Dodaj do ulubionych

Informacja dla wszystkich ciezarowek

15.12.05, 19:56
Skoro jest tak wiele zlych opinii na temat naszych szczecinskich
szpitali,polecam goraco klinike w Schwedt-gdzie polskie ciezarowki moga
rodzic za darmo.Schwedt lezy nie daleko Polic.Nizej podaje link z pozytywnymi
wypowiedziami dziewczyny ktora tam rodzila i dziewczyn ,ktore sprawdzaly
szpital.Warto zajrzec chociazby z przyslowiowej ciekawosci.
Ja rowniez bylam ,sprawdzalam warunki rozmawialam z pielegniarkami i polskim
lekarzem,jezeli macie samochod badz mozecie zorganizowac sobie transport
zachecam do odwiedzenia.Z czystym sumieniem polecam
Pozdrawiam
klarinia

www.noworodek.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=976987

Obserwuj wątek
    • kamyk4 Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 15.12.05, 23:53
      Klarina rada na przyszlosc jesli udzielasz jakiejs informacji to sprawdz ja dwa razy!! Schwedt nie lezy blisko POlic! Schwedt lezy na wysokosci Chojny! Dokladnie 16 km od Chojny. Do Shwedt jest 53 km przez Rosowek i 80 km przez Chojne i trzeba pamietac o czasie spedzonym na granicy.
      • klarinia Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 00:33
        kamyk4 napisała:

> Klarina rada na przyszlosc jesli udzielasz jakiejs informacji to sprawdz ja
        dwa
        > razy!! Schwedt nie lezy blisko POlic! Schwedt lezy na wysokosci Chojny! Doklad
        > nie 16 km od Chojny. Do Shwedt jest 53 km przez Rosowek i 80 km przez Chojne
        i
        > trzeba pamietac o czasie spedzonym na granicy.

Kamyk rzeczywiscie zle napisalam.Zupelnie sie nie zastanawiajac.
        Jadac z Danii ,gdzie mieszkam poprzez klinike w Schwedt -Oder do
        Szczecina ,gdzie moi rodzice mieszkaja najblizej bylo mi przez Police.Tym sie
        kierowalam podajac zle informacje jak twierdzisz.Kazdy ma prawo do chwili
        dezorientacji,prawda?

Dziewczyny serdecznie wszystkie przepraszam,jesli Was urazilam podajac ale
        informacje.Absolutnie nie bylo to w mojej intencji.
        Podaje adres do kliniki
        www.klinikum-uckermark.de/index1.htm
        sprawdzilam na mapie ze Szczecina do Schwedt jest 55 km.
        Tak wiec trasa wyglad tak
        granica Kolbaskowo,nastepne miasto to Gartz(Oder) przez ktore przejezdzamy i
        prosciutko do Schwedt-Oder.
        A jesli chodzi o granice ,to czas oczekiwania jest ,ale tylko przed
        swietami.Wierz mi.

• klarinia Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 00:43
          Jesli ktos chce miec troszke luxusu i w milych warunkach urodzic
          dzidzie ,trzeba niestety sie troszke pofatygowac.

Kamyku temat zalozylam jako typowa ciekawostke dla mam ,ktore sa w ciazy.Bo
          anuz ,ktoras bedzie miala ochote chociazby pojechac i sprawdzic warunki i
          atmosfere tam panujaca.
          Z tego co czytam posty o szczecinskich szpitalach i opiece medycznej wywoluja
          burze na forum.
          • gabi683 Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 08:48
            A mnie zastanawia dla czego tak dziewczyny namawiasz do rodzenia w niemczech
            Mam kolezanki ktore rodziły w Berlinie i wszystkie mowiąze i w Plskich i
            Niemieckich szpitalach jest podobnie więc nie rozumiem Twgo nagabywania .Do
            Szwed mzna nawet sie wyprowadzic i tamz amieszkac mieszkania czekają ale po
            co ...
            • martunia78 Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 11:35
              Tak? można się wyprowadzić? chętnie bym to zrobiła czy wiesz coś więcej na ten
              temat? Dzięki!
          • rybkaw Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 12:05
            Klarinia - dzięki za superciekawą informację! Szkoda , ze nie wiedziałam pół
            roku temu , ze można rodzić w Niemczech bo moze bym skozystała...Fajnie , ze
            teraz mamy wybór.
            P.s. do pozostałych ciężarówek: Nie rozumiem tylko , dlaczego czepiacie się
            kobity - była, rodziła, dzieli się wrażeniami - a wy zamiast to docenić -
            czepiacie się pierdoł - o parę kilometrów..I jeszcze te teorie spiskowe ,
            że "nagabuje" i "zachęca" do rodzenia za granicą.To po prostu żałosne.Normalnie
            odechciewa się cokolwiek pisać , bo zaraz będzie atak i złośliwe komentarze ..
            • aga305 Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 13:14
              Zgadza sie z toba rybkaw, nie mozna napisac swojej opini bo zaraz jakies
              zlosliwe komentarze. Ale jak ktos cos pisze zlego to jest ok, wtedy wszystkie
              wspolczuja popieraja. A tu odrazu atak. Czasem az przykro czytac, ze mozna byc
              tak zlosliwym. Ja tu juz jestm na formum od podnad roku , wiecej czyta bo wole
              nie pisac aby mnie ktos nie zaatakowal.
              Dziwczyny zamiast cieszyc sie ze komus sie chcialo to wsyztsko opisac podac
              namiary to atakuja.
              A niby jaki mialaby klarina interes w nagabywaniu, przeciez nie mieszka ani w
              Schwedt ani w Szczecinie czy Policach, ale coz

WIecej wyrozumialosci i powodzenia zycze
              A
              • ewakg Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 14:48
                rybkaw, aga305 też nie rozumiem ataku na klarinię- wytykania jej nieznajomości
                geografii bądź posądzania o "nagabywanie" do rodzenia w Niemczech. Ale cóż
                niektórzy pieniactwo mają we krwi a na to już nie mamy wpływu :(

aga305 napisała:
                > A niby jaki mialaby klarina interes w nagabywaniu, przeciez nie mieszka ani w
                > Schwedt ani w Szczecinie czy Policach, ale coz

No wiesz aga, może jednak klarinia mieszka w Schwedt- wyprowadziła się do tych
                pustostanów i teraz zarabia namawiając polki do rodzenia w niemieckiej klinice
                ;) ot taką teorię sobie teraz wymyśliłam :))) Powodzenia klarinia ;)
                • klarinia Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 17:55
                  Drogie kolezanki.
                  Naprawde zaluje ,ze w ogole zaczelam ten post.Glupota co poniektorych pan po
                  prostu nie zna granic.
                  Klocicie sie,ze w szczecinskich szpitalach nie ma warunkow do rodzenia
                  dzieci,ze maluszki zaraz po porodzie zarazane sa gronkowcem,ze jedzenie nie
                  smakuje,bo niby jakie jedzenie??
                  Do jasnej Anielki,same nie wiecie czego chcecie.Czlowiek z dobrego serca podaje
                  informacje o dodatkowym szpitalu,w ktorym mozna rodzic w dobrych
                  warunkach,gdzie znieczulenie zewnatrzoponowe nic nie kosztuje,sniadanko nie
                  sklada sie z dwoch kromek chlepka z wedlinka i herbatka tylko ze szwedzkiego
                  stolu-czyli wybor pieczywa,wedlin,marmolady ,napoje.Jedynym kosztem jest dojazd
                  do szpitala i 7 euro za wydanie aktu urodzenia dziecka u urzedzie stanu.
                  A co do nagabywania,przeciez nie pisze zeby rodzic akurat tam, ale ze mozna
                  pojechac i obejrzec szpital.Jak zazwyczej sie robi ,zanim podejmie sie
                  decyzje,ktory szpital wybrac.Nieprawdaz??

ewakg napisała:

> rybkaw, aga305 też nie rozumiem ataku na klarinię- wytykania jej nieznajomości
                  > geografii bądź posądzania o "nagabywanie" do rodzenia w Niemczech. Ale cóż
                  > niektórzy pieniactwo mają we krwi a na to już nie mamy wpływu :(
                  >
                  > aga305 napisała:
                  > > A niby jaki mialaby klarina interes w nagabywaniu, przeciez nie mieszka a
                  > ni w
                  > > Schwedt ani w Szczecinie czy Policach, ale coz
                  >
                  > No wiesz aga, może jednak klarinia mieszka w Schwedt- wyprowadziła się do tych
                  > pustostanów i teraz zarabia namawiając polki do rodzenia w niemieckiej klinice
                  > ;) ot taką teorię sobie teraz wymyśliłam :))) Powodzenia klarinia ;)

I jeszcze zwracam sie do kolezanki ,ktora mnie obrazila,mowiac ze nagabuje
                  dziewczyny do porodu za granica i na tym zarabiam
                  Widac kobieto ,ze jestes bardzo malomiateczkowym czlowiekiem ,bo mnie za
                  chorobe przez mysl by nie przeszlo to o czym ty mowisz

I jesli sprawdzilabys moj wczesniejszy post zauwazylabys ,ze mieszkam w Danii,a
                  nie w Schwedt.I nie potrzebuje ponizac sie ani zarabiac w tak brutalny dla mnie
                  sposob ,o ktorym ty piszesz.
                  Lubie pomagac ludziom ,sluzyc dobra rada ,jesli tylko moge.Niestetypo
                  niektorych pocztach widac ,ze absolutnie sie nie oplaca pomagac .Nie dosc ze
                  ludzie nie potrafia zrozumiec innego czlowieka to jeszcez nie potrafia
                  docenic.Niestety

• klarinia Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 17:57
                    Wlasnie przeczytalam swoj post,pisalam zdenerwowana.Przepraszam za bledy
            • gabi683 Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 21:33
              Ja sie tylko zapytałm ....
    • kamyk4 Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 20:59
      Klarina nei przejmuj sie glupotami. Brdzo ci dziekujemy za informacje bo ja szukalam jak urodzic w Schwedt i nigdze nic nie moglam znalezc. Jak bede rodzic drugie dziecko to pomysle nad Schwedt chociaz bardzo polecam Zdroje.
      Natomiast trzeba uswiadomic niektorym ze ze Szczecina mozna dlugo jechac, ze w piatek o 24 kolejki na granicy bywaja godzinne i ten czas trzeba doliczyc koniecznie do jazdy do szpitala no i najwazniejsze dopoki nie spelnimy wymogow ukladu z Szengen tak naprawde przewoz dziecka przez granice w taki sposob w jaki opisalas jest calkowicie NIELEGALNY!!!! Istota ludzka z polskim obywatelstwem moze przekroczyc granice na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (wydaje sie od 12 roku zycia) badz legitymacji szkolnej (z opalta 10 euro). No chyba ze akt urodzenia w niemczech powoduje nadanie obywatelstwa niemieckiego i uprawnia do przekraczania granicy z polska. Ale szczerze mowiac nei wydaje mi sie bo dokument musi miec aktualne zdjecie. Nie pytajcie sie mnie jak niemowle w paszporcie moze miec aktualne zdjecie skoro buzia zmienia mu sie z predkoscia swiatla a po roku nie poznasz dziecka ze zdjecia.
      A wracajac do tematu do tych niewielkich przeszkod trzeba doliczyc jeszcze uzeranie sie na granicy ze sluzba graniczna ale to juz w drodze powrotnej.
      Pozdrawiam
      • klarinia Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 21:24
        kamyk dziekuje serdecznie za dodatkowe informacje.Dalas mi do myslenia.Nawet
        sie nie zastanawialam nad przewozem dziecka przez granice.Wydawalo mi sie to
        oczywiste ,ze po porodzie wsiadasz do autka i jedziesz do domu.
        Tak jest w przypadku dunsko-niemieckiej granicy.Czesto jezdze do Flensburga na
        weekend badz zwykle zakupy,nie potrzebujemy paszportow ani ja,polka tyle ze z
        dunska karta pobytu stalego, ani dzieci abywatele dunscy.Musze popytac jak to
        wszystko wyglada u nas na granicy.
        Jak tylko cos bede wiedziala to dam znac
        • klarinia Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 16.12.05, 21:28
          A jesli chodzi o aktualne zdjecia maluszkow,dzieci w Danii maja wyrabiany
          paszport od dnia narodzin,z tymze zmienia sie go co pol roku-w ten sposob
          uaktualnia sie zdjecie...Moj Maxik mial paszport wyrabiany ,kiedy skonczyl 2
          tygodnie.Sama slodycz ,jak patrzena to zdjecie ;)
          • stefan851 Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 17.12.05, 15:39
            Jesteś pewna że nic się nie płaci, to kto płaci?Na pewno nie niemieckie kasy
            chorych, bo co by z tego miały.A coś nie chce mi się wierzyć że nasz NFZ miał
            kontrakt z kliniką w Szwedt.
    • ewakg do klarinii 17.12.05, 10:28
      Bardzo mi przykro klarinio, że tak odebrałaś mój post i kierujesz teraz
      impertynencje pod moim adresem. Zwróć proszę uwagę na pierwszą część mojej
      wypowiedzi, ja też jestem Ci wdzięczna za te informacje. Myślę, że poród w
      Schwedt mógłby być dobrą alternatywą dla wciąż niezdecydowanych szczecinianek.

Druga część mojej wypowiedzi to czysta ironia, odpowiedź na niektóre posty. Cóż,
      już takie mam specyficzne poczucie humoru ;)
      Pozdrawiam
      • klarinia Re: do klarinii 17.12.05, 14:25
        ewakg napisała:

> Bardzo mi przykro klarinio, że tak odebrałaś mój post i kierujesz teraz
        > impertynencje pod moim adresem. Zwróć proszę uwagę na pierwszą część mojej
        > wypowiedzi, ja też jestem Ci wdzięczna za te informacje. Myślę, że poród w
        > Schwedt mógłby być dobrą alternatywą dla wciąż niezdecydowanych szczecinianek.
        >
        > Druga część mojej wypowiedzi to czysta ironia, odpowiedź na niektóre posty.
        Cóż
        > ,
        > już takie mam specyficzne poczucie humoru ;)
        > Pozdrawiam

Kurcze felek nic tylko przepraszac mi zostalo.Caly czas wszystkich
        przepraszam.Taki chyba moj urok;)
        Wybacz Ewo,ja poprostu zwykly balwan jestem.Czytalam szybciutko,jeszcze
        szybciej zdazylam sie zdenerwowac i odreagowalam.Po jakim czasie jeszcze raz
        czytala posty juz na spokojnie i wlasnie sobie pomyslalam ze moglas odpisac z
        nutka ironii,ale do konca nie bylam pewna.
        Jeszcze raz ogromnie PRZEPRASZAM .
        Mam nadzieje ,ze sie nie gniewasz i wybaczysz mi moje glupie zachowanie.
        Pozdrawiam swiatecznie
        klarinia
    • stefan851 Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 17.12.05, 16:24
      Już wiem trzeba mieć druk E111.Ale tam jest wyraznie napisane, że dokument nie
      daje żadnych uprawnień jeśli celem podróży jest uzyskanie leczenia.A wy
      przecież jedziecie w takim właśnie celu.Rozumiem że idzie kobieta z brzuchem do
      NFZ i mówi, że wyjeżdża w zaawansowanej ciąży do Niemiec w celach turystycznych
      i nie może powidzieć że jedzie rodzić.Czyli można tak rodzic i to za darmo w
      innych krajach unii też np w Austrii.Tylko trochę naciagane to jest i niezbyt
      uczciwe.
      • klarinia Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 17.12.05, 16:36
        stefan851 napisała:

> Już wiem trzeba mieć druk E111.Ale tam jest wyraznie napisane, że dokument
        nie
        > daje żadnych uprawnień jeśli celem podróży jest uzyskanie leczenia.A wy
        > przecież jedziecie w takim właśnie celu.Rozumiem że idzie kobieta z brzuchem
        do
        >
        > NFZ i mówi, że wyjeżdża w zaawansowanej ciąży do Niemiec w celach
        turystycznych
        >
        > i nie może powidzieć że jedzie rodzić.Czyli można tak rodzic i to za darmo w
        > innych krajach unii też np w Austrii.Tylko trochę naciagane to jest i niezbyt
        > uczciwe.

Stefan851
        w linku ktory podalam dziewczyna wyjasnia w jaki sposob i gdzie starala sie o
        potrzebne dokumenty zeby rodzic w Schwedt.
        Wydaje mi sie ,ze najlepiej moze porozmawiac z polskim lekarzem ,ktory pracuje
        w tamtejszej klinice i dowiedziec sie szczegolow.
    • stefan851 Re: Informacja dla wszystkich ciezarowek 17.12.05, 17:50
      Ona pisze własnie o druku E111, ale nie pisze czy idąc po ten druk powieziała,
      że jedzie do Niemiec rodzić.Nie sądzę, bo by go nie dostała.Wiem bo nie raz
      załatwiałam taki druk wyjeżdżając z rodziną za granicę np. na narty do
      Austrii.Jest to dokument, który upoważnia do pomocy lekarskiej bądż szpitalnej
      w nagłych przypadkach podczas pobytu za granicą. Na szczęście nigdy nie musiałm
      z tego korzystać. Jeśli byłoby możliwe leczenie za granicą(a jestem za tym) to
      nasz NFZ miałby niemały problem, bo wielu Polaków by z tego korzystało. A do
      tego sa potrzebne prywatne ubezpieczenia i możliwośc wyboru ubezpieczyciela.Nam
      niestety do tego daleko.Chcę tylko uświadomić wam że nie możecie legalnie iść
      do NFZ i powiedziedzieć po co wam ten druk i po co tak naprawdę jedziecie.I
      jeszcze jedno jesli będzie dużo kobiet z Polski jeżdziło rodzić do Szwedt to
      NFZ zanim zapłaci szpitalowi niemieckiemu za poród (a są to sumy niemałe)
      dokładnie to sprawdzi a lekarz pracujący w tym szpitalu nie może napisać w
      dokumentach,że był to poród planowany.Czyli troche to jest takie niezbyt w
      porzadku.Nasz NFZ bedzie płacił większe pieniadze za porody w Niemczech zamiast
      płacic naszym szpitalom bo ma to z nimi zakontraktowane.I bedzie znowu krzyk że
      polskiej służbie zdrowia potrzeba pieniędzy a oddziały położnicze trzeba będzie
      zamykać.A tak naprawde to są w Szczecinie i dobrzy lekarze i dobre szpitale.
      • ktg29 Re: do stefan851 17.12.05, 22:44
        Polecam KATASTROFE połogu w szpitalu na Unii Lubelskej.
        • gabi683 Re: klarinia :) 18.12.05, 10:08
          Mam nadzieje ze się nie obraziłas ja się tylko zapytałm nic złego nie miałam na
          mysli:(To ja Cie berdzo ale to bardzo przepraszam mam ostatnio troszke
          problemów:(
          Gabi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka