Dodaj do ulubionych

Czy znacie stare nazwy swoich ulic?

IP: *.*.*.* 16.01.02, 19:15
Mam przedwojenny plan Szczecina (niestety juz z nazistowskimi zmianami).
Rozlozylem go na stole jak czytalem "Eine Kleine" bo bohaterowie wiecznie
chodzili po miescie, a nazwy byly po niemiecku wiec nie moglem skumac gdzie sa
w danej chwili :-)))))))
Jesli Was to ciekawi moge sprawdzic jak sie kiedys nazywala dana ulica
(oczywiscie jesli istniala ;-).

Ja dawniej mieszkalem na Pionier Str. a teraz moje okna wychodza na... (oj,
Kontrze to by sie spodobalo :-)))... tak, wlasnie, na "jego" ulice.
Znalazlem 2 ulice, ktore maja do dzis takie same nazwy. Ciekawe czy ktos wie
ktore to? ;-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: elaf Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.adsl.hansenet.de 16.01.02, 19:30
      Ja mieszkalam na Hohenzoller Strasse, wiesz jaka to ulica Mike ?
      • Gość: Mike Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.*.*.* 16.01.02, 19:50
        Gość portalu: elaf napisał(a):

> Ja mieszkalam na Hohenzoller Strasse, wiesz jaka to ulica Mike ?

Jak wroce do siebie to sprawdze na mapie, ale tak na czuja obstawie ze to
        Krzywoustego bo pl.Zwycistwa to byl Hohenzoller Platz.
        • Gość: elaf Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.adsl.hansenet.de 16.01.02, 19:56
          Bingo !!!
          • Gość: Mike Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.*.*.* 16.01.02, 20:08
            Gość portalu: elaf napisał(a):

> Bingo !!!

A obstawialem tez na 3-go Maja, albo Kopernika. Tyle ze Krzywoustego wydala mi
            sie najbardziej reprezentacjyna (i godna Hohezollera ;-).

Ciekawe kto zgadnie jakie ulice maja te same nazwy co przed wojna. Mysle ze jest
            ich wiecej niz dwie, bo wlasnie wpadlo mi do glowy kilka przykladow. Ale to
            sprawdze za godzine. ;-)
            • Gość: Tomek Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: 193.178.168.* 17.01.02, 07:52
              Teraz to nie wiem, Osów do 1945 był wsią jeszcze mniejszą niż teraz, a tu gdzie
              mieszkam było pole. Ale kiedyś mieszkałem na ul. Malczewskiego czyli, o ile
              dobrze pamiętam Grabower Strasse:-))
              • bbury Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? 17.01.02, 08:19
                Na miejsc mojej ulicy przed wojną i długo po niej było szczere pole :) - ale
                przecież to dobra wiadomość bo znaczy że miasto się rozwija. Prawda ???

Co do ulic które pozostały stawiam na : Wojska Polskiego i Wały Chrobrego :)))
              • jottka Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? 02.02.02, 00:21
                Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Teraz to nie wiem, Osów do 1945 był wsią jeszcze mniejszą niż teraz, a tu gdzie
                >
                > mieszkam było pole. Ale kiedyś mieszkałem na ul. Malczewskiego czyli, o ile
                > dobrze pamiętam Grabower Strasse:-))

Ale ul. Malczewskiego nie nazywała się Grabower Str. (to Matejki), tylko
                Birkenallee. Dziś tam, zdaje się, żadnych brzózek.
                A z wspominanej w wątku książki T. Białeckiego wynika m.in., że polskie nazwy
                ulic były w sporej mierze wg specyficznego klucza nadawane - jeśli "za Niemca"
                była Goethestr., to po polsku pojawiała się ul. Kochanowskiego, Kaiser-Wilhelm-
                Platz to, rzecz jasna, pl. Grunwaldzki, Berlinerstr. - Mieszka I.
                A dawno temu słyszałam, że podobno po wojnie w skład komisji (zespołu?)
                nadającego nazwy ulicom Szczecina wchodził ksiądz (?!) i jemu zawdzięczać należy
                nazwy ulic odimienne (od świętych patronów, tyle że bez św.). Wie coś ktoś o tym?
      • Gość: Jezyna Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.hsd1.il.comcast.net 31.01.14, 08:51
        Ja bym poprosil o Rostworowskiego i M.Fornalskiej (teraz chyba Orlat Lwowskich albo cos takiego). Z gory dziekuje ! :)
    • Gość: Jazzek Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: 212.244.79.* 17.01.02, 08:41
      Jedna z tych ulic to na pewno Bogusława.
      A jak się nazywała Rodziewiczówny (na pewno istniałą przed wojną, ale czy
      zdążyła być uwieczniona na Twoim planie to nie wiem)
    • javal Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? 17.01.02, 09:06
      Gość portalu: Mike napisał(a):

> Mam przedwojenny plan Szczecina (niestety juz z nazistowskimi zmianami).
      > Rozlozylem go na stole jak czytalem "Eine Kleine" bo bohaterowie wiecznie
      > chodzili po miescie, a nazwy byly po niemiecku wiec nie moglem skumac gdzie sa
      > w danej chwili :-)))))))
      > Jesli Was to ciekawi moge sprawdzic jak sie kiedys nazywala dana ulica
      > (oczywiscie jesli istniala ;-).
      >
      > Ja dawniej mieszkalem na Pionier Str. a teraz moje okna wychodza na... (oj,
      > Kontrze to by sie spodobalo :-)))... tak, wlasnie, na "jego" ulice.
      > Znalazlem 2 ulice, ktore maja do dzis takie same nazwy. Ciekawe czy ktos wie
      > ktore to? ;-)))

W niemieckim oryginale to chyba się nie uchowały :))
      Przychodzi mi do głowy Św.Ducha. Przetłumaczono ją dosłownie.
      Kiedyś mieszkałem na Mazurskiej. Twórcy tej nazwy też nie byli oryginalni, bo
      wcześniej nazywała się Preussischenstr.

Wg mnie najbardziej oryginalną polską nazwą jest Ku Słońcu (przed wojną jakaś
      zwykła Pasewalker Al. - o ile się nie mylę).

• Gość: Mike Co sie uchowalo IP: *.*.*.* 17.01.02, 10:47
        Poza sw.Ducha i Boguslawa wymienionymi przez Jazzka i Javala znalazlem jeszcze:
        Roentgen Weg - ul.Rentgena
        Frauen Strasse - ul.Panienska

ale nadal szukam ;-)

• Gość: Jazzek Re: Co sie uchowalo IP: 212.244.79.* 17.01.02, 10:57
          Oprócz nazw "dosłownie" takich samych mamy też zbliżone, np Wollweberstr. nie
          odbiega znaczeniowo daleko od Tkackiej, Domstr. do Farnej, no i Breitestr
          do ... Wyszyńskiego ;)
          A i samych dosłownych jest sporo. Np. tylko wśród zaułków starego miasta mamy:
          Rybaki - Fischerstr. i Kuśnierska - Pelzerstr. Nie wiem, czy nie jest jakąś
          zmyłą, że dawny Krautmarkt nazywa się obecnie Targ Rybny. Może ta nazwa
          obejmuje też stary Fischmarkt?
          Przy okazji odświeżania pamięci zadziwiło mnie kilka nazw obecnych. Czy ktoś
          wie kim byli Jarowit i Stoisław?
          • Gość: Mike Re: Co sie uchowalo IP: *.*.*.* 17.01.02, 11:12
            Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Oprócz nazw "dosłownie" takich samych mamy też zbliżone, np Wollweberstr. nie
            > odbiega znaczeniowo daleko od Tkackiej, Domstr. do Farnej, no i Breitestr
            > do ... Wyszyńskiego ;)
            > A i samych dosłownych jest sporo. Np. tylko wśród zaułków starego miasta mamy:
            > Rybaki - Fischerstr. i Kuśnierska - Pelzerstr. Nie wiem, czy nie jest jakąś
            > zmyłą, że dawny Krautmarkt nazywa się obecnie Targ Rybny. Może ta nazwa
            > obejmuje też stary Fischmarkt?
            > Przy okazji odświeżania pamięci zadziwiło mnie kilka nazw obecnych. Czy ktoś
            > wie kim byli Jarowit i Stoisław?

Znalazlem jeszcze Grosse-Oder-Strasse = Wielka Odrzanska.
            Kurcze na starowce mam bardzo zamazane nazwy a pewnie tam jest tego najwiecej ;-)

Jarowit, Stoislaw - na razie nie znam... ;-)))
          • Gość: Ganz_Neu Re: Jest slownik nazw IP: 212.14.49.* 17.01.02, 11:16
            Dla zainteresowanych podaję, iż jest wydany przez StettinerUni a konkretnie przez prof. Bialeckiego
            Słownik czy Toponimia Szczecina. Tam jest cały spis ulic, placów, rzek, rzeczek, parkow miasta
            Szczecina i w wersji polsko-niemieckiej i niemiecko-polskiej.
            Tam znajdziecie nazwy swoich ulic.
            Miłej lektury. :o))
            A ja mieszkam na Erich Strasse [Asnyka] w Stettin-Zabelsdorf [Niebuszewo]
            • Gość: Jazzek Re: Jest slownik nazw IP: 212.244.79.* 17.01.02, 14:35
              Witam krajana :-)
              Chyba nie chcesz zerwać takiego ciekawego wątku? Daj i nam poodkrywać Amerykę!
              A skoro już masz takie źródło, to może zapodasz mi moją Rodziewiczównę? Bo ja
              mam teraz szmat drogi do was :-(
      • stettiner Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? 17.01.02, 15:01
        javal napisał(a):
        >
        > Wg mnie najbardziej oryginalną polską nazwą jest Ku Słońcu (przed wojną jakaś
        > zwykła Pasewalker Al. - o ile się nie mylę).

Tak, to ciekawa nazwa :)Teę śmieszną nazwę wymyśliła gościówa (w domu może
        sprawdzę nazwisko, nie mogę go zapamiętać) wykształcona w Wawie, którą Zaremba
        ściągnął po wojnie właśnie do wymyślania polskich nazw ulic. Bohaterów Wawy to
        też jej koncepcja i ponoć wiele innych.
        A przed wojną Ku Słońcu nazywało się Pasewalker Chausee.

• pakuz Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? 17.01.02, 15:09
          ja sie przyznaje , ze nie znam
          a to chyba dlatego ,ze mojej ulicy nie bylo ani przed tamta wojna
          ani nawet przed ta ostatnia
          • Gość: wiesiek Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 17.01.02, 19:36
            Moj S/P doby znajomy ze Szczecina pokazywal mi zdjecie z tygodnika "Voche"
            (lata wojny) schwytanego polskiego partyzanta z podpisem "Polniche bandditen",
            no i mowil, ze ul.Partyzantow chyba nazywala sie BANDDITENSTRASSE?
            Pozdrowka!!!
        • Gość: stokrotka Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.14, 20:37
          Nazwę ul.Ku Słońcu wymysliła pani architekt Helena Kurcjuszowa(już nie żyjąca).Słyszałam kiedyś z nią wywiad i opowiadałą,że komisj od nazw szła tą ulicą podczas zachodu słońca i stąd ta nazwa.A że przy tej ulicy znajduje się cmentarz,to niektórzy przypisują tej nazwie pewną symbolikę
    • Gość: Jerzy Ch Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.sprint.ca 18.01.02, 05:53
      A czy ktoś mający taki plan lub spis mógłby mi podać dawne nazwy ulic: Bol.
      Smiałego, Jagiellońskiej, Piastów, Wojska Polskiego, Sciegiennego, Chodkiewicza
      i Zółkiewskiego? Z góry duże dzięki. A czy Dworcowa i POcztowa nie nazywały się
      czasem tak samo? Podr Jurek
      • stettiner Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? 18.01.02, 08:38
        Gość portalu: Jerzy Ch napisał(a):

>A czy Dworcowa i POcztowa nie nazywały się
        >
        > czasem tak samo? Podr Jurek

Dworcowa nie. Nazywała się Gruene Schanze, jeśłi mnie pamięć nie myli.
        • Gość: Vampir Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.01.02, 16:18
          stettiner napisał(a):

> Gość portalu: Jerzy Ch napisał(a):
          >
          > >A czy Dworcowa i POcztowa nie nazywały się
          > >
          > > czasem tak samo? Podr Jurek
          >
          > Dworcowa nie. Nazywała się Gruene Schanze, jeśłi mnie pamięć nie myli.

A mnie się zepsuł telewizor kurna!
          I co ja se tera poczne kurna?
          Opierdole dechami i chuj!
      • Gość: Jazzek Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: 212.244.79.* 18.01.02, 08:50
        Gość portalu: Jerzy Ch napisał(a):

> A czy ktoś mający taki plan lub spis mógłby mi podać dawne nazwy ulic: Bol.
        > Smiałego, Jagiellońskiej, Piastów, Wojska Polskiego, Sciegiennego, Chodkiewicza
        >
        > i Zółkiewskiego? Z góry duże dzięki. A czy Dworcowa i POcztowa nie nazywały się
        >
        > czasem tak samo? Podr Jurek

To co mogę odczytać to:
        Bolesława Ś. - Pestalozzistr.
        Jagiellońska - Turnerstr.
        Wojska Polskiego - Falkenwalderstr.
        Piastów - Barnimstr. (zupełnie niepotrzebna zmiana nazwy!)
        Ściegiennego - Pionierstr. (tu mieszka Mike :)
        Chodkiewicza - Lessingstr.
        • Gość: Mike Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.*.*.* 18.01.02, 09:14
          Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Ściegiennego - Pionierstr. (tu mieszka Mike :)

Mieszkal... ;-)
          • Gość: Ganz_Neu Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: 212.14.49.* 18.01.02, 15:35
            Jutro [19.01.] czekam na zapytania o ulice pod adresem walbar@mail.e.pl ,
            bede mial tenże slownik
            Papa
            Pozdrowka dla stettiner
    • Gość: Mike Ale sie nagadalem... IP: *.*.*.* 18.01.02, 15:45
      Nie zdarzylem odpowiedziec na zadne pytanie, ba niewiele ich zadano, no bo
      wszyscy doskonale znaja stare szczecinskei nazwy. Po raz kolejny jestem
      (sympatycznie) zaskoczony... :-)))))
    • Gość: Jazzek Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: 212.244.79.* 18.01.02, 16:17
      Jak już jesteśmy przy nazwach ulic... Po ostatnim uhonorowaniu Hakena i
      Ackermanna zainteresował mnie los Quistorpa. Czy ma on już coś swojego? Bo
      jeśli nie, to jest taka uliczka Fałata, właściwie w samym parku Kasprowicza,
      dawniej wiadomo czyim, więc świetnie by się nadawała. No i nazwisko nie jest
      niemieckie, tylko chyba szwedzkie, więc Kontra może nie będzie protestować?
      • Gość: Ganz_Neu Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: 212.14.49.* 18.01.02, 16:21
        Witajcie
        Jutro [19.01] bede mial tenze słownik przy sobie. Czekam na zapytania o ulice pod adresem
        walbar@mail.e.pl
        Pozdrawiam [szczegolnie stettiner]
        Papa
    • Gość: Jurek Ch Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.01.02, 05:14
      Jazzku, pięknie dzięki. Wychodzi na to, że przez lata
      mieszkałem dwa kroki id Mike'a, na Pestallozzistrasse.
      Może graliśmy razem w "nogę" na boisku szkolnym? Och,
      jaki ten światek mały. A właściwie jeszcze mniejszy
      niż mały. Właśnie szykuję się na spotkanie z kolegą z
      jedynki (chodziłem też do piątki). Znów mieszkamy ...
      dwa kroki od siebie. Tyle tylko, że po drugiej stronie
      jeziorka. Atlantyckiego, co by do końca wyjaśnić.
      Ciepło wszystkich pozdrawiam Jurek
      PS. Wspomniał ktoś o uhonorowaniu Hackena i Ackermana. Jak?
      • Gość: Mike Re: Czy znacie stare nazwy swoich ulic? IP: *.*.*.* 21.01.02, 09:36
        Gość portalu: Jurek Ch napisał(a):

> Jazzku, pięknie dzięki. Wychodzi na to, że przez lata
        > mieszkałem dwa kroki id Mike'a, na Pestallozzistrasse.
        > Może graliśmy razem w "nogę" na boisku szkolnym? Och,
        > jaki ten światek mały. A właściwie jeszcze mniejszy
        > niż mały. Właśnie szykuję się na spotkanie z kolegą z
        > jedynki (chodziłem też do piątki). Znów mieszkamy ...
        > dwa kroki od siebie. Tyle tylko, że po drugiej stronie
        > jeziorka. Atlantyckiego, co by do końca wyjaśnić.
        > Ciepło wszystkich pozdrawiam Jurek
        > PS. Wspomniał ktoś o uhonorowaniu Hackena i Ackermana. Jak?

Czesc kumpel z dzielnicy :-)! Burmistrzow uhonorowano tak, ze im. Hermanna Hakena
        nazwano rondo pomiędzy ulicą Południową i Autostradą Poznańską, a im. Friedricha
        Ackermanna nazwano skwer u zbiegu ulic Mikołaja Kopernika i Pl.Zwycięstwa. Byla
        przy tym bardzo glosna zadyma "narodowa-patriotyczna" ale przeszlo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka