Dodaj do ulubionych

Hospicjum nie dostanie 200 tys

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:32
na remont budynku po przychodni na ul.Pow.Wielkopolskich !!! Chyba mnie zaraz
szlag trafi. Właśnie oglądałam kronikę. Pan Arłukowicz pięknie to pokazał -
dwie kartki na jednej ponad 3 mln zł przeznaczone na podwyżki dla urzędników
na drugiej 200 tys na ten remont.
Obserwuj wątek
    • Gość: Klis z Samoobrony Mnie trafił już dawno!!! IP: *.idea.pl 11.08.05, 21:14
      A dokładnie wtedy , kiedy SLD z kolesiami z PO i nie tylko odebrało samotnym
      matkom pieniądze z funduszu alimentacyjnego, a później gdy zacząło się bawić w
      ciuciubabkę najpierw każąc mieć rozwod, a później zasądzone alimenty. jakie ro
      oszczędności. Zawsze kilka...(set, tysięcy?)Nie zdąży w terminie i już miesiąc
      albo i dwa, a może i trzy w wypłacaniu swiadczenia. Prawda jakie to nasze
      państwo oszczędne i zapobiegliwe? Sama tego doświadczyłam, gdy przez lenistwo
      urzędasów nie dostałam dodatku pielęgnacyjnego na dziecko przez ponad 10 m-cy!
      I wstąpiłam do Samoobrony, bo chcę bronić kobiet, które nie mają siły walczyć.
      Na każdym zjeździe Samoobrony są zbierane pieniądze na cele charytatywne.
      Gościem warszawskiej konwencji była p. Ewa Potocka, która podpisywała swój
      tomik wierszy" kochać muśnięciem nieba". Sponsorowany przez Przewodniczacego
      Partii Samoobrona A. Leppera. Całkowity dochód ze sprzedaży przeznaczony na
      pomoc dla bezdomnych, osieroconych i nieuleczalnie chorych dzieci
      przebywajacych w hospicjach i monarze. Pozdrawiam serdecznie.
      • sid15 Re: Mnie trafił już dawno!!! 11.08.05, 21:22
        Pogonić to całe tałatajstwo z UM w cholerę.Nie dosyć,że mamy pajaców w
        Warszawie,to jeszcze musimy znosić swoich lokalnych popaprańców w
        Szczecinie.Wy...lić połowę urzędasów-darmozjadów ,to starczy na trzy hospicja.
    • Gość: Klis z Samoobrony Coś dla Wizytki :) IP: *.idea.pl 11.08.05, 21:38
      Jeden z wierszy E. potockiej. wiem, że Ci się spodoba ;)

"GALOP"

życie to ogród
      Pełen kwiatów czerwonych
      Kiedy kwiaty marzyć przestaną
      Płaczą i płatki czerwone tracą
      Pędź galopem
      życie na białym koniu ucieka
      Chwyć go mocno za uzdę
      życie ty kochasz człowieka

Pozdrawiam Klis
    • arkadiusz_litwinski Re: Hospicjum nie dostanie 200 tys 11.08.05, 23:18
      Jestem pewien, że najdalej do końca września pieniądze na ten cel w kasie
      miasta się znajdą.Prezydent chciał byśmy na lipcowej sesji pozwolili mu wydać
      dodatkowe 3 mln. na wynagrodzenia.Po kilku pytaniach o uzasadnienie tej
      rzekomej konieczności i braku dostateczych odpowiedzi Rada zgodziła się na
      połowę tej kwoty.Prezydent zatrudnił nowych pracowników ( czasmi nawet
      potrzebnych) a to powoduje po ich stronie roszczenia wynikające z prawa pracy
      za które czy nam się to podoba czy nie musimy zapłacić.Może to natomiast być
      podstawą do negatywnej oceny wykonia budżetu i odmowy udzielenia mu
      absolutorium za 2005.
      • Gość: 126p Re: Hospicjum nie dostanie 200 tys IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 00:01
        Ciekawa wypowiedź radnego.
        Prezydent zatrudnia nowych pracowników "czasami nawet potrzebnych",
        co powoduje nowe roszczenia płacowe i jest o.k.
        A może by radni pomyśleli o tym, że za "czasową potrzebę" należy się "czasowe
        wynagrodzenie", czyli umowa na zleconko, kontrakt tak jak w hipermarketach
        uwielbianych przez zarządzających Szczecinem.
        Dlaczegóż to czasowo potrzebni urzędnicy mają pobierać pełne wynagrodzenie?
        Do jakich monstrualnych rozmiarów rozrośnie się jeszce ta machina urzędnicza?
        Radni są od spełniania wszystkich zachcianek prezydenta?
        Biurokracja szczecińska to takie monstrum, które za chwilę będzie zjadało
        własny ogon. Niedługo nie potrzebny będzie petent z wnioskiem do rozpatrzenia
        by urzędnicy mieli pracę. Sami między sobą będą wymieniali kwity i je
        opracowywali cały czas na nowo. Urząd może być zamknięty, a oni nadal będą
        mieli zajęcie. Nie tak dawno wydziały miały po kilkunastu inspektorów i nie
        było kolejek. Teraz mają po kilkudziesięciu lub kilkaset a pracy im przybywa w
        nieskończoność. Już nawet BOI nie wystarcza.
        Wyjazdy szkoleniowe, delegacje zagraniczne, RPA, USA, o krajach UE nie
        wspominając przynoszą jakże wymierne w skutkach korzyści dla miasta, widać to
        na codzień. Wszystko za akceptacją radnych. Niedawny wyjazd do Norwegii też już
        jest i nadal będzie owocny w skutkach.
        Najlepsza jest jednak praca na korytarzach urzędu.
        • Gość: wizytka Re: Hospicjum nie dostanie 200 tys IP: *.teleton.pl 12.08.05, 07:49
          Ja wiem, że z próżnego i .... , ale w tym przypadku nie powinno się wogóle
          dyskutować, mozna zaoszczędzić na wszystkim chociażby organizazji dni morza.
          Powinniśmy być dumni, że mieszkają między nami ludzie, którzy chcą nieść pomoc
          chorym, umierającym dzieciom.Ludzie, ktorzy wzięli na swoje barki tak ogromna
          odpowiedzialność, którzy codziennie, po cichu i bez rozgłosu dźwigają chyba
          jeden z najcięższych ciężarów. To jest ponad 40 lekarzy,pielęgniarki,
          wolontariusze ... zobaczcie jakie w nas są pokłady dobra.
          Gdyby np na takich obchodach dni morza wyszedł do mikrofonu prezydent miasta i
          powiedział - kochani, w tym roku nie będzie żadnych koncertów, musimy się
          cieszyć pokazem fajerwerków, pieniądze zostały przeznaczone na budowę
          hospiscjum i niech to będzie wkład miasta w budowę najwspanialszego z możliwych
          pomników .
          To tylko takie moje marzenie. A wszystkich radnych z panem prezydentem
          zapraszam do indywidualnych odwiedzin, do intymnych rozmów z dziećmi i ich
          rodzicami ... Potem podejmujcie sobie kolejne uchwały i decyzje, a jak będzie
          wam bardzo źle w życiu, jak poczujecie zmęczenie w kręgosłupie, jak poczujecie,
          że to już dosyć, to idźcie znowu odwiedzić te dzieci ... pomaga, naprawdę.
      • Gość: marian paździoch Re: panie nadradny litwiński IP: 62.69.200.* 12.08.05, 08:40
        nigdy w swoich wypowiedziach nie zapomnisz, aby przysr.. panu prezydentowi, nie
        zastanawiając się, czy to ma sens.
        ja rozumię, kampania wyborcza, ale czy to przeszkadza myśleć?

mp
        • albert_c Re: panie nadforumie Marianie 17.08.05, 12:53
          czy potrafisz w jakis sposob obronic stanowisko prezydenta w tej kwestii, ze
          kosztem urzednikow nie zostanie wyremontowane hospicjum?

potrafisz?...no to czekam, pozdro - i mam nadzieje ze Tobie kampania nie
          przeszkadza myslec.
        • arkadiusz_litwinski Re: panie nadradny litwiński 17.08.05, 17:58
          Gość portalu: marian paździoch napisał(a):

> nigdy w swoich wypowiedziach nie zapomnisz, aby przysr.. panu prezydentowi,
          nie
          >
          > zastanawiając się, czy to ma sens.
          > ja rozumię, kampania wyborcza, ale czy to przeszkadza myśleć?
          >
          >
          > mp

Szanowny Marianie! daleki byłem od - jak do określiłeś - "do...wania"
          Prezydentowi Jurczykowi. Wyraziłem jedynie negatywną ocenę etatyzacji w
          szczecińskim magistracie. Wróćmy jednak do sedna. Tak jak kilka dni temu, tak i
          obecnie twierdzę, że pieniądze na hospicjum się znajdą. Dzisiaj miałem okazję
          rozmawiać między innymi o tej sprawie z Prezydentem Jurczykiem i jego dwoma
          zastępcami. Być może będzie to wymagało zwołania sesji RM na początku września,
          ale jestem pewien, że żaden z radnych nie będzie miał nic przeciwko temu,
          zwłaszcza , że sesja w tym terminie pierwotnie była planowana. Pozdrawiam
          • Gość: wizytka Re: panie nadradny litwiński IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 19:01
            To w takim razie wielkie dzięki i trzymamy za słowo.Widzę, że sam Pan wie iż
            temat jest ponad wszelką dyskusją.A za determinację (?), którą wyraźnie
            zauważyłam - ukłon :)
            • kay36 Re: do Wizytki 17.08.05, 19:28
              przyjrzyj sie interpelacją radnych, teraz w serwisie są ich zapytania i
              odpowiedzi. Zobacz o co się ci niektórzy pytali, a teraz jest kampania i
              niektórzy mieli to w głowie od dawna.
              bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11264&soid=690E739F833140CCA4A7B525BBE836A9
              bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11264&soid=C80CFF95DEC04DCC945F37C1B19530EE
              bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11264
              Co do hospicjum to sprawa jest skomplikowana,szczegónie jeżeli chodzi o sejmik
              samorządowy, UM za pieniądze podatników może sfinansować dzieci z naszego grodu
              gryfa, a tam maja być dzieci z województwa, a to sejmik ma na to dać
              pieniądze. Pieniędzy jest mało na nasze dzieci z miasta, inne gminy nie chca
              ich dać, nie mówiąc o sejmiku i taki jest ten problem. miasto ma dać budynek,
              ale inne kwestie finansowe są pod znakiem zapytania, w tej materi niestety jest
              problem, czy będą tam dzieci sczecińskie czy z województwa - dlatego miało być
              porozumienie, ale nie można obciążąć tylko miasta. To jest wygodne w kampanii
              politycznej, bo radni wiedzą w czym rzecz, a kampania to kampanie.
              • Gość: wizytka Re: do Wizytki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 19:41
                Poczytałam :(
                Albert mnie dzisiaj zapytał czy jestem doświadczona. No cóż, można byc
                doświadczonym i nadal naiwnym ?
              • arkadiusz_litwinski Re: do Wizytki 17.08.05, 19:44
                kay36 napisał:

> przyjrzyj sie interpelacją radnych, teraz w serwisie są ich zapytania i
                > odpowiedzi. Zobacz o co się ci niektórzy pytali, a teraz jest kampania i
                > niektórzy mieli to w głowie od dawna.
                > bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11264&soid=690E739F833140CCA4A7B525BBE836A9
                > bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11264&soid=C80CFF95DEC04DCC945F37C1B19530EE
                > bip.um.szczecin.pl/showpage?chapter=11264

Informuję jedynie o swoim stanowisku i - jak sądzę - dobrych prognozach w tej
                sprawie. Gdybym chciał - co byłoby podłe - wykorzystywać ten temat do walki
                polityczno-wyborczej być może pokusiłbym się o hepening, plansze z cyframi itd.
                Jestem zwolennikiem załatwiENIA tego problemu a nie ciągłego ZAŁATWIANIA.W
                żadnym zakresie nie przypisuje sobie zasług w tym zakresie.Podziwiam ludzi,
                którzy bez rozgłosu pozostając w cieniu próbują dać potrzebującym jak najwięcej
                światła, jak najwięcej ulgi.

> Co do hospicjum to sprawa jest skomplikowana,szczegónie jeżeli chodzi o
                sejmik
                > samorządowy, UM za pieniądze podatników może sfinansować dzieci z naszego
                grodu
                >
                > gryfa, a tam maja być dzieci z województwa, a to sejmik ma na to dać
                > pieniądze. Pieniędzy jest mało na nasze dzieci z miasta, inne gminy nie chca
                > ich dać, nie mówiąc o sejmiku i taki jest ten problem. miasto ma dać budynek,
                > ale inne kwestie finansowe są pod znakiem zapytania, w tej materi niestety
                jest
                >
                > problem, czy będą tam dzieci sczecińskie czy z województwa - dlatego miało
                być
                > porozumienie, ale nie można obciążąć tylko miasta.

Są pewne kwestie, gdzie Szczecin musi od zaraz zachowywać się jak przystało na
                stolicę regionu.To zobowiązuje.

To jest wygodne w kampanii
                > politycznej, bo radni wiedzą w czym rzecz, a kampania to kampanie.

Tak jak we wstępie, nie mieszajmy do tego wyborów. Dopilnujmy by w połowie
                września sprawa była pozytywnie załatwiona.
                • Gość: wizytka Re: do Wizytki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 19:56
                  OK dzięki
                • kay36 Re: do Wizytki 07.09.05, 23:19

arkadiusz_litwinski napisał:

Tak jak we wstępie, nie mieszajmy do tego wyborów. Dopilnujmy by w połowie
                  września sprawa była pozytywnie załatwiona.

A jutro jest komisja zdrowia, miała być wczesniej tylko przewodniczacy zajęty.
                  Jutro jest 08.09.2005r.
                  • Gość: wizytka Re: do Wizytki IP: *.teleton.pl 08.09.05, 07:26
                    Kay dzięki.

Panie Arkadiuszu - czekamy
                    • albert_c Re: do Wizytki 09.09.05, 20:51
                      Gość portalu: wizytka napisał(a):

> Kay dzięki.
                      >
                      > Panie Arkadiuszu - czekamy

* Wizytko na co?

chyba jest ok.
                      • Gość: wizytka Re: do Wizytki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 22:01
                        Czy ja coś przeoczyłam ? To juz mają te 200 tys na remont ? W Kurierze
                        napisali, że lokal i owszem, a co do pieniędzy to jeszcze nie wiadomo.
                        • albert_c Re: do Wizytki 09.09.05, 22:03
                          Gość portalu: wizytka napisał(a):

> Czy ja coś przeoczyłam ? To juz mają te 200 tys na remont ? W Kurierze
                          > napisali, że lokal i owszem, a co do pieniędzy to jeszcze nie wiadomo.

* no kasy to nie maja, ale ja mysle ze trzeba poczekac na sesje RM - Arek mowi
                          ze kasa bedzie.

Wiem ze dzis zbierali kase podczas koncertu na Deptaku - chyba na ten cel
                          jezeli dobrze zarejestrowalem.
                          • kay36 Re: do Wizytki 10.09.05, 07:21
                            Arek mówił, że będzie to załatwione do połowy września, a sesja, będzie po
                            wyborach, a co do lokalu to jeszcze nie jest załatwione tak do końca. jak wy
                            czytacie. W akcje charytatywne to działalność społeczna stowarzyszeń, grup
                            ludzi i na tym raczej nie powinno sie polityki robić. Owsiak nie został posłem,
                            czy senatorem, bo to dla niego inna bajka. Natomiast popatrzcie na plan komisji
                            zdrowia, nie zajmuje się tym tematem. Poczytajcie sobie interpelacje radnych i
                            plany jazdu komisji zdrowia + gazety.
          • Gość: marian paździoch Re: panie radny litwiński IP: 62.69.200.* 17.08.05, 20:27
            takich jak ta informacji mam nadzieję oczekiwać od radnych.

dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

mp

• antyknajak-13 Re: Hospicjum nie dostanie 200 tys 09.09.05, 21:32
        >Może to natomiast być podstawą do negatywnej oceny wykonia budżetu i odmowy
        >udzielenia mu absolutorium za 2005.

No własnie. No to dlaczego tego nie zrobicie ?
        • Gość: zona pijaka Re: Hospicjum nie dostanie 200 tys IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.09.05, 08:36
          Czytam ten post z obrzydzeniem. Pojęcie hospicjum w srodowisku szczecińskim
          funkcjonuje od wielu lat. Hospicjum szczecińskie to twórcy: ks. Marek Kujawski,
          wielokrotnie go odwiedzający i wspomagający Marian Jurczyk, to setki osób
          pracujących aktualnie społecznie w wolontariacie.

Zamiast stać ponad podziałami politycznymi w tej sprawie - niestety na tym
          forum zaczyna się grać w obrzydliwą politykę, posiłkując się wymyślonym
          problemem 200 tys zl na nowe hospicjum, w nowej lokalizacji - niezależne, a
          wręcz wrogie wobec naszego prezydenta. I kto najwięcej szczeka? Ja zwykle
          jakieś hieny, bazujące na ludzkim nieszczęściu - w osobach wyżej postujących.
          Ot np Litwinski, czlowiek który nigdy w życiu nie odwiedził żadnego
          umierającego, nigdy nikomu nie podał nawet szklanki wody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka