travis_bickle 05.03.08, 22:31 Proponuję ustawienie w tym miejscu fontanny: odlane w zbrojonym betonie postaci S. Nitrasa, P. Krzystka i W. Jabłońskiego, sikające, niczym Manneken pis, na tablicę z napisem STOP PRZYWILEJOM WŁADZY!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gryfita Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.szczecin.mm.pl 05.03.08, 22:46 travis_bickle, czy sądzisż, że to co napisałeś jest dowcipne, lub pouczające? Do kogo kierujesz takie uwagi człowieku? Forum gazety nie jest miejscem na prezentowanie własnych frustracji! Masz się odnieść do artykułu w tym miejscu rzeczowo, a nie umieszczać wypociny własnej "chorej wyobraźni", w dodatku niesmaczne. Co zaś do pominika Jana III Sobieskiego, to jakie odniesienie historyczne ma on do Szczecina? Złożenie hołdu kresowiakom, bo to kopia pomnika ze Lwowa? Kiepski pomysł. Jesteśmy tutaj dopiero od ponad 60 lat i pomniki tej przeszłości powinniśmy stawiać. Historycznie, nasz kochany Szczecin nie jest rdzennie polski, takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED racja panie bartnik IP: *.ipspace.xilinx.com 05.03.08, 23:52 zadnych wiecej kopii (poza sedina) w ten sposob dojdzie do absurdalnej sytuacji gdzie aleja jana pawla 2 (kopia z kazdego miasta) zaczyna sie pomnikiem kopia sobieskiego, a dalej prowadzi do pomnika kopii colleoniego. stylistyka i wyglad pomniku sobieskiego jest jak najbardziej, ale lepiej byloby gdybysmy sie doczekali nowych pomnikow w tym stylu zamiast kopii albo "artystycznych" maszkaronow zasmiecajacych miasto w innych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 22:59 Na pl. Żołnierza powinien stanąć pomnik dzielnego polskiego woja Bolesława Chrobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 23:09 Albo pomnik stalina z rozpięrtm rozporem i płaczącego (z powodu prostaty). Odpowiedz Link Zgłoś
blogfiles Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności 05.03.08, 23:27 a nie lepiej oddać sprawiedliwość Historii i wraz z rzeźbą z pewnej fontanny zrekonstruować także Kaiser Wilhelm Denkmal ? ;-) ps. mówię poważnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.chello.pl 06.03.08, 11:32 blogfiles napisał: > a nie lepiej oddać sprawiedliwość Historii i wraz z rzeźbą z pewnej fontanny > zrekonstruować także Kaiser Wilhelm Denkmal ? ;-) > > ps. mówię poważnie! Mówisz poważnie, ale mało to realne. Proponuję pomnik Dietricha Bonhoeffera, wybitnego pastora żyjącego w Szczecinie i Wrocławiu, zamordowanego za to, że przeciwstawiał się hitlerowcom. We Wrocławiu jest już pomnik - charakterystyczny krzyż odlany z brązu. W Szczecinie przydałby się w postaci figuralnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwneyes Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.chello.pl 06.03.08, 15:50 Też o tym myślałam. Świetny pomysł. Szczecin chce tworzyć własną tożsamość,taa. Na pewno tego dokonamy kopiując inne miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.chello.pl 07.03.08, 00:06 Gość portalu: piwneyes napisał(a): > Też o tym myślałam. Świetny pomysł. > Szczecin chce tworzyć własną tożsamość,taa. Na pewno tego dokonamy kopiując inn > e miasta... Wiesz, częściowo złapalem się we wlasne sidła, bo już pisałem, że jestem zdecydowanie przeciw kopiowaniu. Ale pomnik jednej osoby w dwóch miastach nie musi być kopiowaniem tej samej rzeźby, ale może podkreślać i budować tożsamość miast (tu Szczecina i Wrocławia), zwłaszcza jeśli - w przypadku Bonhoeffera - są to dwa miasta, z którymi ten człowiek był najsilniej związany i gdzie mieszkał. Kopiowanie ostro potępiam, natomiast przypominanie historii popieram. Kopernik powinien mieć pomniki i tablice pamiątkowe w Toruniu, Olsztynie i Fromborku, bo tam mieszkał. Jan Paweł II - w Wadowicach i Krakowie. Stawianie pomnika Bogusława X Gryfity ma sens w Szczecinie, ale jest absurdalne np. w Białej Podlaskiej czy Zakopanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 23:26 Zawracanie gitary. Czy już nie możecie się ludziska zająć innymi problemami jak tylko obelisk? Nie jestem rusofilem ani rusofobem, ale w tej wojnie walczyli nie tylko wzorowi komuści wierni partii i Związkowi Radzieckiemu, ale zwykli ludzie wcieleni siłą do armii. Dajmy im spokój. Niech spoczywają w pokoju, bez okrzyków i knowań w stylu prezesa PISu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: preemption Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.08, 15:19 A po co robisz z tego problem o znaczeniu politycznym? Przeciez w tym przypadku chodzi glownie o to, zeby Szczecin byl piekniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Alegoria c.d. 05.03.08, 23:40 travis_bickle napisał: > Proponuję ustawienie w tym miejscu fontanny: odlane w zbrojonym betonie postaci > S. Nitrasa, P. Krzystka i W. Jabłońskiego, sikające, niczym Manneken pis, na t > ablicę z napisem STOP PRZYWILEJOM WŁADZY!!! :) Trójka ta sika do jeziora, z którego wyłania się rydwan z dwójką koni pociągany przez Obryckiego obleczonego w niechlujnie zarzuconą tunikę. Postać naszego Marszallasimussa została utrwalona w trakcie podmuchu wiatru, bo tunika akurat zamiast zakrywać od szyji w dół jest niesiona porywem zrywających się rumaków. Przed rydwanem postać Kowalewskiej bryzganej sikiem Nitrasa. Jolka trzyma cytrę w dłoniach. W bryzgu Jabłońskiego tapla się Brudziński Joachim z fujarką w dłoniach (bez podtekstów!!!!). Krzystek natomiast nie sika na nikogo bo siedzi na nocniku! Nade wszystkim góruje tęcza na której widnieje aeropag świętych mężów (i żon) niczym nimfy zaklętych w śpiewie "Adoramus et Laudate". Widać tam Piterę na kolanach Kaczyńskiego, Szczypińską dającą mocnego kopa w jaja Komorowskiemu, Tusk w samych ineksprymablach z Anitą Błochowiak. Widać też i ciebie Ludwoku Dornie!!!! I ciebie Sabo!!!!! Kilkoro serafinów wzbijających się na wyżyny okłada się nawzajem mieczami po dupach! KONKLUZJA Po jaką cholerę nam Jan III Sobieski? Przecież mamy swoich herosów (i heroski). Naszych, rodzimych. Potomków Bogusława i Anny Jagiellonki. Z rodu Piasta! Ten Sobieski to jakiaś elekcyjna przybłęda! No i co że Turkom mordy poobijał. Ale jakiś nie ten teges. CDN (może kiedyś? jak mi się zechce) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED obsesja IP: *.ipspace.xilinx.com 05.03.08, 23:58 to sie nazywa obsesja kolego, i dobrze jest to skonsultowac z lekarzem. nie ma moja rada tla politycznego, gdybys wszystko kojarzyl z golymi babami tak jak teraz kojarzysz z PO tez bym ci polecil lekarza. panu z pierwszego wpisu takze. pozdrawiam ZED Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniam Re: obsesja IP: *.tower.mu.edu 06.03.08, 00:33 Gość portalu: ZED napisał(a): > nie ma moja rada tla politycznego, gdybys wszystko kojarzyl z golymi babami tak jak teraz kojarzysz z PO tez bym ci polecil lekarza. Ale ja lubie gole baby. W kazdej postaci. mniam Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance ZEDzie!!!! 06.03.08, 10:06 Oczywiście biorąc do ręki Gazetę Wyborczą najpierw powinienem zasalutować. Tak samo kiedy zabieram się do pisania na tym forum. A więc "Czołem!!!!!" Należną atencją czcić zarówno autorów tekstów jak i pomysłów choćby - delikatnie ujmę - nienajlepiej świadczących o stanach umysłu, w którym się rodzą. Ktokolwiek cokolwiek pisze o Szczecinie, jedyna możliwa pozycja w jakiej te teksty należy czytać - na klęczkach! Dziś tekst Więc bardzo Cię przepraszam, że swoim tekstem wyraziłem niepoprawną opinię o pomyśle przeniesienia pomnika wdzięczności. ZED! Obiecuję, że dziś się będę umartwiał. Wyrażał żal za swoje niecne występki! Batem się smagać będę! Do krwi! I nigdy- przenigdy nie wpadnę na pomysł, aby mądrych naszych samorządowców, dziennikarzy i polityków na cokołach umieszczać. A jeśli myślałbym o bryzganiu w Kowalewską to tylko ambrozją! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Spokoj niewolnicy! 06.03.08, 11:02 Bedzie tak jak z zamkiem w Swobnicy.. Sami wiecie ze na nic oprocz gardlowania i cwaniactwa, was nie stac.. Dumne pomniki buduja dumni ludzie innym dumnym ludziom (Boleslawom Chrobremu i Krzywoustemu) a wy chodzic potraficie tylko wsrod pomnikow tych ktorzy wam w dupe dali i za morde trzymali krotko przy pysku, vide rzeczony tu pomnik, i pomnik JP 2.. Czyz nie jest symptomatyczne ze wasz poprzedni Arcyzul mieszka na dzialce, a obecny na ulicy "Obroncow Stalingradu" i obaj maja sie dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Re: ZEDzie!!!! IP: *.szczecin.mm.pl 06.03.08, 23:39 Whiteentrance, ty naprawdę jesteś chory. Powinieneś zasięgnąć porady u psychiatry, mówię poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezależny dzienni Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.globalconnect.pl 06.03.08, 01:02 Pomnik jest wymieniany w wielu katalogach i często przewodnicy międzynarodowi prowadzili za czasów gdy w mieście bywały wycieczki turystyczne, a nie zakupowe grupy pod ten pomnik. żaden z moich szanownych poprzedników, nie mówiąc już o przedstawicielach PiSu nie zauważył z jaką złośliwością (o czym mówią te katalogi i publikacje wymieniające ciekawostki europejskie) rzeźbiarz nakreślił miłość żołnierzy - trzymają się za ręce i patrzą sobie głęboko w oczy. Dla tych, którzy nie znają yakich pojęć jak allegoria, aluzja podpowiadam - to pierwszy pomnik gejów żołnierzy w Europie. Może znając wykładnię ideologiczną tak teraz politycznie poprawną radni z obawą podejdą do tego pomysłu. No bo wtedy potzrebne byłyby takie kroki. Na lekcjach historii będzie się pomijać okres 1944 - 1989. Po wojnie nie było tu żadnych żołnierzy radzieckich. A te zdjęcia radnych z pochodów pierwszomajowych, gdzie chodzili ze szkołą, albo za rączkę z prawomyślnymi rodzicami po prostu spalić. No i legitymacje SZMP ze studiów. I tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 08:33 Pisałem tu już o tym, kolego. Ale zostało pominięte milczeniem bo to takie nie bardzo nowoczesne. Kiełbaska między nimi jakaś była, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. A moze tak podkreslic wlasna tozsamosc? IP: 80.53.41.* 06.03.08, 01:51 Moze by tak postawic Gryfa? Bo o ile wiem to nie ma nigdzie w Szczecinie przedstawienia Gryfa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: A moze tak podkreslic wlasna tozsamosc? IP: 77.88.177.* 06.03.08, 07:02 A ja myślę, że to zastępczy temat. Jak powiedziałby klasyk Kaczor "ma n celu odwrócenie uwagi". W Szczecinie tak mało się dzieje w sprawach bieżących, że kwestie pomnika tu czy siam wzbudzają emocje forumowe i wielkie wypowiedzi włodarzy. Ja dzisiaj wdepnełam w psią srake a kretyn parkingowy uniemożliwił mi przejście chodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: A moze tak podkreslic wlasna tozsamosc? IP: *.teleton.pl 06.03.08, 08:50 Gryf - taki betonowy, grubo ciosany - jest przed UM Gryfy (metalowe) stoją też na bramie przed kościołem św. Maksymiliana na Pomorzanach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: A moze tak podkreslic wlasna tozsamosc? IP: 80.53.41.* 06.03.08, 23:59 myslalem o czym z malym zadeciem, dostosowanym do rozmiarow placu jak i miejsca - to co jest to lesne popierdolki, mysle o drapieznym i dostojnym Gryfie, takim ktory moglby byc jednoznacznie utozsamiany z Szczecinem i byc moze w jakis sposob natchnac mieszkancow duma ze sa Szczecinianami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: A moze tak podkreslic wlasna tozsamosc? IP: *.chello.pl 06.03.08, 11:36 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > Moze by tak postawic Gryfa? Bo o ile wiem to nie ma nigdzie w Szczecinie > przedstawienia Gryfa... Jest. Przed urzędem miasta. Jednak nie jest traktowany jak pomnik, tylko jako taka ozdoba. Uważam, że pomniki przy Złotym Szlaku powinny mieć swoją tożsamość - trzeba je nazwać, zawet jeśli to jest pomnik gryfa, gołąbka czy kotwicy. Powinno być jakieś logiczne uzasadnienie, dlaczego one tu stoją i co przedstawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: A moze tak podkreslic wlasna tozsamosc? IP: 80.53.41.* 07.03.08, 00:08 tak jak juz napisalem - to jaaks lesna popierdolka - mowilem o porzadnym pomniku, takim ktory wyrazi atrybuty Gryfa, moze to jakos odczaruje obecna bylejakosc Szczecina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Chory pomysł IP: *.chello.pl 06.03.08, 07:35 Tyle w tym mieście problemów, ludzie coraz biedniejsi, brakuje na dofinansowanie ubogich, a tu proszę są pieniądze na przeniesienie pomnika. Niech ten pomysłodawca sam się przeniesie w siną dal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haritka tylko nie taki koszmar jak nasz aniol IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 06.03.08, 07:44 ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: tylko nie taki koszmar jak nasz aniol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 08:35 Gust to ty może masz, ale oczu ni. Jedz kiełbaskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuzzy Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.globalconnect.pl 06.03.08, 08:54 Pomnik powinien zostać ( ruskich nie trawię w żadnej postaci), opatrzony odpowiednim opisem w plexi. Przyprowadzę kiedyś moją córeczkę i pokażę jej "symbol", będzie okazja do opowiedzenia o bandytach ze wschodu. Gwiazda też powinna zostać...Ku Pamięci 300-stu lat "gościny"( z dwudziesto letnią przerwą). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rmaciejx Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: 83.168.106.* 06.03.08, 09:03 Dobrze bybyło gdyby ten radny z całym PiSem przenieśli się wreszcie na cmentarz. Miasto mogłoby wreszczie ten pomnik odnowić i umieścić orła lub gryfa na jego szczycie. MR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRR Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.am.szczecin.pl 06.03.08, 09:30 Czy w PiS są sami idioci ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 14:16 Nie. Reszta jest w PO i w LiD. Odpowiedz Link Zgłoś
partyboi Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności 06.03.08, 09:52 Tu Ci się udało - Manneken *PiS* :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z kiedyś inaczej o tym myślano IP: *.chello.pl 06.03.08, 09:58 Śmieszni są ci obrońcy bądź sowieckich bądź niemieckich symboli, pamiątek, "zabytkowych napisów", śmieszne są zarzuty o próbie zacierania historii. Polecam cytat z marszałka Piłsudkiego z 1904 roku: "Sobór na Placu Saskim… zniesiemy z oblicza ziemi, ażeby śladu po nim nie pozostało. Jakże można tolerować w środku miasta zabytek, który by przyszłym pokoleniom przypominał, żeśmy dźwigali na swoich barkach jarzmo ucisku; niech wszelki ślad niewoli zginie w Warszawie; niech przyszłe pokolenia nie ujrzą w Warszawie śladu niewoli i klęski narodu. Dodam, że po odzyskaniu niepodległości, sobór na pl. Saskim rzeczywiście został rozebrany i nikt się nie przejmował czy to zabytek czy świadectwo historii czy miejsce kultu. Ważniejsza była polska racja stanu i polski interes narodowy.Ale może dlatego tak pięknie udało się wychować w II RP kolejne roczniki młodych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: kiedyś inaczej o tym myślano 06.03.08, 11:44 Rozebranie Soboru na pl. Saskim było fatalnym błędem, ale cóż - Polacy wtedy mieli mentalność niewolników, którzy wydostali się z więzienia, więc takie objawy zezwierzęcenia w postaci mszczenia się na rzeczach martwych i chęci zacierania nieprzyjemnej historii były na miejscu. Dodam, że wiele narodów przeszło taki okres barbarzyństwa, ale prawie nie mieli takich objawów np. Finowie, u których do dziś w Helsinkach stoją zarówno pomniki z okupacji szwedzkiej jak i rosyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: kiedyś inaczej o tym myślano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 14:23 wuk4 ja uważam zgoła inaczej. Moja decyzja jest suwerenna nie dlatego, ze mi ktoś zabrania, tylk odlatego, że tak chcę. Twoja suwerenność polega na słabości twojego jestestwa, jesteś znikąd i boisz się, że ktoś powie ci coś przykrego. Bądz wielki, albo jesteś albo cię zamiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: kiedyś inaczej o tym myślano 06.03.08, 23:50 Gość portalu: kiełbaska napisał(a): > wuk4 ja uważam zgoła inaczej. Moja decyzja jest suwerenna nie > dlatego, ze mi ktoś zabrania, tylk odlatego, że tak chcę. Twoja > suwerenność polega na słabości twojego jestestwa, jesteś znikąd i > boisz się, że ktoś powie ci coś przykrego. Bądz wielki, albo jesteś > albo cię zamiotą. wiesz, towarzysz Dżugaszwili vel Stalin rozumował w podobny sposób. Kazał np. wykopać kanał między Morzem Białym a Bałtyckim, zginęły tysiące ludzi, kanał zarósł krzakami, ale ON tak chciał. Kazał wysadzić setki zabytkowych cerkwi w powietrze, bo mu działały na nerwy i były sprzeczne z tożsamością robotniczo-chłopską. Nie naśladujmy go. Nie mamy po co przemalowywać historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z he, he, znawca Finladii! IP: *.chello.pl 06.03.08, 16:59 To morze napiszesz też coś co oznacza określenie "finladyzacja" i jak się ma do określeń "niepodległość" i "niezależność". Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: he, he, znawca Finladii! 06.03.08, 23:52 Gość portalu: z napisał(a): > To morze napiszesz też coś co oznacza określenie "finladyzacja" i jak się ma do > określeń "niepodległość" i "niezależność". Finladia? To chyba jakieś nowe państwo. Wydaje mi się, że graniczy z Bajdocją i Blablacją. Pewnie pobierałeś lekcje geografii w szkole przy ambasadzie Tiutiurlistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: kiedyś inaczej o tym myślano 07.03.08, 09:19 wuk4 napisał: > Rozebranie Soboru na pl. Saskim było fatalnym błędem, ale cóż - > Polacy wtedy mieli mentalność niewolników, którzy wydostali się z > więzienia, więc takie objawy zezwierzęcenia w postaci mszczenia się > na rzeczach martwych i chęci zacierania nieprzyjemnej historii były > na miejscu. Dodam, że wiele narodów przeszło taki okres > barbarzyństwa, ale prawie nie mieli takich objawów np. Finowie, u > których do dziś w Helsinkach stoją zarówno pomniki z okupacji > szwedzkiej jak i rosyjskiej. To jeszcze zarekomenduj zmiany w podrecznikach historii - bo przeciez carowie koronowali sie na krolow Polski, a my nieslusznie konczymy ich wyliczanie na Poniatowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: kiedyś inaczej o tym myślano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 14:19 Myślano, a nie klepano dyrdymał. Były osobowości i mężowie stanu. Teraz mamy kacyków, baronów i innych pleśniaków partyjnych. Kiełbaska tylko pozostała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy NIE kopiowaniu pomników w Szczecinie! IP: *.chello.pl 06.03.08, 11:00 Szczecin nie ma być metropolią pomnikowych kopii, duplikatów i reprodukcji! Dość, że jeden duplikat jest - kopia pomnika Colleoniego. Oryginał autorstwa Andrea Verocchia stoi w Wenecji. Kopia w Szczecinie, kopia kopii - w Warszawie (dawniej odwrotnie). Pomysł umieszczenia na pl. Żołnierza reprodukcji pomnika Sobieskiego, który obecnie stoi w Gdańsku, jest pomysłem kretyna. Czy w Szczecinie nie może być choćby jednego oryginalnego pomnika? Najlepszym wyjściem byłaby odbudowa Sediny. Umieszczanie w Szczecinie duplikatów pomnika Kopernika z Torunia, Sobieskiego z Gdańska, powstańców śląskich z Katowic czy Warszawskiej Syrenki mija się z celem. W Szczecinie powinien być pomnik Carla Loewego, Dietricha Bonhoeffera (zamordowany przez hitlerowców), Johannesa Bugenhagena (reformator Pomorza, w tym roku 450 rocznica śmierci). Można też zrobić pomnik Sydonii von Bork. Pomniki książąt pomorskich też by się przydały. No i oczywiście Sydonia... Z polskich władców najlepiej byłoby wybrać Krzywoustego albo Chrobrego. Sobieski jakoś bardzo słabo mi do Szczecina pasuje, ale jeśli koniecznie ktoś się uprze, to trzeba by zrobić nowy projekt, artystycznie odmienny od tego w Gdańsku. Jest duży wybór. Byle nie duplikaty! Odpowiedz Link Zgłoś
wodni.k Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności 06.03.08, 11:37 Mam takie proste pytanie. Co ma Szczecin do Lwowa? PAnowie hurrapatrioci, Lwów to piękna, ale zamierzchła historia. Tego już nie ma i nie będzie. Szczecin to tu i teraz. Przestańmy wymyślać pomniki które z nami nic wspólnego nie mają. Sobieski pewnie o Szczecinie nawet nie słyszał, a my chcemy stawiać mu pomnik. Może jeszcze wybudujmy kopię Wilanowa np w Lasku Arkońskim. A wszystko po to, żeby wyciszyć i zaspokoić jakieś historyczne fobie frustratów. Jeżeli ktoś tęskni za Lwowem to niech się tam przeprowadzi, jeżeli komuś bliskie Wilno to też wolna droga. Proponuję zacznijmy budować przedszkola i remontować ulice, zamiast stawiać kościoły i pomniki. Przepraszam, a kim w ogóle jest Pan Karut i co do tej pory zrobił dla Szczecina? Tak to już zazwyczaj jest, że miernoty które nie mają nic konstruktywnego do zaproponowania najchętniej wykrzykują hasła patriotyczne i stawiają pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności 06.03.08, 11:50 wodni.k napisał: > Mam takie proste pytanie. > Co ma Szczecin do Lwowa? PAnowie hurrapatrioci, Lwów to piękna, ale zamierzchła > historia. Tego już nie ma i nie będzie. > Szczecin to tu i teraz. Przestańmy wymyślać pomniki które z nami nic wspólnego > nie mają. Sobieski pewnie o Szczecinie nawet nie słyszał, a my chcemy stawiać m > u > pomnik. Może jeszcze wybudujmy kopię Wilanowa np w Lasku Arkońskim ***************** hihi... otóż to. Może lepiej Toruń niż Lwów? jak Jarosław Kaczyński po raz drugi zacznie budować IV RP to proszę rozesłać cztery duplikaty pomnika Mikołaja Kopernika z Torunia dla miast Szczecina, Świnoujścia, Koszalina i Kołobrzegu. To sprawi, że województwo stanie się bardziej patriotyczne. I oczywiście uczci kresowiaków (bo przecież kresowiaków hołubi się w Toruniu, przez Najbardziej Polską Rozgłośnię Bez Ryja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: preemption Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.08, 16:02 Mam wrazenie, ze Ty nie rozumiesz problemu. Na ziemiach zachodnich mieszka duzo ludzi, ktorzy pochodza z kresow wschodnich. W mojej rodzinie jest kilka osob, ktore pochodza z Galicji Wschodniej. Czasami opowiadaja mi o pieknie przedwojennego Lwowa i Stanislawowa oraz o pokojowym wspolzyciu Polakow, Ukraincow i Zydow w Galicji Wschodniej w okresie miedzywojennym. Ale nikt z nich nie chce tam wracac. Nawet nie chca odwiedzic swoich dawnych rodzinnych stron z powodu traumatycznych doswiadczen z II wojny swiatowej. Oczywiscie chodzi mi tutaj o wyjatkowo brutalne mordy Ukraincow na Polakach. Nie powinnismy zapominac o korzeniach naszych rodzicow i dziadkow. To sa tez nasze korzenie. Kresowiacki rodowod wielu szczecinian powinien stac sie jednym z elementow naszej tozsamosci. Inna sprawa, ze postawienie kopii pomnika Sobieskiego nie jest najlepszym pomyslem na upamietnienie kresowiackiej przeszlosci wielu mieszkancow Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
morlokh Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności 06.03.08, 11:37 Panie Karut i panu podobni - weźcie się, do ku.. nędzy w końcu za to, za co wam płacimy. Pomniki, cmentarze i inne ideologiczne hucpy zostawcie historykom i grabarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luxferrum Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.08, 13:24 pomysł pana Karuta kretyński. szkoda czasu i naszych pieniędzy, a ten Sobieski to ździebełko z księżyca. co on ma do Szczecina (nie wspominając, że miałaby to być kopia... bleeee...) Jeśli chcemy podkreślić charakter tego miasta i czymś się wyróżnić to polecam rzeźby nieideologiczne i wartościowe artystycznie a jednocześnie (żeby większość mogła je "strawić"). W lutym byłem w ZKP na wystawie rzeźb Szczecinianina - już nieżyjącego (no i ofszem pochodzenia germańskiego)- Kurta Schwerdtfegera. Ten pan jest m.in. autorem rzeźb (ptaków) w dawnej Różance. Rewelacja. spokojnie kilka osiedli lub parków dałoby sie obdarować tymi projektami. Świetne projekty, ciekawie potraktowane, te rzeźby "mówią" do obserwatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 14:15 Ale, czy to miasto zamieszkują Niemcy? To już my nie możemy tu postawić czegoś naszego? Postawmy pomnik kiełbasce! A swoją drogą jak czytam: a co ma wspólnego ze Szczecinem Sobieski - to zastanawiam się kim jest zadający to pytanie? Może zniemczonym rusofilem z pochodzącym w prostej linii od chochoła? A może jakąś trąbą? A Pani Judycie Lemm proponuję poczytać biografię Adama Mickiewicza albo takiego Kornela Ujejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 16:06 Przy okazji któregoś z konkursów na pomnik ofiar grudnia (niestety Anioł który uświetnia swą obecnością Plac Solidarności nie jest laureatem żadnego z nich), przedstawiony został pomnik stylizowajego kwiatu magnolii... piękny, nowoczesny i rozświetlony światłem reflektorów jak nasze miasto w marzeniach naszych, może można byłoby wykorzystać ten projekt na którymś ze szczecińskich placów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: preemption Najlepiej przedluzyc aleje fontann IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.08, 16:04 Jestem jak najbardziej za przeniesieniem Pomnika Wdziecznosci na cmentarz przy ul. Bronowickiej. Chociaz wolalbym, zeby rzezby z tego monumentu znalazly sie w muzeum, a pozostala czesc pomnika zostala zburzona. Niestety to drugie rozwiazanie wydaje sie malo prawdopodobne. Podobnie jak Bartnik jestem przeciwnikiem postawienia w to miejsce kopii lwowskiego pomnika Sobieskiego. Dla mnie najlepszym pomyslem na to miejsce jest przedluzenie alei fontann. Przed oczyma mam piekne aleje fontann, rozdzielone po srodku przez pl. Lotnikow z pomnikiem Colleoniego. Do tego wystarczy odpowiednio zagospodarowac aleje kwiatowa, zeby nadac jej elegantszy wyglad, i wtedy Zloty Szlak stalby sie kolejna wizytowka Szcecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: Najlepiej przedluzyc aleje fontann IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.08, 16:25 Urok Placowi Żołnierza odbierają nieszczęsne, kolorowe wieżowce z doklejonymi przystawkami... ale raczej miasto nie zburzy ich i nie przesiedli mieszkańców. Ponieważ powstanie, w niedalekiej przyszłości Kaskada przydałby się w miejsce nieszczęsnego pomnika jakiś nowoczesny akcent, ale obawiam się, że nawet jeśliby zburzyć Pomnik Wdzięczności a figury go ozdabiające odesłać do muzeum i gdyby ogłoszono konkurs na to COŚ co miałoby tam stanąć to z realizacją projektu byłoby krucho. Projekt, który wygrał w konkursie na przebudowę Alei Fontann był zgoła czymś innym, co obecnie nas tam wita (pawilony gastronomiczne i granitowe baseniki). A Anioł Woności nie przypomina urywających się ścieżek czy grupy fantomów... niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Re: Najlepiej przedluzyc aleje fontann IP: *.szczecin.mm.pl 06.03.08, 23:51 peemtion, ale ja nie jestem Bartnikiem! Skąd Tobie i jeszcze komuś przyszło to do głowy?!! Mam własną tożsamość, jestem absolutnie apolityczny i beznadziejnie zakochany w Szczecinie. To tyle informacji skrótowych o mnie i w przyszłości bardzo proszę nie kojarzyć mnie z żadnym z POLITYKÓW [choć znam kilku :-)] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Czy przenosić pomnik Wdzięczności? IP: *.chello.pl 06.03.08, 18:12 Dosyć już tej głupoty i tworzenia nowych "białych plam" w historii. Przemianowano ulice- zgadzałem się,chociaż szlak mnie trafia, gdy pomyślę o likwidacji Jedności Narodowej, a teraz pomnik - fakty pod dywan ? A kto mnie pytał, czy chcę swoje podatki dawać na te durnotę. Wyzwolili Rosjanie, zdobyli lub inaczej, nie ważne - dzięki nim tu mieszkam i już. Bez nich tego miasta w granicach Polski by nie było. To mało ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoho! Jasne, jasne pocałuj Stalina tam IP: *.chello.pl 06.03.08, 22:30 tam gdzie chcesz :) Wszak to dzięki niemu żyjemy i zlikwidowaliśmy analfabetyzm i osiągneliśmy postęp społeczny i odbudowaliśmy Polskę ze zniszczeń i dał nam Wrocław i Szczecin i wiele, wiele innych pozytywnych rzeczy jakich bez Ruska byśmy nie osiągnęli. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Przeniesc. Dac pomnik Chrobrego. 07.03.08, 09:16 Jak w temacie. Nowa lokalizacja - jakis podszczecinski cmentarz zolnierzy radzieckich. Monumentalny Chrobry w to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: 83.168.106.* 07.03.08, 20:09 tylko chory człowiek coś takiego wymyślić mógł, nie wystarczy że dranie zdjęli ze szczytu gwiazdę?? kretynizm... Pomnik Wdzięczności Armii Radzieckej powinien stać gdzie stoi, i powinno się przywrócić mu gwiazdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.szczecin.mm.pl 06.04.08, 08:20 Też tak myślę. W końcu to Rosjanie przejęli od Niemców Szczecin, a potem przekazali go nam. W Wiedniu, w centrum miasta, przy ogrodzie różanym, stoi nieporównywalenie większy pomnik poświęcony żołnierzom Armii Czerwonej. Jest na nim pomnik czerwonoarmisty, gwiazda i nikomu do głowy tam nie przychodzi aby pomnik przenosić lub go demontować. Wiedeńczycy pamiętają, że rosjanie przywrócili im własną tożsamość, którą zresztą wcześniej sami oddali Hitlerowi i to z entuzjazmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: 217.153.4.* 04.05.08, 11:00 Myslę że w tym miejscu powinien stanąc pomnik Jana Pawla 2 i by był to najwiekszy pomnik jaki znajdował by się w szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tade Re: Przystanek Szczecin: Pomnik (nie)wdzięczności IP: *.globalconnect.pl 11.12.08, 12:01 Trwający kilka miesięcy spór o Pomnik Wdzięczności w Szczecinie ucichł, albo zmierza do nikąd. Moja propozycja polega na pozostawieniu pomnika na miejscu i obudowaniu go płytaami grubego szkła o rozbudowanej i różnorodnej fakturze. Forma ta może zadowolić wszystkich dyksutujących - jednym przysloni irytące skojarzenia, innym pozwoli czcić historię. Odpowiedz Link Zgłoś