Gość: cezary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 19:57 oj tak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szczecinianka Re: Park Kasprowicza IP: *.aster.pl 12.11.05, 10:00 czy ktos ma pomysł od czego zaczac wielka inicjatywe przywrócenia Parkowi Kasprowicza jego dawnej swietnosci? Moze warto sprobowac?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: Park Kasprowicza IP: *.devs.futuro.pl 12.11.05, 10:09 na stronie UM jest plan koncepcyjny Parku Ksprowicza, z tego co pamiętam to miałby powstać duży budynek gastronomiczno-usługowy tuż obok amfiteatru (podobny również gabarytowo) , zamiast jednej fontanny na Rusałce -kilkanaście itd... fajnie jakby odbudowali wieże to by było coś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczeciniak Re: Park Kasprowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 10:34 1. Na Rusałkę sprowadzić z 50 łódek. Radośni odwiedzający oprócz przegonienia wszelkiego ptactwa wodnego zagospodarują wysepkę - zadeptując ją na klepisko. Potem, już bez karczowania postawimy budki z piwem (esteticzne). 2. Modehpolmo. Mają już wprawę w zagospodarowywaniu terenów rekreacyjnych, zabytkowych - vide blokowisko przy ul. Moniuszki. Wywalą jakiś solidny budynek rekreacyjno-rozrywkowo-mieszkaniowo-widowiskowo- kulturalno-biznesowy. 3.Przedsiębiorcy z Al.Fontann od Orłów do samego Lasku Arkońskiego postawią po obu stronach głównej alejki budki z piwem i grille. Koniecznie grille!! 4.Proszę o następne pomysły. 5.Będzie wreszcie pięknie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zona pijaka Re: Park Kasprowicza IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.11.05, 11:31 Gość portalu: szczeciniak napisał(a): > Mają już wprawę w zagospodarowywaniu terenów rekreacyjnych, zabytkowych - vide blokowisko przy ul. Moniuszki. Teren rekreacyjny przy Moniuszki? Jakim cudem? Kto tak sobie wymyślił. Jeśli już to mam lepszy pomysł. Postawić tam kosmodrom, nie moje - to se moge planować. Przed chwilą właśnie zaplanowałam sobie.. puszczenie bąka. I co, i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczeciniak Re: Park Kasprowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 11:36 Udało ci się. Fetor na całym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: Park Kasprowicza IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 11:30 u mnie nie smierdzi...ale ja do chaszczy na Gontynce mam daleko:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.F. Re: Park Kasprowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 12:20 Patrzę ze zgrozą na dewastaję zieleni przy pomniku "aniołka" i jeśłi park im. Kasprowicza miałby tak samo być "restaurowany" to ja, jako mieszkaniec miasta - kategorycznie wyrazam sprzeciw. Piękne dzrewa, których nie zniszczyły żadne protesty robotnicze i żadne manifestacje w Szczecinie - niszczą koparki i na zlevenie uzredu maista realizujac jakiś obłedny pomysł jakiegoś idioty, który granit i płyty przedkłada nad trawniki i drzewa. Przy pomniku konnego kondotiera -(pl. Lotników) inny "geniusz" architektury zdewastował nie tylko zieleń ale i cała przestrzeń urbanistyczną. Mamy nier wiadomo co, jakąś "nieckę" wyłożona koską granitową i zasypaną niespzratanym chyba nigdy podtłuczonym szkłem. Ani to ładne, ani użyteczne, ani świadczące o jakimkolwiek pojęciu o ładzie przesztrennhym, harmonii czy estetyce! To samo będzie za chwilę między Brama Królewska a koścółkiem Piotra i Pawła. Takich bzdedów z urbanistyki i architektury - dawno nie widziałem. Ograniczanie enklaw zieleni - to wiecej smogu,zapytelnia i zanieczyszczeń powietrza które wdychamu, chodząc po ulicach szczecina - to zwiększenie zachorowańn na atmę, alergie itp. Mówiąc wprost - niszczenie bezmyślnie, jak w tch przypadkach nawet niewielkich przestrzeni z drzewami czy trawnikami - skazuje mieszkańców na wieksze zagrozenie zdrowia a państwo - na większe koszty leczenia. Megalomania i pomnikomania w iście radzieckim stylu - nikomu niczego dobrego nie neisie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Park Kasprowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:21 Czy w Szczecinie jest wogóle ktoś, kto autentycznie kocha Przyrodę, rozumie ją i ma władzę decyzyjną?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Park Kasprowicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 11:03 Sądzę, że wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haritka Decydent IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 15.11.05, 11:28 Ktos zapewne jest kto kocha przyrode i Szczecin, ale prawdopodobnie jest samotny w UM bo to nie przynosi zysku. Moze jakis naukowiec z Akademi Rolniczej lub zespól mogliby cos zaproponowac sensownego ludziom z UM. Prezydent chyba bardzo lubi zielen jesli mieszka na dzialce. Kiedys uczyla mnie biologii Urszula Grinn ( Akademia Rolnicza) ktora kochala Park Kasprowicza i znala tam kazde drzewo. Podobno pprzed wojna ten teren byl perelka Szczecina ,wiec po co wymyslac cos nowego jak mozna cofnac sie do starego a dobrego( sa jakies plany, zdjecia) Przeciez nawet ja pamietam tzw Różankę. serwisy.gazeta.pl/cjg/1,64848,2742115.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: Decydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 11:34 Radny J.Wijas w kampanii obiecywał coś z tym zrobić, może zwrócmy sie do niego???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haritka J.Wijas IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 15.11.05, 14:27 jedrzej.wijas@sld.zachpomor.pl Kiedyś chodziłam do UM w sprawie pewnej inicjatywy obywatelskiej dotyczacej budowy pewnego obiektu sportowego ( boisko ale nie boisko:))) oczywiscie wszystko bylo pieknie nawet dostalismy wskazanie 5 terenow na lokalizacje obiektu - pech ,ze byl to okres wyborow samorzadowych i zostalismy normalnie wykorzystani:)) Przyszedl Jurczyk i widze ze temat znow jest walkowany ale bez efektu. Poniewaz znow zblizaja sie wybory wiec mam pewne watpliwosci. Mimo wszystko jestem za by cos z tym zrobic bo Park Kasprowicza to miejsce jedyne w swoim rodzaju a w polaczeniu z Laskiem Arkonskim wrecz niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: J.Wijas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 07:49 Naprawdę boję się, żeby debilni (i sprzedajni) decyudenci nie zabudowali tego parku tak jak pisze powyżej "szczeciniak" Odpowiedz Link Zgłoś
enancjo Re: Park Kasprowicza 21.11.05, 13:01 .. moim zdaniem powinien powstac jakis Zarzad/fundacja Parkow, Terenow Zielonych i rekreacyjnych Miasta Szczecina .. gdyz temat Parki / Rzeka / Jeziora itd .. sa ze soba powiązane i nalezy doprowadzic tak jak przed wojna do powstania jednorodnej koncepcji .. .. a skad pieniadze?? .. oprocz kasy ktora ma miasto istnieje system sponsorow .. tak jak w ZOO .. np .. tablica informujaca, ze Ogrod Rozany zostal odtworzony i jest utrzymywany dzieki takim a takim sponsorom ... wieza Q zostal odbudowana dzieki .... itd itp .. oprocz tego unikatowy charakter parku moze spowodowac ze napewno znajdzie sie troche pieniazkow z UE .. oraz moga powstac tereny ktory spowoduja ze dochody beda z samego parku i istniejacych w nim kawiarni i innych przedsięwziec ( biegi parkowe i inne podobne imprezy )... .. pierwotne wszakze jest wydzielenie organizacyjne .. gdyz wobec innych problemow miasta .. stan parkow jest i przez wiele lat bedzie marginalny .. Enancjo Odpowiedz Link Zgłoś