Gość: sin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 22:33 a wiadomo moze cos na temat kolejnego etapu?? tzn od wezla zapadla do prawobrzeza?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sz-n Zielone światło dla obwodnicy IP: *.smsnet.pl 14.03.07, 23:05 jezeli nie bedzie odcinka od mieszka do zapadlej to gdzie ten ruch ma byc puszczony dalej,dabrowskiego chyba sie rozleci ,nie mowiac juz o kolumba i wiadukcie kolejowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmęczony przecież to są stare fantazje Cehaka.... IP: *.sysnet.pl 14.03.07, 23:13 Przecież to są rzeczy od przynajmniej 10 lat znane. Projektowane nawet przed Cehakiem... naszym pożal się urbanistą miejskim nie potrafiącym 3 stylistycznie poprawnych zdań wypowiedzieć. Zamiast pisać kolejny raz o bzdetach przeczytałbym konkrety... jak Dumny Krzystek chce się dogadać z PKP, skoro nawet dworca nie potrafi wyremontować na Regaty. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: przecież to są stare fantazje Cehaka.... 14.03.07, 23:46 tak najlepiej tiry wjezdzajace do centrum od strony prawobrzeza wyprowadzic z tego centrum przez ul krasinsiego i arkonska troche to chore jest ale pomysl bardzo dumny! wg mnie wazniejsze od tej obwodnicy jest zrobienie trasy poznanskiej - to sie juz dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mis Obwodnicy IP: *.cncdnh.east.verizon.net 14.03.07, 23:50 Obwodnica to chyba zbyt wielka nazwa. Caly ruch, w tym tranzyt, bedzie sie nadal odbywal w miescie. Wszystkie chemikalia do i z ZCh Police nadal beda transportowane przez centrum Szczecina. Te sprawe moze rozwiazac tylko obwodnica zbudowana na zachod od Szczecina. Czy ktos wie czy planuje sie ja budowac w najblizszych latach? Cieszmy sie zatem z nowej ulicy w Szczecinie, choc tempo (wbrew temu co pisze autor), nie jest rewelacyjne (6lat, 9 km = 1,5 km/rok). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 21:04 > obwodnica zbudowana na zachod od Szczecina. Czy ktos wie czy planuje sie ja > budowac w najblizszych latach? Podobno koncepcja jest taka, by zbudowana zostala jako droga ekspresowa od wezla Kolbaskowo (pewnie po przebudowie). I maja zaczac budowac, ale watpliwe, by zaczeli przed ukonczeniem "obwodnicy" Srodmiescia. Obwodnica poludniowa to autostrada A6, Autostrada Poznanska nie bedzie takim dobrym odpowiednikiem obwodnicy; a wschodnia to S3/S6 - jakby juz faktycznie sie taka stala. Jeszcze jakby wybudowali most wysokowodny w Swietej i doprowadzili obwodnice zachodnia to bylby swego rodzaju Ring - podobny do berlinskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majar Zielone światło dla obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 06:17 Plany są ambitne ,ale realne. Jeżeli nie zabraknie determinacji to tylko przyklasnąć. Jestem za pod warunkiem , że bedzie ta "niedomknięta" obwodnica elementem czegoś większego i pełnego. Odpowiedz Link Zgłoś
prestidigitator70 Wszystko ładnie, pięknie ... 15.03.07, 08:04 ... w planach ale ciekaw jestem czy te terminy zostana dotrzymane. Tak czy inaczej, dobrze że decydenci dostrzegli ten najistotniejszy dla Szczecina problem i rozwiazanie jego staje się sprawą priorytetową. Jednak chciałbym dorzucić "kilka kamyczków so ogródka". 1. Harmonogram dośc szybki jednak jak ktoś juz zauważył - tempo nieporażające ... 2. Nie rozumiem jednej rzeczy - po co budować tunel pod Mieszka I , jeżeli ta droga nie zostanie pociągnięta dalej do Zapadłej ? 3. Brakuje w tym wszystkim chociaż zarysu dalszego pociągnięcia tej drogi na prawobrzeże - nowe mosty, nowa ulica równoległa do Energetyków - kiedy powstanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Wszystko ładnie, pięknie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 21:08 > 3. Brakuje w tym wszystkim chociaż zarysu dalszego pociągnięcia tej drogi na > prawobrzeże - nowe mosty, nowa ulica równoległa do Energetyków - kiedy > powstanie ? Jej plany istnialy juz w 1997 - mam plan zagospodarowania przestrzennego z tamtego roku. Pozniej wizja pojawila sie ponownie, lecz z pewna modyfikacja. Obok Jeziora Portowego ma powstac rondo, jednak w planie z 1997 jedna trasa miala dochodzic od wezla Zdroje (Hangarowa/Leszczynowa), a druga na most nad Regalica; w nowych planach uwzglednia sie druga droge, natomiast pierwsza ma isc od Basenu Gorniczego - ja sie zastanawiam PO CO Z BASENU ?? Przeciez tam sie wszystko bedzie korkowac, a teren niezbyt dobry, by sobie wielopoziomowe skrzyzowania budowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volus Zielone światło dla obwodnicy IP: *.95.am.szczecin.pl 15.03.07, 08:59 Wszystko ok tylko mam jedna uwagę do gazety jak już dają mapkę to fajnie by było jak by dało się coś z niej przeczytać. Jedyne czego się dowiedziałem to że obwodnica krzyżować się ma (za jednym zamachem) z u. Krasińskiego, Bandurskiego i Warcisława. Ciekawe jak to chcą zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditko Zielone światło dla obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:05 A może by tak ul. Taczaka dokończyć? Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Zielone światło dla obwodnicy 15.03.07, 09:09 rozumiem , ze taki tirek wjedzie sobie gdanska do miasta, skreci na poludnie, przepcha sie kolumba do wezla zapadla, objedzie miasto dookola , zeby dotrzec do druckiego lubeckiego i dalej juz eleganckimi, waskimi uliczkami poleci sobie do Polic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja(cek) Re: Zielone światło dla obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 10:53 Rzuci krótkie 'chyba was po...bało' i pojedzie tak jak jest ekonomiczniej :-) Do zmiany nastawienia zachęcą go jedynie znaki zakazu wjazdu powyżej np. 10 t na wszystkich ulicach poza tymi prowadzącymi do Zapadłej Jak się domyślam to na wysokości Zapadłej jest planowane wybudowanie mostów przez Odrę prowadzących w kierunku prawobrzeża....? Bo to co widzę teraz to jest droga do nikąd a nie obwodnica :-( Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Zielone światło dla obwodnicy 15.03.07, 11:02 Gość portalu: Ja(cek) napisał(a): > Rzuci krótkie 'chyba was po...bało' i pojedzie tak jak jest ekonomiczniej :-) tez mi sie tak dziwnie wydaje:) dodatkowa ulica zawsze cos tam pomoze, ale "obwodnica" upstrzona co 100 m swiatlami nie bedzie specjalnie zachecac do objezdzania calego miasta dookola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigg Zielone światło dla obwodnicy IP: 217.153.136.* 15.03.07, 09:33 Ta. A ciekawe jak puszczą DWUPASMÓWKĘ przez wąskie gardło przy wojska polskiego/traugutta. Tak ten trojkącik z Shell-em, Netto, torami kolejowymi i nowiutkim blokiem gdzie jest całe na szerokość jest całe 10-15m wolnego miejsca. Cos chyba włodarze miasta zapomnieli że tam naprawdę _NIE_MA_MIEJSCA_ na "autostradę". Nie mówiąc o mieszkańcach pogodna ... tak oni zrobią większy raban niż ekolodzy pod rospudą (i sam się przyłącze). A tak ogólnie to ta obwodnica jest na prawdę bez sensu, 100 razy bardziej przydałoby się dokończenie Taczaka i tzw. obwodnica zachodnia do polic. PS. Niestety moje ciche marzenie aby powstała obwodnica miasta ale składająca się z parków i ścieżek rowerowych (akurat tam są warunki) oczywiście zejdzie na psy przez naszych zaślepionych fanów autostrad ze światłami co 150 metrów. Grr. wiem, że ta wypowiedz jest bez ładu i składu ... ale tu działają emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala a co z ul. Europejską? Nie lepiej tamtędy? IP: *.chello.pl 15.03.07, 10:32 ta trasa, zwana szumnie "obwodnicą" i TAK PRZECHODZI PRZEZ ŚRÓDMIEŚCIE! tyle, że jego obrzeżami, obrzeżami centrum... Szczecin natomiast potrzebuje OBWODNICY!!! takiej z prawdziwego zdarzenia, takiej, która rzeczywiście odciąży Centrum takiej, która wyeliminuje TIR-y z miasta takiej, która będzie prowadzić do przemysłowych Polic to, co nam chcą zrobić za prawie milirad NASZYCH pieniędzy jest półśrodkiem półśrodkiem, który może tylko trochę usprawnić ruch w mieście ale dla miasta nie jest jedynym perspektywicznym rozwiązaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaodrzak. Zielone światło dla obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 10:37 Nie ma w koncepcji początku pozwalającego usprawnić nie tylko ruch wokół ścisłego centrum miasta ale również odciążyć główny wjazd do miasta (już dzisiaj strasznie zatłoczony) i ulicę Jana z Kolna. Myślę tu trasie, której początek obejmował krzyżówkę ulicy Struga (położonej już poniżej terenu) z Wiosenną. Następny etap - most nad torami a później skrajem lotniska Dąbie i estakadą od MOstu Cłowego - obok Jeziora Dąbie ponad wodami i portem do krzyżówki którą w artykule wskazano jako początek obwodnicy. Wówczas miałoby to jakiś sens. NIe wiem czemu nie pomyślano tu o połączeniu z innymi ciągami o charakterze obwodnicy. Czy zamiast pchać się w zatłoczone Pogodno i Śródmieście nie zrobić "większej bańki" i przejść ponad Aleją Wojska POlskiego w okolicy toru kolarskiego , a następnie w kierunku Krzekowa i w okolicy Lukasińskiego włączyć się w ulicę Taczaka. Dalej - druga jezdnia na Derdowskiego, dwupoziomowe (niestety marzenie) skrzyżowanie z ulicą Ku Śłońcu i jesteśmy już na Europejskiej. W ten sposób z dwóch stron mamy połączenie większości dzielnic miasta z wjazdami z dwóch kierunków. Nie wiem czemu pomija się szlaki takie jak np.: ul. 26 kwietnia - dwujezdniowa wiodąca od Turzyna do Taczaka. Marzy mi się jeszcze aglomeracja Szczecin z drogą szybkiego ruchu - bezkolizyjną zaczynającą się w okolicy dawnych szklarni na Gumieńcach i dalej poprzez, między innymi Ostoję i Tanowo włączenie w kierunku Polic Nowego Warpna i Trzebieży (to są bardzo perspektywiczne tereny) oraz połączenie tej trasy z przyszłą przeprawą Police Święte. To byłaby już "wielka bania". Są to oczywiście marzenia, które będą możliwe tylko w wypadku gdy miastem przestaną rządzić politycy czy zasłużeni działacze związkowi, a wezmą się za to prawdziwi administratorzy czy menadżerowie. Cieszy mnie tu jedno - nareszcie ktoś myśli o skrzyżowaniach wielopoziomowych. Martwi natomiast liczba kilometrów wskazana w artykule. Jest ich z pewnością więcej niż 9,2 km. Pozdrawiam: Zbigniew "Hołota" Dudziński. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 Re: Zielone światło dla obwodnicy 15.03.07, 21:23 Gość portalu: Zaodrzak. napisał(a): > Nie ma w koncepcji początku pozwalającego usprawnić nie tylko ruch wokół > ścisłego centrum miasta ale również odciążyć główny wjazd do miasta (już > dzisiaj > strasznie zatłoczony) Jest na świecie jakieś miasto pretendujące do miana metropolii, w którym poprzez budowę samych obwodnic rozwiązano problem korków? :) Pozdro Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mruk Brak połączenia z prawobrzeżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:17 A powinno być, mostem, jako przedłużenie ul. Zapadłej. Inaczej duży ruch będzie nadal szedł przez centrum. Dla mieszkańców lewobrzeża to może nawet lepiej, bo nie będą TIR-y jeździć obwodnicą, ale czy lepiej dla miasta w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nocny Marek Szczecin upada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:29 jesli kretyn co to zaprojektowal, nazywa ten gniot obwodnica, to zapraszam pana 150km na zachod w kierunku berlina obejzec jak wyglada obwodnica i co to jest i do czego sluzy. nieudacznictwa ciag dalszy, to miasto naprawde musi upasc Odpowiedz Link Zgłoś
kobow Re: Szczecin upada 15.03.07, 16:41 Tak tak wycofac projekt,kurna bo na Arkonskiej mam dzialke i zawsze sobie z cyganem sasiadem flaszkie robimy przy sobocie ,a jak jest jesien to zrywamy jabłka.W ten sposob łamiemy bariery światopogladowe ze cygan to zlodziej i leń. Mówimy Stop SZczecinskiej Rospudzie.Niech zyje przyjazń polsko-cygańska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cygan Re: Szczecin upada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 18:07 kobow napisał: > Tak tak wycofac projekt,kurna bo na Arkonskiej mam dzialke i zawsze sobie z > cyganem sasiadem flaszkie robimy przy sobocie ,a jak jest jesien to zrywamy > jabłka.W ten sposob łamiemy bariery światopogladowe ze cygan to zlodziej i leń. > Mówimy Stop SZczecinskiej Rospudzie.Niech zyje przyjazń polsko-cygańska. Gorzej jak psią kupę wciska się jako cukierek ku uciesze prymitywów którzy oprócz nagiej pupy w kolorowym czasopiśmie z Niemiec w 70tych latach, świata zza Odry niestety nie widzieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Mnie tylko zastanawia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:59 ... dlaczego takie wysokie sumy padaja odnosnie SAMEGO PROJEKTU ? Czy to faktycznie az tyle musi/moze kosztowac? W jednym przypadku to az 1/20 kosztu calego kawalka drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Re: Mnie tylko zastanawia... IP: *.globalconnect.pl 25.03.07, 09:37 Ano właśnie. Projektancie nie tylko projektują, ale uzerają się latami z administracją i zleceniodawcą, a to kosztuje. jest to główna zaraza naszego postPRL-u. Pieniądze publiczne podatników sa po prostu przejadane przez debilizm prawno-administracyjny. Podobnie realizacja robót napotyka na mnożące koszty fanaberie urzędników WGN, ZDiTM, WGKiOŚ, a to wliczane jest w koszty. Prosze sobie zapamietać tym przy płacenieu kolejnych podatków. Precz z biurokracją i nieudacznictwem tworców tego bałaganu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Trasa Berlin - Nowe Warpno będzie gotowa IP: *.chello.pl 25.03.07, 22:46 i nie trzeba będzie jechać przez Mittelstadt Stettin. Ale obwodnica się przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Zielone światło dla obwodnicy IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.03.07, 22:48 mam pytanie: czy obwodnica będzie przebiegała po torach na pogodnie (zlikwidują je), chodzi mi o odcinek od łękna Odpowiedz Link Zgłoś