Dodaj do ulubionych

Islamizm ekstremalny

09.11.04, 08:53
Czy trzeba sie bac islamskich radykalow?

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2370936.html
Holandia. Zamordowano Theo van Gogha
IAR 02-11-2004, ostatnia aktualizacja 02-11-2004 15:07

W Amsterdamie został we wtorek rano zamordowany holenderski reżyser filmowy i
pisarz Theo van Gogh. Morderca strzelał do niego, zadał mu też ciosy nożem.
Premier Jan Peter Balkenende prosi Holendrów, by nie spekulowali na temat
motywów zabójstwa.

Zabójcą holenderskiego reżysera Theo van Gogha jest 26 letni mężczyzna
posiadający obywatelstwa marokańskie i holenderske. 47-letni Theo van Gogh
został zastrzelony i zasztyletowany rano w centrum Amsterdamu. Lekko ranni
zostali także policjant i zabójca. Nadal nieznane są motywy morderstwa.
Premier Holandii Jan Peter Balkenende zaapelował do Holendrów, aby
powstrzymali się od spekulacji na ten temat.

Policja potwierdziła, że zatrzymany przez policję sprawca wbił w ciało ofiary
list. Nie chciała jednak ujawnić szczegółów. Wcześniej świadkowie mówili, że
był napisany po arabsku, inni że były to wersety z Koranu.

Theo van Gogh współpracował z walczącą o prawa kobiet muzułmańskich
deputowaną holenderską, pochodzącą z Somalii Ayaan Hirsi Ali. Wspólnie
zrealizowali kontrowersyjny film telewizyjny "Submission", po którym reżyser
otrzymywał pogróżki. W grudniu miała się odbyć premiera jego filmu o
zamordowanym dwa lata temu populistycznym polityku Pimie Fortuynie.

Co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: H56 Bać się trzeba wszystkich radykałów religijnych IP: *.comnet.krakow.pl 09.11.04, 09:42
      niezależnie jakie wyznanie reprezentują. Europejczycy za bardzo sie otwierają
      przed swymi nowymi obywatelami pochodzenia arabskiego,którzy wykorzystują to
      perfidnie do ekspansji swojej orientalnej kultury i religii.Wykorzystują do
      granic przywileje socjalne i demokratyczne wypracowane przez swoich dobroczyńców
      którzy udzielili im gościny. Unia Europejska powinna ,zweryfikować i ujednolicić
      przepisy dotyczące przyznawania obywatelstwa osobom z poza Europy.Emigranci
      powinni podpisywać swojego rodzaju lojalkę a jeżeli się z niej nie wywiązują
      powinny być pozbawiani natychmiast obywatelsta i statusu uchodźcy co oczywiście
      wiązałoby sie z automatyczną ich deportacją wraz z najbliższą rodziną. Przecież
      islamiści zaczynają opanowywać całe dzielnice dużych zachodnich miast gdzie
      ustanawiają własne reguły prawa. Katolicki radykalizm w Polsce to pestka przy
      islamskim. Obecny model rodziny europejskiej to 2+1 a arabskiej to 2+5. Czarno
      to widzę . Europa powinna w końcu powiedzieć dość. Solidaryzuję się z
      represyjnymi działaniami tubylców, przeciwko ludności muzułmańskiej.Oni muszą
      zrozumieć ,że jako goście muszą uszanować zwyczaje gospodarzy, bo inaczej won
      do nor na pustyni i pod bat swoich kacyków.
      • Gość: krust Re: Bać się trzeba wszystkich radykałów religijny IP: 62.233.223.* 09.11.04, 12:19
        Pełna zgoda p. H56. Pełniutka.
        Temat ten na tym forum nie nowy, ale dobrze, że powraca. Za jakiś czas arabowie
        przejmą władzę we Francji ( nie tylko ) i uchwalą, że wszyscy muszą ubierać ich
        husty. Co poczną wtedy żabojady? Ogon pod siebie i na emigrację do Polski.
        Nierealne ? Pożyjemy, popatrzymy.
        Bądźmy raz mądrzy przed szkodą.
        • Gość: izzka NIE dla Turcji w UE! PROTEST - Czy wiecie że.. IP: *.per.pl 09.11.04, 16:57
          1.Turcja jest krajem muzułmańskim.
          2.Turcja leży w Azji.
          3.Turcy byliby najliczniejszym narodem w UE.

1.Jeśli wielu muzułmanów nie toleruje swobód obywatelskich i praw człowieka, a
          także nawołuje do wojny i promuje przemoc wobec kobiet i innych religii, islam
          powinien zostać poddany głębokim reformom i analizie. Tabu, poprawność
          polityczna, zakaz wszelkiej krytyki, prowadzić mogą tylko do dalszego
          niezrozumienia i przemocy.

2.Pozorna turecka laickość to wynik regularnych przewrotów wojskowych (ostatnie
          w latach: 1960, 1971, 1980 i 1997), przy których nie rzadko dochodziło do
          zabicia przez wojsko premiera i członków rządu. Czy jeśli wpuścimy Turków do
          Europy, będziemy w stanie zapewnić im również reżim wojskowy, który co jakiś
          czas pozbawia islamistów demokratycznie zdobytej władzy?

3.Przyjmowanie ok. 100 mln ludzi z obcej kultury (szacunki na rok 2015),
          którzy, jak widać na przykładzie Francji i Niemiec, nie asymilują się, nie jest
          rozwiązaniem problemów etnicznych, które np. w Holandii dziś dopiero wychodzą
          na światło dzienne (morderstwo Theo Van Gogha). Wręcz przeciwnie.

PROTEST

W grudniu ma się okazać czy i kiedy przywódcy państw Unii połączą nas z Turcją.

MOŻESZ PODPISAĆ PROTEST PRZECIWKO TURCJI W UE:
          www.list.org.pl
    • Gość: play Re: Islamizm ekstremalny IP: *.teleton.pl 09.11.04, 09:42
      Tanim połączeniem lotniczym proponuję wyekspediować w całkowietj tejemnicy jego
      i jego najbliższych do kopalni na dalekiej Suberii, wczoraj Hiszpania, dzisiaj
      Holandia a jutro Polska - metedy islamskich fanatyków to sen chorego sadysty.
      • ja_aska Re: Islamizm ekstremalny 09.11.04, 10:03
        moim zdaniem należy się bać.
        • albert_c Re: Islamizm ekstremalny 09.11.04, 13:38
          Francuzi, a i Holendrzy, a i Hiszpanie przed Polakami zamykali granice i wciaz
          nas nie dopuszczaja do swojego rynku pracy...arabow za to chetnie...

...Hiszpanie mieli 11 marca...

...Francuzi dzis juz sa centrum antysemityzmu w Europie...a to dopiero
          poczatek...

...Holendrzy maja swoje problemy...m.in. zabojstwa na tle politycznym i
          religijnym...Szwedzi tez to przerobili...

...jak dla mnie sa to bledy zbyt lagodnej polityki imigracyjnej stosowanej
          przez te kraje...a wg mnie to dopiero poczatek...

...do tej listy mozna jeszcze dorzucic Wlochy, gdzie coraz wiekszym problem
          kulturalnym i spolecznym sa imigranci pochodzenia arabskiego...

...niech zyje poprawnosc polityczna...jak najkrocej...
          • swarozyc Teraz polska! 09.11.04, 13:42
            no i polska trawiona nachalna kultura emigrantow z Watykanu
            dosc z ta poprawnoscia polityczna!
        • Gość: carl9 Bać się albo śmiać! IP: *.per.pl 09.11.04, 18:33
          Shabana znalazła jednak sposób na Krekara. Ośmieszyła go publicznie podczas
          wieczoru autorskiego w klubie w Oslo. Na spotkaniu zorganizowanym pod
          hasłem "Mułła Krekar - zagrożenie dla bezpieczeństwa?" aktorka wstała nagle z
          fotela i zapowiedziała, że oto robi "test na fundamentalizm". Podeszła do
          Krekara, złapała go za nogi na wysokości bioder i podniosła żwawo do góry. -
          Skoro ja, niewysoka kobieta (ma 163 cm wzrostu), mogłam go podnieść, to nie
          jest on żadnym zagrożeniem dla naszego społeczeństwa - powiedziała, uśmiechając
          się.

Sala najpierw zamarła, ale po chwili zaczęły padać salwy śmiechu. Krekar się
          wściekł. Zagroził jej procesem, a od mediów i telewizji zażądał, by nie
          publikowały zdjęć z tego zajścia. - Jeśli jest taki tolerancyjny i
          zrelaksowany, to dlaczego zareagował tak nerwowo na mój żart? - pytała później
          Shebana na łamach norweskich gazet.

Haha! Kocham tę laskę!

cały artykuł:
          serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,2383759.html
    • amsterdamer Re: Islamizm ekstremalny 09.11.04, 16:27
      Chcialbym podkreslic, ze napisalem ten watek na forum, bo jestem wsciekly na
      ludzi, ktorzy mysla, ze ich ideologia jest ta jedyna, ta prawdziwa, a najgorsze
      w tym wszystkim jest, ze chca ja sila wtransplantowac w umysly innych ludzi.
      Bohaterami tego zdarzenia byl holenderski rezyser, ktory nakrecil film, ktory
      krytykuje "zla" forme islamu (taka ktora zawiera elemnty dyskryminacji wobec
      kobiet, indoktrynacje religijna...), ale rowniez angazowal sie dla "dobrego"
      islamu i ultra-islamista.
      Jestem wsciekly na ludzi, ktorzy w meczetach i szkolach islamu ucza nienawisci
      wobec "niewierzacych" (czyli tych ktorzy nie wyznaja islamu). Wlasnie przez
      takich urojonych ludzi, nienawisc w glowach ludzi umyslowo ograniczonych (bo
      nie wyobrazam sobie, zeby morderca klasyfikowal sie do innej grupy ludzi) ma
      szanse na rozwoj. Konsekwencja takiego nowo powstalego myslenia u biednej
      umyslowo/urojonej grupy ludzi jest gotowosc uzycia przemocy wobec ludzi, ktorzy
      mogli by myslec inaczej ("nie-islamsko").
      Biedni, niezintegrowani ludzie w obcym kraju szukaja szukaja swoich korzeni,
      miejsca gdzie mogli by sie czuc swojsko, bo widocznie spoleczenstwo krajow
      zachodnich nie daje im takich mozliwosci). Wpadaja w rece wariatow
      islamskich,nauczycieli islamu, ktorzy nie zrozumieli, co tak naprawde jest
      napisane w Koranie (glowna ksiega islamu, jak biblia u chrzescijan) i
      wykorzystuja zla interpretacje dla swoich wlasnych korzysci.

To oni zabili Theo van Gogh´a!!

Z drugiej strony chcialbym tez podkreslic, bo widzialem tu wiele wpisow, ktore
      nie maja duzo wspolnego z uszanowaniem godnosci czlowieka, ze moja wscieklosc
      nie dotyczy zupelnie normalnych, dopasowanych obywateli Holandii, tylko
      prawdziwach fundamentalistow, ktorzy sa juz tak radykalni, ze nie sa w stanie
      uslyszec opinii rozniacych sie od ich wlasnych.
      Trzeba przyznac, ze radykalowie, nie panuja nad calym zachodem. Sa to
      objawienia marginesowe, ale moga byc nie bezpieczni.
      Wczoraj rano (o ile sie nie myle) w domu spotkan muzulmanskich wybuchla bomba.
      Moim zdaniem, to nie jest dobra odpowiedz na terror islamu, gdyz
      wtedy "normalni" (oni stanowia wiekszosc) muzulmanie przejda kiedys na strone
      radykalow.
      • Gość: H56 Re: Islamizm ekstremalny IP: *.comnet.krakow.pl 09.11.04, 18:40
        Swar, jeżeli mógłbym wybierać to wolę już katolików od muzułmanów, oni najwyżej
        odbiora mi wolność,a nie zarżną mnie jak barana. Amsterdamer,jeżeli teraz nie
        będzie zdecydowanej reakcji w stosunku do islamistów, to oni poczują się
        bezkarni, a tak może się opamietają i bedą wydawać radykałów w ręce służb
        bezpieczeństwa.
        • piotr33k2 Re: Islamizm ekstremalny 09.11.04, 19:24
          żeby sie nie rozpisywac niepotrzebie powiem że zgadzam sie z wiekszoscią
          szczególnie z amsterdamerem ,mozna mieć swoje poglady ideologie i swoją religie
          ale nie może to wszystko kolidowac z wolnoscią człowieka i jednostki ,nie może
          to wszystko byc przyczynkiem do przemocy ,ponizenia i zniewolenia ludzkiej
          istoty a taki właśnie niestety jest islam i moim zdaniem zdaniem coś co ktoś
          juz dawno nazwał wojną cywilizacji zaczyna nabiera coraz bardziej realne
          kształty.
          • Gość: H56 Re: Islamizm ekstremalny IP: *.comnet.krakow.pl 09.11.04, 19:37
            no, tak całkiem to chyba nie islam jest tu winny tylko jego duchowni którzy
            robią swoim wiernym wodę z mózgu. Zamiast z islamem trzeba walczyć z
            radykalizmem. W Polsce od wieków mieszkają muzułmanie i nikomu jakoś nie
            przeszkadzają.
            • piotr33k2 Re: Islamizm ekstremalny 10.11.04, 00:08
              tak samo henio jak tak całkiem katolicyzm nie jest niczemu winny co jednak do
              ciebie chyba nie dociera.
      • albert_c Re: Islamizm ekstremalny 10.11.04, 11:10
        amsterdamer napisał:

> Moim zdaniem, to nie jest dobra odpowiedz na terror islamu, gdyz
        > wtedy "normalni" (oni stanowia wiekszosc) muzulmanie przejda kiedys na strone
        > radykalow.

* Amsterdamer, wg mnie moze jeszcze nie w najblizszych kilku latach, a moze
        juz, wybory beda wygrywaly w wielu krajach Europy partie o nastawieniu
        antyimigracyjnym (via tacy ludzie jak Fortyun) - bazujace na niechceci a i
        czesto nienawisci do obcych - glownie obcych kulturowo - wczesniej czy pozniej
        rzady poszczegolnych panstw przestana to kontrolowac - bedzie malo ciekawie,
        ale na to potrzeba jesczze kilku lat zapewne...
        • amsterdamer Re: Islamizm ekstremalny 10.11.04, 18:14
          albert_c napisał:

> * Amsterdamer, wg mnie moze jeszcze nie w najblizszych kilku latach, a moze
          > juz, wybory beda wygrywaly w wielu krajach Europy partie o nastawieniu
          > antyimigracyjnym (via tacy ludzie jak Fortyun) - bazujace na niechceci a i
          > czesto nienawisci do obcych - glownie obcych kulturowo - wczesniej czy
          pozniej
          > rzady poszczegolnych panstw przestana to kontrolowac - bedzie malo ciekawie,
          > ale na to potrzeba jesczze kilku lat zapewne...

Nie jestem zwolennikiem skajnych pogladow.

Nie wierze, aby Pim Fortuyn pomogl swoja agresywna polityka wprowadzic
          porzadek i spokoj w kraju. Jestem przekonany, ze jego wplyw na polityke
          pogorszylo by sytuacje i doprowadzilo do chaosu.
          Wobec radykalow trzeba byc bezzwglednym, trzeba pokazac tym "normalnym"
          muzulmanom, ze takie myslenie nie ma miejsca w kraju Unii Europejskiej. Niech
          ci ludzie sami zdecyduja, czy wola mieszkac arabskim kraju pustynnym, gdzie nie
          szanuje sie praw czlowieka. Niech pomysla, gdzie sie im zyje lepiej.Rzady
          panstw w Europie nie dopuszcza do rewolucji islamskiej na ziemi okcydentu!
          Oczekuje rowniez od umiarkowanych organizacji islamskich, aby wypowiedzialy
          sie krytycznie na temat tych skrajnych pogladow i zeby jednoznacznie
          zdystansowaly sie od takiego myslenia.

Nie wolno takze, byc slepym wobec rzeczywistosci. Wiekszosc muzulmanow na
          zachodzie, nie jest zwolennikiem ekstremalnych ogranizacji islamskich. Toleruja
          inne poglady, szanuja swoje kobiety, wierza, ze panstwo wielu religii, nie jest
          jakims zlem. Gdy jednak podpalony zostanie ich meczet, czy wybuchnie ich
          szkola, to wtedy moga sie bardzo obrazic na swoich holenderskich
          wspolobywateli. I jak myslicie, gdzie beda szukali opieki duchownej w swojej
          zagubionej sytuacji? Do kogo pojda, jesli zostana rozczarowani, przez holendrow?

Rozwiazaniem, powinno byc konsekwentne zlikwidowanie i dalsza walka z
          islamistami, ale rowniez z drugiej strony przyjazn i dobre stosunki z
          wiekszosciowa umiarkowana mniejszoscia muzulmanska, ktora juz od dawna
          nieodwracalnie rozumie sie jako czesc spoleczenstwa.
          • albert_c Re: Islamizm ekstremalny 12.11.04, 16:19
            amsterdamer napisał:

> Nie jestem zwolennikiem skajnych pogladow.
            >
            > Nie wierze, aby Pim Fortuyn pomogl swoja agresywna polityka wprowadzic
            > porzadek i spokoj w kraju. Jestem przekonany, ze jego wplyw na polityke
            > pogorszylo by sytuacje i doprowadzilo do chaosu.

* i ja takze nie jestem.

wspominalem juz kilukrotnie na forum na temat Fortuyna - wydaje mi sie ze
            pojawienie sie takiego polityka na europejskiej scenie bylo pewnym przelomem, a
            jego smierc juz na pewno...wydaje mi ze wczesniej czy pozniej inni pojda jego
            sladem - glosno zaprzeczajac standardom politycznej poprawnosci, ktora wg mnie
            przynosi chyba tylko same szkody...

...dzis czytam w prasie, ze w Holandii zaczela sie wojna religijna, byc moze to
            przesada, ale plonace meczety i swiatynie chrzescijankie (w tym takze polska
            parafia) swiadcza o tym, ze napiecie w stosunku do Arabow jest coraz wieksze, a
            w takim przypadku latwo moze dojsc do samosadow i radykalizacji na scenie
            politycznej - jak juz historia pokazala zawsze konczy sie to zle...

...niech inni tylko wyciagaja wnioski czym konczy sie zla polityka imigracyjna -
            zwlaszcza jezeli dotyczy imigrantow z terenow 'obcych' naszej europejskiej
            kulturze...
    • Gość: czepialski Re: Islamizm ekstremalny IP: *.LANx.pl / *.LANx.pl 09.11.04, 19:31
      Co to jest "Islamizm" -bo nie znam słowa.
    • amsterdamer Islamizm ekstremalny czesc II 10.11.04, 17:45

Co dzisiaj rano zdarzylo sie w Hadze (den Haag)...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2385401.html
      Mam nadzieje, ze policja poradzi sobie w koncu z tymi terrorystami, a sady
      ukaza ich na bardzo wysokie kary, aby ci ludzie przestali juz byc zagrozeniem
      dla spoleczenstwa.
      Jestem rowniez swiadom tego, ze zwchytanie tej bandy, to bedzie jedynie czubek
      gory lodowej problemow jakie istnieja pomiedzy cudzoziemcami, a spoleczenstwem.

• Gość: H56 Re: Piotr IP: *.comnet.krakow.pl 10.11.04, 19:36
        a może do Ciebie w końcu dotrze ,że ja nie mam nic przeciwko katolikom . Nie
        trawię radykałów /katolaków/ i duchownych katolickich / klech/.
        • Gość: old zejman H56 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 19:45
          H56,wszystkich duchownych niecierpisz????????Bo ja niecierpie tych wszystkich
          lewusow oraz zboczonych pedalow i innych pedofili,ktorzy zamiast wziac sie do
          roboty,ida do seminarium z mysla molestowania dzieci,przebieraja sie w sutanny
          i wykorzystuja swoja pozycje.
          • Gość: H56 Re: H56 IP: *.comnet.krakow.pl 10.11.04, 20:15
            oczywiscie ,że się troche zagalopowałem. Są napewno również porządni, skromni
            duchowni którym władza, mamona i dobra doczesne są obce. Nigdy nie miałem
            pretensji do duchownych wykonujacych swą posługę dla wiernych w czasach PRL-u.
            Oprócz swego stroju niczym nie wyróżniali się z tłumu. Mogę śmiało
            powiedzieć ,ze darzyłem ich dużą sympatią. Jednak to co wyprawiaja teraz po
            zmianach ustrojowych jest dla mnie szokiem. Zboczeńcy w sutannach to już
            całkowita sodomia.
        • piotr33k2 Re: henio 12.11.04, 16:55
          nie do konca tak jest jak mówisz w każdym prawie poście czy wątku grasz
          pierwsze negatywne skrzypce na ten temat, bynajmniej nie palające miłoscią do
          kościoła ,ja tez miłością do kościoła zbytnia nie pałam ale potrafię odróżnić
          antyklerykalny bezzasadny atak od rzeczywistych problemów co jak powiedziałem
          wcześniej tobie sie nagminnie myli i zdania nie zmieniam, to ty musisz zmienic
          zdanie na bardziej obiektywne .
          • Gość: H56 Re: piter IP: *.comnet.krakow.pl 12.11.04, 18:29
            uwierz ,że się staram , ale za cholere mi to nie wychodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka