Dodaj do ulubionych

Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezydentem

04.05.06, 21:40
codziennie jakiś tekst o Jacku Piechocie.
To właśnie wkład jaki wniosła Partia Demokratyczna w czerwoną koalicję
Panie Jachim i GW oapmiętajcie się zanim zupełnie nie stracicie czytelników
Obserwuj wątek
    • albert_c Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd 04.05.06, 21:42
      cos mi sie zdaje ze przeceniasz wklad Wyborczej w demokratyczny wybor szczecinian.

Czy Gazeta pisala 4 lata temu codziennie o Jurczyku?

;-)
      • keinepanik Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd 04.05.06, 21:44
        tak pisała i nie tylko o jurczyku ale i całym NRS co z przekory wyborców wyszło
        im na zdrowie. zgadzam się z kolega że organ PD już robi niedźwiedzią przysługę
        JP i dobrze!!!
        • albert_c Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd 04.05.06, 21:46
          jak niedzwiedzia to dobrze.
      • Gość: er Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:32
        Ach! słodki skromnisiu.
    • Gość: Janko Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:49
      Nie bijcie piany chłopcy i dziewczęta (koniec układzików) Mam nadzieje że Jack
      P. Wszystkie pasozytnicze miernoty spuści do kanału w pierwszym miesiącu
      rządzenia.
      • Gość: marian paździoch Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd IP: *.chello.pl 04.05.06, 21:54
        Janko!
        ta Twoja miernota, sorry ten Piechota wygrał by na Bialorusi.
        bez obrazy więc.
        sam powiedział,że trudno będzie mu konkurować z Jurczykiem.
        więc nie sraj ogniem przyjacielu.

pozdrawiam serdecznie! mp
        • zaczepialski GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisze to 04.05.06, 22:02
          z żalem bo kiedyś od kawy i Wyborczej zaczynałem dzień. Pozostała mi kawa i od niedawna Dziennik
          • Gość: ono Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:11
            Ty wiesz, że ja mam to samo! Kiedyś poranna kawka i GW a teraz kawka i
            Dziennik.To naprawdę dobra gazetw i zamieszcza DYSKUSJE i różne poglądy na
            konkretny temat a nie bije pianę w jedną stronę. Z moich znajomych coraz mniej
            czyta GW.
            • albert_c Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 22:27
              dziwne chyba jest to ze od czasu pojawienia sie Dziennika wzrosla sprzedaz
              Wyborczej.
              a Dziennik faktycznie ciekawy jest.
              • ohne.zucker Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 22:29
                albert_c napisał:

> dziwne chyba jest to ze od czasu pojawienia sie Dziennika wzrosla sprzedaz
                > Wyborczej.

.. bo tansza od papieru toaletowego... i tak mile lechce w d...e...
                :)
                • Gość: ono Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:30
                  A to w GW piszą że wzrosła ta sprzedaż? Oj,to wierzę... :)
                  • albert_c Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 22:31
                    nie, w Dzienniku pewnie napisali, teraz wierzysz?
              • mamoniowa303 Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 22:30
                nizsza cena, ot co !
                • albert_c Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 22:31
                  to na pewno

chyba wciaz drozsza, choc byc moze sa tacy milosnicy co to lubia sobie takie
                  przyjemnosci sprawiac
                  ;-)
                • Gość: palepan Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:37
                  Ja jednak przyzwyczaiłem się do GW
                  znam ją na wylot, niektóre artykuły
                  traktuje z powagą inne z pezymrużeniem
                  oka a z innych poprostu się śmieje.
                  • dariusz.matecki Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 23:03
                    Gość portalu: palepan napisał(a):

> Ja jednak przyzwyczaiłem się do GW
                    > znam ją na wylot, niektóre artykuły
                    > traktuje z powagą inne z pezymrużeniem
                    > oka a z innych poprostu się śmieje.

Współczuję.
      • dariusz.matecki Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd 04.05.06, 23:04
        Gość portalu: Janko napisał(a):

> Nie bijcie piany chłopcy i dziewczęta (koniec układzików) Mam nadzieje że Jack
        > P. Wszystkie pasozytnicze miernoty spuści do kanału w pierwszym miesiącu
        > rządzenia.

To chyba jakiś żart ? Jak ktoś, kto jest całym sercem z obecnymi władzami
        Szczecina (SLD) może coś zmienić ? Przecież nie wyrzuci swoich dobrych
        szczecińskich znajomych ;]
    • absztyfikant Do Zaczepialskiego 04.05.06, 23:32
      Czy ty to napisales na powaznie?:) Czy Twoim zdaniem sam fakt czestego
      przwijania sie takiego czy innego nazwiska na lamach 'Gazety' swiadczy o tym, ze
      dziennik ten kogos popiera? Gdyby tak bylo, to o. Rydzyk bylby juz od dawna w
      gronie osob czczonych przez to srodowisko:)

Dlaczego 'Gazeta' czesto pisze o Jacku Piechocie? Ano dlatego, ze na te chwile
      jest jedynym oficjalnym kandydatem na prezydenta Szczecina. Co wiecej w sondazu
      (bodaj Pentora) opublikowanym na lamach tej samej 'Gazety' zajal pierwsze
      miejsce w tym badaniu ex aequo ze Slawomirem Nitrasem (PO) wyprzedzajac
      domniemana kandydatke PiS Terese Lubinska. Wszystko to czyni Piechote powaznym
      kandydatem i trudno sie dziwic, ze redaktorzy czesto o nim pisza, a pewnie beda
      pisac jeszcze wiecej. Nie tylko zreszta o nim.

Uwaga o wianie jakie miala wniesc nieboszczka PeDe jest smieszna, bo naprawde
      trudno mi zrozumiec jaki interes mialaby miec Agora, by sluchac sie
      prowincjonalnych liderow tej partii. Do tej pory zwolennicy spiskowej teorii
      dziejow twierdzili, ze raczej bywalo odwrotnie:))) 'Gazeta' juz nawet publikacje
      Tadeusza Mazowieckiego czy Bronislawa Geremka przestala opatrzac ich
      przynaleznoscia partyjna.

BTW: ciesze sie, ze podoba Ci sie nowy produkt Axla Springera. Moim zdaniem jest
      bardzo przecietny, wyszlo im cos pomiedzy 'Faktem', a berlinskim 'Die Weltem',
      ale pocztaki zawsze bywaja trudne. Pozyjemy, zobaczymy. Pamietaj jednak , ze
      laska panska (a tym bardziej pismakowa) na pstrym koniu jezdzi. Ta sama firma
      (Axel Springer) wyniosla kiedys Gerharda Schroedera na szczyty niemieckej
      polityki, by potem go bezlitosnie flekowac.
      • piotr33k2 Re: Do Zaczepialskiego 04.05.06, 23:36
        he he, wedlug tej logiki(zaczepialskiego) raczej rydzyk powinien zostac
        prezydentem ,może nawet Polski.
        • zaczepialski piotr32 05.05.06, 13:02
          przeczytaj post do Absztyfikanta
      • Gość: Galoty obrona postawy wobec JP - GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:05
        Wygląda na to, że udajesz , że nie wiesz o co chodzi. Bez wątpienia wiesz, że z
        jakiś powodów, o których z litości nie napiszę :-), jako ulubiony forumowicz
        GW, że GW popiera posła Piechotę tak jak popierała Runowicza. Co z tego m.in.
        wynikło wiemy. Wystarczy, że GW czyni częste i neutralne wywiady a wielu
        tematów nie porusza a Kowalewska o nie nie pyta. Wykazałbym Ci wiele
        nielogiczności w Twoich twierdzeniach jak chociazby nie wskazywanie
        przynależności partyjnej w przypadku prof. Geremka jednak jestem przekonany, że
        sam je znasz. Zbyt duży wyżeracz jesteś a wsparcie, które Ci daje GW jest warte
        kilku nie logicznych wręcz poglądów i zażartej obrony tezy, że GW nie promuje
        posła Piechoty. Promuje i ma do tego pełne prawo . Nic w tym nadzwyczajnego.
        Można tylko sie dziwić i nie oszukiwać się.
        • Gość: wonton Re: obrona postawy wobec JP - GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:21
          >Piechota deklaruje, że nie będzie zakładnikiem SLD<

ten tytuł i tekst tej relacji w wykonaniu pani Kowalewskiej to kolejny przykłąd
          wspierania Piechoty w kampanii wyborczej.
          W zasadzie szkoda, że nie brzmi on:

* Piechota oświadcza że politykom dziękujemy

Mogę podać kilka następnych potencjalnych tytułów:
          * Piechota oświadcza że swoje sukcesy z Ministerstwa Gospodarki przeniesie do
          Szczecina
          * Piechota oświadcza że przyszedł czas uczciwość
          * Piechota oświadcza że kocha Szczecina

Może trochę romantyki:

* Piechota oświadcza że Szczecin powinien złapać wiatr żagle
          • Gość: Galoty Re: obrona postawy wobec JP - GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:31
            >* Piechota oświadcza że Szczecin powinien złapać wiatr żagle

To juz było Wonton. Mam na myśli ostatni, przedwyborczy spot SLD w kampanii do
            sejmu i senatu. Niebieskie niebo, żaglówka, na pokładzie apolityczni fachowcy
            posła Piechoty i żeglowanie na całego. Wiatr w żaglach. Łzy ze wzruszenia same
            popłynęły. No i pożeglowali a za sterem był kapitan Leszek Miller
            • absztyfikant Re: obrona postawy wobec JP - GW 05.05.06, 07:34
              Pamietam te spoty. Ale Millera tam nie bylo. Szefem 'zalogi' byl DżejPi.
              Napieralski pucowal poklad:) Co do Millera. Byly tylko przebitki z Millerem i
              Ich Troje z koncertu nad morzem.
        • absztyfikant Re: obrona postawy wobec JP - GW 05.05.06, 07:39
          W 2002 r. mialem wrazenie , ze popierala raczej Terese Lubinska. Co innego w
          drugiej turze Jurczyk vs. Ed.

W dalszym ciagu nie widze ewidentnej promocji Piechoty w 'Gazecie'.
          • Gość: wonton Re: obrona postawy wobec JP - GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:45
            Nie bądź żałosny,jak to zwykle bywasz. GW nigdy nie popierała Lubińskiej, wręcz
            przeciwnie starała się jak mogła,żeby jej nie zauważyć. GW od początku
            popierała w Szczecinie osoby związane z SLD czyli Runowicza,Piechotę i Puzynę.
            To interesy,o czym doskonale wiesz.
            A tytuł:
            "Piechota deklaruje że złapie wiatr we włosy i kiepa w zęby" polecam pani
            Kowalewskiej. Będzie trochę kulturalnie, trochę ludowo i bardzo swojsko. GW
            lubi czasami tak poswojakować.
      • zaczepialski Do Absztyfikanta 05.05.06, 13:00
        piszę jak najbardziej poważnie.
        Twoje pytanie traktuję jako prowokację.
        Nie chodzi o to że GW pisze ale JAK pisze.
        Niedługo będzie pisać o tym co się Jackowi śniło i jakie to było wspaniałe.
        Moim zdaniem GW traci resztki wiarygodności dziennikarskiej.
        • absztyfikant Re: Do Absztyfikanta 05.05.06, 13:29
          Prowokacje? Mam nadzieje, ze tylko intelektualna:))) Mam nadzieje jednak, ze
          pozwolisz mi pozostac przy swoim zdaniu. Wymienilem kilka argumentow, a Ty do
          zadnego sie nie odniosles. Pozostawie to bez komentarza.
    • absztyfikant Jerzy Sawka 05.05.06, 08:27
      Gazeta Wyborcza nr 264, wydanie waw z dnia 13/11/2002 KRAJ, str. 8
      [podpis] JERZY SAWKA, SZCZECIN
      Szczecin. Jurczyk, czyli głos przegranych

Marian Jurczyk wygrał wybory, bo jest postrzegany jako człowiek spoza elit władzy

Powtarza się sytuacja z 1997 r. Wtedy Jurczyk pod hasłem: "Jedyny, który się nie
      sprzedał", wygrał wybory do Senatu, zdobywając prawie 125 tys. głosów. I wtedy,
      i teraz miał skromną kampanię, był poza główną sceną polityczną i startował jako
      niezależny. Hasło też miał podobne: "Czas na uczciwość". Wtedy nie chciał go
      AWS, teraz nie dogadał się z LPR.

Jurczyk się nie zmienia. Od lat używa tych samych argumentów: o wyprzedaży
      polskiego majątku obcemu kapitałowi, o antynarodowej polityce kolejnych rządów,
      o powszechnej biedzie i nieuczciwości polityków.

Od 1989 r., czyli momentu ponownej rejestracji "Solidarności", co uznał za
      zdradę ideałów Sierpnia, neguje polską rzeczywistość. Jego działalność związkowa
      i polityczna w latach 90. to pasmo porażek. Jego Solidarność '80 rozpadła się na
      kilkanaście pomniejszych związków, a on sam wyrokiem sądowym został pozbawiony
      prawa do używania nazwy związku. Jako senator niczym się nie wyróżnił.

Przez ponad rok był prezydentem Szczecina. Funkcja ta go przerosła. Zza jego
      pleców SLD rządziło, tak jak chciało. Jurczyk opowiadał się przeciw
      hipermarketom, a w tym samym czasie zapadały decyzje o ich budowie. Gdy posypało
      się jego zaplecze (sześciu radnych z Niezależnego Komitetu Społecznego Mariana
      Jurczyka), stracił urząd.

W oczach wyborców te porażki nie obciążyły jego konta. Przeciwnie - budują mu
      wizerunek człowieka uczciwego, flekowanego przez klasę polityczną, samotnie
      zmagającego się z trudną rzeczywistością. Oczyszczające go z zarzutu kłamstwa
      lustracyjnego orzeczenie Sądu Najwyższego dopełnia ten wizerunek.

Jurczyk wygrał, bo w oczach swego elektoratu jest człowiekiem spoza politycznych
      układów, niezłomnym mężem opatrznościowym skrzywdzonych przez polską
      transformację. Jego elektorat ma taką samą wizję świata jak on: obcy wykupują
      nas za bezcen, politycy kradną, a Unia Europejska chce nas oszukańczo wykorzystać.

Do tego dochodzi sytuacja gospodarcza Szczecina. Od 1989 r. miasto cofa się w
      stosunku do np. Wrocławia, Poznania. Oparte na słabnącej gospodarce morską nie
      ma nowego pomysłu. Upadek stoczni to najboleśniejszy cios. Bezrobocie wzrasta.
      Pogłębia się frustracja i młodych, i licznej rzeszy robotników. A Szczecin jest
      miastem robotniczym, nie inteligenckim. Młodzi wybory kontestowali, a
      rozczarowani postawili na Jurczyka.

Taki wynik to też zasługa samego SLD. Kandydat lewicy nie był mocną postacią.
      Edmund Runowicz od 1994 r. przy kolejnych prezydentach pełnił funkcję
      sekretarza. Za sprawą Jacka Piechoty został prezydentem po Marku Koćmielu (UW).
      Rządził ponad rok. Nie wyróżnił się niczym specjalnym. Objąwszy urząd,
      obiecywał, że rady nadzorcze będzie obsadzał ludźmi kompetentnymi, ale ludzie
      SLD byli poza tymi kryteriami. Kampanię wyborczą i program też miał bardzo
      niewyraźne. W przeciwieństwie do Jurczyka, który obiecał, że w mieszkaniach
      komunalnych nie podniesie czynszów, sprzeda je za symboliczną złotówkę, utworzy
      tani bank miejski i uratuje stocznię.

Szczeciński SLD jest wewnętrznie podzielony. O nominacjach decyduje Jacek
      Piechota, minister gospodarki. Kandydatem drugiego skrzydła SLD na prezydenta
      był Wojciech Długoborski, obecnie poseł, a wcześniej burmistrz Gryfina.
      Długoborski ma osobowość, jest ambitny, pracowity i ma doświadczenie w rządzeniu
      miastem. Jednak jego ewentualne zwycięstwo oznaczałoby osłabienie szczecińskich
      wpływów min. Piechoty.

Niewątpliwie też część wyborców zagłosowała na Jurczyka tylko dlatego, by nie
      poprzeć Sojuszu lub samego Runowicza.

Dziś można dywagować, co by się stało, gdyby proeuropejska prawa strona
      szczecińskiej sceny politycznej (UW, SKL-RNP i POPiS) poparła profesor Teresę
      Lubińską, ekonomistkę z Uniwersytetu Szczecińskiego. Zabrakło jej 361 głosów, by
      wejść do drugiej tury.

Wynik wyborów to klęska szczecińskiej klasy politycznej. Przegrały też elity
      skupione wokół Lubińskiej.

Szczeciński świat polityczny jest w szoku. Ci, którzy Mariana Jurczyka dobrze
      znają, nie chcą z nim współpracować. W SLD, które ma najwięcej ludzi w radzie
      miasta (14) i na początku minionej kadencji rządziło z Jurczykiem, mówi się o
      wspomożeniu jego zarządu trzecim garniturem polityków. Jednak wczoraj pojawiła
      się informacja, że wiceprezydentem ds. bezpieczeństwa ma być płk Ryszard
      Chwastek z LPR. Wiceprezydentem ds. społecznych miałby zostać szczeciński lider
      LPR Sylwester Chruszcz, radny sejmiku zachodniopomorskiego, prezes
      szczecińskiego Stronnictwa Narodowego. Szansę na karierę przy Jurczyku wietrzy
      wielu. Do ludzi znających prezydenta elekta dzwonią telefony z prośbą o
      rekomendacje. Sam Jurczyk zapowiedział zaś, że we władzach nie będzie nikogo,
      kto już rządził, i żadnego z jego kolegów. Ale wszystko jest jeszcze możliwe.

JERZY SAWKA, SZCZECIN

GW
      • Gość: Doradca Re: Jerzy Sawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 08:33
        Wszelkie analizy po fakcie są dziecinnie proste. Takich analityków wszędzie w
        tym jak widać tu na forum jest dużo.
        • absztyfikant Re: Jerzy Sawka 05.05.06, 12:47
          Jestem innego zdania.
          • Gość: Doradca Re: Jerzy Sawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 12:59
            absztyfikant napisał:

> Jestem innego zdania
            Jaka pełna i umotywowana wypowiedż. Takie votum separatum lub liberum vet :-)
            Napisałem:
            >Wszelkie analizy po fakcie są dziecinnie proste. Takich analityków wszędzie w
            >tym jak widać tu na forum jest dużo.
            Skoro jesteś innego zdania to rozumiem, że uważasz iż opinie post factum
            wymagają znacznej umiejętności analitycznej.
    • smarkietka Piechota Prezydentem??? po moim trupie !!!!!!!!!!! 05.05.06, 13:16
      !!!!!!! no pasaran !!!!!!!!!!!

gość jest dla mnie przegrany i skreślony
      • ohne.zucker Re: Piechota Prezydentem??? po moim trupie !!!!!! 05.05.06, 13:20
        smarkietka napisała:

> !!!!!!! no pasaran !!!!!!!!!!!
        >
        > gość jest dla mnie przegrany i skreślony

jak dla wiekszosci Szczecinian, na szczescie...
        • absztyfikant Re: Piechota Prezydentem??? po moim trupie !!!!!! 08.05.06, 21:12
          Podbijam, ale z musu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka