Dodaj do ulubionych

Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach

IP: 81.190.124.* 15.11.07, 20:20
Aleks, problem jest bardziej złożony. W czasach komunistycznych w
krajach Europy Wschodniej interesowano się Europą Zachodnią znacznie
bardziej niż mieszkańcy Europy Zachodniej, Wschodem. Imponował nam,
Polakom, rozwój Europy Zachodniej i Ameryki, wysoka stopa życiowa w
tych krajach. Przeciętny Polak miał niezłą wiedzę o poszczególnych
krajach. A tam? Zupełnie odwrotnie. Dla Europy Zachodniej byliśmy
tylko Związkiem Radzieckim, gdzie ludzie są prymitywni, biedni i
wogole drugiej kategorii. Tak wogóle, to komunizm więcej krzywdy
wyrządził zachodnim europejczykom, wyjaławiając ich wiedzę o nas,
wkładając im do głowy wygodne z politycznego punktu widzenia
stereotypy(zresztą nieprawdziwe). Tak między innymi ugruntowała się
niechęć, wręcz pogarda dla wschodnioeuropejczyków. Widać to
szczególnie widocznie dzisiaj w relacjach między wschodnimi(NRD) i
zachodnimi(RFN) Niemcami. To Niemcy muszą sobie uświadomić, że
mieszkańcy Europy Wschodniej nie są podludźmi. To wasz narodowy
problem. A na dowód przytoczę ci zdarzenie, które mi się przytrafiło
w mieście, które bardzo lubię, w Berlinie. Podczas wakacji poznałem
miłych Niemców, tak mi się na początku wydawało.Rozmawiało mi się
bardzo przyjemnie z młodym berlińczykiem ( rozmowa toczyła się w
jez. angielskim, znał go świetnie). Było naprawdę symapatycznie do
czasu gdy zadał mi pytanie, skąd jestem. Gdy usłyszał, że jestem
Polakiem twarz mu sposągowiała w oczach. Uciął krótko tą miłą
wymianę zdań mówiąc: NIE LUBIĘ POLAKÓW!! Na pytanie dlaczego?
Przecież nie ma ku temu żadnych powodów, odpowiedział: PO PROSTU NIE
LUBIĘ!!. Odwrócił się i odszedł. Brak reakcji innych Niemców :(.
Nie jestem wyjątkiem, takich zdarzeń Polacy mogą przytoczyć mnóstwo.
Ja wiedziałem, że rozmawiam z Niemcem, a jaka była jego (ich)
reakacja? To jest wielki problem Niemców,mają stosunek pogardliwy do
nas, niestety. Nieprzyjemnych zdarzeń miałem więcej, więc dałem
sobie spokój z wyjazdami do Niemiec. I choć Berlin i Niemcy mi się
podobają, to dziś ja mówię: NIEMCÓW NIE LUBIĘ. Tego mnie nauczyli
Twoi pobratymcy, Aleks. Przykro mi.. :(.
Obserwuj wątek
    • Gość: ktoś Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 10:34
      Dopisz sobie jeszce do swojego kalendarzyka mnie który nie lubi
      miemców. Bo są hamscy i nie kulturalni. Wystarczy na nich popatrzeć
      a marketach! Pełne kosze najtańszych towarów, wielie brzuchy , i ten
      hałas!!! Drą te swoje niemieckie gardła jak by byli u siebie! Fuj
    • Gość: Vlad.H. Nie, powiesz nam co ty myslisz ze my myslimy IP: 80.53.41.* 16.11.07, 15:01
      a prawda jest zazwyczaj taka ze czesc polakow mysli sobie to samo o Niemcach co
      o Anglikach czy Francuzach... nic sobie nie mysli, owszem sa jakies wyobrazenia,
      jakies stereotypy (to samo jest w Niemczech).
      Tak czy siak moge mowic tylko o sobie, nie mam kompleksow zwiazanych z Niemcami
      - nie czuje sie ani gorszy ani lepszy, spotkalem sie pare razy w Niemczech z
      zachowaniami dyskryminujacymi ale wychodze z zalozenia ze sami Niemcy wystawiaja
      sobie w ten sposob opinie. Jedzenie macie mniej smaczne niz w Polsce, daleko
      posunieta rola zwiazkow, organizacji rzemieslniczych i przyzwyczajen samych
      Niemcow powoduje ze jestescie z reguly mniej elastyczni i zaradni niz Polacy w
      podobnych sytuacjach.
      btw ogolnie moge napisac ze lubie Niemcow (tych ktorzy nie zachowuja sie jak
      buraki), wychowany jestem w kregu kultury Niemieckiej (muzyka, architektura)
      wiec Niemcy sa mi kulturowo bliskie.
    • Gość: gosia Re: Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach IP: 80.48.132.* 16.11.07, 22:30
      Znam kilkoro Niemców i są naprawdę różni. Kulturalni, tylko nie każdego
      charakter mi osobiście pasuje. Tak samo jest z Polakami, homoseksualistami,
      katolikami, protestantami. I można wymieniać te grupy bez końca.
      Dużo dobrego w przełamywaniu wzajemnych barier robi międzyszkolna współpraca
      międzynarodowa. To wspaniała rzecz! Miałam okazję jako nauczycielka brać w
      takiej udział.
    • absztyfikant :( 17.11.07, 02:14
      Gestern:
      youtube.com/watch?v=a406qxVPbsw
      Heute:
      youtube.com/watch?v=dFLiVXHgDN0
      youtube.com/watch?v=rniL3uN-i34
      Chcilbym was lubic, ale to trudne...
      • j.paczuski ??? 17.11.07, 02:43
        Niemcy? poznałem Ich kilkuset(dosłownie!), w tym kilkudziesięciu dobrze, z tego
        kilkunastu jest moimi znajomymi.
        Ludzie jak inni. Wysocy, niscy, grubi, łysi, chudzi, serdeczni, do rany przyłóż,
        trochę mniej serdeczni, upierdliwi - ogólnie NORMALNI.
        NIEMCY TYLKO MóWIĄ INNYM JĘZYKIEM! nic poza tym.
        czemu "tolerancyjna" wyborcza, stara się jednak wskazywać różnice, zamiast je
        łagodzić?
      • Gość: Vlad.H. gestern: This video is unavailable IP: 80.53.41.* 17.11.07, 16:07
        i czym sie przejmujesz absztyf, trzeba Niemcom przypominac o tym jak walecznie
        mordowali ludnosc cywilna w czasie II wojny swiatowej, trzeba im przypominac jak
        okradali podbijane panstwa z dobr kultury narodowej (lub jak te dobra
        niszczyli), dziadek takiego Klausa czy Heinricha bohatersko wywozil z Polski
        dziela sztuki, kradl park maszynowy czy inne dobra... Niemcy maja nieuzasadnione
        niczym wysokie mniemanie o sobie a tymczasem sa przecietniakmi porownywalnymi z
        nami.
        • absztyfikant Re: gestern: This video is unavailable 17.11.07, 16:42
          Nie otwiera Ci sie ten klip? U mnie dziala bez zarzutu.

A wracajac ad rem. Niemcom trzeba przypominac ich dokonania, by
          wyleczyc ich z poczucia nieuzasadnionej wyzszosci. Ot i wszystko.
          • Gość: Vlad.H. Re: gestern: This video is unavailable IP: 80.53.41.* 17.11.07, 16:51
            niestety dostaje komunikat This video is unavailable, sprobuje sobie w takim
            razie sciagnac to jakims offline downloaderem.

Ano trzeba przypominac, leczyc ich z tego dziwnego poczucia wyzszosci i
            przypominac ze dostatek wspolczesnych Niemiec w duzej czesci zbudowany zostal na
            pracy niewolniczej, mordach i okradaniu narodow Europy. Wspanialomyslnosc
            zwyciezcow po II wojnie swiatowej i plan Marshala umozliwily Niemcom dosc szybka
            odbudowe gospodarki, odszkodowania ktore Niemcy wyplacaja obecnie ofiarom
            zbrodni to promil zyskow uzyskanych przez Niemcy. Ciekawiloby mnie jak
            wygladalyby Niemcy gdyby Polsce udalo sie zmusic Niemcy do wyplaty reparacji
            wojennych szacowanych na sume ok 10 - 11 tysiecy miliardow euro.
            • absztyfikant Re: gestern: This video is unavailable 17.11.07, 17:09
              youtube.com/watch?v=gPkDXqhKm-g
              Tutaj masz to samo. Teraz powinno dzialac.

Widzicie analogie?
              • Gość: Vlad.H. Re: gestern: This video is unavailable IP: 80.53.41.* 17.11.07, 17:44
                video is not available for public download

wklej tytuly, wyszukam sobie gdzie indziej...
                • absztyfikant Re: gestern: This video is unavailable 17.11.07, 17:48
                  Serwis youtube nie daje mozliwosci robienia download. Filmik mozna
                  jedynie obejrzec. Badz cierpliwy i poczekaj az Ci sie zaladuje
                  calosc. Czerwony kolorek:)

Tytuly: "nazi cartoons"
                  • Gość: Vlad.H. Re: gestern: This video is unavailable IP: 80.53.41.* 17.11.07, 17:55
                    uzywam vdownloader'a albo orbitdownloader'a polecam (oba free)
                  • Gość: ABC Re: gestern: This video is unavailable IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.07, 21:37
                    Mozna sciafnac, nazywa sie to Youtube Downloader, albo poszukac pliku w tempach...
          • Gość: KOBIETA Re: gestern: This video is unavailable IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.08, 12:45
            UWAZAM,ZE ODPOKUTOWALI JUZ WYSTARCZAJACO DUZO ZA KRYWDY KTORE WYZADZILI NAM NA
            WOJNIE.PLACA ZATO DO DZIS.CZY CENA TEGO NIE JEST JUZ ZA WYSOKA?PLACA ZA TO JUZ
            NASTEPNE POKOLENIA.NIE ZAPOMINAJMY ILE PROFITU ZAZNALI W OSTATNICH LATACH POLACY
            OD NASZYCH SASIADOW.ZAZDROSCIMY IM I TYLE.TE DUZE WOZKI W SKLEPACH Z ZARCIEM,CZY
            POLACY NIE OBKUPOWALI SIE W NIEMCZECH?ROBILI TO NAWET NA HANDEL.UWAZASZ ZE
            NIEMCY SIE WYWYZSZAJA.POLAK JEST SAM SOBIE WINIEN,ZE JEST ZAKOMPLEKSIONY GORZEJ
            OD TURKOW,MURZYNOW ITD.NIERAZ SPOTKALAM POLAKOW W NIEMCZECH KTORZY WSTYDZILI SIE
            NA GLOS ROZMAWIAC PO POLSKU,JAKI TO PATRYIOTYZM?ZACZNIJMY SZUKAC NAJPIERW BLEDOW
            U SIEBIE.POZDR.APROPO HISTORII,WARTO POCZYTAC LEKTORY JAK TO NIEMIECKIE RODZINY
            BYLY WYBIJANE,KSIEZA NIEMIECCY SKAZYWANI NA SMIERC.UWAZA PAN ZE OKRADLI
            POLSKE.JA NIE SPOTKALAM SIE Z PRZYPADKIEM ZEBY NIEMIEC PRZYJECHAL W DZISIEJSZYCH
            CZSACH DO POLSKI I COS KRADL.NATOMIAST SPOTKALAM SIE Z PRZYPADKAMI ZE TO NIEMIEC
            NIERAZ ZOSTAL W NASZYM KRAJU OKRADZIONY.PODKRESLE ZE NIEMCY SA KRAJEM
            NAJBARDZIEJ POMAGAJACYM INNYM NA CALYM SWIECIE.UWAZAM ZE SPLACILI SWOJ
            DLUG.DZIEKUJE.
            • Gość: Vlad.H. Re: gestern: This video is unavailable IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.08, 15:27
              O tym czy odpokutowali niech wypowiadajqa sie glownie ofiary i rodziny ofiar -
              uwazalbym z wybaczaniem za innych - niech kazdy wybacza sam we wlasnym sumieniu.

Co do kradziezy... Niemcy to narod ktory kradl i mordowal na masowa skale... to
              sa fakty a z faktami sie nie polemizuje... a jesli ktos nie zna wlasnej historii
              to raczej powinien troche powsciagliwiej wyrazac o tym opinie.

Nie mam kompleksow wobec innych narodow i oczekuje ze inne narody beda wykazywac
              podobne zaangazowanie jak Polacy (minimum to znajomosc kilku podstawowych slow a
              nie przyjezdzanie do Polski i oczekiwanie ze wszedzie beda mowic po Niemiecku) -
              w kategorii kompleksow prosze mowic o sobie i swoich znajomych.

Co do lektur... to ja proponowalbym jednak przypomniec sobie jezyk ojczysty
              szczegolnie w sytuacji gdy zabiera sie glos na polskojezycznym forum. Ofiary
              byly po obu stronach ale to nie Polska napadla na Niemcy i to nie Polska chciala
              wymordowac Niemcow, to nie Polska niszczyla kulture Niemiec.

Co do czasow obecnych... w Polsce okrada sie i Polakow i Niemcow - nie
              probowalbym tu stawiac jakiejs tezy o tym jakoby wylacznie biedni Niemcy byli
              okradani w Polsce, co do okradania przez Niemcow Polakow - alez dzieje sie to i
              dzis np w sytuacji gdy Polakowi placi sie znaczaco mniejsza stawke niz Niemcowi
              za te sama prace - jest to okradanie i robia to Niemcy.

Co od pomagania innym... kazdy stara sie pomagac na miare swoich mozliwosci -
              byc moze gdyby nie II Wojna Swiatowa Polska tez pomagalaby innym bardziej niz
              obecnie - kto wie, moze bardziej niz Niemcy?.

PS
              prosze pisac bez Caps Locka - tresc calej wypowiedzi pisana duzymi literami to
              przejaw braku kultury.
    • czekajac.na.godota Re: Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach 17.11.07, 08:07
      Polacy w mojej ocenie w zestawieniu z Niemcami z NRD to
      społeczeństwo dynamiczne, inteligentne, kreatywne i pracowite. Mamy
      swoje wady ale przy eNRDowcach jesteśmy Giganci.
      Największy problem u nas, który niweczy osiągnięcia to szacunek do
      prawa , słaby system samorządności, brak realnego szacunku do prawa.
      Bardzo interesująca jest Twoja wypowiedż Gryfito
      • absztyfikant Re: Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach 17.11.07, 14:46
        Cholerka, nie moge sie tym razem przyczepic moj wieloletni
        przyjacielu:)
    • Gość: teskniliscie ? Re: Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach IP: *.europe.hp.net 17.11.07, 17:12
      gregory501.blox.pl/resource/tusk_w_helmie.jpg
    • Gość: kobieta Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.08, 12:23
      Mysle ze to w wiekszosci Polakow pozory,ktore pozwalaja myslec ze jestesmy tak
      mili i toleranzyjni dla swoich sasiadow,od 12lat jestem zona obywatela
      Niemiec.Spotkalam wielle osob nie wiedzacych ze mam meza Niemca,ktore bardzo zle
      wypowiadaly sie na temat naszych sasiadow,apropo sasiadow mamy powazne
      problemy,mieszkamy od ponad roku w domku imamy mlodego sasiada,ktory obelzywie
      wyzywa mojego meza twierdzac ze na polskiej ziemi niema prawa glosu i mamy sie
      wynosic do niemiec,wywieszajac na plocie polskie flagi.wiec pytanie,czy to
      nazwac mozna patriotyzmem,czy moze wstydem dla naszego kraju ze znajduja sie
      jeszcze ludzie ktorzy szargaja narodowymi symbolami.Jak wielka tkwi jeszcze
      nienawisc.
      • Gość: fagot Re: Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach IP: *.chello.pl 05.04.08, 14:03
        Nie lubię sztuki niemieckiej cały czas po DDR nie mogą sie znaleźć.
        Malarstwo najsłabsze ,ale w teatrze też tak sobie. Cały czas robią
        powroty do sztuki lat 20tych minionego wieku , ale to nie była ich
        sztuka.
        Jadąc do Francji starałem się jak najszybciej przejechać przez kraj
        teutonów
        Moi dziadkowie i ojciec przeżyli pacyfikacje Woli podczas powstania
        Warszawskiego
      • Gość: Vlad.H. Re: Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.08, 15:10
        Tolerancyjnosc Polakow jest porownywalna z tolerancyjnoscia Niemcow.
        Co do Polakow wypowiadajacych sie negatywnie o Niemcach... hmmmm... ciekawe
        dlaczego tak bardzo nie lubia Niemcow... Jak myslisz dlaczego Polacy nie lubia
        Niemcow?
        Prawda jest prosta Niemcy nie lubia nas (nawet bardziej niz Polacy ich w ujeciu
        statystycznym) i nie dramatyzowalbym z tego powodu - jesli ci nie odpowiada
        sasiedztwo to zawsze mozesz zmienic okolice albo wyjechac do Niemiec (w ktorych
        tez nasluchalem sie chamskich tekstow o Polsce i Polakach - szczegolnie ochoczo
        Niemcy mowia zle o Polsce i Polakach we wlasnym gronie albo jak nie wiedza ze
        ich rozumiesz).
        No i raczej Niemcy w historii Polski nie dali nam zbyt wiele powodow do tego by
        obdarzac ich uczuciami innymi niz nienawisc.
        Zreszta to co mysli o tobie maz i Niemcy dowiesz sie przy okazji rozwodu.
        • Gość: fogot Re: Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach IP: *.chello.pl 05.04.08, 20:58
          Ale z drugiej strony mieszkam w mieście zbudowanym przez niemców.
          I podobają mi się rozwiązania architektoniczne i urbanistyczne
          W Szczecinie jest przestrzeń, w Poznaniu nie ma.
          Jak mówił jeden historyk Szczecin budowali niemieccy humaniści i
          romantycy ,którzy nie zdążyli się zfaszyzować.
          Cały czas słucham Bacha, Betovena, sięgam po Goethego.
          • Gość: Vlad.H. Re: Felieton. Powiem wam, co myślicie o Niemcach IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.08, 00:11
            Ja choc wstyd sie przyznac po klasykow literatury niemieckojezycznej nie siegam
            ale z duza przyjemnoscia slucham muzyki skomponowanej i wykonywanej przez
            Niemcow... Bach, Beethoven, Wagner, Strauss czy tzw berlinska szkola muzyki,
            krautrock...
            To jest tylko potwierdzenie ze kazdy narod stac na rzeczy wspaniale i straszliwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka