Dodaj do ulubionych

Niemiecki podstęp z małymi literami

• Gość: Bart Re: Niemiecki podstęp z małymi literami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:26
      Mam pismo z firmy DAD przed oczami i powiem, ze jest w nim napisane(cyt.):

1) "Polski Rejestr Internetowy Uzytkownikow Komercyjnych" - (nazwa pisma)
      2) "W dolnej czesci formularza mozna, obok wlasnej branzy, podac maksymalnie
      trzy slowa kluczowe, na podstawie ktorych zainteresowanie beda mogli odnalezc
      Panstwa w Rejestrze Internetowym. Te slowa kluczowe beda uwzgledniane tylko,
      jezeli udzielicie Panstwo, potwierdzajac to swoim podpisem, ponizszego
      odplatnego zlecenia." (akapit 1 - wstep)
      3) "Kosz ogloszenia wynosi 858 Euro rocznie..." (858 Euro jest napisany
      kursywa, a wielkosc czcionki jest taka sama jak w pozostalym tekscie glownym,
      akapit 2).
      4) "Zanim Panstwo zloza zlecenie, zapraszamy Panstwa do poznania uslug
      Polskiego rejestru Internetowego pod adresem internetowym: wwww.polski-rejestr-
      internetowy.com"

Z pisma wyraznie wynika ze jest to zlecenie komercyjne i podlega oplacie.
      Z pisma nie wynika, ze chodzi tylko o aktualizacje danych.
      Pismo przeczytalem i nie podpisalem ale szkoda mi wszystkich tych Panstwa,
      ktorzy to zrobili.

• Gość: Mariusz Należy zmienić to chore prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:31
      Najpierw TELE2 a teraz jakies podstępy.
      Trzeba w prawie wyraźnie zaznaczyć, ze PODPISANIE umowy oznacza, PODPISANIE umowy.
      To chyba lobbyści takich rozwiązań przegłosowali taką ustawę.
      Za chwilę się okażę ze jak spojrzymy na reklamę albo o niej usłyszymy w TV to
      będzie trzeba płacić....
      • nieslubne_dziecko_romana Re: Należy zmienić to chore prawo 15.09.06, 13:40
        Tak, a teraz PODPISANIE umowy oznacza NIEPODPISANIE umowy??!!
        • freud1 Niemcy nie tak nas jumaja... 15.09.06, 13:43
          ... Prosze mi wierzyc, wiem cos o tym. W tym przypadku trzeba sie jednak uderzyc
          w piersi i przyznac, ze sami jestesmy sobie winni...
          Mam nadzieje, ze czcionka jest wystarczajaco duza i moj post zostanie przeczytany :)
    • Gość: gosc Ostrzegam przed " FAIR GUIDE"Austria 3 x 971 Euro IP: *.134.219.81.static.kielce.msk.pl 15.09.06, 13:41
      Construct Data Verlag AG Austria bierze na cel wystawców wszelkich imprez
      targowych wyslesz im dane i po kasie przez trzy lata ( okres "umowy" ) okolo
      12,5 tys. zł za błąd w czytaniu.
    • Gość: smierc frajerom Przedni pomysł na \"biznesa\", napisać coś IP: 64.27.0.* 15.09.06, 13:43
      mikrodrukiem, lub lepiej \"sympatycznym atramentem\" i podsunąć nieświadomemu
      frajerowi do podpisania.
      Coś mi tu pachnie rodzimą \"pomysłowością\"
    • Gość: Krystyna Niemiecki podstęp z małymi literami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:46
      Mozna uchylic oświadczenie woli.Bedzie ono skuteczne jeżeli zrobimy to w ciągu
      12 m-cy od daty podpisania umowy.Po tym terminie odwołanie oświadczenia bedzie
      nieskuteczne.
    • Gość: kurfamac zjabiście Niemiecki podstęp z małymi literami IP: *.nck.krakow.pl 15.09.06, 13:48
      oczywiście ani przekręty tego typu ani nawet obozy pracy we Włoszech nie są
      żadnym problemem dla tej zafajdanej Unii Europejskie, ale jakas niepoprawna
      opinia Wierzejskiego o gejach staje się prekestem do międzynarodowych afer.
    • Gość: rado Typowo PiS-owska ciemnota, napierw rób potem myśl. IP: *.centertel.pl 15.09.06, 13:48
      Trzeba być skończonym debilem (u nas to przynajmniej połowa narodu), żeby
      podpisać coś, czego się nawet nie przeczytało. Ja to bym jeszcze tych kretynów
      podwójnie ukarał za głupotę, może przynajmniej jeden się nauczy na przyszłość.
      • Gość: leszeczek Re: Typowo PiS-owska ciemnota, napierw rób potem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:00
        Nie jest to takie proste. Też wczoraj coś takiego dostałem. Wygląda fajnie,
        aktualizacja danych, odeślij. Podaj w jakiej branży działąsz. Cacy. Można by
        pomyśleć, że badania marketingowe. Dopiero jak się wczytałem to skminiłem co co
        biega, ale można się pomylić i odesłąć. Tylko ja to dostałem od hiszpańskiej
        firmy "GT@P"
        • marek_rudnicki25 Re: Typowo PiS-owska ciemnota, napierw rób potem 15.09.06, 14:04

• zigzaur Re: Typowo PiS-owska ciemnota, napierw rób potem 15.09.06, 14:22
        Marketingowcy wspomnianej niemieckiej firmy przyjęli pewne założenia co do
        inteligencji polskich przedsiębiorców.
        Pewnymi danymi na ten temat były wyniki ostatnich wyborów do Sejmu...
      • Gość: doro Re: Kryminalista "rado" radzi... IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 15.09.06, 15:23
        Jelopie takis madry bo sam jestes prawdopodobnie czlonkiem mafii.
    • marek_rudnicki25 Re: Niemiecki podstęp z małymi literami 15.09.06, 14:03
      ponizej niezly link
    • Gość: Cyfrowy Baron 2 i znów niemcy IP: *.orange.pl 15.09.06, 14:16
      I znów niemcy...
      • lazurowe1 Re: Niemiecki podstep 15.09.06, 14:28
        Po pierwsze/ nie wierze ze to robia rasowi niemcy

Po drugie /papierek byl podstepem i tu nie ma watpliwosci ze chodzi o
        wyludzenie pieniedzy.

Po trzecie/rzeczywiscie naiwnosc przedsiebiorcow jest alarmujaca

APEL - BADZ OSTROZNY-CZYTAJ BARDZO DOKLADNIE TO CO MASZ DO PODPISANIA

i moze to nie tylko do przedsiebiorcow ale do wszystkich ludzi
    • Gość: He he Analfabetyzm wtórny IP: *.CNet2.Gawex.PL 15.09.06, 14:22
      panuje w kraju,dlatego Polska zawsze będzie baty obrywała bo barany nie potrafią
      czytać.Władza jest taka sama,najpierw robi a później myśli i to raczej rzadko.
    • ben-oni Niemiecki podstęp z małymi literami 15.09.06, 14:30
      jeśli durnie nie potrafią czytać i podpisują wszystko co im w łapy wpadnie to
      teraz niech płacą.
    • Gość: kartofel polscy kretyni nie umieja czytac:) hahahahahaha IP: *.westend.de 15.09.06, 14:35
      ale mi to biznesmeny:)
      pewno ich nawet nie stac na zaplacenie tych 800 eurusow.
      zenada
    • Gość: normalny [...] IP: *.westend.de 15.09.06, 14:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: peter11 Re: Niemiecki podstęp z małymi literami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:44
      po prostu ktoś musi w Polsce założyć taką firme i wysyłac takie umowy do calej
      UE i za pare m-cy UE wyda dyrektywe delegalizujaca takie umowy i po sprawie ;)
    • Gość: Y Panorama Firm ma podobną praktykę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:47
      Witam.

Nie wiem, jakie są wasze odczucia, ale Panorama Firm (Eniro) stosuje podobne
      praktyki. Cała umowa jest na rewersie zamówienia (!) i mało kto ją czyta. Co
      więcej, wysyła się takie 'potwierdzenia' faksem, do podpisu, a następnie
      windykuje opłaty. Zdarza się również, że zamówienia są podisywane bez kwot (i
      bez kopii dla zamawiającego!), a wtedy przedstawiciel dopisuje kwoty po wyjściu
      od klienta.

Oszukują również na aneksach płatności - podpisanie aneksu płatności nie daje
      klientowi nic, o ile nie zaakceptuje go jakiś dyrektor w Warszawie. I
      najczęściej nie akceptuje, ze względu na ilość lub wysokość rat. Klient nie ma
      możliwości odwołania się, że podpisywał aneks. Jeden z punktów mówi, że aneks
      jest nieważny do czasu akceptacji. I nagle okazuje się, że super warunki można
      sobie w d*** wsadzić i trzeba zapłacić bardzo wysokie kwoty w krótkim okresie.

Uważajcie na Panoramę Firm.
    • Gość: Doswiadczony Re: Niemiecki podstęp z małymi literami IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.09.06, 14:51
      To jest stary trick. Na zachodzie juz nie lapie bo go wiekszosc zna. Wiec
      pojechali cwaniacy do Polski, gdzie go jeszcze nie znaja. Ciekawe czy w tej
      tzw. niemieckiej firmie nie pracuja polacy ?
    • uburama Tylko 860 euro - to świadectwo niemieckiej kultury 15.09.06, 15:04
      Gdyby to była firma z mniej kulturalnego kraju żonę i córki trzeba by było oddać
      do zamtuza, przekazać dom, samochody i konto bankowe na rzecz owej firmy i
      jeszcze zostać z wekslem na miliard eurosów.
      A co, podpisało się!
    • Gość: Czytelnik Re: Niemiecki podstęp z małymi literami IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.09.06, 15:11
      Polscy zlodzieje duzych niemieckich traktorów !

miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,3619086.html
      • red.ken Re:ale ich oszwabili :)) 15.09.06, 15:16
        ku.., biznesmeni a takie głąby
    • Gość: Zwyczajnyczlowiek Re: Niemiecki podstęp z małymi literami IP: *.netcologne.de 15.09.06, 15:16
      Trudno, niewiedza kosztuje. W przyszlosci naucza sie czytac dokladnie a
      szczegolnie napisane drobnym pismem.
    • Gość: ja-kub to nie jest niemiecki patent IP: *.chello.pl 15.09.06, 15:29
      kilka lat temu koleżanka z Nowej Zealandii opisywała mi historię znajomego który
      pracował dla takich naciągaczy. Robili masę szmalu - sęk w tym że by taki
      przekręt się udał, potrzeba by dany kraj miał w miarę sprawne prawo, bo oni są
      gotowi iść do sądu gdy jakaś firma nie zapłaci za fakturę którą podpisała.
      Więc, na pewien chory sposób, pojawienie się takich bolków w Polsce jest
      oznaką.. normalności :-)
    • wrojoz Re: Niemiecki podstęp z małymi literami 15.09.06, 15:46
      Bo Kaczyński i ludzie typu Zawisza utrzymują a nawet pogłębiają ciemnotę Narodu.
      Tylko liberalizm i nauka da Polakom szansę. Precz z PiSem.
    • Gość: gosc portalu Niemiecki podstęp z małymi literami IP: *.adsl.wanadoo.nl 15.09.06, 15:57
      W Holandii dzieje sie podobnie.Najpierw dzwonia do polskich firm dzialajacych na terenie NL,bla bla o
      odswiezeniu danych w internecie,itd.
      90% Polakow potwierdza,ze tak,ze adres sie zgadza itd.Po czym dostaja po tygodniu fakture do zaplaty
      ok 200 euro.
    • Gość: Ja Ku pokrzepieniu serc IP: 213.25.91.* 15.09.06, 16:06
      Nie jest tak źle, znam przypadek jak polscy oszuści wykiwali oszustów
      niemieckich. Było tak:

Niemiecki oszust zaczął rozsyłać po Polsce zawiadomienia typu "wygrałeś milion,
      tylko musisz kupić coś z katalogu". Włożył w to kupę kasy, bo druk zawiadomień,
      katalogów i same znaczki kosztowały majątek. Nie wiem ile jeszcze zapłacił za
      kupno bazy adresowej, ale miał pecha. Bazę sprzedano mu całkowicie legalnie,
      tylko polski cwaniak zapomniał wyjaśnić Niemcowi, że jest to baza ludzi
      zmarłych i jako taka nie podlega ochronie z mocy ustawy o ochronie danych
      osobowych. Bazę wyciągnięto prawdopodobnie z największego polskiego cmentarza,
      albo (co bardziej prawdopodobne) wypłynęła z USC, bo te zawiadomienia
      przychodziły do osób zmarłych na Ochocie (taka dzielnica w centrum Warszawy).
      W sumie wychodzi na to, że też Polak potrafi.
      • Gość: zią Re: Ku pokrzepieniu serc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 16:10
        Kpina, że w XXI wieku podpis umożliwia zawarcie jakiejkolwiek umowy. Toż to
        najłatwiejsza rzecz do podrobienia- a potem można mieć takie problemy...
      • maaac Zabawa dla ciekawskich :) 15.09.06, 16:29
        www.polski-rejestr-internetowy.com/?fa=search&fsa=mainSearchAct&action=simpleSearch&searchString=sprawiedliwo%C5%9B%
        C4%87

Jak link się nie załapie to ręczna metoda osiągnięcia efektu: nalezy wpisać w
        wyszukiwarkę www.polski-rejestr-internetowy.com hasło 'sprawiedliwość'.

O to wynik który pokazuje się dla Katowic:
        (...)
        Katowice
        Śląski Zarząd Regionalny Prawo i Sprawiedliwość
        Katowice
        Fryzjerskie usługi, salony
        (...)
        Widać czym się Katowicki PiS zajmuje wg. autorów tej strony.
        • Gość: mały Szu Re: Zabawa dla ciekawskich :) IP: *.chello.pl 16.09.06, 16:06
          Ciekawe rzeczywiście.
          www.zapis.w.szu.pl
    • Gość: Ewelina Niemiecki podstęp z małymi literami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 16:25
      Ojej o tym już było słychać pół roku temu , nawet opisywaliśmy i ostrzegaliśmy
      firmy na forach dyskusyjnych ale cóż jak się nie czyta drobnych druków na dole
      strony
    • Gość: tesmo Jeśli sąd niemiecki to nie ma się czego bać IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 16:26
      Z przedstawionych informacji wynika, że informacja o kosztach i warunkach umowy
      była podana małymi literkami na końcu przesłanego tekstu. Stosownie do
      orzecznictwa sądów niemieckich, takie elementy można uznać za niedodane i
      traktować całą sprawe tak, jakby tekstu napisanego małymi literami w ogółe nie
      było. W Polsce sądy są pod tym względem bardziej restryktywne. Prof. Radwański
      napisał świetną książkę pt. "Wykładnia oświadczeń woli", w której podaje kazus
      tekstu napisanego małymi literami. Takie działanie można natomiast uznać za
      próbę wyłudzenia i powiadomić polską i niemiecką prokuraturę, oszustwa,
      doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia swoim mieniem. Tak więc na
      oszustów są sposoby i nie ma po co płacić. A komornik nie może sobie tak po
      prostu przyjść i zażądać tych pieniędzy. Trzeba rozpocząć postępowanie sądowe, a
      jego ewentualne koszty zostaną w całości zwrócone przez DAD, jako że wynikały z
      czynu niedozwolonego.
      • Gość: tesmo Re: Jeśli sąd niemiecki to nie ma się czego bać IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 16:32
        Również na gruncie prawa polskiego działanie DAD można uznać za niezgodne z
        zasadami współżycia społecznego i nie rodzą skutków prawnych. Wystarczy sięgnąć
        do źródeł tejże zasady i źródeł pojęcia nadużycia prawa. W perspektywie
        historycznej instytucje te dotyczyły działania podstępnego, sprzecznego z
        dobrymi obyczajami, działania, które potocznie można było nazwać - naciągnięcie
        kogoś na coś. Tak więc także stosownie do prawa polskiego firmy szczecińskie
        nie mają najmniejszego obowiązku płacić.
      • zigzaur Re: Jeśli sąd niemiecki to nie ma się czego bać 15.09.06, 20:32
        Do niemieckiego prawa i niemieckiego sądownictwa można mieć zaufanie.

Ale:

Są koszty wyjazdu do Niemiec na proces, hoteli, tłumacza, adwokata itp. A przede
        wszystkim koszty straconego czasu. Te straty mogą być większe niż € 900.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka