maciej.popielarz 01.05.07, 23:18 No i proszę. Jak to dojdzie do skutku to Wiechecki będzie mógł wreszcie powiedzieć, że zrobił coś pożytecznego... Mimo braku sympatii do LPR trzymam kciuki za skuteczną realizację . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciej.popielarz patenty też w znieść 01.05.07, 23:20 PS. Patenty też znieść w cholerę. W całym cywilizowanym świecie pływa się bez patentów - równie dobrze można by wymyślić patenty deskorolkarza. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: patenty też w znieść 01.05.07, 23:27 wiesz o jachtach to ja nic nie wiem, ale na łódkach rybackich tez troche tego musi byc! Rakietnica, kapoki, koło... Oczywiscie wiekszośc zamknieta na kłodke, koło przybite na amen - co by nie ukradli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: patenty też w znieść IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 10:30 Wiesz o czym piszesz ? Popytaj moze niemcow , ktorzy trzymaja w Szczecinie jachty . Sa kraje w ktorych do pewnej wielkosci na prywatnych jachtach sa nieobowiazkowe a sa takiw w ktorych sa wymagane.Nawet tam gdzie sa niewymagane posiadanie takowych (uznanej organizacji) skutkuje bardzo istotnymi znizkami w skladce ubezpieczeniowej. Sa takie tez gdzie jedynie wymagaja uprawnien na obsluge obowiazkowej UKF-ki. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.popielarz Re: patenty też w znieść 03.05.07, 17:18 No więc gdzie są patenty - i nie mówię o sterowaniu pełnomorskim jachtem. Mówię o pływaniu turystycznym po wodach śródlądowych i przybrzeżnych. Zniżka w składce? Proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: patenty też w znieść IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 07:38 Na przyklad u naszych zachodnich sasiadow.Malo tego, przyjaciel mieszkajacy w Bremie musi miec dwa.Na wody morskie i srodladowe bo przepisy sa odmienne. Przegladalem niedawno materialy egzaminacyjne i testy a zapewnial mnie ze egzamin praktyczny rowniez byl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez logu Re: patenty też w znieść IP: *.chello.pl 04.05.07, 12:50 Dobra - a na jakie jachty i na jakie wody są te patenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: patenty też w znieść IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 13:54 Na wody takie jak wyzej napisalem o obowiazku znajomosci lokalnych przepisow nawet nie wspominam bo dla kazdego kto plywa to powinno byc oczywiste, a na jednostki wszystkie z napedem. Jak jests ciekaw to sobie poszukaj.W/w znajomy mial jacht motorowy i sporo nim plywal. Teraz kupil ladnego Nauticata 42 i dlatego ze ma te odrobine rozsadku poprosil mnie o troche instrukcji.Wlasnie we wtorek wrocilismy z tygodniowego rejsu po Costa Blanca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: patenty też w znieść IP: 212.244.106.* 24.04.13, 13:13 taaaa i prawo jazdy tez zniesc dobry pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexc Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.globalconnect.pl 02.05.07, 01:18 zajebiscie! najwyzszy czas, to byla paranoja.. Odpowiedz Link Zgłoś
xxtoja Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy 02.05.07, 05:22 Stefan walcz do końca, nie zadawalaj się, ja za Twoja wlakę z paranoją trzymam kciuki. Niech wreszcie akwen sie otworzy dla ludzi i niech to zacznie wreszcie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majar Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 06:43 Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 10:21 Znoe moj ulubiony ignorant z Gazety pisze o czyms o czym nie ma zielonego pojecia a na dodatek nie potrafi skorzystac z dostepnych ogolnie zrodel. Zalew Szczecinski to nie jak pisze wody morskie a " morskie wody wewnetrzne " to spora roznica. Pomysly roznych wladz dotyczace jachtow istotnie budzily powszechne obawy bo mialy glownie napedzac "kase" roznym osobom. Dla mnie sprawa jest dosc prosta - to co ma znaczenie dla innych uczestnikow ruchu na wodach powinno byc obowiazkowe i odpowiednio certyfikowane ( np. swiatla i znaki, UKF itp ) Certyfikowana powinna byc rowniez wiedza z zakresu prawa drogi i poslugiwania sie sprzetem radiowym, natomiast pozostale wyposazenie w tym ratunkowe i p.poz powinno pozostawac w gestii armatora pod warunkiem jednak ze jacht nie bedzie wykorzystywanu komercyjnie . Do liberalizacji, ktora i tak moim skromnym zdaniem zaszla za daleko , nawoluja glownie ci ktorzy o zeglarstwie i pracy na morzu wiedza tyle ile min. Wiechecki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodniak Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.chello.pl 02.05.07, 20:10 Szanowny marinerze ! Jesli ktos chce popelnic samobojstwo, to nie kupuje ZABAWKI , wartej kilkadziesiat tysiecy (a czasem wiecej) , aby sie utopic, lecz kupuje sznurek - bo taniej, a galaz jest bezplatna. Poza tym nie znam czlowieka, ktory by nie dbal - za wyjatkiem wariatow , ale na nich nie ma lekarstwa (vide kierowcy) - o wlasne siedzenie. Jesli chodzi o nazewnictwo , to te wody (morskie wody wewnetrzne) sa pod jurysdykcja Urzedu Morskiego i to urzad stosowal takie restrykcyjne przepisy (bo jest holownik, a potem kajak !) . Uwazam, ze liberalizacja jest konieczna . Znani mi armatorzy jachtow maja znacznie lepsze i pewniejsze wyposazenie niz niejeden statek . A cala sprawe powinny regulowac towarzstwa ubezpieczeniowe i - w zaleznosci od rodzaju wyposazenia i umiejetnosci armatora - udzielac daleko idacych ulg w skladce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 20:29 Akurat tak sie sklada ze znam osobiscie wiekszosc szczecinskich armatorow tych najwiekszych i najnowszych jachtow i same jachty tez.Plywalem tez zawodowo przez ladnych kilkadziesiat lat i ze stwierdzeniem ze jachty maja lepsze wyposazenie od jednostek konwencyjnych sie nie zgadzam i juz. Proponuje lekture majowych Zagli w ktorych jest ciekawy list na ten wlasnie temat napisany przez osobe znajaca sie na rzeczy( Marcin Kłopocinski). Podkresle raz jeszcze ze nie jestem w zaden sposob zainteresowany zaostrzaniem przepisow lecz jedynie tym zeby kazdy uczestnik ruchu na wodzie znal obowiazujace przepisy prawa drogi+ lokalne a jego jacht byl we wlasciwy sposob oznakowany.To czy bedzie mial Epriba i tratwe solas czy tylko plazowy materac to jego wylaczna sprawa.( podobnie uwazam ze to czy mam miec pasy w samochodzie i je zapinac to moja prywatna sprawa natomiast oswietlenie i hamulce powinny odpowiadac okreslonym normom. Pczywiscie pasy mam i je zapinam ale to powinien byc moj prywatny wybor) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.globalconnect.pl 02.05.07, 21:13 Wnioski, Marinerze, wnioski ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:49 Widzisz, dla znajacych zagadnienie i w zaden sposob nie zainteresowanych finansowo wnioski sa oczywiste.Cala trudnosc w tym ze po dominujacym lobby starych dzialaczy PZŻ + biurokratow z UM nadchodzi czas lobby posiadaczy, ktorzy maja pieniadze ale wielkiego pojecia o zeglarstwie nie maja.Czesc z nich chcialaby dorobic sobie ( lub pokryc koszty) przez czartery (wynajmowanie) jachtow osobom trzecim i to jak najmniejszym kosztem. Jeszcze raz polecam w/w list zeglarza do majowych "Zagli".Przeczytasz, bedziemy mogli rzeczowo podyskutowac, inaczej to bedzie tylko bicie piany takie jak ten caly artykół. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.popielarz Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy 03.05.07, 17:40 Bo to jest bicie piany. Patenty były potrzebne aby "element reakcyjny" nie mógł sobie pływać (uciekać) za granicę. Obecnie służą tylko i wyłącznie zarabianiu pieniędzy przez pewne grupy. To trochę podobnie jak z prawnikami - niby korporacja "zapewnia wysoką jakość usług" a jak jest w rzeczywistości - dostępność iluzoryczna, drogo, a z jakością bardzo różnie. Tak samo wśród "opatentowanych" żeglarzy - jeden wpłynął pod tankowiec(6 trupów), inny nawalony zgubił pasażerkę i nawet o tym nie poinformował (jeden trup). Patenty nic nie dały bo wypadki się zdarzają. Bo patenty nigdy nie zastąpią rozumu. Zabić można siebie i innych jadąc deskorolką albo idąc pieszo. Głosy za ograniczeniem dostępu do żeglarstwa są dla mnie zrozumiałe - wspaniale się pływa po prawie pustym Dąbskim czy zalewie gdzie omijać trzeba głównie mielizny. A tutaj nagle pojawia się groźba, że "byle amator" będzie zmuszał "żeglarską śmietankę" do dodatkowych zwrotów. A nie daj boże dojdzie do kolizji - i będzie badanie alkomatem (a pięć piwek "opatentowany" już wypił). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 08:13 Patenty byly potrzebne aby "element reakcyjny" nie mogl sobie plywac(uciekac) za granice. Tak, tak oczywiscie, przed wojna ( ta swiatowa nie Jaruzelska) tez . To moze idzmy dalej, zlikwidujmy prawa jazdy, licencje pilotow, pletwonurkow , radiowe itd.Wtedy bedzie prawdziwa wolnosc.Tak nawiasem mowiac za tej wstretnej "komuny" za kursy i egzaminy i patenty placilo sie symbolicznie, wolnosc, kapitalizm i komercja to wlasnie zmienily. Tak z jakoscia szkolen jest bardzo roznie, a z moich osobistych obserwacji wynika ze komercjalizacja i ulatwienie zdobywania stopni spowodowala drastyczne obnizenie poziomu umiejetnosci wsrod zeglarzy.Zniesienie egzaminow na j.st.m. i kpt.j. spowodowalo ze mozna te najwyzsze stopnie dostac "za zaslugi" czyli wyplywanie bez weryfikacji wiedzy.Tzn. facet ktory zrobjil st.j. na DZ na Zegrzu przeplynal sie na Pogorii czy Chopinie jako pasazer i pobujal miedzy konobami w Chorwacji otrzymuje najwyzszy stopien. Z wypadkami tez bywa roznie jeden z najlepszych rajdowcow zginal na przejezdzie kolejowym i o czym to swiadczy ? Kto mowi o ograniczeniu dostepu do zeglarstwa ? Jak kogos stac na jacht to koszty zwiazane z kursem i egzaminem to ulamek procenta.Ograniczenia sa glownie natury ekonomicznej bo klubowych jachtow juz prawie nie ma i nie ma tez szerokiej oferty dla mlodziezy.Co z tego ze coraz wiecej jachtow prywatnych w tym tych najwiekszych i najbardziej luksusowych jesli ich wlasciciele zamiast zeglarstwa uprawiaja glownie jachting bo sie boja plywac lub nie maja czasu. Widac o zeglarstwie mamy odmienne pojecie.Dla mnie i moich kolegow przyjemniej wlasnie plywa sie w pare jachtow, najprzyjemniej w regatach nawet takich zupelnie prywatnych.Czym wiecej tych dodatkowych zwrotow tym lepiej, wszakze z pewnoscia ze wszyscy znaja prawo drogi + przepisy regatowe. Tak na koniec w panstwie o znacznie wiekszych tradycjach morskich niz my w ktorym dla amatorow nie ma obowiazku posiadania stopni funkcjonuje(moim zdaniem wzorowy) znacznie bardziej rozbudowany system stopni ktorych za darmo sie nie dostaje a mimo to ciesza sie ogromna popukarnoscia ( GB i RYA). Ponewaz u nas wlasnie doprowadzono do deprecjacji wyzszych stopni przymierzam sie wlasnie do uzyskania brytyjskiego patentu - tam nikt dziecka z kapiela nie wylewa. Odpowiedz Link Zgłoś
praszczur1 Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy 02.05.07, 21:28 Jeżeli jacht chodzi po wodach nazwijmy to osłoniętych, czyli do główek Ś-cia, to oczywiście, że wyposażenie Solasowskie nie musi być zbyt wielkie.Ale pasy ratunkowe dla wszystkich na burcie, koło z rzutką być powinno.Jak również pasy dla dzieci jeżeli na burcie są dzieci. Ręczna UKF z kanałem 16,12,10,6 też by się przydała. No i znajomość Colreg przez prowadzącego łódż. Rakiety czerwone też nie zaszkodzą nawet na zalewie.Żeglarze czasem cechują sie niesłychaną dyzenwolturą wynikającą z braku wyobrażni.Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 00:03 Dlaczego odrazu Solas ? przeciez to nie sa jednostki konwencyjne.Akurat pasy SOLAS na jachcie sa do d... podobnie jak takie kola. Na jachty produkuje sie inne bardziej przydatne.Jesli UKF-ka to dlaczego reczna ? i dlaczego te a nie inne kanaly jesli VTS Szczecin i Swinoujscie pracuje na innych ? A jesli UKF-ka to i zezwolenie na stacje radiowa a w konsekwencji odpowiednie uprawnienia radiowe dla uzytkownika - prawda ? Moje zdanie jest jasne-certyfikowac i egzekwowac to co ma wplyw na bezpieczenstwo innych i ochrone srodowiska. Pozostale rzeczy pozostawic w gestii wlascicieli i ubezpieczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ultrakrak Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 10:02 po co pasy ratunkowe? nie wystarczy kamizelka asekuracyjna? UKF??? na calym zalewie jest zasieg 6 sieci komorkowych 3 polskich i 3 niemieckich morze urzad by sie postaral zeby na wyjsciu z Trzebierzy stala tablica z numerem do WOPR, chyba by starczylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 12:40 Wczesniej juz napisalem ze srodki ratunkowe moga byc w gestii armatora. Co do UKF - ki to zaden telefon jej nie zastapi bo zaden pilot czy kapitan statku ktoremu pakujesz sie przed dziob nie bedzie mial twojego telefonu zeby cie op..... Odpowiedz Link Zgłoś
gapmar55 Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy 03.05.07, 00:29 ciekaw jestem czy Wiechecki będzie płacił za ratowanie głupków wychodzących w morze bez jakiegokolwiek zabezpieczenia (ratunkowe, pożarowe, nawigacyjne itd). Idąc tym tokiem rozumowania po co prawo jazdy kierowcom, po co przegląd techniczny samochodu itd. I nie tłumaczcie mi co to jest morze bo spędziłem zawodowo na nim ponad 20 lat, dość się napatrzyłem na"orłów" pod żaglami ( oczywiście są i ludzie odpowiedzialni) zresztą wystarczy sprawdzić statystyki (np Lloyds Register lub Det Norske Veritas). Jak kogoś stać na jacht (wydatek rzędu ok 250 tys to powinno go stać na minimum wyposażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Zmiana absurdalnych przepisów dla żeglarzy IP: *.xdsl.centertel.pl 24.04.13, 22:32 minister Wiechecki kilka pożytecznych reform próbował zainicjować, między innymi stworzyć warunki by statki polskich armatorów mogły wrócić pod polską banderę a jeżeli chodzi o żeglarstwo muszą być jakieś minimalne wymogi. jak się prześledzi wypadki jachtów polskich na morzu przez przez ostatnie kilka lat to widać tu dosadnie, że nawet posiadanie patentów na nic się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś