Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy prawobrzeża o Szczecińskim Szybkim T...

26.06.06, 19:26
Na pewno pan prezydent Zalewski jest w stanie obiecac ten szybki tramwaj,
mało tego bedzie on zajeżdżał przez dzielnice Śródodrze...
Fotele maja byc wygodne i klimatyzowane wagony,
maja tez byc monitorki, co by sie nie dłuzyło...
beda migawki o Szczecinie i lokalne wiadomości....
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: Mieszkańcy prawobrzeża o Szczecińskim Szybkim 26.06.06, 19:49
      Tylko czekac, kiedy radosny duet Jurczyk&Zalewski obieca kolejke linowa na prawobrzeze...
      • Gość: nitka 72 Re: Mieszkańcy prawobrzeża o Szczecińskim Szybkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 20:07
        Najpierw niech kanalizę zrobią we wszystkich dzielnicach prawobrzeża a potem
        takie pierdoły opowiadają.
    • Gość: elka Re: Mieszkańcy prawobrzeża o Szczecińskim Szybkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:15
      o ile nic się nie zmieniło, to (przynajmniej na początku) ten niby szybki
      tramwaj i tak kończył by trasę na basenie górniczym...tam musiałaby być
      przesiadka, bo na odcinku od basenu do centrum torowisko byłoby już za stare i
      wymagałoby przebudowy...więc to nie tak pięknie, że prosto do centrum tym
      tramwajem
      • Gość: józek Re: Mieszkańcy prawobrzeża o Szczecińskim Szybkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:35
        Raczej tramwaj jechałby jednak prosto do centrum. Ulica Gdańska i Energetyków
        jest znośna, Wyszyńskiego i Krzywoustego wyremontowane, trochę kiepsko z
        Sikorskiego i Ku Słońcu, ale zanim miałaby ruszyć budowa SST to i te zostałaby
        wyremontowane przynajmniej na najgorszych odcinkach.
        • Gość: elka Re: Mieszkańcy prawobrzeża o Szczecińskim Szybkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 20:36
          dwa lata temu widziałam projekt...przewidywał na basenie górniczym właśnie
          przesiadkę...wtedy był to projekt aktualny, nie wiem jak jest teraz bo go co
          jakiś czas zmieniają
    • Gość: józek Re: Mieszkańcy prawobrzeża o Szczecińskim Szybkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 06:48
      Najbardziej zauroczyła mnie wypowiedź tej emerytki i jej niezwykły optymizm -
      "Tramwaj stąd do centrum jest już w planie i niebawem ma być budowany." Może
      to i smutne, ale podejrzewam że i ja jako nastolatek się jego nie doczekam, no
      chyba że też już będę emerytem... "Autobusy wprawdzie jeżdżą, ale są zapchane i
      w południe stają w korkach." - czemu akurat w południe? Ja bym powiedział, że
      najgorzej jest popołudniu w szczycie... "Jedzie się bardzo długo." - oj tam. Ze
      Słonecznego 71 do Basenu jedzie się 10-14 min. i kolejne 10 min. do centrum, to
      przecież jeszcze nie tragedia. "Jeśli pętla będzie przy ul. Turkusowej [na
      zapleczu hal MTS-u - red.], nikt nie będzie tam specjalnie chodził, by
      przejechać kawałek do Basenu Górniczego." - no tu się chyba zgodzę, z tym że
      gdyby ta pętla była łatwodostępna, a raczej taka byłaby to zapewne korzystaliby
      z niej mieszkańcy bloków na Turkusowej/Rubinowej, ale Ci z Jasnej już woleliby
      autobus pośpieszny... "Przystanek tramwaju musi być koniecznie w okolicy ul.
      Wiosennej." - No niestety chyba go tam nie będzie...
      Ogólnie rzecz biorąc - Marian i spółka do domu !!
    • Gość: gienekx Każdy obieca nawet samoloty z prawobrzeża! IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 27.06.06, 08:00
      Przestańcie śnić! Nie ma projektu, kosztorysu, o czym tu dyskutować!
      • Gość: zaopatrzeniowiec Re: Każdy obieca nawet samoloty z prawobrzeża! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:22
        Mylisz się "filipie z konopi" projekt jest, a prawdopodobnie pozwolenie na
        budowę też.
    • Gość: warszewianin Re:ZDi TM do likwidacji i przenieść do UM IP: 85.219.206.* 27.06.06, 10:02
      jak widzę jak Zditm nie radzi sobie ze zmianą trasy autobusu 57 bis by sięgnał
      do osiedli mieszkalnych obiecane co roku od 7 lat a to mała rzecz , to szybki
      tramwaj to dopiero sf , oczywiście przed wyborami dla polityków jak najbardziej
      dobry temat, przecież jest tylu naiwniaków niestety ich głos tyle samo znaczy
      co rozsądnych.
      • Gość: józek Re:ZDi TM do likwidacji i przenieść do UM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:25
        ZDiTM do likwidacji bo Ci pod klatkę nie dojeżdża autobus? Weź ty się zastanów
        zanim coś napiszesz. Poza tym Zarząd Dróg nie ma nic wspólnego z budową SST.
        • Gość: warszewianin Re:ZDi TM do likwidacji i przenieść do UM IP: 85.219.206.* 27.06.06, 13:43
          ZdiTM to państwo w państwie i że na pasażerach im nie zależy to cały czas
          widzimy nie uzależnione od żadnych rygorów finansowych , nie mają pojecia albo
          nie szukają informacji gdzie ludzie sie przeprowadzaja i gdzie faktycznie
          potrzebana jest komunikacja patrz np. castorama 5 lat a ty dalej zapie..j
          do ósemki.włączenie tego dziadostwa w struktury urzędu miejskiego pozwoliłoby
          zracjonalizowa komunikacje pod potrzeby mieszkańców ( informacje z wydziału
          lokalowego , oswiaty , zdrowia )oraz obniżyć koszty funkcjonowania tego bytu
          oraz lepiej go kontrolować
        • Gość: as Re:ZDi TM nie ma z niczym nic wspólnego tylko IP: 85.219.206.* 27.06.06, 13:48
          czemu nas tyle kosztuje
    • krzysztofsf Basen gorniczy - przystanki 27.06.06, 10:23
      Moze przed budowa szybkiego tramwaju, ktos podjaby wiekopomny wysilek i oznaczyl na basenie Gorniczym kierunki w ktorych jada poszczegolne autobusy.
      Sporadycznie korzystam z tych polaczen (sadze, ze takich osob jest wiecej) i wysiadajac z tramwaju na petli nie pedze swinskim truchtem do przystanku 67bis, gdzi akurat stoi jakis autobus, tylko chodze od przystanku do przystanku i czytam na tabliczkach, ktory numerek jedzie na sloneczne a ktory gdzie indziej.
      Trudno poustawiac autobusy kierunkami i dac czytelne oznakowania?
      • Gość: józek Re: Basen gorniczy - przystanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:30
        Akurat na Basenie Górniczym przystanki dla poszczególnych linii są dobrze
        rozmieszczone.
        Perony 1,2,3 + peron linii C -> kierunek: Dąbie/Załom/Wielgowo/Jezierzyce
        Peron 4 (linie 54 i 84) -> kierunek: Zdroje/Kijewo
        Peron 5 (linia 55) -> kierunek: Zdroje/Podjuchy/Klucz
        Peron 6 i 7 (linie 65, 71 oraz pośpieszne) -> kierunek: Os.Słoneczne/Bukowe
        • Gość: józek Re: Basen gorniczy - przystanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 10:31
          Jeszcze dodając do poprzedniej wypowiedzi - w planach jest umieszczanie
          schematów poszczególnych węzłów. Już jeden takowy jest na Placu Rodła. Zapewne
          z czasem i na Basenie się pojawi.
        • krzysztofsf Re: Basen gorniczy - przystanki 27.06.06, 11:52
          Gość portalu: józek napisał(a):

> Akurat na Basenie Górniczym przystanki dla poszczególnych linii są dobrze
          > rozmieszczone.
          > Perony 1,2,3 + peron linii C -> kierunek: Dąbie/Załom/Wielgowo/Jezierzyce
          > Peron 4 (linie 54 i 84) -> kierunek: Zdroje/Kijewo
          > Peron 5 (linia 55) -> kierunek: Zdroje/Podjuchy/Klucz
          > Peron 6 i 7 (linie 65, 71 oraz pośpieszne) -> kierunek: Os.Słoneczne/Bukowe

Jak wspomnialem - nieczesto tam jezdze.
          Kilka miesiecy wstec parokrotnie jezdzilem na sloneczne i zawsze dostawalem szalu na Basenie Gorniczym.
          Milo, ze sie zmienilo.
    • Gość: Dupson Re: Mieszkańcy prawobrzeża o Szczecińskim Szybkim IP: *.fnet.pl 27.06.06, 18:40
      Nie wiem czy to jest rzetelne dziennikarstwo zeby zamieszczac opinie ludzi
      ktorzy poprostu pleca bzdury.

Po pierwsze.
      Z prawobrzeza do centrum mozna sie dostac w 14 minut pospiesznym ( Jasna -
      wyszynskiego autobus A )
      w godzinach szczytu dojda moze 2 minutki , poza godzinami nawet bedzie szybciej.

Konfrontujac to z opinia 2 godziny mozna miec wrazenie ze zyje w jakims innym
      miescie niz ta kobieta.

Dojazd do miasta jest bardzo latwy , autobusami pospiesznymi jest bardzo szybko
      , zwyklymi wolniej(z przesiadka w tramwaj) oczywiscie( 30 min).

Szybki tramwaj nie sadze zeby pokonal ten dystans szybciej niz 20
      minut.(sloneczne => wyszynskiego)

Jednym slowem stwarzanie sztucznej potrzeby na tramwaj jest idiotyzmem tak dlugo
      jak to my wszyscy mamy placic.
      Zapraszam do stworzenia pomyslu o szybkim tramwaju np na Gumience , Bezrzecze
      itd itp, oczywiscie ze beda chetni.

Wasze dziennikarstwo to nie obiektywna konfrontacja rzeczywistosci ale kreacja
      prostych pomyslow i ich popieranie komentarzami oderwanymi od rzeczywistosci ( 2
      godziny do centrum BRAWO)

Pozatym autbousy sa srednio zapchane w porownaniu np do tramwajow jezdzacych po
      centrum ( 2,3ka ) , wiec kolejny argument niewiadomo skad
    • Gość: Oburzony brednie IP: *.smsnet.pl 27.06.06, 18:40
      w godzine to ja jadąc ze Słonecznego dojeżdzam do Polic! (A, a potem 107) LOL!
      Kto tu takie brednie publikuje, że kobieta w godzine z prawobrzeża do centrum
      dojeżdza! Ja nie wiem gdzie ona mieszka, może gdzieś w Wielgowie? Ale my tutaj
      mamy artykuł o SST, którego trasa kończyć ma się w Kijewie, a nie Zdunowie, czy
      Wielgowie! Litości...
    • gzygzy po co szybki tramwaj??? 28.06.06, 08:54
      witam,

chciałbym dowiedzieć się, po co prawobrzeżu dodatkowe połączenie? nie jestem
      złośliwy, ale nie wiem po co nam to. gdzie indziej na forum przeczytałem, że
      tramwaje buduje się tam, gdzie chce się, aby aglomeracja się rozwijała, czy
      jakoś tak. mógłby ktoś to rozwinąć, potwierdzić, zaprzeczyć, podać inne
      przykłady? tak się składa, że jeżdżę codziennie autobusami pospiesznymi i poza
      godzinami porannymi (zwłaszcza linii A, przed ósmą, kiedy to na jasnej to ludzi
      możnaby już upychać - przy okazji przydałby się taki ktoś, tak jak w Japonii, do
      upychania ludzi) to nie mogę narzekać na warunki. Jadąc B (wsiadam na pętli) nie
      zaobserwowałem, aby ludzie mieli problemy z komfortem. nie twierdzę, że autobusy
      nie są wykorzystywane, bo są. naprawdę sporo ludzi nimi jeździ. do tego dochodzą
      moim zdaniem bardzo dobra częstotliwość kursowania. co 10 minut w godzinach
      szczytu, co 13 chyba, poza nimi. 18 minut zajmuje dojazd na wyszyńskiego z pętli
      (autobus B), tramwaj musiałby fruwać, aby to przebić (albo musiałby być jak
      metro). po prawobrzeżu można poruszać się autobusami zwykłymi. sieć jest bardzo
      dobrze rozwinięta. z prawobrzeżem na chwilę obecną nie jest źle. więc po co tramwaj?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka