jacek.zienkiewicz 22.09.05, 17:20 Co prawda to prawda. PiS proponuje populistyczne rozdawnictwo w stylu SLD i Samoobrony. Tylko czym chce to sfinansować? JZ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: witek Bardziej podoba Ci się SLD???? IP: *.espol.com.pl 22.09.05, 20:10 Jeżeli jesteś z tych Zienkiewiczów, którzy byli bardzo dobrze poukładani z niejaką M.Trybuchowicz z urzędu marszałkowskiego, która była wybitna specjalistką SLD od zdobywania funduszy na kampanię dzięki pracy w urzędzie marszałkowskim (cały Szczecin huczy od informacji, że wymuszała kasę od firm, które miały płacić za korzystanie ze środowiska - nawet była sprawa w prokuraturze ale czerwoni zamknęli usta prokuratorowi), a jej mąż był sekretarzem szczecińskiego SLD to rzeczywiście nie dziwi Twoja niechęć do PiS. Przecież oni na pewno będą od nowa prostować kręgosłupy prokuratorom i wówczas pozamykane wcześniej na rozkaz SLD sprawy w prokuraturach zaczną się od nowa. Oby jak najszybciej. Co do PO to oni wogóle nie mają odwagi zaprezentować swojego programu wyborczego z obawy utraty wszelkiego poparcia społeczeństwa. Te parę haseł, którymi karmią media (typu 3x15) to są rzeczywiście slogany. Nic merytorycznie nie chcą owiedzieć o swoim programie. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Bardziej podoba Ci się SLD???? 22.09.05, 23:32 Szanowny Witku, sympatyku kolegów z PIS! SLD mi ma się podobać??? Chyba urwałeś się z choinki. Czy jestem z tych Zienkiewiczów o których pytasz? Jestem z tych, bo panią Trybuchowicz znają moi rodzice (mieszkają pod Gorzowem). Tyle, że nie wiem co to oznacza że jesteśmy z nią poukładani? PIS pewnie będzie prostować kręgosłupy, ale gospodarczo pod ich rządami będziemy się "ścigać" w biedzie, bezrobociu i marazmie z europejskimi ogonami. Szeryfem można być, ale nie w gospodarce. Poza tym kim jesteś i co Ty możesz o ekonomii powiedzieć? Znasz tą tematykę choć trochę? A co do programu PO to poczytaj sobie na stronach www.platforma.org/index.php/oplatformie/program www.janrokita.pl/ Jeżeli przeczytasz i nadal będziesz uważał, że PO nie ma programu to znaczy że nie rozumiesz tego co czytasz. Ale wtedy pytaj chłopie, to Ci wyjaśnię i może zrozumiesz. A kto pyta nie błądzi, co właśnie Tobie się przytrafiło. Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
sid15 Zaremba 22.09.05, 23:03 Lepiej powiedz filozofie dęty ile ty miejsc pracy stworzyłeś w swoim życiu? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 22.09.05, 23:06 Drogi Sid, Jeśli o mnie chodzi to aktualnie osobiście zatrudniam 8 osób. Ale bywało dużo więcej. Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 22.09.05, 23:17 A to już musisz go sam osobiście. Albo mailem poprzez stronę www.zaremba.org.pl Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Zaremba 22.09.05, 23:24 filozof dęty się nie tworzy :) jeno filozofuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 22.09.05, 23:34 W życiu potrzebni są i twórcy i filozofowie ;-) Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Zaremba 22.09.05, 23:39 Jasne ale teraz potrzebujemy twórców, filozofowie na urlop :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 22.09.05, 23:40 To głosujcie na twórców. I tacy sa na liście PO. Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Zaremba 22.09.05, 23:40 Panie Jacek, masz Pan swoje WWW ? Poczytam z chęcią coś Pan natworzył ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 22.09.05, 23:43 Proszę bardzo panie HotCat www.jacek-zienkiewicz.pl/ Miłej lektury. Pozdrawiam JZ PS. Strona nie jest kompletna ale najważniejsze rzeczy są. Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Zaremba 22.09.05, 23:54 no całkiem nieźle, może ta preferencyjna na poziomie 5% trochę nie pasi, ja bym skasował ją , CIT jak na mój gust też trochę za mały ale ogólnie sensownie to wygląda, niedużo ale konkretnie, doswiadczenie też niezłe, musisz się Pan Panie Jacek "yntensywniej" promować ;) Pozdrawiam, życzę powodzenia, może i ja się skuszę i postawię krzyżyk na Panu :) W końcu jedyny równolatek z PO :) A tak przy okazji, po jaką cholerę tak radykalnie obnizać stawkę CIT-u ? Jakie masz Pan argumenty ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 23.09.05, 00:20 Panie HotCat wybacz Pan ale odpowiem jutro bo żona mi właśnie korki wykręca. Sorki, pozdrowionka i do jutra. JZ Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 23.09.05, 23:40 Witam Panie HotCat. Odpowiadam zgodnie z obietnicą (trochę późno, ale lepiej późno niż wcale :-) Apropos tekstu na mojej stronie to zaznaczam że nie jest to program PO tylko moje przekonania, przy czym kierunek mamy wspólny. Czemu taki niski CIT i stawka preferencyjna? Ano uważam że obywatele w swojej znakomitej większości zdecydowanie lepiej będą zarządzać swoimi pieniędzmi niż urzędnicy państwowi, redystrybując zabrane nam pieniądze poprzez podatki. Dlatego czym niższe i czym mniej podatków tym lepiej, bo i Państwo może i musi być wtedy tańsze. Poza tym stalibyśmy się najatrakcyjniejszym krajem dla wszelkich inwestycji, przedsięwzięć gospodarczych i co bardzo ważne osób prywatnych z dużymi pieniędzmi (pamięta pan exodus najbogatszych Brytyjczyków do Francji w latach 60-tych lub Szwedów gdziekolwiek poza Szwecję w latach 70- tych?). Ci bogaci rentierzy są o tyle ważni, że nie zajmują np. miejsc pracy, nie oczekują pomocy socjalnej itd. a za to wydają pieniądze i to dużo pieniędzy. Pobudzają konsumpcję i potrzeba dla nich to i owo wyprodukować. A stawka preferencyjna na podstawowe towary i usługi, żeby faktycznie ubożsi nie tylko nie stracili, ale i zyskali. A podatek katastralny bo bogatszych na to stać i dokładnie wiedzą ile zapłacą. Ale to co napisałem to cel (chyba że uda się Polaków przekonac i zlikwidowac PIT i CIT całkowicie, ale to mało prawdopodobne). A droga dojścia mogłaby być następująca: W roku 2006 CIT i PIT np. 16-18% w 2007 14-16 w 2008 12-14 a w 2009 10-12 Stopniowe schodzenie ze stawki podatku liniowego pozwoli nie robić rewolucji w budżecie i konieczne oszczędności osiągnąc stopniowo, a efekt zachęty dla kapitału i inwestorów powinien być osiągnięty, ponieważ inwestycje przynoszą zyski po roku dwóch czy trzech, czyli w tym przypadku w okresie najatrakcyjniejszym podatkowo właśnie w Polsce. Tyle że Sejm musiałby zagwarantować ustawowo taki scenariu obniżek. I co Pan na to Panie HotCat. Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Zaremba 23.09.05, 23:55 ja bym to kupił ale czy zakłada Pan , że wpływy z podatków pośrednich zrekompensują wpływy do budżetu z tytułu CIT i PIt ? PKB musiąłby nieustannie iść w górę, na dodatek prawdopodobnie zmniejszeniu ulegnie podstawowa stawka VAT-u, w ciemnych barwach widze tak radykalne obnizenie. Pomimo zbieżności poglądów , optuje za wersją liniowy =>15 z pierwszą obniżką do 17%, jak wygląda to w USA ? Irlandii, UK ? nie słyszałem o tak niskich podatkach ( może jestem w błędzie ). Stawka preferencyjna w świetle dyrektyw unijnych ? Czy nie musimy sie liczyć z jej zniesieniem ? Podatek katastralny ? Brrrrr :) ak wspomniałęm , argumenty przemawiają, choć obawiałbym się o bezpieczeństwo budżetu przy tak niskich stawkach. Wydatki "sztywne" są chyba zbyt mocno rozdęte aby wytrzymały tak mocną obnizke przy jednoczesnym obniżeniu podatków pośrednich. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 24.09.05, 17:58 Panie HotCat, Dla zobrazowania omawianego przez nas tematu: Lp.Ustawa budżetowa na 2005 rok w tys. PLN 1 D O C H O D Y O G Ó Ł E M 174 703 733 100,00% 2 DOCHODY PODATKOWE 155 285 919 88,89% 3 Podatki pośrednie 116 980 663 66,96% 4 1.1 Podatek od towarów i usług 73 663 419 42,16% 7 Podatek dochodowy od osób prawnych 14 690 619 8,41% 8 Podatek dochodowy od osób fizycznych 23 614 637 13,52% 19 WPŁATY DO BUDŻETU Z UNII EUROPEJSKIEJ 2 705 200 1,55% oraz ... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 24.09.05, 18:00 Lp.Ustawa budżetowa na 2005 rok w tys. PLN 1 WYDATKI OGÓŁEM 209 703 733 100,00% 2 DOTACJE I SUBWENCJE 96 135 442 45,84% 10 ŚWIADCZENIA NA RZECZ OSÓB FIZYCZNYCH 21 944 886 10,46% 11 WYDATKI BIEŻĄCE JEDNOSTEK BUDŻETOWYCH 43 620 454 20,80% 14 WYDATKI MAJĄTKOWE JEDNOSTEK BUDŻETOWYCH 10 199 061 4,86% 19 OBSŁUGA DŁUGU PUBLICZNEGO 26 465 403 12,62% 22 ŚRODKI WŁASNE UNII EUROPEJSKIEJ 10 220 687 4,87% Zakładam radykalnie w wydatkach (ale tylko pseudosocjal i biurokracja) i ostrożnie w przychodach (tylko VAT, CIT i PIT): 1. Znaczne zmniejszenie wydatków budżetowych (szczególnie poz. 10, 11 i 14) o około 20 % w pierwszym roku do 40-50 % docelowo (racjonalizacja socjalu o 4-5 mld zł - poz. 10 i wreszcie oszczędności z administracji 10-12 mld w 1 roku do 20-25 mld zł w następnych latach - poz. 11-14). 2. Razem oszczędności 12-15 mld w 1 roku do 25-30 mld w latach następnych. 3. Początkowo spadek a póżniej stopniowy wzrost dochodów w pozycji 4 (wpływy z VAT) 1 rok spadek o około 5-10 mld, nastepne lata powrót do poziomu i wzrost. 4. Niewielki spadek i stopniowy wzrost dochodów w pozycjach 7 i 8 (CIT i PIT) 1 rok CIT spadek o około 2-4 mld, nastepne lata powrót do poziomu i znaczny wzrost, 1 rok PIT spadek 4-6 mld zł i następnie stopniowy powrót i wzrost. 5. Razem 1 rok spadek 6-10 mld po 3-4 latach wpływy większe niż za 2005 rok (mimo niskich stawek). 6. Bilans 1 roku około 5 mld na plus (a pesymistycznie okolice zera) następne lata to równoważenie budżetu, tak przez 3 do 5 lat. I jak się to podoba? Zaznaczam że nie liczyłem możliwych oszczędności w ZUS-ie i całym systemie emerytalnym oraz opiece zdrowotnej bo na to i tak trzeba będzie wydać. Co do UE to obowiązują minimalne stawki VAT - podstawowa 15%, preferencyjna 5%. A stawki tak niskie żeby mieć najlepsze i najbardziej konkurencyjne warunki do inwestowania i gospodarowania tak w UE, jak i w całej Europie (tak na marginesie 10% CIT i PIT miała długo Irlandia i to było źródłem jej boomu i sukcesu). Pozdrawiam JZ PS. Zapraszam jutro (tj. w niedzielę) od 19.00 na wieczór wyborczy PO w klubie CanCan. Wtedy można będzie podyskutować o polityce i podatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: Zaremba 24.09.05, 21:15 brzmi logicznie na pierwszy rzut oka, bez dokładniejszej weryfikacji obliczeń :) może zarobiłeś Panie Jacek 2 głosy :) ja osobiście chciałbym płacić 5% PIT i 5% VAT ale.... :) Pozdrawiam PS gdzie ten klub ? ja robotnik nie bywam w klubach :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 24.09.05, 22:21 Panie HotCat, Nie twierdzę że wyliczenia są super dokładne. Mogę się mylić nawet o 20-30%, bo nie mam pełnej bazy danych z MF. Ale uważam, że cel jest do osiągnięcia, tyle że trzeba determinacji i rezygnacji przyszłych rządzących z etatyzmu i podziału łupów powyborczych (kurczenie i oszczędności w administracji likwidują potencjalne stołki dla kolesiów). Ja też chciałbym płacić podatki tycie ale do tego długa, niepewna i ciężka droga. Ale może kiedyś, może już niedługo? A klub jest na ul.Partyzantów (dawny klub Kolejarz), wejście z prawej strony stojąc twarzą do Rockera. Do zobaczenia JZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pif Paf Gajek popiera Zarembę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 03:02 PiS proponuje populistyczne rozdawnictwo ??? O ile sie nie mylę to Zarembę popiera niejaki Gajek w reklamówce wyborczej. Związkowiec, upaństwowiona stocznia. Trudno o większy populizm i socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: o co w tym wszystkim chodzi? IP: *.internet.v.pl 23.09.05, 08:08 zastanawiam się. na co liczy jacek zienkiewicz, startując z góry przegranego miejsca na liście PO, przy tak ugruntowanej pozycji zawodowej? przecież zaremba to prostak w porównaniu z nim. a jednak właśnie, ten prostak wygra. pewnie się nie dowiem. mp Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: o co w tym wszystkim chodzi? 23.09.05, 23:50 Szanowny Marianie, pytasz na co liczę? A no na to co napisałem powyżej odpowiadając HotCat'owi. A mniejsze podatki (och!), uzdrowiony system emerytalny (ojoj ten cholerny złodziej ZUS) i ubezpieczeń zdrowotnych (te piekielne płacenie cztery razy na ten sam NFZ - razem prawie 1700 zł miesięcznie), będą dla mnie najlepszą nagrodą i największym zyskiem (przede wszystkim finansowym) za moje zaangażowanie niezależnie jak ono jest wielkie lub małe. I fajnie jeśli ja miałbym bezpośredni wpływ na tą odmianę, ale jeśli przyczynię się do działania innych w tym kierunku to również będzie świetnie. Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś
hotcat01 Re: o co w tym wszystkim chodzi? 23.09.05, 23:57 od czegoś trzeba zacząć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wybornicki Re: Zaremba z PO o konkurencji z PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 08:37 Pis program ma socjalistyczny to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z PO = Podatkowe Oszustwa IP: *.chello.pl 23.09.05, 20:41 panie Zienkiewicz - wstyd tak wazelinować szczecińskim Platfusom - pewnie pan liczy na synekurkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: PO = Podatkowe Oszustwa 23.09.05, 23:53 Panie drogi Z. W dupie mam synekurki, bo tam płaca grosze a co rano trza na 8 do roboty. A ja lubię pospać i popracować do 20. Pozdrawiam JZ Odpowiedz Link Zgłoś