Dodaj do ulubionych

Ciekawe jakie są koszty WOŚP?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:08
Czy ktoś to kiedykolwiek podał? Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że
cholernie wysokie. Jeśli wziąść by pod uwagę czas antenowy jaki się temu
poświęca, ilość tych wszystkich koncertów, nawet jeśli wykonawcy występują za
darmo i całą masę innych rzeczy. Dziwnie się tak jakoś składa, że te
wszystkie rozdmuchane akcje, po jakimś czasie okazują się jednym wielkim
przekrętem.
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 09.01.05, 20:25
      Jak cie tak interesuje...

www.wosp.org.pl/fundacja/finanse/bilans2002.php
      • Gość: janusz Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:30
        a ile kosztuje minuta czasu antenowego?
        • krzysztofsf Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 09.01.05, 20:33
          Gość portalu: janusz napisał(a):

> a ile kosztuje minuta czasu antenowego?

Z obrad sejmu czy z reklamy Coca coli ?
    • Gość: andreas Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.05, 20:53
      Pani Kwasniewska tez ma fundacje
      i tez zbiera, ale nie robi takich fet
      zbiera pocichu...

Kiedys ksiegowy namawiał mnie bym utworzył fundację!
      Znaczy ksiegowy mnie namawiał ze wzgledów ksiegowych!
      • krzysztofsf Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 09.01.05, 21:02
        Gość portalu: andreas napisał(a):

> Pani Kwasniewska tez ma fundacje
        > i tez zbiera, ale nie robi takich fet
        > zbiera pocichu...

Za to kolejna komisja bedzie "po glosnemu" gdy dojdzie do rozliczania kolejnych afer sld-owskich

> Kiedys ksiegowy namawiał mnie bym utworzył fundację!
        > Znaczy ksiegowy mnie namawiał ze wzgledów ksiegowych!

Tak. Do cichej, nieznanej fundacji.
        • Gość: janusz Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:31
          Czas antenowy poświęcony w państwowej telewizji Wielkiej Orkiestrze, o ile mi
          wiadomo reklamodawcy płacą zań ciężki szmal. Można by założyć taką kalkulację:
          czas w którym oglądamy w TV popisy Owsiaka przeznaczamy na reklamy, a pieniążki
          zarobione w ten sposób przeznaczamy na pomoc chorym dzieciom i bez tej całej
          żałosnej zadymy zarabiamy więcej niż WOŚP przez 30 lat.
          • krzysztofsf Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 09.01.05, 21:52

> Czas antenowy poświęcony w państwowej telewizji Wielkiej Orkiestrze, o ile mi
            > wiadomo reklamodawcy płacą zań ciężki szmal.

Chyba pomyliles pojecia. Nie mam nic wspolnego z wosp, ale nie widzialem, zeby relacje byly puszczane w blokach reklamowych. Reklamodawcy, o ile sie orientuje, korzystaja wlasnie z duzej ogladalnosci relacji i umieszczaja reklamy w blokach zlokalizowanych okolotransmisji. Nie wiem komu placa pieniazki, sadze, ze stacjaom telewizyjnym relacjonujacym przebieg licytacji.

Można by założyć taką kalkulację:
            > czas w którym oglądamy w TV popisy Owsiaka przeznaczamy na reklamy,

Ale kolo czego je umiescic? Kolo transmisji ze sciecia mieczem bylego premiera? Tylko jeszcze trzeba by namowic stacje tv, zeby zyski z tych reklam przekazalu na jakis zbozny cel.
            > a pieniążki
            >
            > zarobione w ten sposób przeznaczamy na pomoc chorym dzieciom i bez tej całej
            > żałosnej zadymy zarabiamy więcej niż WOŚP przez 30 lat.

W jakiej stacji tv masz wtyki, zeby to zalatwic?
            • Gość: janusz Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:03
              Czas antenowy da się przeliczyć na konkretne złotówki. Minuta razy tyle ile
              płacą reklamodawcy, a to wszystko przez czas poświęcony Owsiakowi w ciągu
              całego roku, bo przecież "orkiestra gra do końca..". Ciekawe ile by tego wyszło?
              pozdrawiam i dobranoc bo zmęczył mnie ten Jureczek
              • krzysztofsf LOTTO 09.01.05, 22:16

> Czas antenowy da się przeliczyć na konkretne złotówki. Minuta razy tyle ile
                > płacą reklamodawcy,

A czy wiesz, ze minuta czasu reklamowego jest roznie wyceniana, w zaleznosci od programu przy ktorym sie znajduje?

> a to wszystko przez czas poświęcony Owsiakowi w ciągu
                > całego roku, bo przecież "orkiestra gra do końca..". Ciekawe ile by tego wyszło
                > ?
                > pozdrawiam i dobranoc bo zmęczył mnie ten Jureczek

Widze, ze naprawde nie wiesz jak dziala wykorzystywanie zysku z czasu reklamowego umieszczonego kolo programu o duzej ogladalnosci.
                Stacje tv zyskuja dzieki pokazywniu malo ich kosztujacych relacji z wosp.

gdy 1 program tvp zarzadal od LOTTO wyzszych oplat za czas antenowy w ktorym pokazywano losowania, Solorz z Polsatu przedstawil swoja oferte - zaprosil ich ZA DARMO.
                Kase robi na reklamach a nie na oplacie od lotto.
                Naprawde nei rozumierz, ze wartosc zyskow z reklam zalezy wylacznie od tego, jaka jest ich ogladalnosc (czyli ogladalnosc programu pod ktory sie podczepiaja). Wosp raz w roku jest chetnie ogladany. Gdyby byl co tydzien, pies z kulawa noga by tego nie chcial ogladac ani umieszczac przy nim reklam.
          • vojciech Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 10.01.05, 00:10

> wiadomo reklamodawcy płacą zań ciężki szmal. Można by założyć taką kalkulację:
            > czas w którym oglądamy w TV popisy Owsiaka przeznaczamy na reklamy, a pieniążki
            >
          • vojciech Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 10.01.05, 00:12

> wiadomo reklamodawcy płacą zań ciężki szmal. Można by założyć taką kalkulację:
            > czas w którym oglądamy w TV popisy Owsiaka przeznaczamy na reklamy, a pieniążki

Zastanawiam się czasami, skąd biorą sie tacy ludzie jak ty? Zawistni, bezmyślni,
            byleby komuś dosr... No ale do rzeczy:

1. Gdybyś się chociaż troszkę orientował w realiach tv, to wiedziałbyś, że tvp
            może przeznacyć na reklamy tylko 15% czasu antenowego dziennie. Lecz przeznacza
            mniej. Czyli nawet gdyby WOSP uznać za reklamę, to nie da rady wcisnąć jej
            więcej niż 3 godziny i 36 minut. No ale pomińmy tą kwestię.

2. Między reklamami tv puszcza filmy, programy, reportaże itp. Nie wiem, czy
            orientujesz się, ile kosztują dziennie tvp programy/filmy, które robi i które
            kupuje. Ja szczerze mówiąc się nie orientuje do końca, ale jestem przekonany, że
            liczby te dla tvp2 są rzędu setek tysięcy lub pojedyńczych milionów zł dziennie.

3. Sytuacja wygląda tak, że WOSP dzisiaj (9 stycznia) zajmuje całkiem sporo
            miejsca - ok. 9 godzin nie licząc przerw między programami. Ponieważ WOSP jest
            traktowany jako program, a nie jako reklama, można wywnioskować, że tvp2 ma pół
            dnia za darmo - nie robi własnych programów, ani nie kupuje cudzych.

4. No ale nawet licząc, że wszystko to jest reklamą (choć to nierealne),
            policzmy, ile WOSP może kupić miejsca reklamowego w tvp2 za pieniądze
            przeznaczone z jednego finału. Niech to będzie ostatni finał, czyli 12.

www.wosp.org.pl/finaly/12final/
            Zebrano 27 240 tys. zł.

Ile więc kosztuje reklama w tvp2?
            www.brtvp.pl/offer/TVP1-TVP2/taryfy/
            Uśredniając jest to jakieś 24 - 26 tys zł za minutę. Przy okazji widać, ze
            reklamy w bloku koło WOSP są całkiem drogie - cenowo podobne do panoramy. Ale
            pomińmy to. Więc ile minut reklamy może kupić WOSP za jeden finał?

Coś od 16 do 22 godzin, w zależności od pory dnia. Zakładając, że tvp2 puszcza
            reklamy 24h/dobę i że ktoś chce oglądać taki blok. Jeśli wiemy, że tvp puszcza
            reklamy najwyżej 3,6h na dobę (a tak na prawdę to jeszcze mniej), to WOSP może
            kupić sobie ładnych kilka dni w naszej telewizji.

Jeszcze raz zacytuję ciebie:
            "Można by założyć taką kalkulację:
            czas w którym oglądamy w TV popisy Owsiaka przeznaczamy na reklamy, a pieniążki
            zarobione w ten sposób przeznaczamy na pomoc chorym dzieciom i bez tej całej
            żałosnej zadymy zarabiamy więcej niż WOŚP przez 30 lat."

Specjalnie wyszukałem wszystkie te dane, aby na koniec powiedzieć ci: żalosny
            jesteś...
            • piotr33k2 Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 10.01.05, 00:32
              vojciechu koniowi zasad aerodynamiki nijak i tak nie wytłumaczysz.
            • Gość: siema Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.chello.pl 10.01.05, 08:59
              Tak jest, o Orkiestrze należy mówić tylko dobrze albo wcale. Nie będzie jakiś
              tam Rydzyk albo inny Jankowski pluł nam w twarz.
      • Gość: andreas Re znaczy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.05, 21:43

> Pani Kwasniewska tez ma fundacje
        > i tez zbiera, ale nie robi takich fet
        > zbiera pocichu...
        >
        > Kiedys ksiegowy namawiał mnie bym utworzył fundację!
        > Znaczy ksiegowy mnie namawiał ze wzgledów ksiegowych

znaczy ja w moim powyzszym poscie chciałem zawrzec ...
        znaczy to było takie mrugniecie okiem ;-]
        ale mi chyba nie wyszło.
        Znaczy tak , sa fundacje
        pan Żagiel ten ma jakąś, czerwone klauny...
        tez pomaga dzieciom.

Znaczy jest wiele gdzie maja byc moze jakis inny cel,
        pracuja w ciszy, ale... cos skapnie od nich też.

Pan Kulczyk który zbierał ostatnio tyle złego,
        tyle złych opinii - ode mnie tez,
        pewnie nie jedno zycie uratował swoim sponsoringiem!

No, pan Owsiak wybrał taki styl działania, nie ma poparcia
        polityków, znaczy teraz ma, nie miał.
        Zaczął od dołu, teraz jest na wierzchu i...
        wszyscy licza te jego procenty, odsetki...
        ot dał chyba z 1,5 mln na Woodstock, ale z odsetek.
        koszty Fundacji tez pewnie nie maleja, a rosną!
        Ale robi tez duuuzo dobrego.

A bez czarnego nie byłoby białego!
        I na odwrót.
        Bez zła nie byłoby dobra!
        • krzysztofsf Re: Re znaczy 09.01.05, 22:01
          Po prostu nie sadze, zeby jego fundacja byla pralnia.
          Co nie znaczy, ze za lat kilka tak sie nie moze stac.
          Z tym, ze prawdopodobienstwo takiego dzoialania fundacji powstalych w klikach partyjnych i w celu poprawienia image politykow jest znacznei wieksze. Zwlaszcza, ze one skupiaja sie glownie na datkach kolesiow, ktorzy odliczaja je nastepnie skrupulatnie od podatkow swoich firm. Wydaje mi sie, ze w przypadku owsiaka wiekszac funduszy pochodzi z drobniejszych skaldek, dawanych jako skladki, a nie odpiss podatkowy ( ktory tez nie jest karygodny, gdyz jednak umozliwia zasilenie konkretnego celu z pominieciem machiny biurokratycznej, przezerajacej z niego wiekszy procent niz w miare uczciwa fundacja)
          • Gość: H2O Re: Fundacja musi z czegoś żyć IP: 213.155.167.* 09.01.05, 22:22
            ile z zarobionej przez WOSP kasy trafia na sprzęt a ile na utrzymanie fundacji
            na pewno z 1 mln zł zgarnia 50% Owsiak na działalność swojej fundacji czy może
            jest inaczej? Po prostu wie facet jak robić kasę.
            • piotr33k2 Re: Fundacja musi z czegoś żyć 09.01.05, 22:33
              Gość portalu: H2O napisał(a):

> ile z zarobionej przez WOSP kasy trafia na sprzęt a ile na utrzymanie
              fundacji
              > na pewno z 1 mln zł zgarnia 50% Owsiak na działalność swojej fundacji czy
              może
              > jest inaczej? Po prostu wie facet jak robić kasę.
              mozna powiedzieć że h2o + zawiesina ,co to za zawiesina to nie wymaga
              komentarza .
            • Gość: andreas Re: Fundacja musi z czegoś żyć IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.05, 22:37
              akurat to nie jest tajemnica i mozna dokładnie przesledzic
              zdaje sie, ze to 10 procent
              • piotr33k2 Re: Fundacja musi z czegoś żyć 09.01.05, 23:32
                jakie 10 procent?wejdz na strony fundacji i sobie poczytaj ,w ciągu tych
                wszystkich lat zebrali ponad 53 miliony dolarów a sprzetu zakupili za ponad 55
                milionów dzieki oprocentowaniu ,mowa jest oczywiscie o samej orkiestrze
                świątecznej pomocy i zebranych przez nią pieniedzy,żadnych pieniedzy ze
                zbiórki orkiestrowej owsiak nie nie bierze dla siebie czy jakichkolwiek
                komercyjnych celów.
                • Gość: andreas Re: Fundacja musi z czegoś żyć IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.05, 23:56
                  odsetki tez sa opodatkowane i jest to forma prowadzenia
                  działalnosci gospodarczej...
                  a jakby zainwestował w akcje lub małą fabryczkę?
                  I by mówił, że on tych pieniedzy nie ruszył one sa w akcjach, a bierze
                  tylko dywidende...
                  Zyje z odsetek okej, ale jakby od razu zakupił sprzet, to moze by
                  nie były takie duze, a koszty transportu, negocjacji,
                  wyjazdów itd. czy ida w koszt fundacji czy koszt zakupów?
                  Ja mam dobrego ksiegowego i wszystko ładuje gdzie chce.
                  A te procenty wzięłem ze strony chyba onetu, tak Owsiak sie tlumaczył
                  z przekazania szmalu na Woodstock.

Ale ja nie jestem przeciw.
                  powtarzam pomogłem zrobiłem cos tam....
                  więc spoko, wyhamuj...

Jak wezme szmal od Ciebie i wsadze na konto i bedę brał tylko
                  odsetki autamt opodatkowane), to jak myslisz Urząd Skarbowy potraktuje to jak
                  pozyczke od której mam płacic czy nie?
                  • piotr33k2 Re: Fundacja musi z czegoś żyć 10.01.05, 00:19
                    wszystkie pieniądze i odsetki od tych pieniedzy są przeznaczane na zakup
                    sprzetu i tyle i taka jest prawda ,każdy finał osobno jest skrupulatnie
                    rozliczany przez mswia inaczej nie dostał by zgody na dalszą działalnosć
                    fundacji ,pozatym na owsiaka były juz nasyłane takie kontrole i takie komisje
                    że niemoże byc mowy o jakis naduzyciach,przypominam że jest to fundacja
                    pozarządowa zarejestrowana w polsce i jako taka jest stosunkowo "łatwa " do
                    sprawdzenia bez jakiś zależności słuzbowych czy politycznych.
                    • Gość: andreas Re: Fundacja musi z czegoś żyć IP: 62.233.223.* 10.01.05, 10:29
                      to że dali 1,7 mln na Woodstock to powiedział Owsiak
                      i to - jak powiedział - spokojnie było z odsetek!
                      Czyli nie wszystkie ida na sprzęt...
                      Przepisy sa, a ksiegowi i prawnicy tez są!
                      Co Ty gdzie Ty zyjesz?
                      Powtarzam nie jestem przeciw niemu i jego akcji.
                      Ale troche realizmu!
                      Fundacja ma działać zgodnie ze statutem i prawem,
                      i pewnie może dofinansowywac różne inne akcje...
                      i poewnie tak działa... i chce wierzyć,
                      i wierze, ze za pare lat nie dowiemy sie czegoś innego!!!!
                      • piotr33k2 Re: Fundacja musi z czegoś żyć 10.01.05, 14:00
                        przecież pieniądze owsiak ma nie tylko z fundacji wielkiej orkiestry
                        świątecznej pomocy wejdz na jego strony ,on robi jeszcze wiele innych rzeczy
                        nie tak spektakularnych.
                        • Gość: andreas Re: Fundacja musi z czegoś żyć IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 14:09
                          Piotr ja Cie lubie!
                          Toz pisze Tobie - no nie chce mi sie tego szukać
                          weź sobie portal wp znajdx że będą skarzyc TV Trwam
                          i tam Owsiak mówi cos takiego:
                          że to przekroczyło bariere smiechu i skarżą ich,
                          bo te milion iles tam co dali na Woodstock,
                          to spokojnie starczyło z odsetek...
                          Piotr to on powiedział, a nie ja!
                          ja nie wiem co piszą na www. wosp.pl...
                          ja swoje dałem na wosp.szczecin.pl i tam jest moje logo
                          siema jak sie ma
                        • Gość: andreas masz tu cytat Piotr nie musisz szukać IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 14:16
                          Może ojciec Tadeusz (Rydzyk) jeszcze o tym nie wie, ale na 27 mln zł zebranych
                          podczas ostatniego finału tylko 1 mln 200 tys. kosztowało nas
                          zorganizowanie "Przystanku Woodstock"; te pieniądze spokojnie otrzymujemy z
                          procentów - zwrócił uwagę Owsiak.

to cytat z tekstu w wp z relacji z konferencji prasowej
                          • krzysztofsf Re: masz tu cytat Piotr nie musisz szukać 10.01.05, 14:23

> Może ojciec Tadeusz (Rydzyk) jeszcze o tym nie wie, ale na 27 mln zł zebranych
                            > podczas ostatniego finału tylko 1 mln 200 tys. kosztowało nas
                            > zorganizowanie "Przystanku Woodstock"; te pieniądze spokojnie otrzymujemy z
                            > procentów - zwrócił uwagę Owsiak.
                            >
                            >
                            > to cytat z tekstu w wp z relacji z konferencji prasowej

A to informacja z ich stron, zamieszczona przy bilansie

"W ramach statutowej działalności promocyjnej w roku 2003 odbył się koncert Przystanek Woodstock.
                            Koncert organizowany przez Fundację jest dopełnieniem zbiórki w ramach tzw. Wielkiego Finału - to forma podziękowania wszystkim osobom zaangażowanym w organizację Finału. To również jedna z form propagowanych przez Fundację haseł: "stop przemocy", "stop narkotykom", z których powstał pomysł przygotowania młodych osób do udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej, do propagowania takich zachowań, które mają na celu ochronę zdrowia i życia ludzkiego. Fundacja podjęła się przygotowania młodych ludzi do udzielania pomocy przedmedycznej - zajęła się cyklicznym organizowaniem szkole"
                            www.wosp.org.pl/fundacja/finanse/bilans2003.php
                            A w 2001 jako przychody z darowizn celowych (wplywy z woodstock)
                            Oraz przychody z darowizn celowych :
                            -Koncerty "Przystanek Woodstock", Bożonarodzeniowy oraz szkolenia patrolu
                            478 958,96

Akurat ostatnio woodstock wyszedl im ze strata, lub w zwiazku z zakazem dzialalnosci gospodarczej nie mogli przyjac bezposrednio wplywow z woodstock
                            • Gość: andreas Re: masz tu cytat Piotr nie musisz szukać IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 14:30
                              no widzisz to jednak tam o tym piszą!

Piotr jestes idealista.
                              wiesz przede mna lezy zaproszenie na Ładogę dla VIPa
                              na coctail...
                              nie byłem tam, nie wiem jak było na tym coctailu...

Piotr to juz jest wielka inwestycja ten WOSP,
                              tam juz sale dla VIPów i innych, to juz nie jest
                              szał, entuzjazm i prowizorka...
                              to poważny biznes....
                              i pomagaja z naszych pieniedzy innym
                              i zyja z tego
                              i na zdrowie i im, i tym co pomagaja!
                              • krzysztofsf Re: masz tu cytat Piotr nie musisz szukać 10.01.05, 14:39

> no widzisz to jednak tam o tym piszą!
                                >
                                Wszystko pisza.
                                Jak z woodstock byl przychod 400 tys, to nikt sie nie podniecal.
                                Jak sa koszty - to juz panika.
                                Jakos przykladowo w fundacji kwasniewskiej takich bilansow w necie nie widze.
                                W bilansie Owsiaka, mozesz nawet sprawdzic, ile pensji ma prezes (czyli Owsiak)

Spokojnie. Gosc wyglada na impulsywnego - rok dwa i sie przekreci, a fundacja przejdzie w stan agonalny, podobnie jak Monar po smierci Kotanskiego.Bedzie mniej nerwow z powodu, ze ktos sie wychyla z ogolnie przyjetych postpeerelowskich i okraglostolowych standardow nie przylaczajac jednoczesnie do radiomaryjofanow.
                                • Gość: andreas Re: masz tu cytat Piotr nie musisz szukać IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 14:58
                                  nie no tera to przesadziłes...
                                  on nie bedzie zył wiecznie,
                                  ba pewnie sie zestarzeje...
                                  ale to co stworzył pociagnie dłuzej,
                                  bo to juz jest machina!
                                  I ma wielu entuzjastów prawdziwych, takich jak Piotr!
                                  • krzysztofsf Re: masz tu cytat Piotr nie musisz szukać 10.01.05, 15:09

> nie no tera to przesadziłes...
                                    > on nie bedzie zył wiecznie,
                                    > ba pewnie sie zestarzeje...
                                    > ale to co stworzył pociagnie dłuzej,
                                    > bo to juz jest machina!
                                    > I ma wielu entuzjastów prawdziwych, takich jak Piotr!

Monar tez mial.
                                    Wlasnie ze wzgledu, ze jest to mala biurokratycznie organizacja,bez znanych medialnie liderow, sadze, ze po Owsiaku nie znajdzie sie osobowosc zdolna do pociagniecia tego z taka charyzma.
                                    Widzisz tlumy ludzi wpatrujace sie w jole k. jak liczy wplywy z serduszek?
                                    I aktualnych i bylych baronow sld w punktach lokalnych?
                                    Lub ksiezy z gitarami i dzieciecymi zespolami przykoscielnymi tworzacych otoczke rozrywkowa dla akcji?

Bedzie cos innego dla tego segmentu odbiorcow, ale juz nie wosp.

• Gość: andreas Re: masz tu cytat Piotr nie musisz szukać IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 17:02
                                      Monar chyba nie tak,
                                      Monar miał wielu wrogów,
                                      nawet wewnatrz sie tam szarpali....
                                      Owsiak rzeczywiscie to charyzma...
                                      pewnie przycichna bez niego.
                                      Ma facet energii pozytywnej mase i przelewa na ludzi
                                      zapala, rozgrzewa i to działa!
                                      • piotr33k2 Re:pesymizm 10.01.05, 22:30
                                        co to za czarnowidztwo andreas ,owsiak jeszcze nie jest stary kupe lat życia
                                        przed nim a i kotański zginoł przecież w wypadku a to może zdarzyc sie i
                                        młodemu,nawet jak kiedys owsiaka zabraknie to zostanie po nim legenda ,on
                                        przeszedł juz do histori ,tej dobrej histori.
                                  • piotr33k2 Re: masz tu cytat Piotr nie musisz szukać 10.01.05, 16:18
                                    tak jestem entuzjastą wszystkiego co dobre ,pozyteczne ,uczciwe i co słuzy
                                    ogółowi nawet tym co z zawiści czy zwykłego cwaniactwa (nie mysle o tobie
                                    oczywiście)plują i oczerniają.
                                • albert_c Re: masz tu cytat Piotr nie musisz szukać 18.01.05, 13:28
                                  krzysztofsf napisał:

> Spokojnie. Gosc wyglada na impulsywnego - rok dwa i sie przekreci, a fundacja
                                  p
                                  > rzejdzie w stan agonalny, podobnie jak Monar po smierci Kotanskiego.

* maly protescik, Monar dziala wciaz nie mniej aktywnie, Kotan zadbal juz o to
                                  za swojego zycia i chwala mu za to. moze to wszytsko teraz mniej medialne, ale
                                  nie mniej skuteczne, facet mial charyzme jakich malo.

jestem takiej mysli, ze podobnie rzecz sie bedzie miala z WOSP, bo maja grac do
                                  konca...itd.

Piotrze: w tym watku powinienes byl juz na poczatky wychamowac, bo zes sie w
                                  pewnym momencie zagalopowal;-)
          • Gość: andreas Re: Re znaczy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.05, 22:23
            obecnie to moze juz od ludzi zbiera sie mniej
            niz od firm...
            czyli wpłaty czy btez inne działania,
            ja na ten przykład nie dałem pieniedzy,
            tylko pomogłem cos tam robiąc i organizując.
            odpisu nie zrobie, ale gdzies tam sprzedałem swoje logo!
          • Gość: Marian Paździoch Re: wspaniały to był dzień! IP: 62.69.200.* 09.01.05, 22:43
            oglądając finał wośp odnoszę wrażenie, że mimo tych wszystkich afer, korupcji.
            mimo powszechnych podejrzeń wszystkich o wszystko zło tego świata. jest w
            naszym kraju solidarność i życzliwość, zwłaszcza wśród młodych ludzi.
            jest to jedyny dzień (oprócz świąt) w roku, gdzie czołowe miejsca w
            wiadomościach i dziennikach, zarówno radiowych czy telewizyjnych, nie zajmują
            złodziejstwa i fałszerstwa a króluje radośc i prawda bijąca z twarzy ludzi
            biorących spontaniczny udział w tym święcie. nie psujmy więc sobie tak
            wspaniałego wieczoru zbędnymi sporami po tak pięknym dniu.

pozdrawiam wszystkich serdecznie! mp.
            • Gość: the end Re: wspaniały to był dzień! IP: *.chello.pl 09.01.05, 23:15
              Pewnie, że kasa na leczenie powinna być i bez takich akcji. Ale długo jeszcze
              nie będzie.
    • gradus2004 Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 10.01.05, 14:06

> Czy ktoś to kiedykolwiek podał? Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że
      > cholernie wysokie. Jeśli wziąść by pod uwagę czas antenowy jaki się temu
      > poświęca, ilość tych wszystkich koncertów, nawet jeśli wykonawcy występują za
      > darmo i całą masę innych rzeczy. Dziwnie się tak jakoś składa, że te
      > wszystkie rozdmuchane akcje, po jakimś czasie okazują się jednym wielkim
      > przekrętem.

mnie ciekawi jakie sa tez koszty obslugi tego wszystkiego przez policje, wojsko,
      straz itd...

mysle, ze w sumie glowny plus WOSP to zjednoczenie ludzi w ramach jakiejs
      pozytywnej idei.
      Pieniadze zbierane to kropelka w oceanie pieniedzy idacych na sluzbe zdrowia...
      lepszy efekt finansowy by pewnie miala akcja pt. "placmy uczciwie podatki" :).
      • Gość: murzyn Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.chello.pl 10.01.05, 18:42
        Masz rację, ja też dałem zeta na Owsiaka, a co mi tam i tak więcej przepiję.
        • Gość: kaja40 Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 01:08
          wszystkim wam pesymiści życzę, abyście nie musieli, tak jak ja, poprzez chorobe
          i cierpienie własnego dziecka, zrozumieć sensu tej imprezy. Kiedyś moje dziecko
          trafiło do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie i wtedy zobaczyłam te tony
          sprzętu z serduszkiem, które ratowały życie mojemu dziecku.A chyba nikt nie
          wierzy, że gdyby nie Orkiestra to taki sprzęt i tak znalazłby sie w szpitalach.
          I jestem dozgonnie wdzięczna prof. Maruszewskiemu oraz doc. Burczyńskiemu
          (obydwaj z zarządu fundacji WOŚP i zawsze widoczni na drugim planie podczas
          Finału) za to, że z taką troską i oddaniem zajmowali się moim dzieckiem.
          Dlatego proszę wszystkich malkontentów: zanim rozpoczniecie dywagacje o
          pieniądzach, zapoznajcie sie dobrze z tematem, sprawdzcie informacje i nie
          wysuwajcie bezpodstawnych oskarzeń wobec ludzi , którym chce sie jeszcze coś
          zrobić nie tylko dla siebie.
          • piotr33k2 Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 11.01.05, 01:27
            no właśnie słuszny konkretny i wymierny głos w dyskusji ,nawiązując do tytułu
            wątku to mozna powidzieć że jakie by one nie były (te niby koszty)to są one i
            tak małym ułamkiem procenta w stosunku do rzeczywisstych realnych korzyści
            jakie przynoszą i koniec na tym.
          • Gość: marcin Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.chello.pl 11.01.05, 09:12
            Jednym słowem, żeby już skończyć tę dyskusję, koszty nieważne ważna jest idea,
            a że przy okazji parę osób się nachapie to też są koszty(wkalkulowane).
            • krzysztofsf Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 11.01.05, 09:28
              Gość portalu: marcin napisał(a):

> Jednym słowem, żeby już skończyć tę dyskusję, koszty nieważne ważna jest idea,
              > a że przy okazji parę osób się nachapie to też są koszty(wkalkulowane).

sadze, ze gdyby ktos zrobil ranking roznych fundacji, uwzgledniajacy stosunek kosztow do efektywnego wykorzystania darowizn, WOSP mialoby najlepsz efekty.
              Slyszalem o kilku przypadkach, gdy jakas fundacja organizowala impreze typu bankiet z wystepami dla vip-ow i koszty imprezy byly wyzsze niz pozyskane fundusze.
              Osobiscie nie lubie tej medialnej fety z okazji WOSP, ale szanuje Owsiaka za efekty i finansowe i spoleczne
              • Gość: Ja(cek) Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.01.05, 13:03
                > Osobiscie nie lubie tej medialnej fety z okazji WOSP, ale szanuje Owsiaka za > efekty i finansowe i spoleczne

bez mediów nie udało by się ludzi wyciągnąć z domów, zresztą widać to po wynikach III finał (już chyba większość Polaków słyszała o Orkiestrze) - wynik: 2.816.465,36 USD, XII finał - 6.923.443,22 USD. Wg. mnie udało się to tylko dzięki dobrej promocji.
                • krzysztofsf Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 11.01.05, 13:08
                  Gość portalu: Ja(cek) napisał(a):

> > Osobiscie nie lubie tej medialnej fety z okazji WOSP, ale szanuje Owsiaka
                  > za > efekty i finansowe i spoleczne
                  >
                  > bez mediów nie udało by się ludzi wyciągnąć z domów, zresztą widać to po wynika
                  > ch III finał (już chyba większość Polaków słyszała o Orkiestrze) - wynik: 2.816
                  > .465,36 USD, XII finał - 6.923.443,22 USD. Wg. mnie udało się to tylko dzięki
                  > dobrej promocji.

Alez oczywiscie.
                  Po prostu ogolnie/prywatnie nie lubie psychotechnicznego manipulowania masami.
                  Nie potrafie sie dobrze bawic, jesli zdaje sobie sprawe, ze jest to czesc manipulacji. Co nie przeszkadza temu, ze nie mam nic przeciwko, jesli inni biora w tym udzial.Cel jest szczytny.
            • Gość: kaja40 Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:36
              nie idea człowieku, tylko efekty przeliczone na czyjeś życie i zdrowie. Skoro ty
              jesteś populistom to i ja się zabawie w populizm: przeważnie jest tak,że ci
              którzy wciskaja inny kombinatorstwo sami są w tym najlepsi.
              • piotr33k2 Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? 11.01.05, 13:59
                bo często kaja ludzie mierzą swoją "miarą" i stąd te bezpodstawne pomówienia.
    • Gość: licznik Re: Ciekawe jakie są koszty WOŚP? IP: *.px.pl 18.01.05, 16:03
      Koszty WOŚP są chyba bardzo duże. I to nie tylko licząc pracę TVP. Artyści - przynajmniej spora część -
      też nie występuje charytatywnie. W tym roku w Szczecinie występowała Ewelina Flinta, bo ją właśnie
      zażyczyła sobie TVP. A koszty występu artystki pokrywały sztaby z uzyskanych zbiórek.

Nikt tak naprawdę chyba nigdy nie dojdzie do tego ile pieniędzy co roku uda się zebrać, a ile z tego po
      drodze "gubią" sztaby (niektóre to tzw. "sztaby rodzinne"). Ile potem trafia do WOŚP, a ile z WOŚP
      ostatecznie trafia do potrzebujących.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka