Dodaj do ulubionych

Rubik podbił Szczecin

IP: 213.155.169.* 18.09.06, 16:35
Szanowna Pani Redaktor napisała ostrożnie i asekurancko. Czyżby wstyd było przyznać się do tego, że się podobało. Recenzent to taki biedny autor, który musi trzymać uczucia na wodzy? A może po prostu uczucia są tandetne, a ich okazywanie niemodne, co? Czy jeśli w muzyce, można usłyszeć melodię, a nie daj Boże ją zapamiętać to już jest to pop niegodny bywalców filharmonii i miana prawdziwej sztuki? Są tacy melomani, dla których na każdym koncercie, najciekawszy jest ten awangardowy utwór grany przez orkiestrę na samym początku, zanim jeszcze na scenę wyjdzie dyrygent. To dopiero prawdziwi koneserzy.
Tym trudniejsze zadanie przed twórcami, żeby pisząc „o tym, co dotyka każdego człowieka” nie otrzeć się o kicz. I nie tylko się im to udaje, ale potrafią otworzyć najtwardsze serca. Ta muzyka łączy pokolenia. Pokochali ją słuchacze od lat 3 do 93. Mało, który z twórców może poszczycić się takim osiągnięciem.
Zbigniew Książek i Piotr Rubik oraz doskonali wykonawcy podbili Szczecin po raz drugi. Na koncert przyszli ci, którzy wiedzieli na co idą. Zebrało się ich prawie 3 tys. To piękne, że w naszym mieście jest tylu ludzi o takiej wrażliwości. Chwała organizatorom, bo dokonali rzeczy wspaniałej. Dzięki Wam ten piękny koncert mógł się odbyć. Szczecinianie są Wam wdzięczni i proszą o więcej. Czas na „Psałterz Wrześniowy”. Gdybyśmy jeszcze mogli mieć takiego prezydenta jak Kielce… A pani redaktor serdecznie polecam posłuchać jeszcze raz. Może również dostąpi łaski i usłyszy w tym „pop-symfoniczno-masowym-oratorium” choć parę nut prawdziwej sztuki.(stec)
Obserwuj wątek
    • Gość: muzyk Rubik podbił Szczecin IP: 217.153.7.* 19.09.06, 18:44
      "Czytelnymi dla mniej wyrobionego muzycznie odbiorcy spoza kręgu bywalców
      filharmonii. "
      Ale prosze nie zapominac tez takze, ze ci bardziej wyrobieni muzycznie, bywalcy
      Filharmonii, a nawet muzycy z wyksztalceniem, czy tez sami filharmonicy,
      przybyli na ten koncert i bardzo im sie podobal. Owszem, na poczatku w kwietniu
      przy pierwszym koncercie oratorium Rubika i Ksiazka, tez wstydzili sie
      przyznac, ze sie podobalo, ale teraz przychodzac po raz kolejny potwierdzili,
      ze lubia jej sluchac.
      Dla mnie to prawdziwy geniusz pisac muzyke tak idealnie dobrana do tekstu,
      ktora wspolgra z nim kazda nuta, a do tego przekazuje takie ladunki
      emocjonalne. Smiesza mnie ci, ktorzy uwazaja ze muzyka klasyczna musi byc
      trudna, nudna, a najlepiej jesli wogole niezrozumiala. Tak, koncerty na ktorych
      mozna przysnac w fotelu to jest to. Ale po co my to piszemy - ci co byli i tak
      pojda raz jeszcze na kolejny koncert i wcale ich nie trzeba bedzie namawiac, a
      ci co nie byli niech nadal trwaja w przekonaniu, ze to kicz i wstyd sie
      przyznac, ze sie slucha Rubika.
    • absztyfikant Rubik podbił Szczecin 19.09.06, 18:46
      Wytrawny dziennikarz nie ogranicza sie do zakrzykniecia: ecce KICZ:)
    • Gość: calvo Rubik podbił Szczecin IP: *.gemini.net.pl 20.09.06, 09:47
      zgadzam sie z przedmówcami, wydaje mi się że szanowna Pani redaktor chyba nigdy nie slyszała, któregos z oratoriow od początku do końca, bo tylko totalnie głucha osoba i beznamiętna może wyrażać takie opinie na temat piękną które tworzy Pan Piotr. Ja też jestem bywalcem filharmonii, śpiewam w chórze od 8 lat i uwielbiam każdą nutę Rubika, to jest genialne po prostu!!!
    • Gość: stachlech Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 18.05.08, 14:39
      koncert o.k.
      ale ogromna PAŁA dla organizatorów i firmy FORT ochrona.
      zaplacilem 110 zl za bilet siedzialem w sektorze dla VIP mimo tego
      nic nie widziałem bo ludzie z gory ,zostatniego sektora przyszli
      sobie na dół bo deszcz padał
    • Gość: Wojtek Re: Rubik podbił Szczecin IP: 83.168.75.* 18.05.08, 14:47
      Koncert naprawde udany, szkoda że pogoda nie dopisała. Zdjęcia z
      koncertu można zobaczyć na tej stronce:

www.echo.szczecin.pl/index.php?do=relacje&navi=07,02&id=158#comm

Wiecej takich imprez prosimy...
      • estonskipolicjant Re: Rubik podbił Szczecin 18.05.08, 14:52
        Tak potwierdzam fajna muzyka.

To napisalem ja estonski policjant ktoremu pewien Polak ze Szczecina
        zaproponowal 1000$ za mozliwosc patrolowania ulic Tallina w dniach
        przeniesienia na cmentarz "Brazowego Zolnierza"
        ;-)))
        • Gość: hanka Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 16:05
          www.rubik.pl/
          • Gość: Viki Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.chello.pl 18.05.08, 16:50
            Niestety nie stać mnie na takie fanaberie. Wypadałoby pójść z żoną i załatwić
            kogoś do dzieci też nie za darmo . Potem może jakaś kolacyjka i taksówka do
            domu. No nie, muszą mi wystarczyć wasze zachwyty czego wam zazdroszczę.
            Reżimowe państwoPO łupie mnie podatkami i zmusza do prywatnych wizyt lekarskich
            i prywatnych przedszkoli, nie dałem łapówki pani dyrektor jak moi znajomi.
            państwo każe mi zapłacić podatek od mojej łódki , bo korzystam z ich wody. Itd
            Na Rubika stać tylko urzędników.
            • h-moll Re: Rubik podbił Szczecin 18.05.08, 17:32
              Tak, masz rację. Mi teraz tyle kazali płacić za moją awionetkę, że finansowo ledwo zipię. A jak jeszcze dojdzie podatek od nieruchomości (za zabudowaną działkę o pow. ok. 50 ha), to nie tylko na Rubika, ale i na Dodę nie będę mógł pójść.
              Jest coraz gorzej, za pis-u tego nie było.
              • Gość: pobity Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 07:07
                dlaczego ten Rubik pobil Szczecin i w ogole kto to jest?
      • Gość: Vlad.H. ???? IP: 80.53.41.* 18.05.08, 18:21
        Ze tez wma nie szkoda kasy na te tandete... symfopolo
        • Gość: Asik Rubik urzekł Sczczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 18:58
          vlad, komuszku, to takie proste
          tobie sie podoba bo sie nie znasz niedołęgo
          innym sie podoba, taka jest demokracja ze mozna nawet o tym mówić
          bez narazania sie na twoje drwiny, kultury nie zdobyłeś za grosz,
          • Gość: Hanka M. Re: Rubik urzekł Sczczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 20:39
            pl.youtube.com/watch?v=kB_UPReZnUY
          • Gość: Vlad.H. Re: Rubik urzekł Sczczecin IP: 80.53.41.* 18.05.08, 21:53
            hahaha - szczyty debilizmu uzywac argumentu "komuszku" w dyskusji o promowaniu
            kogos kto tworzy symfopolo... no ale wlasnie do takich jak ty adresowana jest ta
            tworczosc... i jak widac zgrywacie sie z Rubikiem swietnie... symfopolo dla
            katolakow

PS
            Jezus Chrystus byl pierwszym komunista czy to ci sie podoba czy nie.
        • Gość: as Re: ???? IP: *.eranet.pl 18.05.08, 21:31
          a ten rubik cały niech sie tak nie cieszy ciekawe ile kasy ma.zresztą m,oj syn
          był na koncercie i m ówił że wcale znowu sie tak nie podobało.jak czytam że
          prezydent jakiegoś gorzowa czy innych kielc mu kaskę dał to od razu wiadomo o co
          chodzi.jakos dziwne ze mu nie dawał za popszedniej władzy. dziwne nie?
          • exman Re: ???? 18.05.08, 21:45
            Nie jestem fanem Rubika ale chętnie go słucham. Posty tych dwóch
            nieskompensowanych sierot, które muszą się wypowiedzieć na każdy temat,
            pozostawiam sedesowi na Dworcu Szczecin Główny. Bez odbioru.
            • Gość: Vlad.H. Re: ???? IP: 80.53.41.* 18.05.08, 21:55
              haha "nie jestem fanem ale go slucham"... pewnie siedzac na sedesie na Dworcu
              Glownym
              • Gość: AfrykaDzika koncert IP: *.chello.pl 18.05.08, 22:58
                na koncercie byłam,
                świetnie się bawiłam,
                koniec i bomba,
                a kto nie był(a krytykuje ) ten trąba!
                • wujtarabuk Re: koncert 18.05.08, 23:02
                  Ale akurat Tobie niewiele potrzeba, abyś świetnie się bawiła.
                  PS Przed wpisem tu, mam nadzieję że wyjęłaś paluszek z pisi?
                • Gość: Vlad.H. Re: koncert IP: 80.53.41.* 18.05.08, 23:40
                  hehe... myslisz ze Rubik to Glass? roznica miedzy Rubikiem a Glassem jest dosc
                  prosta - sluchajac Glassa mimo ze Jego utowry sa tak podobne to za kazdym razem
                  odkrywam w nich cos nowego, sluchajac Rubika moge powiedziec tak, raz uslyszalem
                  i znam wszystkie utwory Rubika - slyszalem Rubika z jego bodajze pierwszej plyty
                  zmuszony przez kogos... - nie znalem Rubika (zreszta w tym czasie malo kto go
                  znal bo byly to poczatki Rubika), nie mailem uprzedzen, po kilku chwilach
                  wiedzialem juz ze to jakies pierdy dla uposledzonych muzycznie... to troche jak
                  z gola baba w filmie - wystarczy dac gola dupe i cycki i film sie sprzeda - to
                  wlasnie Rubik - jatka z garmazerki, lekcewazenie sluchacza, megalomania - symfopolo.
                  Pisze to jako osoba ktora lubi dobra muzyke (tak, moge odroznic muzyke dobra od
                  zlej i bez znaczenia jest tu gatunek muzyki bo spektrum moich zainteresowan
                  muzycznych jest szerokie).
                  Rubik nie rozni sie niczym od Bayer Full i symfopolo jest mi tak samo obce jak
                  diskopolo czy italodisco.
                  • Gość: Szkoła Podstawowa Re: koncert Rubika urzekł szczecinian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 06:58
                    ty musisz być jakis uposledzony gó..arz,języka uzywasz z chlewa
                    współczuje ci,młody prosiaczek ?
                    • Gość: Vlad.H. Re: koncert Rubika urzekł szczecinian IP: 80.53.41.* 19.05.08, 21:51
                      pewnie musze ale wiesz wole byc uposledzony, "jezyka z chlewa" (poprawna forma
                      "z chlewu") no i "mlody prosiaczek" itd niz tak jak Ty co to "ą ę bulke przez
                      bibulke a h..a do buzi"
          • anamar Re: ???? 21.05.08, 15:37
            Gość portalu: as napisał(a):

> a ten rubik cały niech sie tak nie cieszy ciekawe ile kasy ma.zresztą m,oj syn
            > był na koncercie i m ówił że wcale znowu sie tak nie podobało.jak czytam że
            > prezydent jakiegoś gorzowa czy innych kielc mu kaskę dał to od razu wiadomo o c
            > o
            > chodzi.jakos dziwne ze mu nie dawał za popszedniej władzy. dziwne nie?

a potem taki idiota się pyta,czemu go nikt nie lubi...
            • Gość: Vlad.H. anamar daj spokoj IP: *.ok.ok.cox.net 21.05.08, 17:34
              lubimy cie a teraz delikatna sugestia:
              13k.pl/-/sugestia.php
              • beatrix13 wolę kostkę 21.05.08, 18:21

• anamar Re: anamar daj spokoj 23.05.08, 10:56
                tak prosto napisałam...jedno zdanie tylko,a i tak nie zrozumiał.prościej się już
                nie da!!!!!!rozpacz.
                • Gość: Vlad.H. Re: anamar daj spokoj IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.08, 14:52
                  sprobuj - moze jedno zdanie to za malo - sformuluj wyopowiedz w taki sposob by
                  byla jednoznaczna i nie zostawiala swobody interpretacyjnej - na razie trollujesz.
    • enancjo Re: Rubik podbił Szczecin 19.05.08, 07:45
      .. doceniam całość, ale mnie ta muza nie przekonuje,

.. sądzę jednak, że autor może mieć jeszcze dużo większą przyszłość
      przed sobą niż obecna .. chyba, że się pogubi lub już pogubił w
      wartościach!

.. trzymam kciuki !!
      Enancjo

• techniczny_1 ja wole Krzysztofa Krawczyka 19.05.08, 13:56
        zwlaszcza ze Smolikiem
        • ziege77 Re: ja wole Krzysztofa Krawczyka 19.05.08, 14:00
          techniczny_1 napisała:

> zwlaszcza ze Smolikiem
          eeeeeeeee ze Smolikiem
          z Piaskiem to był duet;)
          • Gość: mazzy Re: ja wole Krzysztofa Krawczyka IP: *.chello.pl 19.05.08, 14:14
            To jest zwykły Wiśniewski tylko jest zrobiony na biało , ten sam przyjaciel ich
            farbował. I z jednej stajni wyszli, od tej Kanclerz co wszystkich robi w
            ch..,Zwykłe cioty i nic wiecej , taka teraz moda. Rubik zawsze kręcił sie koło
            ciepłych aktorów i pisał im piosenki , raz lepiej , raz gorzej , aż w końcu
            wpompowali w niego parę złotych i zaraz megagwiazda. Na mojej ulicy znam kilku
            muzyków o wybitnym talencie , ale nie chcą dawac D..
            • Gość: Vlad.H. boj sie Boga! IP: 80.53.41.* 19.05.08, 21:59
              nie mozesz byc taki brutalny - klasa srednia z pseudoelitarnoscia Rubika nie
              zniesie takiego ciosu... Dzieki Rubikowi ci ciulacze bez cienia smaku moga
              poczuc sie lepsi, jacys tacy uduchowieni, lepsi niz ci od pluga co sluchaja
              diskopolo...
              • Gość: aver do vlada z ch Re: boj sie Boga! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 22:06
                czemu jesteś tak bardzo uposledzony
                poniżasz sie odpowiadając komus kogo poniżasz,
                ale ty najprostszych spraw nie rozumiesz, prosiaku z chlewu,
                nie ma dla ciebie ratunku? medycyna bezsilna ?
                • Gość: Vlad.H. Re: boj sie Boga! IP: 80.53.41.* 19.05.08, 22:25
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=48814138&a=79774007
                  PS
                  Ty to chyba jestes fanem Rubika - to tylko uwielbienie dla tego kiczu czy juz
                  masturbacja nad plakatem?

PS1
                  sod off
                  • Gość: maya Re: boj sie Boga! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 01:01
                    fajnie - jak czytam Wasze posty - czciciele rubikowych pseudomuzyk
                    to włos mi się jeży na klacie. Jeden vlad - co jest dla mnie
                    zaskoczeniem - dość trafnie skomentował przaśno-buraczane
                    gusta.....Dla mnie osobiście to muzyka dla proletariatu i
                    moherkowych babć z Kozłowa Dolnego. Fan rubikopodobnych, tanich
                    melodyjek zawsze jest przeze mnie podejrzewany, że dawał dyla z
                    lekcji muzyki i plastyki w podstawówce a rodzic jego ciemny
                    oznajmiał wszem, że syn może mieć tróje z plastyki, muzyki i wf - co
                    skutkuje tabunem wykształciuchów ze skoliozą i krzywymi nogami, nie
                    odróżniających Mahlera od Beethovena, a Mozartowskie arcydzieło
                    oratoryjne to pewnie Szopen - tylko ktoś mu słowa dopisał. Podobnie
                    ze sztuką wizualną, nie mówiąc o rzebie czy architekturze.Ot lud
                    prymitywny to i badziewie kupuje....
                    • Gość: Majka Re: boj sie Boga! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 06:56
                      Miliony lubia a ty nie, zastanów sie, pewnie ty jesteś mądry inaczej.
                      No i nie kłam ,nie szkaluj dziecko bo to sie w zyciu zemści, oto:

"W wieku siedmiu lat zaczął się uczyć grać na wiolonczeli w klasie
                      Jerzego Ługiewicza. Po ukończeniu tej szkoły dostał się do liceum
                      muzycznego, gdzie kontynuował naukę gry na wiolonczeli pod
                      kierownictwem profesora Andrzeja Zielińskiego, który prowadził go do
                      ukończenia Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Był
                      członkiem Światowej Orkiestry Jeunesses Musicales, w której pełnił
                      rolę koncertmistrza. Uczęszczał na kursy kompozycji muzyki filmowej
                      w Sienie prowadzone przez Ennio Morricone.Sic.
                      • Gość: maya Re: boj sie Boga! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 09:13
                        mógłby i nawet grać pierwsze skrzypce pod batutą Herberta von
                        Karajana, czy Pendereckiego - chałę facet ludziom wciska, poczytaj
                        sobie posty powyżej - jak to Kanclerzowa z paroma urkami z branży -
                        wypromowali białego maestro. Ja rozumiem, że muzyka jest dziedziną
                        trudną i niedostępną dla wielu osób. Stąd taka lekkostrawna papka
                        dla mas. A propos - zobacz sobie - kto z Polaków robi prawdziwą
                        sztukę, słyszałaś o Trelińskim czy Warlikowskim, Wilhelmie Sasnalu?
                        Pierwsze z brzegu przykłady, jakie mi przyszły do głowy. To są
                        goście!
                        • Gość: maya Re: boj sie Boga! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 09:16
                          poza tym śmieszny argument - miliony lubią a ty nie....właśnie! Tak
                          ma być! Podobnież można powiedzieć - miliony są Polakami a ty
                          Murzynem. Podobna logika.
                      • Gość: Vlad.H. Re: boj sie Boga! IP: 80.53.41.* 20.05.08, 21:04
                        > Miliony lubia a ty nie, zastanów sie, pewnie ty jesteś mądry inaczej.
                        > No i nie kłam ,nie szkaluj dziecko bo to sie w zyciu zemści, oto:

Hmmm... miliony much lubia gowno - skoro miliony much lubia gowno to zanczy ze
                        gowna jest dobre i smaczne...

Ukonczenie szkoly muzycznej nie swidczy o niczym, dosc powiedziec ze rocznie
                        szkoly o profilu muzycznym koncza tysiace osob ale jakos nie przeklada sie na
                        jakosc mzuyki produkowanej i oferowanej w mediach.

Symfopolo by Rubik rozni sie kilkoma szczegolami od discopolo uprawianego przez
                        takie tuzy Polskiej sceny rozrywkowej jak np Bayer Full (zreszta wielu tworcow
                        sceny discopolo jest absolwentami szkol muzycznych roznego stopnia) - zamiast
                        plastikowychm predefiniwaonych prestow dobywajacych sie z elektroniczych
                        samograji Casio mamy w symfopolo chor i orkiestre symfoniczna ale sama muzyka
                        nie odbiega przezanczeniem od discopolo. Po prostu istnieje zapotrzebowanie na
                        inna wersje discopolo, kalsa srednia dotad nie byla postrzegana jako target -
                        dzieki Rubikowi rowniez klasa srednia ma wlasny, uniwersalny jezyk - jezyk
                        symfopolo, zamiast plasow w remizie sa koncerty i ta atmosfera sugerujaca
                        uczestniczenie w wielkim wydarzeniu... Dzieki Rubikowi w koncu nie musiscie sie
                        wstydzic swego zamilowania do kiczu - Wy - klasa srednia, klasa skody octavi,
                        opla astry, klasa silnikow TDI...
    • levy A kto klaskał u Rubika? :) 20.05.08, 12:06

• techniczny_1 Re: A kto klaskał u Rubika? :) 21.05.08, 23:50
        jak to kto? ABSZTYFIKANT !!!
    • switonemsi Re: Rubik podbił Szczecin 21.05.08, 12:41
      Rubik... żart jakiś.
      • Gość: asia Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 07:01
        muzyka.onet.pl/10172,1753617,plotki.html
        • Gość: tym Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 05:40
          luba50.wrzuta.pl/audio/eTHKjpVERO/waldemar_kocon_-_14_piesn_wolnosci_-va_p_
          • Gość: piekne Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 19:44
            dzass.wrzuta.pl/audio/mX76CEcxkH/piotr_rubik_-_zdumienie
            • Gość: Majka Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 18:25
              wystep Rubika urzekł Szczecinian i stanowi wspaniałą promocje dla
              naszego miasta
              • Gość: Vlad.H. Re: Rubik podbił Szczecin IP: 80.53.41.* 26.05.08, 20:29
                Jakies wyniki badan marketingowych? Za polowe kwoty wydanej na Rubika gwarantuje
                znacznie ciekawsza impreze ktora sciagnie gosci z calej Europy.
                • Gość: pyt. Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 20:55
                  zjadą sie pedały ?
                  • Gość: Vlad.H. chcialbys mendo IP: 80.53.41.* 26.05.08, 21:00
                    ___ ___ ___ ___ ___
                    /\__\ /\__\ /\ \ /\ \ /\__\
                    /:/ / /:/ / /::\ \ /::\ \ /:/ /
                    /:/ / /:/ / /:/\:\ \ /:/\:\ \ /:/__/
                    /:/__/ ___ /:/ / /::\~\:\ \ /:/ \:\__\ /::\ \ ___
                    |:| | /\__\ /:/__/ /:/\:\ \:\__\ /:/__/ \:|__| /:/\:\ /\__\
                    |:| |/:/ / \:\ \ \/__\:\/:/ / \:\ \ /:/ / \/__\:\/:/ /
                    |:|__/:/ / \:\ \ \::/ / \:\ /:/ / \::/ /
                    \::::/__/ \:\ \ /:/ / \:\/:/ / /:/ /
                    ~~~~ \:\__\ /:/ / \::/__/ /:/ /
                    \/__/ \/__/ ~~ \/__/
    • h-moll Re: Rubik podbił Szczecin 26.05.08, 23:50
      Taaa, Rubik podbił Szczecin. Podbił też inne miasta, właściwie całą Polskę. Takie są fakty i nic na to się nie poradzi.
      Myślę, że Rubik jest szalenie pragmatyczny. Zrobił to, czego inni nie umieli, nie chcieli lub się wstydzili. Poszedł drogą Urbana.
      Ten zbudował fortunę na NIE, Rubik na symfopolo. Jako zwykły redaktor w jakimś normalnym tygodniku, czy dzienniku do wielkich pieniędzy by nie doszedł (z resztą nie wzędzie by go chcieli), natomiast jako właściciel plugawego szmatławca zarobił miliony. Podobnie pomyślał Rubik i miał rację (ze swojego punktu widzenia). Jeśli jest prawdziwym artystą, to pewnie trochę cięzko mu się w lustro spojrzeć, ale kasa osłodzi nawet taki upadek. A jeśli nie jest prawdziwym artystą, to nie ma żadnych oporów, żeby robić to, co robi. Z resztą Rubik nie jest tu jakimś wyjątkiem, bo np. Waters?. Ten przynajmniej nie miał klasycznego przygotowania muzycznego, od początku robił karierę w showbiznesie, chociaż cała jego droga z Floydami (przynajmniej kilka pierwszych płyt) nie wskazywały, że tak skończy.
      Zastanawiam się tylko, że artyści tej klasy, co np. Joasia Słowińska też okruchy z pańskiego stołu zgarnęli i nie jest im wstyd?.

PS. Podobno Rubik skończył kurs kompozycji muzyki filmowej w Sienie prowadzony przez Ennio Morricone. Może tam mu się to stało? Przypominam sobie, co powiedział Freddie Hubbard słysząc swoich kolegów po fachu, grających muzykę filmową: "it is fucking movie music" rzekł, odwrócił się na pięcie i wyszedł z sali.
      • Gość: Malik Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 20:02
        bredzisz, dowiedz sie choć troche o muzyce i spiewie
        • Gość: Hanka Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 22:30
          Rubik urzekł miliony ludzi w Polsce i USA, brawo
          • Gość: Vlad.H. Re: Rubik podbił Szczecin IP: 80.53.41.* 30.05.08, 22:50
            hehe - witaj menda - Rubik urzekl ale takich jak ty... - kazdy ma takie idealy
            na jakie sobie zasluzyl...
            • Gość: vlad ch Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 23:09
              dokładnie debilu
              • Gość: Vlad.H. Re: Rubik podbił Szczecin IP: 80.53.41.* 30.05.08, 23:32
                hehehe - w twoich ustach debil to chyba jest komplement? - napisz cos wiecej o
                swoich upodobaniach, kulinarnie juz wiem ze gustujesz w odchodach, muzycznie tez
                blisko, moze cos o architekturze? malarstwo?
                • Gość: manet Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 23:38
                  kura cie zniosła czy sroce wypadłes spod ogona
                  • Gość: Vlad.H. Re: Rubik podbił Szczecin IP: 80.53.41.* 31.05.08, 00:19
                    buahahahaha a ty w kolko o kale...
                    • Gość: Alina Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 20:13
                      Rubik podbija USA
                      video.google.pl/videosearch?q=Rubik&hl=pl&sitesearch=#
                      • Gość: Vlad.H. Re: Rubik podbił Szczecin IP: 80.53.41.* 30.07.08, 21:40
                        a prosze bardzo - USA nie sa dla mnie wyznacznikiem czegokolwiek w kulturze -
                        muzyka dla gwalcicieli... rubik moze tam piac do kotletu - tuuuuueeeeesss
                        petruuuuusssssss
                        • Gość: Jola Re: Rubik podbił Szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 17:16
                          podoba mi sie Rubik i cały zespół bo śpiewa dla ludzi wrażliwych,
                          www.youtube.com/watch?v=kB_UPReZnUY
                          • Gość: Vlad.H. Re: Rubik podbił Szczecin IP: 80.53.41.* 03.08.08, 00:19
                            wrazliwych ale na co? zylaki odbytu?
    • Gość: pokost Vlad H. wspolczuje ci bidaczku IP: *.hsd1.il.comcast.net 02.08.08, 17:46
      Vlad H wspolczuje ci patrzenia z gory na ludzi ktorzy lubia
      posluchac ciekawej muzyki.
      Nie sa oni tak wyrafinowanymi melomanami jak ty, dla ktorego zgrzyt
      ocieranych kol tramwaju o tory tramwajowe to juz klasyka.
      Zgarzam sie ze pewnie spuszczana woda w toalecie na Dworcu glownym
      to dla ciebie jedyny muzyczny powiew swierzosci najwyrazniej...
      • Gość: Vlad.H. Re: Vlad H. wspolczuje ci bidaczku IP: 80.53.41.* 03.08.08, 01:59
        hahaha wspolczujesz mi... straszne, zeby ci jakas zylka pierdzaca od tego
        wspolczucia nie pekla - ja ci nie wspolczuje - sluchaj takiej muzyki jaka ci
        odpowiada, nawet sakropolo ktore jest kiczem w opinii nawet nie takiego laika
        jak ja ale ludzi zajmujacych sie muzyka zawodowo (tak krytykow muzycznych jak i
        kompozytorow) co do reszty prawie trafiles - mysle ze dobrym wejsciem w muzyke
        zarazem lekka jak i napewno daleka od przasnego stereotypu reprezentowanego
        przez sakropolokicz by Rubik moze byc tworczosc "Art of Noise" moja ulubiona
        plyta to "Who's Afraid of the Art of Noise?" - nie boj sie Art of Noise

Na poczatek moze cos delikatnego subtelnego, wrecz ocierajacego sie o komercyjny
        kicz ale jednak posiadajace ten szalechetny i ponadczasowy sznyt
        www.youtube.com/watch?v=RIcmIhOesaI
        potem cos bardziej dynamicznego
        www.youtube.com/watch?v=0KX2DzxIw6Y
        a potem moze dojrzejesz do tego by zrozumiec ze kazdy dzwiek z otaczajacej nas
        przestrzeni dzwiekowej moze istniec jako fragment spojnej kompozycji muzycznej
        www.youtube.com/watch?v=TCyGdk23KNU&feature=related
        www.youtube.com/watch?v=-sFK0-lcjGU&feature=related
        Nie jest moja ambicja edukowac nikogo... po prostu w mojej wyobrazni muzycznej
        Rubika nie ma tak jak nie ma Bayer Full czy Shazzy...
        Podrzuce ci jednego z moich ulubiencow
        czy to "On"
        www.youtube.com/watch?v=toS-QvUtbfY
        czy "Xtal"
        www.youtube.com/watch?v=Q0q1gCsZykg
        czy przepiekny "Polynomial-C"
        www.youtube.com/watch?v=VeAOp9B7OSU
        pokazuje to czym jest muzyka
        albo inny przyklad piekna ktorego nie ma w utworach Rubika
        www.youtube.com/watch?v=KpQ6m2Qf918
        albo utwor ktory zdaniem mojego serdecznego przyjaciela (i absolutnie sie z nim
        zgadzam) jest muzycznym obrazem Szczecina - ilekroc slysze ten utwor to mysle o
        Szczecinie, jest to moj prywatny hymn Szczecina
        www.youtube.com/watch?v=zQ5Grncdjlc
        W moim swiecie muzycznym tak samo wazny jest:
        www.youtube.com/watch?v=qOVwokQnV4M
        www.youtube.com/watch?v=_FXoyr_FyFw
        www.youtube.com/watch?v=M_LLFfFXaUA
        www.youtube.com/watch?v=nD9hFhFFn4w
        jak wazny jest
        www.youtube.com/watch?v=4vACvafOvq0
        www.youtube.com/watch?v=LGBPSx1Zxlo
        jak wazny jest
        www.youtube.com/watch?v=fa0sDk8yqGY
        www.youtube.com/watch?v=Hlfd6kG0Lm8
        jak wazny jest
        www.youtube.com/watch?v=9MHKJ9bBJDY
        www.youtube.com/watch?v=7evj128HJ4I
        www.youtube.com/watch?v=dfzRq39DlX4
        www.youtube.com/watch?v=hZLAhrFsXqo
        www.youtube.com/watch?v=vGVAYz4fpu8
        jak wazny jest
        www.youtube.com/watch?v=5Az_7U0-cK0
        www.youtube.com/watch?v=bivsP_h6l0s
        www.youtube.com/watch?v=woYTCyyucqw
        www.youtube.com/watch?v=hkb3r9filcM
        a to naprawde niewielki fragment moich przestrzeni muzycznych i nawet nie jej
        granice...
        To kto tu ma komu wspolczuc?
        • Gość: Basia Re: Vlad H. wspolczuje ci bidaczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.08, 20:56
          teledyski.onet.pl/teledyski.html?q=rubik piękne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka