Dodaj do ulubionych

Twoje ulubione piwo ?

IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 04.09.01, 15:29
Jakie są wasze ulubione rodzaje i marki piw ?
Ja preferyuję BOSMANA i ŻYWCA
Obserwuj wątek
    • Gość: Biermann Re: Jever Pilsener IP: *.cai.com 04.09.01, 15:35
      Gorzkie i orzezwiajace!
      • Gość: cypo Re: Jever Pilsener IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.09.01, 00:38

Najlepsze piwko to elblaski SPECLAL!

• Gość: cypo Re: Jever Pilsener IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.09.01, 00:39

• Gość: cypo Re: Jever Pilsener IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.09.01, 00:43
        Jesli pic to tylko piwo z elblaskiego browaruEB,a najlepszy jest SPECLAL!!
      • Gość: cypo Re: Jever Pilsener IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.09.01, 00:46

• Gość: Mike Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.*.*.* 04.09.01, 15:45
      Gość portalu: REKIN napisał(a):

> Jakie są wasze ulubione rodzaje i marki piw ?
      > Ja preferyuję BOSMANA i ŻYWCA

Brawo Rekin!
      Sam wlasnie zamierzalem zalozyc taki temat!
      Popieram tez gust.

Z Polskich:
      -ŻYWIEC (gdy jestem w Szczecinie),
      -BOSMAN (w Szczecinie, ale szczegolnie w innych miastach ;-).

Z zagranicznych: Beck''s, Bittburger, Grolsch i Heineken.
      • Gość: REKIN Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 04.09.01, 16:12
        Zagranicznych się nie opłaca, za 4,20 zł za Heinekena oczekiwałem więcej
        dlatego tylko polskie marki się opłacają.
        • Gość: Mike Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.*.*.* 04.09.01, 16:38

> Zagranicznych się nie opłaca, za 4,20 zł za Heinekena oczekiwałem więcej
          > dlatego tylko polskie marki się opłacają.

Zgadza sie. Za 100 % wieksza cene nie dostaniesz 100% lepszego piwa ale w
          Amsterdamie Grolsch jest po 1,05 gludena za butelke ;-).
          • Gość: Jano Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.09.01, 16:56
            Mi bardzo smakuja holenderskie piwka.
            Poza tym od czasu do czasu lubie wypic Reddsa.
      • Gość: A&Z Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.monsanto.com 04.09.01, 16:15
        Ze wzgledu na to ze mieszkam w USA i nie mam przyjemnosci delektowania sie
        Bosmanem (Chociaz rok temu kumpel przywiozl mi puche Bosmana chyba mocne sie
        nazywalo?)Nie moge umiscic go moim rankingu.
        Mamy za to inne polskie piwa dostepne tutaj jest ich naprawde duzy wybor.
        Z polskich dostepnych w Chicago:
        1.Zagloba
        2.Okocim O.K. 6.2%
        3.Lomza,Zywiec,Heweljusz Kaper.
        zagraniczne:
        1.Pilsner Urgell-Czeski
        2.Harpph i Bass - nalezace do Guinnesa.
        3.NewCastell Ale -angielskie
        4.Red Stripe - Jamajka
        5.Spaten,Spaten Oktoberfest,
        6.Werstainen- BundesRepublik
        amerykanskie:
        1.Samuel Adams -naprawde dobre
        2.Goos Island
        reszta amerykanskich piw to siki.
        • Gość: A&Z Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.monsanto.com 04.09.01, 16:18
          zapomnialem podac cennik
          Polskie browary po okolo 5$ za 4 sztuki 0,5l
          zagraniczne i ameryk. 5.99-6.99$ za 6szt. 0,333L
        • Gość: Biermann Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.cai.com 04.09.01, 16:26
          A ja za Odra - tu nie widzialem polskiego piwa. SamuelAdams naprawde ci
          smakuje ? bylem w styczniu w LA i zadne amerykanskie piwo nie pachnie nawet
          piwem.
          • Gość: A&Z Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.monsanto.com 04.09.01, 18:16
            Gość portalu: Biermann napisał(a):

> A ja za Odra - tu nie widzialem polskiego piwa. SamuelAdams naprawde ci
            > smakuje ? bylem w styczniu w LA i zadne amerykanskie piwo nie pachnie nawet
            > piwem.

Sam Adams jest OK ale tylko Boston Lager.
            W sumie jest cos okolo 6 roznych gatunkow,nie wiem jaki ty miales NIEprzyjemnosc
            spozywac?
            Po zatym wiekszosc piw amerykanskich jest naprawde kiepska,ale kiedy rozmawiawm z
            Yankesami na temat piwny to sa zachwycen swiomi wyrobami.
            • Gość: Biermann Re: A propos amerykańskiego piwa IP: *.cai.com 06.09.01, 17:09
              Yankesi o czym byś z nimi nie rozmawiał to są zachwyceni - najczęściej sobą.
              Nie wiem czemu, ale nasuwa mi się taka podła myśl, że ta cecha to jedyna, ale
              za to silna więź z ... Rosją. Tam też, po odpowiednim czasie i solidnym praniu
              mózgów wszyscy wierzyli/wierzą, że u nich wszystko naj, naj, naj. Jedyna, ale
              dość istotna różnica jaką stwierdziłem: Rosjanie są lepiej wyszkoleni.
              Amerykanie mają dość zawężone horyzonty, jeśli w ogóle mają. Dlatego przeraża
              mnie dążenie Polaków do amerykanizacji, przecież już dzisiaj widać do czego w
              Stanach doszło. Istna paranoja.
              • Gość: A&Z Re: A propos amerykańskiego piwa IP: *.monsanto.com 07.09.01, 21:51
                Gość portalu: Biermann napisał(a):
                > Yankesi o czym byś z nimi nie rozmawiał to są zachwyceni - najczęściej sobą.
                > Nie wiem czemu, ale nasuwa mi się taka podła myśl, że ta cecha to jedyna, ale
                > za to silna więź z ... Rosją. Tam też, po odpowiednim czasie i solidnym praniu
                > mózgów wszyscy wierzyli/wierzą, że u nich wszystko naj, naj, naj. Jedyna, ale
                > dość istotna różnica jaką stwierdziłem: Rosjanie są lepiej wyszkoleni.
                > Amerykanie mają dość zawężone horyzonty, jeśli w ogóle mają. Dlatego przeraża
                > mnie dążenie Polaków do amerykanizacji, przecież już dzisiaj widać do czego w
                > Stanach doszło. Istna paranoja.
                Jest w tym duzo prawdy ze Yankesi pobadaja w samo uwielbienie i prawie wszystko
                co pochodzi z USA jest dla nich najlepsze.Ale prawde mowiac wiele jest w tym
                racji i w odroznieniu od obywateli krajow post radzieckich i wschodnio
                europejskich maja przynajmniej konkretne powody.
                Spotkalem w ameryce wielu ludzi roznej narodowosc(mam na myslieuropejczykow) i
                prawie za kazdym razem slyszalem to samo uzalanie sie nad soba oraz wmawianie mi
                ze np.taka Bulgaria,Ukraina czy tez Grecja to raj na ziemi i gdzie
                tam takim tepym amerykanom do nich(Polacy tez).
                Co do dazenia Polakow do amerykanizacji to jestem osobiscie przeciw mamy swoja
                kulture,tradycje i zwyczaje i nie musimy zgapiac od innych.Jednak nie ktore cechy
                dobrze by bylo wprowadzic wsrod nas ,n.p.takie jak pewnosc siebie ,optymistyczne
                nastawienie do otaczajacych mnie ludzi i przedmiotow a nawet te sztuczne usmiechy
                kiedy na ulicy dwoje nie znajomych sobie osob mowi ,Hi.
        • Gość: Mike Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.*.*.* 04.09.01, 16:36
          Gość portalu: A&Z napisał(a):

> amerykanskie:
          > 1.Samuel Adams -naprawde dobre

Zgadzam sie. Pilem w tym roku w Bostonie (tam to chyba lokalne) i bylo niezle.

> 2.Goos Island
          > reszta amerykanskich piw to siki.

Tak. Po wypiciu kilku butelek Millera, czy Micheloba nawet nie wiesz czym to sie
          rozni od mirindy... Budweiser jeszcze ujdzie w tloku.

Slyszalem taki dowcip:
          Jaka jest roznica miedzy para kochajaca sie w kajaku a amerykanskim piwem?
          Zadna! W obu przypadkach cholernie blisko do wody...
          • Gość: REKIN Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 04.09.01, 16:56
            A co myślicie o piwach typu REDDS ?
            • Gość: Jano Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.09.01, 17:00

> A co myślicie o piwach typu REDDS ?

Jak napisalem wczesniej, sam Redds mi smakuje, w przeciwienstwie do Coolerow i
              jemu podobnych.
              • Gość: REKIN Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 04.09.01, 18:16
                Cooler kokosowy wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
                • Gość: Crazy Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 172.25.17.* / *.ciech.waw.pl 05.09.01, 08:20

> Cooler kokosowy wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Kiedyś kupiłem coolera żonie (chyba "coca-colowy"), jak spróbowała to później
                  szybko popiła moim BOSMANEM - GOLD i stwierdziła, że chyba zmieni zacznie popijać
                  moje piwa, bo tego g****a się nie da pić. I w ten sposób załatwiłem sobie jeszcze
                  jednego klienta do tylko mojej butelki.
                  Korzystając z okazji chciałem podziękować szefom BOSMANA za doprowadzenie do
                  tego, że BOSMAN jest dostępny w większości sklepów w W-wie ;-)) (zupełnie inaczej
                  niż 4 lata temu, kiedy tu zjechałem - przywoziłem BOSMANA z każdego pobytu w
                  SZCZECINIE (niedaleko mnie jest supermarket BILLA, gdzie nie ma Królewskiego, a
                  jest pełen wybór świeżutkiego BOSMANA - tylko brać, do lodówki i do gardełka -
                  miód, cud. POLECAM
                  CRAZY
          • Gość: A&Z Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.monsanto.com 04.09.01, 18:28
            Gość portalu: Mike napisał(a):

> Gość portalu: A&Z napisał(a):
            >
            > > amerykanskie:
            > > 1.Samuel Adams -naprawde dobre
            >
            > Zgadzam sie. Pilem w tym roku w Bostonie (tam to chyba lokalne) i bylo niezle.
            >
            > > 2.Goos Island
            > > reszta amerykanskich piw to siki.
            >
            > Tak. Po wypiciu kilku butelek Millera, czy Micheloba nawet nie wiesz czym to si
            > e
            > rozni od mirindy... Budweiser jeszcze ujdzie w tloku.
            >
            > Slyszalem taki dowcip:
            > Jaka jest roznica miedzy para kochajaca sie w kajaku a amerykanskim piwem?
            > Zadna! W obu przypadkach cholernie blisko do wody...
            Ja zawsze Hamburgerom (czyt;amerykanom)powtazam .Jezeli lubisz pic takie wynalzki
            jak Miller,Buds,IceHause,RedDog czy inne to ty naprawde nie lubisz smaku piwa
            tylko przyjemnosc ci sprawia sikanie po nim.
            P.S.
            Kanadyjskie piwa sa o klase lepsze.
    • Gość: Balzer Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 20:03
      Z polskich Bosman, ale tylko zielony, Lech, Zywiec.
      Z zagranicznych - czeski Pilsner.
      • Gość: tajnos Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.marsnet.net.pl 04.09.01, 20:38
        Bosmanek zielony i Tyskie
        z zagranicznych to slowackie złoty bażant i smadny mnich
        • Gość: REKIN Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 04.09.01, 21:27
          Jaki zielony BOSMAN ? Tylko czerwony FULL
          • Gość: Jano Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.09.01, 11:54

> Jaki zielony BOSMAN ? Tylko czerwony FULL

ja takze wole zielonego BOSMANA, czerwony jest zbyt "wodnisty"
      • Gość: Crazy Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 172.25.17.* / *.ciech.waw.pl 05.09.01, 08:21
        Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Z polskich Bosman, ale tylko zielony, Lech, Zywiec.
        > Z zagranicznych - czeski Pilsner.

BALZER - spróbuj BOSMAN GOLD - super, lepsze od zielonego.
      • Gość: T.Jurasz Dobre i Tanie! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 22:52
        ...z Hypernovej za 1,49zl
    • Gość: wojtekk tylcho zywiec IP: *.kv.tu-harburg.de 04.09.01, 21:28
      a poznije dlugo nic
      warczysztainer, i zlaty bazant
      • Gość: kopin pivo IP: *.kaliny.szn.pl 04.09.01, 23:16
        A o Faxe ktoś wsponiał? nie !To najlepsze pivo (szczególnie to litrowe po 2DM)
    • Gość: grogreg Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 212.160.165.* 05.09.01, 07:40
      "Zloty Bazant" - moze to niepatriotyczne, ale prawdziwe. Aha, i tylko spozyty w Pradze.
      • Gość: bury Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.szczecin.uw.gov.pl 05.09.01, 08:11
        Bezalkoholowe :))
        A tak serio z bezlkoholowych da się pić tylko Żywca - no chyba że ktoś wierzy w
        rekalmy i myśli, że wszystko w sklepie jest bezalkoholowe.

Mój wybór z polskich piw - TYSKIE. Nie dość że dobre to jeszcze tanie.
        • Gość: Jano Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.09.01, 12:00
          Gość portalu: bury napisał(a):

> Bezalkoholowe :))
          > A tak serio z bezlkoholowych da się pić tylko Żywca - no chyba że ktoś wierzy w
          >
          > rekalmy i myśli, że wszystko w sklepie jest bezalkoholowe.
          >
          > Mój wybór z polskich piw - TYSKIE. Nie dość że dobre to jeszcze tanie.

szczerze przyznam ze jeszcze nigdy nie probowalem piwa bezalkoholowego, ale
          slyszalem ze z bezalkohol... najlepszy jest okocim karmi
        • Gość: Aneczka Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 22.09.01, 04:12

> A tak serio z bezlkoholowych da się pić tylko Żywca - no chyba że ktoś wierzy w
          >
          >

w koncu ktos stawia na TYSKIE -jezeli mam okazje to tylko takie pije
          • Gość: Aneczka Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 22.09.01, 04:16
            kiedys pilam WARKE teraz wiecej jak jednej nie wypije
        • Gość: Aneczka Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 22.09.01, 04:18

>
          >

piwa bezalkocholowe naprawde smakuja inaczej i wcale nie smakuja dobrze
      • Gość: Crazy Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 172.25.17.* / *.ciech.waw.pl 05.09.01, 08:29
        Gość portalu: grogreg napisał(a):

> "Zloty Bazant" - moze to niepatriotyczne, ale prawdziwe. Aha, i tylko spozyty w
        > Pradze.

Niepatriotyczne na pewno dla Słowaków, bo "Zlaty..." to słowackie piwko (dlatego
        raczej Bratysława, niż Praga), ale piwko całkiem sobie, kupiłem na Słowacji tyle,
        że miałem problemy z przejazdem przez granicę (5 l. na głowę, ale ja policzyłem
        dziecko, a celnik nie chciał uwierzyć, że moja córka - 5 lat wypije 5 litrów
        piwka ;-))) było w tym trochę racji ale w końcu mnie przepuścił).
        JESZCZE JEDNO - POWYŻSZA HISTORIA JEST MOCNO DEMORALIZUJĄCA - WIĘC PROSZĘ, ŻEBY
        NIE CZYTAŁY JEJ DZIECI I MŁODZIEŻ PONIŻEJ 18. ROKU ŻYCIA!!! ;-)))))
        • Gość: grogreg Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 212.160.165.* 05.09.01, 10:54
          W Slowacji nie bylem, a pilem je w Pradze.

5 letnia coreczka nie wypije 5 marnych litrerkow piwa? Oj tatus nie przyklada sie do wychowania.
        • Gość: Jano Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.09.01, 12:02
          Gość portalu: Crazy napisał(a):

> Gość portalu: grogreg napisał(a):
          >
          > > "Zloty Bazant" - moze to niepatriotyczne, ale prawdziwe. Aha, i tylko spoz
          > yty w
          > > Pradze.
          >
          > Niepatriotyczne na pewno dla Słowaków, bo "Zlaty..." to słowackie piwko (dlateg
          > o
          > raczej Bratysława, niż Praga), ale piwko całkiem sobie, kupiłem na Słowacji tyl
          > e,
          > że miałem problemy z przejazdem przez granicę (5 l. na głowę, ale ja policzyłem
          >
          > dziecko, a celnik nie chciał uwierzyć, że moja córka - 5 lat wypije 5 litrów
          > piwka ;-)))

nie wiedzial ze "Polak potrafi" ????? ;-)))))
          • Gość: Crazy Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 172.25.17.* / *.ciech.waw.pl 05.09.01, 12:42
            Celnik już tego nie zobaczył, ale wysuszyliśmy 15 l. "Zlatego..." w czasie
            jednego ogniska (rzeczywiście bez córki) ;-)))
            • Gość: grogreg Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 212.160.165.* 06.09.01, 08:19
              Jeszcze raz podkreslam, zaniedbujesz edukacje piwna corci. Z kim bedziesz pil na starosc?
              • Gość: Crazy Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 172.25.17.* / *.ciech.waw.pl 06.09.01, 08:37
                Gość portalu: grogreg napisał(a):

> Jeszcze raz podkreslam, zaniedbujesz edukacje piwna corci. Z kim bedziesz pil n
                > a starosc?

Jak już będę statecznym staruszkiem, to mam nadzieję na Martell''a i dobre
                dominikańskie cygarko i wiem, że moje dzieci nie będą zainteresowane tak spokojną
                i odrobinę drobnomieszczańską atmosferą, więc nie mam złudzeń.... ze mną pić nie
                będą, bo jak będą mogły, to będą to robić w pubach, klubach studenckich. Zupełnie
                tak samo jak ja w ich wieku...
                Szkoda, ale to jest właśnie jądro tzw. "konfliktu pokoleń"
    • Gość: Zagłoba Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.09.01, 23:27
      WARKA ponad wszystko.Jasne pełne a potem strong
      • Gość: REKIN Re: Twoje ulubione piwo ? IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 06.09.01, 15:25
        Oto mój ranking polskich piw :
        1.ŻYWIEC
        2.BOSMAN
        3.OKOCIM
        4.WARKA
        5.LECH
        6.TYSKIE
    • Gość: Andy Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.09.01, 22:34
      Parę lat temu popijałem tylko Żywca, później przez okres studiów piłem tylko EB
      (mam słabą głowę, a tego dało się wypić kilkanaście butelek przez noc). Dzisiaj
      piję wyłącznie Heinekena - zrobił się ze mnie stary snobek :((
      • Gość: jawal Re: Twoje ulubione piwo ? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.01, 23:49
        Gość portalu: Andy napisał(a):

> Parę lat temu popijałem tylko Żywca, później przez okres studiów piłem tylko EB
        >
        > (mam słabą głowę, a tego dało się wypić kilkanaście butelek przez noc). Dzisiaj
        >
        > piję wyłącznie Heinekena - zrobił się ze mnie stary snobek :((

Hue hue... stary!!
        Ze dwa-trzy lata temu przestałem pić Żywca, kiedy dali plamę i sprowadzili słód
        ze Słowacji. Jakieś to stęchłe było i musieli wycofać całą partię. Teraz tylko
        Tyskie i Warka z polskich; Grolsch, Heineken, Pilsner Urquell z obcych.
        Jeszcze w dedeerowie smakował mi Radeberger, ale dawno go nie piłem; jakkolwiek
        nie gustuję za bardzo w piwach szwabskich, bo za mocno gazowane)

• Gość: bury Re: Moje ulubione piwo IP: 64.124.150.* 07.09.01, 09:59
          > Hue hue... stary!!
          > Ze dwa-trzy lata temu przestałem pić Żywca, kiedy dali plamę i sprowadzili słód
          > ze Słowacji. Jakieś to stęchłe było i musieli wycofać całą partię. Teraz tylko
          > Tyskie i Warka z polskich; Grolsch, Heineken, Pilsner Urquell z obcych.
          > Jeszcze w dedeerowie smakował mi Radeberger, ale dawno go nie piłem; jakkolwiek
          > nie gustuję za bardzo w piwach szwabskich, bo za mocno gazowane)
          >
          Popieram wybór i ewolucję w 100% (sam to przeżyłem)!!! No, może moje wątpliwości
          budzi produkt z ENERDOWA, ale po prostu za młody jestem żeby go testować. U
          naszych byłych zachodnich sąsiadów pijałem co najwyżej (bezkofeinową!) COLĘ -
          dziłała jak niejedno podłe piwo bo zawsze bolał mnie po niej łeb i ogólny
          rozstrój zdrowotny. Mie pamiętam jak się nazywało i do dziś dzień nie wiem czemu
          to piłem.
          A co do niemieckich piw - zgadzam się (!) ale gdybyś miał okazję, polecam
          PAULANER''A (sorry ale nie ma umlałtów) u nas bywa tylko w hipremarketach po ok. 5
          zł a w niemiaszkowie można go nabyć za 1-1,5 DM. Skrzynki tego wypić się nie da
          bo to - "białe piwo" jak głosi etykieta - ale na duże pragnienie naprawdę dobrze
          robi.
          Pozdro.
          • Gość: Djass Re: Moje ulubione piwo IP: *.ols.bptnet.pl 08.09.01, 18:27

> > Hue hue... stary!!
            > > Ze dwa-trzy lata temu przestałem pić Żywca, kiedy dali plamę i sprowadzili
            > słód
            > > ze Słowacji. Jakieś to stęchłe było i musieli wycofać całą partię. Teraz t
            > ylko
            > > Tyskie i Warka z polskich; Grolsch, Heineken, Pilsner Urquell z obcych.
            > > Jeszcze w dedeerowie smakował mi Radeberger, ale dawno go nie piłem; jakko
            > lwiek
            > > nie gustuję za bardzo w piwach szwabskich, bo za mocno gazowane)
            > >
            > Popieram wybór i ewolucję w 100% (sam to przeżyłem)!!! No, może moje wątpliwośc
            > i
            > budzi produkt z ENERDOWA, ale po prostu za młody jestem żeby go testować. U
            > naszych byłych zachodnich sąsiadów pijałem co najwyżej (bezkofeinową!) COLĘ -
            > dziłała jak niejedno podłe piwo bo zawsze bolał mnie po niej łeb i ogólny
            > rozstrój zdrowotny. Mie pamiętam jak się nazywało i do dziś dzień nie wiem czem
            > u
            > to piłem.
            > A co do niemieckich piw - zgadzam się (!) ale gdybyś miał okazję, polecam
            > PAULANER''''A (sorry ale nie ma umlałtów) u nas bywa tylko w hipremarketach po ok
            > . 5
            > zł a w niemiaszkowie można go nabyć za 1-1,5 DM. Skrzynki tego wypić się nie da
            >
            > bo to - "białe piwo" jak głosi etykieta - ale na duże pragnienie naprawdę dobrz
            > e
            > robi.
            > Pozdro.

Tak się składa, że piłem Paulanera i znam jego smak.
            Zaszło tu jednak pewne nieporozumienie, nie jest to <"białe piwo" jak głosi
            etykieta>, ale "Weizenbier" co znaczy "piwo pszenne".
            Jest to bowiem piwo warzone ze słodu nie jęczmiennego a pszennego. Kiedyś piwo
            podobne produkował browar w Grodzisku Wielkopolskim i znane było
            jako "Grodziskie", jedyne zresztą pszenne czy też pszeniczne piwo w Polsce.
            Niestety, browar zbankrutował...
            Będąc w tym roku w Krakowie i Zakopanem, miałem okazję pić również inne gatunki
            tego rodzaju piw, pochodzące z browarów w Niemczech.
            Co do tego rodzaju piw, to napewno do ich oryginalnego smaku trzeba sie
            rzyzwyczaić. Charakteryzują sie one ponadto tym, że są bardzo mętne (w Grodziskim
            np w butelce pływał osad tzw fuzle, których opróżniając butelkę nie należało
            wylewać do szklanki, ale tam pozostawić....
            Przy okazji, mając okazje do podzielenia się swoimi upodobaniami piwnymi, to jako
            długoletni konsument tego napoju, na pierwszym miejscu stawiam piwo belgijskie
            pt "Stella Artois", którego zawsze jestem zagorzałym zwolennikiem.
            Co do polskich to odpowiada mi Bosman, Van Pur czy Warka.
            Pozdro
            • Gość: jawal Re: Moje ulubione piwo IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 22:39
              Gość portalu: Djass napisał(a):

> Tak się składa, że piłem Paulanera i znam jego smak.
              > Zaszło tu jednak pewne nieporozumienie, nie jest to <"białe piwo" jak głosi
              > etykieta>, ale "Weizenbier" co znaczy "piwo pszenne".
              > Jest to bowiem piwo warzone ze słodu nie jęczmiennego a pszennego. Kiedyś piwo
              > podobne produkował browar w Grodzisku Wielkopolskim i znane było
              > jako "Grodziskie", jedyne zresztą pszenne czy też pszeniczne piwo w Polsce.
              > Niestety, browar zbankrutował...

I całe szczęście. Być może nie byłem przyzwyczajony do piwa pszennego, ale
              Grodziskie to był wyjątkowy niewypał.

> Będąc w tym roku w Krakowie i Zakopanem, miałem okazję pić również inne gatunki
              >
              > tego rodzaju piw, pochodzące z browarów w Niemczech.
              > Co do tego rodzaju piw, to napewno do ich oryginalnego smaku trzeba sie
              > rzyzwyczaić. Charakteryzują sie one ponadto tym, że są bardzo mętne (w Grodzisk
              > im
              > np w butelce pływał osad tzw fuzle, których opróżniając butelkę nie należało
              > wylewać do szklanki, ale tam pozostawić....
              > Przy okazji, mając okazje do podzielenia się swoimi upodobaniami piwnymi, to ja
              > ko
              > długoletni konsument tego napoju, na pierwszym miejscu stawiam piwo belgijskie
              > pt "Stella Artois", którego zawsze jestem zagorzałym zwolennikiem.
              > Co do polskich to odpowiada mi Bosman, Van Pur czy Warka.
              > Pozdro

Stella Artois !?
              Niestety nie widać w polskich sklepach...
              • Gość: Andy Re: Moje ulubione piwo IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 00:41
                Przy okazji, czytając posty powyżej przypomniało mi się piwo dostępne parę lat
                temu na wrocławskim rynku - słynny w tamtejszych okolicach "Spiż". Lokalny
                biznesiarz otworzył w rynku ekskluzywną wówczas knajpkę, w której dodatkowo
                warzył super piwko. Przy okazji konsumpcji można było obejrzeć przez szybę
                proces warzenia i dojrzewania piwka. Dawno tam nie byłem, ale wybierm się na
                mecze Śląska w Eurolidze, więc może będzie okazja ponownie skosztować. Pozdro.
    • Gość: zofija mmmm IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 14:10
      Najznakomitszym piwem pod słońcem dla mnie, zdaje sie być ciemny, irlandzki
      Guiness.Dla tego Piwa oplaca sie nawet nałazić sie w poszukiwaniu lokalu
      oferującego jego znakomitą piankę.
      • Gość: A&Z Re ;Becks Okoberfest IP: *.monsanto.com 10.09.01, 17:18
        Becks Oktoberfest.Polecam
        • Gość: szampix erdinger IP: 10.25.1.* / 165.21.83.* 24.09.01, 06:58
          sam sie sobie zdziwilem, ale niestety...
          we wszystkich barwach i odcieniach
    • Gość: Koala bawarski PAULANER i wyspiarski GUINNESS IP: 157.25.198.* 25.09.01, 09:38
      Bawarski PAULANER WEISS jest pyszny. Jest to piwo białe, po nalaniu do pokala
      wydaje się być mętnym. Jest to wynikiem tego, że piwo to nie jest poddawane
      pasteryzacji. Super smak (ale zanim się go doceni w pełni nalezy przechylić
      kilka buteleczek)- ostatnio mile się zaskoczyłem bo pierwszy raz w Polsce
      ujrzałem go w Geancie, ale w wersji puszkowej.
      Natomiast GUINNESS-a nie trzeba opisywać. Wystarczy dodać że jest to najlepsze
      ciemne piwo jakie świat widział. Polecam także irlandzkiego MURPHy-s.
      Nieprzeciętne! (dostępne w kilku pubach, ale najtańsze w Bostonie).

A więc za pokale chwyćmy.
      • Gość: bury Na zimę - to graniec... przynajmniej na początek IP: 64.124.150.* 25.09.01, 09:46
        W górach można dostać bez problemów naprawdę niezłego. A w Szczecinie ??? Tylko
        nie mówcie że w Tawernie - bo to nie jest to - pomijam też jego (nie)liniową
        jakość - albo zimny albo goracy jak diabli. A wogóle z mikrofali...
        Piłem niezgorszego (mówię o wersji z miodem) w "Piano" ale ten "lokal" jakoś mi
        nie leży. A wy macie jakieś typy ?
        Tylko nie mówcie że to nie piwo - być może - ale za to jak rozgrzewa ;-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka