Dodaj do ulubionych

Zielone światło dla obwodnicy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 22:33
a wiadomo moze cos na temat kolejnego etapu?? tzn od wezla zapadla do
prawobrzeza??
Obserwuj wątek
    • Gość: sz-n Zielone światło dla obwodnicy IP: *.smsnet.pl 14.03.07, 23:05
      jezeli nie bedzie odcinka od mieszka do zapadlej to gdzie ten ruch ma byc
      puszczony dalej,dabrowskiego chyba sie rozleci ,nie mowiac juz o kolumba i
      wiadukcie kolejowym.
    • Gość: zmęczony przecież to są stare fantazje Cehaka.... IP: *.sysnet.pl 14.03.07, 23:13
      Przecież to są rzeczy od przynajmniej 10 lat znane. Projektowane nawet przed Cehakiem... naszym pożal się urbanistą miejskim nie potrafiącym 3 stylistycznie poprawnych zdań wypowiedzieć.

Zamiast pisać kolejny raz o bzdetach przeczytałbym konkrety... jak Dumny Krzystek chce się dogadać z PKP, skoro nawet dworca nie potrafi wyremontować na Regaty.
      • albert_c Re: przecież to są stare fantazje Cehaka.... 14.03.07, 23:46
        tak najlepiej tiry wjezdzajace do centrum od strony prawobrzeza wyprowadzic z
        tego centrum przez ul krasinsiego i arkonska

troche to chore jest

ale pomysl bardzo dumny!

wg mnie wazniejsze od tej obwodnicy jest zrobienie trasy poznanskiej - to sie
        juz dzieje...
    • Gość: Mis Obwodnicy IP: *.cncdnh.east.verizon.net 14.03.07, 23:50
      Obwodnica to chyba zbyt wielka nazwa. Caly ruch, w tym tranzyt, bedzie sie
      nadal odbywal w miescie. Wszystkie chemikalia do i z ZCh Police nadal beda
      transportowane przez centrum Szczecina. Te sprawe moze rozwiazac tylko
      obwodnica zbudowana na zachod od Szczecina. Czy ktos wie czy planuje sie ja
      budowac w najblizszych latach?

Cieszmy sie zatem z nowej ulicy w Szczecinie, choc tempo (wbrew temu co pisze
      autor), nie jest rewelacyjne (6lat, 9 km = 1,5 km/rok).
      • Gość: K Re: Obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 21:04
        > obwodnica zbudowana na zachod od Szczecina. Czy ktos wie czy planuje sie ja
        > budowac w najblizszych latach?

Podobno koncepcja jest taka, by zbudowana zostala jako droga ekspresowa od wezla Kolbaskowo (pewnie po przebudowie). I maja zaczac budowac, ale watpliwe, by zaczeli przed ukonczeniem "obwodnicy" Srodmiescia.

Obwodnica poludniowa to autostrada A6, Autostrada Poznanska nie bedzie takim dobrym odpowiednikiem obwodnicy; a wschodnia to S3/S6 - jakby juz faktycznie sie taka stala.

Jeszcze jakby wybudowali most wysokowodny w Swietej i doprowadzili obwodnice zachodnia to bylby swego rodzaju Ring - podobny do berlinskiego.
    • Gość: majar Zielone światło dla obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 06:17
      Plany są ambitne ,ale realne. Jeżeli nie zabraknie determinacji to tylko
      przyklasnąć. Jestem za pod warunkiem , że bedzie ta "niedomknięta" obwodnica
      elementem czegoś większego i pełnego.
    • prestidigitator70 Wszystko ładnie, pięknie ... 15.03.07, 08:04
      ... w planach ale ciekaw jestem czy te terminy zostana dotrzymane.
      Tak czy inaczej, dobrze że decydenci dostrzegli ten najistotniejszy dla
      Szczecina problem i rozwiazanie jego staje się sprawą priorytetową.

Jednak chciałbym dorzucić "kilka kamyczków so ogródka".

1. Harmonogram dośc szybki jednak jak ktoś juz zauważył - tempo
      nieporażające ...
      2. Nie rozumiem jednej rzeczy - po co budować tunel pod Mieszka I , jeżeli ta
      droga nie zostanie pociągnięta dalej do Zapadłej ?
      3. Brakuje w tym wszystkim chociaż zarysu dalszego pociągnięcia tej drogi na
      prawobrzeże - nowe mosty, nowa ulica równoległa do Energetyków - kiedy
      powstanie ?

• Gość: K Re: Wszystko ładnie, pięknie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 21:08
        > 3. Brakuje w tym wszystkim chociaż zarysu dalszego pociągnięcia tej drogi na
        > prawobrzeże - nowe mosty, nowa ulica równoległa do Energetyków - kiedy
        > powstanie ?

Jej plany istnialy juz w 1997 - mam plan zagospodarowania przestrzennego z tamtego roku. Pozniej wizja pojawila sie ponownie, lecz z pewna modyfikacja. Obok Jeziora Portowego ma powstac rondo, jednak w planie z 1997 jedna trasa miala dochodzic od wezla Zdroje (Hangarowa/Leszczynowa), a druga na most nad Regalica; w nowych planach uwzglednia sie druga droge, natomiast pierwsza ma isc od Basenu Gorniczego - ja sie zastanawiam PO CO Z BASENU ?? Przeciez tam sie wszystko bedzie korkowac, a teren niezbyt dobry, by sobie wielopoziomowe skrzyzowania budowac.
    • Gość: Volus Zielone światło dla obwodnicy IP: *.95.am.szczecin.pl 15.03.07, 08:59
      Wszystko ok tylko mam jedna uwagę do gazety jak już dają mapkę to fajnie by było
      jak by dało się coś z niej przeczytać. Jedyne czego się dowiedziałem to że
      obwodnica krzyżować się ma (za jednym zamachem) z u. Krasińskiego, Bandurskiego
      i Warcisława. Ciekawe jak to chcą zrobić?
    • Gość: ditko Zielone światło dla obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:05
      A może by tak ul. Taczaka dokończyć?
    • skuter70 Re: Zielone światło dla obwodnicy 15.03.07, 09:09

rozumiem , ze taki tirek wjedzie sobie gdanska do miasta, skreci na poludnie,
      przepcha sie kolumba do wezla zapadla, objedzie miasto dookola , zeby dotrzec
      do druckiego lubeckiego i dalej juz eleganckimi, waskimi uliczkami poleci sobie
      do Polic :)
      • Gość: Ja(cek) Re: Zielone światło dla obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 10:53
        Rzuci krótkie 'chyba was po...bało' i pojedzie tak jak jest ekonomiczniej :-)
        Do zmiany nastawienia zachęcą go jedynie znaki zakazu wjazdu powyżej np. 10 t na wszystkich ulicach poza tymi prowadzącymi do Zapadłej

Jak się domyślam to na wysokości Zapadłej jest planowane wybudowanie mostów przez Odrę prowadzących w kierunku prawobrzeża....? Bo to co widzę teraz to jest droga do nikąd a nie obwodnica :-(
        • skuter70 Re: Zielone światło dla obwodnicy 15.03.07, 11:02
          Gość portalu: Ja(cek) napisał(a):

> Rzuci krótkie 'chyba was po...bało' i pojedzie tak jak jest ekonomiczniej :-)

tez mi sie tak dziwnie wydaje:)
          dodatkowa ulica zawsze cos tam pomoze, ale
          "obwodnica" upstrzona co 100 m swiatlami nie bedzie specjalnie zachecac do
          objezdzania calego miasta dookola
    • Gość: zbigg Zielone światło dla obwodnicy IP: 217.153.136.* 15.03.07, 09:33
      Ta. A ciekawe jak puszczą DWUPASMÓWKĘ przez wąskie gardło przy wojska
      polskiego/traugutta. Tak ten trojkącik z Shell-em, Netto, torami kolejowymi i
      nowiutkim blokiem gdzie jest całe na szerokość jest całe 10-15m wolnego miejsca.
      Cos chyba włodarze miasta zapomnieli że tam naprawdę _NIE_MA_MIEJSCA_
      na "autostradę".
      Nie mówiąc o mieszkańcach pogodna ... tak oni zrobią większy raban niż ekolodzy
      pod rospudą (i sam się przyłącze).

A tak ogólnie to ta obwodnica jest na prawdę bez sensu, 100 razy bardziej
      przydałoby się dokończenie Taczaka i tzw. obwodnica zachodnia do polic.

PS. Niestety moje ciche marzenie aby powstała obwodnica miasta ale składająca
      się z parków i ścieżek rowerowych (akurat tam są warunki) oczywiście zejdzie na
      psy przez naszych zaślepionych fanów autostrad ze światłami co 150 metrów.

Grr. wiem, że ta wypowiedz jest bez ładu i składu ... ale tu działają emocje.
    • Gość: ala a co z ul. Europejską? Nie lepiej tamtędy? IP: *.chello.pl 15.03.07, 10:32
      ta trasa, zwana szumnie "obwodnicą" i TAK PRZECHODZI PRZEZ ŚRÓDMIEŚCIE!
      tyle, że jego obrzeżami, obrzeżami centrum...

Szczecin natomiast potrzebuje OBWODNICY!!!

takiej z prawdziwego zdarzenia,
      takiej, która rzeczywiście odciąży Centrum
      takiej, która wyeliminuje TIR-y z miasta
      takiej, która będzie prowadzić do przemysłowych Polic

to, co nam chcą zrobić za prawie milirad NASZYCH pieniędzy jest półśrodkiem
      półśrodkiem, który może tylko trochę usprawnić ruch w mieście

ale dla miasta nie jest jedynym perspektywicznym rozwiązaniem
    • Gość: Zaodrzak. Zielone światło dla obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 10:37
      Nie ma w koncepcji początku pozwalającego usprawnić nie tylko ruch wokół
      ścisłego centrum miasta ale również odciążyć główny wjazd do miasta (już dzisiaj
      strasznie zatłoczony) i ulicę Jana z Kolna. Myślę tu trasie, której początek
      obejmował krzyżówkę ulicy Struga (położonej już poniżej terenu) z Wiosenną.
      Następny etap - most nad torami a później skrajem lotniska Dąbie i estakadą od
      MOstu Cłowego - obok Jeziora Dąbie ponad wodami i portem do krzyżówki którą w
      artykule wskazano jako początek obwodnicy. Wówczas miałoby to jakiś sens. NIe
      wiem czemu nie pomyślano tu o połączeniu z innymi ciągami o charakterze
      obwodnicy. Czy zamiast pchać się w zatłoczone Pogodno i Śródmieście nie zrobić
      "większej bańki" i przejść ponad Aleją Wojska POlskiego w okolicy toru
      kolarskiego , a następnie w kierunku Krzekowa i w okolicy Lukasińskiego włączyć
      się w ulicę Taczaka. Dalej - druga jezdnia na Derdowskiego, dwupoziomowe
      (niestety marzenie) skrzyżowanie z ulicą Ku Śłońcu i jesteśmy już na
      Europejskiej. W ten sposób z dwóch stron mamy połączenie większości dzielnic
      miasta z wjazdami z dwóch kierunków. Nie wiem czemu pomija się szlaki takie jak
      np.: ul. 26 kwietnia - dwujezdniowa wiodąca od Turzyna do Taczaka.

Marzy mi się jeszcze aglomeracja Szczecin z drogą szybkiego ruchu - bezkolizyjną
      zaczynającą się w okolicy dawnych szklarni na Gumieńcach i dalej poprzez,
      między innymi Ostoję i Tanowo włączenie w kierunku Polic Nowego Warpna i
      Trzebieży (to są bardzo perspektywiczne tereny) oraz połączenie tej trasy z
      przyszłą przeprawą Police Święte. To byłaby już "wielka bania".

Są to oczywiście marzenia, które będą możliwe tylko w wypadku gdy miastem
      przestaną rządzić politycy czy zasłużeni działacze związkowi, a wezmą się za to
      prawdziwi administratorzy czy menadżerowie.
      Cieszy mnie tu jedno - nareszcie ktoś myśli o skrzyżowaniach wielopoziomowych.
      Martwi natomiast liczba kilometrów wskazana w artykule. Jest ich z pewnością
      więcej niż 9,2 km.

Pozdrawiam: Zbigniew "Hołota" Dudziński.
      • shp80 Re: Zielone światło dla obwodnicy 15.03.07, 21:23
        Gość portalu: Zaodrzak. napisał(a):

> Nie ma w koncepcji początku pozwalającego usprawnić nie tylko ruch wokół
        > ścisłego centrum miasta ale również odciążyć główny wjazd do miasta (już
        > dzisiaj
        > strasznie zatłoczony)

Jest na świecie jakieś miasto pretendujące do miana metropolii, w którym poprzez budowę samych obwodnic rozwiązano problem korków? :)

Pozdro
        Tomek
    • Gość: Mruk Brak połączenia z prawobrzeżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:17
      A powinno być, mostem, jako przedłużenie ul. Zapadłej. Inaczej duży ruch będzie
      nadal szedł przez centrum. Dla mieszkańców lewobrzeża to może nawet lepiej, bo
      nie będą TIR-y jeździć obwodnicą, ale czy lepiej dla miasta w ogóle?
    • Gość: Nocny Marek Szczecin upada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:29
      jesli kretyn co to zaprojektowal, nazywa ten gniot obwodnica, to zapraszam pana
      150km na zachod w kierunku berlina obejzec jak wyglada obwodnica i co to jest i
      do czego sluzy. nieudacznictwa ciag dalszy, to miasto naprawde musi upasc
      • kobow Re: Szczecin upada 15.03.07, 16:41
        Tak tak wycofac projekt,kurna bo na Arkonskiej mam dzialke i zawsze sobie z
        cyganem sasiadem flaszkie robimy przy sobocie ,a jak jest jesien to zrywamy
        jabłka.W ten sposob łamiemy bariery światopogladowe ze cygan to zlodziej i leń.
        Mówimy Stop SZczecinskiej Rospudzie.Niech zyje przyjazń polsko-cygańska.
        • Gość: Cygan Re: Szczecin upada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 18:07
          kobow napisał:

> Tak tak wycofac projekt,kurna bo na Arkonskiej mam dzialke i zawsze sobie z
          > cyganem sasiadem flaszkie robimy przy sobocie ,a jak jest jesien to zrywamy
          > jabłka.W ten sposob łamiemy bariery światopogladowe ze cygan to zlodziej i leń.
          > Mówimy Stop SZczecinskiej Rospudzie.Niech zyje przyjazń polsko-cygańska.

Gorzej jak psią kupę wciska się jako cukierek ku uciesze prymitywów którzy
          oprócz nagiej pupy w kolorowym czasopiśmie z Niemiec w 70tych latach, świata zza
          Odry niestety nie widzieli
    • Gość: K Mnie tylko zastanawia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:59
      ... dlaczego takie wysokie sumy padaja odnosnie SAMEGO PROJEKTU ? Czy to faktycznie az tyle musi/moze kosztowac? W jednym przypadku to az 1/20 kosztu calego kawalka drogi.
      • Gość: wit Re: Mnie tylko zastanawia... IP: *.globalconnect.pl 25.03.07, 09:37
        Ano właśnie. Projektancie nie tylko projektują, ale uzerają się latami z
        administracją i zleceniodawcą, a to kosztuje. jest to główna zaraza naszego
        postPRL-u. Pieniądze publiczne podatników sa po prostu przejadane przez debilizm
        prawno-administracyjny. Podobnie realizacja robót napotyka na mnożące koszty
        fanaberie urzędników WGN, ZDiTM, WGKiOŚ, a to wliczane jest w koszty. Prosze
        sobie zapamietać tym przy płacenieu kolejnych podatków. Precz z biurokracją i
        nieudacznictwem tworców tego bałaganu.
    • Gość: szerszeń_stepowy Trasa Berlin - Nowe Warpno będzie gotowa IP: *.chello.pl 25.03.07, 22:46
      i nie trzeba będzie jechać przez Mittelstadt Stettin. Ale obwodnica się
      przyda...
    • Gość: janek Re: Zielone światło dla obwodnicy IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.03.07, 22:48
      mam pytanie: czy obwodnica będzie przebiegała po torach na pogodnie (zlikwidują
      je), chodzi mi o odcinek od łękna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka