Dodaj do ulubionych

Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races

IP: *.stargard.mm.pl 09.01.06, 01:17
z bolem serca patrze jak wszystkie piekne projekty w moim ukochanymmiescie
zamieniaja sie w g**** przez karygodne zaniedbania....
Obserwuj wątek
    • Gość: andreas jaki prestiz miasta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 02:11
      jaki presyiz miasta...
      nasmiawamy sie z naszego prezydenta, smieje sie cała Polska...
      a prezydent mówił o Szczecinie... wiocha z tramwajami!

• xxtoja Re: jaki prestiz miasta... 09.01.06, 02:20
        Panie Zalewski, a gdzież ty był, że nie zrobiłeś wcześniej oczyszczalni, a
        teraz się obudziłeś? I też masz pomysł aby łamać przepisy!!!! Jeżeli ten urobek
        to nie odpad, to dlaczego tak śmierdzi. Aby knocić coś dla regat, aby się
        wystawić - trza było wcześniej mysleć, a nie gadać tak jak Krawiec i trzos po
        wizycie w Sandynawiji. Urzędnicy już o tym dawno mówili - klops bedzie, bo
        widzieli jak prezio i radni pracują.
        ..
        A teraz przepisy się zmieniły, a wgłowie jescze stare myślenie się ujawnia, a
        może zrobić przekręcik i je zmienić!
        • Gość: Lehoo Re: jaki prestiz miasta... IP: *.internet.v.pl 09.01.06, 09:32
          Zbychu był jak wiesz przez jakiś czas zajęty siedzeniem w areszcie śledczym na
          skutek obciążenia pomówieniami. W takich okolicznościach człowiek nie ma głowy
          do zajmowania się sprawami miasta.
          • Gość: obi Szczecin tonie - we własnym gów..ie IP: 212.14.17.* 09.01.06, 11:03
            • Gość: PRECZ Z JURCZYKIEM Re: Szczecin tonie - we własnym gów..ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 11:37
              ALE JAK ZNAM ZYCIE ZNOWU DO WYBOROW POJDA STOCZNIWCY I DEWOTY
              • borewicz72 Re: Szczecin tonie - we własnym gów..ie 10.01.06, 14:19
                dodaj jeszcze urzednicy z Urzędu Miejskiego to jego najwierniejszy elektorat!!!
      • Gość: The Ha Re: jaki prestiz miasta... IP: 195.116.5.* 10.01.06, 09:58
        Zgadzam się z przedmówcą!

Szczecin nie ma absolutnie żadnej koncepcji rozwoju, public relations do bani,
        Prezydent Szczecina kompromituje miasto, gospodarka leży, okoliczne miasta
        zaczynają się rozwijać (Goleniów, Stargard, strefa Słubicko - Kostrzyńska - A
        WIĘC MOŻNA !!!!), a u nas buduje się tylko centra handlowe i supermarkety!

Jak długo jeszcze?

Damian
    • Gość: ecosystem Brawo urzędasy, brawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 04:35
      • Gość: liliana Re: Brawo urzędasy, brawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 05:54
        Brawo, brawo. Wydawajcie nasze pieniądze na jakieś uliczki (Balińskiego w Płoni)
        skróty do nikąd, później na boiska kęsikowe, a szlak sam was trafi. Przecież to
        było wiadome od początku, że tak będzie. A kto wykona zasiania energetyczne i
        inne socjale dla tego zlotu. Możecie organizować picniki dla dziadków a nie
        zloty jachtów. Aż mnie mdli. Kiedy tosię skończy. I jeszcze jedno.Tu i tam
        słyszy się, że nasz mądry prezydent ze swoim dworem myśli o reelekcji
        prezydenckiej. Ma mu w tym pomóc jakaś VIOLA. Pilnujcie tego. Bo coś znowu
        zmanipulują. Bez maryjana te pikusie trosy, durskie i słowackie nic nie znaczą,
        że nie wspomnę o zastępcach. Ale ugrzęźliśmy.
    • Gość: Urzędaska Układziki w Tall Ship Race !!! IP: *.devs.futuro.pl 09.01.06, 06:48
      Przyjrzyjmy się poniższej liście, a zwłaszcza nazwiskom Milewski, Albrecht,
      Albrecht - toż to prawie połowa Gift serwisu, dostawcy upominków reklamowych i
      morskich. Nie dziwię się Milewskiemu i reszcie, którzy po prostu chcą ukręcić
      na imprezie trochę sosu z publicznych pieniędzy, dziwię się Mirze Urbaniak,
      która tak jawnie faworyzuje jednego ze swoich dostawców! Doscyć kontrowersyjne
      to, trzeba przyznać. Kasa na promocję Tall Ship płynie już ciurkiem od ponad
      roku - bynajmniej nie do konkurentów Gift serwisu. A przetarg? zapytania
      ofertowe? porównanie ofert? Kto tu kogo sponsoruje?

Czy ktoś zna resztę nazwisk z "ZESPOŁU"?

ZESPÓŁ DS. MARKETINGU I SPONSORINGU:
      Wojciech Drewniak
      Zbigniew Zbroja
      Zbigniew Szczepan Jagniątkowski
      Maciej Wędziński
      Zygmunt Kowalski
      Aneta Szreder
      Jerzy Szkudlarek
      Piotr Milewski
      Krzysztof Albrecht
      Marta Barańska
      Ludmiła Kopycińska
      Maria Albrecht
      Elżbieta Bitner
      Andrzej Gedymin
      Krystyna Pohl
      Elżbieta Nowakowska Kühl

więcej na www.szczecin2007.pl
      • Gość: petent Re: Układziki w Tall Ship Race !!! IP: *.chello.pl 09.01.06, 08:24
        Jakiś zespół do reklamy powinien być.
        Ale urzędniczce(owi)skręcają się flaki ze zlości
        bo na liście nie ma Sobczaka z ZAPOLem -wreszcie!
        • Gość: Miki Re: Układziki w Tall Ship Race !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 08:26
          Do czasu, petent, do czasu (nowego prezydenta Jacka) ...
          • Gość: ats Re: Układziki w Tall Ship Race !!! IP: *.3.14.vie.surfer.at 09.01.06, 21:28
            europa sie tez podsmiewa brawo.ser jurczyk.....jest super.szkoda tak pieknego
            miasta.
    • paprykarz.szczecinski ładne , często spotykane sformułowane : przepadło 09.01.06, 07:06
      ładne, często spotykane w naszej rzeczywistości sformułowanie :
      przepadło 17 milionów dolarów dofinansowania z Banku Światowego.
      Przecież zarówno prawo stanowią ludzie,jak i je stosują ludzie.
      Wydano w Ministerstwie Środowiska prawo, co do którego przestrzegania nie ma
      możliwości w tej części Bałtyku. A gdzie okresy przejściowe?
      Jak znam życie ci sami ludzi siedzą ciągle na tych samych stanowiskach i mają
      bardzo dobre samopoczucie!
      I mści się nieubłagalnie sprawa oczyszczalni ścieków dla Szczecina.
      Marian Magazynier za to jest jak w najlepszym humorze.
      Jest dobrze, a regaty?
      Przecież mamy Anioła Wolności! ~
      Ale Szczecin potrzebuje Anioła Stróża do ochrony przed magistracko-partyjną
      ekipą!
    • Gość: kasiseb Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: 83.168.106.* 09.01.06, 07:07
      Marian, z gówna bata nie ukręcisz... jesteś beznadziejnym zarządcą i takimi
      samymi ludźmi się otaczasz. Kolejna świetna inicjatywa legnie w gruzach.
      A tak na marginesie to po co ten pośpiech, przecież zostało jeszcze tyle czasu.....
    • Gość: Olej Półtora miliona gości? Buahahahaha... IP: *.devs.futuro.pl 09.01.06, 07:12
      Czy mnie oczy nie mylą? Oni oczekują półtora miliona gości? To jakieś mrzonki,
      kogoś trzeba ocucić. Podzielmy to przez dziesięć, a i tak będzie totalna klapa
      organizacyjna (hotele, parkingi, dojazdy, wyżywienie)... To będą po prostu
      większe dni morza i tyle. Nie rozumiem, dlaczego szczecinianom na siłę chce się
      przyszyć żagle do miasta, przecież w tym mieście interesuje się żeglarstwem
      gastka ludzi, nie więcej niż np.: w Warszawie, czy Wrocławiu ...
      • Gość: Galoty Re: Półtora miliona gości? Buahahahaha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 07:19
        Olej. Tak.
        Morskość Szczecina trzeba budować w przedszkolach, szkołach. Oświata winna mieć
        potęzną ofertę obozów żeglarskich a nawet w zakresie W_Fu kilka obowiązkowych
        zajęc na łódce. Tylko tak mozna stworzyć morski Szczecin.
        • Gość: Olej Re: Półtora miliona gości? Buahahahaha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 08:46
          Ma być morskość, a wyjdzie jak zwykle marskość (wątroby) po chlaniu piwska na
          Wałach. Galoty, a po co Szczecinowi morskość, skoro nikt się tym nie
          interesuje? Po co wdrażać to na siłę od lat i bez efektów? Po co nam morski
          Szczecin? Pieniędzy od tego nie przybywa, a raczej ubywa. Jest mnóstwo innych
          pomysłów na wizerunek miasta, które przyniosą miastu pożytek i inwestorów z
          kasą. Morskość jest tematem wdzięcznym, lecz komercyjnie beznadziejnym. A
          komercja jest niezbędna, mój drogi, bo oznacza pieniądze dla tego grajdołka. O
          niebo korzystniej byłoby sprzedawać Szczecin jako miejsce robienia dobrych
          interesów, np.: tanich zakupów. Wtedy rzeczywiście odwiedziłoby nas półtora
          miliona ludzi, w tym full bogatych Niemców...
          • Gość: koczam szczecin Re: Półtora miliona gości? Buahahahaha... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:14
            Może zanim zaczniecie sie wypowiadać, zobaczcie ile dzięki tym regatom zaczęło
            sie dziać.I czy one wyjdą, czy nie to już inna sprawa, ważne jest, że zaczęliśmy
            mówić o tym co możemy w Szczecinie zrobić-MY
            A z biura regat wypłyneła świetna inicjatywa dla dzieci, moje dziecko bierze w
            tym udział i wie już bardzo duzo o rzaglowcu który jest ich grupie wyznaczony.
            Ite dzieci są przyszlościa Szczecinanie my, bo nam tylko żółc wypływa
            • Gość: Olej Re: Półtora miliona gości? Buahahahaha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:01
              żaglowcu, a nie rząglowcu ... Tu nie morska edukacja potrzebna, a podstawowa ...
    • Gość: woy Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 07:47
      o tym, że dno jest tam za płytkie było wiadomo od dwóch lat, jeszcze za czasów
      jak miłościwie panujący wiceprezydent był pełnonocnikiem ds tychże regat.
      Najważniejsze że była WIARA że jakoś tam bedzie. i bedzie. śmiesznie...
      • Gość: Galoty Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 07:59
        Bo wogóle zasadnicze hasło tej ekipy to :
        JAKOŚ TAM BĘDZIE
    • exman Tall Shits Races 09.01.06, 08:39
      Żartować już się nawet nie chce.
    • Gość: XXL Jak..... IP: 212.14.58.* 09.01.06, 08:44
      ...pisałem jakiś czas temu że g......
      z tego bedzie to obrzucono mnie
      obelgami i błotem na tym forum
      wiec teraz smacznego niedowiarki:))))))))
      Zróbta se regaty na Głębokim buhahahaha
    • Gość: Late Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.ums.gov.pl 09.01.06, 09:40
      Niby zgadza się, ale nie wszystko. Kredyt Banku Światowego na budowę pola odkładu wynosił nie 17 mln dolarów (skąd Kraśnicki wziął tę kwotę???), ale 2,4 mln dolarów, które i tak nie wystarczyłyby na budowę pola - wstępna wycena kosztów wynosi ok. 20 mln zł.
      O zmianę przepisów dotyczących składowania zanieczyszczonego urobku walczyły już w 2004 roku Urząd Morski i Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej, a nie tylko wojewoda Wziątek - bez skutku. Wprawdzie podobny urobek jest w innych krajach UE raczej oczyszczany, niż składowany, ale nigdzie też nie funkcjonuje kategoryczny zakaz składowania, jak u nas. Holendrzy budują z takiego urobku sztuczne wyspy, oczywiście zabezpieczone przed przedostawaniem się zanieczyszczeń do wody. Nie mówiąc już o tym, że po oczyszczeniu urobku (za duże pieniądze: 20 - 90 euro za 1 m3) pozostaje zwykle 20 - 60% zanieczyszczonego granulatu (reszta to czysty piasek), który również trzeba gdzieś składować.
      Przypomnijcie sobie, jak histerycznie zareagowali szczecińscy "ekolodzy" i część Rady Miasta (włącznie z obecną panią poseł Masłowską) na planowaną budowę pola odkładu.
      Niedobry jest pomysł Zalewskiego, aby "urobek z dna Odry jako czysty mógł trafić na istniejące pola refulacyjne". Ten urobek nie jest czysty i na istniejące, nie uszczelnione pola refulacyjne trafić w żadnym razie nie może. Potrzebne jest albo uszczelnione składowisko (jeżeli uda się zmienić przepisy), albo oczyszczalnia + składowisko w znacznej odległości od wody (co można zrobić bez zmiany przepisów, ale za straszne pieniądze).
      Ministerstwo Środowiska proponowało, by zamiast składowiska zbudować "budowlę regulacyjną kształtującą brzegi jeziora Dąbie - z wykorzystaniem urobku zanieczyszczonego". Dla mnie byłaby to ewidentna próba obejścia przepisów (głupich, ale obowiązujących). Tak to jest, jak najpierw wydaje się durne regulacje, a potem - zamiast je zmienić - kombinuje się, jak je obejść.
      • xxtoja Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races 09.01.06, 10:11
        Gość portalu: Late napisał(a):
        Tak to jest, jak najpierw wydaje się durne regulacje, a potem
        > - zamiast je zmienić - kombinuje się, jak je obejść.

No tak najlepiej tak zrobic te regulacje aby stan wody w Odrze uznać za czysty.
        Niestety , tylko dlaczego ona śmierdzi?
        ..
        Chciałam zauważyć, że co do stanu środowiska np. w Niemczech, zostały te wody
        udrożnione, tam jest dążenie do stanu czystości wody i rozumieja, że jest to
        potrzebne, a tutaj nawet nie potrafiono przedstawić dobrego zabezpieczenia -
        projekt techniczny był objęty tajemnicą, bo tylko sie o tym mwiło. Były tez
        inne rozwiązania, nawet podawane przez urzędników wojewody, ale nawet kosztów
        innych pomysłów nie oszacowano. Cały czas się zastanawiam, jak to jest przecież
        ci ludzie, kiedys byli u władzy i mieli czas od 1999r, bo ten problem jest cały
        czas znany. I co zrobili dla miasta, w imię pracy na rzecz srodowiska
        potrafili brać pensyjki i mydlić oczy, a tera zbezsensowne przepisy, to u nas
        jest bensensownie, bo najlepiej te kukułcze jajko podrzucić, a nie rozwiązać
        problem.
        ..
        Powoływanie się, że za granicą można to jak można no to proszę, ten urobek tam
        wysłac - ucieszą się przeecież można.
        Jesteśmy w Unii i to raczej wymusiło, aby była wreszcie wybudowana
        oczyszczalnia, bo przecież władzą to nigdy nie przeszkadzało, kłócąc sie kto
        ile ma wziąść od inwestora, bo jak to wytłumaczyć teren miał, a Szczecin nie. A
        dla włodarzy miasta co tam - to bedzie kolejna podwyżka dla szczecinian.
        Szczecin tyle już dostał kar to i też może dostać karę za trucie środowiska, co
        tam to jest pestka dla budżetu miasta. Teraz jest inna odpowiedzialność i to
        się zdecydowanie zmieniło.
        • Gość: Late Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.ums.gov.pl 09.01.06, 11:28
          Po pierwsze, nie chodzi o to, aby tak zmienić regulacje, żeby urobek uznać za czysty, ale tak, by umożliwić jego BEZPIECZNE składowanie.

Po drugie, projekt techniczny nie był objęty żadną tajemnicą, tylko po prostu wcale go nie było. Dyskusja toczyła się w trakcie uchwalania zmiany planu zagospodarowania przestrzennego, a na tym etapie postępowania projektów technicznych się nie tworzy. Dopiero plan narzuca wymagania, które musi spełnić przyszły projekt. Była tylko koncepcja zrobiona przez RZGW, gdzie składowisko było zabezpieczone grodzą z podwójnej stalowej ściany szczelnej. A do projektowania nie doszło, bo na dwa dni przed uchwaleniem zmiany planu minister środowiska wydał totalny zakaz budowy takich składowisk.

Po trzecie, za granicę tego paskudztwa wysłać nie można, bo nie wolno i nikt tego nie zechce przyjąć, nawet za pieniądze. Dość mają problemów z własnym urobkiem. Najbliższa oczyszczalnia urobku jest w Hamburgu - jak tam dostarczyć tysiące ton śmierdzącej, nawodnionej pulpy?

A po czwarte, budowa oczyszczalni urobku nie zlikwiduje konieczności budowy składowiska - bo odpady z oczyszczalni też trzeba gdzieś składować. Będzie ich wprawdzie mniej, ale za to bardziej zanieczyszczonych.

• xxtoja Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races 10.01.06, 05:09
            tylko najgorsze jest w tym, że urząd nie rozumie, że jak po wybudowaniu
            oczyszczalni, to no i tak trzeba ten urobek z Odry wybrać, tak aby nie
            śmierdziało, aby rzeka sie odnowiła, tak jak to zrobiono w innych miastach. A
            już dzisiaj należałoby o tym pomyśleć co z tym zrobić, a nie za pięć dwunasta,
            jak to teraz było. Na spotkaniach mówiono o jakieś sciance larsenowej, a czy to
            jest stalowa, tego nie wiem. W każdym razie nie była ta koncepcja dopracowana.
      • Gość: Hagar Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: 195.78.48.* 09.01.06, 13:30
        >Wprawdzie podobny urobek jest w innych krajach UE
        > raczej oczyszczany, niż składowany, ale nigdzie też nie funkcjonuje kategoryc
        > zny zakaz składowania, jak u nas.
        Więc może zamiast walczyć z wiatrakami i czekać na niewidomo co, zacząć budowę
        zakładu utylizacji mułu? Prędzej czy później i tak będzie musiał powstać. Jest
        to inwestycja proekologiczna, więc na pewno uda zdobyć się dofinansowanie.
        > Przypomnijcie sobie, jak histerycznie zareagowali szczecińscy "ekolodzy" i częś
        > ć Rady Miasta (włącznie z obecną panią poseł Masłowską) na planowaną budowę pol
        > a odkładu.
        Pole nie było głupim pomysłem, głupia była tylko lokalizacja, przy której
        wszystcy się upierali. Urząd nie podał żadnej alternatywy - musi być tu i
        koniec, choc wiedziano, że akurat ta lokalizacja jest konterowersyjna. A nikt
        nawet nie spróbował poszukać takiej która byłąby łatwiejsza to akceptacji.

A poza tym - pomysł ze Świnoujściem jako wyjściem awaryjnym wcale nie jest
        głupi. Jest tu tyle miejskich, ogólnie dostępnych i odpowiednio głębokich
        nabrzeży, że szczecińskie Wały to lokalna, płytka przystań ;) (choć niewątpliwie
        ładna) Wszytskie duże zmieszczą się na nabrzeżu od cypla przy Basenie Północnym
        do Bielików, mnniejsze mogą wejść do Mariny w Basenie Północnym i na nabrzeża od
        Bielików aż do starej mariny (centrum miasta). Praktycznie cała flota TSR
        spokojnie już dziś miałaby gdzie tu zacumować. I co najważniejsze - tu jest
        morze, gdzie żaglowce mogą wypływać na krótkie rejsy z pasażeramia, jak to było
        w Gdyni. W Szczecinie jest to niemożliwe - bo do morza, gdzie można zejść z toru
        wodnego płynie się 4-5 godzin ;)
    • Gość: Jest rada !!! Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.01.06, 10:39
      Jest na to rada ! Szczecin nie jest przecież sam ale istnieje coś takiego jak
      Zespół Portów, a jeg druga (choć patrząc od strony morza - PIERWSZA) część to
      Świnoujście. Świnoujście jestportem głębokowodnym. Niech żaglowce wpłyną do do
      tego portu, a żeglarze - jeśli zechcą to pojadą na wycieczkę do szczecin
      busami. I będzie wilk syty...
    • Gość: Maciek Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.01.06, 10:42
      Niech wpłyną do Świnoujścia !!! To port głębokowodny i nie bedzie problemu, a
      do Szczecina mozna żeglarzom zafundować wycieczkę...
      • kazio.killer Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races 09.01.06, 11:07
        z mułu mozna usypac kopiec Mariana vis a vis obencych Wałów Chrobrego :)
        • Gość: mirek Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 08:56
          kopiec Maryjana powinien powstac nie na przeciwko Wałów Chrobrego tylko na
          Jasnych Błoniach obok Bartłomiejki.
    • Gość: Maciek Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.01.06, 11:08
      Zarząd Morskich Portów szczecin i Świnoujście posiada przecież głębokowodne
      nabrzeża w Świnoujściu. Nie rozumiem zatem w czym jest prolem. Niech żaglowce
      wpłyną do Świnoujscia a żeglarze mogą wyrać sie na samochodową wycieczkę do
      Szczecina.
      • kazio.killer Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races 09.01.06, 11:17
        a nie lepiej przeniesc impreze do Hamburga? Mamy teraz nowa piekną autostrade
        Szczecin-Hamburg tylko 400 km. Pospolite ruszenie bbusiarzy i taksiarzzy se
        Szczecina w mig dowiezie wszytkich zainteresowanych na tanie zakupy do
        Szczecina plus wizytacje Anioła...
        • Gość: Gregor Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.utp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 12:31
          Nie wiem czy ludzie piszący o Świnoujściu żartują czy są do końca nienormalni.
          • Gość: xx Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.chello.pl 09.01.06, 12:35
            a dlaczego nie niech Świnoujście ma taki zlot, ja sama wtedy tam pojadę i bedę
            oglądała jak te jednostki wchodzą do portu, jest to piękny widok, kiedyś
            widziałam jak żaglowce płynęły na taki zjazd.
            • Gość: saramona Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 12:48
              a ja byłam na takich zlotach, faktycznie pięknie.......
              amsterdam, kiel, hamburg, rostock.... niepowtarzalnej atmosfery tych imprez nie
              zapomne.....
              fajnie było po dziennych rejsach po całym tym turystycznym cyrku
              przycumowac..... usiąść na dziobie i obserwować port............
              ech.......
    • kakq Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races 09.01.06, 13:09
      bo to właśnie Szczecin, wiele szumu a potem d...:((
      • januszcz Z tym mułem to jakas kpina jest 09.01.06, 15:29
        Na wstepie cytat:
        "Muł wydobyty z takiego "brudnego" dna jest kwalifikowany jako odpad. A tego
        nie ma gdzie składować. Przepisy mówią bowiem jasno: zabrania się składowania
        odpadów w "dolinach rzek, w pobliżu zbiorników wód śródlądowych, na terenach
        źródliskowych, bagiennych i podmokłych, w obszarach mis jeziornych oraz
        obszarach bezpośredniego bądź potencjalnego zagrożenia powodzią".
        ==================
        Po pierwsze nalezy postawic pytanie: czy muł jest odpadem?
        Jeśli wydobędziemy muł i zeskładujemy go na polu refulacujnym, to w wyniku
        opadów deszczu będzie on stopniowo wracał do rzeki, czyli do środowiska, w
        którym jest.

Jesli na pytanie: czy muł jest odpadem? - odpowiemy twierdzaco (choc to moim
        zdaniem bzdura na resorach)to taki sam muł znajduje się w ionnych rejonach
        rzeki czy też w kanałach, które są systematycznie pogłębiane i trafiają na
        Mańków. Może zatem zakazac pogłębiania portu szczecinskiego i skazać na
        degradację?

Przykład pierwszy z brzegu. Myję na ulicy auto polewając je tylko wodą (bez
        srodków myjących). Kurz zmyty strumieniem wody wraca do środowiska i nie
        wyrzadza mu szkody.
        Zakurzone auto stoi na ulicy i pada na nie deszcz. Deszcz zmywa kurz z auta,
        który wraca do środowiska, z którego pochodzi.

Czasami aż się prosi o zastosowanie metod Dzierżyńskiego na tych świetszych od
        papieża urządasów, którzy zrobią wszystko aby udowodnic swoja wazność i
        potrzebę istnienia.

J.
        • Gość: Hagar Re: Z tym mułem to jakas kpina jest IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 09.01.06, 17:37
          > Po pierwsze nalezy postawic pytanie: czy muł jest odpadem?

Nie, ale bywa...
          Po prostu muł z basenów portowych, lub spod kolektorów ściekowych (jak jest przy
          Wałach - "cały Szczecin s... do swojej rzeki") jest tak zanieczyszczony, że wg
          przepisów jest odpadem. Obowiązuje w tym kraju prawo i to prawo, oparte o
          współczesną wiedzę określa co jest odpadem, a co nie.
          • januszcz Re: Z tym mułem to jakas kpina jest 09.01.06, 17:58
            Gość portalu: Hagar napisał(a):

> > Po pierwsze nalezy postawic pytanie: czy muł jest odpadem?
            >
            > Nie, ale bywa...
            > Po prostu muł z basenów portowych, lub spod kolektorów ściekowych (jak jest
            prz
            > y
            > Wałach - "cały Szczecin s... do swojej rzeki") jest tak zanieczyszczony, że wg
            > przepisów jest odpadem. Obowiązuje w tym kraju prawo i to prawo, oparte o
            > współczesną wiedzę określa co jest odpadem, a co nie.
            ==============
            OK., ale ten odpad juz w tej rzece jest, więc wydobyty, trafiając w jakiejś
            części z powrotem będzie bardziej szkodliwy?

J.
            • Gość: Hagar Re: Z tym mułem to jakas kpina jest IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 09.01.06, 18:20
              > OK., ale ten odpad juz w tej rzece jest, więc wydobyty, trafiając w jakiejś
              > części z powrotem będzie bardziej szkodliwy?

Muł odkłada się systematycznie, z wodą kontaktuje się tylko jego warstwa
              powierzchniowa - to co jest głębiej jest już praktycznie "wyłączone" z obiegu.
              Ineczje kiedy te osady ruszymy - wówczas uwalniamy substacje szkodliwe.
              Upraszczając - to tak jak z gównem - jak nie ruszamy, to nie śmierdzi ;)
              Z drugiej strony - w sumie masz rację - "przesunięcie" osadu z toru wodnego na
              pole refulacyjne niewiele zmieni (poza samą operacja wydobywania i składowania,
              kiedy następuje wzburzenie osadów), ale prawo mówi jasno - pogłębianie to
              wydobywanie, a refulat to odpad. Jeśli jest mało zanieczyszczony to może iść na
              zwykłe pole refulacyjne, jeśli jest szkodliwy - to musi być specjalnie
              zagospodarowany.
              Tu w sumie nie ma co gdybać i kombinować, bo prawo mocno zawęża możliwości
              manewtu i trzeba szybko wymśleć działanie w ramach prawa a nie obchodzenie
              prawa. Tym bardziej, że obchodzenie może być ryzykowne - ktoś zawsze może
              zaprotestować i co więcej, ma duże szanse na to, że wygra...
              • Gość: Jerzy Re: Z tym mułem to jakas kpina jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 18:35
                Geomembrana na polu refulacyjnym powinna załatwic problem. Tanszej metody nie
                znam. Opakowany urobek mozna przysypac warstwą refulatu z toru wodnego.
                Ruszenie osadów podczas wydobycia i tak miałoby miejsce, nawet, gdyby osady
                poszły do uzdatniania - czy jak to się nazywa.
                • Gość: DEMOLEK Re: Z tym mułem to jakas kpina jest IP: *.system.szczecin.pl 09.01.06, 20:43
                  nie rozumiem jednej rzeczy czy jak staraliśmy się aby Szczecin był miastem
                  regat to przepisy o tym gów**e były inne? chyba nie

I to jest wyjaśnienie wszystkich niepowodzeń i szkód na jakie naraża się nasze
                  miasto. Zawsze jest że chwytamy się czegoś tylko zapominamy sprawdzić jak to
                  jest zamocowane i czy przypadkiem nie wyrządzimy sobie jakiejś krzywdy.

Jak długo jeszcze i ile razy Szczecin będzie przegrywał w tej i innych
                  sprawach. Czy teraz będziemy zmieniali prawo aby ten jeden raz włodarze wyszli
                  z twarza z tego całego gów*a? Jak długo mieszkańcy bedą się wstydzić za nie
                  przemyślane i niedopracowane od samego początku próby polepszenia kondycji
                  naszego miasta. A może chodzi o to by Szczecin był wiocha i to w dodatku bez
                  tramwajów?

Cisną mi się na usta wyrazy niecenzuralne, gania się porzednie i jeszcze
                  poprzedniejsze władze za nieudolności, a obecna nic z histori jak i wiekszość
                  naszych obywateli wniosków nie wysunęła i niewysówa. Może wkońcu przestać
                  pokazywać błędy historii a ruszyć w kierunku przyszłości bez zwalania winy na
                  poprzedników i trzy razy sprawdzić coś przed rozpoczęciem zamierzonych działań
                  i planów.
                  • vicek113 Re: Z tym mułem to jakas kpina jest 10.01.06, 02:12
                    ...może nie kpina, ale w aspekcie regat czegoś nie rozumiem...
                    proszę o logiczną odpowiedź na moje pytania /z tego co pamiętam/:

- po pierwsze; 2-3 lata temu na bazie prasowych 'zajawek'o zlocie żaglowców,
                    wyciągnięto sprawę pogłębiania Odry vis a vis Wałów. Urząd Morski, tak jak i
                    cały szczeciński pismacki stan, oficjalnie oskarżali dzierżawców /mapka w
                    GW,Kurier,Głos/ tych nabrzeży o uniemożliwianie pogłębienia na potrzeby
                    zlotu.
                    Dyrektor Urzędu narzekał, że musiał oddać do budżetu 2 mln złotych, ale jak
                    zmienią się właściciele, to Urząd połębi przy nabrzeżach na potrzeby zlotu,
                    zapewniajac że podejście do nabrzeży jest regularnie pogłębiane.
                    Problemu muł czy odpad nie było.
                    - po drugie; wiadomym jest że od zarania na tej wysokości
                    Odry /'reprezentacyjne'Wały, stocznia/, są potężne kolektory zrzutowe
                    fekaliów miasta Szczecina. Nie tylko muły naniesione, ale przedewszystkim
                    odkładane fekalia szanownych mieszkańców stanowią 'odkład'.
                    Takie 'zamulanie' musi być stosunkowo szybkie. Ile jest metrów w głąb tego
                    odkładu? Wątpię by ktoś wiedział.
                    - po trzecie; nie pamiętam do 2005 roku, kiedy i czy Odra była w tym miejscu
                    na całej szerokości pogłębiana - być może, ale nie systematycznie tylko pod
                    jakąś 'akcję'.
                    - po czwarte; w 2005 roku, przed Dniami Morza potężna połębiarka wyciągała
                    przez parę dni o co zalegało na dnie i ładowała na barkę. Pamiętam dobrze bo
                    smrodu było co niemiara.
                    Osad gdzieś wywożono.

Zadaję sobie pytania:
                    -czy niecały rok temu wydobywano muł czy odpad? Gdzie go legalnie wywieziono?
                    -czy tak zmienił się skład chemiczny osadów, a mieszkańcy od półrocza raczą się
                    tylko metalami ciężkim i innymi paskudztwami? może to nasi współplemieńcy z
                    górnego biegu Odry nam przekazali te świństwa?
                    - może zmieniły się przepisy?
                    -z jakiej przyczyny to co było możliwe w zeszłym roku nie jest możliwe w tym
                    roku? Kto to sprawił/sprawia?

Indolencja odpowiedzialnych urzędników? Złośliwość decydentów?
                    .. a może teoria spiskowa, a może polityczna hipokryzja?

Za mało wiem. Nie umiem sobie logicznie odpowiedzieć.

• gozal trzeba było o to zadbać wcześniej... 09.01.06, 23:09
      moim skromnym zdaniem, należałoby najpierw zbadać sprawę, potem zabiegać o
      zmianę ustawodawstwa, a dopiero potem wziąć się za organizowanie imprezy na tak
      masową skalę. a tu widzę dysydenci i organizatorzy obrali odwrotny kierunek.

nie zapraszamy swoich przyjaciół i znajomych na wesele, jeśli nie jesteśmy
      pewni, czy ta druga strona chce się z nami hajtać!
      • burakiprlu szczecin jest 100 kilometrow od morza 10.01.06, 04:45
        to nieporozumienie organizowac regaty w tym zapyzialym pegeerze jakim jest
        szczecin z ochydna trasa zamkowa zaslaniajaca i odcinajaca miasto. plus
        smierdzaca plytka odra. ktos kto wpadl na pomysl zeby w miescie oddalonym o 100
        kilometrow od morza organizowac regaty ogromnych zaglowcow jest idiota, sciac
        leb temu debilowi!
        • Gość: Tomasz Re: szczecin jest 100 kilometrow od morza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 09:30
          Jeśli jesteś ze Szczecina to wstyd mi za twoją niewiedzę- torem wodnym jest tylko około 65 km, zlot to nie regaty...
          Dla mnie twoja wiedza i logika jest jak twój login prosto z prl-u...
          • Gość: sea Re: szczecin jest 100 kilometrow od morza IP: 212.160.172.* 10.01.06, 09:55
            może lepiej zrobić znowu go w gdyni przynajmniej wstydu nie będzie

pz

sea
            • kakq Re: szczecin jest 100 kilometrow od morza 10.01.06, 14:21
              może lepiej zrobić znowu go w gdyni przynajmniej wstydu nie będzie
              ja proponuję Kołobrzeg:)pzdr
    • Gość: asfalt Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 10:14
      i tutaj jestem z Toba zgodny/a
      • Gość: asfalt Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 10:16
        moja wypowiedz dotyczyla stwierdzenia DonPablo, ktoremu sie klaniam
    • Gość: Tomasz Regaty to nie wszystko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 10:27
      Dzisiejsza dyskusja co zrobić z mułem z dna Odry przypomina mi zabawę dzieci w piaskownicy która kończy się płaczem...
      Kiedy szumnie w 1999 ogłoszono, że będziemy organizatorem tego finału w 2007 cieszyłem się jak dziecko dopóki nie poznałem nazwisk osób które to będą organizować. Nazwisk które nic mi nie mówiły...
      W 1999 sądziłem, że organizacja takiej imprezy rozbudzi to zaspane miasteczko z powojennego marazmu i pozwoli nam się odnaleźć na mapie Europy...
      Ogarnia mnie frustracja na samą myśl jak moi znajomi za kilka miesięcy będą się śmiali - Szczecin- to tam Seedow utknął na g...ie i nie mógł przycumować...
      Czy na taką atrakcję mam ich zaprosić za dwa lata? Może moja wyobraźnia płata figle, ale dziś tego się obawiam i głośno mówię BASTA!!!!
      Mam dość słuchania o półśrodkach i czekam aż osoby odpowiedzialne wezmą się do roboty albo zrezygnują jeśli mają odrobinę cywilnej odwagi za brak decyzji które powinny podjąć!!!!!
      Piszecie,że Szczecin to wiocha z tramwajami za chwilę zostaną tylko tramwaje w zajezdniach bo nie będą miały po czym jeżdzić. Powstanie kilka nowych obiektów muzealnych...
      Mamy budować terminal kontenerowy, jeśli on ma być funkcjonalny szlak żeglugowy będzie wymagał systematycznego pogłębiania, a może nie skoro jest Świnoujście...a terminal powstanie na papierze i usłyszymy że chcieliśmy ale dyrektywy unijne i przepisy o ochronie środowiska nie pozwalają na utrzymanie szlaku - to już dziś go nie budujmy szkoda pieniędzy skoro jest Świnoujście...
      Rozumiem że wielu osobom wystarcza samowola budowlana na działkach za mieszkanie i anioł stróż za styropian, ala w dobie dzisiejszej można więcej wymagać od prezydenta 350tys. miasta niż od magazyniera z legitymacją solidarnościowego kombatanta.
    • borewicz72 Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races 10.01.06, 14:16
      Debile!Zamiast zacząć robotę od wlasnie pogłębienia toru jeżdzili po
      Flensburgach, Oslach itd. i projektowali liczbe przenośnych kibli! Partacze! A
      może i dobrze że nic nie wyjdzie będzie mniejsza kompromitacja!
      • Gość: dk Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.internet.v.pl 10.01.06, 14:44
        Nie mam pojęcia o co ten krzyk ?Ktoś przecież wybrał obecne i byłe władze
        naszego kochanego miasta ?

Przecież wiadomo nie od dziś, że te regaty to gwóźdź do trumny naszego
        kochanego Szczecina.

Szczecinianie to nasze miasto !

• Gość: toja Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.chello.pl 10.01.06, 16:50
          za dużo prywaty i własnych interesów. tutaj nic nie wychodzi uczciwym. gdzie
          byli wszyscy co wybierali władze. przykro mi będzie widząc tę katastrofę!!
    • Gość: edek Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 21:09
      Gówna z leży w wodzie i nie można go wyciągnąć, bo byćmoże znowy się
      przedostanie do wody. Twórcy tego prawa chyba praktykowali w PRLoo...
      • xxtoja Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races 10.01.06, 21:55
        Gość portalu: edek napisał(a):

> Gówna z leży w wodzie i nie można go wyciągnąć, bo byćmoże znowy się
        > przedostanie do wody. Twórcy tego prawa chyba praktykowali w PRLoo

To właśnie w PRL-u symbolem gospodarczym były dymiace kominy, gdyby była
        zbudowana oczyszczalnia, toby tego problemu nie było, bo jak taki urobek się
        wyciaga, to nie przesypuje sie go do jeziora. Można to zrobić nawet według
        obecnych przepisów, tylko trzeba to robić tak, aby wszyscy użytkownicy jeziora
        byli z tego zadowoleni.
        ..
        A z drugiej strony jaki to sens, jeżeli cały czas lecą do rzeki śmierdzące
        ścieki (odchody) Szczecina, a nie do oczyszczalni.
        • Gość: edek Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:03
          Wg obecnych przepisów, czyli jak?
          • xxtoja Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races 10.01.06, 22:06
            tak aby wilk był syty i owca cała. Tak, aby było partnerstwo, a nie wielka
            jedna kłótnia na argumenty i kto ma rację, a później słane prośby o ich zmiany,
            wtedy nikt by nie był odpowiedzialny za zatrucie jeziora.
            • Gość: edek Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:21
              Liczyłem na konkrety a nie puste frazesy. Co zrobić z tym osadem skoro nie ma go
              gdzie składować ani oczyszczać. Zostawić na dnie? Muły bedzie przybywać, nawet
              jak bedzie oczyszczalnia...
              • xxtoja Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races 10.01.06, 22:30
                Gość portalu: edek napisał(a):

> Liczyłem na konkrety a nie puste frazesy. Co zrobić z tym osadem skoro nie ma
                g
                > o
                > gdzie składować ani oczyszczać. Zostawić na dnie? Muły bedzie przybywać, nawet
                > jak bedzie oczyszczalnia...

Przecież to nie sa muły, tylko odpad miasta, jak oczyszczalnia ruszy to wtedy
                nie będzie tych odpadów wypuszczała.
                Gdzie składowac i oczyszczać to powinno być nadal poruszane i uzgadniane, można
                przecież pociągnąć dalej ten temat, ale nie ma inwestora, a miasto w tym
                temacie umywa ręce, bo to nie ich.
                • Gość: edek Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:50
                  Ścieków nie bedzie sie wypuszczać, ale te odpady które sa nie znikną, zostana
                  tylko przysypne mułem, i nie brdzie tego mozna ruszyć, bo to odpad.
                  O jakiego inwestora chodzi?
                  • xxtoja Re: Chmury nad finałem regat Tall Ships` Races 11.01.06, 04:01
                    o inwestora, który jest zainteresowany, aby ten urobek wyciągnąć z dna Odry, ja
                    myślę o Stoczni Nowa, Porcie i Mieście oraz jeszcze jeden podmiot, ale oni nie
                    maja pieniędzy, tylko zapomnieli, że mogą się starać od państwa. Myślę, że mogą
                    się złożyć na wkład i po uruchomieniu oczyszczalni taki opracowany projekt
                    wysłać do Unii. Do tej pory niestety przewija się tylko ta lokalizacja, jakby
                    innych nie było.
    • Gość: PZPR zgnily ser Wszędzie smród, śmierdzi w Szczecinie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 21:47
      Wysypiska smieci przepełnione , Cmentarz Centralny niestety tez nie przyjmie
      juz nowych zmarlych wkrotce, Odra zanieczyszczona fekaliami. Ale najwieksze
      przepelnienie i smrod to dolatuje z duzego budynku przy Jasnych Bloniach.
      Magazynier obudz sie !!!!
      • Gość: Tine Re: Wszędzie smród, śmierdzi w Szczecinie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 21:00
        Uważam, że sytuacja w jakiej znalazł się Jurczyk wymaga pełnej mobilizacji nie tylko Ościłowskiego, Durki, Trzosa, Słowackiego i Durskiego ale wszystkich szczecińskich działaczy.
    • Gość: Galoty szczecińskie Tall Ships` Races to taka akcja jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 07:32
      róbta co chceta
      • Gość: leosia I ja tam bylem i piwo pilem IP: *.hsd1.nj.comcast.net 30.09.07, 16:03
        Jak sie czyta te MADRE wypowiedzi na FORUM to tylko szambo leci.
        Przeciez ja tam wydalem moje ciezko zarobione pieniadze na
        piwo Bosman
        jadlem pajde chleba ze smalcem
        obiad w restauracji suto zakrapiany piwem z dodatkiem soku %
        a tu gromada ludzi pisze ze same straty
        ze impreza do bani
        ze daleko od morza
        W Sztokholmie tak samo daleko do morza
        i bylo mniej ludzi
        a mimo to impreza zeglarska wypadla ZNAKOMICIE

Kochani przedmowcy brakuje wam radosci zycia by sie cieszyc i
        dlatego to co innym sie udalo wam jest sola w oku