Dodaj do ulubionych

cmentarz w Siekierkach

IP: *.ksiazat.v.pl 17.04.05, 22:20
Byłem dzisiaj w Siekierkach na cmantarzu żołnierzy polskich którzy polegli w
ostatnich dniach wojny.Głupio mi się zrobiło jak stanąłem nad grobem 22
letniego p.porucznika i zobaczyłem wiązankę a właściwie wieniec z napisem
przyjacielowi generał Jaruzelski mh ten człowiek co tam leży miał dopiero 22
lata.Oni walczyli,gineli w dobrej wierze a takie sku..ele ja Jaruzelski
sprzedali nas na kilkadziesiąt lat w jasyr tej ruskiej chołocie.Jaruzela
chyba na starość ruszają sumienie a może by wolał tam leżeć zamiast swojego
przyjaciela.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość spokojny dość Re: cmentarz w Siekierkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 23:01
      masz prawo mieć swoje zdanie na temat Jaruzelskiego, ale chciałbym
      przypomnieć ,że on też jest żołnierzem i prawdopodobnie leży tam jego PRAWDZIWY
      Przyjaciel. wojskowa służba gen.Jaruzelskiego może być przykładem dla wielu
      młodych ludzi. twój post przypomina mi jako żywo niektóre pełne żółci wylewy
      ścieków kato-polaków po śmierci papieża. więcej umiaru umiaru /zgodnie z
      rozmiarem XXL/

ps uprzedzając argumenty twojej ewentualnej polemiki: nie jestem komunistą i
      byłem represjonowany w stanie wojennym. jestem TAKŻE polakiem wychowanym w
      tradycji katolickiej :)

psII na tivi3 był dziś piękny reportaż w.kaczmarka właśnie o forsowaniu odry
      i poległych tam ludziach. mądry, wyważony komentarz dotyczący zwycięzców i
      pokonanych. było ci obejrzeć, może byś zrozumiał...
      • Gość: H56 Re: cmentarz w Siekierkach IP: *.comnet.krakow.pl 17.04.05, 23:49
        to nie Jaruzel nas sprzedał, sprzedali nas sojusznicy z zachodu w imie własnych
        interesów.
        • Gość: Marian Koniuszko Re: cmentarz w Siekierkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 23:08
          Masz racje H56 Jaruzel był za cienki w owych czasach
          by cokolwiek mieć do powiedzenia.A sprzedała nas cała
          wielka trójka bo co innego znaczyła demokracja dla
          Stalina a co innego dla Roosevelta i Churchila.
          • Gość: mamoniowa Re: cmentarz w Siekierkach IP: 62.69.200.* 19.04.05, 23:16
            Wtedy tak, nieco pozniej za to mial troche wiecej do powiedzenia. nawet
            pamietam jego jedna przemowe pewnego niedzielnego poranka.
            • Gość: XXL Re: cmentarz w Siekierkach IP: *.ksiazat.v.pl 19.04.05, 23:22
              przecież ja napisałem że nie Jaruzelski tylko tacy jak Jaruzelski na sprzedali
            • Gość: Marian Koniuszko Re: cmentarz w Siekierkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 23:32
              Gość portalu: mamoniowa napisał(a):

> Wtedy tak, nieco pozniej za to mial troche wiecej do powiedzenia. nawet
              > pamietam jego jedna przemowe pewnego niedzielnego poranka.

Czy właśnie dlatego jego służba powinna być wzorem dla młodych gościu
              spokojny dość?
              • Gość: mamoniowa Re: cmentarz w Siekierkach IP: 62.69.200.* 19.04.05, 23:35
                moze ta wlasnie sluzba dosc uspokaja gosci...
      • Gość: XXL do gościa spokojnego dość IP: *.szczecin.pl 18.04.05, 08:07
        i dlatego spokojny poczułem sie głupio,szkoda że tylu młodych ludzi zgineło i
        to w ostatnich dniach wojny i za ich ofiarę i poświęcenie chylę przed nimi
        czoło,chwała im.Powracam z pytaniem dlaczego ich poswięcenie tak niecnie
        wykorzystano sprzedając nasz kraj w jasyr czerwonej chołocie!!!
        • Gość: XXL Re: do gościa spokojnego dość IP: *.szczecin.pl 18.04.05, 08:18
          PS
          Tych wypocin na TV 3 to nie muszę oglądać,członkowie mojej rodziny walczyli na
          wszystkich frontach ostatniej wojny(sporo z nich nie wróciło),wiec szczegóły
          znam z opowiadań i uwież mi spokojny są one w wiekszości odmienne od tego kitu
          który nam sprzedawano przez szereg lat.O miejscu mordu Katyń wiedziałem już jak
          jeszcze był to temat tabu i wiele wiele innych faktów związanych ze zbrodniczą
          działalnościa osobników z pod czerwonego sztandaru i sierpa z młotkiem.
          Byłes represionowany, mh to widzę że wyciągnołeś nie własiwe wnioski a może za
          mało dali Ci w tyłek jak ICH tak bronisz a ja nie jestem rozchisteryzowanym
          katolikiem,wieże oczywiscie w Boga a nie w kosciół,księży,symbole,cuda itp.
          Pozdrawiam
          XXL
          • Gość: gość spokojny dość Re: do gościa spokojnego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 11:37
            ... pamiętasz iksiksel jest w jednym polskim filmie taka scena w której Linda
            mówi do swojej niedawnej kobiety ' "nie chce mi się z tobą gadać" ...........
            no więc właśnie...
          • Gość: kot Re: do gościa spokojnego dość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:35
            Chyba wieżę - Babel oczywiście i to rozmiaru XXL - wierzę, że miałeś na myśli.
            • Gość: SX XXL" wieży w chołote" użekła mnie tfoja chistorja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 21:36
              • Gość: XXL Re: XXL" wieży w chołote" użekła mnie tfoja chist IP: *.ksiazat.v.pl 18.04.05, 22:15
                tylko na tyle cię stać ćwoku SX?
          • Gość: XXL komuszki zagubione IP: *.ksiazat.v.pl 18.04.05, 22:11
            no cóż komuszki wy tylko szydzić potraficie i historię znacie ze swoich
            partyjnych broszurek a spokojny ciebie o plemikę nie proszę za cienki jesteś do
            mnie
            • Gość: @ Re: komuszki zagubione IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 22:30
              Twoja wypowiedź świadczy o tym, że naprawdę to jesteś Cienki Bolek.
              Pewnie dlatego kryjesz się za XXL.
          • Gość: H56 "wieże oczywiscie w Boga a nie w kościól " IP: *.comnet.krakow.pl 19.04.05, 15:40
            chwalisz się czy żalisz ? ja myślę, że nie wierzysz w to,iż tylko Ty wiedziałeś
            o Katyniu
          • szymonkaczmarek Re: do XXL o ile warto, ale niech mu... 19.04.05, 19:37
            Te "wypociny" w TV robił mój Ojciec. Człowiek którego znam dość długo i nie
            posądzałbym Go o sprzyjanie w jakikolwiek sposób komunistom, bo za takie coś
            ZAWSZE można było dostać od Niego po mordzie :)

ps pozostali członkowie mojej Rodziny również walczyli, ale nie na wszystkich
            frontach. te wschodnie sobie odpuścili. Mają natomiast szacunek do WSZYSTKICH
            żołnierzy. Również tych z przeciwnej strony okopów , ale to chyba przerasta
            Twój XXL sposób postrzegania naszej cudownej planety....

ps II nie odpisuj. nie odważę się na korespondencję z tak doświadczonym
            polemistą. Doświadczonym przez LOS.
        • xyz-xyz Re: do gościa spokojnego dość 19.04.05, 08:57
          Zastanowiłeś się kiedyś, wielki rozmiarze, czy aby na pewno sprzedano
          nas "czerwonej hołocie". A jezeli już, czy aby zrobiono t w Jałcie i jaki sami
          mieliśmy w to wkład?. Serio. Weź troszkę książek o historii najnowszej.
          Poczytaj i przemyśl. Dla ułatwienia wskażę istotne dla myślenia
          wydarzenie. „Konferencja Monachijska”, jej postanowienia i skutki. Przez
          pryzmat tych wydarzeń oceń działania wojenne najważniejszych uczestników II WŚ.
          Także przez pryzmat Układu Monachijskiego oceń stanowiska stron powojennych
          konferencji pokojowych. Dobrze by było gdybyś ocenił politykę zagraniczna II RP
          od października 1938 r. Wtedy może zrozumiesz kilka spraw...
          • Gość: gość spokojny dość do xyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 12:04
            i do kogo Ty to piszesz???? tego "wielkiego rozmiaru" chyba nie było nigdy stać
            na przeczytanie książki. nawet posty sylabizuje bez zrozumienia treści. już
            czekam na jego "błyskotliwą" jak zawsze odpowiedź...
            • Gość: XXL do spokojnego niekoniecnie goscia IP: *.ksiazat.v.pl 19.04.05, 22:43
              Gość portalu: gość spokojny dość napisał(a):
              nawet posty sylabizuje bez zrozumienia treści. już
              > czekam na jego "błyskotliwą" jak zawsze odpowiedź...

no i się doczekałeś,naucz się czytać moje posty oczytany spokojny niekoniecznie
              gościu!
      • gradus2004 Re: cmentarz w Siekierkach 19.04.05, 16:12
        > wojskowa służba gen.Jaruzelskiego może być przykładem dla wielu
        > młodych ludzi.

jakis czas temu czytalem wywiad z Jaruzelem w GW... wrazenie jakie po tym
        wywiadzie odnioslem to: karierowicz i sluzalczyk, bez krzty honoru i odwagi.
        "Nie mial odwagi" odmowic przyjecia kolejnych stanowisk polityczno-wojskowych i
        nie mial odwagi pojsc do kosciola na pogrzeb matki bo to byloby zle odebrane "na
        gorze".
        • Gość: Marian Koniuszko Re: cmentarz w Siekierkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 23:01
          Też czytałem wywiad z Jaruzelem bodajże pióra Torańskiej
          w którym mówił że nie miał pojęcia o Katyniu.Jak to możliwe
          żeby oficer o tym nie widział?
          • Gość: mamoniowa erudyta IP: 62.69.200.* 19.04.05, 23:09
            Zalezy, po ktorej stronie byl ten oficer. He he, ale za to wie, gdzie jest
            Moskwa.
            • Gość: XXL Re: erudyta IP: *.ksiazat.v.pl 19.04.05, 23:17
              Jaruzelski doskonale o Katyniu wiedział a ci co tak mnie krytykują to niech
              sobie poczytają publikacje wydawców niezależnych a nie oczytali się
              komunistycznej propagandy i udają znawców histori.
              • xyz-xyz Re: erudyta 20.04.05, 09:24
                Mimo wszystko, mógłbyś przemyśleć zamiast imputować mi czytanie komunistycznych
                książek.
                • Gość: XXL Re: erudyta IP: *.szczecin.pl 20.04.05, 09:38
                  Drogi xyz-xyz ja Tobie nic nie imputowałem ,nie imputuje i niemam zamiaru
                  imputowac.Po prostu swoją wiedzę opieramay na innych publikacjach i
                  wiadomościach przekazywanych ustnie które widać z polemiki są diametrialnie
                  róże i jak w życiu bywa prawda leży po środku.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: mamoniowa Re: erudyta IP: 62.69.200.* 20.04.05, 22:21
                    Niektorzy uwazaja, ze prawda jest jak dupa, kazdy ma swoja... oops :-)
                    • Gość: XXL Re: erudyta IP: *.ksiazat.v.pl 20.04.05, 23:03
                      Gość portalu: mamoniowa napisał(a):

> Niektorzy uwazaja, ze prawda jest jak dupa, kazdy ma swoja... oops :-)

dobre,nie znałem takiego powiedzonka, Mamoniowa jako żona inzyniera Mamonia
                      jesteś niesamowita,po prostu przerastasz go
                      • Gość: mimi duzy rozmiar IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.04.05, 01:58
                        Sluchaj xxl, poglady, pogladami, wiek, wiekiem, ale Polak z ciebie, jak z koziej
                        piczki traba. Bo Polak po polsku pisze, tak po prostu i oczywiscie, a wiec BEZ
                        BLEDOW (bo dodam matole, tak mnie reka swierzbi). Szczeglnie ORTOGRAFICZNYCH
                        (ale nie tylko).

Chlopaki maja racje, ze ci daja do wiwatu, a ty sie nieudolnie odszczekujesz.
                        Nie ma racji, kto pierdzieli na kazdym kroku, chocby tylko w sferze jezykowej.
                        Spojrz wokol, jak ludzie ladnie mowia i pisza. Papiez chociazby. Jak chcesz
                        wygladac przekonywujaco, to postaw slowniczek kolo monitora i sprawdzaj KAZDE
                        slowo. Wiesz co? Sa tez slowniczki na komputerach (obrazowo mowiac, zebys zaraz
                        nie przyczepil sie omijajac MERITUM sprawy).

Co zas do katynia, to moj dziadunio, ktory cudem tego uniknal, w szczegolach mi
                        opowiedzial, jak mialem 10 lat. Przez co cale LO i studia mialem trudnosci, bo
                        wywalalem prawde w oczy, ale ze bylem olimpijczykiem, najlepszym w szkole,
                        (itd) to wszyscy wszystko robili i kryli (kurde, glownie kanalie partyjniacy).
                        Byly to czasy...

No xxxl, do nauki, juz czas. (nastepnym razem, jak mi dziadunio mily, napisze,
                        nieuku)
                        pozdr
                        • xyz-xyz Re: duzy rozmiar 21.04.05, 08:27
                          Ja tam niczego mimi nie podważam, ale zwracam uwagę, że SLD liczyło w porywach
                          110 tys. członków. Część z nich to smarkateria mojego rocznika i niższych.
                          Powiedz mi więc, gdzie się podziali ci wszyscy obywatele PRL, którzy w nim żyli
                          i wcale nie podkopywali fundamentów tego słusznie minionego państwa? Kiedy
                          czytam wypowiedzi różnych „nielatów” i niedużolatów, okazuje się że każdy z
                          nich ma jakąś martyrologiczną przeszłość. Mimi był tępiony w szkole (prymus co
                          prawda) za Katyń, o którym wiedział od dziadka (ja też od dziadka wiedziałem,
                          ale mnie nikt za to nie tępił, co najwyżej za papierochy w kiblu - oj anuś
                          wygadałem się ups!), blacek zapewne srał w komunistyczne pieluchy i w ten
                          sposób obrzydzał rodzicom komunizm. Gdzie te miliony członków PZPR, ZSMP, ZHP,
                          i setek innych organizacji, o TPPR nie wspominając?
                        • Gość: XXL NIEDOUCZONY POLONISTA MIMI!!!!!! IP: *.szczecin.pl 21.04.05, 09:49
                          Gość portalu: mimi napisał(a):

> Sluchaj xxl, poglady, pogladami, wiek, wiekiem, ale Polak z ciebie, jak z
                          kozie
                          > j
                          > piczki traba. Bo Polak po polsku pisze, tak po prostu i oczywiscie, a wiec BEZ
                          > BLEDOW (bo dodam matole, tak mnie reka swierzbi). Szczeglnie ORTOGRAFICZNYCH
                          > (ale nie tylko).
                          >
                          > Chlopaki maja racje, ze ci daja do wiwatu, a ty sie nieudolnie odszczekujesz.
                          > Nie ma racji, kto pierdzieli na kazdym kroku, chocby tylko w sferze jezykowej.
                          > Spojrz wokol, jak ludzie ladnie mowia i pisza. Papiez chociazby. Jak chcesz
                          > wygladac przekonywujaco, to postaw slowniczek kolo monitora i sprawdzaj KAZDE
                          > slowo. Wiesz co? Sa tez slowniczki na komputerach (obrazowo mowiac, zebys
                          zaraz
                          > nie przyczepil sie omijajac MERITUM sprawy).
                          >
                          > Co zas do katynia, to moj dziadunio, ktory cudem tego uniknal, w szczegolach
                          mi
                          > opowiedzial, jak mialem 10 lat. Przez co cale LO i studia mialem trudnosci, bo
                          > wywalalem prawde w oczy, ale ze bylem olimpijczykiem, najlepszym w szkole,
                          > (itd) to wszyscy wszystko robili i kryli (kurde, glownie kanalie partyjniacy).
                          > Byly to czasy...
                          >
                          > No xxxl, do nauki, juz czas. (nastepnym razem, jak mi dziadunio mily, napisze,
                          > nieuku)
                          > pozdr
                          MATOLE MIMI POPRAW NAJPIERW SWOJE BŁĘDY!!!!!!!!!!!!
                          • Gość: XXL Re: NIEDOUCZONY POLONISTA MIMI!!!!!! IP: *.szczecin.pl 21.04.05, 09:58
                            Ps.
                            a twój dziadunio to chyba sam brał udział w mordowaniu a nie zwalasz jego
                            ocalenie na CUDA i przez te CUDA take MIMI sie wykluło szczeka jak pies sołtysa
                            (lepera)
                            Ps2
                            Ciekawy jestem w jakiej to szkole tym PRYMUSEM byłeś a może pomyliło tobie się
                            z PRYMASEM kociej wiary
                            Pozdrawiam
                        • Gość: ian Re: duzy rozmiar IP: *.szczecin.pl 22.04.05, 08:55
                          Przyganiał kocioł(mimi)garnkowi!Z bezsensu twojego bełkotu wnioskuje,ze chyba
                          prymusowałes z czołówką dupoślizgów pokroju Zośki Grzyb i Albina Siwaka na
                          Uniwersytecie Marksistowko-Leninowskim.
                  • xyz-xyz Re: erudyta 21.04.05, 08:17
                    Wybacz wielki rozmiarze, ale mimo szerych chęci i pożyczonych od Paździocha
                    różowych okularów, nie doszukałem się nigdzie polemiki odnośnie meritum. Może
                    więc jednak przeanalizujesz skutki Paktu Czterech?
                    • anika31 Re: erudyta 21.04.05, 10:06
                      No cóż zwrte szeregi sprzed 89' w większosci doznały zbiorowej amnezji, nerowo
                      poszukują przodków błękitnej krwi, legionistów, bohaterów wojny z 20 roku,
                      piszą ze oni to przecież wszystko dla ojczyzny itd. ohyda. Co starsi po p[rostu
                      nie umieją posługiwać się netem choć może Henio jest tu akurat pozytywnym
                      wyjatkiem, duża część spędza czas na chatach z nickiem "sponosr na dziś" a inni
                      siedzą w parku i wspominają darmowe wszasy i konsumy, albo inne sklepy dla
                      niezbyt dużej ilosc osób dostępnych, wciskaja młodzieży w pociągu ze nigdy w
                      tym kraju kartek nie było a stan wojenny to tylko takie zagranie zeby ruskich
                      do Polski nie wpuścić, jakby mało jednostek wtedy w Polsce stacjonowało.
                      A wracając do meritum, trzeba szanowac żołnierzy bo to nie ich wina ze stało
                      się tak ja się stało. Geneza jest nieco dłuższa i trudno za to oskarzac
                      prostego żołnierza, przyłożyli do tego łapki wszyscy sojusznicy. DO tego
                      przcież byliśmy niepodległym państwem raptem 21 lat. a ZE SZKODA TYCH LAT, NO
                      CÓŻ TEGO SIĘ JUŻNIE ZMIENI. Wiec młodziezy nie chwalić sie styropianem.....
                      ..."palenie w toalecie" no wiesz...trzeba było iśc do parku
                      • Gość: XXL Re: erudyta IP: *.szczecin.pl 21.04.05, 10:25
                        Głupio mi się zrobiło jak stanąłem nad grobem 22
                        letniego p.porucznika
                        tak napisałem że po prostu głupio mi sie zrobiło w tym miejscu nad grobem tego
                        młodego człowieka i nastąpiła konsternacja - po co te wszystkie kłótnie i swary
                        życie jest tak ulotne i tylko oto mi chodziło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka