Dodaj do ulubionych

Droga Redakcjo

IP: *.devon.gov.uk / *.ex.eclipse.net.uk 06.03.06, 15:56
Droga redakcjo, pisze z Anglii, byscie mogli sprawdzic biuro
IMPERIAl,znajdujace sie w sZCZECINA, WYSYLA ONA pOLAKOW DO PRACY ZA
GRANICA.Robio polakow w konia.Bo obiecuja kase,obiecuja dobre warunki
zycia,mieszkanie w misicie,a jak tu sie przyjeda to wogole jest cos
innego:mieszkasz sie gdzies na odludziu,daleko do mista, zadko jezdza busy i
w dodtaku, przejela nas firma anggielksa(posrednik pracy),jednym slowem
trafilismy tu w wielkie SHIT!Sprawdzie je i ostrzezcie innych polakow by sie
nierobili sie tak ja ci co tu przybyli!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:09
      Widać, że kolega od wieków za granicą.
      Znajomy, kiedy przyjechał do kraju też za cholerę nie umiał po polsku napisać.
      Co ta obczyzna z rodaków potrafi zrobić!

so.pwn.pl/
      Pozdrawiam
      Fugazi
      • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 16:16
        Fugazi,
        nie badz zlosliwy - czlowiek moze miec rzeczywisty problem i nie skupial sie na
        stylu i otografii.
        Mam nadzieje, ze redakcja sie zainteresuje tematem.
        • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:22
          > nie badz zlosliwy - czlowiek moze miec rzeczywisty problem i nie skupial sie na stylu i otografii.

Ja z miłości a nie złośliwości. Zwyczajnie mi żal, kiedy ktoś aż tak kaleczy.

Pozdawiam
          Fugazi
          • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 16:35
            Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> Ja z miłości a nie złośliwości. Zwyczajnie mi żal, kiedy ktoś aż tak kaleczy.

Nie kazdy mial mozliwosci na ksztalcenie sie... poza tym mimo wszystko
            podziwiam odwage wyjezdzajacych za chlebem na obczyzne w nieznane.
            • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:37
              > podziwiam odwage wyjezdzajacych za chlebem na obczyzne w nieznane.

Wolne żarty.
              Odwagą (albo też głupotą) jest tu zostawać.

Pozdrawiam
              Fugazi
              • beatrix13 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 16:40
                zgadzam się z Toba fugazi,
                tu gra jest prowadzona bez jasnych reguł,

• Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:55
                  Może i bez reguł ale za to cel jest aż nazbyt widoczny.
                  „Życie wieczne” a więc ewangelizacja za wszelką cenę.
                  Ale aby nie być postrzegany monotematycznie nie będę dziś kadził KK.
                  Oto moje postanowienie wielkopostne-wielkoponiedziałkowe.

Pozdrawiam
                  Fugazi
                  • beatrix13 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 16:57
                    ale za to jutro pofolgujesz sobie podwójnie
              • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 16:41
                wiec dlaczego jeszcze nie wyjechales?
                • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:42
                  A nie widać?

Bom głupi...

Pozdrawiam
                  Fugazi
                  • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 16:43
                    bo potrafiles znalezc sie w tej trudnej polskiej sytuacji, i tyle.
                    • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 17:00
                      > bo potrafiles znalezc sie w tej trudnej polskiej sytuacji, i tyle.

Zupełna nieprawda. Ot może i tylko może miałem więcej szczęścia.
                      Zasługi moje, osobiste są bardzo wątpliwe.

Między innymi w tym (choć nie wyłącznie) leży pies pogrzebany.
                      Wszystko co nam się tu dobrego trafia to lud szczęścia lub układy, lub jedno i drugie naraz.

Pozdrawiam
                      Fugazi
                      • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 18:24

> Wszystko co nam się tu dobrego trafia to lud szczęścia lub układy, lub jedno
                        i drugie naraz.

czy uwazasz, ze Ci co wyjechali na zachod sa szczesliwcami?
                        Jak widzisz u samego autora watku - oni maja problem. Mialo byc tak pieknie i
                        kolorowo a jest brudno, ciezko i wcale nie kokosy. Czesc z nich czuje sie
                        oszukana bo nasluchala sie od innych jaki to raj ten zachod a tu klapa.
                        • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 18:33
                          > Jak widzisz u samego autora watku - oni maja problem. Mialo byc tak pieknie i
                          > kolorowo a jest brudno, ciezko i wcale nie kokosy. Czesc z nich czuje sie
                          > oszukana bo nasluchala sie od innych jaki to raj ten zachod a tu klapa.

Wow Szpilko, ale masz wielkie serce...
                          Chcesz mu jakoś pomóc?

Pozdrawiam
                          Fugazi
                          • dyrgosia Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 18:38
                            Wow Szpilko, ale masz wielkie serce...
                            > Chcesz mu jakoś pomóc?
                            >
                            > Pozdrawiam
                            > Fugazi

Raczej podbudować siebie, jak tu ma dobrze...
                            • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 18:43
                              goska, wrzuc sobie na luz
                          • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 18:42

>> Wow Szpilko, ale masz wielkie serce...
                            > Chcesz mu jakoś pomóc?

- chetnie... ale nie wiem jak. Mysle, ze powinno sie juz skonczyc z tym
                            idealizowaniem zachodu. Dobre czasy zachodu minely.
                            • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 18:45
                              > Dobre czasy zachodu minely.
                              A to przekonanie, że nasze właśnie przyszły to niby skąd?

Pozdrawiam
                              Fugazi
                              • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 18:52
                                nie powiedzialam, ze dobre czasy nastaly - wrecz przeciwnie powiedzialam, ze
                                jest trudna polska rzeczywistosc, ale jak do ludzi dotrze, ze szkoda zdrowia na
                                szukanie szczescia za granica i, ze raczej powinni energie swoja ukierunkowac
                                na rozwoj w kraju to moze bedzie mniej rozczarowan? Wszak to co jest tutaj to
                                juz znamy.
                                Oczywiscie zawsze sa wyjatki od reguly i za granica znajdziemy to czego szukamy.
                                • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 18:59
                                  Wybacz Szpilko ale nie za bardzo dziś chwytam.
                                  Wybór wszak jest prosty: wyjechać (tam) czy zostać (tu).
                                  Jeżeli czasy zachodu (tam) minęły znaczy się czasy u nas (tu) są lepsze, a więc
                                  przyszły.

Ja się zastanawiam skąd twoje przekonanie o wyższości czasów naszych nad
                                  ichnimi.
                                  Innymi słowy jakie to jaskółki wiosnę Ci u nas uczyniły?

Pozdrawiam
                                  Fugazi
                                  • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:04
                                    rzeczywiscie nie chwytasz:-)
                                    Uwazam, ze juz minal czas intratnych wyjazdow zarobkowych na zachod co nie
                                    oznacza, ze u nas sie poprawilo - to tam sie popsulo.
                                    Mimo, ze tam sie popsulo ale ciagle jest lepiej niz u nas ale...
                                    ... ale koszt wyjazdu (rozlaka z rodzina, popadanie w depresje, czesto
                                    nadmierne alkoholizowanie itp.) jest zbyt duzy wiec proponuje zastanowic sie
                                    czy nie leipiej ukladac sobie zycia tutaj chociaz moze troche skromniej... no i
                                    zawsze szybciej awansowac bedziemy tutaj niz tam:-)
                                    • dyrgosia Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:06
                                      popadanie w depresje, czesto
                                      > nadmierne alkoholizowanie itp.

a można alkoholizować się nie nadmiernie ?
                                      • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:08
                                        milo, ze sledzisz moje posty z takim zaangazowaniem;)
                                    • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 19:10
                                      > Uwazam, ze juz minal czas intratnych wyjazdow zarobkowych na zachod co nie
                                      > oznacza, ze u nas sie poprawilo - to tam sie popsulo.

Od wejścia do UE wyjechało prawie 2 mln osób. Uważasz, że zdanie Szpilki w
                                      temacie zarobków, wynagrodzeń przeciw 2 mln (minus parę procent
                                      niezadowolonych) ma jakiekolwiek znaczenie?
                                      Wiesz ilu codziennie wyjeżdża a jak mało wraca?

Z drugiej strony zastanawiam się czy czasem nie działasz na szkodę nowych
                                      zagubionych, krzywdzonych i oszukiwanych pozostających jeszcze w tym durnym
                                      kraju?
                                      Zdajesz sobie sprawę, że możesz zrujnować im przyszłość namawiając do
                                      pozostania?

Pozdrawiam
                                      Fugazi
                                      • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 19:21
                                        Przesadziłem, nie 2 mln a ponad 0,5 mln.

Pozdrawiam
                                        Fugazi
                                      • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:25
                                        znam ludzi, ktorym sie w miare powiodlo na zachodzie - jednak i oni mowia, ze
                                        niegodnie byli traktowani i nie zamierzaja tam dalej ukladac zycia.

Znam tez ludzi, ktorzy wcale nie znalezli tam szczescia, nawet finansowego i
                                        wstydza sie przykjechac do kraju z niczym ...wiec cierpia i sie miotaja.

Wszyscy, ktorych znam tesknia za krajem na szczescie i chca wracac tylko, ze
                                        boja sie wrocic bo zbyt dlugo byli poza granicami naszego kraju i zawodowo beda
                                        musieli zaczynac od poczatku (dotyczy tych mlodych, ktorzy kilka lat temu
                                        wyjechali) a poza tym boja sie tego co slysza od takich narzekajacych rodakow
                                        jakich jest wielu na tym forum.
                                        • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 19:33
                                          > znam ludzi, ktorym sie w miare powiodlo na zachodzie - jednak i oni mowia, ze
                                          > niegodnie...

Podziękuj naszej władzy, która utrudnia im powrót jak może, chociażby zmuszając
                                          do zapłacenia 40% podatku od zarobionych tam pieniędzy.

Nie trzeba mnie przekonywać, że dom i rodzina są ważne. Kiedy jednak młody czy
                                          starszy człowiek staje przed wyborem biedy w kraju i samotności poza nią, nie
                                          warto się długo zastanawiać.

Przeto pytałem o jaskółki twe co to biedę ludzi i agonię głupoty rządzących
                                          zapowiadają.
                                          Do czasu kiedy ich nie zobaczę każdemu wahającemu się polecam emigrację.

Pozdrawiam
                                          Fugazi
                                          • beatrix13 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:36
                                            znam bardzo dużo osób,które wyjechały
                                            i żadnej,która chciałaby wrócić
                                          • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:38

> Do czasu kiedy ich nie zobaczę każdemu wahającemu się polecam emigrację.

a ja polecam mlodym i zdolnym aby wzieli sie za "ratowanie" kraju na miejscu -
                                            w koncu tutaj ich wyksztalcono i na kim jak nie na nich powinnismy polegac?
                                            • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 19:47
                                              > a ja polecam mlodym i zdolnym aby wzieli sie za "ratowanie" kraju na miejscu -
                                              > w koncu tutaj ich wyksztalcono i na kim jak nie na nich powinnismy polegac?

Może najpierw posprzątajmy zamiast zwalać na innych.
                                              Chcesz młodych, niewinnych mieszać do gówna któreśmy sami stworzyli?
                                              Serca (jednak) nie masz...

Pozdrawiam
                                              Fugazi
                                              • beatrix13 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:49
                                                tak szpilko,niech tu absolwenci uczelni pracują w barach i fast foodach,bo bez
                                                pleców innej pracy raczej nie dostaną,małe prawdopodobieństwo na poziomie łutu
                                                szczęścia
                                                • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:57
                                                  ja tam nie mialam plecow i udalo mi sie zdobyc dobra prace i wiekszosc moich
                                                  znajomych po studiach - rowniez.
                                                  Z praca jest trudno ale ludzie nie szanuja pracy wiec jest dosc duza rotacja -
                                                  trzeba sie pokrecic i poszukac.
                                                • felerynka Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 20:07
                                                  Droga Redakcjo...sprawdź czy to faktycznie nie oszuści. Bo szkoda młodych
                                                  ambitnych ludzi, naszych Rodaków!
                                                  a do Ciebie Szpilko! migracja zarobkowa jest i będzie, to naturalna wędrówka za
                                                  pracą z miejsca gdzie jej nie ma, w miejsce gdzie ona jest. Czasem ludzie mylą
                                                  pojęcia wołając - Globalizacja.Więc uważam że sprzątanie kraju...nie ma tu nic
                                                  do rzeczy.I szanuje młodych "ryzykantów", którzy podjęli to ryzyko i ciężko walczą
                                                  o lepszy byt, nie stojąc po zasiłek dla bezrobotnych w UP.

• szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 21:00
                                                    ale ja rowniez powiedzxialam, ze sa odwazni i wykazalam dlaczego.
                                                    Jasne, ze nie zatrzymam emigracji - niech jada i szybko wracaja z gruba kasa
                                                    zeby zdazyc pozyc w kraju.
                                              • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:55

> Może najpierw posprzątajmy zamiast zwalać na innych.
                                                > Chcesz młodych, niewinnych mieszać do gówna któreśmy sami stworzyli?
                                                > Serca (jednak) nie masz...

ja tam sie nie dokladalam do kiepskiego obrazu Polski. Nie kradne, place
                                                podatki i to calkiem niezle, kraj mnie wyksztalcil i dla niego pracuje no i
                                                jeszcze sie zaliczam do mlodziezy:-))
                                                • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:01
                                                  > ja tam sie nie dokladalam do kiepskiego obrazu Polski. Nie kradne, place
                                                  > podatki i to calkiem niezle, kraj mnie wyksztalcil i dla niego pracuje no i
                                                  > jeszcze sie zaliczam do mlodziezy:-))

Wzorowy i posłuszny obywatel. Takich nam trzeba!
                                                  Pracuje nie dla siebie ale dla kraju, młoda, prężna i z podatkami nie zwlekająca.
                                                  Powiedź jeszcze, że na opatrzność liczysz a się zamknę.

Pozdrawiam
                                                  Fugazi
                                                  • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 20:05
                                                    > Powiedź jeszcze, że na opatrzność liczysz a się zamknę.
                                                    >
                                                    licze na to, ze sie tez dolozysz zamiast narzekac
                                                  • Gość: Fugazi Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:10
                                                    ...się dokładam ale tracę siły już i motywację.
                                                    Kolejne nadzieje diabli biorą. A może to wcale nie diabli?
                                                    W każdym bądź razie jaskółek nie widać i nie słychać. Co gorzej mamby sie rozpleniły i syczą, że im mało. Do tego te wszechobecne ptaki nad głowami. Duszno strasznie...

Jeżeli się nic nie zmieni pierwszy wypie.. dzieciaki za granicę. Jak mi Bóg miły.

Pozdrawiam
                                                    Fugazi
                                                    Fugazi
                                                  • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 20:24
                                                    > Jeżeli się nic nie zmieni pierwszy wypie.. dzieciaki za granicę. Jak mi Bóg
                                                    mił
                                                    > y.

oby Ci sie w zyciu te dzieciaki nie pogubily... a najlepeij naucz jak maja
                                                    sobie radzic w kraju bo jak tegosie naucza to wszedzie sobie poradza;)

ps.poki co jestem mocno zmotywowana wiec zawsze moge podac dlon jakbys
                                                    podupadal:-)
                                    • Gość: e.beata szpila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:48
                                      to nie tam się popsuło.
                                      Tam jest tak samo a nawet lepiej.
                                      Różnica tkwi w pieniądzu.
                                      Dawniej zarobki były relatywnie większe, więc i problemy łatwiejsze do
                                      zniesienia ;-)
                                      • szpilkaa1 Re: szpila 06.03.06, 20:57
                                        e.becia - ja tez mialam na mysli pieniadz + wieksze bezrobocie;)
                              • beatrix13 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 18:53
                                niestety,my osiągniemy poziom życia Zachodu dzisiejszy za jakieś 30 lat,
                                a u nas kryteria jakie są do ścieżki awansu każdy wie
                                • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 18:56
                                  nasi rodacy raczej nie pracuja tam na eksponowanych stanowiskach i na awans tez
                                  nie maja co liczyc- zwlaszcza u konserwatywnych angoli.
                                  • xxtoja Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:37
                                    a ty byś chciała wszystko od razu.
                                    niech najlepiej złożą papiery na prezydenta, od razu posadę mają murowaną.
                                    • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:40
                                      nie, mi tylko chodzi o to aby wyksztalceni w kraju ludzie nie jechali tam
                                      pracowac w barach
                                      • xxtoja Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:52
                                        szpilko, to gdzie maja pracować, jak tutaj nie ma pracy, tylko jakies układy od
                                        cioci do politycznie poprawnego idioty.
                                        • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 19:58
                                          odpowiedz dalam wyzej - dla beci.
                                          • xxtoja Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 20:01
                                            wszystko zależy po jakich studiach i gdzie i czy to lubię i od wieku oczywiście.
                                            • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 20:07
                                              jak lubisz pracowac to zacznij nawet od malo atrakcyjnej funkcji i pokaz
                                              pracodawcy, ze potencjal masz duzy bez wzgledu czy masz kierunkowe
                                              wyksztalcenie czy nie.
                                      • Gość: e.beata Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:59
                                        >nie, mi tylko chodzi o to aby wyksztalceni w kraju ludzie nie jechali tam
                                        pracowac w barach

Ja myślę, że skoro już muszą pracować w barach, to niech to robią tam a nie
                                        tutaj. Podróze kształcą... i umożliwią po powrocie kupno mieszkania lub
                                        założenie firmy.
                                        Ty m
                                        • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 21:03
                                          watpie, zeby w tych barach zarobili na mieszkanie - chyba, ze beda tam kilka
                                          lat - dlatego juz im wspolczuje.
                                          • psychol_ogia Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 21:07
                                            szpilkaa1 napisała:

> watpie, zeby w tych barach zarobili na mieszkanie - chyba, ze beda tam kilka
                                            > lat - dlatego juz im wspolczuje.

Może jednak najpierw zobacz jak tam jest, a potem wydawaj opinię. Mam sporo
                                            znajomych , którzy mieszkają w różnych krajach i ręczę Ci, że tutaj takiego
                                            poziomu życia nie osiągną do emerytury.
                                            • szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 21:09
                                              ok, zatem zycze im wszystkiego najlepszego.
                                          • Gość: e.beata Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 21:13
                                            Wiesz tam od baru się zaczyna.
                                            A nawet pracując w barze mozna przeżyć i odłożyć.
                                            U nas jak ktoś w barze zaczyna to i na barze kończy. Chyba ze w LOTTO wygra lub
                                            ktoś pomoże z tego baru wyjść.

>> watpie, zeby w tych barach zarobili na mieszkanie - chyba, ze beda tam kilka
                                            > lat - dlatego juz im wspolczuje.

Taaaak, a u nas po paru latach barowania to nawet nedznej kawalerki się nie
                                            dorobią. Więc nie porównuj.

Byłam na zachodzie. Nie było wyłącznie pięknie i bajecznie.
                                            Ale wyjazd dał mi więcej niż dałby czas spędzony tutaj.

A dzisiaj przy takim bezrobociu... dobrze młodych rozumiem.
                                            Niech jadą, ucza się życia, języka, pracy.
                                            Jeżeli żal, to tego, że część z nich tam zostanie, bo w kraju raczej nic się
                                            nie zmieni.

• szpilkaa1 Re: Droga Redakcjo 06.03.06, 21:16
                                              bo w kraju raczej nic się
                                              > nie zmieni.

mimo tego nie wybierasz sie tam znowu?
                                      • Gość: e.beata Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 21:03
                                        >> nie, mi tylko chodzi o to aby wyksztalceni w kraju ludzie nie jechali tam
                                        > pracowac w barach

jak mają do wyboru bary tutaj, to niech lepiej jadą tam ;-)
                                        Podróze kształcą i umożliwią kupno mieszkania lub założenie firmy, której
                                        własciciel będzie pracował dla dobra kraju.
                                        Amen.
      • Gość: e.beata Re: Droga Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:45
        a w SHIT błędu nie zrobił ;-)

Mam jakoś wrażenie, że jakowyś młodzieniec jaja sobie robi.
        Pracy w Anglii zabrakło?
        • Gość: Jerzy sprawiedliwy Re: Droga Redakcjo IP: 84.216.32.* 06.03.06, 20:53
          Chyba tak trzeba do ameryki!?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka