Dodaj do ulubionych

Niezbędnik inteligenta

17.09.05, 11:54
Pokazał się kolejny (w POLITYCE), mnie zainteresowały (jak na arzie, co art.
Antonio Negri - jeszcze przede ną) dwa artykułu, jeden o Józefie Ratzingerze
i jego stosunku do korelacji rozumu z wiarą, oraz rozmowa z prof. Kleiberem
nt modelowania zjawisk.
A co was zainteresowało?
Obserwuj wątek
    • Gość: s Re: Niezbędnik inteligenta IP: *.udn.pl 17.09.05, 13:13
      Gó.. bo to gó.. jest dla ćwierćinteligentów. Nie będzie polityka kształtować
      mojego intelektu bo jest na to za głupia i zawsze była fałszywa.
      • kurde.felek Re: Niezbędnik inteligenta 17.09.05, 14:16
        A czytałeś choć jeden z artykułow?
        Bo mnie, tego ćwierćinteligenta, jak twierdzisz, bardzo by interesowało, co
        taki pełen inteligent jak Ty sądzi np. o opiniach prof. Friszke o Rakowskim i
        jego dziennikach, albo czy podzielasz opinię Ratzingera nt. kryzysu
        chrześcijaństwa.
        • znacznik Re: Niezbędnik inteligenta 17.09.05, 14:36
          W zasadzie to s ma racje.Dla pełnych inteligentów,a nawet dla inteligentów 1,5
          ,takich jak s,sa o wiele bardziej opiniotworcze pisma.świat seriali,pani domu,i
          kilka innych.
    • Gość: XXL Re: Niezbędnik inteligenta IP: 212.14.58.* 17.09.05, 15:42
      Wiesz KK samo wydawanie takiego "Niezbednika Inteligenta" mnie już odrzuca.
      Że niby co Polityka i ta cała reszta to superinteligenci. Ja mam swoje zdanie i
      nie będzie mi ktoś czegoś narzucał ani sugerował a nie już Polityka
      • Gość: K.F. Re: Niezbędnik inteligenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 16:44
        Śmieszy mnie ta taka manifestowana niecheć do POLITYKI.
        Tytuł "Nezbędnik inteligenta" jest prowokujacy, to fakt, ale kto jak kto, ale
        to periodyki prestizówe i opiniotwórcze - społeczno-polityczne i kulturalne -
        są tą płaszczyzną, gdzie można prezentować cudze poglądy, prowokwać dyskusje i
        zmuszać ludzi do myśłenia.
        Przecież POLITKI i jej "niezbędnik..." nie narzucają nikomu swego zdania.Jedyne
        prezentują, to co zdaniem pismem jest warte zwrócenia uwagi.
        I jeśli jak dzisiaj, pismo proponuje mi rozmowę z Antonio Negri, włoskim
        filozofem, nb.oskarżonym o terroryzm, pod dosć prowokujacym tytułem - "Wyznania
        nawróconego marksisty - kamikadze w imperium bez granic", chętnie poczytam, bo
        chyba nie ma poza nim jakiegoś innego tej klasy ...rewolucjonisty w Europie.
        Warto chyba jest znać poglądy kogoś, kto 4 lata temu wraz prof. Michaelem
        Hardrem wydał w prestiżowym Harvard University Press swoje "Empire". dzieło
        przyrównywane do "Kapitału Marska i wywołujace potęzną debatę w Europie i USA.
        Zwłaszcza, że ten włoski filozof-marksista, profes z Padwy ma korzenie czysto
        katolickie i z Alcji Katolickiej przesiadł się do najsilniejszej partii Włoch,
        do ...komunistów. Siedział w więzieniu. Zarzucono mu uzdiał w spisku i
        potrwaniu Aldo Moro, premiera i szefa chrześcijańskich demokratów. Czerwone
        Brygady ...skazały go na smierć i do jego celi trafił wytypowany zabójca. Ale
        się zapryzjaśnił z ogiarą i z mordu nic nie wyszło. Mimo to w 1983 r, po
        wysjćiu z kicia ...trafia do włoskiego parlamentu z ramienia Partii Radykalnej,
        po 4 miesącach traci immunitet. We Francji, gdzie wyjechał prezydent Mitterand
        dal mu azyl a Sorbona etat. W tym samym czasie Włosi skazali go na na 30 lat
        więzienia za kierowaniem spiskiem antypaństwowym.. Potem zamienili mu na 13,5
        lat. Negri nagle w 1997 r wrócił do Włoch ,trafił znowu do kicia, rok
        pzresiedział, 4 lata w łagodniejszych warunkach, mógł pracowac poza wiezieniem.
        Wolność ozyskał w 2003 r. napisał kolejną skiążke ze swoim
        współautorem "Wielkosć - wojna i demokracja w epoce impreium (wydaną w zesżłym
        roku. Mieszka w Rzymie, ma 72 lata.
        Jak sądzisz, czy czytając rozmowę z takim facetem - coś tracisz, POLITYKA
        narzuca Ci jakieś poglady?
        Nie bądź niemądry XXL.
        Ludzie plują na lewicę, nawet nie mając pojęcia jakie są odmiany lewicy w
        Europie, do jakich skrajoności potrafią one docierać.
        Jak reagują na nie rządy, politycy, świat nauki i zwykli ludzie.
        Wkopaliśmy się w ten nasz śmierdzący swoistą gnojownica grajdoł i uważamy, że
        jesteśmy najmądrzejsi w Polsce, Europie, na świecie i w kosmosie nawet.
        • kiciara11 Re: Niezbędnik inteligenta 17.09.05, 17:33
          odkad jedna z gazet dla kobiet wprowadzila w tytule stwierdzenie "Magazyn dla
          kobiet inteligentnych" przestalam je kupowac. Do Media Markt tez przestalam
          chodzic jak uruchomili reklame "Nie dla idiotow"
        • felix_edmundowicz Re: Niezbędnik inteligenta 17.09.05, 17:48
          tarfiłaś kulą w płot KF
          lewicowość to nie jest odpowiedź na życie w sensie intelektualnym
          TE słowa:
          Wkopaliśmy się w ten nasz śmierdzący swoistą gnojownica grajdoł i uważamy, że
          > jesteśmy najmądrzejsi w Polsce, Europie, na świecie i w kosmosie nawet.
          to pasują do jednego wielonikowca z naszego forum znanego z przydługich
          przemądrzałych postów.
          co do Antonio Negri ,komunisty który uważał przemoc za remedium na bolączki
          społeczeństwa, to uważam egzaltowanie się przemyśleniami 17 września,kiedy w
          praktyce je zastosowano 66 lat za co najmniej nie na miejscu i nawine,ale
          groźne.
          i od kiedy ineteresujesz się chrześcijaństwem?
          jako inteligent powinnaś ubolewać że rzekomy wybór na sekretarza generalnego
          ONZ twojego ulubieńca nie stał się nośnym medialnym tematem.
          Bo to najzwyklejsza bujda jest i wystawia świadectwo temu kto te banialuki
          wypowiada.
          Rola inteligenta nie jest odtwórcza,raczej winna dać odpór tym którzy sieją
          nieprawdę i oszustwo,tak jak na deptaku w pseudo-pra-wyborach gdzie udalo
          się "wywalczyć"28,5 % poparcia dla SLD.
          Tutaj inteligencie pokaż pazury,gdzie oszukują!a nie chowaj głowy w łamy
          niezbędnika!
          • Gość: wizytka Re: Niezbędnik inteligenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 18:07
            No dobra kochani, to ja chyba na spacer pójdę bo piękne słońce świeci.
            A słneczniki w moim wazonie są całą mądrością tego świata :)
          • Gość: suwak Re: Niezbędnik inteligenta IP: 217.153.6.* 17.09.05, 18:45
            .. "masz rozum - polegaj na nim - nie daj sobą manipulować".. bo..
            .."wszyscy ludzie są mądrzy: jedni przedtem drudzy potem"..

Poznałem siebie - dziś już wiem -nie zaliczam sie do inteligencji, bo nie
            czytam Polityki, GW Trybuny Naszego Dziennika Nie Wprost i wielu wielu innych
            wydawnictw, nie znam Antonio Negri a na słowo komunizm tak jak na faszyzm,
            stalinizm, polpotyzm itd reaguję wysypką. Mam rozum, jeśli rozum ma związek z
            mózgiem... a ja mózg mam i z tego bardzo się cieszę...
            Właściwie nie rozumiem /no bo choć go mam, nie jestem inteligentny/, co to
            właściwie jest ta inteligencja??? moze ktoś poda jakąś sensowną definicję,może
            jakiś drobny filozoficzny wywodzik??..
            bo do tej pory rozróżniałem 'inteligencję pracującą' i mniej więcej wiedziałem
            kto to taki inteligent pracujący... a są np. tacy inteligenci nie pracujący??

coś jeszcze wiem: /za A. Camus/ - "ludzie są bardziej dobrzy niż źli".. i
            /za św Tomaszem z Akwinu/ - "człowiek jest właściwie tym, czym czyni go rozum"
            pozdrawiam inteligentów
            • e.beata Re: Niezbędnik inteligenta 17.09.05, 22:41
              inteligentny to nie to samo co inteligencki.
              Tak jak wykształcony to nie to samo co mądry.
          • Gość: Felek do Felka Re: Niezbędnik inteligenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 20:24
            Alez drogi Immienku, właśnie skończyłem czytanie wywaidu z Negri, jest
            nadzwyczaj interesujacy. Wcale nie uważa, że pzremoc jest remedium na wszelkie
            bolączki.
            Chyba się obsmieje, jestem chrześcijaninem , więc się chrześcijaństwem
            interesuję, czy to dziwne?
            Nie jestem katolikiem a mimo to, od dawna czytam pozycje Ratzingera i ciekawią
            mnie jego wypowiedzi, jest kontrowersyjny, ale cholernie inteligentny i ma
            interesujące podejście do niektórych spraw.
            Człowieku, a co mne obchodzą jakieś tam rzekome wybory kogoś tam na szefa ONZ.
            Jak wybiorą to się wypowiem, albo i nie.
            A już zupełnie mnie nie rajcują zabawy przedwyborzce typu meetingi na ul.
            Bogusława, prawybory we Wrzesni itp. Jutro pofatyguje się wpradzie na meeting
            przedwyborczy Warcisława Kunca, ale połsuchać koncertu i 3-ch tenorów, a nie
            agitki na rzecz PSL-u.
            Dlaczego mnie klasyfikujesz i szufladkujesz?
        • Gość: XXL Re: Niezbędnik inteligenta IP: *.internet.v.pl 17.09.05, 18:39
          Ja KF nie uważam że lewica jest zła ,wręcz przeciwnie mając radykalnie odmienne
          poglądy podziwiam lewicę, jej umiejętości manipulowania,kreatywność jej
          członków i umiejętność osiągania celu(ów).
          Tak również nie wszystko co było za "komuny" było złe i niepotrzebnie zostało
          zniszczone przez zarozumiałą prawicę. Jak tak będziemy robili że na zgliszczach
          czegoś co było będziemy budować nowe to my z tego jak to nazwałes "śmierdzącego
          gnojowicą grajdoła" nigdy nie wyjdziemy.
          A co do naszej narodowej mentalności to już raz pisałem na tym forum że my
          naród polski mamy skłonności samobójcze,skłonności do samounicestwienia nie
          myślimy o przyszłości jako naród polski tylko kategoriami parti i ciągła ta
          nostalgia za przeszłością. Czasu nie da rady cofnąć, duchy historii czy to
          dobre czy złe odeszły w niebyt ,i po jaką cholerę ciągle rozdrapywać rany.
          Chwała naszym zasłużonym przodkom ale na Boga ile można żyć w nienawiści do
          luidzi co zrobili tyle zła w naszym kraju!
          Co do Polityki czytuję czasami, chociaż preferuje Przekrój ale i tam czasami
          drażnią mnie takiego typu tytuły jak "Niezbednik inteligenta"
          Pozdrawiam
          • felix_edmundowicz do xxl 17.09.05, 20:07
            też przekrój
            czy ty XXL nie jesteś moim alter ego
            poza jednym
            uważam że lewica w senscie intelektualnym w Polsce nie istnieje,nie jest
            żywa,nie tworzy nowych idei.Jak powiedział celnie Cimoszewicz jest konsumentem.
            Co widać właśnie w cytatach ,zapożyczeniach jak np nie pytaj co Polska ma
            zrobić dla ciebie,miałem (miałam) sen etc. jest to pewna miałkość.
            Z dorobku intelektualnego 4 lat kadencji SLD uważam za jedną dobrą: pomysł
            Kołodki z oddłużeniem ....ale wyszło jak zwykle.A Kołodkę ,tygrysa,SLD odrzucił
            jako obcy przeszczep.
            Zbyt wielu młodych i nie młodych wejscie do UE nakłoniło do opuszczenia kraju
            gdzie nie ma dla nich posad,a na nich sprawdziliby się znakomicie ! tylko
            dlatego że muszą je dostać z nadania partyjnego
            poruszam sszczególnie drastyczny przykład w Książnicy,i to w świetle
            przekombinowanych prawyborów na deptaku. Ta sama osoba,a zupełnie inna dynamika
            działania.
          • Gość: K.F. Re: Niezbędnik inteligenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 20:28
            XXL - ten tytuł :"Niezbędnika" jest prowokujący, ale materiału w nim bywają
            (nie wszystkie) całkiem, całkiem ,,,
            Podizelam Twoje opinie, pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka