Dodaj do ulubionych

Do blackexita

07.01.05, 12:26
Czy szanowny śledczy mógłby na forum zapytać Sławomira Nitrasa, w jakim to
konkursie zdobył stanowisko członka rady nadzorczej Stargardzkiego TBS?
Przypomne spółki komunalnej. Czyżby wystarczyła legitymacja PO? No i czy nie
jest to, tak krytykowana przez Sławka, synekura partyjna?
Obserwuj wątek
    • xyz-xyz No co jest blekot? 07.01.05, 12:45
      Bliższa koszula ciału?
      • ja_aska Re: No co jest blekot? 07.01.05, 12:49
        jestem ciekawa czy skoro się tak w stargardzie udziela to gdzie będzie
        startował?
        • Gość: ja Re: No co jest blekot? IP: 83.168.75.* 07.01.05, 13:03
          o przepraszam, Bonda startował w Jeleniej Górze (chyba), a więc rodowity:))
          stargardzianin Nitras może startować w Pile. W jego szczecińskiego nieszkania
          bedzie pilnował czarny.
    • blackexit Re: Do blackexita 07.01.05, 13:03
      xyz-xyz napisał:

> Czy szanowny śledczy mógłby na forum zapytać Sławomira Nitrasa, w jakim to
      > konkursie zdobył stanowisko członka rady nadzorczej Stargardzkiego TBS?
      > Przypomne spółki komunalnej. Czyżby wystarczyła legitymacja PO? No i czy nie
      > jest to, tak krytykowana przez Sławka, synekura partyjna?

zdaje sie ze sam sie juz go o to pytales i ci odpowiedzial niestety nie pamietam
      co poszukaj w archiwum. ma to byc jakas rownowaga dla sprawy wijasa i czerwonych
      swin w energetyce?
      pozdrawiam black
      • xyz-xyz Re: Do blackexita 07.01.05, 13:16
        Uuuuuu. Widzę, że blekuś połajanki ma tylko dla "niekochanej" opcji. Znasz
        słowo hipokryta?
        • swarozyc Re: Do blackexita 07.01.05, 13:19
          hippokryta - to ten co jezdzi na koniu na hippodromie?..:-)
          • Gość: Fugazi Re: Do blackexita IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.01.05, 13:21
            To ten co "hippopotama" kryje (znaczy posuwa).

Pozdrawiam
            Fugazi
        • xyz-xyz Był bym zapomniał... 07.01.05, 13:21
          Kiedys hipoexitku pytałem Sławka o pełnomocniczenie Preziowi Stargardu. Wyłgał
          się. Teraz krytykant synekur dostał radkę nadzorczą. Zaś hipoexit wyjący o
          konkursy wziął buziaczek w ciup, gdy posadkę od partii (kochanej przez
          hipoexita) dostał Sławuś (lubiany przez hipoexita), bez konkursu:))))))
          Biedny blekuś, a taki był bezkompromisowy...
        • blackexit Re: Do blackexita 07.01.05, 13:29
          xyz-xyz napisał:

> Uuuuuu. Widzę, że blekuś połajanki ma tylko dla "niekochanej" opcji. Znasz
          > słowo hipokryta?

odmieniacie je sobie na partyjniackich popijawach? twoja ulubiona metoda sld
          jest nieladne ale cale zycie im zawdzeczam ale aws to... po to...
          ani o aws ani tym bardzij o po nie mozna powiedziec ze stworzylo paramafijna sitwe.
          i jeszcze jedno: widzisz ja nie jestem takim partyjniakiem jak ty mi to wisi co
          robi pan nitras. jak kradnie albo jest swinia to bardzo nieladnie i moge to
          powiedziec (jesli tak jest). ja nie zaleze od niego tak jak ty od wijasa
          napieralskiego oleksego janika czy calej tej ferajny darmozjadow. gdybys ty tak
          powiedzial o tych nieciekawych kolesiach to twoj swiatek runal by w gruzach bo
          jestes malym partyjnaikiem slinaicym sie na kaske i zalatwiactwo. podobnie jak
          pan wijas tylko ukladowi zawdzieczasz swoje zycie.
          pozdrawiam black
          • xyz-xyz Re: Do blackexita 07.01.05, 13:43
            ani o aws ani tym bardzij o po nie mozna powiedziec ze stworzylo paramafijna si
            > twe.

Patrząc na TVP i Stargard, mam odmienne zdanie.

> i jeszcze jedno: widzisz ja nie jestem takim partyjniakiem jak ty mi to wisi
            co
            > robi pan nitras.

Odwaga cywilna. Podziwiam. Ale i takj na PO oddasz głos choć wisi ci, co robią.
            Brawo.

jak kradnie albo jest swinia to bardzo nieladnie i moge to
            > powiedziec (jesli tak jest).

Nie powiesz czernyj otworku:)))))))

ja nie zaleze od niego tak jak ty od wijasa
            > napieralskiego oleksego janika czy calej tej ferajny darmozjadow.

:))))))))))))))))) Hmmmm Sławek w radzie to płacozjad?

ty tak
            > powiedzial o tych nieciekawych kolesiach to twoj swiatek runal by w gruzach bo
            > jestes malym partyjnaikiem slinaicym sie na kaske i zalatwiactwo.

Uuuuu nerwy:) Grzesiu ty stary rowerze. Wijas smijas:) Ocho już mnie z firmy
            wynoszą Ratunku!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha ha ha dziuro, jest mi przykro, że jesteś
            hipokrytą. Słowo:)

podobnie jak
            > pan wijas tylko ukladowi zawdzieczasz swoje zycie.

O porszę a ja myślałem, że rodzicom. Nie słyszałem by SLD posiadło technologię
            tworzenia życia.

A tak powaznie. Jestes wart swojego Nitrasa.
          • ja_aska Re: Do blackexita 07.01.05, 13:45
            zabawne. jesteś wdg mnie "lekuchnym" hipokrytą.
    • Gość: rozbawiony Re: Do blackexita miłośnika pampersa S.N IP: *.teleton.pl 07.01.05, 15:24
      a co wy sie dziwicie ze sławuś wzioł ( nie wziatkę )synekurkę - jako znany
      kiedyś PAMPERS i uczeń Balasza dobrze wie gdzie są konfiturki, pamiętcie jak
      wypominał doradzanie Grzesia cenna rada wojewodzie wziatkowi?poczekajcie az
      zostanie namaszczony przez Rokite na wojewodę to dopiero wam gały wyjdą hahaha
      • blackexit Re: Do blackexita miłośnika pampersa S.N 07.01.05, 16:43
        moze jeszce raz zatem. ja nie znam pana nitrasa. znacyz sie wiem kto to ale nie
        mam z nim zadnych zwiazkow. niech sam sie tlumaczy bo zdaje sie tez nas
        poczytuje i z tego co pamietam z tbs sie juz tlumaczyl a niestety czerwone
        prosiaczki buzia w ciup i do kasy. pozdrawiam black
        • xyz-xyz Re: Do blackexita miłośnika pampersa S.N 07.01.05, 19:59
          Czerwonym za podobne działanie kopów nie szczędzisz, kopnij zatem Sławka. Dla
          zdrowotności...
          • blackexit Re: Do blackexita miłośnika pampersa S.N 07.01.05, 20:42
            xyz-xyz napisał:

> Czerwonym za podobne działanie kopów nie szczędzisz, kopnij zatem Sławka. Dla
            > zdrowotności...

jak ty kopniesz czarzastego, wijasa i napieralskiego i cos na slawka fajnego
            znajde to spoko.
            pozdrawiam black
            • Gość: vicek Re: Do blackexita miłośnika pampersa S.N IP: *.gryfnet.szczecin.pl 07.01.05, 22:59
              to oznacza że wszystkie zainteresowane dupy będą koloru "dżimsy"
    • xyz-xyz A może sam Sławek? 11.01.05, 09:47
      Może sam Sławomir napisze jak to zwalcza partyjne synekury w PO? Czy może
      zwalcza je tylko u konkurencji?
      • blackexit Re: A może sam Sławek? 11.01.05, 12:09
        xyz-xyz napisał:

> Może sam Sławomir napisze jak to zwalcza partyjne synekury w PO? Czy może
        > zwalcza je tylko u konkurencji?

nie wiem czy akurat tobie wypada o to pytac ;)
        pozdrawiam black
        • xyz-xyz Re: A może sam Sławek? 11.01.05, 12:17
          A tak. Nie mam "moralnego prawa"... Hmmm...
          • Gość: Pola Re: A może sam Sławek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:47
            Synekury partyjne, niezależnie od opcji politycznej są rzeczą godną
            potępienia .Jednak SLD-upki tak je rozbudowały i rozdęły, że jakakolwiek próba
            porównywania SLD-owskiej działalności, z działalnością innych partii jest po
            prostu śmieszna. W podobny sposób działać próboował kiedyś jedynie PSL, ale i
            on, w porównaniu z SLD to po prostu pikuś.
            • xyz-xyz Re: A może sam Sławek? 12.01.05, 11:04
              W podobny sposób działać próboował kiedyś jedynie PSL, ale i
              > on, w porównaniu z SLD to po prostu pikuś.

Czego najleszpszym ptrzykładem, jest Pan Nitras i Pan Przewoda oraz Łuczak i
              wielu wielu innych... Zaś Nitras z łuczakiem, to najwięksi krytycy synekur... u
              innych...
    • xyz-xyz up. n/t 12.01.05, 08:11
      • ja_aska Re: up. n/t 12.01.05, 08:31
        czego chcesz mój drogi xyz? przecież nie masz moralnego prawa:-) tylko kto ma?
        • blackexit Re: up. n/t 12.01.05, 12:05
          ja_aska napisała:

> czego chcesz mój drogi xyz? przecież nie masz moralnego prawa:-) tylko kto ma?

ty juz szybciej bo zdaje sie jestes tylko sympatykiem nie czlonkiem tej bandy.
          pozdrawiam black
          • albert_c rozkreca sie... 12.01.05, 20:54
            ...sie nam kolejna armia fachowcow od wszytskiego...

jak nie czerwone to pomaranczowe i tak w kolko miernota i miernota,
            zawlaszczanie panstwa itp.

wydaje mi sie ze juz dzis mozemy pozbawic sie zludzen ze bedzie inaczej niz za
            czerwonych. ot po prostu taka pazerna natura naszych politykierow:(
            • blackexit Re: rozkreca sie... 12.01.05, 21:04
              albert_c napisał:

> ...sie nam kolejna armia fachowcow od wszytskiego...
              >
              > jak nie czerwone to pomaranczowe i tak w kolko miernota i miernota,
              > zawlaszczanie panstwa itp.
              >
              > wydaje mi sie ze juz dzis mozemy pozbawic sie zludzen ze bedzie inaczej niz za
              > czerwonych. ot po prostu taka pazerna natura naszych politykierow:(

pozwole sie nie zgodzic z toba. powtarzanie belednego stwierdzenia klansowanego
              po nowym zjezdzie sld ze wszyscy kradna wiec nas zostawcie jest duzym bledem i
              gra wspolnie z sldowska mafia. nie wszyscy dsa sukinsynami swiniami i
              zlodziejami. pozdrawiam black
              • Gość: albert_c Re: rozkreca sie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 21:14
                wiesz Mr Black, ja wiem ze nie wszyscy, ale nie wiaze zbyt wiele nadzieii z
                tym, ze ci nowi beda lepsi.
                tak jak teraz przede wszytskim bedzie sie liczyc dla nich koryto. miales
                niedawno przyklad goscia z PO w rudzie slaskiej ktory korumpowal dziennikarza
                Gazety - i to sie dzieje zanim PO wziela wladze..
                nitras w raqdzie nadzorczej teraz a za chwile bedzie w radach jego banda
                klakierow. i nie sadze aby bylo lepiej, no ale wole rozczarowac sie pozytywnie.
                dlatego mam do tego nadzwyczaj duzy dystans.
                byc moze troszke sie zmieni, ale nie na tyle aby mnie to cieszylo, jak zawsze
                po wyborach bedziemy swiadkami spektaklu pt TKM, ktory zawsze jest zenujacy.
                pozniej jak sie chopaki troche ogarna na stolkach prasa zacznie po nich jezdzic
                itp.
                tyle, pozdrawiam
                • ja_aska bleki 13.01.05, 09:15
                  ja po prostu jestem sympatyczna.
                  a do tego jestem realistką: wiem, że co cztery lata jest TKM, już był, teraz
                  jest i na 100% niedługo znowu będzie.
                  • blackexit Re: bleki 13.01.05, 09:19
                    ja_aska napisała:

> ja po prostu jestem sympatyczna.

grunt to dobra samoocena.

> a do tego jestem realistką: wiem, że co cztery lata jest TKM, już był, teraz
                    > jest i na 100% niedługo znowu będzie.

zalezy co przez to rozumiec. jesli wywalenie skompromitowanych sldowcow i ich
                    krewnych ze wspomne pana wijasa u nas albo pana dariusza omege albo szefa
                    lokalnej tvp i zastapinie ich ludzmi po uczciwych konkursach to goraco taki tkm
                    popieram. to samo z roznymi czarzastymi wszystkim agencjami energiami i cala ta
                    czerowna swolocza. pozdrawiam black
                • blackexit Re: rozkreca sie... 13.01.05, 09:16
                  Gość portalu: albert_c napisał(a):

> wiesz Mr Black, ja wiem ze nie wszyscy, ale nie wiaze zbyt wiele nadzieii z
                  > tym, ze ci nowi beda lepsi.

mi sie wydaje ze gorsi byc nie moga. rokita to nie miler a zyta to nie
                  jakubowska chyba to jest oczywiste. nie ma nawet co porownywac. wiec ja nadzije
                  mam ze nowi beda lepisi. z tym z elokalnie moze byc roznie i napewno afery beda.
                  a polityyka szczecinska jest szczegolnie nedzna.

> tak jak teraz przede wszytskim bedzie sie liczyc dla nich koryto. miales
                  > niedawno przyklad goscia z PO w rudzie slaskiej ktory korumpowal dziennikarza
                  > Gazety - i to sie dzieje zanim PO wziela wladze.

i zostalal od razu wywalony i to jest zdrowa reakcja. zlodzije zawsze beda ale
                  nie musza byc od razu przy wladzy.

> nitras w raqdzie nadzorczej teraz a za chwile bedzie w radach jego banda
                  > klakierow.

chyba juz nie jest w radzie nazdrorczej byl kilka miesiecy.
                  pozdrawiam black
                • anamar Re: rozkreca sie... 13.01.05, 09:36
                  albercie porównywanie głąba z rudy śląskiej,który dał 2 stówki dziennikarzowi z
                  wyczynami chłopaków millera i wyciąganie stąd wniosków,że"będzie tak samo" to
                  głupota,albo nadużycie...dziwnym trafem nie wspomniałeś też o reakcji
                  p.o.,która natychmiast wywaliła facia na zbity pysk.w przypadku sld łapóa
                  dotyczyła by poważniejszej sprawy niż dobre zdjęcie w prasie,wynosiła by parę
                  milionów,w sprawę zamieszane by były służby,partia by kryła swojego członka,a
                  xyz by napisał,że przeciez nie ma wyroku sadowego...
                  • ja_aska Re: rozkreca sie... 13.01.05, 09:44
                    oj bleki, wychodzi na to, że dla ciebie wszystko jedno kto kradnie byle nie
                    czerwoni? alergik czy co?
                    • blackexit Re: rozkreca sie... 13.01.05, 09:46
                      ja_aska napisała:

> oj bleki, wychodzi na to, że dla ciebie wszystko jedno kto kradnie byle nie
                      > czerwoni?

to cos jak u ciebie niewazne kto kradnie byle czerwoni. pozdrawiam black
                      • ja_aska Re: rozkreca sie... 13.01.05, 10:13
                        twoim problemem jest daltonizm kotku. ale jakiś dziwny.
                        ja widzę złodziejstwo z każdej strony. czyli nie mam tak jak ty lewoskrętu
                        karku.
                        • blackexit Re: rozkreca sie... 13.01.05, 11:05
                          ja_aska napisała:

> twoim problemem jest daltonizm kotku. ale jakiś dziwny.
                          > ja widzę złodziejstwo z każdej strony.

dlaczego nie jestem w stanie sobie przypomniec zebys kiedykolwiek wspomniala o
                          zlodzijstwie czerwonych ktore przekroczylo wszelkie granice znane cywilizowanemu
                          swiatu? jak ja jestem daltonista to moze ktos jest slepy? pozdrawiam black
                          • ja_aska Re: rozkreca sie... 13.01.05, 11:19
                            widzieć widzę ale jak mam z tobą o tym dyskutować skoro dla ciebie jest to
                            widok przysłaniający wszystko inne?
                            • swarozyc Poeta pamieta.. 13.01.05, 11:49
                              ze tez wam sie jeszcze chce bic ta sama skisla juz smietane..((:-
                              Ja juz o tym mowilem...

Swięta, swięta, swięta
                              Pląsaja katolęta
                              Wokół miski z kluskami z makiem
                              Obejdą sie smakiem

Choc jesien piękna tego roku była
                              I protestantom obrodziła
                              Nie dla was fructa łąk i pól
                              Waszym udziałem głod i ból

Nie dla was szynka, łosos, balerony
                              Rachunek Niemcu ma byc zapłacony
                              Jurczyk Sochanski czy Wieczorek
                              To samo bagno, ten grajdołek

Boscie miasto na hanbę narazili
                              Głupotą upadek sprowadzili
                              Rwijcie paznokcie, włosy z głowy
                              Wam jest potrzebny człowiek nowy
                              Ten ktory ład tu zaprowadzi
                              Złodzieji do wiezienia wsadzi
                              Zuli pogoni do roboty
                              Z roboty zwolni zas miernoty
                              • ja_aska swarku 13.01.05, 12:16
                                czy to prawda z tym twoim przypisem? na prawdę nie mogą zbierać skarg na
                                łamanie prawa przez księży?
                                • swantevit Re: swarku 13.01.05, 12:43
                                  na to wyglada..
                                  To ze kosciol zawsze stal poza prawem w tym zboczonym kraju, bylo tajemnica
                                  poliszynela, ale moze jakis prawnik ktory ma jaja w kieszeni a nie na polce
                                  moglby zaskarzyc konkordat najpierw w polskim sadzie, a gdyby nic z tego nie
                                  wyszlo, nastepnie Polske w strassburgu za zaniechanie scigania przestepstwa..
                                  serwisy.gazeta.pl/kraj/
                                  • ja_aska Re: swarku 13.01.05, 12:52
                                    jakieś jaja? konkordat takie rzeczy też reguluje?
                                    • swantevit Re: swarku 13.01.05, 13:00
                                      tego nie wiem, ale to jest chyba podstawowy dokument normujacy stosunki panstwo-
                                      KK. Gdyby nawet tego nie czynil, to obawiam sie ze nikt w tym kraju nie chce,
                                      ze strachu i braku wyobrazni dobrac sie czarnym do dupy i stad ta bezkarnosc..
                                      Niestety, SLD nie jest wiarygodna sila podjac walke z KK, bo zawsze i latwo
                                      zarzucic mu bedzie przeszlosc komunistyczna...
                                      Stad moja poprzednia sygnaturka...
                                • swantevit Jaska, to mialo byc 13.01.05, 13:21
                                  podbełchatowskiej wsi proboszcz ogłasza z ambony, ile kto dał na kolędzie

Proboszcz parafii w Ruścu pod Bełchatowem znalazł sposób na zdopingowanie
                                  wiernych, by dawali więcej. Spisuje wszystkie datki, a później w kościele
                                  wywiesza listy z nazwiskami parafian i kwotami, jakie dali podczas odwiedzin.
                                  Spis odczytuje w czasie mszy.

W Ruścu wrze. - Ludzie we wsi żyją tą listą - mówi sprzedawczyni ze sklepu w
                                  sąsiedztwie kościoła. - Jak ktoś ofiarował mniej, komentują, że to czy tamto
                                  sobie kupił, a księdzu żałuje.

- Jestem biedna wdowa - mówi pani Krystyna. - Mnie na 50 zł na kolędę nie stać.
                                  Dam księdzu tyle, ile będę mogła, ale lepiej, żeby tego nie wyczytywał.

Ks. Jan Ledziński nie chciał jednak rozmawiać z "Gazetą". Później w czasie mszy
                                  upomniał wiernych. Łódzka kuria nie chce komentować sprawy.

Małgorzata Kałużyńska-Jasak, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Ochrony
                                  Danych Osobowych: - Kościół jest poza naszą jurysdykcją. Ustawa o ochronie
                                  danych osobowych nie dotyczy zbieranych przez niego informacji. Nie możemy
                                  nawet przyjmować skarg na działania księży. Dlatego nie mogę stwierdzić, czy
                                  doszło do naruszenia prawa.
                  • albert_c Re: rozkreca sie... 13.01.05, 13:18
                    Anamar nie wnikam co sie stalo z gosciem pozniej bo dla mnie normalna reakcja
                    poiwnno byc skasowanie takiego nedznika. chce jedynie zwrocic uwage na to, ze
                    cynizm wladzy, praktyki korupcyjne itp sa niezalezne od koloru politycznego.
                    tak czy siak zapewne zaglosuje na PO - tym bardziej roszcze sobie prawo do
                    krytyki tego ugrupowania i nie sadze aby to bylo glupie czy smieszne.
                    ja sie obawiam ze zadza odwetu na sld jest tak silna, ze chopaki sie pogubia i
                    zatraca w tym i znow wyjdzie jak zawsze czyli upartyjnienie panstwa do bolu.
                    jezeli by stalo sie tak jak napsial Mr Black powyzej ze konkursy itp. to ok.,
                    to popieram jak najabrdziej, tylko aby nie byly to takie konkursy jak wybor
                    szefa tivi.
                    • ja_aska Re: rozkreca sie... 13.01.05, 13:39
                      swarku czyli skandal!
                      albercik - konkursy to lipa na maxa. trzeba by było przez profesjonalną agencję
                      a to dużo kosztuje.
                      • swantevit Re: rozkreca sie... 13.01.05, 13:42
                        ee tam skandal. Normalka w katolandzie.
                        • ja_aska Re: rozkreca sie... 13.01.05, 14:00
                          pewne sytuacje są dziwne nawet dla mieszkających tutaj.
                      • albert_c Re: rozkreca sie... 13.01.05, 14:39
                        ja_aska napisała:

> swarku czyli skandal!

* no ja tez sadze ze to moze nie tyle skandal, co rzec nie do wyobrazenia w
                        normalnym kraju.

> albercik - konkursy to lipa na maxa. trzeba by było przez profesjonalną
                        agencję a to dużo kosztuje.

* te konkursy i tak pewnie mniej kosztuja niz pozniejsze decyzje politycznych
                        miernot.
                    • blackexit Re: rozkreca sie... 13.01.05, 14:29
                      albert_c napisał:

Mr Black powyzej ze konkursy itp. to ok.,
                      > to popieram jak najabrdziej, tylko aby nie byly to takie konkursy jak wybor
                      > szefa tivi.

ze ordynacka nie zdazyla dojechac i wybrac paclawskiego? znaczy sie ze teraz
                      trzeba zawiadamic ordynacka odpowiednio wczesniej? ten harcerzyk teraz zastapi
                      czarzastego idola nszych dwoch gwiazd betlejemskich xy i wijasa.
                      pozdrawiam black
                      • albert_c Re: rozkreca sie... 13.01.05, 14:46
                        blackexit napisał:

> albert_c napisał:
                        >
                        > Mr Black powyzej ze konkursy itp. to ok.,
                        > > to popieram jak najabrdziej, tylko aby nie byly to takie konkursy jak wyb
                        > or
                        > > szefa tivi.
                        >
                        > ze ordynacka nie zdazyla dojechac i wybrac paclawskiego? znaczy sie ze teraz
                        > trzeba zawiadamic ordynacka odpowiednio wczesniej? ten harcerzyk teraz zastapi
                        > czarzastego idola nszych dwoch gwiazd betlejemskich xy i wijasa.
                        > pozdrawiam black
                        >

* wiesz ze nie o tym pieje.

to mialo tyle wspolnego z konkursem co Ty z sld czyli nic.

byl uklad i uklad wybral kogo trzeba, ocenimy za jakis czas ten wybor. a i nie
                        zapominajmy ze w zamianz a wejscie w ten uklad jeden z nich a pozaniej
                        nasteppny dosatli niezle synekury w tivi (to tak dla przypomnienia ze ci ktorzy
                        wybierali nie uczynili tego po to aby wybrac najlpeiej dla nas tylko dla
                        siebie).

• xyz-xyz up n/t 14.01.05, 08:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka