Dodaj do ulubionych

choroba "władzy" SLD kosztuje nas 1 milion złotych

19.11.04, 09:50
Ciekawe że nawet Janik nie jest w stanie powstrzymać partii chorej na wpływy i władzę?
CO TY NA TO XYZ-ecie?

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2398655.html
Lewica utrzymała przewagę w KRRiT. Sławiński ledwo, ledwo

Senator SLD Ryszard Sławiński został nowym członkiem KRRiT. Przeszedł ledwo ledwo, bo w ostatniej chwili poparcie dla niego wycofał szef SLD Krzysztof Janik

Przewodniczący SLD spotkał się z senatorami w środę. Apelował, by nie wybierać Sławińskiego. Janik przywołał argument, o którym dwa dni temu pisała "Gazeta" - wybór Sławińskiego będzie kosztował państwo 1 mln zł. Tyle kosztują wybory uzupełniające nowego senatora. - Taka decyzja per saldo nie wyjdzie Sojuszowi na dobre - mówił do senatorów SLD.

- Drugi argument przeciwko wyborowi Sławińskiego to fakt, że jest rodzinnie powiązany z mediami - mówi rzecznik SLD Bronisław Cieślak. Chodzi o syna senatora Piotra, który za prezesury Roberta Kwiatkowskiego był w TVP szefem "Wiadomości". Dziś nadal pracuje w telewizji publicznej. Córka senatora Katarzyna pracuje w TVN.

Wczorajsze głosowanie było więc gorące. Część senatorów SLD posłuchała Janika i poparła drugiego kandydata Sojuszu Andrzeja Kwiatkowskiego, b. dziennikarza TVP za prezesury Roberta Kwiatkowskiego. Przez pięć tur obaj uzyskiwali podobne poparcie, ale niewystarczające do zwycięstwa. Dopiero w szóstej turze Sławiński dostał 44 głosy (wystarczyło 39). Oznacza to, że aż kilkunastu senatorów SLD nie głosowało za nim.

• W tym samym czasie, gdy Senat wybierał nowego członka KRRiT, trwało burzliwe spotkanie Krajowej Rady z radą nadzorczą TVP.

Chodzi o mandat szefa rady nadzorczej Marka Ostrowskiego. Lewa część KRRiT oraz rady nadzorczej twierdzi, że Ostrowski nie jest już członkiem rady nadzorczej i chce wybierać jego następcę.

Szefowa KRRiT Danuta Waniek nie zgodziła się po raz trzeci na głosowanie wniosku Juliusza Brauna, by Rada zwróciła się do sądu z pytaniem o ważność mandatu Ostrowskiego. Waniek chce poczekać na nowego członka, czyli Sławińskiego.

Głos Sławińskiego zagwarantuje lewej stronie KRRiT większość i możliwość przegłosowania nieważności mandatu Ostrowskiego, a to otwiera drogę do przywrócenia do pracy zawieszonego członka zarządu TVP Ryszarda Pacławskiego, ważnej dla lewicy postaci w telewizji publicznej.

Komentarz

Decyzja senatorów SLD to skandal! Nie dość, że wybrali do KRRiT człowieka skompromitowanego weryfikacją dziennikarzy w stanie wojennym, to jeszcze chcą, by podatnicy za ten wybór zapłacili milion złotych. Senatorowie zrobili to wbrew jednoznacznym apelom szefa Sojuszu Krzysztofa Janika.
Liczył się tylko cel: mieć swojego człowieka w KRRiT, by odzyskać i utrzymać wpływy w TVP. I znowu cel uświęca środki.
Agnieszka Kublik"
Obserwuj wątek
    • epi40 Re: choroba "władzy" SLD kosztuje nas 1 milion zł 19.11.04, 10:24
      weż ty daj odsapnąc xyz-xyz,ciągle mu dajecie kość
      • zaczepialski Ten wątek powinien się nazywać - Jak SLD KRRiTV 19.11.04, 10:30
        konsekwentnie upolitycznia ;-)))
        Co do XYZ-eta to sam sie prosi jako "piewca czystości i dziewictwa" SLD i jej prominentny działacz w Szczecinie - ksywka "szwagier" :-))) bez urazy X-sie ;-))) to żart
        • ja_aska Re: Ten wątek powinien się nazywać - Jak SLD KRRi 19.11.04, 10:44
          przecież to samo dotyczy tych wszystkich którzy startowali do PE. tez trzeba
          było robić uzupełniające wybory. jaki problem? milion? jak któryś zrezygnuje,
          umrze, ciężko zachoruje i zrezygnuje też trzeba będzie zrobić.
          • xyz-xyz Sorka za to wy my 19.11.04, 11:04
            Asieńko to jest typowa argumentacja osób o poglądach prezentowanych przez
            zaczepialskiego, który napisał, że nie obchodzi go program partii, którą
            widziałby przy władzy. Kiedy panowie senatorowie ze ugrupowań miłych
            zaczepialskiemu rezygnowali z mandatów senatorskich (Ludzie Sojuszu tez
            rezygnowali), wszystko było ok. Kiedy teraz, któryś z Sojuszu zrezygnował, jest
            be. Ot typowa moralność Kalego.
            • zaczepialski ad vocem 19.11.04, 12:19
              xyz-xyz napisał:

"Asieńko to jest typowa argumentacja osób o poglądach prezentowanych przez
              zaczepialskiego, który napisał, że nie obchodzi go program partii, którą
              widziałby przy władzy. Kiedy panowie senatorowie ze ugrupowań miłych
              zaczepialskiemu rezygnowali z mandatów senatorskich (Ludzie Sojuszu tez
              rezygnowali), wszystko było ok. Kiedy teraz, któryś z Sojuszu zrezygnował, jest be. Ot typowa moralność Kalego."

PONOWNIE MY -WY !!!!!!!!!!!!!

Ponadto świadomie czy nie wypaczasz XYZ-ecie moje słowa
              Możemy porozmawaiać o DEKLARACJACH PRZEDWYBORCZYCH PO PiS czy LPR jednak bardziej konkretnie bedzie można porozmawiac o "ZREALIZOWANYCH" deklaracjach SLD z wyborów 2001r. Myslę że brak tej realizacji oraz kompletne nieudacznitwo połączone z parciem na kasę działaczy SLD (nie wszystkich!!! - głównie tych z "góry") skutkuje podziałem lewicy i ogromnym (z ok40% do 8%) spadkiem poparcia społecznego dla tej partii
              • xyz-xyz Re: ad vocem 19.11.04, 12:49
                > PONOWNIE MY -WY !!!!!!!!!!!!!

Na wstępie proisiłem o wybaczenie.:)

Ponadto świadomie czy nie wypaczasz XYZ-ecie moje słowa

A co mnie obchodzi program PO?

Podpisano zaczepialski
                :)

Możemy porozmawaiać o DEKLARACJACH PRZEDWYBORCZYCH PO PiS czy LPR jednak bardzi
                > ej konkretnie bedzie można porozmawiac o "ZREALIZOWANYCH" deklaracjach SLD z
                wy
                > borów 2001r.

Co ważniejsze nie wiem. Ja zaprezentowałem co Sojusz zrealizował. Teraz
                istotniejsze jest, to co proponuje formacja prąca do władzy po trupie obecnej
                formacji. Bo jak na razie poza złowrogimi zapewnieniami nie przedstawiła nic.
                Na spadek poparcia Sojuszu nałożyło się znacznie więcej czynników niż "afery".
                Piszę w cudzysłowie, bowiem jak na razie z tych osądzonych spraw, żadna nie
                okazała się aferą.
                • zaczepialski Re: ad vocem 19.11.04, 13:15

> Co ważniejsze nie wiem. Ja zaprezentowałem co Sojusz zrealizował.
                  PRZYPOMNIJ MI CO SOJUZ ZREALIZOWAŁ TYLKO NA CYFRACH A NIE SLOGANY

> istotniejsze jest, to co proponuje formacja prąca do władzy po trupie obecnej
                  > formacji.
                  CIESZĘ SIĘ ŻE SIĘ ZGADZAMY CO DO TEGO TRUPA

Bo jak na razie poza złowrogimi zapewnieniami nie przedstawiła nic.
                  NIE DOCZYTAŁEŚ I MANIPULUJESZ.
                  KAŻDA Z PARTII PO PiS LPR SAMOOBRONA MA PROGRAM GOSPODARCZY, KAŻDA MA SWOJE POMYSŁY NA PAŃSTWO. DOCZYTAJ ZANIM BEDZIESZ BEZWOLNIE POWIELAŁ ROZPUSZCZANE KŁAMSTWA. TO JEST POPROSTU NIEUCZCIWE
                  DOCZYTAJ MOŻE TAM CI SIĘ COŚ ROZJAŚNI:

www.platforma.org/
                  www.pis.org.pl/
                  www.lpr.pl/
                  www.samoobrona.org.pl/pages/00.Start/
                  > Na spadek poparcia Sojuszu nałożyło się znacznie więcej czynników niż "afery".
                  > Piszę w cudzysłowie, bowiem jak na razie z tych osądzonych spraw, żadna nie
                  > okazała się aferą.
                  OBAWIAM SIĘ ŻE JESTEŚ OSAMOTNIONY W TEJ OPINII
                  • xyz-xyz Re: ad vocem 19.11.04, 13:43
                    Wzrost gospodarczy na poziomie 6% szacowany na koniec 2004 przy wyjściowym 0,1
                    % w roku 2001. Zmniejszenie deficytu budżetowego planowanego przez Bauca na 88
                    mald, do 34 planowanych na rok 2005. Spadek deficytu bez rozwalenia gospodarki.
                    Spadek bezrobocia o 400 tys. w roku 2004. To są dane GUS o ile pamiętam. W 2004
                    r. zanotowano pierwszy od lat wzrost inwestycji liczb nie pamiętam ale oscyluje
                    to w okolicy 20 %. Zanotowanoe wrost w budownictwie mieszkaniowym liczb
                    niestety nie pamiętam.

CIESZĘ SIĘ ŻE SIĘ ZGADZAMY CO DO TEGO TRUPA

Bez komentarza. Choc nie. Drobny komentarz. Na tych samych co prezentujesz
                    hasłach władze w Chile przejął Pinochet. Skończyło sie tysiącami zamordowanych
                    i dziesiątkami tysięcy represjonowanych. Wiesz? Wolę złodziei niz morderców.
                    Oczywiste, że złodziei odniesiesz do Sojuszu, nie omieszkaj jednak odnieść tej
                    drugiej częśći zdania.

NIE DOCZYTAŁEŚ I MANIPULUJESZ.
                    > KAŻDA Z PARTII PO PiS LPR SAMOOBRONA MA PROGRAM GOSPODARCZY, KAŻDA MA SWOJE
                    POM
                    > YSŁY NA PAŃSTWO.

Ja nie mam ochoty czytac programu tych partii. Ja słucham co o tych programach
                    mówią ich liderzy, bno oni go mają realizować. Jak na razie słowem się nie
                    zająkneli o programie, tylk psy wieszają na przeciwnikach.

> OBAWIAM SIĘ ŻE JESTEŚ OSAMOTNIONY W TEJ OPINII

Chciałeś ode mnie liczb. Więc teraz na zasadzie wzajemności prosze o wyroki
                    skazujące w przedstawianych przez ciebie aferach. Ja znam jeden. W sprawie
                    Rywina. Ale sądy sądami...? Więc jednaknie jestem osamotniony. Moja opinie
                    podziela Sąd Okrgowy w Warszawie. A że ty jej nie podzielasz? Tym gorzej dla
                    Sądu.
    • Gość: mamoniowa Re: choroba "władzy" SLD kosztuje nas 1 milion zł IP: 212.244.77.* 19.11.04, 10:58
      Bardzo przepraszam za wyrazenie, ale juz po prostu chce sie rzygac czytajac o
      kolejnych kompromitacjach SLD.
      • ja_aska Re: choroba "władzy" SLD kosztuje nas 1 milion zł 19.11.04, 11:06
        to mamoniowa poczytaj o fozz. masz ostatnią szansę, niedługo przedawnienie.
        • Gość: mamoniowa Re: choroba "władzy" SLD kosztuje nas 1 milion zł IP: 212.244.77.* 19.11.04, 12:25
          I to niby ma byc lekarstwo na eseldowskie afery ???
          • ja_aska Re: choroba "władzy" SLD kosztuje nas 1 milion zł 19.11.04, 12:29
            nie moja droga:-) po prostu ostatnia okazja do rzygania z innych powodów:-)
            • Gość: nikt Z serii"Poczytaj mi mamo": IP: *.pl / *.utp.pl 19.11.04, 12:38
              O FOZZ? Proszę bardzo:

"Prawdziwym bohaterem afery FOZZ jest SLD i jego finansowe zaplecze. Próba
              przekształcenia jej w sprawę braci Kaczyńskich powiela najgorsze wzorce
              politycznej prowokacji.
              Fundusz Obsługi Zadłużenia Zagranicznego powstał u schyłku PRL, ale działał
              również na początku III RP - pod bokiem rządu Mazowieckiego. W jego historii
              można rozpoznać rozliczne negatywne zjawiska towarzyszące polskiej
              transformacji. Niejasne, realizowane kosztem polskich podatników transakcje,
              umożliwiające wypompowywanie wielkich sum pieniędzy z sektora publicznego.
              Wspieranie nimi firm nomenklaturowych, takich jak BIG czy Universal, które były
              przez lata zapleczem ekonomicznym postkomunistycznej lewicy. Niezwykłe wpływy
              dawnych komunistycznych służb specjalnych, z których wywodzili się ludzie
              kierujący interesami FOZZ, tacy jak Grzegorz Żemek czy Janina Chim. I wreszcie
              karygodna słabość polskiego państwa, które nie potrafiło przez kilkanaście lat
              afery FOZZ zbadać i osądzić.
              Jeśli przypomnieć, że pieniądze FOZZ posłużyły, między innymi, na
              rozwój "Trybuny", która jest nieformalnym organem SLD i na swoich łamach
              oskarża polityków solidarnościowych o to, że rujnują kraj, nie szanują zasad
              sprawiedliwości społecznej i tak dalej, i tak dalej, to nie ma chyba lepszego
              symbolu podwójnej roli postkomunistycznej lewicy. Formacji, która była głównym
              profitentem i zarazem głównym krytykiem przemian po 1989 roku. Rozmaite
              poszlaki pokazują, że powiązania ludzi FOZZ z ludźmi SLD trwają do dziś."(...)

więcej? W "Rzeczpospolitej" z 19.08.2003 (i pewnie nie tylko).

• ja_aska Re: Z serii"Poczytaj mi mamo": 19.11.04, 12:52
                hahahahah. właśnie mija czternaście lat od początku afery. zagadka: ile lat
                istnieje sld?
                • Gość: mamoniowa show must go one IP: 212.244.77.* 19.11.04, 13:18
                  Majac na uwadze niektorych, ze tak sie wyraze czlonkow SLD, jak Leszek Miller,
                  Jozef Oleksy, Wlodzimierz Cimoszewicz czy Krzysztof Janik odnosze nieodparte
                  wrazenie, ze SLD to zmieniona nazwa innej partii he he he.
                  • ja_aska Re: show must go one 19.11.04, 13:29
                    w poprzedniej kilku nie było.
                    nie chcę przynudzać ale z każdej strony są tacy co skaczą
                    • Gość: mamoniowa Re: show must go one IP: 212.244.77.* 19.11.04, 13:50
                      Nie badzmy drobiazgowi, wiadomo, nastapila mala rotacja. Zostawmy zmoany
                      personalne innych partii, bo to akurat nie na temat. Chcialm tylko zwrocic
                      uwage na to, ze SLD jest nowym szyldem starej sily przewodniej narodu, bo w
                      koncu w takowe sie PZPR przeksztalcila, nieprawdaz??? Dlatego, w przypadku
                      pewnych kontrowersyjnych faktow (wole nie naduzywac slowa "afer") akurat staz
                      nie ma znaczenia.
                      • ja_aska Re: show must go one 19.11.04, 14:52
                        to jakby stwierdzić, że lpr jest kontynuacją solidarności. nie sądzę.
                        • Gość: mamoniowa Re: show must go one IP: 212.244.77.* 19.11.04, 14:58
                          sugerujesz, ze PZPR sie rozplynela w powietrzu???W takim razie z jakiej frakcji
                          powstala SdLP, a pozniej SLD ?? :-)
            • Gość: mamoniowa Re: choroba "władzy" SLD kosztuje nas 1 milion zł IP: 212.244.77.* 19.11.04, 13:15
              Chyba mnie nie lubisz, skoro chcesz, abym sie odwodnila :-)
              • ja_aska Re: choroba "władzy" SLD kosztuje nas 1 milion zł 19.11.04, 13:16
                potem się z toba umówię na wódeczkę przy Faith no More i nadrobimy brak płynów:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka