): > O przepraszam, przeniósł swoją centralę ze Szwecji do Szwajcarii ze względu na > miłość i dociekliwość fiskusa szwedzkiego. Prawadziwy patriota Szwed. kto to jest on? z tego co mi sie wydaje ikea nie jest wlasnoscia jednej osoby. nie ma w tym nic niezwyklego w przenosinach sidziby firmy w swajcarii jest mase siedzib firm swiatowych. polskie tez beda wedrowaly po calym swiecie jesli nie stworzy im sie tu odpowiednich warunkow rozwoju. nie ma to nic wspolnego z patriotyzmem ani jakims przestepstwem co sugerowales w pierwszym liscie. Jednego > co się można po nim spodziewać to to że w przypadku Szczecina też dołoży > wszelkich starań by zostawić nam szczecinanom nalezne podatki. chyba wiesz jaki urzad zajmuje sie egzekwowaniem podatkow zapewne musialby zaplacic podatek od nieruchomosci a pracownicy dochodowy. przy tym mieli by prace a ludzie miejsce do kolejnych zakupow a wieksza konkurencja obnizylylaby ceny w innych sklepach. powiew wielkiego swiata na zapyzialej prowincji. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: kiedy bedzie ikea??? IP: *.espol.com.pl 06.01.05, 21:02 Nie przeczę że inwestycje są potrzebne, że podatki od nieruchomości są potrzebne - protestuję jeno by nie oddawać terenów za półdarmo. Tylko ogólnodostępne przetargi lub kupno na wolnym ryku. Nie IKEA nam robi łaskę że szczecinianie mogą kupować u niej ale my bedziemy robili łaskę że będziemy chcieli w IKEA zostawiać nasze pieniądze. Prędzej czy póżniej, na lepszych lub gorszych warunkach finansowych , tak czy tak IKEA i tak tu wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: po co bedzie ikea??? 06.01.05, 19:38 zeby sprzedawac okna :) pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: po co bedzie ikea??? 06.01.05, 21:41 jak mi odpowiesz że po to aby zatrudnić partyjniackich darmozjadów to uwierzę że wiesz o czym mówisz bo mówisz we własnym interesie ale taka odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje bo jest głupia zresztą jak twoje wcześniejsze uzasadnienia nie znasz się na tym i widać że w międzyczasie nie przyłożyłeś się do nauki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AleX Re: Ikea może za dwa lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:53 Za 2 lata to mnie już tu nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
kandrasel Re: Ikea może za dwa lata 06.01.05, 21:19 Mam nadzieje ze wkoncu IKEA powstanie w naszym mieście, bo nudne staje sie jezdzenie do Poznania czy Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
wisnia30 Re: Ikea może za dwa lata 06.01.05, 23:19 Może niech staną do przetagu z Echo i miastem o tereny Odry... gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta :-) Odpowiedz Link Zgłoś