zaczepialski 04.05.06, 21:40 codziennie jakiś tekst o Jacku Piechocie. To właśnie wkład jaki wniosła Partia Demokratyczna w czerwoną koalicję Panie Jachim i GW oapmiętajcie się zanim zupełnie nie stracicie czytelników Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albert_c Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd 04.05.06, 21:42 cos mi sie zdaje ze przeceniasz wklad Wyborczej w demokratyczny wybor szczecinian. Czy Gazeta pisala 4 lata temu codziennie o Jurczyku? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
keinepanik Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd 04.05.06, 21:44 tak pisała i nie tylko o jurczyku ale i całym NRS co z przekory wyborców wyszło im na zdrowie. zgadzam się z kolega że organ PD już robi niedźwiedzią przysługę JP i dobrze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd 04.05.06, 21:46 jak niedzwiedzia to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:32 Ach! słodki skromnisiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janko Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:49 Nie bijcie piany chłopcy i dziewczęta (koniec układzików) Mam nadzieje że Jack P. Wszystkie pasozytnicze miernoty spuści do kanału w pierwszym miesiącu rządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd IP: *.chello.pl 04.05.06, 21:54 Janko! ta Twoja miernota, sorry ten Piechota wygrał by na Bialorusi. bez obrazy więc. sam powiedział,że trudno będzie mu konkurować z Jurczykiem. więc nie sraj ogniem przyjacielu. pozdrawiam serdecznie! mp Odpowiedz Link Zgłoś
zaczepialski GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisze to 04.05.06, 22:02 z żalem bo kiedyś od kawy i Wyborczej zaczynałem dzień. Pozostała mi kawa i od niedawna Dziennik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ono Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:11 Ty wiesz, że ja mam to samo! Kiedyś poranna kawka i GW a teraz kawka i Dziennik.To naprawdę dobra gazetw i zamieszcza DYSKUSJE i różne poglądy na konkretny temat a nie bije pianę w jedną stronę. Z moich znajomych coraz mniej czyta GW. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 22:27 dziwne chyba jest to ze od czasu pojawienia sie Dziennika wzrosla sprzedaz Wyborczej. a Dziennik faktycznie ciekawy jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 22:29 albert_c napisał: > dziwne chyba jest to ze od czasu pojawienia sie Dziennika wzrosla sprzedaz > Wyborczej. .. bo tansza od papieru toaletowego... i tak mile lechce w d...e... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ono Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:30 A to w GW piszą że wzrosła ta sprzedaż? Oj,to wierzę... :) Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 22:31 nie, w Dzienniku pewnie napisali, teraz wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 22:30 nizsza cena, ot co ! Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 22:31 to na pewno chyba wciaz drozsza, choc byc moze sa tacy milosnicy co to lubia sobie takie przyjemnosci sprawiac ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palepan Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:37 Ja jednak przyzwyczaiłem się do GW znam ją na wylot, niektóre artykuły traktuje z powagą inne z pezymrużeniem oka a z innych poprostu się śmieje. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz.matecki Re: GW staje się powoli folderem reklamowym. Pisz 04.05.06, 23:03 Gość portalu: palepan napisał(a): > Ja jednak przyzwyczaiłem się do GW > znam ją na wylot, niektóre artykuły > traktuje z powagą inne z pezymrużeniem > oka a z innych poprostu się śmieje. Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz.matecki Re: Gazeta Wyborcza już wybrała - Piechota Prezyd 04.05.06, 23:04 Gość portalu: Janko napisał(a): > Nie bijcie piany chłopcy i dziewczęta (koniec układzików) Mam nadzieje że Jack > P. Wszystkie pasozytnicze miernoty spuści do kanału w pierwszym miesiącu > rządzenia. To chyba jakiś żart ? Jak ktoś, kto jest całym sercem z obecnymi władzami Szczecina (SLD) może coś zmienić ? Przecież nie wyrzuci swoich dobrych szczecińskich znajomych ;] Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Do Zaczepialskiego 04.05.06, 23:32 Czy ty to napisales na powaznie?:) Czy Twoim zdaniem sam fakt czestego przwijania sie takiego czy innego nazwiska na lamach 'Gazety' swiadczy o tym, ze dziennik ten kogos popiera? Gdyby tak bylo, to o. Rydzyk bylby juz od dawna w gronie osob czczonych przez to srodowisko:) Dlaczego 'Gazeta' czesto pisze o Jacku Piechocie? Ano dlatego, ze na te chwile jest jedynym oficjalnym kandydatem na prezydenta Szczecina. Co wiecej w sondazu (bodaj Pentora) opublikowanym na lamach tej samej 'Gazety' zajal pierwsze miejsce w tym badaniu ex aequo ze Slawomirem Nitrasem (PO) wyprzedzajac domniemana kandydatke PiS Terese Lubinska. Wszystko to czyni Piechote powaznym kandydatem i trudno sie dziwic, ze redaktorzy czesto o nim pisza, a pewnie beda pisac jeszcze wiecej. Nie tylko zreszta o nim. Uwaga o wianie jakie miala wniesc nieboszczka PeDe jest smieszna, bo naprawde trudno mi zrozumiec jaki interes mialaby miec Agora, by sluchac sie prowincjonalnych liderow tej partii. Do tej pory zwolennicy spiskowej teorii dziejow twierdzili, ze raczej bywalo odwrotnie:))) 'Gazeta' juz nawet publikacje Tadeusza Mazowieckiego czy Bronislawa Geremka przestala opatrzac ich przynaleznoscia partyjna. BTW: ciesze sie, ze podoba Ci sie nowy produkt Axla Springera. Moim zdaniem jest bardzo przecietny, wyszlo im cos pomiedzy 'Faktem', a berlinskim 'Die Weltem', ale pocztaki zawsze bywaja trudne. Pozyjemy, zobaczymy. Pamietaj jednak , ze laska panska (a tym bardziej pismakowa) na pstrym koniu jezdzi. Ta sama firma (Axel Springer) wyniosla kiedys Gerharda Schroedera na szczyty niemieckej polityki, by potem go bezlitosnie flekowac. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Do Zaczepialskiego 04.05.06, 23:36 he he, wedlug tej logiki(zaczepialskiego) raczej rydzyk powinien zostac prezydentem ,może nawet Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galoty obrona postawy wobec JP - GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:05 Wygląda na to, że udajesz , że nie wiesz o co chodzi. Bez wątpienia wiesz, że z jakiś powodów, o których z litości nie napiszę :-), jako ulubiony forumowicz GW, że GW popiera posła Piechotę tak jak popierała Runowicza. Co z tego m.in. wynikło wiemy. Wystarczy, że GW czyni częste i neutralne wywiady a wielu tematów nie porusza a Kowalewska o nie nie pyta. Wykazałbym Ci wiele nielogiczności w Twoich twierdzeniach jak chociazby nie wskazywanie przynależności partyjnej w przypadku prof. Geremka jednak jestem przekonany, że sam je znasz. Zbyt duży wyżeracz jesteś a wsparcie, które Ci daje GW jest warte kilku nie logicznych wręcz poglądów i zażartej obrony tezy, że GW nie promuje posła Piechoty. Promuje i ma do tego pełne prawo . Nic w tym nadzwyczajnego. Można tylko sie dziwić i nie oszukiwać się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wonton Re: obrona postawy wobec JP - GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:21 >Piechota deklaruje, że nie będzie zakładnikiem SLD< ten tytuł i tekst tej relacji w wykonaniu pani Kowalewskiej to kolejny przykłąd wspierania Piechoty w kampanii wyborczej. W zasadzie szkoda, że nie brzmi on: * Piechota oświadcza że politykom dziękujemy Mogę podać kilka następnych potencjalnych tytułów: * Piechota oświadcza że swoje sukcesy z Ministerstwa Gospodarki przeniesie do Szczecina * Piechota oświadcza że przyszedł czas uczciwość * Piechota oświadcza że kocha Szczecina Może trochę romantyki: * Piechota oświadcza że Szczecin powinien złapać wiatr żagle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galoty Re: obrona postawy wobec JP - GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:31 >* Piechota oświadcza że Szczecin powinien złapać wiatr żagle To juz było Wonton. Mam na myśli ostatni, przedwyborczy spot SLD w kampanii do sejmu i senatu. Niebieskie niebo, żaglówka, na pokładzie apolityczni fachowcy posła Piechoty i żeglowanie na całego. Wiatr w żaglach. Łzy ze wzruszenia same popłynęły. No i pożeglowali a za sterem był kapitan Leszek Miller Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: obrona postawy wobec JP - GW 05.05.06, 07:34 Pamietam te spoty. Ale Millera tam nie bylo. Szefem 'zalogi' byl DżejPi. Napieralski pucowal poklad:) Co do Millera. Byly tylko przebitki z Millerem i Ich Troje z koncertu nad morzem. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: obrona postawy wobec JP - GW 05.05.06, 07:39 W 2002 r. mialem wrazenie , ze popierala raczej Terese Lubinska. Co innego w drugiej turze Jurczyk vs. Ed. W dalszym ciagu nie widze ewidentnej promocji Piechoty w 'Gazecie'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wonton Re: obrona postawy wobec JP - GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 07:45 Nie bądź żałosny,jak to zwykle bywasz. GW nigdy nie popierała Lubińskiej, wręcz przeciwnie starała się jak mogła,żeby jej nie zauważyć. GW od początku popierała w Szczecinie osoby związane z SLD czyli Runowicza,Piechotę i Puzynę. To interesy,o czym doskonale wiesz. A tytuł: "Piechota deklaruje że złapie wiatr we włosy i kiepa w zęby" polecam pani Kowalewskiej. Będzie trochę kulturalnie, trochę ludowo i bardzo swojsko. GW lubi czasami tak poswojakować. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczepialski Do Absztyfikanta 05.05.06, 13:00 piszę jak najbardziej poważnie. Twoje pytanie traktuję jako prowokację. Nie chodzi o to że GW pisze ale JAK pisze. Niedługo będzie pisać o tym co się Jackowi śniło i jakie to było wspaniałe. Moim zdaniem GW traci resztki wiarygodności dziennikarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Do Absztyfikanta 05.05.06, 13:29 Prowokacje? Mam nadzieje, ze tylko intelektualna:))) Mam nadzieje jednak, ze pozwolisz mi pozostac przy swoim zdaniu. Wymienilem kilka argumentow, a Ty do zadnego sie nie odniosles. Pozostawie to bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Jerzy Sawka 05.05.06, 08:27 Gazeta Wyborcza nr 264, wydanie waw z dnia 13/11/2002 KRAJ, str. 8 [podpis] JERZY SAWKA, SZCZECIN Szczecin. Jurczyk, czyli głos przegranych Marian Jurczyk wygrał wybory, bo jest postrzegany jako człowiek spoza elit władzy Powtarza się sytuacja z 1997 r. Wtedy Jurczyk pod hasłem: "Jedyny, który się nie sprzedał", wygrał wybory do Senatu, zdobywając prawie 125 tys. głosów. I wtedy, i teraz miał skromną kampanię, był poza główną sceną polityczną i startował jako niezależny. Hasło też miał podobne: "Czas na uczciwość". Wtedy nie chciał go AWS, teraz nie dogadał się z LPR. Jurczyk się nie zmienia. Od lat używa tych samych argumentów: o wyprzedaży polskiego majątku obcemu kapitałowi, o antynarodowej polityce kolejnych rządów, o powszechnej biedzie i nieuczciwości polityków. Od 1989 r., czyli momentu ponownej rejestracji "Solidarności", co uznał za zdradę ideałów Sierpnia, neguje polską rzeczywistość. Jego działalność związkowa i polityczna w latach 90. to pasmo porażek. Jego Solidarność '80 rozpadła się na kilkanaście pomniejszych związków, a on sam wyrokiem sądowym został pozbawiony prawa do używania nazwy związku. Jako senator niczym się nie wyróżnił. Przez ponad rok był prezydentem Szczecina. Funkcja ta go przerosła. Zza jego pleców SLD rządziło, tak jak chciało. Jurczyk opowiadał się przeciw hipermarketom, a w tym samym czasie zapadały decyzje o ich budowie. Gdy posypało się jego zaplecze (sześciu radnych z Niezależnego Komitetu Społecznego Mariana Jurczyka), stracił urząd. W oczach wyborców te porażki nie obciążyły jego konta. Przeciwnie - budują mu wizerunek człowieka uczciwego, flekowanego przez klasę polityczną, samotnie zmagającego się z trudną rzeczywistością. Oczyszczające go z zarzutu kłamstwa lustracyjnego orzeczenie Sądu Najwyższego dopełnia ten wizerunek. Jurczyk wygrał, bo w oczach swego elektoratu jest człowiekiem spoza politycznych układów, niezłomnym mężem opatrznościowym skrzywdzonych przez polską transformację. Jego elektorat ma taką samą wizję świata jak on: obcy wykupują nas za bezcen, politycy kradną, a Unia Europejska chce nas oszukańczo wykorzystać. Do tego dochodzi sytuacja gospodarcza Szczecina. Od 1989 r. miasto cofa się w stosunku do np. Wrocławia, Poznania. Oparte na słabnącej gospodarce morską nie ma nowego pomysłu. Upadek stoczni to najboleśniejszy cios. Bezrobocie wzrasta. Pogłębia się frustracja i młodych, i licznej rzeszy robotników. A Szczecin jest miastem robotniczym, nie inteligenckim. Młodzi wybory kontestowali, a rozczarowani postawili na Jurczyka. Taki wynik to też zasługa samego SLD. Kandydat lewicy nie był mocną postacią. Edmund Runowicz od 1994 r. przy kolejnych prezydentach pełnił funkcję sekretarza. Za sprawą Jacka Piechoty został prezydentem po Marku Koćmielu (UW). Rządził ponad rok. Nie wyróżnił się niczym specjalnym. Objąwszy urząd, obiecywał, że rady nadzorcze będzie obsadzał ludźmi kompetentnymi, ale ludzie SLD byli poza tymi kryteriami. Kampanię wyborczą i program też miał bardzo niewyraźne. W przeciwieństwie do Jurczyka, który obiecał, że w mieszkaniach komunalnych nie podniesie czynszów, sprzeda je za symboliczną złotówkę, utworzy tani bank miejski i uratuje stocznię. Szczeciński SLD jest wewnętrznie podzielony. O nominacjach decyduje Jacek Piechota, minister gospodarki. Kandydatem drugiego skrzydła SLD na prezydenta był Wojciech Długoborski, obecnie poseł, a wcześniej burmistrz Gryfina. Długoborski ma osobowość, jest ambitny, pracowity i ma doświadczenie w rządzeniu miastem. Jednak jego ewentualne zwycięstwo oznaczałoby osłabienie szczecińskich wpływów min. Piechoty. Niewątpliwie też część wyborców zagłosowała na Jurczyka tylko dlatego, by nie poprzeć Sojuszu lub samego Runowicza. Dziś można dywagować, co by się stało, gdyby proeuropejska prawa strona szczecińskiej sceny politycznej (UW, SKL-RNP i POPiS) poparła profesor Teresę Lubińską, ekonomistkę z Uniwersytetu Szczecińskiego. Zabrakło jej 361 głosów, by wejść do drugiej tury. Wynik wyborów to klęska szczecińskiej klasy politycznej. Przegrały też elity skupione wokół Lubińskiej. Szczeciński świat polityczny jest w szoku. Ci, którzy Mariana Jurczyka dobrze znają, nie chcą z nim współpracować. W SLD, które ma najwięcej ludzi w radzie miasta (14) i na początku minionej kadencji rządziło z Jurczykiem, mówi się o wspomożeniu jego zarządu trzecim garniturem polityków. Jednak wczoraj pojawiła się informacja, że wiceprezydentem ds. bezpieczeństwa ma być płk Ryszard Chwastek z LPR. Wiceprezydentem ds. społecznych miałby zostać szczeciński lider LPR Sylwester Chruszcz, radny sejmiku zachodniopomorskiego, prezes szczecińskiego Stronnictwa Narodowego. Szansę na karierę przy Jurczyku wietrzy wielu. Do ludzi znających prezydenta elekta dzwonią telefony z prośbą o rekomendacje. Sam Jurczyk zapowiedział zaś, że we władzach nie będzie nikogo, kto już rządził, i żadnego z jego kolegów. Ale wszystko jest jeszcze możliwe. JERZY SAWKA, SZCZECIN GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Re: Jerzy Sawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 08:33 Wszelkie analizy po fakcie są dziecinnie proste. Takich analityków wszędzie w tym jak widać tu na forum jest dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Re: Jerzy Sawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 12:59 absztyfikant napisał: > Jestem innego zdania Jaka pełna i umotywowana wypowiedż. Takie votum separatum lub liberum vet :-) Napisałem: >Wszelkie analizy po fakcie są dziecinnie proste. Takich analityków wszędzie w >tym jak widać tu na forum jest dużo. Skoro jesteś innego zdania to rozumiem, że uważasz iż opinie post factum wymagają znacznej umiejętności analitycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
smarkietka Piechota Prezydentem??? po moim trupie !!!!!!!!!!! 05.05.06, 13:16 !!!!!!! no pasaran !!!!!!!!!!! gość jest dla mnie przegrany i skreślony Odpowiedz Link Zgłoś
ohne.zucker Re: Piechota Prezydentem??? po moim trupie !!!!!! 05.05.06, 13:20 smarkietka napisała: > !!!!!!! no pasaran !!!!!!!!!!! > > gość jest dla mnie przegrany i skreślony jak dla wiekszosci Szczecinian, na szczescie... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Piechota Prezydentem??? po moim trupie !!!!!! 08.05.06, 21:12 Podbijam, ale z musu. Odpowiedz Link Zgłoś