Dodaj do ulubionych

Niebawem przerzucą kładkę

28.12.06, 20:42
Kladka piesza, im Lokalnego Oddzialu Gazety Wyborczej niedlugo zostanie
oddana do eksploatacji, slawiac imie inicjatora wielu rozwiazan
komunikacyjnych w Szczecinie.
Na uroczystosci otwarcia, oprocz nadrecza W. Jachima ze swita nadwornych
gryzipiorkow, przybedzie rowniez lokalny namiestnik Watykanu na dystrykt
zach. pom. , zaopatrzony w kropidlo i wode przenajswietrza.
Szampana rozleje i tasme przetnie, rewolucjonistka drogowa P. Rabenda.
Kramarze z okolicznego targowiska przygotowali atrakcyjna oferte handlowa dla
pospolstwa na ten tak uroczysty dzien.
Obserwuj wątek
    • swantevit Re: Niebawem przerzucą kładkę 28.12.06, 21:44
      up
    • andreas.007 pozwole sobie 28.12.06, 21:49
      pozwole sobie, bez czytania tekstu, uwypuklic,
      ze przed szpitalem na Unii jest ogrodzone i utwardzone,
      czy raczsj czyms wysypane podłoze, jako parking!!!

Brawo Gazeta, nie polityka sie zajmowac,
      a właśnie chodnikami, parkingami, a co najwyzej kładkami!
    • Gość: zmęczony przynajmniej nie kilkaset metrów Rabendy IP: 195.28.182.* 28.12.06, 22:21
      Przynajmniej tym razem szczecińska GW nie powierzyła tej odpowiedzialnej "relacji" Panu Rabendzie i nie przeczytaliśmy o kilkusetmetrowej kładce. Czy w GW pracuje w ogóle jakiś redaktor naczelny i korektor? Zresztą - GW publikuje 5 artykułów na krzyż w szczecińskim dodatku tlefoniczno-reklamowym więc może im się nie opłaca nikogo rzetelnego zatrudniać?
    • Gość: czarna żaba Swaronowicz??? :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 23:19
      Może przybędzie na tę okazję Prawidzwy Patriota z dalekiego kraju, który pluje pod wiatr i ma z tego sporo przyjemności? Czas zmienić nick na Swaronowicz :)))
      • absztyfikant Re: Swaronowicz??? :))) 29.12.06, 01:24
        Swar - you've made my day:))))))))))))))))))))
      • zona.pijaka Re: Swaronowicz??? :))) 29.12.06, 09:01
        Gość portalu: czarna żaba napisał(a):
        > Może przybędzie na tę okazję Prawidzwy Patriota z dalekiego kraju

Prawdziwy Patriota nie podpier.dala xsiędzu z tacy, a przyłapany - zwiewa za
        miedzę do nieoznaczonego igloo. Brr... jak tam zimno, brrr. Żaba, daj święconej
        na rozgrzewkę, dorzucę miodu, gożdzików do tego winka.
        • Gość: H56 czy kiecman na pokropek przychodzi bez zaproszenia IP: *.comnet.krakow.pl 29.12.06, 09:12
          święci za friko, a urzędnikom nie wypada go wygonić ? czy też, jest jakaś
          specjalna procedura, która stwierdza, że do wszelkich uroczystości z udziałem
          władz, musi być zapraszany ksiądz katolicki i wynagradzany finansowo z kasy
          państwowej.
          • zona.pijaka Tak a propo 29.12.06, 11:02
            Przed chwilą jadąc do Botwiny za Manhatanem, po swoje ulubione napoje -
            zauważyłam, że od dzisiaj odblokowane jest przejazd (zjazd z ronda Leppera) -
            dla mojego roweru. Jezdnia wyrównana - cacy.
          • Gość: czarna żaba Re: czy kiecman na pokropek przychodzi bez zapros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 11:14
            Już zapomniałeś o uczestnictwie smutnych panów w różnych uroczystościach religijnych? Nagrywaniu kazań, prowokacjach i morderstwach ludzi aparatu bezpieczeństwa PZPR? Żyjesz z emerytury narodu, który gnoiłeś przez tyle lat.
            • zona.pijaka Re: czy kiecman na pokropek przychodzi bez zapros 29.12.06, 11:23
              Przed chwilą podali w radio, że po pogrzebie Pawła Jasienicy, w archwach SB-
              ckich znaleziono ponad sto pieknych ostro wykonanych zdjęć z pogrzebu
              koscielnego. Fotografowano wtedy wszystkich potencjalnych
              przeciwników "komuny". Ale nasza krakowska menda nie wypomina, że wtedy,
              zdjęcia te robił za państwowe pieniądze. Żal mu po prostu dup.ę ściska - ze
              obecnie nie ma się gdzie nachapać.
              • Gość: czarna żaba Re: czy kiecman na pokropek przychodzi bez zapros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 12:48
                H56 to teraz, ku.wa, sumienie forum_szczecin :)))
          • Gość: Fugazi jak powitanie prtzebiegło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 12:52
            Henio powiedz lepiej, czy dostałeś po mordzie o Dżona zwanego też Mocarnym w
            Gebie, Strachliwym w Realu.

Pozdrawiam
            Fugazi
            • zona.pijaka Re: jak powitanie prtzebiegło 29.12.06, 14:07
              Gość portalu: Fugazi napisał(a):
              > Henio powiedz lepiej, czy dostałeś po mordzie o Dżona zwanego też Mocarnym w
              > Gebie, Strachliwym w Realu.

Tu jeszcze nikt nie objawił się całkowicie w realu. Myślę że
              swoim "bohaterstwem", również Ty nie odbiegasz od przecietności, bo niestety do
              przeciętnych ludków - Ciebie zaliczam. Zróbmy test, podaj realne swoje dane,
              adres - to Ci zrobie video review - i co? Pokażesz mi cały swój majątek? 10
              ksiązek religijnych w starej, obdrapanej przydomowej biblioteczce? Plus jakiś
              różaniec i zupka z torebki?
        • baba_w_oknie Re: Swaronowicz??? :))) 29.12.06, 15:03
          Kolezanka reprezentuje bolszewicki sawoir vivre, czy to stylizacja kultury
          epoki grobow lejkowatych?
          • baba_w_oknie Re: Swaronowicz??? :))) 29.12.06, 15:30
            popelnilam mala gafe; chodzi oczywiscie o puchary lejkowate.
            Nie dziwie sie ze jeszcze nikt nie wytknal mi bledu, mimo ze do tego kazdy jest
            tu pierwszy.
            • Gość: czarna żaba Re: Swaronowicz??? :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 17:09
              Ile masz tych wcieleń, abees? Zarabiasz na forum, czy co?
      • swantevit Re: Swaronowicz??? :))) 03.01.07, 14:24
        Wiesz zabciu, rozszyfrowales mnie... :-))
        Ale ty tez nie masz zle; pospolstwu kit wciskasz, a ono ci jeszcze za to placi..
        Ty mu w buzie cialo chrystusa, a ono ci przed toba na ryja pada..
        Ale ty nimi musisz gardzic..
        To takie naturalne uczucie..

Gość portalu: czarna żaba napisał(a):
        Może przybędzie na tę okazję Prawidzwy Patriota z dalekiego kraju, który pluje
        pod wiatr i ma z tego sporo przyjemności? Czas zmienić nick na Swaronowicz :)))
    • fan_jfk Niebawem zrzucą kładkę 29.12.06, 13:58
      Długość chodnika między torami a jezdnią na nowych przejściach świadczy o tym,
      że projektant w ogóle nie ma pojęcia, ile przechodzi tamtędy ludzi. A może od
      razu założono, że pasażerowie wysiadjący z tramwajów będą po prostu stać w korku
      do przejścia dla pieszych? Przecież na tym chodniczku 2x4 m może dojść do
      tragedii! Tłum ludzi oczekujacych na zielone światło ścieśniony między jadącymi
      samochodami z jednej strony a tramwajami z drugiej...

Pozwoliłem sobie sprawdzić za pomocą miarki na miejskiej mapie, o ile to
      "skróci" się droga z tramwaju do pętli autobusowej. Obecnie droga od słupka
      przystankowego do początku pętli to 105 m. Przy założeniu, że tramwaj będzie
      miał przystanek zaraz za przejściem, droga do pętli przez kładkę to przynajmniej
      225 m! Za takie osiągnięcie w dziedzinie dezintegracji węzłów przesiadkowych
      Szczecin powinien dostać jakąś nagrodę.
      • Gość: zmęczony Spokojnie, GW już przygotowuje swój następny sukce IP: 195.28.182.* 29.12.06, 16:45
        Już się przygotowuje na następną przebudowę... jak tylko skończą ogłaszać ten suckes, który podobno oni tylko wykreowali. BUFONY. To zacznie się myślenie.

Swoją drogą ciekawe, czy to ten sam kompletny amator wymyśla poprawki, który wymyślił rondo Leppera?
      • shp80 Re: Niebawem zrzucą kładkę 03.01.07, 23:22
        fan_jfk napisał:

> Długość chodnika między torami a jezdnią na nowych przejściach świadczy o tym,
        > że projektant w ogóle nie ma pojęcia, ile przechodzi tamtędy ludzi.

Zapewne ten sam pan twierdził, że na ścieżkach rowerowych, przed przejazdami dla rowerów, muszą być 2cm krawężniki.

> A może od
        > razu założono, że pasażerowie wysiadjący z tramwajów będą po prostu stać w
        > korku
        > do przejścia dla pieszych? Przecież na tym chodniczku 2x4 m może dojść do
        > tragedii! Tłum ludzi oczekujacych na zielone światło ścieśniony między
        > jadącymi samochodami z jednej strony a tramwajami z drugiej...

Zgadza się. Będzie podobnie, jak na pl. Zwycięstwa. Tylko, że tam ludzie mają gdzie czekać, a tu z obu stron jest bardzo wąsko. Byłem dziś i widziałem, jak to wygląda. Jedna z możliwych wersji scenariusza:
        Z ronda zjeżdża tramwaj. Ludzie wysypują się w kierunku kładki. Tymczasem od strony centrum nadjeżdża drugi tramwaj. Piechota ma czerwone. Tramwaj nie może wjechać na przystanek, bo na wysepce i na torach robi się tłok. Za tramwajem robi się korek. Wszystko to, co do tej pory stało przed rondem, jest teraz odsunięte kilkaset metrów w kierunku centrum. Piechocie zapala się zielone. Ludzie zaczynają przełazić. Panuje nerwówka, bo tramwaj chce wjechać na przystanek, a ludzie chcą wreszcie przejść, po kilku minutowym oczekiwaniu na zielone światło. Przez 10 sekund zielonego sekund udaje się przejść najwyżej kilkudziesięciu osobom. Tymczasem samochody stojące na torach blokują kolejny tramwaj. :)

Powstaje kolejny pomysł, by zlikwidować przystanek, a najbliższy pozostawić w okolicach szpitala.

Podobno kładka ma rozładować samo rondo. Pewnie częściowo tak się stanie. Obszar akumulacji samochodów przesunie się poza rondo (Wyzwolenia), a w drugim przypadku (Staszica) nie będzie już konfliktu z pieszymi (przynajmniej teoretycznie: przypomnę zeszłoroczny śmiertelny wypadek na Wyszyńskiego z udziałem pieszej, "bo kładka/przejście była/było za daleko").

Pozdro
        Tomek
    • Gość: Talbot Niebawem przerzucą kładkę IP: *.chello.pl 30.12.06, 15:03
      Aż prosiło się... o przejście podziemne. Nie tylko o przejście!
      W XXI wieku paranoją są jakieś "kładki".
      Teren był tak ukształtowany,że można było przenieść cały Manhattan do podziemi.
      Była by to także atrakcja dla klientów obecnego targowiska.
      Kładka nie rozwiąże problemów komunikacyjnych na rondzie.Kolejne pieniądze
      wyrzucone w błoto(vide-kładka nad ulicą Wilczą}.
      Zamiast zrobić podziemne miasteczko handlowe,nawieziono gruzu,zasypano naturalną
      nieckę,stworzono sztuczny nasyp,z którego raptem....wyłaniają się tramwaje.
      Rondo jest tak ciasne i zatłoczone pojazdami,że nie wiadomo na co zwracać uwagą?
      Pojazdy poruszające się po rondzie manewrują,aby z niego zjechać,co chwilę ostro
      hamując,a nagle pojawia się tramwaj,który wyjeżdża z "tunelu" obsadzonego
      kwiatkami. To tak dla "piekności". Ten tunel i kwiatki.
      Taki jest właśnie Szczecin.
      Tym miastem rządzili abnegaci i DEBILE!
      Mam nadzieję,że to się kiedyś zmieni.
      • shary1 Re: Niebawem przerzucą kładkę 30.12.06, 20:15
        Nie ukrywam że jestem przeciwnikiem tej kładki dlatego, że moim zdaniem nie
        załatwi zbyt wiele.
        Rozpatrując sprawę tyw Niecki Niebuszewskiej (kto pamięta to określenie) należy
        zauważyć, że miasto podejmując decyzję budowy ronda w tym miejscu odstąpiło od
        poprzednich planów tj. prrzedłużenia i rozbudowy ulicy 1-go Maja, która to
        miała być wprowadzona w ulicę Niemierzyńską, krzyżując się w dwóch poziomach z
        ulicą Wyzwolenia w miejscu obecnego ronda. Podejmując decyzję o przebudowie
        skrzyżowania w formie ronda wiadomym było o przyszłych utrudnieniach
        szczególnie kłopotach związanych z ruchem pieszych. Na etapie projektowania
        ronda było rozważane pozostawienie przystanku linii 2 i 12 na ulicy Kołłątaja,
        ale doświadczenia z przebieganiem pieszych pomiędzy trójką a dwójka przez
        wyzwolenia, przed przebudową skłoniło projektantów do zespolenia przystanków w
        kierunku centrum, w jednym miejscu. Co spowodowało, że skrzyżowanie to
        spowodowało tak wielką krytykę. Przede wszystkim ruch pieszych, tamujący ruch
        samochodów. Jednak - moim zdaniem - nie jest to spowodowane błędami w
        rozwiązaniach przyjętych przez projektantów, a specyfiką miejsca. Należy
        pamiętać o takich miejscach generujących ruch jak ryneczek "Kilińskiego",
        Poczta, pętla autobusowa (kierunki takie jak Osowo, Warszewo, Skolwin,
        oczywiście przystanki tramwajowe w jednym miejscu, ważne przystanki
        przesiadkowe 53,60,67 i oczywiście "ManHattan". Ponadto po przebudowie
        zdecydowanie wzrosło natężenie ruchu pojadów ponieważ ulica Kołłątaja stała się
        dwukierunkowa, doszły relacje ruchu ze Staszica w Wyzwolejia w lewo i z
        Wyzwolenia w Piotra Skargi w lewo. Dodatkowo zamknięcie bezpośredniego
        włączenia ulicy Bandurskiego do ul.Bogumińskiej spowodowało, że część kierowców
        wybiera jadąc z centrum ulicę Kołłątaja zamiast Wilczej co komasuje się na
        Giedroycia. Podsumowując dywagacje malkontenta "zmęczony" są tylko w części
        zasadne. Wracając do budowanej kładki to w projekcie widzę takie błędy jak:
        odsunięcie prześć dla pieszych od skrzyżowania co oprócz działania wbrew
        zasadom projektowania rond w znaczący sposób obniża bezpieczeństwo pieszych,
        poszeżenie zjazdu w Wyzwolenia do dwóch pasów gdzie dalej nie ma możliwości ich
        wyznaczenia oraz wspomniane wcześniej, zbyt mało miejsca dla pieszych
        oczekujących na sygnalizacji. Obserwując ruch na rondzie przy zamkniętej
        Staszica - która ma być udrożniona poprzez kładkę - nie zauważyłem żeby kolejki
        na Wyzwolenia się zniejszyły i dlatego jestem przeciwnikiem budowy kładki,
        która tylko i wyłącznie pogorszy komunikację dla peszych nie rozwiązując spraw
        w zakresie ruchu samochodów. Przepraszam za to wypracowanie ale musiałem to z
        siebie wyrzucić, zaznaczam, że nie jestem ani projektantem tych rozwiązań ani
        też pracownikiem UM czy ZDiTM, natomiast z pokolenia drogowcem.
        • zona.pijaka Re: Niebawem przerzucą kładkę 31.12.06, 09:45
          shary1 napisał:
          > poszeżenie zjazdu

Oj nieładnie, razi!!
        • Gość: zmęczony a gdzie ja tu coś wypunktowałem?? IP: 195.28.182.* 03.01.07, 22:54
          Kilka razy krytykowałem Rondo Leppera i ćwierćinteligencję, która toto spowodowała. Tym razem jednak w żaden sposób konkretnie, bo przeca nie mogę się wciąż powtarzać w czasie, gdy inni pod stołem zarabiają.
          Dlatego jestem zdumiony, że jakaś część mojej wypowiedzi jest trafna lub nie.

Pamiętam dobrze koncepcje wyprostowania Wyzwolenia-Arkońskiej. Pamiętam, że dwupoziomówka to była mrzonka fantastów.

I wiem, że to co NADĘTE REDAKTORZYNY GW teraz sobie przypisują wypowiadały dziesiątki pasażerów i ludzi z Niebuszewa... tylko tak jak wtedy nikt tego nie słuchał, tak teraz kolejny raz spartolono tą samą przebudowe w równie debilny sposób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka