Dodaj do ulubionych

Prędkość

IP: 212.14.18.* 12.06.02, 12:33
O tym że jeździmy za szybko nie muszę pisać. Ostatnio została potrącona
śmiertelnie dziewczynka 5 lat (wbiegła pod samochód) ale może by do tego nie
doszło gdyby droga hamowania nie wyniosła aż 56 metrów ile to kilometrów na
godzinę nie mogę pisać. Chcę sporządzić wykaz miejsc, gdzie nagminnie
przekraczające prędkość pojazdy stwarzają zagrożenie, oraz nanieść te miejsca
na mapkę. Mapka ta zostanie opublikowana na stronie Komendy Wojewódzkiej
Policji (www.szczecin.kwp.gov.pl) .Wg tych miejsc będzie wystawiany fotoradar,
jak również kierowane załogi ruchu drogowego z radarami ręczne mierniki
prędkości ( nie będzie narzekania, że policjanci stoją w miejscach gdzie
dobrze "idą" i nie ma zagrożenia.

Dlatego czekam na propozycje. Oczywiście mamy analizę bezpieczeństwa ale chcę
uwzględnić również Wasze propozycje.
Zastępca SRD KMP w Szczecinie
srd@szczecin.kwp.gov.pl

Obserwuj wątek
    • skuter70 Re: Prędkość 12.06.02, 12:51
      > Dlatego czekam na propozycje. Oczywiście mamy analizę bezpieczeństwa ale chcę
      > uwzględnić również Wasze propozycje.

to ja oczywiscie troche nie na temat:
      moze policja drogowa zaczelaby zwracac uwage na takie rzeczy jak:
      - nieprzepisowe wyprzedzanie rowerzystow i wymuszanie pierwszenstwa
      - chodzenie pieszych po sciezkach rowerowych
      - zastawianie sciezek przez samochody - wiem, ze byla akcja ale nic nie zmienila
      - to strzal do wlasanej bramki:) ale nalezaloby wreszcie zaczac tepic rowerzystow
      jezdzacych w nocy bez swiatel

a predkosc przekracza sie praktycznie wszedzie np.
      - cala trasa centrum - sloneczne
      - jana z kolna

ps
      a na forum sami kierowcy wiec nie beda wrzucac kamykow do wlasnego ogrodka:)

ps2
      o ile wiem ukrywanie radiowozu przy kontroli radarowej jest niezgodne z
      przepisami wiec nie stawiajcie go za filarem trasy zamkowej:)
      • Gość: cAt Re: Prędkość IP: 62.233.159.* 12.06.02, 12:59
        skuter70 napisał(a):

> ps2
        > o ile wiem ukrywanie radiowozu przy kontroli radarowej jest niezgodne z
        > przepisami wiec nie stawiajcie go za filarem trasy zamkowej:)

a poza tym za filarem trasy zamkowej NIE biegaja dzieci - tak samo jak na Ku
        Sloncu na odcinku miedzy Selfa i Derdowskiego... a czesto was tam widac

Poza tym skuter ma calkowita racje jezeli chodzi o rowerzystow i sciezki rowerowe.
        • bbury Re: Prędkość 12.06.02, 15:25
          przejadę się po mieście i zobaczę gdzie inni kierowcy przesadzają :) - może coś
          zapodam. Nie przesadzajmy jednak z karaniem tych którzy przekraczają o 5-10 km.
          Może najlepiej skupić się na tych co jeżddżą 100 km/h po mieście a takich nie
          brakuje :(

Nie zawsze przestrzeganie przepisów jest sensowne. Np. kto postawił przy
          kościele na ul. słowackiego znak 30 km/h. Z taką prędkością jeździ tam co
          najwyżej mama z wózkiem. W wiele bardziej niebezpiecznych miejscach WOLNO
          jeździć 60. Konsekwencja to podstawa. Jeśli nie wierzycie zobaczcie :)))
          :
          www.fun.from.hell.pl/2002-05-28/naukajazdy.html

• ga Re: Prędkość 12.06.02, 15:57
            ...o kurcze!!! Niezłe! W grafice testów na prawo jazdy.
            mój typ punktu zero: na końcu górki al. Piastów- skrzyżowanie mieszka 1 i
            Powstańców.
      • Gość: AA Re: Prędkość IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 21:47
        > to ja oczywiscie troche nie na temat:
        > moze policja drogowa zaczelaby zwracac uwage na takie rzeczy jak:
        > - nieprzepisowe wyprzedzanie rowerzystow i wymuszanie pierwszenstwa
        > - chodzenie pieszych po sciezkach rowerowych
        > - zastawianie sciezek przez samochody - wiem, ze byla akcja ale nic nie zmienil
        > a
        > - to strzal do wlasanej bramki:) ale nalezaloby wreszcie zaczac tepic rowerzyst
        > ow jezdzacych w nocy bez swiatel

dodam jeszcze: jazda rowerem przez pasy i jazda ulicą z/do centrum od strony
        Słonecznego/Zdroi podczad gry jest pas dla nich wyznaczony. Pamiętam jak barany ()
        czyt.rowerzyści) zrobili akcję wlepiania mandatów wędkarzą, którzy na Eskadrowej
        stawiają samochody na ścieżce rowerowej. I po jaką cholerę - przecież sami i tak
        po niej nie jeździcie.
    • Gość: jerzy Re: Prędkość / BRAWO !!! IP: *.osowo.pl 12.06.02, 16:45
      Jestem taksówkarzem i POPIERAM AKCJĘ PANA ZASTĘPCY (chociaż sam naruszam
      przepisy dotyczące prędkości). Jeszcze trochę popiszę: bywam w Berlinie i
      Policja tego miasta nauczyła mnie przez kieszeń reagować na każdy znak o
      szybkości / brak dyskusji tylko płać i już / nie czekają na gratyfikacje itp?/
      Nawet 30 są i ja tam zwalniam. bo szkoda moich ciężko zarobionych pieniążkó / a
      co za tym idzie też bezpieczeństwa / ALE ZNAKI Z ZAKAZAMI SĄ
      UAKTUALNIANE /Nawet atostrady miejskie mają do 80km/h i nikomu z głowy korona
      nie spada?
      A TERAZ WYKAZ W SZCZECINIE / moim sktromnym zdaniem:

1. Mickiewicza koło rynku . 2. Arkońska koło szpitala i postoju. 3.Gdańska /
      Energetyków. 4. Chopina koło ogrodów Skarbówek(szczególnie okresowo w
      godzinach dziennych jak ludzie chodzą na działki w okresie letnim).
      Stały punkt skrzyżowanie wojska polskiego / Miodowa /głębokie ( warunek : w
      pobliżu a nie przy jednostce) na tym skrzyżowaniu bardzo często kierowcy widząc
      żółte światło nie zwalnijają a dodają gazu !!!
      I jeszcze jedna rzecz: już wielu kierowców wie co to jest skrzynka z aparatem
      fotograficznym / i profilaktycznie postawić kilka na mieście ( nie muszą mieć
      filmu , BŁYSK i już kierowca myśli kiedy przyjdzie notka, a co jakiś czas
      załorzyć film i przesłać zdęcie , zaprosić na rozmowę i zarwać czasu cennego
      dla szybkich.
      DZIĘKUJĘ i pozdrawiam: taksówkarz szczeciński

>co jakiś czas będę tu przebywał i podrzucę temat <
      • Gość: Kostia Zgoda, ale.... IP: *.xtra.pl 12.06.02, 18:27
        Zgoda co do predkosci. ale to nie wszystko. A stan techniczny pojazdów. Ja
        widzę te taksówki nierzadko w lysymi oponami i pozal sie boze hamulcami to
        sadze , ze 30 km /h jest dla nich za duzo. Na droge hamowania wplywaja jeszcze
        inne rzeczy.
        Ja wole jadacego 80 merca w bardzo dobrym stanie niz Poloneza 15 lat (taxi)
        jadacego 40 km/h
        Ale zgoda
        • Gość: jerzy Re: Zgoda, ale.... IP: *.osowo.pl 12.06.02, 19:28
          Gość portalu: Kostia napisał(a):

> Zgoda co do predkosci. ale to nie wszystko. A stan techniczny pojazdów. Ja
          > widzę te taksówki nierzadko w lysymi oponami i pozal sie boze hamulcami to
          > sadze , ze 30 km /h jest dla nich za duzo. Na droge hamowania wplywaja jeszcze
          > inne rzeczy.
          > Ja wole jadacego 80 merca w bardzo dobrym stanie niz Poloneza 15 lat (taxi)
          > jadacego 40 km/h
          > Ale zgoda
          PODEJRZEWAM, ŻE TO NASTĘPNY TEMAT STAN TECHNICZNY !!!
          Ale nie zgadzam się jeżeli chodzi o szybkość, bo jadący 80 w dobrym stanie
          mercedesx też potrafi dowalić ,że nie daj nikomu. Ja Widziałem i wolę(też nie
          zgadzam się na zły stan techniczny) dostać 30km/h na łysych oponach bo może tylko
          połamie mnie, niż 80km/h przy dobrym stanie technicznym.
          ZROZUMIEĆ TRZEBA, ŻE NALEŻY JEDNAK DOPASOWAĆ SZYBKOŚĆ DO STANU JAKI NAM
          NAKAZUJĄ /wIEM że to trudne.
          Spróbujmy my a może inni też to zrobią / przykład i
          jeszcze raz przykład / chociaż ostatni widziałem jak radiowóz z pogotowia w
          śródmieści chcciał przemknąć to włączył niebieskie światełko a potem je wyłączył.
          Jechałem za panami około 15 min i już się nie spieszyli ??? chciałem dzwonić na
          112 ale potem strach ma duże oczy i zrezygnowałem. tak to już jest.
    • enancjo Re: Prędkość 12.06.02, 20:37
      .. Moniuszki i Ogińskiego przy Jasnych Bloniach, przydaloby
      sie 2-3 walkow na jezdni i juz by gosie nie grzali setka, gdy
      dookola pelno dzieci,ludzi, psow itd .. az dziw ze jeszcze
      nie bylo tragicznych wypadkow...
      Enancjo
    • Gość: jerzy Re: Prędkość IP: *.osowo.pl 13.06.02, 13:53
      może nie o prędkości , ale pośrednio o zwiększenie prędkości // OD PL RODŁA DO
      DO SKRZYŻOWANIA Z MALCZEWSKIEGO / RAYSKIEGO. Są trzy pasy ruchu /
      moja propozycja do tematu :
      zlikwidować skręt w lewo a na tym pasie puścić ruch prosto,
      za skrzyżowaniem jest czwarty pas co może przejąć nawroty i lewoskręt.
      pas środkowy też prosto a prawy pas ruchu tylko w prawo ( autobusy i
      jadący użytkownicy na Police nie będą wtedy korkować jazdy na wprost.
      • Gość: Swarozyc Re: Prędkość IP: *.telia.com 13.06.02, 15:23
        Zespol "Ten years after" za czasow mojej mlodosci spiewal "speed kills"
        ale to nie predkosc sama soba zabija ale przede wszystkim GLUPOTA zwana
        czsami "brakiem wyobrazni".(Moim zdaniem to niewyartykulowana chec zabicie lub
        okalecznia drugiego czlowieka!!)
        Generalnie na terenach zabudowanych nalezy jezdzic wolniej Ale policja nie
        powinna chowac sie za znakami ogr.predkosc do 40km/h ale stac tam gdzie skutki
        ew. wypadku moga byc tragiczne. BEZWZGLEDNIE KARAC GLUPOTE I BEZWZGLEDNOSC!!
    • Gość: Paweł Re: Prędkość IP: 212.244.133.* 13.06.02, 17:51
      Zachęcam policjantów - również pana naczelnika do tego aby przeprowadzić
      kontrole prędkości na Mieszka I na odcinku od ronda Uniwersyteckiego( tu
      właściwie jest jeszcze Południowa) aż do ulicy Milczńskiej a nawet do
      skrzyżowania z Dąbrowskiego.Podobnie w drugą stronę.Przykładem tego,że jeździmy
      tam szybkko jest wypadek do którego doszło na początku roku.Kierująca
      samochodem osobowym zjechała na pobocze drogi i uderzyła w latarnie o zgrozo
      przed samym przystankiem na którym stali pasażerowie.Siła uderzenia była tak
      duża,że strażacy blisko 30 minut wycinali poszkodowana z wraku auta. Pasażer do
      tej pory - z tego co wiem nie odzyskał przytomności.Do tego jak pan naczelnik
      wie,piesi,którzy wysiadają z autobusu linii 61 przechodzą na skróty do centrum
      handlowego Piast - na skróty po skosie.Dlaczego? bo ktoś z mądrych urzędników -
      projektantów zamiast zrobić przejście dla piesyzch za przystankiem zrobił
      przed.Panie naczelniku wie pan, że jesteśmy leniwi i nie lubimy sie cofać.To
      dlaczego pana ludzie,którzy opiniują odbiór dróg nie patrzą na takie szczegóły?
      Może warto pomysleć o tym przejściu za nim dojdzie do tragicznego
      wypadku.Zrobienie przejścia nie kosztuje wiele.A koszty związane z wypadkiem są
      ogromne - sam pan wie.Pozdrawiam.Zachęcam do polemiki na ten temat na tej
      stronie.Czekam na odpowiedź.
      • Gość: Zastępca Re: Prędkość IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 18:23
        To prawda, że tam nagminnie przekraczają prędkość.
        W kwietniu przeprowadzaliśmy pomiary prędkości - wyniki są zaskakujące średnia
        prędkość pojazdów to aż 87 km/h. Od 3 tygodni stawiamy tam fotoradar już
        niektórzy powinni otrzymać wezwania lub gdy prędkość przekroczymy o kilka
        procent samo zdjęcie aby się zastanowić nad sobą. Gdy wcześniej staliśmy tam z
        radarem to wielu kierowców dzwoniło, iż jest to niezasadne.
        Co do przystanków to jedynym rozwiązaniem jest kładka nad ulicą tylko jeżeli by
        powstała kto będzie po niej chodził. Przystanek tam musi być, gdyż wiele osób
        starszych udaje się na Cmentarz wejściem od ul. Mieszka I. Niestety część ludzi
        przechodzi przez ul. w miejscu niedozwolonym nawet zza autobusu. Mogę jednak
        obiecać, iż na ul. Mieszka I na odcinku od Piastów do Milczańskiej częste będą
        kontrole radarowe i dyscyplinowanie pieszych wybiegających zza autobusu.

Ciekawostka: aby przejechać przez Mieszka I nie zatrzymując się na światłach
        należy jechać z prędkością około 45 km/h, gdyż tak są ustawione światła dotyczy
        to szczególnie wyjazdu z miasta rozpoczynając od skrzyżowania z ul. Milczańską
        spróbujcie.
        • Gość: Paweł Re: Prędkość IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 13.06.02, 19:51
          Panie naczelniku wszystko jasne ale moja propozycja to przejście za
          przystankiem jadąc w kierunku osiedla reda - nie przed przystankiem. Mamy już
          jedną kładkę w mieście, która jest nie potrzebna ( patrz ulica Wilcza ). Pan
          podaje tutaj średnią prędkość a prosze powiedzieć mi ilu kierowców zostało
          ukaranych .Wiadomo,ze policja nie zawsze karze - i słusznie bo to nie jest
          sposób dać mandat - czasami lepiej puczyć. Ale ilu kierowców nagminnie
          łamiących przepisy zapłaciło na tej ulicy mandat?
          • Gość: Zastępca Re: Prędkość IP: 212.14.18.* 14.06.02, 11:47
            Co do ul. Mieszka I to za przystankiem przejścia nie będzie, gdyż wtedy to
            dopiero były by potrącenia pieszych wychodzących zza autobusu. ponadto jest to
            droga krajowa i nie ma sensu wyznaczać przejścia co 40 metrów. Aktualnie pieszy
            z przystanku chcąc iść na drugą stronę musi cofnąć się ok. 20 metrów lub iść do
            skrzyżowania gdzie jest przejście dla pieszych. Większość klientów
            hipermarketów dojeżdża liniami darmowymi, które zatrzymują się na parkingu
            Hipernowej.
    • Gość: AA Re: Prędkość IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 21:43
      Kolorowych Domów na Bukowym.
      Droga do i z górki - ograniczenie do 40, ale mało kto jedzie poniżej 60. Na
      dodatek droga przecina szlak z/do szkoły i przedszkola. W okresie wiosna-jesień
      biegnie przy niej szlak matek z małymi dziećmi oraz spacerowiczów z/do puszczy.
      Zasygnalizowałem straży miejskiej pozakładanie spowalniczy - sprawa została
      przekazana do policji w Dąbiu i pewnie "nabiera mocy".
      • Gość: Gryf Re: Prędkość IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 13.06.02, 22:01
        Bardzo ale to bardzo chcialbym pomoc naszej szczecinskiej policji. Juz raz na
        tym forum probowalem i nic kompletnie nic sie nie zmienilo. Jak bylo zle tak
        jest.Z mojego subiektywnego punktu widzenia najgorzej w miescie poruszaja sie
        taksowkarze oraz uwaga...policjanci.Juz kilkakrotnie widzialem panow
        policjantow zapominajacych o kierunkowskazie badz udzielenia pierszenstwa
        przejazdu i to wcale nie jechali na sygnale.

A co do maiasta prawie w calym miescie sa lamane przepisy dotyczace
        predkosci.
        Najbardziej skrajne przypadki osobiscie zabserwowalem na drodze wylotowej ze
        Szczecina w kierunku Starego Czarnowa.Tam sie dzieja cuda.
      • Gość: Kostia To bardzo blisko IP: *.xtra.pl 13.06.02, 22:04
        Gość portalu: AA napisał(a):

> Kolorowych Domów na Bukowym.
        > Droga do i z górki - ograniczenie do 40, ale mało kto jedzie poniżej 60. Na
        > dodatek droga przecina szlak z/do szkoły i przedszkola. W okresie wiosna-jesień
        >
        > biegnie przy niej szlak matek z małymi dziećmi oraz spacerowiczów z/do puszczy.
        >
        > Zasygnalizowałem straży miejskiej pozakładanie spowalniczy - sprawa została
        > przekazana do policji w Dąbiu i pewnie "nabiera mocy".

To bardzo blisko ulicy Czerwonej. Często tam jeżdzisz ?

• Gość: AA Re: To bardzo blisko IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 00:27
          > To bardzo blisko ulicy Czerwonej. Często tam jeżdzisz ?

po Czerwonej - wcale
          :)

• Gość: aga Re: Prędkość IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 20.06.02, 21:03
      Moja propozycja to Jana z Kolna przy dworcu morskim codziennie przechodzę po
      przejściu do pracy i często muszę z przejścia uciekać bo tak szybko jeżdżą
    • spik Re: Prędkość 20.06.02, 22:10
      Uwadze pana Zastępcy polecam ulicę Welecką w Mierzynie.
      Długa prosta droga skłania kierowców do wyczynowej jazdy.
      Zamiast marnotrawić czas i środki na czyhanie przy Ku Słońcu,
      na wysokości autohandlu, polecam szukającemu środków budżetowi
      to właśnie miejsce. Ku Słońcu jest ostatecznie skompromitowana,
      na inkryminowanym odcinku dosłownie wszyscy zwalniają do
      wyznaczonej prędkości.
      Jako posiadacz dwojga, nad wyraz mobilnych dzieci, jestem
      przerażony tym co się dzieje na Weleckiej.
      Błagam, proszę, nalegam.
    • Gość: ZetKa Re: Prędkość IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 21.06.02, 15:30
      > O tym że jeździmy za szybko nie muszę pisać.
      O tym, ze szczecinska policja sobie zlewa, nie musze chyba pisac.
      Jesli chodzi o bezpieczenstwo, kiedys, idac sobie wzdluz Krzywoustego, natrafilem
      na zaparkowanego na pasach (zajmujacego ich cala szerokosc) dostawczego vana.
      Znaczy przednie kola staly na chodniku, reszta dokladnie na pasach (ustawiony
      wzdluz osi pasow). Ja rozumiem, dostawa towaru, ale bez przesady, zebym ja musial
      go obchodzic srodkiem skrzyzowania (wlazac pod kola samochodom jadacym w tym
      samym kierunku - wzdluz Krzywoustego)? Zwlaszcza, ze chyba nie byla to klasyczna,
      szybka dostawa, bo kierowcy w srodku nie bylo.
      No, nie moge miec do policji pretensji, ze sobie gosciu zaparkowal. Ale gdy
      zadzwonilem na 112, to zdziwila mnie reakcja policjanta dyzurnego przyjmujacego
      wezwanie.
      "Czy Panu to przeszkadza?"??? Czy mi przeszkadza? Ze gosciu lamie prawo, ze
      gosciu zagraza bezpieczenstwu ruchu drogowego, czy mi to przeszkadza? Ze nie mam
      jak przejsc pasami, bo sa zastawione, czy to mi przeszkadza?
      A na kursie na prawo jazdy (i na testach) ukazana jest sytuacja o wiele mniej
      niebezpieczna (tez skrzyzowanie i swiatla) i pytanie: dlaczego gostek zostanie
      odholowany?
      a) stwarza zagrozenie
      b) utrudnia ruch
      c) nie stwarza zagrozenia ani nie utrudnia ruchu, ale zaparkowal nielegalnie
      (odpowiedz niepoprawna)...
      Jesli naprawde czyta to ktos, kto moze mi ta sprawe wyjasnic - chetnie bym
      uslyszal wyjasnienie.
      Przykladow olania sprawy przez policje moglbym mnozyc wiecej, ale akurat ten
      zwiazany jest choc troche zwiazany z tematyka...

• Gość: Zastępca Re: Prędkość IP: 212.14.18.* 21.06.02, 16:13
        Oczywiście że postępowanie operatora było naganne nie wiem czym podyktowane.
        Jeśli są uwagi proszę przedzwonić na mój nr 8213092 w godzinach od 8.00 do
        16.00 postaram się wyjaśnić różne nieprawidłowości ze strony szczecińskiej
        policji.
        Co do ul. Ku Słońcu to każdy wie ile dwa lata temu było tam potrąceń pieszych w
        większość przyczyną była prędkość. W ostatnim roku często tam staliśmy wypadki
        spadły. Aktualnie przesuniemy się z radarami w okolicę pierwszej bramy, gdyż
        tam ostatnio odnotowaliśmy potrącenia. Myślałem, że to iż stoimy na Ku Słońcu
        ucieszy mieszkańców tam naprawdę jeżdżą szybko pamiętam jak rozpędzony samochód
        wjechał w przystanek, oraz wypadek śmiertelny na wysokości drugiej bramy. Jest
        tam aktualnie bardzo duży ruch pieszych zarówno w okolicy Cmentarza jak i
        Hipermarketu.

Co do Mierzyna to nie mogę wysłać załóg, gdyż to nie mój rejon. My obsługujemy
        tylko Szczecin. Ale poinformuję o tym Dołuje.

W poniedziałek będzie już gotowa mapka z miejscami kontroli radarowej jeżeli
        ktoś ma uwagi to czekam na propozycję.
        srd@szczecin.kwp.gov.pl
        • wk112 Re: Prędkość 01.07.02, 17:44
          Predkosc to nie tylko ....
          mysle ze Policja powinna sie jeszcze zainteresowac przejsciami dla pieszych
          (nie tylko tymi labudowymi) ogolnie. ja osoboscie zadko po szczecinie chodze na
          piechote, ale resztki wlosow na glowie mi sie jeza jak wyprzedzaja mnie
          kierowcy przed pasami, gdy ja ustepuje pieszym na pasach pierszenstwa.
          CO do pasow to dotyczy to glownie centrum miasta np Piastow praktycznie
          wszystkie przejscia bez swiatel, nieopodal nowego turzynu tez sie dzieje
          chinski Cyrk.
          Ja do spisu Ulic radarowanych proponuje jeszcze dodac Przyjaciol Zolnierza
          szczegolnie na wysokosci przystankow autobusowych i krotko za skrzyzowaniem z
          warcislawa (teraz tam chyba jest jakis wykop, ale jak go nie ma to ladnie tam
          pocinaja) no i sama warcislawa w dol (bo do gory sie ciezko rozpedzic) nie dosc
          ze wasko to jeszcze droga wyboista.
          to chyba wszystko co mi do glowy przyszlo.
          Oby bylo jak najmniej mandatow i jak najmniej ofiar wypadkow
          pzdr
          WK
        • wk112 Re: Prędkość -> prosze 04.07.02, 23:40
          Panie zastepco prosze
          o kontakt na moj adres e-mail
          wk112@poczta.gazeta.pl
          pzdr
          WK
      • Gość: Paranoja Re: Prędkość IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 21.06.02, 22:01
        Chciałbym napisać coś do gościa, który podpisuje się jako ZETKA - chłopie tak
        śledze Twoje wypowiedzi publiczne tu i na grupie dyskusyjnej i zastanawiam się
        czy jest coś co Tobie nie przeszkadza.Chciałbym zaznaczyć, że nie jestem
        policjantem.Ale chłopie najpierw zapytaj ile w tym chorym kraju jest
        policjantów na służbie a póżniej zawracaj głowe policji pierdołami.Najpierw
        zrób porządek ze sobą i swoimi kolegami, znajomymi, sasiadami,zeby tak nie
        parkowali.Policja ma ważniejsze zadania niż torowanie drogi takim osobom jak Ty-
        który wiecznie jesteś niezadowolony.Jeżeli jest kilka załóg i są np kolizje w
        mieście albo wypadki to to jest chyba ważniejsze. Próbowałeś zadzwonić do
        straży miejskiej????nie pomyślałeś może że to ich bardziej zadanie - chłopie
        pomyśł za nim coś napiszesz!Jak idzie 5 tysiecy stoczniowców to pewnie byś
        chciał zeby trasy były zabezpieczone, żeby nie było korków i zeby idąc po
        chodniku nikt tam nie parkował?Słuchaj od nas to zależy - nie od policji!Widzę,
        że dla wielu stało sie jasne-jest problem to wina policji!!!!!!!!!!Nie ja sie z
        tym nie zgadzam!Najpierw zróbmy porzadek ze soba a póxniej wymagajmy od
        chłopaków w białych czapkach.
        • Gość: ZetKa Re: Prędkość IP: *.we1.tuniv.szczecin.pl 28.06.02, 15:28
          > policjantem.Ale chłopie najpierw zapytaj ile w tym chorym kraju jest
          > policjantów na służbie a póżniej zawracaj głowe policji pierdołami.
          No coz, jesli pierdola jest to, ze na jednym z bardziej ruchliwych skrzyzowan w
          Szczecinie nie mozna przejsc po pasach i trzeba sie wchrzaniac na srodek
          skrzyzowania zeby przejsc?
          Btw jesli chodzi o szczecinska policje, to na prs-ie nie tylko ja na nia
          krytykuje...

> Najpierw
          > zrób porządek ze sobą i swoimi kolegami, znajomymi, sasiadami,zeby tak nie
          > parkowali.
          To nie moj kolega tak zaparkowal... I takich debili wsrod swoich znajomych nie
          mam...

> który wiecznie jesteś niezadowolony.
          Wcale nie wiecznie...

> Jeżeli jest kilka załóg i są np kolizje w
          > mieście albo wypadki
          to nie trzeba zapobiegac innym?

> straży miejskiej????nie pomyślałeś może że to ich bardziej zadanie
          Nie znam telefonu, a majac komorke - to podobno 112 wlasnie do takich rzeczy?
          Wiec na taki zadzwonilem...
          Btw czy policja nie mogla przekazac sprawy strazy miejskiej?

> pomyśł za nim coś napiszesz!Jak idzie 5 tysiecy stoczniowców
          to bylo jeszcze troche przed stoczniowcami, tamtego dnia zadnych wiekszych
          wypadkow nie bylo...

> chodniku nikt tam nie parkował?Słuchaj od nas to zależy - nie od policji!
          A co ja moge zrobic? Polamac facetowi wycieraczki? Wlasnymi silami autko mu
          przestawic? Uwazam, ze wlasnie postawa obywatelska bylo nie przejscie obok bez
          reakcji, a zawiadomienie organow scigania...

> że dla wielu stało sie jasne-jest problem to wina policji!!!!!!!!!!
          To, ze zaparkowal, jak zaparkowal - to wina tego barana.
          To, ze policji nie chcialo sie nic z tym zrobic - to czyja wina?

• Gość: ZetKa I jeszcze do Paranoji... IP: *.tuniv.szczecin.pl 01.07.02, 12:17
          > śledze Twoje wypowiedzi publiczne tu i na grupie
          dyskusyjnej i zastanawiam się
          > czy jest coś co Tobie nie przeszkadza.
          Sledzisz bardzo niedokladnie, bo sam wielokrotnie
          pisalem, ze to miasto nie jest takie tragiczne, jak sie
          ludziom wydaje, czasem pewne rzeczy chwalilem (czesto
          takie, ktore wiekszosc ostro krytykowala - ale np. spytaj
          Mikea, czy Szczecin jest taki tragiczny, jak go ludzie
          widza - czy twierdzisz, ze skoro Mike ma takie same
          poglady jak ja, i do tego stettiner, i wogole najstarsi
          forumowicze, ale caly prs ostro krytykuje - to znaczy, ze
          ci najstarsi forumowicze sa glaby, ze sie czepiaja?

A czy pamietasz, ze kilka razy stawalem w obronie osob
          oskarzanych przez Gorala o korupcje, lapownictwo,
          rozprzedawanie polskiego "cennego" majatku za zlotowke
          (sprzet, jak sie dowiedzialem bezposrednio u zrodla,
          chetnie by zostal oddany za to, ze ktos go sobie
          zdemontuje i wezmie - nawet taka oferta dla szpitala byla
          i ten stwierdzil, ze mu sie nie oplaca), o niewykonywanie
          obowiazkow (tu wlasnie ostro bronilem policji, ze to nie
          wina posterunkowego, ze u gorala na podworku sie swiatlo
          wieczorem nie pali)?
          A wiec - czy ja jestem ze wszystkiego niezadowolony? Czy
          tez moze czepiam sie policji tylko?

Chciałbym zaznaczyć, że nie jestem
          > policjantem.Ale chłopie najpierw zapytaj ile w tym
          chorym kraju jest
          > policjantów na służbie a póżniej zawracaj głowe policji
          pierdołami.Najpierw
          > zrób porządek ze sobą i swoimi kolegami, znajomymi,
          sasiadami,zeby tak nie
          > parkowali.Policja ma ważniejsze zadania niż torowanie
          drogi takim osobom jak Ty
          > -
          > który wiecznie jesteś niezadowolony.Jeżeli jest kilka
          załóg i są np kolizje w
          > mieście albo wypadki to to jest chyba ważniejsze.
          Próbowałeś zadzwonić do
          > straży miejskiej????nie pomyślałeś może że to ich
          bardziej zadanie - chłopie
          > pomyśł za nim coś napiszesz!Jak idzie 5 tysiecy
          stoczniowców to pewnie byś
          > chciał zeby trasy były zabezpieczone, żeby nie było
          korków i zeby idąc po
          > chodniku nikt tam nie parkował?Słuchaj od nas to zależy
          - nie od policji!Widzę,
          >
          > że dla wielu stało sie jasne-jest problem to wina
          policji!!!!!!!!!!Nie ja sie z
          >
          > tym nie zgadzam!Najpierw zróbmy porzadek ze soba a
          póxniej wymagajmy od
          > chłopaków w białych czapkach.

• Gość: Paweł Re: Prędkość IP: 212.14.18.* 02.07.02, 16:36
      widziałem mapkę na stronie
      www.szczecin.kwp.gov.pl/wrdrogowego/srdszczecin.html
      dodał bym ul. Jagiellońską na górze przy parku
    • energ Re: Prędkość 03.07.02, 15:45
      O prędkości juz trochę było. Ja natomiast chciałbym zwrócić szanownym
      policjantom uwagę na dwie sprawy, na które oni przymykają oczy (a nie powinni):

1. Nagminne ignorowanie przepisu nakazującego jazdę jak najbliżej prawej
      krawędzi jezdni. Bardzo często spotykam się z kierowcami, którzy jadą wolniutko
      po lewym pasie np. na ulicy Gdańskiej

2. Pojazdy pewnej firmy krążą po mieście przez całe dnie i strasznie
      denerwującym sygnałem dźwiękowym obwieszczają, że oto lodziarnia przyjechała. O
      ile się nie mylę zasady używania sygnałów dźwiękowych są wyraźnie sprecyzowane.
      Może ktos powie że się czepiam, ale to po prostu przeszkadza. Któregoś pięknego
      dnia taki lodowóz zaparkował "centralnie" pod moim oknem i trąbi, tak
      skutecznie, że obudził śpiącego niemowlaka.
      • Gość: cAt Re: Prędkość IP: 62.233.159.* 03.07.02, 15:59
        energ napisał(a):

>
        > 1. Nagminne ignorowanie przepisu nakazującego jazdę jak najbliżej prawej
        > krawędzi jezdni. Bardzo często spotykam się z kierowcami, którzy jadą wolniutko
        (lewym pasem)

policja nie jest od tego! policja jest od chowania sie w krzakach i stania z
        suszarkami albo (wygodniej) z fotoradarami jeszcze NIGDY (podkreslam) nie
        widzialem, zeby policja komukolwiek tamujacemu ruch zbyt powolna jazda na lewym
        pasie chociazby zwrocila uwage a co dopiero ukarala mandatem. podobnie jest
        rowniez z tymi, ktorzy ustawiaja sie do zakretu (w lewo jub w prawo) nie przy osi
        lub krawedzi jezdni tylko na srodku. smutna prawda jest niestety to, ze nasza
        kochana drogowka nic innego nie robi tylko stoi (jezdzi) z radarami a
        bezpieczenstwo na drogach jak bylo marne tak caly czas spada....
    • etaxi Re: Prędkość 03.07.02, 16:24
      temat jest prędkość to przekazujcie uwagi na te hasło.

jak macie coś do Policji to na link
      www.szczecin.kwp.gov.pl/wrdrogowego/srdszczecin.html

byłem na mapce ale to nie są wiadomości o predkościach, a wypadkach ( napewno
      związanych z prędkościami)

sugeruję by jakiś malarz/plastyk wykonał makiety Policjantów w miejscach
      przekraczania szybkości ( a co jakiś czas w to miejsce postawić orginał / nigdy
      nie będzie wiadomo kiedy zapłaci kierowca za szybkość. Z W O L N I J C I E.

Czy Pan zastępca poda nam planik ograniczeń szybkości / prpozycje by się nie
      powtarzać a tylko uzasadnić(komentarz) do zebranch propozycji.

dziękuję pzdr
      • Gość: Zastępca Re: Prędkość IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 18:35
        O tym że na ul. Gdańskiej część pojazdów jeździ po prawej stronie to dobrze
        wiemy dlatego w tamtym rejonie najczęściej można spotkać Videoradar, który w
        80% ujawnia wspomniane wykroczenie. W centrum jest z tym gorzej, gdyż kierowcy
        tłumaczą się, iż zamierzają na pierwszym skrzyżowaniu skręcić w lewo.
        Oczywiście policjanci są zadaniowani pod tym kątem. Następnym dużym problemem
        jest nagminne nie sygnalizowanie zamiaru zmiany pasa ruchu przez kierujących.
        Staramy się to wyeliminować ale tu najlepiej by pomogła edukacja na kursach
        nauki jazdy.

Co do prędkości to uważam iż w Szczecinie stanowczo za szybko jeździmy. Wczoraj
        postawiłem fotoradar na ul. Wojska Polskiego przed Spacerową tam dochodzi
        często do potrąceń zarówno pieszych jak i rowerzystów. Fotoradar stał przed
        skrzyżowaniem a za skrzyżowaniem w odległości 300 metrów policjanci
        zatrzymywali pojazdy, które przekroczyły prędkość. Robimy tak aby uniknąć
        później wezwań do komendy i ustalania kierujących. Dla ciekawostki w godzinach
        szczytu niektóre pojazdy jechały z prędkością 96-108 km/h. Jest to oczywiście
        lekka przesada wiemy jakie wczoraj panowały warunki atmosferyczne. W tym
        miejscu 6 miesięcy wcześniej zatrzymaliśmy młodego kierującego który miał
        wcześniej zatrzymane prawo jazdy za przekroczenie punktów karnych i jechał z
        prędkością 141 km/h .

Co do mapki to po wakacjach postaram się opublikować średnie prędkości z jakimi
        kierowcy jeżdżą i podam statystykę wypadków w Szczecinie powinna wyraźnie
        spaść. W zeszłym roku największy nacisk kładliśmy na przejścia dla pieszych
        tzn. dyscyplinowaliśmy pieszych i kierowców. Działania te mają kryptonim Zebra
        dalej je realizujemy. Na koniec roku odnotowaliśmy spadek wypadków śmiertelnych
        o 58 % . Moim skromnym zdaniem to dużo. Oczywiście jest to główna zaleta
        nagłaśniania problemu w mediach i rozwaga kierujących.

Jeżeli macie jakieś propozycje poprawy bezpieczeństwa to proszę zadzwonić –
        porozmawiamy 82-13-033
        Zachęcam studentów w Policji można odbyć praktykę w ramach studiów i zrobić
        dużo dobrego dla bezpieczeństwa .
        Pozdrawiam Zastępca Naczelnika SRD KMP w Szczecinie
        Czekam na propozycje narzekać to każdy potrafi a to czy o 26 osób więcej
        przywita w Szczecinie Nowy Rok zależy od uczestników ruchu drogowego pieszych i
        kierujących.

• Gość: spik Kto następny do rozjechania w Mierzynie ? IP: 62.233.145.* 03.07.02, 19:46
          Do poczytania dla pana Zastępcy
          wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=914138&dzial=szs0005
          Słowa pana komisarza twierdzącego, że codziennie stoją tam z radarem mogę
          jedynie podsumować stwierdzeniem - KŁAMSTWO.
          Do komentowania reszty brak mi sił.
          • Gość: Zastępca Re: Kto następny do rozjechania w Mierzynie ? IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 20:02
            Na temat Mierzyna odpowiadałem na Forum, iż to nie jest rejon nasz rejon. SRD
            ma tylko rejon Szczecina i kończy się na ul. Ku Słońsu i tam bardzo często
            policjanci stoją. Nie powinno się winy zwalać na policję że akurat w tym
            miejscu o tej godzinie nie stoją. To kierowcy powinni się nad sobą zastanowić.
            Więcej samodyscypliny.
            • spik Re: Kto następny do rozjechania w Mierzynie ? 03.07.02, 20:16
              Gość portalu: Zastępca napisał(a):

> Na temat Mierzyna odpowiadałem na Forum, iż to nie jest rejon nasz rejon. SRD
              > ma tylko rejon Szczecina i kończy się na ul. Ku Słońsu i tam bardzo często
              > policjanci stoją. Nie powinno się winy zwalać na policję że akurat w tym
              > miejscu o tej godzinie nie stoją. To kierowcy powinni się nad sobą zastanowić.
              > Więcej samodyscypliny.

Wiem,że to w obiegowym pojęciu "gnojstwo" ale często widuję pana kolegów
              z Dołuj na "wizytach przyjaźni" na przejściu W Lubieszynie.
              Dawnymi czasy tj. 4-5 lat temu często widywałem "radarowców" za łukiem
              w Dołujach. Nie wnikam skąd te załogi były, ale z pewnością niejednemu
              "kawalerzyście" dały chociaż trochę do myślenia. Rozumiem,że Mierzyn nie
              podlega pana jurysdykcji, ale sytuacja tam jest tragiczna.
              A na samodyscplinę kierowców liczyłbym w stopniu mniej niż miernym.
              Trzeba nas po prostu straszyć, straszyć i straszyć żeby osiągnąć zamierzony
              efekt nawyku jeżdzenia wg przepisów.
              • Gość: Zastępca Re: Kto następny do rozjechania w Mierzynie ? IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 22:45

> Wiem,że to w obiegowym pojęciu "gnojstwo" ale często widuję pana kolegów
                > z Dołuj na "wizytach przyjaźni" na przejściu W Lubieszynie.
                > Dawnymi czasy tj. 4-5 lat temu często widywałem "radarowców" za łukiem
                > w Dołujach. Nie wnikam skąd te załogi były, ale z pewnością niejednemu
                > "kawalerzyście" dały chociaż trochę do myślenia. Rozumiem,że Mierzyn nie
                > podlega pana jurysdykcji, ale sytuacja tam jest tragiczna.
                > A na samodyscplinę kierowców liczyłbym w stopniu mniej niż miernym.
                > Trzeba nas po prostu straszyć, straszyć i straszyć żeby osiągnąć zamierzony
                > efekt nawyku jeżdzenia wg przepisów.

Oczywiście wcześniej były tam załogi bo do 1 stycznia 1999 roku szczecińska
                drogówka miała rejon całej gminy teraz ma tylko lub aż miasto Szczecin. Aktualnie
                w rejonie Mierzyna Dołuj, Kołbaskowa i innych pobliskich miejscowaści jest tylko
                jedna załoga z ruchu KP Dołuje. Powinno ich być więcej ale takie są realia w
                Szczecinie nie jest lepiej.
                • Gość: Adam Wypadek w Mierzynie to IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 23:18
                  Zgazdam się z panem zastępcą w temacie, że tragedia w Mierzynie ty WYŁACZNIE
                  GŁUPOTA "kierowców" i dotyczy to zarówno nissana i forda. Nissana, że
                  wyprzedzał dostawczego Renault i Forda dlatego, że jechał za szybko. Widziałem
                  to na własne oczy. 3 sekundy przed wypadkiem podjechałem od strony ulicy
                  Grafitowej do Weleckiej i od strony Lubieszyna w kierunku miasta "przeleciał"
                  Ford. Radaru w oczach nie mam ale 60 to nie było. Wierzcie mi, jak spojrzałem w
                  lewo i zobaczyłem biały furgon i zabierający się do wyprzedzania drugi samochód
                  wiedziałem co będzie... Najbardziej szkoda mi Bogu ducha winnego pieszego. Nie
                  był nic winien, że na jezdni pojawiło się dwóch idiotów. Każda śmierć jest
                  głupia, ale ta wyjątkowo.
                  Adam
            • wk112 Sytuacja na drogach:( 03.07.02, 20:41
              ogolnie pomojajac stan drog w naszym kraju, ze smutkiem trzeba stwierdzic ze za
              malo policji kontroluje ruch na drogach.
              chociaz cieszy taka akcja jaka jest teraz prowadzona.
              Niestety wypadek z Mierzyna dowodzi jednego: na glupote nie ma rady.
          • Gość: jerzy Re: mierzyn / radar / policja...... IP: *.osowo.pl 04.07.02, 00:01
            Gość portalu: spik napisał(a):

> Do poczytania dla pana Zastępcy
            > <a href="wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=914138&dzial=szs0005"tar
            > get="_blank">wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=914138&dzial=szs0005</a>

przeczytałem ! Chociaż nie jestem z-cą ?
            > Słowa pana komisarza twierdzącego, że codziennie stoją tam z radarem mogę
            > jedynie podsumować stwierdzeniem - KŁAMSTWO.

przedruk z tego artykułu: - Nasz patrol stoi tu codziennie z radarem - tłumaczy
            komisarz Trędowicz. - Przeważnie między godz. 8 a 19, bo wtedy jest
            najniebezpieczniej. Złożyliśmy też wniosek, aby w okolicach ul. Topolowej była
            sygnalizacja świetlna.

> Do komentowania reszty brak mi sił.

a ja skomentuję, NA GŁUPOTĘ KIEROWCÓW TO NAPRAWDĘ TYLKO SANKCJE,AŻ SIĘ OPAMIĘTAJĄ
            Z TĄ SZYBKOŚCIĄ. Przecież cały czas nie może na drodze stać Policjant ?

....
    • Gość: Paweł Ż Do Mierzyna IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 03.07.02, 23:08
      Słuchajcie nawet jeżeli na każdym skrzyżowaniu będą stały parole policji to i
      tak nie uchroni to nas przed debilami - przepraszam za określenie.Może
      zminimalizuje.Nie wiem czy wiecie jak doszło do wypadku w Mierzynie.Dwóch panów
      postanowiło sobie zrobić tor wyścigowy w centrum małej miejscowości.Zaczęli
      wyprzedzać na podwójnej ciągłej.Przy ograniczeniu prędkości. Wpadli przez to na
      pobocze.Kazdy z nas mogl byc ofiara.Nie tylko to 13-sto letnie dziecko.Dołuje -
      komisariat pod które należy Mierzyn mają tylko jedną załogę,Myśle , że pan
      Jerzy Trendowicz Komendant Komisariatu Kołbaskowo - Dobra przyjął by chętnie
      jeszcze kilku chłopaków do ruchu drogowego aby obstawić każdą wioskę na swoim
      terenie.Ale to nie on jest winny,ze nie ma etatów. Tak samo nie on jest
      winny,ze w tym momencie nie było w Mierzynie policjantów, którzy by wcześniej
      wychaczyli ich na radarze - bo byc może ta załoga miała zasłuzoną przerwę albo
      była na innym zdarzeniu.Bicie w policje jest bezsensu.Zobaczcie sami jak jest-
      jeżeli złapie Was policja to w większości mówicie ,ze jestescie niewinni,
      mimo,ze przekroczyliscie prdkość o 20 km/h.Tak samo wielu mówi,ze po jednym
      piwie w pełnej sprawnosci może prowadzić pojazdy.TO JA MAM PYTANIE CZEGO CHCEMY?
      OSTRYCH KONTROLI POLICYJNYCH Z WYSOKIMI MANADATMI MAJAC NA CELU TO ZE KIEDYS
      WSZYSCY ZROZUMIEMIEMY,ZE TRZEBA BYC OK Z PRAWEM?CZY MOZE CHCEMY NAREZKAC NA
      BRAK POLICJI? CZY SMIAC SIE,ZE BIAŁE CZAPKI STOJA?PRZECIEZ MOWIMY O
      BEZPIECZENSTWIE A KTO Z NAS NIE OSTRZEGL CHOC RAZ INNEGO KIEROWCY KTORY SZYBKO
      JECHAL PRZED KONTROLA POLICYJNA - WSZYSCY JESTESMY W TAKIM RZIE
      PRZESTEPCAMI.WIEC NIE ZWALAJMY WSZYSTKIEGO NA POLICJE.Sami zcznijmy jeździc
      ostroznie bo w tym chorym kraju tak szybko nie przybedzie etatów dla policji
      ani nie przybedzie obwodnic przez małe miejscowości.
      • Gość: JACEK A jak to jest w Houston IP: 64.9.159.* 04.07.02, 01:39
        Tutaj jest taki "niepisany" przepis, jak jest limit np.35mil na godzine to maksymalnie mozna zasuwac 45, o ile
        policjant jest w dobrym humorze, zwykle lapia jak im zalezy (za duzo wypadkow na danej trasie albo budzet wola
        o wsparcie) taka mala gra na szczesliwca, jak cie zlapia robiac 10 mil na godzine wiecej niz pozwolono to tez nie
        prubuj tlumaczenia ze robiles tylko dziewiec, jestes spalony!!!!!! Teraz tak, w kazdym miescie , tutaj w stanach, od
        godziny(zwykle) 7:15 do 8:45 i od 15 do 16:15 w strefach gdzie sa szkoly, obowiazuje 20 mil na godzine, tutaj , o
        zasadzie 10 ekstra mil na liczniku nawet nie marz!!!!! Czasami (jak w moim przypadku) masz na trasie np. do pracy
        trzy szkoly, i jedziesz 45 a tu nagle 20(bo szkola) znowu zasuwasz 40-che a tu znowu przjscie dla uczniow i
        musisz stanac.
        I tak w calym miescie!!!! I wiecie co, to mi sie podoba!!!!!
        Na trasie szybkiego ruchu mozna jechac 65(tak w nawiasie 75) ale jak policji z jakiegos tam wzgledu sie nudzi, to
        radze jechac 65!!!! Najsmieszniejszy jest taki tutaj obrazek(wcale nie rzadki) , jedzie sobie na trasie szybkiego
        ruchu policjant , dokladnie 65/na godz. a za nim chmara samochodow i nikt nie wyprzedza, dodam tylko ze przed
        policjantem na tej trasie pusto....pusto...pusto az sie prosi o pare ekstra decybeli w radiu i ekstra pare mil na
        liczniku!!!!!!
        • Gość: rsad Re: A jak to jest w Houston IP: *.pbks.pl 08.08.02, 08:21
          Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Teraz tak,
          > w kazdym miescie , tutaj w stanach, od
          > godziny(zwykle) 7:15 do 8:45 i od 15 do 16:15 w strefach gdzie sa szkoly,
          obowi
          > azuje 20 mil na godzine, tutaj , o
          > zasadzie 10 ekstra mil na liczniku nawet nie marz

A u nas przed szkołami jak stoi 40 km/h, to obowiązuje całą dobę przez okrągły
          rok. Zdarzało mi się spotkać w takim miejscu policjantów z radarem o god 23.00.
          To bardzo zachęca do przestrzegania przepisów. (Tuż za miedzą na drodze do
          Schwetd też jest 40 km/h przed szkołą - ale obowiązuje od 7-17 od ppniedziałku
          do piątku).

rsad

• etaxi Re: Prędkość 08.08.02, 00:56
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=510&w=2508992
      chyba tu powiedziano wiele na temat prędkości.
      • Gość: JACEK Re: Prędkość IP: 64.9.159.* 08.08.02, 01:10
        Ok, ale co do USA to jest troszke inaczej, przeczytaj moj post powyzej !!!!
        • etaxi Re: Prędkość 08.08.02, 01:14
          Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Ok, ale co do USA to jest troszke inaczej, przeczytaj moj post powyzej !!!!
          i zgadzam się. ani trochę szybciej.
          nawet jak noga swędzi by przyszpieszyć !!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka