Dodaj do ulubionych

Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszechnego

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 11:59
"Obłudnicy w czarnej spódnicy są kłamcami przede wszystkim wobec samych siebie. Ich działalność na zewnątrz jest przede wszystkim formą usprawiedliwiania się wobec innych, że tkwią tam a nie gdzie indziej, że swoją twarzą firmują narodowosocjalistyczną ideologię polityczną i gospodarczą. I udało im się zwieść polskie elity doprowadzając je do stanu bezkrytyczności wobec politycznych wyczynów głównej, tej prawdziwej części Kościoła Katolickiego, który dzięki zneutralizowaniu, omamieniu krytyków mógł spokojnie sięgnąć po władzę. Dziś tkwimy po uszy w narodowosocjalistycznym bagnie. Niestety, wydobycie się z niego jest możliwe dopiero po trupach takich bezczelnych i obłudnych fałszerzy rzeczywistości jak Gazeta Wyborcza czy Tygodnik Powszechny." - Maciek Sobolewski

całość: www.liberator.lbl.pl/l/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3168

Pozdrawiam
Fugazi
Obserwuj wątek
    • szypow Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec 10.03.06, 12:06
      o... pojawil sie redaktor naczelny: "Fakty i Mity"....
      • Gość: Fugazi Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 12:11
        > o... pojawil sie redaktor naczelny: "Fakty i Mity"....

o pojawił się obcy agent...

Pozdrawiam
        Fugazi
        • szypow Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec 10.03.06, 12:13
          juz Cie namierzamy Golabeczku... a jak dorwiemy to ruski rok bedziesz za kare
          krzyzem lezal i wychwalal Pana pod niebiosa...
          • Gość: Fugazi Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 12:37
            > a jak dorwiemy to ruski rok bedziesz za kare krzyzem lezal i wychwalal Pana pod niebiosa...

Którego Pana?

Pozdrawiam
            Fugazi
    • Gość: czarna mamba Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 12:13
      Przemądrzały pedał wypisuje swoje brednie na temat KK. Gratuluję fugaziemu fascynacji :)
      • Gość: K.F. Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 12:28
        Oho, Wielebny zdradza sekrety znajomości!
        I to tak po "katolicku", z miłosierdziem w sercu o "przemądrzałym pedale, który
        wypisuje swoje brednie".
        Konflikt na tle intelektualnym?
      • Gość: Fugazi Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 12:33
        A propos „pedałów” a lepiej gejów czy tez homoseksualistów, byłem wczera na oskarowym arcydziele.

W odbiorze i wzruszeniu przeszkadzał mi twój sekciarski kumpel, gwałcący swego parafianina.
        Przezeń mam fałszywy obraz cierpiących i alkoholizujących, mających się ku sobie panów.
        I tera za cholerę nie mogę odnaleźć w sobie współczucia może poza litością.

Pozdrawiam
        Fugazi
        • Gość: paneurpean Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: 194.165.41.* 10.03.06, 12:37
          Niezłe bajoro tu macie w tym wątku, taplacie się w nim równo jak hipopotamy
          Gosiewskiego
          • Gość: Fugazi Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 12:40
            My tak dla uczczenia piątkowego dnia.
            Krzyżujemy się i wszystkich.

Pozdrawiam
            Fugazi-Krzyzowiec
            • swantevit Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec 10.03.06, 12:42
              no i KIKi maja juz 50 lat..
        • Gość: czarna mamba Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 15:14
          > I tera za cholerę nie mogę odnaleźć w sobie współczucia może poza litością.

Podobnie jak ja dla ciebie po lekturze twoich postów :))))
          • Gość: Fugazi Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 15:39
            > Podobnie jak ja dla ciebie po lekturze twoich postów :))))
            To nie czytaj.
            Chyba, że litościwe (tym razem) sado-maso Cię rajcuje.

Pozdrawiam
            Fugazi
            • Gość: czarna mamba Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.adnet.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:53
              Nie mam skojarzeń sado-maso. To twoja domena, skoro sugerujesz takie klimaty.
              Ja po prostu wolę znać bełkot wroga.
              • Gość: Fugazi Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:23
                > Nie mam skojarzeń sado-maso.
                Ciekawe kto w tym watku z pedałem wyjechał pierwszy?

Pozdrawiam
                Fugazi
    • blackexit fugazi prowokacja czy glupota? 10.03.06, 15:04
      chcialbys gdzies dojsc po trupach razem z tym idiota? pozdrawiam black
      • Gość: Fugazi Re: fugazi prowokacja czy glupota? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 15:37
        > chcialbys gdzies dojsc po trupach razem z tym idiota? pozdrawiam black

No co Ty? Muchy bym nie skrzywdził. Żadnych trupów. Tylko argumenty.

Zacznijmy od prostego pytania:
        Czemu RM jeszcze nadaje, skoro jej właściciel (zwierzchnik) ma rzekomo inne intencje od nadawcy?

Pozdrawiam
        Fugazi
        • blackexit Re: fugazi prowokacja czy glupota? 10.03.06, 19:39
          Gość portalu: Fugazi napisał(a):

> > chcialbys gdzies dojsc po trupach razem z tym idiota? pozdrawiam black
          >
          > No co Ty? Muchy bym nie skrzywdził. Żadnych trupów. Tylko argumenty.

to po co wklejasz tego barana skoro sie z nim nie zgadasz?

>
          > Zacznijmy od prostego pytania:
          > Czemu RM jeszcze nadaje, skoro jej właściciel (zwierzchnik) ma rzekomo inne
          intencje od nadawcy?

a kto to jest zwierzchnik p. Bog? pozdrawiam black
          • Gość: Fugazi Re: fugazi prowokacja czy glupota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:55
            > to po co wklejasz tego barana skoro sie z nim nie zgadasz?

Ażeby pogadać. Moim celem nie jest ewangelizacja a inspiracja.
            W zasadzie się zastanawiam i głośno myślę. Czasem jaki "diabeł" artykuły mi podsuwa.

> a kto to jest zwierzchnik p. Bog? pozdrawiam black

Masz chyba raczej na myśli zwierzchnika Boga na tym padole.
            Zdaje się, że zakonnicy jemu to podlegają. No Bogu ostatecznie też, ale w drugiej kolejności.

A więc czemu sieją nienawiść i dzielą w imie boże?

Pozdrawiam
            Fugazi

• blackexit Re: fugazi prowokacja czy glupota? 13.03.06, 09:28

> > to po co wklejasz tego barana skoro sie z nim nie zgadasz?
              >
              > Ażeby pogadać. M

widzissz troche to bez sensu pogadac mozna takze jak bedziesz dawal cytaty z
              ktorymi sie zgadzasz. poza tym nigdzie nie napisales ze nie podzielasz zdania
              autora.

>
              > A więc czemu sieją nienawiść i dzielą w imie boże?

na Boga powolywac moze sie karzdy. ja uwazam rydzykowcow za sekte. dosc silna i
              wplywopwa obecnie ale przemijajaca ze wzgloedu na wiek wyznawcow. a czemu sieja
              nienawisc? nie wiem. w tym czuja sie pewnie? czuja sie lepsi? tak zostali
              uksztaltowani przez to ciemne nacjonalsocjalisttyczne spoleczenstwo?
              pozdrawiam black
              • Gość: Fugazi Re: fugazi prowokacja czy glupota? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 11:00
                > widzissz troche to bez sensu pogadac mozna takze jak bedziesz dawal cytaty z
                > ktorymi sie zgadzasz. poza tym nigdzie nie napisales ze nie podzielasz zdania
                > autora.

Zupełnie się z tym nie zgadzam.
                Oświadczenia za lub przeciw zamykają dyskusje i swobodną wymianę poglądów.
                Własne wnioski można wyciągnąć na końcu i zdanie w temacie wyrobić sobie w trakcie rozmowy.

Oczywiści, że własne zdanie w omawianym temacie posiadam lecz nie widzę potrzeby i konieczności skupiania się nad nim.

> na Boga powolywac moze sie karzdy. ja uwazam rydzykowcow za sekte. dosc silna i wplywopwa obecnie ale przemijajaca ze wzgloedu na wiek wyznawcow. a czemu sieja nienawisc? nie wiem. w tym czuja sie pewnie? czuja sie lepsi? tak zostali
                > uksztaltowani przez to ciemne nacjonalsocjalisttyczne spoleczenstwo?

Pytanie jest inne.

Dlaczego zwierzchnik ( Czy to Prymas czy też Nasz Nowy Ukochany Ojciec Święty) toleruje wybryki podwładnego (Ojca Dyrektora)?

Pozdrawiam
                Fugazi
                • blackexit Re: fugazi prowokacja czy glupota? 13.03.06, 11:18

> Oświadczenia za lub przeciw zamykają dyskusje i swobodną wymianę poglądów.
                  > Własne wnioski można wyciągnąć na końcu i zdanie w temacie wyrobić sobie w trak
                  > cie rozmowy.
                  >
                  > Oczywiści, że własne zdanie w omawianym temacie posiadam lecz nie widzę potrzeb
                  > y i konieczności skupiania się nad nim.

ciekawy sposob dyskusji wrzucanie do polemiki czegos o czym posiada sie odrebne
                  alczkolwiek nieujawnione zdanie. uspokoiles mnie ze to jednak prowokacja

>
                  > Dlaczego zwierzchnik ( Czy to Prymas czy też Nasz Nowy Ukochany Ojciec Święty)
                  > toleruje wybryki podwładnego (Ojca Dyrektora)?

co do papieza to nie wiem pewnie malo ma informacji. co do prymasa to wiem.
                  sekta ma dosc silne wplywy w episkopacie, ktory wybiera prymasa. poza tym nasz
                  prymas jest slabo wydolny intelektualnie.pozdrawiam black
                  • Gość: Fugazi Re: fugazi prowokacja czy glupota? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 11:45
                    > co do papieza to nie wiem pewnie malo ma informacji. co do prymasa to wiem.
                    > sekta ma dosc silne wplywy w episkopacie, ktory wybiera prymasa.

Widzisz dochodzimy do sedna, być może nawet konsensusu w jednej kwestii.

Twoje określenie Rodziny RM mianem sekty jest wyłącznie na twój użytek własny.
                    W rozumieniu powszechnym to mniejsza grupa wyznaniowa z wpływowym liderem.

Jako tak rozumiani wyznawcy i słuchacze RM nie są sektą lecz większością, której to program realizuje Kościół Katolicki.
                    Lub też odwrotnie a przestawiając logicznie zdanie: misja Kościoła Katolickiego realizowana jest poprzez RM.

Rozumowanie ze wszech miar logiczne i uzasadnione i mające niezbite dowody.
                    Skoro właściciel/zwierzchnik zezwala na tak pojętą działalność to w całej rozciągłości aprobuje.

Kwestia działalności tkzw agentów KK w Gazecie i otoczeniu jest warta szerszej dyskusji więc zapodałem zdanie Sobolewskiego w temacie.

Pozdrawiam
                    Fugazi

• blackexit Re: fugazi prowokacja czy glupota? 13.03.06, 14:03

>
                      > Twoje określenie Rodziny RM mianem sekty jest wyłącznie na twój użytek własny.
                      > W rozumieniu powszechnym to mniejsza grupa wyznaniowa z wpływowym liderem.
                      >
                      > Jako tak rozumiani wyznawcy i słuchacze RM nie są sektą lecz większością, które
                      > j to program realizuje Kościół Katolicki.

jedno zdanie przeczy drugiemu. w pierwszym piszesz o mniejszej grupie ludzi a w
                      drugiej o wiekszosci. zapewniam cie ze te kilkaset ytys wiernych wyznawcow sekty
                      nie reprezentuje swiatolpogladu milionow katolikow na swiecie. w tym w polsce.
                      mysle ze uzasadnienie sekta jest uzasadnione poniewaz jest to oparcie na
                      dokrtrynie ale jej inteprpretacja idzie w strone calkiem inna niz owa doktryna
                      zaleca. ma to niewiele wspolnego znnauczaniem kosciola i samego Jezusa zatem
                      jest sekta zachowuje jedynie obrzedowosc i warstwe wizualna plus retoryczna.

> Skoro właściciel/zwierzchnik zezwala na tak pojętą działalność to w całej rozci
                      > ągłości aprobuje.

to ze jasiu bije stasia nie swiadczy o tym ze mama jasia bije stasia. albo ze to
                      aprobuje. po prostu mama jasia nie bardzo umie sobie z rozwydrzonym bachorem
                      poradzic.
                      pozdrawiam black
                      • Gość: Fugazi Re: fugazi prowokacja czy glupota? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:35
                        > jedno zdanie przeczy drugiemu. w pierwszym piszesz o mniejszej grupie ludzi a w drugiej o wiekszosc

Nie przeczę tylko przytaczam skróconą definicję sekty.

Rodzina RM sektą wedle przytoczonej definicji nie jest gdyż realizuje program i nauczanie KK którego namiestnikiem na ziemi jest papież.
                        Chyba, że całą rodzinę katolicką określasz mianem sekta. Wtedy co innego.

"Nauka" RM jest zgodna z „nauką” papieską czego dowodem jest owa swoboda wypowiedzi, zgoda i fakt nadawania.

> nie reprezentuje swiatolpogladu milionow katolikow na swiecie. w tym w polsce.

I chyba nie ma to większego znaczenia co uważa Blackexit czy Fugazi. Liczą się fakty.
                        To, że większość katolików uważa inaczej niż papież i RM nie ma chyba większego znaczenia wobec namaszczenia boskiego papieża i dalej papieskiego owemu radiu.

To nie demokracja, tu się nie głosuje a wiekszość ma rację.
                        Albo się dostosujesz do nauki i głosu kościoła (realizowanego przez RM) albo „do piekła”.

> po prostu mama jasia nie bardzo umie sobie z rozwydrzonym bachorem poradzic.

Wg ciebie nie umie a wg mnie nie chce. Wydaje mi się dodatkowo, że obrażasz głowę KK jako tę nieudolną bądź głupszą od bachora-dyrektora.

Pozdrawiam
                        Fugazi
                        • blackexit Re: fugazi prowokacja czy glupota? 14.03.06, 00:02

>
                          > Rodzina RM sektą wedle przytoczonej definicji nie jest gdyż realizuje program i
                          > nauczanie KK którego namiestnikiem na ziemi jest papież.

caly problem w tym ze nie realizuje.

>
                          > "Nauka" RM jest zgodna z „nauką” papieską czego dowodem jest owa sw
                          > oboda wypowiedzi, zgoda i fakt nadawania.

to nie jest dowod to ze prof KUL mow ze zydom w oswiecimu bylo calkiem nie zle
                          nie oznacza to ze ta wypowiedz podziela rektor i senat albo ze jest ona zgodna z
                          naukowym podejsciem.

> To, że większość katolików uważa inaczej niż papież i RM nie ma chyba większego
                          > znaczenia wobec namaszczenia boskiego papieża i dalej papieskiego owemu radiu

nie wiem co to znaczy namaszczenie papieskie rediu i boskie do tego. i nie wiem
                          skad czerpiesz wiedze ze wiekszosc katolikow uwaza cos innego niz papiez. i w
                          jakiej sprawie

> Albo się dostosujesz do nauki i głosu kościoła (realizowanego przez RM) albo &#
                          > 8222;do piekła”.

absurdy jakies wypisujesz. doktryna kosciola znajduje sie w pismie swietym i
                          nauczaniu albo np katechizmie. to co glosi rm jest sprzeczne z ta doktryna. a co
                          do piekla to nie wiem jakim prawem ty juz rozdzielasz kto gdzie pojdzie a ja
                          konkretnie.

>
                          > Wg ciebie nie umie a wg mnie nie chce.

jak nie umie to moze tez nie chcec. jesli nie umiesz spawac to jak ktos chce
                          zebys pospawal to mowisz nie nie chce. a czemu? bo nie umiem.
                          pozdrawiam black
                          • absztyfikant rado! 14.03.06, 00:27
                            Fugazi najwyrazniej pozazdroscil slawy radnemu Koziolkowi:))

>nie wiem jakim prawem ty juz rozdzielasz kto gdzie pojdzie a ja
                            > konkretnie.

> pozdrawiam black
                            >
                            • Gość: Fugazi Re: rado! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:35
                              > Fugazi najwyrazniej pozazdroscil slawy radnemu Koziolkowi:))

Pełnomocnictwa radnego Koziołka spłynęły już na naszego Mariana.
                              Ja niegodny pańskiej łaski.

Pozdrawiam
                              Fugazi
                            • blackexit Re: rado! 14.03.06, 10:13
                              absztyfikant napisał:

> Fugazi najwyrazniej pozazdroscil slawy radnemu Koziolkowi:))
                              >
                              > >nie wiem jakim prawem ty juz rozdzielasz kto gdzie pojdzie a ja
                              > > konkretnie.

objazdowy sad ostateczny . osadzajacy maluczkich za ich stosunek do rydzyka.
                              pozdrawiam black
                          • Gość: Fugazi jeszcze raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:33
                            Tylko na barki późnej pory składam tak duże niezrozumienie z tego co napisałem.

Jeszcze raz więc:

1. Papież z namaszczenia boskiego piastuje stolec piotrowy. Z namaszczenia wynikają pewne konsekwencje, między innymi takie, że jako głowa kościoła posiada monopol na rację w sprawach wiary.

2. Z namaszczenia papieskiego zaś nadaje RM, za jego zgodą, aprobatą i bez sprzeciwu.
                            Wynika z tego, że misja jaka wypełnia owe radio jest zgodne z misją papieską.

> to nie jest dowod to ze prof KUL mow ze zydom w oswiecimu bylo calkiem nie zle
                            > nie oznacza to ze ta wypowiedz podziela rektor i senat albo ze jest ona zgodna
                            > z naukowym podejsciem.

Jeżeli KUL oburza stanowisko własnego pracownika, powinien natychmiast go zwolnić a zarazem wystosować odpowiednie dementi.

> doktryna kosciola znajduje sie w pismie swietym i nauczaniu albo np katechizmie. to co glosi rm jest sprzeczne z ta doktryna. a co

No to ja właśnie o nauczaniu prawię. RM naucza zgodnie ze wszystkimi wytycznymi bo ani dementi ani nie zwalnia z radia swojego pracownika (zakonnego ojca redemptorystę)

> do piekla to nie wiem jakim prawem ty juz rozdzielasz kto gdzie pojdzie a ja
                            > konkretnie.

Ja? Broń Boże.
                            Ja stwierdzam tylko, że trwanie w grzechu jest krokiem do piekła. Oczywiście w grzechu rozumianym jako działanie niezgodnie z naukami KK realizowanymi i głoszonymi na antenie RM.

Jakiego dowodu chcesz jeszcze aby zrozumieć, że to właśnie RM działa zgodnie i na rzecz ewangelizacji a twoje czy moje zdanie sie w temacie nie liczy? Chcesz zapisu w katechizmie KK czy też wystarczy papieskie oświadczenie?

Pozdrawiam
                            Fugazi
                            • blackexit Re: jeszcze raz 14.03.06, 10:13

>
                              > 1. Papież z namaszczenia boskiego piastuje stolec piotrowy. Z namaszczenia wyni
                              > kają pewne konsekwencje, między innymi takie, że jako głowa kościoła posiada mo
                              > nopol na rację w sprawach wiary.

gdzie ty sie uczyles religii jesli wolno zapytac? monopol w tych sprawach
                              posiada jedynie Trojca Sw.

>
                              > 2. Z namaszczenia papieskiego zaś nadaje RM, za jego zgodą, aprobatą i bez sprz
                              > eciwu.

caly problem w tym ze nadaje bez zgody chocby episkopatu i jest to tolerowane.

>
                              > Jeżeli KUL oburza stanowisko własnego pracownika, powinien natychmiast go zwoln
                              > ić a zarazem wystosować odpowiednie dementi.

no wlansie o tym problemie mowa.

>
                              > > doktryna kosciola znajduje sie w pismie swietym i nauczaniu albo np katec
                              > hizmie. to co glosi rm jest sprzeczne z ta doktryna. a co
                              >
                              > No to ja właśnie o nauczaniu prawię. RM naucza zgodnie ze wszystkimi wytycznymi
                              > bo ani dementi ani nie zwalnia z radia swojego pracownika (zakonnego ojca rede
                              > mptorystę)

kilka dementi sie pojawilo ostatnio nawet ostre. rydzyk nie jest niestety
                              zatrudniony jako pracownik kosciola.

> Ja stwierdzam tylko, że trwanie w grzechu jest krokiem do piekła. Oczywiście w
                              > grzechu rozumianym jako działanie niezgodnie z naukami KK realizowanymi i głosz
                              > onymi na antenie RM.

calkiemm bledne zdanie. 1. trudno cos powiedziec o pikle. 2. sa teorie ze Bog
                              jest tak milosierny iz wszystkim bedzie odpuszczone. 3. znowu podejmujesz sie
                              amatorskiego sadu ostatecznego. 4. rm jak bylojuz mowione wczesniej nie
                              realizuje nauki kk i na tym polega caly problem z ta sekta.

pozdrawiam black
                              • Gość: Fugazi Re: jeszcze raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:23
                                > gdzie ty sie uczyles religii jesli wolno zapytac? monopol w tych sprawach
                                > posiada jedynie Trojca Sw.

Blackuś, rozczarowujesz mnie.
                                Nieomylność papieża to dogmat wiary katolickiej potwierdzony soborowo (zdaje się I watykański).

> caly problem w tym ze nadaje bez zgody chocby episkopatu i jest to tolerowane.

I Ty w to wierzysz?

> kilka dementi sie pojawilo ostatnio nawet ostre. rydzyk nie jest niestety
                                > zatrudniony jako pracownik kosciola.

No to mnie już rozłożyłeś.
                                RM (wynika ze statutu) jest własnością oo redemptorystów, którego prowincjałem jest o Kafka cz Klafka juz nie pamiętam. Generałem czy tez przełożonym zakonu redemptorystów jest Joseph W. Tobin (tego już jestem pewien bo znalazłem stronę ze statutem).
                                Z konstytucji i statutu oo redemptorystów wynika iz przełożonym jest O. Święty.
                                www.cssr.com/polski/whoarewe/constitutions.shtml
                                a ojcowie redemptoryści winni są mu bezwzględne posłuszeństwo.

> sa teorie ze Bog jest tak milosierny iz wszystkim bedzie odpuszczone

Są tez teorie, że Boga nie ma. Ja opieram się na katechizmowej "nauce" KK.

" Papież oraz biskupi są "autentycznymi, czyli upoważnionymi przez Chrystusa nauczycielami, którzy powierzonemu sobie ludowi głoszą wiarę, w którą powinien wierzyć i którą powinien stosować w życiu" . Zwyczajny i powszechny Urząd Nauczycielski papieża i biskupów pozostających w jedności z nim głosi wiernym prawdę, w którą mają wierzyć; miłość, którą mają praktykować, oraz szczęście, w którym mają pokładać nadzieję.

Najwyższy stopień uczestnictwa we władzy Chrystusa jest zapewniany przez charyzmat nieomylności. Ma on taki zasięg, jak depozyt Objawienia Bożego ; obejmuje także wszystkie treści nauki, łącznie z moralnością, bez których zbawcze prawdy wiary nie mogą być strzeżone, wykładane czy zachowywane.

Władza Urzędu Nauczycielskiego rozciąga się także na szczegółowe przepisy prawa naturalnego, ponieważ ich zachowanie, wymagane przez Stwórcę, jest konieczne do zbawienia. Przypominając przykazania prawa naturalnego, Urząd Nauczycielski Kościoła wypełnia istotną część swojej funkcji prorockiej głoszenia ludziom, kim naprawdę są, i przypominania im, kim powinni być przed Bogiem .

Prawo Boże powierzone Kościołowi jest przekazywane wiernym jako droga życia i prawdy. Wierni mają więc prawo, by byli pouczani o zbawczych przykazaniach, które oczyszczają sąd, i z pomocą łaski uzdrawiają zraniony rozum ludzki. Mają oni obowiązek zachowywania norm i decyzji wydawanych przez prawowitą władzę Kościoła. Ustalenia te domagają się uległości podyktowanej miłością, nawet jeśli mają charakter dyscyplinarny."

Konkluzja końcowa:
                                Chcesz podważać naukę KK głoszoną przez RM? - Załóż sobie własny kościół.

Pozdrawiam
                                Fugazi
                                • blackexit Re: jeszcze raz 14.03.06, 15:12

> > gdzie ty sie uczyles religii jesli wolno zapytac? monopol w tych sprawach
                                  > > posiada jedynie Trojca Sw.
                                  >
                                  > Blackuś, rozczarowujesz mnie.
                                  > Nieomylność papieża to dogmat wiary katolickiej potwierdzony soborowo (zdaje si
                                  > ę I watykański).

nieomylnosc w sprawach doktryny nie wogole nieomylnosc. np w sprawach radia
                                  maryja. uwazam zreszta ten dogmat za bezsensowny ale to inna bajka.

>
                                  > > caly problem w tym ze nadaje bez zgody chocby episkopatu i jest to tolero
                                  > wane.
                                  >
                                  > I Ty w to wierzysz?

no ja to wiem ze jest tolerowane bo widze to cidziennie w tv.

>
                                  > > kilka dementi sie pojawilo ostatnio nawet ostre. rydzyk nie jest niestety
                                  > > zatrudniony jako pracownik kosciola.
                                  >
                                  > No to mnie już rozłożyłeś.
                                  > RM (wynika ze statutu) jest własnością oo redemptorystów,

rydzyk nie ma tam uwmoy o prace nie jest po prostu pracownikiem to inny tym
                                  wspolpracy.

>
                                  > > sa teorie ze Bog jest tak milosierny iz wszystkim bedzie odpuszczone
                                  >
                                  > Są tez teorie, że Boga nie ma.

ano sa.

Ja opieram się na katechizmowej "nauce" KK.
                                  >
                                  > " Papież oraz biskupi są "autentycznymi, czyli upoważnionymi przez Chrystusa na
                                  > uczycielami,

o rydzyku nie wspominali. racz zauwazyc. zreszta i glupich biskupow nam nie
                                  brakuje.

>
                                  >
                                  > Konkluzja końcowa:
                                  > Chcesz podważać naukę KK głoszoną przez RM? - Załóż sobie własny kościół.

nie wiem ile razy mam ci powiedziec ze caly bajer polga na tym ze rm nie glosi
                                  nauki kosciola i jest to tolerowane przez heirarchie. pozdrawiam black
                                  • Gość: Fugazi Re: jeszcze raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:30
                                    > nie wiem ile razy mam ci powiedziec ze caly bajer polga na tym ze rm nie glosi
                                    > nauki kosciola i jest to tolerowane przez heirarchie. pozdrawiam black

"dobry bajer" to trafne określenie na zachowanie papieża, biskupów i reszty.
                                    Pozostańmy przy tym stwierdzeniu.
                                    I amen.

Fugazi
                                    • blackexit Re: jeszcze raz 14.03.06, 16:40

> Pozostańmy przy tym stwierdzeniu.

pozostanmy. a co do tego ma TP? pozdrawiam black
                                      • Gość: Fugazi Re: jeszcze raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 18:17
                                        Jak to co?
                                        Wedle Sobolewskiego to agenci KK działający celem przejęcia polskiej inteligencji. Przejęcia szeroko rozumianego jako dzieło ewangelizacyjne.
                                        Drużyna jest jedna RM i TP grają razem i do tej samej bramki.
                                        Celują jedynie w różne środowiska.

Zakładając, że to prawda, że TP i Gazeta ściemniają (markują) swój sprzeciw wobec działań RM niejako uczciwiej wypada Rydzyk od Bonieckiego.
                                        Jego działania noszą znamiona mniejszego oszustwa, na mniejszą skalę.

Pozdrawiam
                                        Fugazi

Pozdrawiam
                                        Fugazi
                                        • blackexit Re: jeszcze raz 14.03.06, 18:45

> niejako uczciwiej wypada Rydzyk od Bonieckiego.
                                          > Jego działania noszą znamiona mniejszego oszustwa, na mniejszą skalę.

czy ty cpasz czy tylko pijesz zanim cos napiszesz?
                                          postaram sie merytorycznie. kim sie czujesz zeby oskarzac ks bonieckiego z
                                          ktorym zapewne nie zamieniles w zyciu slowa o oszustwo?
                                          co do inteligencji polskiej to inteligencja jest na tyle inteligentna jak sama
                                          nazwa wskazuje ze jest w stanie sama z wlasnej woli wybrac czy woli poczytac
                                          bonieckiego czy moze fugaziego. pozdrawiam black
                                          • Gość: Fugazi Re: jeszcze raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 19:03
                                            > kim sie czujesz zeby oskarzac ks bonieckiego z
                                            > ktorym zapewne nie zamieniles w zyciu slowa o oszustwo?

Umiesz tak przeczytać ze zrozumieniem, czy też odpowiadasz bez czytania. Spróbuj jeszcze raz:

"Zakładając, że to prawda, że TP i Gazeta ściemniają (markują) swój sprzeciw wobec działań RM niejako uczciwiej wypada Rydzyk od Bonieckiego.
                                            Jego działania noszą znamiona mniejszego oszustwa, na mniejszą skalę."

Pozdrawiam
                                            Fugazi
                                            • blackexit Re: jeszcze raz 15.03.06, 08:43

>
                                              > "Zakładając, że to prawda, że TP i Gazeta ściemniają (markują) swój sprzeciw wo
                                              > bec działań RM niejako uczciwiej wypada Rydzyk od Bonieckiego.
                                              > Jego działania noszą znamiona mniejszego oszustwa, na mniejszą skalę."

wybacz ale to charakteryzuje np giertych albo gabriela janowskiego. tego typu
                                              rozumowanie jak w cytacie. to nie ejst logika to jest logika opoznionych
                                              umyslowo. czyli zakladajac ze ziemia jest plaska to jurczyk jest lepszym
                                              prezydentem niz balcerowicz prezesem nbp. nic absolutnie kupy sie w tym nie
                                              trzyma. pozdrawiam black
    • hiphiper fug - zawsze byłeś koniunkturalistą 10.03.06, 17:15
      nieważne - czarne, czy czerwone
      byle było na wierzchu

----------------------------
      wazelina nie śmierdzi - nie ma smaku i zapachu
      ale jest śliska i nadaje się do doooopy
      • Gość: Fug Re: fug - zawsze byłeś koniunkturalistą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:18
        > nieważne - czarne, czy czerwone
        > byle było na wierzchu

co za bełkot...

Pozdrawiam
        Fugazi
        • hanuta1 Re: fug - zawsze byłeś koniunkturalistą 13.03.06, 00:26
          JEDENASTE
          Nie p..ol Synu.
    • Gość: jot Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 14:04
      ja też
    • Gość: czarownica Re: Czemu wolę Radio Maryja od Tygodnika Powwszec IP: 83.168.96.* 15.03.06, 13:29
      dopiero po trupach takich bezczelnych i obłudnych fałszerzy rzeczywistości jak
      > Gazeta Wyborcza czy Tygodnik Powszechny." - Maciek Sobolewski

na stosy ich Nowa Wielka Inkwizycjo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka