Dodaj do ulubionych

Projekt przebudowy Dworca Głównego

19.03.03, 17:37
Mozna juz ogladac trzecia czesc projektow przygotowanych w ramach
akcji ”Szczecin moze byc piekniejszy”. Tym razem - Dworzec Glowny.
Czekamy na wasze opinie:)
www1.gazeta.pl/szczecin/1,34953,1379542.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Jóliusz Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: 217.153.136.* 20.03.03, 09:28
      Niezłe, niezłe... ale czy realne?
    • enancjo Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego 20.03.03, 09:49
      .. urbanistyczny knot, ktory mozna zaprojektowac wszedzie,nie
      nawiazuje do charakteru miasta i jego stylityki w danym regionie ..
      .. byc moze kolejowo/pasazesrko/towarowo jest to rozwizanie OK,ale
      urbanistycznie to chce mi sie rzygac jak widze te budowle z stali
      i szkla,ktore wyrosly w nasym miescie i w ktorych ludzie sie po
      prostu dusza ... np spojrzmy na kompleks Pazim i Radisson .. moim
      zdaniem zestarzal sie, a bunkier budowany obok juz jest stary ..
      .. jestem przeciw tej propozycji ... gdyz gdzyby ktos ja zrealizowal
      to nasze miasto bedzie brzydsze ...
      .. jednoczesnie zgadzam sie ze trzeba cos z Dworcem zrobic, ale
      powinno to byc cos skormniejszego, i nawiazujacego do stojacych
      dookola domow ...
      Enancjo
      • Gość: rado Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 20:31
        enancjo napisał:

> .. jestem przeciw tej propozycji ... gdyz gdzyby ktos ja zrealizowal
        > to nasze miasto bedzie brzydsze ...

myslalem, ze juz brzydsze byc nie moze.
        denerwuje mnie coraz bardziej ta akcja bo czlowiek sie naoglada a tu nic z
        tego. taki cukierek przez szybe. nigdy nic takiego tu nie powstanie. nie mozna
        sie zdobcy na pomalowanie tego syfu nazywanego dworcem a co tu mowic o takim
        projekcie. puscic kotka prezydenta niech sobie tam zalozy mieszkanie. i juz.
        pozdrawiam rado
    • Gość: Jazzek Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.it.volvo.se / 172.20.6.* 20.03.03, 10:42
      Interesujący pomysł. Szczecińskie skarpy sprzyjają roziązaniom wykorzystującym
      róznice poziomów, więc umieszczenie hali dworca nad torami nasuwa się samo. A
      jak jeszcze zmieści się tam parking i dodatkowa kondygnacja usługowa to w ogóle
      super.
      Natomiast kilkupiętrowa brama biurowa do dworca niezbyt mnie przekonuje,
      szczególnie w tym nijakim szklanym stylu, jak słusznie zauważa enancjo.
      Za to zupełnie nie podoba mi się ten budynek co ma tuż nad Odrą stanąć - w
      jakim celu mielibyśmy zasłaniać rzekę (tzn. morze ;)
      • Gość: rado Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 20:43
        jeszcze dwa slowa.
        projekt jak projekt. moim zdaniem kogos poniosla gigantomania. co ma byc na
        tych wszystkich pietrach te 3 budki, ktore sa teraz na peronach? tam nie
        przemieszczaja sie miliony pasazerow. czloweik wieczorem bedzie tam sie czul
        przytloczony zupelnie. o kwestaich bezpieczenstwa nie wspomne. jesli nie
        potrafia utrzymac tego malego w czystosci to jak mozna myslec o tym kolosie. z
        obrazka wyglada mi przynajmniej jak okecie. nie na miare takiej pipidowy jaka
        jest szczecin.
        zreszta dyskusia o wyobrazni i bajce jaka jest ten projekt nie bardzo ma sens.
        no ale jest wieczor moze i pora na bajki.
        pozdrawiam rado
        • Gość: Cosmo Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: 213.155.167.* 20.03.03, 23:17
          Co to za fuszerka? A gdzie miejsce na lądowisko mojego UFO? Jak już
          zatrudniacie do robienia projektu architektów z Marsa to nie dyskryminujcie
          innych mieszkańców mojej planety ;)
          • bbury Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego 21.03.03, 08:07
            Przyznam, że w dobie obcinania kolejnych linii kolejowych nie ma potrzeby
            powiększania dworca do takich rozmiarów.
            Czy czasem nasz dworzec główny nie jest większy na tym projekcie od dworców
            Centralnego, wrocławskiego i katowickiego ???

Owszem potrzebny nam ŁADNY dworzec - ale po co taki wielki ???

No, chyba że u góry powstanie kolejny hipermarket :)

A już zupełnie na marginesie - skoro nie ma kasy na pomalowanie dworca to skąd
            wziąć kasę na taką gigantomanię ???
        • Gość: matjasek Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.aeriscomputers.net 21.03.03, 09:31
          Gość portalu: rado napisał(a):

> jeszcze dwa slowa.
          > projekt jak projekt. moim zdaniem kogos poniosla gigantomania. co ma byc na
          > tych wszystkich pietrach te 3 budki, ktore sa teraz na peronach? tam nie
          > przemieszczaja sie miliony pasazerow. czloweik wieczorem bedzie tam sie czul
          > przytloczony zupelnie. o kwestaich bezpieczenstwa nie wspomne. jesli nie
          > potrafia utrzymac tego malego w czystosci to jak mozna myslec o tym kolosie.
          z
          > obrazka wyglada mi przynajmniej jak okecie. nie na miare takiej pipidowy jaka
          > jest szczecin.
          > zreszta dyskusia o wyobrazni i bajce jaka jest ten projekt nie bardzo ma
          sens.
          > no ale jest wieczor moze i pora na bajki.
          > pozdrawiam rado

O biedny rado, rzucony przez niesprawiedliwy los w siedlisko zabiedzonych,
          tępych zabugoli i ich potomków. Cierpisz na skutek obcowania z tym motłochem,
          wyjście do miasta sprawia ci ból, repertuar szczecińskich teatrów przyprawia
          cię o migrenę a widok pubów i restauracji doprowadza do frustracji.
          Przecież 200 km na południowy-wschód masz oazę instytucji kulturalnych,
          szkolnictwo na światowym poziomie i kwintesencję boomu gospodarczego.
          Wystarczy wsiąść w pociąg i już odmieniasz swój los.
          Powodzenia na nowej drodze życia.
          Pozdrawiam matjasek.

• Gość: blogh Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.icpnet.pl 21.03.03, 09:55
            Oczywiscie...
            Poniewaz oaze podziemnych pomaranczy zostawilismy dawno w tyle i gospodarczo
            doganiamy Hamburgi, Paryze i inne Pekiny, to powinnismy miec dworzec godny
            naszych potrzeb. Gdzies te 300 intercity dziennie musi wjezdzac....
            • Gość: old.sailor Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 10:42
              ale sie qrna czepiacie
              nie wazne ,czy potrzebny taki duzy
              wazne , ze projekt jest extra
              Corbusier ze swoim Centrum Pompadour sie chowa
              a poza tym ,to co? pomarzyc nie wolno?
          • Gość: rado Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.03, 17:18
            Gość portalu: matjasek napisał(a):

>
            > O biedny rado, rzucony przez niesprawiedliwy los w siedlisko zabiedzonych,
            > tępych zabugoli i ich potomków.

sam jesem potomkiem. ale co to ma do rzeczy? mialo byc o dworcu tobie sie
            projekt podoba? jak oceniasz szanse realizacji?

Cierpisz na skutek obcowania z tym motłochem,
            > wyjście do miasta sprawia ci ból,

no bol, wstret, mniej wiecej racja. oczywiscie to mija jak zaszyje sie gdzies w
            milym towarzystwie to pozwala zapomniec co jest na zewnatrz.

repertuar szczecińskich teatrów przyprawia
            > cię o migrenę a widok pubów i restauracji doprowadza do frustracji.

tak zazwyczaj z drobnymi wyjatkami.

> Przecież 200 km na południowy-wschód masz oazę instytucji kulturalnych,
            > szkolnictwo na światowym poziomie i kwintesencję boomu gospodarczego.

ostatnio wsiadlem i pojechalem dalej bo do krakowa. nie odmienilo to oczywiscie
            mojego losu ale troche odpoczalem.
            wrazania oczywiscie pozytywne. dworzec maja strasznie zasyfialy. znaczy budynek
            ok. ale przerobiony na noclegownie.

pozdrawiam rado
        • barnimir Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego 21.03.03, 12:17
          Gość portalu: rado napisał(a):

> z obrazka wyglada mi przynajmniej jak okecie. nie na miare takiej pipidowy
          jaka
          > jest szczecin.

Rado, z tym Okęciem to zdeka przesadziłeś. W porównaniu do innych europejskich
          lotnisk Okęcie to prawdziwy kurnik, albo budka PKS w popegerowskiej wiosce.
          Więc skoro nazywasz Szczecin do pipidówą to Okęcie wg Twojej opinii powinno
          pasować jak ulał.
          Poza tym czy ty aby nie narzekasz na nasze miasto, tylko dlatego, aby
          ponarzekać ? Czy walisz te swoje teksty tylko dlatego, żeby podpuścić
          zagorzałych fanów naszego Książecego Grodu ?
          Do których i ja należę.

Pozdrawiam,
          • Gość: rado Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.03, 17:24
            barnimir napisał:

>
            > Rado, z tym Okęciem to zdeka przesadziłeś. W porównaniu do innych
            europejskich
            > lotnisk Okęcie to prawdziwy kurnik, albo budka PKS w popegerowskiej wiosce.

no racja ale okecie "przewozi" kilka mln ludzi a nasz dworzec nieporownywalnie
            mniej. mowie ze z obrazka wyglada na przynajmniej taki sam gabaryt.

> Więc skoro nazywasz Szczecin do pipidówą to Okęcie wg Twojej opinii powinno
            > pasować jak ulał.

gdyby to mialo byc lotnisko to wszystko by sie zgadzalo.

> Poza tym czy ty aby nie narzekasz na nasze miasto, tylko dlatego, aby
            > ponarzekać ? Czy walisz te swoje teksty tylko dlatego, żeby podpuścić
            > zagorzałych fanów naszego Książecego Grodu ?
            > Do których i ja należę.

przykor mi ze nalezysz do wielbicieli szczecina i cie leko moimi mailami
            podrazniam. niestety tak to wiedze. nikogo nie podpuszam mam dosc wyostrzone
            widzenie swiata. lubie tez sobie popisac. no nie zawsze musimy sie zgadzac.
            pozdrawiam rado
      • Gość: tuitam Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.crowley.pl 21.03.03, 11:32
        To bardzo zły projekt
    • Gość: Zeb Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.tnt1.anchorage.ak.da.uu.net 22.03.03, 23:34
      Odrazu zaznaczam ze jestem laikiem w sprawach budownictwa i moja opinia jest
      tylko opinia mojego oka.
      Wydaje mi sie ze taka szklana bryla, szczegulnie na zakonczeniu ulicy 3-go
      Maja, zupelnie niebedzie pasowala do stojacych tam juz budynkow.
      Kiedys lat temu dziescia, czytalem cos o projekcie wybudowania nowego dworca
      pasazerskiego w okolicach dzisjejszego dworca Szczecin Turzyn. Czy ta idea nie
      jest lepszym pomyslem niz wciskanie sie w istniejaca zabudowe w okolicach
      dzisiejszego dworca Glownego.
      W zwiazku z tym projektem cisna mi sie na usta dwa pytania.
      1 - Jak wynika z tego projektu, to istniejacy budynek Dworca Glownego bylby
      zburzony. Tak wiec juz na samym poczatku projekt wydaje sie calkiem nierealny,
      patrzac na to co sie teraz dzieje z obroncami "zabytkowego" kina Kosmos.
      2 - Projekt przewiduje przedluzenie lini tramwajowej do nowego dworca na
      wysokosci ulicy 3-go Maja. Czy ma to byc specjalna nowa linia konczaca sie na
      koncu 3-go Maja, czy tez poprzez ulice Owocowa i Czarnieckiego polaczy sie z
      istniejaca linia na ulicy Potulickiej.
      Z 30 lat temu tygodnik Jantar drukowal wizje, jak to ma Szczecin wygladc w roku
      2000. Wyzwolenia, Krzywoustego, itp itd. Co z tych planow stalo sie realne?
      Nic. Czy wiec teraz ten projekt nowego dworca to jest koleina zabawa architekow
      ktorzy niemaja co robic w zimowe wieczory?
    • piotr33k2 Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego 24.03.03, 17:47
      wszystkie projekty są ładne i funkcjonalne tylko co z tego wynika? czy ktoś
      juz pamieta pierwszy projekt?.przy obecnych władzach miasta i za sto lat nie
      zostaną one zrealizowane,likwiduje się niektóre kursy autobusowe żeby
      zaoszczędzić głupie parę złoty a my tu marzymy o projektach!.
      • Gość: ARAFAT Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 12:31
        Projekty projektami tylko kto to miałby sfinansować? Czy ten obiekt nie będzie
        ekonomiczną klapą? Wygląd móglby komponować się z otoczeniem. Na Potsdamer
        Platz to ta budowa by pasowała ale na Kolumba. Nie twierdzę że projekt jest
        brzydki ale ni jak nie chce mi pasowac do otoczenia.
        Pozdrawiam ARAFAT
    • Gość: Phobos Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: 217.153.19.* 25.03.03, 13:56
      Dno totalne...

Juz poprzedni projekt nie bardzo sie komponowal z istniejaca Galeria Centrum,
      ale tym razem to grubo przesadziliscie. Szklo i aluminium przy 3 Maja?
      Przeciez to zupelny bezsens... Jak zaczynaliscie ten cykl nazekaliscie na
      budynki, ktore nie sa wpasowane architektonicznie w istniejace otoczenie -
      teraz zrobiliscie dokladnie to samo... Przeszkadza wam "pudlowate" Galaxy przy
      oszkolnym Pazimie? A co innego zrobiliscie z dworca jesli nie szkol w
      otoczeniu kamienic?

Nastepny etap - szklany wysokosciowiec przy deptaku Boguslawa?
      • Gość: HUN Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 10:25
        w pelni popieram Phobosa. Architektura nie do dyskusji a na Ksiezyc lub do
        przygod Startreka.

• Gość: ja Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.03, 16:56
      moj Boze .....................
      dajmy sobie spokoj z tymi projektami..........
      przeciez PKP nie stac aby to co jest utrzymac w czystosci..........
      .wszedzie okropny brud.wszedobylski smrod..........
      .o czuystosci w wagonach juz nie wspomne...

ps
      moze zaczniemy od tego nasze wejscie do Europy..po prostu czyscuitko i skromnie
      i oby choc odrobine pachnialo a nie smierdzialo???
      pozdreawiam szczegolnie decydentow PKP wysylajacych wagony (czasami az !!!!!???
      do stacji Angermünde)
      • ga Re: do OLD.SAILOR 26.03.03, 09:42
        Sorki, ale co to jest Centrum Pompadour i co ma z tym wspólnego Corbusier?
        • Gość: young.sailor Re: do OLD.SAILOR IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 17:19
          wizard.ae.krakow.pl/~szatko9d/centrpom.html
    • Gość: HUN Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 10:19
      no wiecie co? taka bryla? ohyda! wszyscy narzekaja na dworzec, ale przyjrzyjcie
      sie dokladnie! zwroccie uwage na wiaty, przeciez to tylko odnowic i odmalowac i
      mamy cacko z poczatku zeszlego wieku! sam budynek dworca tez nie jest taki
      straszny architektonicznie, on jest po prostu strasznie zaniedbany!
      odrestaurowac, zmodernizowac i dworzec jak sie patrzy! a wy chcecie jakies
      szklane cudo z trojkatnym nawisem nad ulica? koszmar. DEDECO ma zupelnie jakies
      takie surrrealistyczno-industrialne pomysly dobre do Yokohamy czy Hamburga ale
      nie dla naszego pieknego starego Szczecina.
    • Gość: HUN Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 10:23
      a tak ogolnie dla calego cyklu zapytam : czy poza DEDECO to juz innych
      architektow w Szczecinie z pomyslami nie mamy? czy to moze jakas komitywa GW-
      Dedeco? moze warto by bylo pokazac takze pomysly innych, tak dla rownowagi i
      stworzenia dyskusji? zreszta w obecnej formie to nalezaloby cykl nazwac "Dedeco
      przedstawia" albo "Podyskutuj z Dedeco". W innych gazetach za takie artykuly
      sponsorowane to sie slono placi. Czekam na prezentacje innych biur/architektow,
      ale nie wiem czy w tej dekadzie sie doczekam bo dedeco pomyslami wciaz kipi.
      Szkoda ze tak malo pasujacymi do naszego miasta.
    • Gość: HUN Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 10:29
      "najpiekniejsze sa takie podroze/ ktore pamiec na zawsze zachowa/ Gdy
      dziewczyna jest piekna nad podziw / a kolejka - waskotorowa"

A moze tak spojrzec na dworzec sentymentalnie? przez pryzmat pary i syku
      lokomotyw? podrozy i powrotow?

mowie wam, odnowic te wiaty, pomalowac, wstawic laweczki, sprzatac regularnie,
      wygonic chlorow i mamy DWORZEC SZCZECIN GŁÓWNY.

PS. precz z kiczem. nowoczesne to nie znaczy szklo i aluminium ani wielki
      szescian w takim miejscu.
    • Gość: Buba Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.opera.szczecin.pl 26.03.03, 16:58
      Popieram w całej rozciągłości. Dedeco - schowajcie te wasze projekty - knoty.
      Nie pasują do Szczecina i na szczęście nikt ich nie chce. Kicha totalna !!!
      Czekam na prezentację waszego projektu hipermarketu w centrum Pogodna (Polmo)
      Czy jest już gotowy? Pochwalcie się a ludzie będą wam wdzięczni.
    • Gość: rado Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: 111.111.51.* 26.03.03, 17:15
      czemu redakcja w dziejeszej gazecie zamiescila sporo opini pochlebnych z forum
      skoro wiekszosc jest zdecydowanie negatynych?
      no co prawda znalazla sie tam moja skromna osoba ale wrazenie wyszlo takie ze
      sa elaboraty jakie to fajne i dwa zdania nawiedzonego rado ktoremu sie nie
      podoba.
      pozdrawiam rado
    • Gość: sew Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.projcom.pl 26.03.03, 20:35
      projekt jest imponujacy i jestem jak najbardziej za, ale jest tu miejsce na
      takie malutkie pytanko: ile to bedzie kosztowalo? kto za to zaplaci? czy sa
      szanse na srodki unijne?
      • Gość: rado Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: 111.111.51.* 26.03.03, 21:06
        Gość portalu: sew napisał(a):

> projekt jest imponujacy i jestem jak najbardziej za, ale jest tu miejsce na
        > takie malutkie pytanko: ile to bedzie kosztowalo? kto za to zaplaci? czy sa
        > szanse na srodki unijne?

wiele osob popelnia ten blad. wyborcza zaproponowala zabawe. co by bylo mozna
        miec. nic z tych projektow a bylo juz ich w tym cyklu sporo nie powstanie. to
        tylko element cwiczen architektow i reklama dla biura projektowego.
        wiec nie ma sensu zastanawianie sie nad srodkami unijnymi.
        pozdrawiam rado
    • spik Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego 26.03.03, 20:55
      Uważam, że głównym mankamentem tego projektu nie jest to, że absolutnie nie
      przystaje do otoczenia i przytłacza swoim ogromem istniejącą zabudowę.
      Największym problemem jest to, że powoduje on u większości odbiorców
      surrealistyczne zagubienie powodowane konfrontacją z rzeczywistością.
      Rzeczywistością niechlujną, odrażającą i żenującą. Wszyscy przecież wstydzimy
      się miejsca będącego naszym "Hall of Shame".
    • Gość: Optymista Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 22:50
      Dajcie budować nowy Szczecin DEdeco.Tylko zmieńcie nazwę miasta na
      Hipermarketowo!Będzie ok!
      • Gość: tubylec Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 23:06
        Drodzy Państwo z dedeco.
        pal sześć ten dworzec. Każdy sobie może coś wymyślić, a jak ktoś się lubi z
        gazetą, to nawet pokazać. Gorzej, gdy jest zagrożenie realizacją. Zgodnie z
        waszym zaproszeniem zajrzałem na waszą stronę inernetową. Zobaczyłem propozycję
        na "KOSMOS". Jestem porażony. Przepraszam, przerażony. W miejsce zaniedbanej,
        ale klasowej architektury widzę dwuwariantowy festiwal nieporadności. Nie
        dawajcie, proszę takich tematów zielonym "twórcom". Uprzejmie proszę o odrobinę
        pokory, i szczyptę choćby wstydu. A właścicielowi obiektu, jeśli nie poznaje
        jego wartości (więc nie ma o czym dyskutować), serdecznie radzę chociaż
        posprzątanie gówienek z "trawnika" przylegającego do budynku, bo siebie
        powinien się wstydzić, a nie KOSMOSU. Może czas na przebranżowienie, bo z
        kulturą nie wychodzi.
        Jeśli w taki sposób Szczecin ma być piękniejszy, to ja raczej proponuję zakasać
        rękawy, posprzątać, ostatni gasi światło.
        • Gość: kopin Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.aeriscomputers.net 26.03.03, 23:17
          Gość portalu: tubylec napisał(a):

>Zobaczyłem propozycję na "KOSMOS".

rose.pil.pl:8180/SiteServer?itemId=84
          ps
          dzięki za odzew!

• mike102 Realizacje Dedeco 27.03.03, 09:58
            Gość portalu: kopin napisał(a):

> Gość portalu: tubylec napisał(a):
            >
            > >Zobaczyłem propozycję na "KOSMOS".
            >
            > <a href="rose.pil.pl:8180/SiteServer?
            itemId=84"target="_blank">rose.pil.
            > pl:8180/SiteServer?itemId=84</a>
            > ps
            > dzięki za odzew!

moze troche off-topic ale projekt nowego Kosmosu, ktory widac na srodkowym
            zdjeciu jest calkiem przyzwoity. i choc sam jestem obronca starego kina
            to "Kosmos Centrum" wydaje sie byc niezla koncepcja. Ten projekt po prawej,
            oblozony metalowymi listwami jest natomiast paskudny.

A co do realizacji Dedeco to jednak trudno odmowic urody budynkom przy
            ul.Niedzialkowskiego, Woj.Polskiego/P.Skargi albo apartamentowcowi przy
            pl.Batorego. Wiec nie przesadzajmy z krytyka.
      • Gość: Freudina Re: Projekt przebudowy Dworca Głównego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.03, 23:13
        Gigantyczna(macie, panowie, jakieś kompleksy?), odczłowieczona architektura!
        Architekci z DEDECO - zajmijcie się mniej szkodliwą działalnością (produkcja
        migaczy do widelców?).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka