Gość: bury IP: 64.124.150.* 25.09.01, 14:57 Wstyd się przyznac - wybierałem się tam kilka razy i nigdy nie dotarłem do samej budowli skarpy, działki itd. Macie jakąś prostą i sprawdzoną drogę ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mmika Re: Wierza Bismarcka IP: 212.244.77.* 25.09.01, 15:01 nie żebym była złośliwa...ale czy wieża to to samo co wierza???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bury Re: Wieża Bismarcka - ok ? IP: 64.124.150.* 25.09.01, 15:15 Wierzę że tak ;-))) Taaaaka wpadka. Ale temat - mam nadzieję - ciągle aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmika Re: Wieża Bismarcka - ok IP: 212.244.77.* 25.09.01, 15:19 Wierzę,że wiesz jak to sie pisze. Mnie tez czasami inter musk pożera. A co do Bismarcka- nie znam , nie byłam, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: Wierza Bismarcka IP: 192.168.240.* / *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 16:06 > Wstyd się przyznac - wybierałem się tam kilka razy i nigdy nie dotarłem do > samej budowli skarpy, działki itd. Macie jakąś prostą i sprawdzoną drogę ??? a) dojezdza tam jakis asfalt - ale dopoki nie jestem na miejscu, to nie ktory to i jak nan trafic... b) na szage!!! przecia to banal... c) no chyba ze ci chodzi o wieze Quistorpfa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Wierza Bismarcka IP: 10.1.2.* / 195.117.163.* 25.09.01, 16:08 Bury... jedziesz 6 na końcowy, na Gocław... później przechodzisz tunelkiem pod torami i hajda w górę, można iść też do końca ul. Narciarskiej i później trawers pod górkę w lewo... lepiej na szagę zboczem, gdyż w którymś miejscu leżą jeszcze resztki orła, jakich na wieży Bismarcka przed wojną było kilka... (ozdoby) teraz zostały tylko pazury... Pozdrawiam polecam ruiny wieży Quistorpa w Arkońskim z trzeciej wieży koło Szmaragdowego nic nie zostało Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Wierza Bismarcka IP: *.r.univ.szczecin.pl 25.09.01, 16:21 Od strony przejazdu kolejowego jest brukowana droga mocno pod gore. Za Kamienica idziesz w las, pierwsza w lewo i pod gore na wieze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bury Re: Wieża Bismarcka IP: 64.124.150.* 26.09.01, 08:27 dzięki - na tej brukowanej drodze kiedyś wylądowałem ale wymiękłem i do celu nie dotarłem. Co do skarpy - jej pocyłość jest dla mnie zbyt ambitna. Tak czy siak spróbuję jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmika Re: Wieża Bismarcka IP: 212.244.77.* 26.09.01, 08:39 Bury. MOże spróbuj wejść na Rysy. Mówie Ci o wiele prościej i widoki ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Wieża Bismarcka IP: *.*.*.* 26.09.01, 09:27 Gość portalu: bury napisał(a): > dzięki - na tej brukowanej drodze kiedyś wylądowałem ale wymiękłem i do celu > nie dotarłem. Co do skarpy - jej pochyłość jest dla mnie zbyt ambitna. Tak czy > siak spróbuję jeszcze raz. Bury, tylko pamietaj ze wieza to obecnie teren prywatny ;-). A jak juz wlezisz do srodka to uwazaj bo tak jest naprawde wysoko (wieza ma 17 metrow) i mozna zleciec kilka pieter w dol. Jak ja wizytowalem - wiele lat temu - to nie bylo juz zadnych barierek. Nie sadze zeby cos poprawili (najlepiej o tym swiadczy ilosc wypadkow). Tak poza tym, to ojciec mi opowiadal ze kiedys byl tam nadajnik TV - co potwierdzilem naocznie widzac jakies resztki instalacji i przewodow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: Wieża Bismarcka IP: 192.168.240.* / *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.09.01, 09:41 > A jak juz wlezisz do srodka to uwazaj bo tak jest naprawde wysoko (wieza ma 17 > metrow) i mozna zleciec kilka pieter w dol. Jak ja wizytowalem - wiele lat temu > - > to nie bylo juz zadnych barierek. Nie sadze zeby cos poprawili (najlepiej o tym > swiadczy ilosc wypadkow). I tam. Bylem tam max rok temu i jakos nie bylo tak zle. Po prostu nalezy byc trzeezwym i rozwaznym. Szlajalem sie po gorszych ruinach, bardziej zaniedbanych i jakos zyje. A specjalnych srodkow bezpieczenstwa nie zachowywalem - po prostu nie wychylalem sie nigdzie za bardzo. poza tym PATRZ POD NOGI! Jak pamietam, to tam raczej podloga jest raczej porzadna, ale w tego typu ruinkach latwo jednak o dziury... > Tak poza tym, to ojciec mi opowiadal ze kiedys byl tam nadajnik TV - co > potwierdzilem naocznie widzac jakies resztki instalacji i przewodow. Uuu... dziwne. A jestes pewien, ze to byly kable (gwoli dokladnosci kable to nie to samo co przewody :) od tzw. wu-cze? Czy tylko zwykle instalacje elektryczne (moze tam kieys swiatlo bylo, czy cos takiego)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Wieża Bismarcka IP: *.*.*.* 26.09.01, 09:51 Gość portalu: ZetKa napisał(a): > > Tak poza tym, to ojciec mi opowiadal ze kiedys byl tam nadajnik TV - co > > potwierdzilem naocznie widzac jakies resztki instalacji i przewodow. > Uuu... dziwne. A jestes pewien, ze to byly kable (gwoli dokladnosci kable to ni > e to samo co przewody :) od tzw. wu-cze? Czy tylko zwykle instalacje elektryczne (moze tam kieys swiatlo bylo, czy cos takiego)? Jestem pewnien. Chyba byly nawet podpory do anteny w te resztki byly w jednym z pomieszczen na pietrze. Tyle ze to bylo jeszcze w czasie jak Czernienko byl I sekretarzem KPZR. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: Wieża Bismarcka IP: 192.168.240.* / *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.09.01, 09:45 > dzięki - na tej brukowanej drodze kiedyś wylądowałem ale wymiękłem i do celu > nie dotarłem. A to chyba jest najbardziej komfortowe dojscie, zreszta tam nawet autem dojedziesz (jak jakiejs przeszkadzajki nie ustawili). A jesli auto dojedzie - znaczy ze droga nie jest ciezka "technicznie" dla pieszego. > Co do skarpy - jej pocyłość jest dla mnie zbyt ambitna. To nie kwestia ambicji, a samozaparcia ;> Ale mysle ze nawet z czestymi i dlugimi przystankami, to ta gore zrobisz w max. dwie godziny. A ile satysfakcji? > Tak czy siak spróbuję jeszcze raz. Zycze sukcesow w zdobywaniu wiezy Bismarcka. Moze odbijesz ja dla dobra spolecznosci szczecinskiej ;> btw dojscie do wiezy Quistorpfa jest lzejsze... jak idziesz od odpowiedniej strony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: Wieza Bismarcka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.01, 09:44 a magłaby tam być ciekwa knajpaka albo galeria... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bury Re: Wieza Bismarcka IP: 64.124.150.* 26.09.01, 09:49 Podobnie jak wiele rzeczy mogłoby (i miało) być pod rotundami na Wałach Chrobrego. Ale ruiny też swój urok mają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Wieza Bismarcka IP: *.*.*.* 26.09.01, 09:55 Gość portalu: bury napisał(a): > Podobnie jak wiele rzeczy mogłoby (i miało) być pod rotundami na Wałach > Chrobrego. > Ale ruiny też swój urok mają... Przed wojna teren wokol wiezy byl doskonale zagospodarowany. Przy nabrzezu byly restauracje i przystan. Mieszkancy wsiadali na statki bialej floty przy Walach a potem plyneli do Goclawia. Spacerowali, podziwiali widoki z wiezy, potem jedli obiad i wracali. Byl to bardzo popularny teren niedzielnych wapadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Wieza Bismarcka IP: 10.1.2.* / 195.117.163.* 26.09.01, 11:52 Bury, jak już się wdrapiesz na wieżę i uda Ci się wejść do środka, to polecam wejść na sam dach (drabinka na galerii). Widok jest niezły, przy super przejrzystości powietrza (nieczęste w szczecinie) można zobaczyć osiedle zachód w stargardzie. Tyle, że naprawdę można się "spieprzyć". A tak do wszystkich - serio już nie ma masztu radiowego (na niego też można było wejść) ??? pozdraw PG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZetKa Re: Wieza Bismarcka IP: 192.168.240.* / *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.09.01, 12:31 > Podobnie jak wiele rzeczy mogłoby (i miało) być pod rotundami na Wałach > Chrobrego. ROTFL!!! AFAIK, to nawet byl przetarg. Na zagospodarowanie rozrywkowe, czy jakos tak - restauracja, kawiarnia, pub czy cos takiego. Firmy stanely do przetargu. No i jakis glab z UM przeczytal, ze jedna z ofert jest na kawiarnie (czyli zgodnie z zamierzeniem), i na dodatek cos z internetem w ofercie bylo (przecia to modne - duzy plus). W wyniku tego wygralo Unizeto, ktore tam chcialo postawic kafejke internetowa :( Na szczescie nic z tego nie wyszlo... nie wiem dlaczego, podobno wlasciciel stwierdzil, ze nie opleca sie tego doprowadzac do stanu uzytecznosci teraz UM interesuje sie (interesowalo sie?) sprawa podziemi, wiec moze cos... Odpowiedz Link Zgłoś