Dodaj do ulubionych

Zaremba z PO o konkurencji z PiS

22.09.05, 17:20
Co prawda to prawda.
PiS proponuje populistyczne rozdawnictwo w stylu SLD i Samoobrony.
Tylko czym chce to sfinansować?
JZ
Obserwuj wątek
    • Gość: witek Bardziej podoba Ci się SLD???? IP: *.espol.com.pl 22.09.05, 20:10
      Jeżeli jesteś z tych Zienkiewiczów, którzy byli bardzo dobrze poukładani z niejaką M.Trybuchowicz z urzędu marszałkowskiego, która była wybitna specjalistką SLD od zdobywania funduszy na kampanię dzięki pracy w urzędzie marszałkowskim (cały Szczecin huczy od informacji, że wymuszała kasę od firm, które miały płacić za korzystanie ze środowiska - nawet była sprawa w prokuraturze ale czerwoni zamknęli usta prokuratorowi), a jej mąż był sekretarzem szczecińskiego SLD to rzeczywiście nie dziwi Twoja niechęć do PiS. Przecież oni na pewno będą od nowa prostować kręgosłupy prokuratorom i wówczas pozamykane wcześniej na rozkaz SLD sprawy w prokuraturach zaczną się od nowa.
      Oby jak najszybciej. Co do PO to oni wogóle nie mają odwagi zaprezentować swojego programu wyborczego z obawy utraty wszelkiego poparcia społeczeństwa. Te parę haseł, którymi karmią media (typu 3x15) to są rzeczywiście slogany. Nic merytorycznie nie chcą owiedzieć o swoim programie. Taka jest prawda.
      • jacek.zienkiewicz Re: Bardziej podoba Ci się SLD???? 22.09.05, 23:32
        Szanowny Witku, sympatyku kolegów z PIS!
        SLD mi ma się podobać??? Chyba urwałeś się z choinki.
        Czy jestem z tych Zienkiewiczów o których pytasz? Jestem z tych, bo panią
        Trybuchowicz znają moi rodzice (mieszkają pod Gorzowem). Tyle, że nie wiem co
        to oznacza że jesteśmy z nią poukładani?
        PIS pewnie będzie prostować kręgosłupy, ale gospodarczo pod ich rządami
        będziemy się "ścigać" w biedzie, bezrobociu i marazmie z europejskimi ogonami.
        Szeryfem można być, ale nie w gospodarce.
        Poza tym kim jesteś i co Ty możesz o ekonomii powiedzieć? Znasz tą tematykę
        choć trochę?
        A co do programu PO to poczytaj sobie na stronach

www.platforma.org/index.php/oplatformie/program
        www.janrokita.pl/
        Jeżeli przeczytasz i nadal będziesz uważał, że PO nie ma programu to znaczy że
        nie rozumiesz tego co czytasz. Ale wtedy pytaj chłopie, to Ci wyjaśnię i może
        zrozumiesz. A kto pyta nie błądzi, co właśnie Tobie się przytrafiło.
        Pozdrawiam
        JZ
    • sid15 Zaremba 22.09.05, 23:03
      Lepiej powiedz filozofie dęty ile ty miejsc pracy stworzyłeś w swoim życiu?
      • jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 22.09.05, 23:06
        Drogi Sid,
        Jeśli o mnie chodzi to aktualnie osobiście zatrudniam 8 osób.
        Ale bywało dużo więcej.
        Pozdrawiam
        JZ
        • sid15 Re: Zaremba 22.09.05, 23:16
          Miałem na myśli fascynata automobili.
          • jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 22.09.05, 23:17
            A to już musisz go sam osobiście.
            Albo mailem poprzez stronę www.zaremba.org.pl
            Pozdrawiam
            JZ
      • hotcat01 Re: Zaremba 22.09.05, 23:24
        filozof dęty się nie tworzy :) jeno filozofuje :)
        • jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 22.09.05, 23:34
          W życiu potrzebni są i twórcy i filozofowie ;-)
          Pozdrawiam
          JZ
          • hotcat01 Re: Zaremba 22.09.05, 23:39
            Jasne ale teraz potrzebujemy twórców, filozofowie na urlop :)

• jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 22.09.05, 23:40
              To głosujcie na twórców. I tacy sa na liście PO.
              Pozdrawiam
              JZ
          • hotcat01 Re: Zaremba 22.09.05, 23:40
            Panie Jacek, masz Pan swoje WWW ? Poczytam z chęcią coś Pan natworzył ? :)
            • jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 22.09.05, 23:43
              Proszę bardzo panie HotCat
              www.jacek-zienkiewicz.pl/
              Miłej lektury.
              Pozdrawiam
              JZ
              PS. Strona nie jest kompletna ale najważniejsze rzeczy są.
              • hotcat01 Re: Zaremba 22.09.05, 23:54
                no całkiem nieźle, może ta preferencyjna na poziomie 5% trochę nie pasi, ja bym
                skasował ją , CIT jak na mój gust też trochę za mały ale ogólnie sensownie to
                wygląda, niedużo ale konkretnie, doswiadczenie też niezłe, musisz się Pan Panie
                Jacek "yntensywniej" promować ;) Pozdrawiam, życzę powodzenia, może i ja się
                skuszę i postawię krzyżyk na Panu :) W końcu jedyny równolatek z PO :)
                A tak przy okazji, po jaką cholerę tak radykalnie obnizać stawkę CIT-u ? Jakie
                masz Pan argumenty ?
                • jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 23.09.05, 00:20
                  Panie HotCat wybacz Pan ale odpowiem jutro bo żona mi właśnie korki wykręca.
                  Sorki, pozdrowionka i do jutra.
                  JZ
                • jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 23.09.05, 23:40
                  Witam Panie HotCat.
                  Odpowiadam zgodnie z obietnicą (trochę późno, ale lepiej późno niż wcale :-)
                  Apropos tekstu na mojej stronie to zaznaczam że nie jest to program PO tylko
                  moje przekonania, przy czym kierunek mamy wspólny.
                  Czemu taki niski CIT i stawka preferencyjna? Ano uważam że obywatele w swojej
                  znakomitej większości zdecydowanie lepiej będą zarządzać swoimi pieniędzmi niż
                  urzędnicy państwowi, redystrybując zabrane nam pieniądze poprzez podatki.
                  Dlatego czym niższe i czym mniej podatków tym lepiej, bo i Państwo może i musi
                  być wtedy tańsze. Poza tym stalibyśmy się najatrakcyjniejszym krajem dla
                  wszelkich inwestycji, przedsięwzięć gospodarczych i co bardzo ważne osób
                  prywatnych z dużymi pieniędzmi (pamięta pan exodus najbogatszych Brytyjczyków
                  do Francji w latach 60-tych lub Szwedów gdziekolwiek poza Szwecję w latach 70-
                  tych?). Ci bogaci rentierzy są o tyle ważni, że nie zajmują np. miejsc pracy,
                  nie oczekują pomocy socjalnej itd. a za to wydają pieniądze i to dużo
                  pieniędzy. Pobudzają konsumpcję i potrzeba dla nich to i owo wyprodukować.
                  A stawka preferencyjna na podstawowe towary i usługi, żeby faktycznie ubożsi
                  nie tylko nie stracili, ale i zyskali. A podatek katastralny bo bogatszych na
                  to stać i dokładnie wiedzą ile zapłacą.
                  Ale to co napisałem to cel (chyba że uda się Polaków przekonac i zlikwidowac
                  PIT i CIT całkowicie, ale to mało prawdopodobne). A droga dojścia mogłaby być
                  następująca:
                  W roku 2006 CIT i PIT np. 16-18%
                  w 2007 14-16
                  w 2008 12-14
                  a w 2009 10-12
                  Stopniowe schodzenie ze stawki podatku liniowego pozwoli nie robić rewolucji w
                  budżecie i konieczne oszczędności osiągnąc stopniowo, a efekt zachęty dla
                  kapitału i inwestorów powinien być osiągnięty, ponieważ inwestycje przynoszą
                  zyski po roku dwóch czy trzech, czyli w tym przypadku w okresie
                  najatrakcyjniejszym podatkowo właśnie w Polsce. Tyle że Sejm musiałby
                  zagwarantować ustawowo taki scenariu obniżek.
                  I co Pan na to Panie HotCat.
                  Pozdrawiam
                  JZ
                  • hotcat01 Re: Zaremba 23.09.05, 23:55
                    ja bym to kupił ale

czy zakłada Pan , że wpływy z podatków pośrednich zrekompensują wpływy do
                    budżetu z tytułu CIT i PIt ? PKB musiąłby nieustannie iść w górę, na dodatek
                    prawdopodobnie zmniejszeniu ulegnie podstawowa stawka VAT-u, w ciemnych barwach
                    widze tak radykalne obnizenie. Pomimo zbieżności poglądów , optuje za wersją
                    liniowy =>15 z pierwszą obniżką do 17%, jak wygląda to w USA ? Irlandii, UK ?
                    nie słyszałem o tak niskich podatkach ( może jestem w błędzie ). Stawka
                    preferencyjna w świetle dyrektyw unijnych ? Czy nie musimy sie liczyć z jej
                    zniesieniem ? Podatek katastralny ? Brrrrr :)
                    ak wspomniałęm , argumenty przemawiają, choć obawiałbym się o bezpieczeństwo
                    budżetu przy tak niskich stawkach. Wydatki "sztywne" są chyba zbyt mocno rozdęte
                    aby wytrzymały tak mocną obnizke przy jednoczesnym obniżeniu podatków pośrednich.
                    • jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 24.09.05, 17:58
                      Panie HotCat,
                      Dla zobrazowania omawianego przez nas tematu:
                      Lp.Ustawa budżetowa na 2005 rok w tys. PLN
                      1 D O C H O D Y O G Ó Ł E M 174 703 733 100,00%
                      2 DOCHODY PODATKOWE 155 285 919 88,89%
                      3 Podatki pośrednie 116 980 663 66,96%
                      4 1.1 Podatek od towarów i usług 73 663 419 42,16%
                      7 Podatek dochodowy od osób prawnych 14 690 619 8,41%
                      8 Podatek dochodowy od osób fizycznych 23 614 637 13,52%
                      19 WPŁATY DO BUDŻETU Z UNII EUROPEJSKIEJ 2 705 200 1,55%
                      oraz
                      ...
                      • jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 24.09.05, 18:00
                        Lp.Ustawa budżetowa na 2005 rok w tys. PLN
                        1 WYDATKI OGÓŁEM 209 703 733 100,00%
                        2 DOTACJE I SUBWENCJE 96 135 442 45,84%
                        10 ŚWIADCZENIA NA RZECZ OSÓB FIZYCZNYCH 21 944 886 10,46%
                        11 WYDATKI BIEŻĄCE JEDNOSTEK BUDŻETOWYCH 43 620 454 20,80%
                        14 WYDATKI MAJĄTKOWE JEDNOSTEK BUDŻETOWYCH 10 199 061 4,86%
                        19 OBSŁUGA DŁUGU PUBLICZNEGO 26 465 403 12,62%
                        22 ŚRODKI WŁASNE UNII EUROPEJSKIEJ 10 220 687 4,87%

Zakładam radykalnie w wydatkach (ale tylko pseudosocjal i biurokracja) i
                        ostrożnie w przychodach (tylko VAT, CIT i PIT):
                        1. Znaczne zmniejszenie wydatków budżetowych (szczególnie poz. 10, 11 i 14) o
                        około 20 % w pierwszym roku do 40-50 % docelowo (racjonalizacja socjalu o 4-5
                        mld zł - poz. 10 i wreszcie oszczędności z administracji 10-12 mld w 1 roku do
                        20-25 mld zł w następnych latach - poz. 11-14).
                        2. Razem oszczędności 12-15 mld w 1 roku do 25-30 mld w latach następnych.
                        3. Początkowo spadek a póżniej stopniowy wzrost dochodów w pozycji 4 (wpływy z
                        VAT) 1 rok spadek o około 5-10 mld, nastepne lata powrót do poziomu i wzrost.
                        4. Niewielki spadek i stopniowy wzrost dochodów w pozycjach 7 i 8 (CIT i PIT) 1
                        rok CIT spadek o około 2-4 mld, nastepne lata powrót do poziomu i znaczny
                        wzrost, 1 rok PIT spadek 4-6 mld zł i następnie stopniowy powrót i wzrost.
                        5. Razem 1 rok spadek 6-10 mld po 3-4 latach wpływy większe niż za 2005 rok
                        (mimo niskich stawek).
                        6. Bilans 1 roku około 5 mld na plus (a pesymistycznie okolice zera) następne
                        lata to równoważenie budżetu, tak przez 3 do 5 lat.

I jak się to podoba? Zaznaczam że nie liczyłem możliwych oszczędności w ZUS-ie
                        i całym systemie emerytalnym oraz opiece zdrowotnej bo na to i tak trzeba
                        będzie wydać.

Co do UE to obowiązują minimalne stawki VAT - podstawowa 15%, preferencyjna 5%.
                        A stawki tak niskie żeby mieć najlepsze i najbardziej konkurencyjne warunki do
                        inwestowania i gospodarowania tak w UE, jak i w całej Europie (tak na
                        marginesie 10% CIT i PIT miała długo Irlandia i to było źródłem jej boomu i
                        sukcesu).
                        Pozdrawiam
                        JZ
                        PS. Zapraszam jutro (tj. w niedzielę) od 19.00 na wieczór wyborczy PO w klubie
                        CanCan. Wtedy można będzie podyskutować o polityce i podatkach.
                        • hotcat01 Re: Zaremba 24.09.05, 21:15
                          brzmi logicznie na pierwszy rzut oka, bez dokładniejszej weryfikacji obliczeń :)

może zarobiłeś Panie Jacek 2 głosy :)

ja osobiście chciałbym płacić 5% PIT i 5% VAT ale.... :)

Pozdrawiam

PS

gdzie ten klub ? ja robotnik nie bywam w klubach :)
                          • jacek.zienkiewicz Re: Zaremba 24.09.05, 22:21
                            Panie HotCat,
                            Nie twierdzę że wyliczenia są super dokładne. Mogę się mylić nawet o 20-30%, bo
                            nie mam pełnej bazy danych z MF. Ale uważam, że cel jest do osiągnięcia, tyle
                            że trzeba determinacji i rezygnacji przyszłych rządzących z etatyzmu i podziału
                            łupów powyborczych (kurczenie i oszczędności w administracji likwidują
                            potencjalne stołki dla kolesiów).
                            Ja też chciałbym płacić podatki tycie ale do tego długa, niepewna i ciężka
                            droga. Ale może kiedyś, może już niedługo?
                            A klub jest na ul.Partyzantów (dawny klub Kolejarz), wejście z prawej strony
                            stojąc twarzą do Rockera.
                            Do zobaczenia
                            JZ
    • Gość: Pif Paf Gajek popiera Zarembę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 03:02
      PiS proponuje populistyczne rozdawnictwo ???
      O ile sie nie mylę to Zarembę popiera niejaki Gajek w reklamówce wyborczej.
      Związkowiec, upaństwowiona stocznia. Trudno o większy populizm i socjalizm.
      • Gość: marian paździoch Re: o co w tym wszystkim chodzi? IP: *.internet.v.pl 23.09.05, 08:08
        zastanawiam się.
        na co liczy jacek zienkiewicz, startując z góry przegranego miejsca na liście
        PO, przy tak ugruntowanej pozycji zawodowej?
        przecież zaremba to prostak w porównaniu z nim. a jednak właśnie, ten prostak
        wygra.

pewnie się nie dowiem.

mp
        • jacek.zienkiewicz Re: o co w tym wszystkim chodzi? 23.09.05, 23:50
          Szanowny Marianie, pytasz na co liczę?
          A no na to co napisałem powyżej odpowiadając HotCat'owi.
          A mniejsze podatki (och!), uzdrowiony system emerytalny (ojoj ten cholerny
          złodziej ZUS) i ubezpieczeń zdrowotnych (te piekielne płacenie cztery razy na
          ten sam NFZ - razem prawie 1700 zł miesięcznie), będą dla mnie najlepszą
          nagrodą i największym zyskiem (przede wszystkim finansowym) za moje
          zaangażowanie niezależnie jak ono jest wielkie lub małe. I fajnie jeśli ja
          miałbym bezpośredni wpływ na tą odmianę, ale jeśli przyczynię się do działania
          innych w tym kierunku to również będzie świetnie.
          Pozdrawiam
          JZ
        • hotcat01 Re: o co w tym wszystkim chodzi? 23.09.05, 23:57
          od czegoś trzeba zacząć
    • Gość: Wybornicki Re: Zaremba z PO o konkurencji z PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 08:37
      Pis program ma socjalistyczny to fakt.
    • Gość: Z PO = Podatkowe Oszustwa IP: *.chello.pl 23.09.05, 20:41
      panie Zienkiewicz - wstyd tak wazelinować szczecińskim Platfusom - pewnie pan
      liczy na synekurkę :)
      • jacek.zienkiewicz Re: PO = Podatkowe Oszustwa 23.09.05, 23:53
        Panie drogi Z. W dupie mam synekurki, bo tam płaca grosze a co rano trza na 8
        do roboty. A ja lubię pospać i popracować do 20.
        Pozdrawiam
        JZ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka