Dodaj do ulubionych

Polak - katolik

01.04.07, 12:59
W piatkowym wydaniu Kuriera Szczecińskiego na stronie tytułowej, na dole
widnieje ramka ze świeczką, w której jest napisane: "2 kwietnia 2007 r.
obchodzic będziemy drugą rocznicę śmierci Ojca Świętego Jana Pawła II. Chcąc
nadać godną oprawę temu ważnemu dla każdego Polaka wydarzeniu, serdecznie
zapraszamy wszystkich mieszkańców i gości naszego Miasta do uczestnictwa w
uroczystościach itd itd...
Podpisane przez: Piotr Krzystek oraz Zygmunt Kamiński.

Otóż oświadczam, że pomimo bycia Polakiem nie jest dla mnie ważna śmierć
przywódcy jednej z wielu panoszących sie na tym globie sekt jakią niewątpliwie
jest kościół katolicki. Jednak najbardziej wstrząsający jest fakt, że ów tekst
na zasadzie logicznej regóły dowodzenia 'nie wprost' wyklucza takie osoby jak
ja ze społeczności Polaków. Inaczej mówiąc poprzez zastosowanie kryterium
religijnej przynależności do określonej sekty pozbawia mnie i mi podobnych
narodowości, sugerując, że tylko katolik i ktoś owładnięty potrzebą
cyklicznego gloryfikowania osoby niegdyś stojącej na czele związku
wyznaniowego (ostoja ciemnoty i fałszywie pojmowanej roli jaką odgrywa na
Ziemi istota ludzka) jest Polakiem. Nie! Ja także jestem Polakiem.
I jeszce ten podpis prezydenta miasta...
Prezydencie! Prostaku! Pogrzebałeś się za życia. Jesteś nikim!
Obserwuj wątek
    • easyszcz Re: Polak - katolik 01.04.07, 13:00
      a jak ktos sie do 'ó' przyczepi to juz bieda będzie na całego :)
      • swantevit To w polsce sa jeszcze normalni ludzie? 01.04.07, 13:03
        Gdzies sie przyjacielu uchowal?
        :-)
        • easyszcz Re: To w polsce sa jeszcze normalni ludzie? 01.04.07, 13:21
          nieopodal ulicy Swarożyca :) Pod sklepikiem na Wawelskiej...
    • Gość: TCT Re: Polak - katolik IP: 213.155.165.* 01.04.07, 13:07
      Niby masz racje, ale 96% Polaków podaje że jest katolikiem natomiast to:
      wiadomosci.onet.pl/1512462,11,item.html świadczy o tej tzw. wierze....
      Ponaddto 25% nie uważa B16 za "swojego" papieża, hmm no tak wierzą w papieża nie
      w boga....
      • absztyfikant Re: Polak - katolik 01.04.07, 13:26
        Kraju Polan powstan z kolan!:)
        • Gość: VX Re: Polak - katolik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:37
          Sądzisz, że tak popierdując pod wieloma nickami podłamiesz gojów?
          • easyszcz Re: Polak - katolik 01.04.07, 14:03
            Ja mam tylko trzy nick'i: ten co widac, nielogowany easy oraz niedzwiedziopies a
            takich bęcwałów węszących wszędzie spisek i cholera wie co jescze mamy w kraju
            wystarczająco wielu.
            czołem
            • ja_aska Re: Polak - katolik 01.04.07, 14:05
              też jestem wykluczona. no i co z tego? bawmy się.
              • easyszcz Re: Polak - katolik 01.04.07, 14:10
                ja_aska napisała:

> też jestem wykluczona. no i co z tego? bawmy się.

t e o r e t y c z n i e masz rację
                • Gość: easy Re: Polak - katolik IP: *.chello.pl 01.04.07, 14:42
                  Bóg chciał sprawdzić siłe wiary i wierności Abrahama każąc mu zabić Izaaka.
                  Fajny ten Bóg Pieróg, nie ma co.
                  • Gość: TCT Re: Polak - katolik IP: 213.155.165.* 01.04.07, 15:13
                    ale potem mu powiedział "mamy cię" i okazało się, że była to ukryta kamera ;p
                    • absztyfikant Re: Polak - katolik 01.04.07, 15:20
                      Wybralem najbardziej soczyste fragmenta z tego tekstu. Calosc znajdziecie w linku:
                      portalwiedzy.onet.pl/4869,25297,1400283,5,czasopisma.html

W witrynie „Catholic Community Forum” potrzebujący mogą znaleźć listę 5120
                      świętych (www.catholic-forum.com/saints/indexsnt.htm?NF=1)
                      i
                      przyporządkowane im domeny. Listę otwiera święty Afron, patron strażników
                      więziennych, zamyka zaś święta Zyta, której specjalnością są panny służące.

Papież Jan Paweł II stworzył więcej świętych niż wszyscy jego poprzednicy
                      przez ostatnie siedem stuleci razem, szczególną sympatię żywił zaś do Dziewicy
                      Maryi. Jego politeistyczne ciągotki ujawniły się w dramatycznych
                      okolicznościach. W roku 1981 w Rzymie dokonano zamachu na papieża, a swoje
                      ocalenie Jan Paweł II przypisał wstawiennictwu Matki Boskiej Fatimskiej.
                      „Jedna ręka trzymała pistolet, a inna prowadziła kulę” – powiedział później.
                      Ktoś mógłby, co prawda, spytać, dlaczego nie poprowadziła jej tak, by pocisk w
                      ogóle chybił. Ktoś inny mógłby napomknąć, że zespół chirurgów, którzy przez
                      sześć godzin operowali papieża, też zasługuje na pewną wdzięczność – choć
                      zapewne matczyna dłoń kierowała również ich skalpelami. Ale najważniejsze w
                      tym wszystkim jest, że zdaniem papieża to nie po prostu Matka Boska
                      „prowadziła kulę”. To konkretnie Matka Boska Fatimska! A co robiły w tym
                      czasie Najświętsza Panienka z Lourdes, Nasza Pani z Gwadelupy, Matka Boża z
                      Medżugorie, Matka Boska z Akita, Matka Boża z Zeitoun, Dziewica z Garabandal,
                      Matka Boża z Knock – czy w tym czasie miały inne sprawy na głowie?

Wielkim – i nienazwanym – złem, jakie tkwi w centrum naszej kultury, jest
                      monoteizm. Z wywodzącego się z barbarzyńskiej Epoki Brązu tekstu znanego jako
                      Stary Testament wyłoniły się antyludzkie religie: judaizm, chrześcijaństwo i
                      islam. To religie boga mieszkającego w niebie. To religie w dosłownym sensie
                      patriarchalne – Bóg jako Wszechmocny Ojciec. Za sprawą tego Boga i jego
                      ziemskich męskich delegatów od dwóch tysięcy lat kobiety w tych krajach muszą
                      znosić życie w pogardzie.

Gore Vidal

Najstarszą z trzech religii Abrahama (i przy okazji bezdyskusyjnym przodkiem
                      dwóch pozostałych) jest judaizm, który pierwotnie był lokalnym plemiennym
                      kultem wyjątkowo antypatycznego bóstwa obdarzonego chorobliwą wręcz obsesją na
                      tle restrykcji seksualnych. Ten otoczony smrodem palonego mięsa zwierząt
                      ofiarnych Bóg był przeświadczony o własnej wyższości nad rywalizującymi z nim
                      innymi bogami, podobnie jak o wyjątkowości wybranego przez siebie plemienia
                      pustynnych nomadów. Później, w czasie, gdy Palestyna znajdowała się pod
                      rzymską okupacją, Paweł z Tarsu utworzył sektę chrześcijan – już nie tak
                      bezlitośnie monoteistyczną i bardziej otwartą na Żydów z całego świata. Kilka
                      stuleci później Mahomet i jego zwolennicy powrócili do bezkompromisowego
                      monoteizmu właściwego dla oryginalnego judaizmu, odrzucili jednak jego
                      ekskluzywność.

Islam ufundowany został na zupełnie nowej świętej księdze znanej jako Koran
                      (Al Qur’an), która szerzeniu wiary dodała potężną ideologię militarnego
                      podboju. Zresztą również chrześcijaństwo rozprzestrzeniane było za pomocą
                      miecza, dzierżonego najpierw przez rzymskie dłonie (od czasu, gdy cesarz
                      Konstantyn z ekscentrycznego kultu uczynił je oficjalną religią państwową),
                      potem przez krzyżowców, a wreszcie konkwistadorów oraz innych europejskich
                      najeźdźców i kolonizatorów z misjonarskim zacięciem.

Dla moich celów (przynajmniej dla większości z nich) różnice między tymi
                      trzema „religiami Abrahama” nie są jednak istotne. Głównie odnosić się będę do
                      chrześcijaństwa (chyba, że zaznaczę, że jest inaczej), a to z tego prostego
                      powodu, iż religia ta jest mi najlepiej znana. W każdym razie – pozwolę sobie
                      raz jeszcze powtórzyć – dla mojej argumentacji podobieństwa są znacznie
                      ważniejsze od różnic. Nie będę za to zajmował się innymi wyznaniami, takimi
                      jak buddyzm czy konfucjanizm, przede wszystkim z tego powodu, że są to raczej
                      systemy etyczne, bardziej systemy filozoficzne niż religie.

Najprostsze sformułowanie Hipotezy Boga, od którego tu zacznę, powinno opierać
                      się zatem bezpośrednio na koncepcji Boga Abrahama. Bóg ten jest nie tylko
                      twórcą Wszechświata; jest Bogiem osobowym, który zamieszkuje w stworzonym
                      przez siebie świecie (albo gdzieś poza nim, cokolwiek by to miało oznaczać) i
                      posiada wiele czysto ludzkich, niezbyt miłych zresztą cech (wspominałem o nich
                      wyżej). Osobiste przymioty, zarówno wady, jak i zalety, w żadnym stopniu nie
                      były atrybutami deistycznego boga Woltera czy boga Thomasa Paine’a5. W
                      porównaniu z psychopatycznym zbrodniarzem ze Starego Testamentu deistyczny Bóg
                      myślicieli Oświecenia rzeczywiście jawi się jako istota nieskończenie wyższa –
                      godna swej kosmicznej kreacji, wyniośle nieciekawa ludzkich spraw, odnosząca
                      się z najwyższą obojętnością do naszych myśli i pragnień, za nic sobie mająca
                      nasze drobne grzeszki czy wymamrotane pokajania. Bóg deistów to fizyk, który
                      kończy wszelką fizykę, alfa i omega matematyków, apoteoza konstruktorów. To
                      nadinżynier, który ustanowił prawa i stałe fizyczne, nastroił je z niebywałą
                      precyzją i niewyobrażalną świadomością przyszłych zdarzeń, zainicjował
                      eksplozję, którą dziś nazywamy Wielkim Wybuchem, po czym przeszedł na
                      emeryturę i od tego czasu nie dał o sobie znaku. W czasach silnej wiary
                      deistów piętnowano równie silnie, jak ateistów. Susan Jacoby w książce
                      Freethinkers: A History of American Secularism zawarła (niepełną) listę
                      epitetów, jakimi obrzucono nieszczęsnego Thomasa Paine’a: Judasz, gad, wieprz,
                      wściekły pies, gnida, potwór, bydlę, kłamca i, oczywiście, zdrajca. Paine
                      umierał, porzucony przez wszystkich dawnych politycznych przyjaciół, których
                      zszokowały jego antychrześcijańskie poglądy (chwalebnym wyjątkiem był jedynie
                      Thomas Jefferson). Dziś sytuacja zmieniła się diametralnie i deistów częściej
                      wrzuca się do wspólnego worka z teistami, razem przeciwstawiając ich ateistom.
                      W końcu przecież podzielają oni wiarę w istnienie ponadnaturalnej istoty,
                      która stworzyła Wszechświat.
                      • easyszcz Re: Polak - katolik 01.04.07, 15:50
                        "As a child, my wife hated her school and wished she could leave.
                        Years later, when she was in her twenties, she disclosed this
                        unhappy fact to her parents, and her mother was aghast: 'But
                        darling, why didn't you come to us and tell us?' Lalla's reply is my
                        text for today: 'But I didn't know I could.'
                        I didn't know I could.
                        I suspect - well, I am sure - that there are lots of people out there
                        who have been brought up in some religion or other, are unhappy
                        in it, don't believe it, or are worried about the evils that are done in
                        its name; people who feel vague yearnings to leave their parents'
                        religion and wish they could, but just don't realize that leaving is an
                        option. If you are one of them, this book is for you. It is intended
                        to raise consciousness - raise consciousness to the fact that to be an
                        atheist is a realistic aspiration, and a brave and splendid one. You
                        can be an atheist who is happy, balanced, moral, and intellectually
                        fulfilled.

THE GOD DELUSION
                        Richard Dawkins

ps
                        podobno ktoś wziął sie juz za tłumaczenie. ciekawe z kolei kto stanie sie wydawcą...
                • tankierka PRAWDA 12.04.07, 14:51
                  Aby poznać i dowiedzieć się o co chodzi wejdź na stronę www.polonica.net
    • chyba_normalny Re: Polak - katolik 01.04.07, 15:20
      to może spotkamy się ci wszyscy , dla których 2 kwietnia to 2 kwietnia , dzień
      jak każdy inny można wypić piwo , porozmawiać .
      Czekam na propozycje
      • ja_aska Re: Polak - katolik 01.04.07, 15:23
        popieram. dzień jak co dzień.
        • wedrowiec2 Re: Polak - katolik 01.04.07, 15:26
          Zwykły, normalny poniedziałek. I nic więcej.
          • Gość: jam-agru Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 22:14
            I bardzi proszę nie wykreślać mnie z narodu za to, że to dla mnie też normalny
            poniedziałek.
            • Gość: czarna żaba Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 22:20
              Ojejku, teraz powinienem czuć się winny... coś strasznego... byli katole
              najwięcej cierpią przez JP2, coś strasznego...
    • Gość: DamaKier Re: Polak - katolik IP: *.tpnet.pl 01.04.07, 22:37
      easyszcz napisał:
      Otóż oświadczam, że pomimo bycia Polakiem nie jest dla mnie ważna śmierć
      > przywódcy jednej z wielu panoszących sie na tym globie sekt [...]

Ja również nie jestem osobą religijną i wiele mi się w polskim kościele nie
      podoba. Ale Jan Paweł II oprócz tego, że był papieżem, był też postacią
      wielkiego formatu, z całą pewnością dał Polakom siłę i wiarę w możliwość
      wyrwania się z sowieckiego zniewolenia i stworzenia demokratycznego państwa.
      Dlatego ważne było dla mnie i jego życie , i dzieło, i śmierć.
      Myślę sobie, że tak mało mamy autorytetów i postaci prawdziwie wielkich,
      zwłaszcza współcześnie, że warto by było wokół tych, które mamy raczej się
      jednoczyć niż kłócić. Myślę, że gdybyś poczytał trochę, co JP II pisał,
      poprzypominał sobie Jego wystąpienia, a nawet uśmiech - mniej byś był zajadły.
      Jest teraz tyle powodów do autentycznej wściekłości, że przy tej smutnej
      rocznicy okażmy raczej trochę empatii dla siebie nawzajem, niezależnie od
      naszej wiary, czy jej braku :)
      • ja_aska Re: Polak - katolik 01.04.07, 22:40
        dla mnie ważna jest rocznica śmierci mojego dziadka. a na pewno nie rocznica
        smierci obcej osoby, która mimo całego PR nie była dla mnie autorytetem.
        • Gość: jam-agru Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 22:47
          A ja zwyczajnie mam mdłości od tej pseudoreligijności na pokaz. Pamiętam sprzed
          roku panią rozpaczliwie szlochającą do kamery:" I co teraz z nami będzie?" I
          nic, poszlochaliśmy sobie, ale żeby ktoś stał się lepszy, to już niekoniecznie.
          Teraz będzie podobnie: Narodowa histeria od 20.00 do 22.00, a potem powrót do
          zwykłych ludzkich podłości i podłostek. O, znowu mi niedobrze.
        • Gość: czarna żaba Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 22:48
          >> też jestem wykluczona. no i co z tego? bawmy się.

To po co robisz z siebie męczennicę i szydzisz jeszcze. Podaj datę śmierci
          dziadka, zrobię sobie disco :) Będziesz się czuła jeszcze większą męczennicą.
          • Gość: jam-agru Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 23:02
            " Podaj datę śmierci dziadka, zrobię sobie disco :)"

Ajajaj, wojujący katolik nam się trafił! Jednak nie ma to jak chrześcijańska
            miłość bliźniego. Rzuć jeszcze paroma takimi tekstami, a na pewno całe forum
            się nawróci.

• Gość: czarna żaba Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 23:08
              >> nie wykreślać mnie z narodu za to, że to dla mnie też normalny poniedziałek.

Następny męczennik Kościoła, udręczony przez katolicki klimat społeczny. Och, to
              musi być okrutne.... Moja wina, moja wina...
              • Gość: H56 nie każdy Polak jest katolikiem IP: *.chello.pl 02.04.07, 08:31
                ale katolactwo wypowiada się w ich imieniu. Histeria ciemnoty, przekracza
                wszelkie granice przyzwoitości. Klakierzy,klenczony, prześcigaja sie w
                podlizywaniu się klerowi katolickiemu i moherowym wyborcom. Śmieciara, jak w
                każdy poniedziałek, wywoziła śmieci, pewnie w nie wierzą w Karola.
                • Gość: Doradca Re: nie każdy Polak jest katolikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 08:32
                  Słusznie Heniu słusznie. Popieram w całej rozciągłości jak to mówią
                  • Gość: Sylwia Polska to ... IP: *.chello.pl 02.04.07, 09:20
                    europpejski Iran - niestety
                    • Gość: komuch Re: Polska to ...juz nie nasza IP: *.agro.ar.szczecin.pl 02.04.07, 10:57
                      Rydzyk powiększy imperium o prywatną plażę?
                      ulast2007-03-30, ostatnia aktualizacja 2007-03-30 13:14
                      O. Tadeusz Rydzyk przejmuje działki wokół rozlewiska Wisły, które chce
                      przeznaczyć na rekreację - donosi "Super Express". Planom redemptorysty
                      sprzeciwiają się wędkarze, spacerowicze i ekolodzy.

Fot. Wojciech Surdziel / AG
                      O. Tadeusz Rydzyk
                      ZOBACZ TAKŻE
                      Prymas Glemp: O. Rydzyk powinien przeprosić za 'szambo' (30-03-07, 06:47)
                      O. Rydzyk się zlustruje? Jego zwolennicy oburzeni (26-03-07, 01:00)
                      SONDAŻ
                      Czy o. Rydzyk powinien uzyskać zgodę na stworzenie terenów rekreacyjnych nad
                      Wisłą?

Nie, z tych terenów powinni korzystać wszyscy - spacerowicze i wędkarze?
                      Tak, skoro ma pomysł na ich zagospodarowanie

W rękach redemptorysty z Torunia są już 22 hektary terenów nad Wisłą, a być
                      może już wkrótce będzie więcej. Rydzyk wystąpił właśnie do Regionalnego Zarządu
                      Gospodarki Wodnej o dzierżawę terenów w rejonie Portu Drzewnego, który jest
                      integralną częścią Wisły - potwierdził "Super Expressowi" Krzysztof Roman,
                      dyrektor RZGW w Gdańsku.
                      • Gość: komuszek Re: Polska to ...juz nie nasza IP: *.sysnet.pl 02.04.07, 19:44
                        > W rękach redemptorysty z Torunia są już 22 hektary terenów nad Wisłą, a być
                        > może już wkrótce będzie więcej.

będzie miał co zapisać swoim dzieciom
                        • Gość: czarna żaba Re: Polska to ...juz nie nasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 12:35
                          Komuniści to przykład skromnego życia z nędznej emeryturki :)))))
                          • praszczur1 Re: Polska to ...juz nie nasza 04.04.07, 12:45
                            Gość portalu: czarna żaba napisał(a):

> Komuniści to przykład skromnego życia z nędznej emeryturki :)))))
                            ..................................................................................
                            Nie naśmiewaj się klerykalistyczno-religiancka gnido z ludzi którzy muszą
                            przeżyć za to co dostają i oddychać tym samym powietrzem co Ty. Niezbadane są
                            wyroki Natury i mam nadzieje, że dostaniesz kopa od losu, aż krwia spluniesz.
                            Ostatecznie mogę losowi trochę pomóc.He He.
                            • Gość: czarna żaba Re: Polska to ...juz nie nasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 12:56
                              Ojejku, ale się boję :))) Nie martwisz się, że po takim kopie słoma całkiem
                              wyleci ci z butów? :))) Ale będzie kurzu i smrodu :)))
              • Gość: taki jeden Czarne żaby wszystkich krajów, łączcie się! IP: *.chello.pl 02.04.07, 11:41
                Do pół masztu zwieszona flaga,
                flagę wiatr przedwiosenny targa.
                To nie wiatr, to szloch na wszystkich kontynentach i archipelagach.
                Umarł Papież.
                Jakby nagły grad zboża pogiął,
                jakby w biały dzień noc w okno.
                Dzisiaj słońce jest żałobną chorągwią.
                Umarł Papież.
                Płaczą ludzie na ulicach. Ciężko.
                Taki ciężar zwalił się na ręce.
                Płaczą ludzie zwyczajni jak ziarnko piasku.
                a ci go kochają najgoręcej.
                Krzyczy Wołga, szlocha Sekwana.
                Woła Dunaj, jęczą rzeki chińskie.
                Broczy Wisła jak otwarta rana.
                Lamentują potoki gruzińskie.
                Krzyczy Aragwa: Papież! Chmury całego globu
                wiatr zeszył w jedną chorągiew żałobną.
                O, poeci rozpowiadajcie
                W każdej wiosce, w każdej krainie
                ból nasz wielki po wielkim Wojtyle.
                Umarł Przyjaciel.
                Cień padł na ziemię od tej śmierci,
                od oceanu do oceanu,
                od Gibraltaru do Uralu.
                Ale niech wróg nie liczy na cień i nieszczęście.
                Ale niech wróg nie myśli, że przez ten cień przejdzie.
                Nie pożywi się wróg na naszym bólu i żalu.
    • Gość: czarna żaba miodzio :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:45
      Rocznica śmierci wybitnego Polaka obszczekiwana przez kilka zakompleksionych
      osób. Miodzio :)))
      • jaga01 Re: miodzio :) 02.04.07, 11:59
        do tego osmarkanych nie majacych pojecia o kim pisza:(:(:(
        • Gość: taki jeden Re: miodzio :) IP: *.chello.pl 02.04.07, 12:09
          Piszą o człowieku, który ma m. in. pomnik w Koszalinie z napisem: "Słuchaj,
          ludu! Jam jest Pan, Bóg twój!".
    • absztyfikant Re: Polak - katolik 02.04.07, 12:22
      "Zgaś światło, flecie, bo szyby polecą" - kwiecień 2005, akcja wyłączania
      światła o 21.37
      • Gość: Lehoo Re: Polak - katolik IP: *.globalconnect.pl 06.04.07, 10:10
        A ja, zamiast gasić światło wypiłem wraz sąsiadem za spokój duszy nieboszczyka.
    • Gość: sztabka Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 14:36
      Easy- po prostu łykaj zapisane tabletki zawsze o tej samej porze!
      • Gość: czarna żaba Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 14:51
        Abeesowi też się prochy przydadzą.
        • absztyfikant Re: Polak - katolik 02.04.07, 15:09
          youtube.com/watch?v=aFfoiD0g_bA
          • Gość: czarna żaba to jest dopiero Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 15:41
            Akurat dla abeesa youtube.com/watch?v=IG4SbX26G60
            • absztyfikant Re: to jest dopiero Polak 02.04.07, 15:45
              Jaruzel nigdy nie byl dla mnie autorytetem.
              • Gość: czarna żaba Re: to jest dopiero Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 15:59
                Ten sam poziom myślenia.
        • Gość: zona.pijaka Re: Polak - katolik IP: *.icm.edu.pl 02.04.07, 15:10
          Jak Boga kocham, przeczytałam tylko pięć pierwszych wierszy tego wątku i taka
          mnie naszła myśl. Przecież zaproszenie Krzystka było skierowane TYLKO do
          wierzących i tych co na niego głosowali.
          Już, już , schodzę. Smierdzi tu. Wasze towarzystwo nie dla mnie.
          • Gość: zona.pijaka [...] IP: *.icm.edu.pl 02.04.07, 15:33
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: justyna Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 18:40
              Jakbym terroryste islamskiego słyszała. Swieczkę zapalę, powspominam
              wspaniałego człowieka ale do inaczej myślących nie zwrócę się z nienawiścia,
              pogróżkami, przkleństwami. ON tego nie zaakceptowałby.
          • xyz-xyz Re: Polak - katolik 03.04.07, 14:02
            Wyobraź sobie, że mimo, iż mam w dupie Twoją religię i Twojego pasterza, dałem
            procenta, na Twoje hospicjum... Moją mamę też wyzwiesz?
            • Gość: czarna żaba Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 14:38
              Szkoda mi twojej mamy, nie udało jej się wychować ciebie na kulturalnego człowieka.
              • xyz-xyz Re: Polak - katolik 03.04.07, 14:47
                Ona się nie przejmuje:)
                • Gość: czarna żaba Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 14:51
                  Pewnie jest na takim samym poziomie. Wcale się nie dziwię.
                  • xyz-xyz Re: Polak - katolik 03.04.07, 15:09
                    Do poziomu mojej matki brakuje ci jakiegoś miliarda lat świetlnych. Dla ciebie
                    nieosiągalna.
                    • Gość: czarna żaba Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 17:14
                      To prawda, z komunistami i ich matkami dzielą mnie conajmniej dwa miliardy lat
                      świetlnych. Nawet sprawia mi to przyjemność.
                      • xyz-xyz Re: Polak - katolik 04.04.07, 12:00
                        Typowy papista. Jak nie może dać rady przeciwnikowi, to się na jego rodzinę
                        rzuca. Spadaj na drzewo.
                        • Gość: czarna żaba Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 12:13
                          Typowy komunista. Bez komentarza.
                          • praszczur1 Re: Polak - katolik 04.04.07, 12:15
                            Gość portalu: czarna żaba napisał(a):

> Typowy komunista. Bez komentarza.
                            ......................................................................
                            Typowy popaprany kmiot. Z Komentarzem.
                            • Gość: czarna żaba Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 12:34
                              Hehehe absztyfa słoma w butach skłoniła do "napisania czegoś". No i mamy efekty
                              :))))
                              • absztyfikant Re: Polak - katolik 04.04.07, 13:02
                                Ja nie jestem Praszczurem! Swieta Panienko z Lourdes ukarz mnie abstynencja
                                jesli klamie!
                                • praszczur1 Re: Polak - katolik 04.04.07, 13:33
                                  absztyfikant napisał:

> Ja nie jestem Praszczurem! Swieta Panienko z Lourdes ukarz mnie abstynencja
                                  > jesli klamie!
                                  >.................................................................
                                  Ale ten łepek kormorana i tak nie skuma a jak Panienka wysłucha Twych zaklęć to
                                  będziesz miał przewalone do końca.Przecież zyc w tym coraz mniej moim państwie
                                  na trzeżwo nie sposób.
                                  • Gość: czarna żaba Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 13:56
                                    Niuf niuf, zrób zrzutę na świeży snopek :)))
                                    • henio56 Re: Polak - katolik 04.04.07, 20:09
                                      żaba i żona pijaka, dwie katolackie ciemnoty na ż, całkiem możliwe, że to jedna
                                      ciemnota.
                                      • Gość: brzytwa Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 10:12
                                        H56, henio56 i schutzengel - to na pewno jeden i ten sam esbek.
                                        • xyz-xyz Re: Polak - katolik 06.04.07, 10:15
                                          Twoich nicków niesposób zliczyć i spamiętać. Ale to wciąż ten sam pisowski
                                          hunwejbin...
                                          • Gość: brzytwa Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 10:17
                                            W sztabie wyborczym Słońca Gospodarki widać już dzisiaj po robocie :)))))
                                            • xyz-xyz Re: Polak - katolik 06.04.07, 11:38
                                              Za to u Joja praca wre! Na forum:)))))))))))))
                                              • Gość: brzytwa Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 12:28
                                                WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY ŻYCZY RADA KRAJOWA SOJUSZU LEWICY DEMOKRATYCZNEJ

Malo nie padłem ze śmiechu! :))))
                                                • xyz-xyz Re: Polak - katolik 06.04.07, 12:36
                                                  A szkoda...
                                                  • Gość: brzytwa Re: Polak - katolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 13:39
                                                    Ze śmierci Popiełuszki też się cieszyłeś?
    • Gość: preemption Więcej tolerancji zamiast niechęci antyreligijnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 16:15
      Drugi kwietnia jest ważny dla katolików w Polsce. Mają oni potrzebę publicznie
      uczcić w tym dniu pamięć Jana Pawła II. To naprawdę nic złego. W niczym ten
      fakt nie obraża niekatolików w Polsce. W niczym ten fakt też nie dyskryminuje
      niekatolików w Polsce. Niestety przy tego rodzaju uroczystościach ujawnia się
      wśród niektórych ludzi niechęć do katolicyzmu. Dlaczego nie może zwyciężyć tu
      duch tolerancji?

Jest wiele imprez, które nie muszą być ważne dla części Polaków. Gdy w
      telewizji jest transmisja z meczu piłkarskiej reprezentacji, to często mówi się
      wtedy, że Polacy kibicują, trzymają kciuki za naszą drużynę itp. Zgodnie z
      Twoim tokiem myślenia, ludzie, którzy nie lubią piłki nożnej powinni czuć się
      wtedy dyskryminowani.

Nie dajmy się naprawdę zwariować. Nie twórzmy też sztucznych problemów.
      Easyszcz mam nadzieję, że zwycięży w Tobie duch tolerancji. Żyj i pozwól żyć
      innym.
      • Gość: easy Re: Więcej tolerancji zamiast niechęci antyreligi IP: *.chello.pl 02.04.07, 19:24
        Cieszę się, że jesteś jedną/ym z nielicznych w tym wątku interlokutorów nie
        pozbawionym kultury osobistej. Generalnie masz rację co do tego, że fakt
        celebrowania śmierci papieża nie powinien byc powodem, dla którego głos mieliby
        zabierać ludzie niewierzący ale...
        Zwracam jeszcze raz uwagę na te oto słowa zamieszczone w Kurierze Szczecińskim:
        [..] ważnemu dla każdego Polaka wydarzeniu [..]
        Sedno sprawy jest w jednym słowie: 'KAŻDEGO'

pozdrawiam serdecznie
        • fe77 Re: Więcej tolerancji zamiast niechęci antyreligi 02.04.07, 20:16
          ...ważnemu dla każdego Polaka wydarzeniu
          To oczywiste stwierdzenie. Jakikolwiek ten wpływ by nie był, jest on
          niezaprzeczalny dla każdego Polaka, obojetnie,czy wierzący, czy nie. To jest
          jasne.
          Nie mam zamiaru pisać dlaczego, to wiedzą wszyscy,nie tylko katolicy.
          Nawet dla tego, który nie chce.
          Papież był dobrym człowiekiem. To za mało,żeby pamietać o jego smierci?
          Medialna farsa jest dla ludu. A Ty pomysl chwile, czy musisz w tym uczestniczyć?
          Nie?
          Tak myslałam, nikt Cie nie zmusza...
          Pozdrawiam
          nie fanatyczka:)

• Gość: easy Re: Więcej tolerancji zamiast niechęci antyreligi IP: *.chello.pl 02.04.07, 20:22
            widzisz fe77 ja naprawde nie wiem dlaczego Papież był dobrym człowiekiem. Po
            prostu nie wiem. Nie wiem także dlaczego stwierdzenie, o które cała rzecz sie
            rozchodzi jest twierdzeniem oczywistym. Ja naprawde nie wiem.
            A pisząc, że nie masz zamiaru pisać :-) nie jestes wiarygodna :-)
            nie wiem dlaczego był dobry, najzwyczajniej nie mam pojęcia. I tyle

pozdrawiam serdecznie
            • fe77 Re: Więcej tolerancji zamiast niechęci antyreligi 02.04.07, 20:43
              ok, jedno krótkie zdanie: bo wywoływał pozytywne uczucia, nie negatywne,
              wykazywał cheć dialogu, co wielu fanatykom jest po prostu obce.
              To jest moim zdaniem najwieksza i najlepsza jego cecha, bo wzbudzał pozytywne
              uczucia, nawet żal babci w moherowym berecie był szczery...co wiecej?
              a oczywiste stwierdzenie ?masz odpowiedz: te wszystki wpisy, obrazonych,
              pominiętych, wykluczonych i nie majacych checi w tym uczestniczyć..chcesz czy
              nie, to była postac dużego formatu Twojej, mojej narodowosci.Jego wpływ nawet
              posredni na Twoje zycie jest, nawet jesli tego sobie nie życzysz:)
              pozdrawiam:)
    • grogreg Polak - nie Katolik 02.04.07, 16:41
      Otoz oswiadczam, ze nie bedac Katolikiem - w rozumieniu formalnym i mentalnym -
      szanuje Jana Pawla II za to jaki byl i co zrobil. Brakuje mi go.

Panie easyszcz. Mam nadzieje, ze bedziesz mial Pan udany dzien.
    • Gość: adam Re: Polak - katolik oddaje cześć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 17:48
      www.odszedlwspanialy.1k.pl/
      • Gość: jerzy Re: Polak - katolik oddaje cześć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 18:46
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=60136486&v=2&s=0
        • wicker.man73 O 21.50 wyłączą prąd 02.04.07, 20:32
          Dziś na każdej stacji radiowej leciało Radio Maryja. Wszystkie gazety poświęcone jednemu. Nie zdziwiłbym sie, gdyby o 21,50 wyłączono prąd. Ludzie bedą musieli zapalić święczki, a media i politycy oznajmia, że WSZYSCY Polacy uczcili śmierć Karola Wojtyły. Ja protestuję przeciwko takiej zbiorowej histerii. Pamięć po JP II w obecnej formie nie mam nic wspólnego z indywidualna żałobą, zadumą ludzi go wspominających. Jeżeli władze państwowe i media narzucają i wypowiadają sie w tonie "wszyscy Polacy", to jest to wyraz triumfu ich cynizmu i strachu zarazem przed takimi szarlatanami jak Rydzyk, czy Giertych - uzbrojeni w mocherowe zastępy oddanych wyborców.
    • jurek1 Re: Polak - katolik 02.04.07, 20:55
      > Nie! Ja także jestem Polakiem.
      > I jeszce ten podpis prezydenta miasta...
      > Prezydencie! Prostaku! Pogrzebałeś się za życia. Jesteś nikim!

Easy szkoda nerwów na prostaków. Jest nas takich "banitów" więcej. Może znów jak
      w 1983 dadzą nam bilety w jedną stronę.
      Najpierw przeniosę do Szwecji firmę, a potem sam pożegnam się z tym krajem.
      Na zawsze.
      • Gość: * Re: Polak - katolik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 16:35
        Chyba będzie to jedyne wyjście w tym grajdołku katolickim pracującym wyłącznie
        na obiecane przez samozwańczych zstępców Boga swoje życie pozagrobowe.
    • Gość: * Re: Polak - katolik? Bzdury!!! :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 16:31
      Czy można być katolikiem będąc wyklętym przez papieża?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=60157082
    • Gość: swinkagruba Re: Polak - katolik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 09:41
      W końcu coś sie ruszyło w mentalności tego Narodu. Wystarczy przypomnieć sobie 2
      kwietnia 2005 kiedy wszyscy polscy "katolicy" bili sie biczami i tarzali po
      ziemi bo Karol nie żyje. Ludzie mający jakiekolwiek inne zdanie byli narażeni na
      lincz - dosłownie. Tak było na przykład u mnie w pracy. Czarno białe portale
      internetowe i telewizja ze śmiercią w tle. Ciekawe dlaczego nie było tak kiedy
      zawalił się dach na ludzi w Katowicach. Ich rodziny o pomocy od państwa mogą
      zapomnieć (i raczej to już zrobili). Onet.pl jeden dzień był czarno biały. Jest
      to żenujące i świadczy tylko o odmóżdżeniu Polaków do poziomu dyskontów
      spożywczych i purpurowych eminencji. A szczególnie mozna wiele dobrego
      doświadczyć od pokolenia JP II - operatorów kijów bejsbolowych.

easyszcz jest spox
    • a.malin To ja też nie jestem Polakiem, z tego wynika 06.04.07, 10:51
      Od 1648 nie można występować o obywatelstwo pomorskie!
      Cóż pozostaje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka