Dodaj do ulubionych

ciekawe miejsca do nurkowania

IP: 212.244.73.* 25.06.02, 20:32
Witajcie, czy znacie fajne miejsca do nurkowania w okolicach Szczecina, moze jakies wraki na zalwie. Czy sa
jakies strony internetowe lub materialy inne z opisami i danymi pozycyjnymi na temat wrakow mozliwych do
nurkownia. ?
Obserwuj wątek
    • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 27.06.02, 09:42
      Witam. Nurkowanie w okolicach Szczecina, to raczej jeziora! A masz kurs
      wrakowy? Zalew to raczej nurkowania techniczne, ale może skontaktuj się z
      Delphinusem(adres jak nazwa), może wiedzą więcej o wrakach. P.S.:Jedziemy na
      wraki na Hel w lipcu.
      • Gość: Grzechu Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.02, 01:35
        dzieki za info, znam wraki na Helu. Jest nawet OK. Troche tylko widocznosc
        nawala i stan zaplecza (lodzie, nawigacja - znajdziesz wrak lub nie itd.). Tak
        zlozylo sie, ze czasami wracam do Szczecina z Warszawki - do rodzinnego miasta
        i korci mnie aby wyskoczyc na jakies nurasy. Wiem o Heweliuszu ale to kawalek.
        Myslalem, ze jest cos fajnego na Zalewie - jakies wraki, moze cos w okolicach
        Swinoujscia. A czy ktos schodzil na J. Turkusowym na Wyspie Wolin ? Tm moze byc
        fajnie jak na slynnych koparkach w Jaworznie. Dzieki za info.
        • franekkk Re: ciekawe miejsca do nurkowania 28.06.02, 01:46

ja jako laik

tydzien lub dwa temu w magazynie wyborczej ew rzeczpospolitej byla spora lista
          z czego b.duzo w okolicach szczecina
          w pamieci utkwila mi niemiecka torpedownia na miedwiu

i uwazac zeby sie za szybko nie wynurzac:)))
          • Gość: Grzechu Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: 212.244.73.* 28.06.02, 09:30
            Dzieki wielkie :-)
            • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 28.06.02, 10:25
              A ja tam polecam jezioro Czarnogłowy! Zatopiony las i super ściany! A bliżej -
              to jest Szmaragdowe- tam też nurkują. Zabierz się kiedyś z nami na Drawskie,
              właściwie co łikend gdzieś są wypady, pogrilujemy, może ktoś będzie znał jakieś
              fajne miejsca! Kontakt - jak wyżej.Pozdrawiam.
              • Gość: uotr Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 10:53
                Z tego co wiem od znajomych nurkow, to:
                - na dnie Miedwia lezy zatopiony niemiecki kuter do wylawiania torped
                - Szmaragdowe tez jest super. Na dnie ciagle leza gornicze narzedzia. Sa tory i
                wagoniki z urobkiem
                • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 01.07.02, 11:08
                  A w Turkusowym woda klar- ale nurka można dać tylko w ramach sprzątania:)
        • kinius339 Re: ciekawe miejsca do nurkowania 10.09.17, 10:51
          Cześć jestem z Poznania i od dziecka jeździłem na wyspę Wolin do Wapnicy właśnie.Okolicę znam jak własną kieszeń i jeziorko turkusowe również.Jak zdobyłem pierwsze szlify nurkowe to zaraz zacząłem nurkować w turkusowym, jeszcze z podwójną ósemką i kajmanem bez jacketów i innych bajerów...Fauna i flora jest tu bardzo bogata i woda co jest rzadkością w polsce, jest na prawdę czysta i dzięki wapiennemu podłożu ma świetną przejrzystość. Jeziorko jest małe ale w dwa dni można je spokojnie ogarnąć. Dostęp do niego to już inna sprawa. Trzeba wiedzieć jak i którędy do niego dojść, ponieważ całe jest otoczone stromymi skarpami no i fakt, że jest to ścisły rezerwat przyrody też nie ułatwia zadania.I choć za każdym razem wyciągam z jeziorka mnustwo pułapek na ryby zastawianych przez tubylców to i tak nikogo to nie interesuje bo w końcu jestem tam nielegalnie.Z dziesięć lat temu pod wodą stał jeszcze jeden wagonik ,,koleba,, na szczątkowych torach.Nie wiem jak to wygląda w tej chwili bo nie nurkowałem tam ze sprzętem od paru lat, tylko z abc.Generalnie trzeba mieć partnera bo samemu jest bardzo ciężko dotrzeć do wody. Z wejściem i wyjściem też jest problem ponieważ brzegi jeziorka są dość strome i od razu robi się 1,5 do 2 metrów trzeba mieć linę do asekuracji i trochę siły fizycznej, ale jeśli jesteś gotowy by pokonać takie niedogodności to widoki pod wodą już od samego momentu wejścia wynagrodzą ci to wszystko. Jeśli nie masz z kim to napisz może się wybierzemy razem kinius339@wp.pl
    • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 01.07.02, 11:14
      W Zalewie nic nie widać! Nurki ze Świnoujścia na ten przykład, to nurkują na
      wrakach w okolicy Dziwnowa, albo jadą na Hel, albo na Czarnogłowy. A w Zalewie
      nurkują tylko "zawodowo"
    • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 15:09
      hej ciekawe miejsca w okolicy ińsko duże do 40 m głebokości czyste moryń 60 m
      no i miedwie zatopiony wrak na 18m okolo torpedownia ujecie wody super ok20m
      wielkie kosze ujecia wody i rury o 2 m srednicy zatopione pontony saperskie :)
      czarnoglowy:)
      szmaragdowe hmmm ciezko z ladna woda wagonik macasz
      okolice drawska j bierzwnik i wiele innych ale nazw nie czaje
      w szczecinie masz redakcje ogolnopolskiej gazety napisz do nich
      www.nurkowanie.v.pl
      pozdrawim nurkujacych
    • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 15:24
      no i międzyodrze ale to raczej wiosna jesień jak trafisz na znosna przejrzystosc
      a na baltyku kolo miedzyzdroi sztuczna rafa betonowiec no i sa wraki
      poniemieckie memel :)
      • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 01.07.02, 15:50
        Drwal, przyznaj się, Ty to chyba zawodowy nurek albo inszy instruktor, co?:))
      • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 01.07.02, 15:52
        A o tej rafie słyszałam, ale nie mam pojęcia czy warto schodzić (sama mam
        jednak stracha, a klub chce stówkę za jednego nura, co wydaje mi się lekko
        drogie).Powiedz coś więcej!
        • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 10:51
          o samemu nurkowac :( brrr tzn rafa betonowe bloki zatopione duzo ryb ale bloki
          sa porozrzucane sztormy robia swoje no ale za 100 to chyba daj sobie spokoj :)
          ktos pisal o turkusowym zeby tam dac nura trzeba miec pozwolenie co bez
          znajomosci niewykonalne :) niestety tam nie nurkowalem al szmaragdowe mam
          obcykane ciekawy ksztalt dna zatopine drzewa troche ryb no i smieci :)
          a jezeli bedziecie mieli okazje na jakis splyw drawa to jest bajka samo abc
          skafander widoki i wrazenia ze ho
          • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 02.07.02, 14:45
            Właśnie w zeszłym tygodniu byłam na spływie Drawą w abc! Czy my się przypadkiem
            nie znamy?
            • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 16:00
              raczej niestety nie :( na drawie bylem kilka latek temu wrazenia super
            • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 09:16
              w jakim rejonie drawy bylas i jak wrazenia?
              a bylas na koparkach w kamieniolomie jaworzno-szczakowa?
              • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 03.07.02, 14:12
                Wrażenia? Odjazd kompletny!!! Ale już gdzieś o tym cały elaborat napisałam -
                chyba na forum Świnoujście. Masa ryb- po prostu 100 procentowe stężenie ryby w
                wodzie, wirujące gałęzie i wodorosty, silny prąd i ogromne szczupaki!
                Spłynęliśmy ok. 10 km. odcinkiem w okolicach Dzikowa, na terenie poligonu
                wojskowego. O Jaworznie tylko słyszałam. Jak na razie.
                • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 14:47
                  :) czyli dajesz nura intensywnie na jaworznie z tego co czytalem 27 lipca sa
                  wybory nurkujacej miss mozesz wystrtowac:)
                  nurkowanie tam to takze wrazenia widocznosc gdy jest oki dochodzi do 15m jak
                  bylem w grudniu bylo 12m wielkie kopary zakopane wyposazenie mozna do nich
                  wplywac a na miedwiu nurkowalas na wraku i torpedowni ujeciu wody?
                  • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 03.07.02, 15:11
                    Miss mokrej płetwy? Żartujesz! A ty nurkowałeś na Miedwiu? Jak z widocznością,
                    bo słyszałam że klar niesamowity.
                    • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 15:19
                      miedwie pogorszlo sie w porownaniu do poprzednich lat i sa problemy z wejsciem
                      na torpedownie nasza armia zajela obszar :(
                      ale atrakcyjne miejsce serio a gdzie w najblizszym czasie dajesz nura
                  • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 15:12
                    ga a jak u ciebie ze sprzetem skompletowany masz caly
                    czesto nurkujesz sama ?czy przewaznie z delphinusem
                    pozdrawiam
                    • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 03.07.02, 15:41
                      Mm teraz smaka na Stare Kaleńsko. A potem to już jest połowa lipca i Hel!
                      Sprzęt kompletuję powoli - najpierw się zastanowię jaki, potem sprawdzę co się
                      mówi i ile kosztuje -potem poszukam sklepu. Póki co brakuje mi jeszcze prawie
                      wszystkiego - automat( wszystko), jacket ( nie mogę się zdecydować czy Mares),
                      butla na koniec. Ale z ciekawszych rzeczy nabyłam trzy tygodnie temu piankę
                      Maresa w której jest mi CIEPŁO!!! Reszta jest- abc, buty, rękawice, balast ale
                      to też niemało kasy, więc etapami.
                      • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 03.07.02, 15:43
                        Jako jeszcze dość młody narybek nurkuję przeważnie z delphinusem- a to coś się
                        przećwiczy, a to podpatrzy, raźniej. Ale o ile to możliwe(partner-zy), to
                        zawsze chętnie i bez klubu.
                        • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 08:27
                          a w insku nurkowalas i ewentualnie jakie wrazeia a szmaragdowe :)
                          • Gość: ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.inet.pl 04.07.02, 08:37
                            W Ińsku nie - ale wiem że jeździ tam Dive Point i Devil Point. A nad
                            Szmaragdowym może będzie wkrótce baza nurkowa - poza zakwitem jest super!
                            Dobrze wspominam Krzemno, Lubie i Czarnogłowy. Na Drawskim kończyłam OWD- była
                            wczesna wiosna,wiało, padało, falowało, woda kwitła i nic nie było widać -więc
                            przenieśliśmy się na Krzemno. Ale Drawskie zobaczyłabym jeszcze w normalnych
                            warunkach.
                            • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 11:00
                              dive point ma na insku baze :) i warto dac nura kolo wyspy ciekawe i ladne
                              jezioro krzemno nie slyszalem o nim jakie jeziorko napisz cos jak mozesz:)
                              • Gość: ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.inet.pl 05.07.02, 08:52
                                Jeśli na Kaleńsku będzie tłok, to uderzamy w niedzielę na krzemno. Jest chyba
                                najbardziej przejrzyste z tych w których nurkowałam. I cholernie zimne
                                (termoklina jakieś 4-6m) więc trzeba brać futro:)))! Poza tym żadnych ekstrasów
                                wrakowo-koparkowych, ale ładne ściany i ryby.
    • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 13:04
      cos mi sie obilo o uszy o bazie na szmaragdowym czy wiesz cos?
      • Gość: ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.inet.pl 05.07.02, 08:50
        No, tyle że ma być. Nie wiem jeszcze na ile udogodnień wystarczy pieniędzy, ale
        sprężarka, szatnie i stoły do sprzętu to chyba na 100%?
        • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 09:38
          ciekawe czy bedzie mozna wtedy nurkowac tam prywatnie znajac nasz kraj zaraz
          zaczna sie problemy
          • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 05.07.02, 11:06
            Eee tam! Dlaczego problemy! To będzie prywatna baza, a nie jezioro! Nie
            będziesz korzystał z bazy- to nie będziesz płacił.
            • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 12:18
              a mialas juz jakies nieprzyjemne sytuacje z wedkarzami ataki ja przezylem
              kamienie lecace z gory i inne atrakcje
              jak gleboko juz nurkowalas?
    • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 12:41
      jeleńskie przypomniało mi sie no i super jeziorko w okolicach poj drawska
      bierzwnik czyste bardzo przyjemne
      hmm a ktos pytal o zalew ?raczej kiepsko tam
      • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 08.07.02, 09:33
        Najgłębiej to chyba 33m. A jezioro Kaleńskie jest mało przejrzyste! Całkiem
        zamuliło! A jeszcze w dodatku był tłok jak w centrum miasta- kursy, CMAS z
        Poznania, my, woda zmącona jak pod motorówką. Pfeee!
    • franekkk Re: ciekawe miejsca do nurkowania 08.07.02, 10:55

macie szanse na rabaty
      w dive poincie pojawil sie prawie 2 tyg temu potomek
      moze tego lata zejdzie z cena:))
      • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 10:59
        franekk nie wiem moze sie nie wyspalem ale co sie pojawilo w dive poicie?
        mozesz jasniej jak do dziecka:) dzieki
        stare kalensko ga do niczego dzieki za info
        ja jak dobrze pojdzie gdzie s w najblizszym czasie wyskocze ale cicho zeby nie
        zapeszyc:)
        • franekkk Re: ciekawe miejsca do nurkowania 08.07.02, 11:10
          Gość portalu: Drwal napisał:

> franekk nie wiem moze sie nie wyspalem ale co sie pojawilo w dive poicie?
          > mozesz jasniej jak do dziecka:) dzieki

dziecko ludzkie sie pojawilo rodzaju meskiego
          to sie chyba (wspol?)wlasciciel cieszy nie
          • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 13:01
            o no tak ale mysle ze rabaty w kapitalizmie malo realne chyba jak juz to
            imprezka mozna sie wkrecic ewentualnie
    • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 08:20
      no temt widze przyschnal ga na jakich wrakach bedziech na helu na wichrze moze
      • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 11.07.02, 09:15
        Amok przedwyjazdowy, dlatego temat przysechł. Na ORP Wicher, a jakże, ale i na
        czterech innych. Opowiem po powrocie, pod warunkiem, że nie będzie tornada albo
        sztormu:))
        • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 09:17
          no to zycze udanych nurkowan :) duzo wrazen i klarownej wody
      • Gość: ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.inet.pl 15.07.02, 14:20
        Żadnego sztormu, pogoda tropikalna, widoczność na pełnym 15m, na Zatoce 5 - po
        prostu miodzio!!! Zeszliśmy na Tankowiec na 30m, potem jeszcze raz (taki fajny
        był, tyle że trzeba było długo płynąć do dziobu), potem na Delfina i na deser -
        na Groźnego, to już był wraczek jak w ciepłych wodach - dużo szczegółów,
        bulaje, mostek itp., poza tym świetna widoczność-20 m pod wodą i jeszcze
        światło docierało! Siedziałam tam aż do rezerwy powietrza! Nawet nie wiedziałam
        że na Bałtyku może być tak fajnie widać i że nie ma prądów ( może tym razem nie
        było?). Pozytywne wrażenia z łodzi - płynęliśmy Hestią - duży pokład na sprzęt,
        załoga bardzo kontaktowa i wogóle "pełna kultura":))
      • Gość: ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.inet.pl 15.07.02, 14:20
        Żadnego sztormu, pogoda tropikalna, widoczność na pełnym 15m, na Zatoce 5 - po
        prostu miodzio!!! Zeszliśmy na Tankowiec na 30m, potem jeszcze raz (taki fajny
        był, tyle że trzeba było długo płynąć do dziobu), potem na Delfina i na deser -
        na Groźnego, to już był wraczek jak w ciepłych wodach - dużo szczegółów,
        bulaje, mostek itp., poza tym świetna widoczność-20 m pod wodą i jeszcze
        światło docierało! Siedziałam tam aż do rezerwy powietrza! Nawet nie wiedziałam
        że na Bałtyku może być tak fajnie widać i że nie ma prądów ( może tym razem nie
        było?). Pozytywne wrażenia z łodzi - płynęliśmy Hestią - duży pokład na sprzęt,
        załoga bardzo kontaktowa i wogóle "pełna kultura":))
    • Gość: adam Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 11:42
      Podajcie prosze adresy gdzie mozna podladowac lub wporzyczyc butle - niedaleko
      Czarnoglow. Czytalem o Czarnoglowach i chce sie wybrac ale nie wiem jakie jest
      zaplecze. Czy na miejscu jest mozliwosc podladowania ? Dzieki, pozdrawiam
      nurasow !!! :-)
      • Gość: ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.inet.pl 15.07.02, 14:02
        Z tego co wiem, to Czarnogłowy nie mają zaplecza(!), jeszcze. Ładujemy i wozimy
        butle ze Szczecina, ale bliżej to chyba jest Świnoujście, albo Międzyzdroje( są
        kluby, na pewno mają sprężarkę).Jak zbadam sprawę szczegółowo,to coś
        dopiszę.Pozdr.
        • Gość: Adam Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: 212.244.73.* 15.07.02, 18:24
          Wielkie dzieki - nasluchalem sie o Czarnoglowach - i nie wiem co tam trzeba tarabanic. Wdzieczny bede za info -
          pozdrowienia nurasy !!!
          • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 19:07
            ok wziasc trzeba wszystko
            ladowanie butli niestety najpewniejszy szczecin
            w centrach wpisz w wyszukiware dive point delphinus dive devil scuba mission

nurkowanie miodzio
            a jak sie juz wybierasz w te rejony to kilka innych miejsc wypadalo by zachaczyc
            • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 09:17
              a i wazne bedac na czarnoglowach lepiej powiedziec cos straznikowi lub
              soltysowi ze nurkujesz :) kiedys bylo tam wesolo bitwy z miejscowymi
              moga rozwalis samochod rzucac kamieniami nadgorliwcy dla nich kazdy pletwonurek
              to klusol
              teraz nie slyszalem o takich rzeczach ale lepiej byc przygotowanym
            • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 09:30
              a w weekend dawalem nura na zalewie i jezioro nowo warpienskie
              wrazenia hm dajcie spokoj na zalewie widocznosc moze z pol metra na jeziorze
              nowo warpienskim centymetry:)
              ale coz tak to juz bywa
              • Gość: gabi Morzycko IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 11:58
                sama nie nurkuję bo panicznie boję sie głębin, zmkniętych miejsc i wysokości -
                ale kilkakrotnie miałam przyjemność wyłuchać ...opowieści o nurkowaniu w
                morzycku. Oczywiście nie traktuje ich poważnie , ponieważ w dziedzinie
                nurkowania jestem kompletnym laikiem - i znam ten klimat jak ktoś jest
                zupełniezielony i można go ściemniać ;) ( sama nieraz to robię...)
                Morzycko ( nad nim leży Moryń- chyba jedyna kryptodepresja w
                zachodniopomorskim , na jeziorze obowiązuje cisza - zatem nie mącą go żadne
                motorówki, jest dostatecznie głęboko ( ok.50 m)- i tu trochę legend: pomoć są
                miejsca gdzie głębokość dochodzi do 80m, nieopodal plaży Gądno ( vis a vis
                Morynia) na dnie spoczywa samolot z czasów II wojny ( jaki i czy wogóle tam
                jest Bóg raczy wiedzieć...) . W samym Moryniu swoją bazę mają specjaliści od
                nurkowania ( w budynku nad samym jeziorem w pobliżu bramy( za kościołem).
                Bardzo jestem ciekawa czy ich opowieści są prawdziwe...Może ktoś to sprawdzi?
              • Gość: gabi Morzycko IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 11:59
                sama nie nurkuję bo panicznie boję sie głębin, zmkniętych miejsc i wysokości -
                ale kilkakrotnie miałam przyjemność wyłuchać ...opowieści o nurkowaniu w
                morzycku. Oczywiście nie traktuje ich poważnie , ponieważ w dziedzinie
                nurkowania jestem kompletnym laikiem - i znam ten klimat jak ktoś jest
                zupełniezielony i można go ściemniać ;) ( sama nieraz to robię...)
                Morzycko ( nad nim leży Moryń- chyba jedyna kryptodepresja w
                zachodniopomorskim , na jeziorze obowiązuje cisza - zatem nie mącą go żadne
                motorówki, jest dostatecznie głęboko ( ok.50 m)- i tu trochę legend: pomoć są
                miejsca gdzie głębokość dochodzi do 80m, nieopodal plaży Gądno ( vis a vis
                Morynia) na dnie spoczywa samolot z czasów II wojny ( jaki i czy wogóle tam
                jest Bóg raczy wiedzieć...) . W samym Moryniu swoją bazę mają specjaliści od
                nurkowania ( w budynku nad samym jeziorem w pobliżu bramy( za kościołem).
                Bardzo jestem ciekawa czy ich opowieści są prawdziwe...Może ktoś to sprawdzi?
                • Gość: Drwal Re: Morzycko IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 12:12
                  hmm gabi postaram sie wyjasnic
                  morzycko najglebiej ma okolo 60 m chyba w miejscu ktore wymienilas
                  nad jeziorem ma budynki przedstawicielstwo firmy scubapro
                  nurkuja
                  jezioro ma przejrzystosc dobra ale jak sietrafi brak zakwitu falowania deszczy:)
                • Gość: Drwal Re: Morzycko IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 12:13
                  hmm gabi postaram sie wyjasnic
                  morzycko najglebiej ma okolo 60 m chyba w miejscu ktore wymienilas
                  nad jeziorem ma budynki przedstawicielstwo firmy scubapro
                  nurkuja
                  jezioro ma przejrzystosc dobra ale jak sietrafi brak zakwitu falowania deszczy:)
                  • Gość: Adam Re: Morzycko IP: 212.244.73.* 16.07.02, 16:11
                    Z takim nurem na 60 m. w jeziorze to lekko bez sensu - widocznosc musi byc 0, to pewniak - w zeszly weekend kilku
                    nurasow zeszlo na Hanczy na 45 - 50 i dostali szoku azotowego - zamiast wynurzyc sie na mniejsza glebokosc i
                    zrobic przystanek - to chlopcy polecieli w gore (pewnie jak rakiety) i znalezli sie w szpitalu. Watpie aby zalapali
                    dekompresje - bo koniec bylby w Gdynii w komorze ale szpital zaliczyli.
                    • Gość: Drwal Re: Morzycko IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 19:10
                      adam cos wiecej mozesz napisac o tym zdarzeniu
                    • Gość: Drwal Re: Morzycko IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.07.02, 10:54
                      no w naszych wodach nurkowanie powyzej 25 m traci juz sens chyba ze na wrak lub
                      w morzu:)
                      • Gość: Adam Re: Morzycko IP: 212.244.73.* 18.07.02, 10:40
                        Witaj - o zdarzeniu na Hanczy wiem z list dyskusyjnej na onet - wybieram sie na Hancze w sierpniu - potrenowac
                        "suchy". Co do nurkowania na naszych wodach to pelna zgoda - zejscie ponizej 25 traci sens.
                        Jestem pod wrazeniem waszych opisow o splywie w ABC (klika watkow wczesniej) - to musi byc frajda !!! Bardzo mi
                        sie to spodobalo i musze kiedys tego zasmakowac.
                        Pozdrowienia nurasy ;-)
                        • Gość: ga Re: Morzycko IP: *.inet.pl 18.07.02, 16:48
                          Może warto przed nurkowaniami poniżej 40m sprawdzić się w komorze?
                          Takie "próbne zanurzenie symulowane"? Jeśli oczywiście można sobie takie coś
                          zafundować, to potem ma się już gwarantowane, że azotówka cię nie
                          dopadnie.Pozdr. Bul!
                          • Gość: Adam Re: Morzycko IP: 212.244.73.* 19.07.02, 12:05
                            Zawsze warto udac sie do lekarza - ale szok azotowy chwyta kazdego, ludzie dostaja roznych spraw, np. karmia
                            rybki powietrzem - wazne jest aby moc nad nim zapanowac i aby partner pomogl Ci. To jest procedura dokladnie
                            opisana - do gory na poprzedi poziom, przystanek, kontakt wzrokowy itd. Podstawa to komputer, ktory dostarczy Ci
                            info
                            • ga Re: azot 19.07.02, 15:11
                              Gorzej, jak obu nurków dostanie azotówki jednocześnie- słyszałam anegdotkę
                              (autoironiczną!!!)- dwóch kolegów pod wodą zmieniało automat na fajkę i bardzo
                              byli zdziwieni, że nie podaje powietrza! Wzajemna sugestia? Śmiać się, czy
                              płakać?
                              • Gość: Drwal Re: azot IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 15:49
                                no tak sprzet komputer jest wazny
                                ale przyznacie ze najwazniejszy i tak jest partner nurkowy jak sie zachowa jak
                                cos sie stanie czy bedzie pierwszym zszokowanym i zwieje czy co by sie nie
                                dzialo zostanie i zrobi wszystko co w jego mocy
                                • Gość: Adam Re: azot IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 01:24
                                  Pelna racja - sprzet, sprzetem ale najwazniejszy "partnurek" !!!
                                  Pozdrowienia !
                                  • Gość: JACEK Re: azot IP: 64.9.159.* 20.07.02, 01:46
                                    Czytam z wypiekami te wasze posty i strasznie zazdroszcze fajowego zainteresowania, kiedys plywalem w klubie
                                    Stal Stocznia Szczecin i pamietam ze jak zrezygnowalem z plywania wyczynowego to zaraz sie do klubu Morsy (
                                    takie wtedy pletwonurki byly w Szczecinie) zapisalem ale niestety po paru nurkowaniach w stoczni i asyscie w
                                    spawaniu pod woda , zrezygnowalem, chyba strach zwyciezyl. Dzisiaj patrze na to jak na zmarnowana okazje, po
                                    wielu latach sprobowalem ( w bardzo amatorskiej formie, oczywiscie) nurkowania na kanarach i jamajce.Po powrocie
                                    do domu w Houston przyrzeklem sobie ze jak czas pozwoli to zara ( mimo wieku 38 lat) bede cos w tym kierunku
                                    robil. Niestety konczy sie to na zwyklym nurkowaniu w zatoce Meksykanskiej i zaraz jak zobacze wieksza rybe czy
                                    co tam jeszcze to ze strach zaraz sie wynurzam i spowrotem do lodzi, i wtedy , tak po prostu wedkuje. Wiem ze
                                    wstyd ale mysle ze bylo by mi latwiej nurkowac w polskich jeziorach. Czy macie jakie info na temat firm
                                    organizujacych wyprawy ( takie quazi dramatyczne) dla turystow?????
                                    • Gość: Drwal Re: azot IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.07.02, 10:51
                                      ale skad maja byc te firmy z Polski zobacz www.nurkowanie.v.pl moze nautica
                                      krakow kazde centrum nurkowe moze cos zorganizowac sprecyzuj co cie interesuje:)
                                      hmmm co do nurkowania w polskich jeziorach latwiej :):)oj ale widocznosc jest
                                      jak nurkujesz gdzies w cieplych wodach przejrzystosc dochodzi do okolo 30m
                                      nawet u nas szczyt marzen to 12-15 na kparkach jaworzno taktak mialem tam taka
                                      w grudniu:)szok
                                      a przewaznie to niewielka no balty jeszcze jest super
                                      a ryby tak same z siebie ciebie nie zaatakuja nastaw sie psychiczne no i wiek
                                      nie gra roli w nurkowaniu amatorskim:)pozdrawiam
                                      • Gość: Adam Re: azot IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 15:21
                                        Jacku - w zalaczeniu masz troche adresow, do stron, ktore cos tam oferuja.
                                        Najlepiej pojechac z fajna ekipa. Polecam Egipt - Hurgade - np. safari z
                                        centrum nurkowym Vodoo Divers - rewelacja !!! Tydzien na morzu i nurkowanie
                                        rekreacyjne. Bylem i polecam teraz jedziemy w sirpniu do Indonezji nurkowac.
                                        polecam listy dyskusyjne i strony:
                                        www.nurkomania.pl/
                                        www.niusy.onet.pl/niusy.html?
                                        t=watki&group=pl.rec.nurkowanie&year=2002&month=05http:
                                        www.symbiosis-travel.com
                                        www.nautica.com.pl/
                                        www.divekomodo.com/

• Gość: Drwal Re: azot IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 12:06
                                          o w sierpniu do indonezji super masz:) zycze udanych nurkowan
                                          • Gość: Adam Re: azot IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 13:47
                                            Dzieki Drwal - biore szczepienia i za jakis czas rozpoczynam branie lekow anty
                                            malarycznych (2 tygodnie przed wyjazdem) - ale i tak sie oplaca znosic te
                                            przykrosci. Jedziemy nurkowac dookola Komodo i na Flores ale to dopierow od
                                            polowy sierpnia. Sami to organizujemy bo jest taniej i wieksza przygoda.
                                            Pozdrowienia.
                                            • ga Re: azot 22.07.02, 08:43
                                              A jakieś wraki na Pacyfiku planujesz może? Właśnie ostatnio znajomy uraczył
                                              mnie takim kolorowym opowiadaniem, że aż się zachłysnąć można. Podobno koszt
                                              nurkowania to ok. 25 dolców!!! Cały dzień! To może jest bardziej w zasięgu
                                              Jacka możliwości, przynajmniej jeśli chodzi o położenie, ale jak już się
                                              doleci...!
                                              • Gość: Drwal Re: azot IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 08:47
                                                ga bardzo lakonicznie napisalas o swojej wyprawie na hel:)
                                                jak na hestii ogolnie ile osob was bylo wrazenia napisalas ale moze cos wiecej:)
                                                • ga Re: hel 22.07.02, 09:26
                                                  Jeszcze? OKi, nie chciałam zanudzać. Hestia w porządku - taki hydrograf
                                                  nafaszerowany elektroniką, ale wygodny pokład, kawka, herbatka, te sprawy. Było
                                                  nas ok.20 osób -połowa ze Szczecina, połowa z Warszawy. Pierwszy dzień to morze
                                                  i niemiecki tankowiec storpedowany w czasie wojny - głębokość do 40m, my
                                                  byliśmy na 33. Prądów i sieci nie było, trochę haków na dorsza, trochę gumowej
                                                  przynęty. Widoczność na ok. 15 m, bardzo spokojne morze - podobno 0-1.
                                                  Wrak mocno zniszczony, wchodziliśmy od rufy, potem w połowie są rozwłóczone
                                                  zgliszcza i na końcu dziób z kotwicą (super!)W szczelinach są ryby - trochę
                                                  miętusów, dorsze.Drugiego dnia - Zatoka - tu trochę gorzej z widocznością, ale
                                                  na 20m już jest w porządku. Na początek - kuter, ścigacz łodzi
                                                  podwodnych "Delfin" - niestety śladu po uzbrojeniu, leży na lewej burcie.
                                                  Trochę się pod wodą zdezorientowałam, więc zobaczyłam niewiele więcej szukając
                                                  liny opustowej( no co, nurkuję dopiero od wiosny)i starając się nie wleźć w
                                                  sieci powierzchniowe(oczywiście liny brak a sieci "wyrosły" dwa metry przede
                                                  mną. Musiałam opływać, ale wstyd!).
                                                  Drugi - ORP "Groźny" zatopiony po wojnie duży kuter-ścigacz. Głębokość ok. 18
                                                  m.Tu już widoczność rewelacja i pełna rekreacja. Dziury na pokładzie i prawej
                                                  burcie, dobry dostęp do ładowni, mnóstwo pąkli i ryb, ale żadnego uzbrojenia,
                                                  tylko zaczepy do dział. Ale zachowane schody, cały mostek, bulaje. Nie pytaj o
                                                  więcej szczegółów technicznych bo aż taką harcerką nie jestem. Zdjęcia może
                                                  będą - na razie na Delphinusie jakieś próbki z pokładu. Pozdrawiam
                                                  • Gość: Adam Re: hel IP: 212.244.73.* 22.07.02, 17:51
                                                    Super !!! Co do Indonezji - mamy dac jakiegos nurka sprawdzajacego (sprzet itd) na Bali - jest tam jakis
                                                    wrak. Koncentrujemy sie jednak na Komodo - jest ponoc co ogladac. Po powrocie obiecuje opisac
                                                    wszystko (adresy, namiary, wtopy i sukcesy - wszytsko !!!) - teraz to pekam (boje sie igly) przed
                                                    szczepieniami ;-) Wiec ze starchu koncentruje sie na pracy. Pozdrowienia plum, plum ;-)
                                                  • ga Re: hel 23.07.02, 16:54
                                                    Ale Ci zazdroszeeee! Tego Bali, nie szczepień, oczywiście! Recenzja z wyjazdu -
                                                    obowiązkowo!!! Pozdrawiam!
                                                  • Gość: Drwal Re: hel IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.02, 18:12
                                                    tak indonezja a ja jutro znowu do wody o przejrzystosci max 1 metr:)
                                                    ale coz zamoczyc sie trzeba pozdrawiam
    • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 08:52
      hmmm no i nurkowalem w odrze nie robcie tego jesli wam zycie mile:)
      • franekkk Re: ciekawe miejsca do nurkowania 25.07.02, 08:54

przedwczoraj?????
        szukałeś bocznokołowca?? :))))
      • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 25.07.02, 15:20
        W Odrze to nawet za pieniądze nie!!! Gratuluję Ci odwagi i ponawiam pytanie -
        na zdjęciu w Głosie który to Ty?
        • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 17:42
          o ga na zdjeciu jestem najdalej w suchaczu stoje przy obudowie kola napedowego:)
          oj ujawnilem sie ale na zdjeciu malo widac
          jak beda zdjecia wrzucone do internetu to podam link ale to troche potrwa:)
          samo zycie
          • Gość: Adam Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 22:35
            Gratuluje - super odkrycie, mimo klimatu Odry to jednak super odkrycie. Troche
            chyba sie jeszcze tego kryje. Wielkie gratulacje i pozdrawiam.
          • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 26.07.02, 08:47
            Ooo! Tak! Link poproszę! I nie martw się o "ujawnienie" -pod wodą i tak Cię nie
            rozpoznam, więc i na szyję Ci się nie rzucę!:)))
          • ga Re:PS 26.07.02, 08:48
            Jako fan naturalnie, a nie wampir.
            • Gość: Drwal Re:PS IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.07.02, 10:18
              szkoda ga:)
    • Gość: Drwal wegorzyno IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.07.02, 11:54
      tak w niedziele tam nurkowalem tzn probowalem odradzam zamulone przejrzystosc
      niewielka pol metra
      i plytkie
      • Gość: Adam Re: wegorzyno IP: 212.244.73.* 29.07.02, 15:17
        Witaj, na ile schodziles w Wegorzynie ? Czy tam sa ryby, raki ? Jest troche jezior ale chyba nie sa ciekawe pod
        wzgledami nurkowan. Mysle o jeziorach w okolicah Maciejewa, Maszewa, Mostow itd. Jest przepiekne jezioro w lesie
        (bylo jakies 5 lat temu) w Niewiadowie - mala wioska w lesie. Widac, ze oslawione Czarnoglowy (nie nurkowalem ale
        sie wybieram przy najbizszej sposobnosci) to dla nurkow punkt obowiazkowy. Kiedys myslalem o jakims nurze w
        okolicach Swietej - tam sa kanaly ponoc ciekawe ale z gory a co pod woda ??? Swoj kurs robilem na jeziorze w
        okolicach Kalisza (Giewardowo czy cos takiego) i tych nurkowan przy tem. na dworze 10 stopni nie wspominam
        najlepiej. Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: Drwal Re: wegorzyno IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 08:46
          wegorzyno zycia nie widzialem mul reka po lokiec wchodzi glebokosc hmmm wstyd
          ale wchodzilem od plazy strzezonej i max 2-3metry robilem tam pokaz nurkowania
          poniewaz jakis festyn byl zeby bylo smieszniej mialem suchacza ocieplacz:)
          nurkowanie szuwaro bagienne wiecej sie spocilem niz nanurkowalem ale jezioro
          niestety raczej do odpuszcenia
          okolice wegorzyno blisko na insko do drawska borne sulimowa takze w poblizu
          jezior jest tam ze hoho bierzwnik:)
          no ale czarnoglowy jak trafisz na dobra wode to bajka:)
    • Gość: Tanto Woświn IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.07.02, 16:38
      co sadzicie o tym jeziorze? W zadnej wypowiedzi nie zauwazylem wzmianki na ten temat, a z tego co znam to jezioro, powinno byc atrakcyjne do nurkowania. Duze, w miare glebokie (strome brzegi) i czyste, przynajmniej dawniej tak bylo.
      • Gość: Drwal Re: Woświn IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 08:49
        nie nurkowalem tam ale bylem hmm ciezko cos wyczaic ale nie slyszlem od
        znajomych jak to jest z tym jeziorem i czy ktos nurkowal z tego wynika ze albo
        plyciutko albo nic nie ma poniewaz jest blisko a nikt nie jezdzi:)
        ale moze w najblizszym czasie sprawdze pomyslimy jak cos to napisze
        • Gość: Tanto Re: Woświn IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 10:27
          Plyciutko to tam raczej nie jest, no chyba ze jezioro stracilo swoje wlasciwosci. Niestety nie nurkuje, ale praktycznie wychowalem sie nad tym jeziorem i duzzzo czasu spedzilem na wedkowaniu tam. Najwieksza glebia jaka znam jest przy wyspie (okolice wsi Tucza). Jak wyglada dno, z wlaszcza gleboko, nie mam pojecia, ale chyba nie jest bardzo muliste.
        • Gość: Adam Re: Woświn IP: 212.244.73.* 30.07.02, 10:51
          Dzieki za opis, musze wyrwac sie na weekend i dac nura. Musimy zrobic nurka w ramch uroczystosci na forum -
          zblizamy sie juz do 100 wypowiedzi !!! Nasza kolezanka "ga" cos tylko ucichla. Mozna w Carnoglowach weekend
          nurka zorganizowac. Znajomi wyciagaja mnie na Hancze od 9 do 11, jednak Hancza wysiada z moim apetytem na
          Czarnoglowy. Pozdrawiam serdecznie ;-)
          • ga Re: Woświn 30.07.02, 15:04
            Nie ucichłam, tylko upał mnie rozkłada! A na Czarnogłowach byłam w niedzielę -
            woda super, tylko trzeba objechać jezioro od mniej uczęszczanej strony,
            bo "plaża" pęka w szwach i woda jest tam zmącona. Poza tym rzeczywiście nie
            przepadają tam za nurkami.Zionie niechęcią. Czy ja wyglądam jakbym chciała
            jakieś taplające się dziecię na kuszę złapać?! Dajcie znać o jakimś wypadzie,
            my chyba w tym tygodniu Ińsko.
            • Gość: Adam Re: Woświn IP: 212.244.73.* 30.07.02, 15:17
              Witaj !!! Dziwni ludzie musza mieszkac w tych Czarnoglowach. Kompletnie nie rozumiem czego sie boja. Ja nie dam
              rady na nurka, choc checi wielkie i chetnie poza forum poznalbym nurasow - tesknie za rodzinnym Pomorzem,
              patrzac na smutny budynek Palacu Kultury i Nauki siedze w upalnej Warszawce, przerywajac monotonie szczepionka
              lub sluchaniem o malarii.. Ech... Wielkie pozdrowinia - milego Inska. Cos musze zrobic poza Indonezja - mam 90 dni
              zaleglego urlopu ! Wlasnie wrocilem z przychodni przyszpitalnej ze szpitala na Woli, bylem po leki antymalaryczne i na
              szczepieniu. Nasluchalem sie historii o malarii. Kilka tygodni temu umarala na malarie zona szefa przedstawicielastwa
              firmy produkujacej lek antymalaryczny - byla 3 dni w jakim parku w RPA i tam sie zarazila.... Pan doktor niezwykle mily
              i fachowy poczestowal mnie takimi historiami o lekkomyslnosci.
              • ga Re: Woświn 30.07.02, 15:26
                Bo on Ci zazdrości!!! Nie ma to jak mój lekarz- także nurkujący - przy takim to
                dostajesz kopa optymizmu na wszelakie wyprawy! Po "przeglądzie technicznym" u
                Niego czujesz się zdrowszy o 50%! A tak na marginesie, to gdzie nurkuje
                Warszawa?
                • Gość: Drwal Re: Woświn IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 09:07
                  nurkujacy lekarze sa super ga masz 1000% racji
                  jak wrocisz z inska to prosze o relacje jaka woda:)
                  no i zycze milego nura
      • Gość: Tanto Re: Woświn IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 12:20
        i jak, nurkowal ktos w tym jeziorze tego lata?
        • Gość: Drwal Re: Woświn IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 14:54
          niestety ja nie :) jakos sie nie zlozylo zawsze nie podrodze albo juz
          flaszeczki puste i brak powietrza
    • Gość: Drwal jakie jeziora w polsce IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.02, 19:43
      hmm no wlasnie gdzie nurkowaliscie i jakie wrazenia
      • ga Re: jakie jeziora w polsce 06.08.02, 14:17
        Było trochę nurkowania! Ale nie na Ińsku. W czwarteczek plumnęliśmy do
        koSzmaragdowego - nic nie widać, kredowa woda dużo pni i gałęzi, gruz i
        ciemność. A w sobotę i niedzielę na zmianę Krzemno i Kaleńskie. Pierwsze jak
        zawsze rewelka! Ryby,raki - podobno były liny(ryba, nie sznur)- przejrzystość,
        woda ciepła jak diabeł. Kaleńskie- zimniej na dnie, słabo widać- tak jakby
        ciągle był zakwit! Ale to i tak nic w porównaniu z Drawskim- połączenie zakwitu
        i kredowej dyspersji! Nie dyrydy nurkować. Ale i tak odmoczyłąm już chyba całą
        opaleniznę.
    • Gość: Drwal szmaragdowe IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.02, 21:44
      ga zapytuje czy cos wiadomo o bazie na tym jeziorku czy sprawa upadla?
      • ga Re: szmaragdowe 08.08.02, 15:54
        Poeyższe nurkowanie miało wspomóc wybór miejsca. Ale jak napisałam - "ciemność
        widzę, widzę ciemność" więc chyba sprawa poczeka.
        • Gość: Drwal Re: szmaragdowe IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 10:12
          niestety szmaragdowe nie za czesto ma dobra widocznosc

moze na rozruszanie tematu napisz na jakim sprzecie przewaznie nurkujesz :)
          • Gość: Adam Re: szmaragdowe IP: 212.244.73.* 13.08.02, 10:47
            Witam, pozdrawiam Was "Drwala" i "Ga" serdecznie. Dzis ostatni dzien przed wakacjami walcze w pracy aby
            pozamykac wszystko i jutro przez Frankfurt, Singapur lece do Danpasar na Bali a od niedzieli na Flores i Komodo -
            nurkowanie, nurkowanie i nurkowanie. Trzeba jeszcze na wlasciwe tory prace wepchac aby w czasie wakacji
            wszytsko szlo dobrze no i potem oddac sie nurkowaniu. Wracam i we wrzesniu obiecuje podeslac fotki podzielic sie
            doswiadczeniami. Pozdrowionka, udanych nurasow :-)
            • Gość: Drwal milego nura IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 11:59
              to wszystkiego najlepszego adamie jak najwiecej nurkowan i niezapomnianych
              wrazen
              musze przyznac ze zazdroszcze:) wyjazd bedziesz mial ze hoho
              pozdrawiam i napisz jak bylo jak wrocisz
    • Gość: regrześ Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.vpn.rmf 29.08.02, 15:45
      ciekawe miejsca do nurkowania znajdziesz na stronach www.nurkowanie.v.pl
      • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.08.02, 08:49
        no tak ale zawsze lepiej pogadac z kims kto byl gdzies w wodzie ostatnio
        • Gość: Adam Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: 212.244.73.* 12.09.02, 10:53
          Witam nurkow, wrocielm z Indonezji. Wspaniale nurkowania !!! Bali - cudowna wyspa z pieknymi widokami - pola
          ryzowe, piekne plaze i fajni, otwarci ludzie. Zrobilismy na samym Bali kilka nurkow na wraku - OK ale bez zachwytu.
          Z Bali polecielismy na Flores i tam juz na lodzi na Komodo - na nurkowe safari. Rafy wspaniale - kolory, woda na 30
          m. 27 - 28 stopni ciepla. Widocznosc super - JOS (jak okiem siegnac). Mnustwo rekinow rafowych, majestatyczne
          manty, zolwie, ryby napoleona, osmiornice, barakudy itd. itd. Nocne nurkowania sa rewelacyjne.
          Sa dosc silne prady - to jest super jak nie niesie do gory za szybko (i komputer nie warjuje) i mozna bez ruchu
          szybowac nad rafa ale zdarzaja sie czasami silne prady na ktore trzeba uwazac. Brak turystow !!! Wlasciwie na
          samym Komodo spotkalismy jedna ekipe. No oczywisie na Komodo wrazenie robia warany. Rewelacyjne sa male
          bezludne wysepki z plazami na ktore mozna udac sie przerywajac monotonie Safari. Nurkowalismy jeszcze przy
          Sumwae i Lombok - razem na safari zrobilismy 22 nurasy. Wlasciwie nie schodzilismy ponizej 35 m. - nie bylo
          potrzeby - rafy sa cudowne do 15 - 20 m.
          Cudowne miejsca !!!
          • Gość: Drwal Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 14:15
            wow to teraz zeby wejsc do naszych wod bedziesz musial sie zmuszac:)
            • Gość: Adam Re: ciekawe miejsca do nurkowania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.02, 00:23
              Spoko, za tydzien z kursantami OWD - kolega ma grupe - wchodze na Powidzu do
              wody. Kazde miejsce ma swoje uroki.
              • ga Re: ciekawe miejsca do nurkowania 06.12.02, 15:19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka