Gość: Oburzony IP: *.aster.pl / 10.67.5.* 27.10.03, 09:43 To jest skandal i hańba. Pomnik stawiany sowieckim siłom zbrojnym okupantom i łupieżcom Polski i mordercom polskich żołnierzy. W Świnoujściu jak widać zdrajcy mają większość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oszolom.z.radia.maryja Re: Odsłonięcie pomnika Przyjaźni Marynarza Polsk 27.10.03, 09:45 ja również jestem oburzony...komuna podnosi glowę! ten krok to nic innego jak rekomunizacja Świnoujscia..trzeba coś zrobić póki jeszcze nikomu do łba nie strzelilo by rehabilitować Dzierzyńskiego Marchlwewskiego Luksemburg i innych komunistycznych zbrodniarzy! trzeba bic na alarm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsciekly podatnik stary dowcip: Dlaczego marynarze na tym pomniku... IP: *.inetia.pl 27.10.03, 09:48 nie mają rąk? Odpowiedź: bo by sie pozabijali... To stary dowcip ze Świnoujscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: stary dowcip: Dlaczego marynarze na tym pomni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 12:33 Ha, ha!! Dobre! Ten pomnik to zapewne dla uczczenia marynarzy zamordowanych w Mokranach, czy oficerów Marynarki z Katynia. "Braterstwo krwi" datuje się już od września 39, gdy Flota Bałtycka polowała na ORP "Orzeł" u wybrzeży Estonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrek Jaki Kaliningrad - to jest Królewiec! IP: *.supra.com.pl / 192.168.0.* 27.10.03, 10:43 Kalinin - to był sowiecki, boszewicki morderca, a miasto po polsku nazywa się Królewiec, a po niemiecku - Koenigsberg. Z Kalininem ma tyle wspólnego, że towarzysz Stalin zażyczył sobie "kusok Giermanii". A te tłuki ze Swinemuende już by się od KGB oderwały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Jaki Kaliningrad - to jest Królewiec! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 14:03 podziękowania i wyrazy poparcia proponuję słać do żeglugi pomorskiej sp.z o.o.,czyli po prostu jan lis zdaje się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: Jaki Kaliningrad - to jest Królewiec! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 15:21 60 tys. wyłożyła Żegluga Pomorska. Jak się czują jej pracownicy? Ja rozumiem że szara wschodnia wojskowa rzesza też była pod wpływem propagandy, też umierali, tez cierpieli ale.... do anielki.... wznosić na piedestał "Przyjaźń Marynarza Polskiego i Radzieckiego", bo ktoś się skolegował z okupantem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Jaki Kaliningrad - to jest Królewiec! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 15:28 Gość portalu: e.beata napisał(a): > 60 tys. wyłożyła Żegluga Pomorska. > Jak się czują jej pracownicy? > > Ja rozumiem że szara wschodnia wojskowa rzesza też była pod wpływem propagandy, > > też umierali, tez cierpieli ale.... do anielki.... wznosić na > piedestał "Przyjaźń Marynarza Polskiego i Radzieckiego", bo ktoś się skolegował > ............................................................................. pracownicy chyba zadowoleni,bo licza na to,że teraz ich statki będą mogły bezproblemowo pływać z gdańska do baltijska... > z okupantem.... > > Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Jaki Kaliningrad - to jest Królewiec! 27.10.03, 15:40 Naklicki widać wie jak dogadać się z towarzyszami Unia już niedługo i czas będzie się wynieść z promami wolnocłowymi na wschód 60 tys to nieduża cena... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Jaki Kaliningrad - to jest Królewiec! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 16:19 bbury napisał: > Naklicki widać wie jak dogadać się z towarzyszami > Unia już niedługo i czas będzie się wynieść z promami wolnocłowymi na wschód > 60 tys to nieduża cena.......................................................///////////////////// //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// /stary czekista naklicki zawsze umiał dogadać się z towarzyszami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Odsłonięcie pomnika Przyjaźni Marynarza Polsk IP: *.aster.pl / 10.68.6.* 28.10.03, 21:13 świetnie się stało,oby tylko za odsłonięciem pomnika poszła konkretna,ścisla wspólpraca pomiędzy przemysłami stoczniowymi St,Petersburga i Szczecina/Świnoujścia.Na przykłąd można by było prrzerobić potężne największe poduszkowce wojskowe desantowe Czerwonej Armii(90 km/h) na szybkie promy samochodowe kursujące pomiędzy Świnoujściem i Bornholmem(Roenne.) oraz Ystad/Trelleborgiem i Kobenhavn oraz Sassnitz na Rugii.Niestety bariery ideologiczne uniemożliwiają Rosjanom robienie ciężkich pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Odsłonięcie pomnika Przyjaźni Marynarza Polsk IP: 138.89.29.* 28.10.03, 23:33 Wszystkim oponentom proponuje zbiorke pieniezna na pomnik przyjazni marynarza polskiego i kriegsmarine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Odsłonięcie pomnika Przyjaźni Marynarza Polsk IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 11:34 matador,ty na poważnie,czy jaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądny TY DEBILU !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.zsi.pl / 192.168.44.* 29.10.03, 02:42 Oburzony Przygłupie!!! Gdyby Związek Radziecki przegrał wojnę twój IDOL A. Hitler puścił by Ciebie i twoją rodzinkę i cały polaczkowaty naród w KOMIN. Rozpoczął by ten proceder w tydzień po zakończeniu Holocaustu. Pamietaj że twoi przodkowie przyjechali na tzw. "ziemie odzyskane" nie z Ameryki tylko z zapiździałych wioch i miasteczek z drewnianymi domami z Kresów lub centralnej Polski, która do dziasiaj w całości nawet nie jest skanalizowana, łącznie z Poznaniem. Był to dla nich taki skok jakbyś chłopa z PGR-u przeniósł do Los Angeles. Dlatego siedząc w domku na Pogodnie nie pisz szowinistycznych bzdur na tych twardych, bohaterskich żołnierzy i marynarzy radzieckich, którzy zgineli miażdżąc faszystowskie gówno, po to żeby twój dziadek, babka i rodzice mogli żyć, a ty urodzić sie i pisać te pierdoły. Wiem o wysiedleniach Polakow do Kazachstanu i mordzie w Katyniu, ale to były decyzke polityczne Stalina, a nie ludności cywilnej rosyjskiej i ukrainskiej. Co innego latanie z siekierami, nożami i mordowanie Żydów przez Polaków w Lublinie i Jedwabnym. Typowy obraz "polsko-katolickiego" miłosierdzia. Pewnie że lepiej by było, żeby Polska wygrała wojnę, ale ze średnim IQ 92 (trzecie od końca W Europie, gorzej Albania i Mołdawia) przy niemieckim 103, co przekłada sie na wyposażenie i wyszkolenie armiii oraz zdolnośći dowódcze generałów, skończyło się atakowaniem za pomocą kawalerii czołgów i Ju-87. Faszysci pisali listy do domów w stylu "kochanie na tej wojnie jest łatwiej jak na manewrach". Wiem to bo mój dziadek od strony mamy takie listy pisał. 17 września to już z Polaczków była siekanina i wkroczenie Rosjan uchroniło tych "żałośników" od większych strat, spowodowanych walką do końca wskutek naiwnej wiary w pomoc matki boskiej, jezuska, ducha świętego, angoli, żabojadów i innego dziadostwa (specjalnie pisze z małej litery). Podsumowując, zwycięstwo Rosjan było mniejszym złem i mam wielki szacunek do tych żołnierzy i boli mnie, że w dzisiejszych czasach różne katolickie i prawicowe oszołomstwo opluwa ich i niszczy pomniki. Wiem o ich zbrodniach i gwałtach ale taka jest wojna, którą oni wygrywajac w brutalny sposób zrobili z Niemców najbardziej pacyfistyczny i liberalny narod w Europie. Ty tego "Oburzony" nie zrozumiesz bo masz wypalony przez katolicyzm umysł i racjonalistyczne myślenie co skutkuje IQ 91. Ja mam 145 i jestem w Mensie, ale nie martw sie z pokolenia na pokolenie IQ się zwiększa, więc przepisz to i zostaw swoim pra pra pra pra pra pra wnukom. Może zrozmieją? Ty żałosny polski głupku!!! Heil Hitler !!! Du polnishe Schweine!! Bo tak bym się do Ciebie zwracał gdyby wygrała armia mojego dziadka od strony mamy, jeżeli wcześniej mój dziadek nie zagazowałby twojego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Rozsądny??? ;-) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 12:59 Dobre, po prostu dobre. Może z rebusów i zgadywanek jesteś dobry, ale ... ;-))))) >"zwycięstwo Rosjan było mniejszym złem " i dlatego że mniejszym trzeba im pomniki stawiać? W porządku tak samo po stronie Rosjan i Niemców byli ludzie dobrzy, którzy pomogli wielu osobom, jak i po naszej stronie znaleźli się dranie. Ale pominik ten nie jest imienny ;-). >nie pisz szowinistycznych bzdur na tych twardych, bohaterskich żołnierzy i marynarzy radzieckich, którzy zgineli miażdżąc faszystowskie gówno, po to żeby twój dziadek, babka i rodzice mogli żyć, a ty urodzić sie i pisać te pierdoły. Kotku a historię znasz, czy tylko pseudohistorię której onegdaj w szkole uczono? A dlaczego to człowiek russki zaczął Niemca, swego przyjaciela bić? Bo zaprawdę nie dlatego aby biedną Polskę wspomóc? Otóż Rosjanie ratowali własny tyłek. p.s. Mój dziadzio wojnę przeżył. Wykończyli go Rosjanie. > Wiem o wysiedleniach Polakow do Kazachstanu i mordzie w Katyniu, ale > to były decyzke polityczne Stalina, a nie ludności cywilnej rosyjskiej i > ukrainskiej. OOOOoooooo...... to decyzje polityczne są mniej wartościowe niż ludności cywilnej? > Pewnie że lepiej by było, żeby Polska wygrała wojnę, ale ze > średnim IQ 92 (trzecie od końca W Europie, gorzej Albania i Mołdawia) przy > niemieckim 103, co przekłada sie na wyposażenie i wyszkolenie armiii oraz > zdolnośći dowódcze generałów, skończyło się atakowaniem za pomocą kawalerii > czołgów i Ju-87. A skąd masz dane o IQ narodu w latach czterdziestych? I ma się ono nijak do wyposażenia armii ;-), osoba ze 145 powinna tak oczywiste rzeczy wiedzieć ;-). Oraz tak oczywistą że łatwiej jest kierować narodem mniej inteligentnym, mniej samodzielnym. Jakże wtedy łatwo wodę z mózgu robić. >Wiem o ich zbrodniach i gwałtach ale taka jest wojna, ??!! to przyznajesz że oni z nami walczyli? ;-) >Ja mam 145 i jestem w Mensie, Chyba chciałbyś być ;-), tam trzeba mieć minimum 148 ;-). >więc przepisz to i zostaw swoim pra pra pra pra pra pra > wnukom. Może zrozmieją? Ty żałosny polski głupku!!! :-)))) sprawdz w słowniku znaczenie "pra" > Heil Hitler !!! Du polnishe Schweine!! Bo tak bym się do Ciebie zwracał > gdyby wygrała armia mojego dziadka od strony mamy, jeżeli wcześniej mój > dziadek nie zagazowałby twojego. Jeżeli pisałeś post serio /bo mam wątpliwości czy to nie żart i podpucha ;-)/ to wszystko jasne. Nie tylko braki w znajomości historii, braki w kulturze, niskie poczucie własnej wartości, brak poczucia humoru, to jeszcze cień dziadka ;-). Stąd ta cała frustracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 13:05 okazuje się,że rozsądek to baaaaardzo szerokie pojęcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROZSADNY NIEMIEC Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.zsi.pl / 192.168.44.* 29.10.03, 19:48 Gość portalu: e.beata napisał(a): ) Dobre, po prostu dobre. ) Może z rebusów i zgadywanek jesteś dobry, ale ... ;-))))) ) Dziękuje jestem również dobry z rebusów i zgadywanek, ale przedeszystkim potrafiłem wyjść z "klatki polskiej ciasnoty umysłowej" ,w którą mnie zamknięto zaraz po urodzeniu. Uważam to za mój największy życiowy sukces. ) )"zwycięstwo Rosjan było mniejszym złem " ) i dlatego że mniejszym trzeba im pomniki stawiać? ) Ok. Tak przypuszczałem że jako typowa przedstawicielka polskiego narodku nie jesteś w stanie zrozumieć pojęcia "mniejszego zła". Skoro tak, to stwierdzam, że zwycięstwo Armii Czerwonej było dla Polski błogosławieństwem. Nie ważne z jakich powodów zaczęli wojnę i że przedewszystkim ratowali własny tyłek niszcząc hitlerowców, ale najważniejsze jest to, że byli na polu walki wspaniałymi, odważnymi, bohaterskimi żołnierzami KTÓRZY ZWYCIĘŻYLI wydawałoby się niepokonany Wehrmacht. I ZA TO JESTEM IM WDZIĘCZNY ŻE ZNISZCZYLI HITLERA!!! Gdyby ich wartość bojowa była taka jak wartość polskiego wojska z 1939, czyli konie, ułany, szable, lance i inne pierdoły ( wojsko twojego dziadka) napewno bym z tobą już nie rozmawiał, ponieważ twoja babcia z dziadkiem poszli by w komin. ZA TO NALEŻĄ IM SIĘ POMNIKI. I W CYWILIZOWANYCH, EUROPEJSKICH KRAJACH (POLSKI NIE MOGĘ TAM ZALICZYĆ) MAJĄ JE. W porządku tak samo po stronie Rosjan i Niemców byli ludzie dobrzy, którzy ) pomogli wielu osobom, jak i po naszej stronie znaleźli się dranie. ) Ale pominik ten nie jest imienny ;-). ) ) Ale ty jesteś mądra. Jest to pomnik poświęconu całemu narodowi rosyjskiemu. Dlaczego ten kretyński Polski naród oceniając inny naród robi ta na podstawie osiągnięć najbardziej zdemoralizowanych osobników tego narody. Ciekawe jak Polaczki by się czuły jak by ich wszystkich oceniano na podstawie tych bydlaków, co w Jedwabnym odcinali piłą głowę 8 letniemu żydowskiemu chłopcu. ) 93 % procent armii czerwonej było wspaniałymi żołnierzami 7% nie. To jest chyba powód żeby postawić pomnik calłemu narodowi, a nie wypisywać kilka milionów nazwisk. Widziałaś kiedyś pomnik z kilkoma milionami napisów? ) )nie pisz szowinistycznych bzdur na tych twardych, bohaterskich żołnierzy i ) marynarzy radzieckich, którzy zgineli miażdżąc faszystowskie gówno, po to żeby ) twój dziadek, babka i rodzice mogli żyć, a ty urodzić sie i pisać te pierdoły. ) ) Kotku a historię znasz, czy tylko pseudohistorię której onegdaj w szkole uczono ) Historię znam i to bardzo dobrze. A najważniejsze że potrafię konkretne fakty historyczne ocenić sam, nie posługując się pseudohistorią komuchową lub solidaruchową. Ty tego nie potrafisz, bo siedzisz dalej w klatce polskiej, martyrologicznej ciasnoty umysłowej. Jak by te żałosne Polaczki chociaż w 2 % były tak wielkim narodem za jaki sie uważają to sami obronili by się przed Hitlerem. Nie byłoby Auschwitz, Treblinki,17 IX, Katynia i Kazahstanu, wątpie bowiem, żeby Stalin wkroczył do Polski gdyby armia polska w takim tempie goniła hitlerowców jak oni ją w rzeczywistości. ) A dlaczego to człowiek russki zaczął Niemca, swego przyjaciela bić? Bo zaprawdę ) ) nie dlatego aby biedną Polskę wspomóc? Otóż Rosjanie ratowali własny tyłek. ) p.s. ) Mój dziadzio wojnę przeżył. Wykończyli go Rosjanie. ) RATOWALI WŁASNY TYŁEK ALE TAK SKUTECZNIE, ŻE URATOWALI NASZ. Poczytaj sobie "Pamiętniki Hansa Fanka" odnośnie perspektyw Polaczków w nowej hitlerowskiej Europie. Chyba, że należysz do tych debili których ostatnio coraz więcej i mają niestety tytuły naukowe KULU, którzy uważają, że lepiej dla Polski by było żeby Hitler wygrał wojnę. Wtedy dyskusja z tobą nie ma sensu. Gdyby twój Dziadek i jego banda byli tak dobrymi żołnierzami jak mój, wtedy obronłby się przed Niemcami i by żył. Wątpie bowiem żeby w przypadku pokonania Hitlera wybuchla wojana z Rosją. Liczba żołnierzy po stronie polskiej i niemieckiej była zbliżona, a atakujący muszą mieć przewagę nie broniący. Ale jak dziki Polaczek z IQ 92 miał się bronic z lancą i koniem przed zaawansowaną technicznie cywylizacją o IQ 103. ) ) ) Wiem o wysiedleniach Polakow do Kazachstanu i mordzie w Katyniu, ale ) ) to były decyzke polityczne Stalina, a nie ludności cywilnej rosyjskiej i ) ) ukrainskiej. ) ) OOOOoooooo...... to decyzje polityczne są mniej wartościowe niż ludności ) cywilnej? ) Można wytłumaczyć Niemca czy Rosjanina, jako człowieka, który dokonuje egzekucji w totalitarnym państwie i podczas wojny na skutek rozkazu, biorąc pod uwagę straszliwe konsekwencje wobec niego i jego rodziny w przypadku odmowy jego wykonania. Co innego dziki, spontaniczny, wandalsko-huński najazd na żydowskie miasteczko i mordowanie kobiet, starców i dzieci za pomocą noży, siekier i pił do cięcia drewna i odpiłowywanie małym dzieciom głów. Nie musieli tego robić. Nic nie osiągneli, robiąc to,żadnych korzyści materialnych, ani osobistych. Zrobili to, bo chcieli to zrobić. Bo są parszywym narodkiem lubiącym mordować. I fakt że J.P.2 jest akurat papieżem nie zmienia o Polaczkach opini w świecie. Zresztą ta wasza katolicka religia to też tylko kult starca kaleki o poziomie wiejskiego wikarego. Typowy złoty cielec. Ciekawe jak sie będziecie zachowywać jak niedługo padnie i następny papież będzie murzynem.heheheh Wyjdzie wasze ograniczenie umysłowe i brak tolerancji. Bedziecie podczas jego pielgrzymek wyć jak małpy, jak robicie teraz na stadionach jak gra jakichś czarnoskóry piłkarz. ) ) Pewnie że lepiej by było, żeby Polska wygrała wojnę, ale ze ) ) średnim IQ 92 (trzecie od końca W Europie, gorzej Albania i Mołdawia) przy ) ) ) niemieckim 103, co przekłada sie na wyposażenie i wyszkolenie armiii oraz ) ) zdolnośći dowódcze generałów, skończyło się atakowaniem za pomocą kawaleri ) i ) ) czołgów i Ju-87. ) ) A skąd masz dane o IQ narodu w latach czterdziestych? ) I ma się ono nijak do wyposażenia armii ;-), osoba ze 145 powinna tak oczywiste ) Już Ci podaje źródło. Słynna książka na Zachodzie. Richard Lynn prof. Uniwersytetu w Ulsterze Tatu Vanhanen Prof. Uniwersytetu w Tampere "The Bigger Bell Curve: Inteligence, National Achievments, and The Global Economy, IQ and The Wealth of Nations" IQ ma wpływ na wyposażenie armii, co jest skutkiem rozwoju cywilizacyjnego danego narodu. Przeczytaj tę książkę to lepiej zrozumiesz tę zależność. Te dane że Polak 92 Niemiec 103 Rosjanin 100 są danymi aktualnymi. Nie mam danych z lat 40. Ale jestem pewien że stosunek IQ Niemca do IQ Polaka był jeszcze bardziej niekorzystny w latach 40 tych. Rózne rzeczy można przypisywać komunie ale to postawiła na walke z katolicką trucizną światopoglądową oraz na racjonalistyczną oświatę. Do ideału daleko ale zawsze coś. Zauważ jak dobrze wypowiada się w Zachodniej prasie o polskich postkomunistach, a jak żle o opozycji. Chodzi mi o teraźniejszą prasę, nie z lat 80 - tych. ) rzeczy wiedzieć ;-). Oraz tak oczywistą że łatwiej jest kierować narodem mniej ) inteligentnym, mniej samodzielnym. Jakże wtedy łatwo wodę z mózgu robić. ) To świadczy też o poziomie polskiej inteligencji i elit którym nie chce się podnosić swojego poziomu oraz narodowego. My jestesmy głupi, a oni jeszcze głupsi. A powinno być my mądzrzejsi i oni mądrzejsi. Typowa polska ociężałość umysłowa. ) )Wiem o ich zbrodniach i gwałtach ale taka jest wojna, ) ) ??!! to przyznajesz że oni z nami walczyli? ;-) ) Walczyli we wrześniu 1939. Przyznaje to. Ale odebrali tereny zamieszkałe w 70 % przez ludność ukraińską i białoruską. Na tej samej ZASADZIE co "bohaterska konna armia ułańska" na rozkaz zapijaczonych polskich polityków bez wyobrażni i generałow o mordzie bandyty (zobacz jak wyglądał Rydz -Śmigły, awansowany na marszłka) zatakowali czeskie Zaolzie. Natomiast wojna ludzi demoralizuje nie tylko Rosjan ale również Niem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.10.03, 11:17 bez komentarza. jak masz rzeczywiście 145, to wiesz dlaczego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsądny Niemiec Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.zsi.pl / 192.168.44.* 31.10.03, 00:18 Gość portalu: e.beata napisał(a): > bez komentarza. > jak masz rzeczywiście 145, to wiesz dlaczego ;-) Nie "bez komentarza", tylko za cienka jesteś żeby odeprzeć moje argumenty. Wiedziałem, że Cię na to nie stać. Mój post był o wiele dłuższy ale niestety cały się nie wydrukował. Nie wiem dlaczego? Widocznie nie jestem aż taki mądry! Ale wracając do tematu "prawda w oczy kole". Ale lepsza "brutalna prawda" niż "chocholi taniec" jaki polski naród łącznie z tobą tańczy przez 1000 lat. Mi ten taniec się nie podobał więc wyjechałem z tej tancbudy. Zyczę powodzenia!!! Choć to życzenia złośliwe bo i tak wiem, że z was nic nigdy nie było, nie jest i nie będzie. Paa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ace Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.espol.com.pl 31.10.03, 07:29 Gość portalu: Rozsądny Niemiec napisał(a): > Gość portalu: e.beata napisał(a): > > > bez komentarza. > > jak masz rzeczywiście 145, to wiesz dlaczego ;-) > > Nie "bez komentarza", tylko za cienka jesteś żeby odeprzeć moje argumenty. > Wiedziałem, że Cię na to nie stać. Mój post był o wiele dłuższy ale niestety > cały się nie wydrukował. Nie wiem dlaczego? Widocznie nie jestem aż taki mądry! > Ale wracając do tematu "prawda w oczy kole". Ale lepsza "brutalna prawda" > niż "chocholi taniec" jaki polski naród łącznie z tobą tańczy przez 1000 lat. > Mi ten taniec się nie podobał więc wyjechałem z tej tancbudy. Zyczę > powodzenia!!! Choć to życzenia złośliwe bo i tak wiem, że z was nic nigdy nie > było, nie jest i nie będzie. Paa Hmm, nie wiem czy wyjechałeś z "tej tancbudy", twoje ip mówi co innego. Co do reszty twojej wypowiedzi, to ktoś musiał cię nieźle skrzywdzić, że tak bardzo pomstujesz na Polakach. Może tatuś za późno folks listę podpisał, a może przyjechałeś tutaj w swoim lśniącym bmw jako wielki pan niemiec, a jakaś dziewczyna pozostała niewzruszona?;D A co do wielkości narodu niemieckiego, to z tym samym cynicznym sarkazmem mógłbym zapytać, czemu ten wspaniały naród, o tak wielkim IQ, tak przecież humanitarny i tak racjonalnie protestancki, dał się omamić psychicznie choremu kapralkowi i jego bandzie? Czemu w dzikim szale wymordowal parę ładnym mln swoich obywateli (bo przecież żydzi byli niemcami tak?) i bez szemrania, a nawet z entuzjazmem, poszedł podbijać Europę? Niemcy przynajmniej mieli wybór, w przeciwieństwie do Rosjan. A Stalin nie wyzwolił Polski dlatego, że kochał Polaków - mieliśmy być kolejnym państwem-buforem, oddzielającym ZSRR od Niemiec i zachodu. Zaś wspaniali i dzielni żołnierze sowieccy musieli być tacy, bo za linią frontu czekali na nich mili panowie z KGB z lugerami. Karą za próbę odwrotu była dziura w czaszce. Paniał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiek Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 07:41 Gość portalu: ace napisał(a): > Gość portalu: Rozsądny Niemiec napisał(a): > > > Gość portalu: e.beata napisał(a): > > > > > bez komentarza. > > > jak masz rzeczywiście 145, to wiesz dlaczego ;-) > > > > Nie "bez komentarza", tylko za cienka jesteś żeby odeprzeć moje argumenty > . > > Wiedziałem, że Cię na to nie stać. Mój post był o wiele dłuższy ale nieste > ty > > cały się nie wydrukował. Nie wiem dlaczego? Widocznie nie jestem aż taki m > ądry! > > Ale wracając do tematu "prawda w oczy kole". Ale lepsza "brutalna prawda" > > niż "chocholi taniec" jaki polski naród łącznie z tobą tańczy przez 1000 l > at. > > Mi ten taniec się nie podobał więc wyjechałem z tej tancbudy. Zyczę > > powodzenia!!! Choć to życzenia złośliwe bo i tak wiem, że z was nic nigdy > nie > > było, nie jest i nie będzie. Paa > > > Hmm, nie wiem czy wyjechałeś z "tej tancbudy", twoje ip mówi co innego. Co do r > eszty twojej wypowiedzi, to ktoś musiał cię nieźle skrzywdzić, że tak bardzo po > mstujesz na Polakach. Może tatuś za późno folks listę podpisał, a może przyjech > ałeś tutaj w swoim lśniącym bmw jako wielki pan niemiec, a jakaś dziewczyna poz > ostała niewzruszona?;D A co do wielkości narodu niemieckiego, to z tym samym cy > nicznym sarkazmem mógłbym zapytać, czemu ten wspaniały naród, o tak wielkim IQ, > tak przecież humanitarny i tak racjonalnie protestancki, dał się omamić psychi > cznie choremu kapralkowi i jego bandzie? Czemu w dzikim szale wymordowal parę ł > adnym mln swoich obywateli (bo przecież żydzi byli niemcami tak?) i bez szemran > ia, a nawet z entuzjazmem, poszedł podbijać Europę? Niemcy przynajmniej mieli w > ybór, w przeciwieństwie do Rosjan. A Stalin nie wyzwolił Polski dlatego, że koc > hał Polaków - mieliśmy być kolejnym państwem-buforem, oddzielającym ZSRR od Nie > miec i zachodu. Zaś wspaniali i dzielni żołnierze sowieccy musieli być tacy, bo > za linią frontu czekali na nich mili panowie z KGB z lugerami. Karą za próbę o > dwrotu była dziura w czaszce. Paniał? Gwoli prawdy historyczne NKWD Narodnyj Komisariat Wnutriennych Dzieł nie zaś KGB Komisariat Gosudarstwiennoj Bezpieczności . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ace Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.espol.com.pl 31.10.03, 07:51 Gość portalu: stasiek napisał(a): Gwoli prawdy historyczne NKWD Narodnyj Komisariat Wnutriennych Dzieł nie zaś > KGB Komisariat Gosudarstwiennoj Bezpieczności . OK, trochę się zapędziłem, KGB było potem, ale i tak wiemy o co chodzi prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Rozsądny??? ;-) 31.10.03, 00:26 Panie rozsadny, nie wiem czy bardziej sie Pan czuje zwiazany z BRD czy z RP, ale doprawdy trudno mi zrozumiec Pana dosc perwersyjna rozrywke polegajaca na krytykowaniu narodu polskiego en bloc. Kazde uogolnienie jest falszywe. Jest Pan dosc biegly w historii, wiec powinien Pan wiedziec, ze kazde wydarzenie historyczne nalzey rozpatrywac jako ciag czy wrecz sekwencje wielu zdarzen. Brakuje troche Panu myslenia przyczynow-skutkowego. Argument o buraczanym ryju Rydza-Smiglego jest dosc malo wyszukany. Jesli czuje sie Pan jeszcze troche Polakiem, to gratuluje Panu szybkiego przyswojenia typowo niemieckiego Schadenfreude. Mit freundlichen Gruessen! Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Rozsądny??? ;-) 31.10.03, 10:17 Niestety Armia Czerwona to nie tylko żołnierze których traktowano jak mięso armatnie i generalnie mieli wybór albo biec do przodu i zginąć na 99% czy zawrócić i wtedy zginąć na 100%. Armia czerwona to niestety też ich dowódcy którzy powyższą taktyką pokonywali „faszystowskiego gada”. Honorując Armię czerwoną honorujesz niestety przede wszystkim ich dowódców. Sam pewnie mówisz że bitwę wygrał Napoleon albo Żukowski a nie jego żołnierze. Pocieszające jest to że w pewnym momencie mogli się oni przekonać o swojej bohaterskości z drugiej strony – bo batiuszka Stalin nikomu nie odpuszczał... Warto pamiętać także że ci sami żołnierze przez kilkadziesiąt lat okupowali nasz kraj pomagając w jego wyniszczeniu. To dziwne by stawiać pomnik wojskom okupanta. Morał ? Mogiły trzeba uszanować i o nie zadbać... a pomników nie stawiać bo chwalą one nie tylko tych co zginęli ale także ich dowódców nie wartych złamanego grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 15:37 absztyfikancie,facet sobie po prostu jaja robi..nie należy brać go poważnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przechodzien Re: Rozsądny??? ;-) IP: 192.113.240.* 03.11.03, 12:07 Strach pomyslec co bedzie dalej... Kto wpadl na taki kretynski pomysl ???? pozdrowienia przechodzien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rOZSĄDNY NIEMIEC Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.zsi.pl / 192.168.44.* 03.11.03, 20:15 Gość portalu: Ana napisał(a): > absztyfikancie,facet sobie po prostu jaja robi..nie należy brać go poważnie... NIE ROBIĘ SOBIE JAJ!!1 Jeżeli nie znasz historii i nie czujesz tematu to nie powinnaś zabierać głosu obśmiewając poglądy innych, jeżeli twoje komentarze, dotyczące tematu tego forum, choć puste i bezsennsowne nie przekraczają jednego zdania. Oczywiście masz prawo się wypowiedzieć, ale jeżeli nie masz niec sensownego do powiedzenia to tylko się ośmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Niemiec Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.zsi.pl / 192.168.44.* 03.11.03, 22:14 absztyfikant napisał: ) Panie rozsadny, nie wiem czy bardziej sie Pan czuje zwiazany z BRD czy z RP, ) ale doprawdy trudno mi zrozumiec Pana dosc perwersyjna rozrywke polegajaca na ) krytykowaniu narodu polskiego en bloc. Kazde uogolnienie jest falszywe. Jest ) Pan dosc biegly w historii, wiec powinien Pan wiedziec, ze kazde wydarzenie ) historyczne nalzey rozpatrywac jako ciag czy wrecz sekwencje wielu zdarzen. ) Brakuje troche Panu myslenia przyczynow-skutkowego. Argument o buraczanym ryju ) Rydza-Smiglego jest dosc malo wyszukany. Jesli czuje sie Pan jeszcze troche ) Polakiem, to gratuluje Panu szybkiego przyswojenia typowo niemieckiego ) Schadenfreude. Mit freundlichen Gruessen! Urodziłem się i aktualnie jestem na urlopie w Szczecinie. Pomimo tego, że przodków mam częściowo niemieckich i wskutek 35 letniego przebywania w Niemczech i uważania się w 85 % za Niemca, interesuje mnie los Polski, Szczecina i Polaków. Wiedziałem że moja ocena zdarzeń historycznych jest daleka od tej jaką uczy się w Polskich szkołach. Sam kończyłem polskie liceum i przeżyłem szok kiedy będąc już na studiach w Niemczech poznałem opis wydarzeń kampanii wrześniowej oraz przyczyn i skutkow II wojny światowej podobnej do tej jaką opowiadał mi dziadek oraz jaką Wam przedstawiłem. Wydaje mi się, że problem różnego oceniania tych zdarzeń tkwi w socjologii. Aby państwo mogło trwać musi istnieć coś takiego jak "duma narodowa" społeczeństwa, więc wychwala się same osiągnięcia danego narodu pomijając porażki oraz haniebne uczynki np. Katyń, Jedwabne, zbrodnie Wehrmachtu ( Kult bohaterskiego Wehrmachtu kosztem zbrodniczej SS w Niemczech). W przypadku narodów wielkich takich jak naród niemiecki, rosyjski, amerykański, francuski, japoński i podobne "dumę narodową" buduję się na osiągnięciach, które miały wpływ na cywilizację światową np. pokonanie hitleryzmu, wysłanie człowieka w kosmos i na księzyc, próby podbicia Europy ( na szczęście nieudane) przez Napoleona i Hitlera, co wiąże się z bohaterskimi czynami wojennymi itp. Tego typu wychwalanie historii często ubarwionej nie mającej nic wspólnego z rzeczywistością np. "Bohater mjr. Sucharski, który chciał podddać Westerplatte po 7 godz. i ze strachu chował się pod łózko i został do niego w końcu przywiązany, a cała obroną kierował jego zastepca niestety nie pamiętam nazwiska tego bohatera (TAKI TO NIESTETY JEST WPŁYW FAŁSZOWANIA HISTORII PRZEZ PROPAGANDĘ, ", wpaja się młodzieży w celu wyrobienia u nich odpowiednio obywatelskich postaw i wyzanaczenia wzorców patritycznych. Propaganda ta oprócz swioch pozytywnych celów opisanych powyżej ma negatywne polegające na zafałszowywaniu historii. Podobnie jak młody Niemiec czy Rosjanin, którzy mają prawo być dumni z tego, że ich dziadowie dla własnej ojczyzny dokonywali bohaterskich cudów np. operacja Barbarossa, operacja Kijowska, bitwa pod Moskwą, obrona Stalingradu, zdobycie czy obrona Berlina tak młody Polak może być dumny z obrony Warszawy, bitwy nad Bzurą, Westerplatte, powstania Warszawskiego itp. Problem polega na tym, że można wpaść w "klatkę ciasnoty umysłowej" polskiej, rosyjskiej czy niemieckiej. Najgorsze jest to że im bardziej te tzw. powody do dumy nie miały żadnego wpływu na bieg wydarzeń tym ta klatka jest ciaśniejsza. Nia można bowien porównywać bitwy nad Bzura z bitwą pod Stalingradem, obrony Warszawy z obroną Berlina, powstania Warszawskiego z operacją Barbarossa. Te tzw. "polskie powody do dumy" są NICZYM w porównaniu z rosyjskimi, niemieckimi czy amerykańskimi. W związku z tym wasza klatka ciasnoty umysłowej jest tak mała, że kanarek nie rozwinął by skrzydeł. Klatka rosyjska, niemiecka, francuska czy amerykańska jest wystarczająca dla 100 orłow. Choć rozumiem polską ciasnotę umysłową irytuje mnie ona, ponieważ w małym stopniu ale czuje sie związany z Polską i Szczecinem. Najbardziej wkurzająca jest wasza duma z żałosnej historii (ciągłych porażek od 300 lat, wywózek, i kretyńskich powstań z góry skazanych na niepowodzenie świadczące o poziomie inteligencji waszych elit, które je wywoływały powodując tragedie narodowe. Można zachować przeciez odrębność narodową poprzez "dumę narodową" zbudowańą na poczuciu własnej wartości opartej na byciu społeczeństwem gospodarnym, posiadającym wybitne jednostki mające wpływ na rozwój cywilizacji, nauki, techniki itp. Ale to dla waszych elit za trudne. Latwiej wywołać powstanie, które zakończy się rzezią i odrębność budować na nienawiści do zaborcy, który tę rzeż wam zafundował. Powyższe rozumowanie dotyczy XIX wieku nie II wojny światowej, bo wówczas musieliście walczyć, ale tylko we wrześniu 1939r. Opłaciło się to wam bowiem propagandowo bo staneliście po stronie zwyciezców za co otrzymaliście nasze wschodnie ziemie. Reszta waszej żałosnej waleczności była kompletnie bezsensu, nic nam nie zaszkodziliście a tylko SS niepotrzebnie wyżywało się na Warszawie. Podsumowując, celem mojego artykułu było spojrzenie na waszą historię z europejskiego punktu widzenia. Z punktu będącego daleko poza waszą klatką umysłowa. Wiem że większość to spojrzenie odrzuci i może nawet zareaguje agresją ale to jest rzeczywistość. Taka jest ocena waszej historii z realistycznego, a nie "waszego mesjańskiego",chorego punktu widzenia, którego oprócz Was nikt nie jest w stanie zrozumieć. To coś strasznego żeby 40 milionowy naród nie miał żadnego wpływu cywilizację Europy !!! Zniszczyliście tylko nasze ziemie wschodnie doprowadzając takie miasta jak Szczecin, Gdańsk, Wrocław do syfu jaki jest w typowo polskich miastach jak Poznań, Łodź czy Lublin itp. Te Wasze "pokonanie komunizmu" i Wałęsa hehehe!! Ludzie zejdzcie na Ziemie!! Zomo pogoniło Waws w 2 dni i siedzieliście cicho. A ten wasz watykańczyk ! Jaki on miał wpływ i ten jego niby duch święty? Ludzie jest XXI wiek gdyby Reagan nie napędził wyścigu zbrojeń a CCCP miał wystarczająco kasy na tę zabawę PRL byłnby nadal i przezyłby nawet Waszgo JP2 , z którego się śmieją całe Niemcy i Francjqa za jego średniowieczne poglądy a u Was to główny "guru duchowy". Przez 1000 lat naród polski miał prawie zerowy wpływ na cywilizację europejską. (Oczywiscie zaraz mi tu podacie jakieś Wasze przykłade, ale podajcie mi chociaz jednego Polaka, który dostał nagrode Nobla z nauk techniczny i badania prowadził w Polsce. Curie - Sklodowska była tylko z pochodzenia polką ponieważ badania prowadziła we Francji.) Ale co pocieszające jest jeszcze drugie 1000 lat. W których możecie coś osiągnąć. Warunek jest jeden. WYJŚCIE Z POLSKIEJ KLATKI CIASNOTY UMYSŁOWEJ. Zmieńcie programy szkolne. Nauczcie się mysleć racjonalnie. Przejdzcie na luteranizm albo kalwinizm lub zostańcie jak ja ateistami lub deistami. Skończcie z kultem Wojtyły. Weźcie sie za studiowanie nauk technicznych, a nie socjologii, psychologii bo to napędza przemysł a nie puste klepanie o niczym I PAMIĘTAJCIE LICZCIE TYLKO NA SIEBIE A NIE NA SIŁY NADPRZYRODZONE CZY INNE WYMIARY. Może za wówczas za 300 lat słowo Polak nie będzie się kojarzyło w Europie z prostytutką albo złodziejem samochodów. Jażeli pozostaniecie przy swoim myśleniu pozostaniecie przy naszych stereotypach o Was. To był cel moich postów. JEstem Wam życzliwy. A wy bądżcie życzliwy narodowi dzięki któremu istniejecie (chodzi mi tu o Rosjan), bo by Was Frank wybił co do jednego. Brak szacunklu do nich świdaczy o waszym poziomie inteligencji. To tak jakby ktoś nie szanował matki, która daje życie choć nawet nie dba za bardzo o to dziecko. A z nas bierzcie przykład jeżeli chodzi o pracowitość, czystość, porządek i gospodarność. Co do "Schadenfreude" to "polska łacina przerasta go kilkakrotnie". Wasze k..., ch..., pie..., je... nie mają odpowiedników w żadnym cywilizowanym języku europejskim. Jednak w czymś naprawde jesteście dobrzy. Niewyżywam sie na Was perwersyjnie!!! Moim celem jest życzliwa walka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ace Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.espol.com.pl 04.11.03, 09:14 No masz ci go, a myślałem, że jak zmienił nick na "życzliwy" to mu poziom niemieckiej buty spadnie. A tu takie kwiatki;) Najlepsze jest to, że to kiedyś był Polak, a patrzcie co się z niego zrobiło - oficer propagadny SS. Nic dziwnego, że powstają takie cuda jak Związek Wypędzonych itp. skoro tacy jak ŻN mają swoją wersję historii ostatnich kilkuset lat. ŻN, skoro ja mam "klatkę ciasnoty umysłowej" to jak nazwać twoją biało-czarną wizję przeszłości? I proszę, nie musi ci się podobać to co głosi Jan Paweł II, ale żeby go krytykować musiałbyś choć odrobinę zbliżyć się do poziomu tego człowieka, więc podaruj sobie te impertynencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: Rozsądny??? ;-) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.11.03, 12:45 Weszłam zobaczyć co się dzieje i ...... teraz na poważnie UWAGA!! NIE ROBIĘ SOBIE JAJ!! czuję żal i litość nad człowiekiem o tak niskiej samoocenie, tak nikłym poczuciu wartości i wiedzy. Ten człowiek przypomina blokersa, który na innych odreagowuje własne emocje i brak miłości. Człowiek szczęśliwy nawet gdyby miał podobne poglądy takich słow by nie napisał. Dlatego proponuję minutę żalu nad nieszczęściem pana niemca i nie przeciąganie dalej tej bezsensownej dyskusji. Bo powoduje ona wyłącznie to, że pan niemiec się ośmiesza a to jeszcze bardziej na jego samoocenę wpłynie. A któż by chciał mnieć na sumieniu pana niemca? Ja spadam Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebeata Re: Odsłonięcie pomnika Przyjaźni Marynarza Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 00:14 jestem za utrzymaniem granic, postawieniem pomnika armii czerwonej na Bramie Portowej i za powrotem dawnego ustroju. To były czasy. Socjalizm to jesdyna droga. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radyja.maryja Re: Odsłonięcie pomnika Przyjaźni Marynarza Polsk 15.12.03, 23:31 Znowu nawygłupiałem się. Przepraszam. Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś