sibeliuss 08.05.07, 22:02 Pamiętacie dawne nazwy ulic? Nowotki, Armii Czerwonej, Świerczewskiego, Armii Ludowej, Bellojanisa - pamiętacie o jakich ulicach mowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
violka30 Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 08.05.07, 22:03 ja mieszkałam na osiedlu trzydziestolecia peerel Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 08.05.07, 23:56 Czy to jest aktualnie Osiedle Zachod? Odpowiedz Link Zgłoś
niewidzialna_l Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 09.05.07, 07:11 mieszkałam w na ulicy Nowotki,teraz mieszkam na Bony,która wczesniej była Buczka.ale czy to sie liczy?bo to w Gliwcach. Odpowiedz Link Zgłoś
debest3 Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 27.05.07, 22:17 niewidzialna_l napisała: > mieszkałam w na ulicy Nowotki,teraz mieszkam na Bony,która wczesniej była > Buczka.ale czy to sie liczy?bo to w Gliwcach. he he w mojej wiosce dalej jest ulica Buczka ,ciekawe jak długo.....ale psst bo moze Jarek usłyszy i zlikwiduje Odpowiedz Link Zgłoś
buka007 Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 09.05.07, 09:35 Nie wiem gdzie była nowotki ?? Bellojanisa chyba koło cmentarza.. A skąd ty wyciągnąłes te stare nazwy?? Chyba z lamusa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaarinka Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 09.05.07, 19:22 Nowotki to chyba teraźniejsza Kochanowskiego. A odnośnie tych nazw, gdy je zmieniono wydawało mi się, że się nie przestawię, a teraz razi mnie jakoś jak ktoś mówi np. Buczka, bo tacy jeszcze (choć rzadko) się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 09.05.07, 21:51 Tak jest, Nowotki to Kochanowskiego, a Bellojanisa to Spokojna. Świerczewskiego to Al.Żołnierza, Armii Ludowej to Kościuszki, Bohaterów Stalingradu to Pierwszej Brygady, Buczka to kard. Wyszyńskiego. No ale kto wie dlaczego Poznańską zmieniono na Bogusława IV? Odpowiedz Link Zgłoś
buka007 Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 09.05.07, 21:52 sibeliuss napisał: > No ale kto wie dlaczego Poznańską zmieniono na Bogusława IV? Bo to takie banalne było :P Odpowiedz Link Zgłoś
bogus-w Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 27.05.07, 22:06 niestety al.Żołnierza zawsze miała taką nazwę.... a Świerczewskiego to była przy dawnych "czerwonych koszarach". Kto by nie pamiętał tych ulic..... to było moje dzieciństwo. Ja nie wiem jakie są teraz nowe nazwy bo 15 lat nie mieszka w Stargardzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 09.05.07, 21:47 buka007 napisała: > Nie wiem gdzie była nowotki ?? > Bellojanisa chyba koło cmentarza.. > A skąd ty wyciągnąłes te stare nazwy?? Chyba z lamusa ;) Mam plan miasta z 1969 roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
debest3 Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 27.05.07, 22:21 idac za ciosem u mnie jeszcze sa ulice Komuny Paryskiej ,Czerwonych Kosynierów,a Al.Warszawska nie zdzierżyła zasługom prześwietnego Polaka i zmienili nazwe w tamtym roku Odpowiedz Link Zgłoś
bogus-w Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 28.05.07, 22:16 jestem ciekawy czy ktoś wie gdzie był kiedyś plac Lucyny Herc Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 28.05.07, 22:19 bogus-w napisał: > jestem ciekawy czy ktoś wie gdzie był kiedyś plac Lucyny Herc Róg Kościuszki i Szczecińskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
bogus-w Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 28.05.07, 22:22 plac Słoneczny zmieniono na Plac Lucyny Herc, a później ponownie zmieniono na plac Słoneczny. Ale kto to była Lucyna Herc....... oto jest pytanie?????? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Na Buczka róg Armii Czerwonej... 28.05.07, 22:25 BRYGADA IM. TADEUSZA KOSCIUSZKI (27.5.—24.7.1944 r.) Instruktor minerski — ppor. Lucyna Herc, ciężko ranna 17.9.1944 r. podczas przeprawy na przyczółek czerniakowski — zmarła w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
violka30 Hertz/Herc 28.05.07, 22:27 Kpt. Lucyna Hertz była żołnierzem Wojska Polskiego. Jako młoda dziewczyna została zesłana do Kazachstanu. Z armią Berlinga przebyła szlak bojowy do Warszawy. Została oficerem politycznym. Brała udział w desancie na Przyczółek Czerniakowski i w czasie tej przeprawy została ciężko ranna i zmarła. W późniejszym czasie została odznaczona orferem Virtuti Militari. Byla tez jednyna kobieta ktora skakala na spadochronie w oddzialach Partyzanckich. Odpowiedz Link Zgłoś
bogus-w Re: Hertz/Herc 28.05.07, 22:32 tyle lat mieszkałem w Stargardzie i nie wiedziałem kim była Lucyna Herc.... przez plac Lucyny Herc przechodziłem codziennie do szkoły, uczyłem się SP nr 6, a później w LO.... wtedy było tylko jedno Odpowiedz Link Zgłoś
buka007 Re: Hertz/Herc 29.05.07, 07:06 no, niee.. ja tez chodziłam do SP nr 6 a pozniej do LO.. kto był twoim wychowawcą??? Odpowiedz Link Zgłoś
bogus-w Re: Hertz/Herc 29.05.07, 08:30 w SP nr 6 wychowawczynią była pani od muzyki Maria Kot, a w LO pani od WF Hrycan Odpowiedz Link Zgłoś
buka007 Re: Hertz/Herc 29.05.07, 09:00 ooo.. pani Kot z nieodłącznym akordeonem :)) Mnie w LO WF uczyła niezapomniana pani Sajdak, ach, te zakwasy po biegu na 1500m :) Odpowiedz Link Zgłoś
zara11 Re: Hertz/Herc 29.05.07, 22:21 o jezu, p. hrycan:/, "dzieki niej" nie mam pojecia o grze w koszykowke, siatkowke, noge,......, z to wiem,jak biegac:) Odpowiedz Link Zgłoś