Dodaj do ulubionych

Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ?

IP: *.access.nacamar.de 07.08.01, 10:12
Czy kina (Multikina) z prawdziwego zdarzenia, czy ośrodka kulturalnego, obiektu
koncertowego, czy basenu, pływalni (Aqua Parku). Co jest najbardziej potrzebne
w/g Was ?
PozdrE
Obserwuj wątek
    • Gość: nostromo Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? IP: 10.25.1.* / 165.21.83.* 07.08.01, 10:58
      MIASTA...

szczecin to wielka ameba ulic pozbawionych logicznego centrum miejskiego, zadne multikino ani hipermarket tego nie zastapia...

temat byl poruszany wielokrotnie - kandydatami sa zwyczajowo podzamcze lub wyzwolenia w okolicach placu rodla i termosu

1. z podzamcza jak z pustego ... i salomon nie naleje - glownie przez trase zamkowa
      2. z "centrum" kolo radissona nic nie wyszlo, bo sie centra wielko-obiektowe nie sprawdzaja - vide paryz i la defense
      3. z deptaku obok placu zamenhoffa (co to jest - boguslawa?- mam dysleksje nie pmietam nazw ulic :) .... na razie nic... moze????

• Gość: Jano Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.01, 11:30
        Gość portalu: nostromo napisał(a):

> MIASTA...
        >
        > szczecin to wielka ameba ulic pozbawionych logicznego centrum miejskiego, zadne
        > multikino ani hipermarket tego nie zastapia...
        >
        > temat byl poruszany wielokrotnie - kandydatami sa zwyczajowo podzamcze lub wyz
        > wolenia w okolicach placu rodla i termosu
        >
        > 1. z podzamcza jak z pustego ... i salomon nie naleje - glownie przez trase zam
        > kowa
        > 2. z "centrum" kolo radissona nic nie wyszlo, bo sie centra wielko-obiektowe ni
        > e sprawdzaja - vide paryz i la defense
        > 3. z deptaku obok placu zamenhoffa (co to jest - boguslawa?- mam dysleksje nie
        > pmietam nazw ulic :) .... na razie nic... moze????
        >

Co do wielkich budynkow itd. to sa w kazdym miescie, bedzie multikino- fajnie,
        ale wolalbym duzy aquapark- do gryfina jest jednak troche daleko, z pod domu mam
        40km w jedna strone. Mial byc jakis aquapark na miejscu gontynki, moze ktos wie
        co dalej poza dobrymi checiami???
        Jakis czas temu jakies (2 lata) widzialem projekt budowy ogrodu botanicznego
        (mial zaczynac sie kolo Seminarium duchownego, kolo parku Kasprowicza, i konczyc
        sie kolo Arkonki. Ciagnac sie mial miedzy ul. arkonska a al. wojska polskiego).
        I to byl bardzo interesujacy pomysl, w koncu przed wojna cos takiego tam bylo...
        a poza tym bylaby to ladna wizytowka naszego "zielonego" miasta.
        pozdrawiam
        • Gość: guerra Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? IP: *.icpnet.pl 07.08.01, 11:49
          LECHA wam brakuje
          • Gość: Jano Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.08.01, 12:16
            Gość portalu: guerra napisał(a):

> LECHA wam brakuje

Co za baran to napisal, brak mi slow.

A poza tym, po co na Lechu, my mamy Jurczyka.
            :))))))))))))))))))))
            • Gość: greg Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? IP: *.members.com.pl 07.08.01, 15:58
              kobiety mi brakuje
              • Gość: nostromo hej greg IP: 10.25.1.* / 165.21.83.* 08.08.01, 04:14
                wez se moja...
                • Gość: guerra Re: hej greg IP: *.icpnet.pl 08.08.01, 08:56
                  Przypominam ten "baran" urodził się w Szczecinie i wie co mówi
                  • Gość: REKIN Re: hej greg IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 08.08.01, 11:20
                    Gość portalu: guerra napisał(a):

> Przypominam ten "baran" urodził się w Szczecinie i wie co mówi
                    Chluby Szczecinowi nie przynosisz.

• Gość: Jano Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.08.01, 09:58
                Idz do agencji skoro nie dajesz sobie z tym rady.
    • stettiner Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? 13.08.01, 09:54
      Paru dużych zachodnich inwestorów (mogą być i niezachodni)i A3. Jak będą w
      mieście legalne pieniądze i troche ruchu gospodarczego, to reszta też się
      znajdzie.
      • Gość: efa Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.01, 13:11
        brakuje rynku z mnóstwem knajpek, klimatu, artystów grających na ulicach, luzu
        i wielu innych rzeczy
      • stettiner Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? 14.08.01, 15:48
        Oczywiście jeszcze kilku innych rzeczy mi brakuje w Szczecinie. Brakuje mi
        pogranicznego przenikania się kultur i ludzi, do czego nasze miasto jest,
        zdawałoby się, z samej swojej natury predestynowane (niemiecka i szwedzka
        przeszłość i przygraniczne położenie). Zgrozą też napawa brak wyobraźni władz
        miejskich, do których mamy pecha jak mało które miasto. Brauje mi też kopii
        kondotiera weneckiego na któryms z placów miasta :)))
    • Gość: stas Re: Szklanych domów IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.01, 14:13
      A jeśli nie szklanych domów to na wzór paryskiej dzielnicy XXI wieku,
      DZIELNICĘ XXII wieku.
      Zamiast (obok) sypialnianych dzielnic Prawobrzeża, przepiękną dzielnicę z dużą
      Bramą Portową (analogia do Łuku Triumfalnego.
      Och pomarzyłem ...
      Pozdr.
    • Gość: tete-ona Klimatów ... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.08.01, 15:14
      Niewątpliwie tego brakuje mi najbardziej.Ani aquapark ani multikino ! Małe
      kawiarenki, knajpki itd. - gdzież one ? Pubów - mnóstwo, jeśli knajpy - to albo
      beznadziejne albo drogie albo jedno i drugie - w sam raz dla snobujących się na
      "wielki świat"! Gdyby tak przenieść z Krakowa kilka przytulnych miejsc !!! Cafe-
      Galeria to miłe zaskoczenie ale nie załatwia sprawy.
      Deptak - groza : piwne ogródki i porykiwania.Podzamcze - Starówka ? Może za
      kilka lat, gdy nabiorą "patyny " ...
    • Gość: Faif Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? IP: 195.224.164.* 16.08.01, 08:41
      To wszystko to lipa i tak. Szczecinowi brakuje atmosfery, jakiegos centrum
      zycia nocnego czy kulturalnego. Na Zamku nic sie dzieje, na tym niby starym
      rynku tez zywego ducha nie mozna spotkac itd. Ja tam wole zeby Szczecin byl
      Poznaniem, bo Poznan to takie ladnie zaprojektowane miasto, a u nas to co?
      • Gość: nostromo do stasi(a) i nie tylko... IP: 10.25.1.* / 165.21.83.* 16.08.01, 11:12
        a propos paryza, stasiu, to akurat tego paryza nikt (oprocz architektonicznych snobow) nie uwielbia
        za nowoczesna architektore, ona tam jest przy okazji :)))
        (a tak przy okazji, super-nowoczesna sie super-szybko starzeje... a super-stara jest po prostu
        "super")

szczecin potrzebuje klimatow? tak, ale czy to sie da zalatwic tylko przez to, ze beda fajne kafejki,
        restauracje i knajpy?

odpowiedz jest krotka - nie...

do stworzenia "klimatow" potrzeba:

1. systemu zachowan socjologiczno-ekonomicznych

ok - wytlumacze - musi byc latwiej wyjsc na sniadanie do
        jadlo-tyjni na rogu niz gotowac jajka na miekko w kuchni - i musi cie na to stac...

lub pana gotujacego te jaja na rogu musi byc stac na sprzedanie ich
        z niewielkim tylko zyskiem
        {a my przeciez nie bedziemy krecili geszeftu gdzie nie ma podwojnego przebicia...}
        tlumaczenie,ze jedzenie w europie zawsze bylo tansze w domu jest prawdziwe,
        ale tak nie do konca MUSI byc

to samo dotyczy czasu otwarcia - nie moze byc klimatu gdy
        jedyna kolacje o 3 rano mozna wpapac na dworcu!
        (aaaaarrrrrghhhhh!)

2. ludzie... i to nie garstka dziwakow i oryginalow, a po prostu LUDZIE... wszyscy...

po to wlasnie zeby nie bylo tak jak na boguslawa, ze sie zejda tylko zule i ochlapusy w miejscach
        ktore mialy byc dla szystkich mile i sympatyczne...

czemu wierze, ze to mozliwe? pamietam pierwsza wizyte papieska wizyte w parku kasprowicza i
        calonocny festyn na okolicznych ulicach... ani nie bylo infrastruktury (brak calonocnych knajp), ani nie
        bylo tradycji swietowania cala nocke... a bylo wlasnie TAK jak tylko wspaniale byc moglo

i nie przypinajcie mi latki fanatyka religijnego, bo jakim jestem to sami mogliscie zauwazyc, ale "ta
        noc do innych jest niepodobna"...

3. bezpieczenstwo

czy tu trzeba cos dodac?

a MOIM OSOBISTYM KANDYDATEM na wylaczenie z ruchu kolowego i
        zamiane na deptak - ale bez (jesli mozna uniknac - a mozna!) wywalania ludzi
        z budynkow i zamiany kamienic na domy handlowe jest:

caly kwartal domow dookola placu zamenhoffa
        z mozliwoscia pozniejszego "przeskoku"
        przez plac grunwaldzki i dojscia az do parku kasprowicza

(co nie oznacza, ze inne miejsca moga byc zaniedbane,
        ale tam jest wszystko juz "gotowe" i nie trzeba falszywych
        zabytkow jak na podzamczu budowac)

pozdrawiam serdecznie - nostromo
        • Gość: nostromo jeszcze tylko slowo o paryzu... IP: 10.25.1.* / 165.21.83.* 16.08.01, 11:15
          a szczecin i tak jest zajebiscie w swojej strukturze podobny do paryza!

co zaswiadczam wlasna krwia, nie odkrywajac przy tym hameryki - nostromo
      • Gość: Mike Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? IP: *.*.*.* 21.08.01, 15:15
        Gość portalu: Faif napisał(a):

> To wszystko to lipa i tak. Szczecinowi brakuje atmosfery, jakiegos centrum
        > zycia nocnego czy kulturalnego. Na Zamku nic sie dzieje,

Nic sie nie dzieje? A wystawy? Aktualnie Dali, Miro. Wczesniej tez kilka
        rewelacji.
        A turniej tenorow?

> na tym niby starym rynku tez zywego ducha nie mozna spotkac itd.

Ja tam bywam regularnie i wielu moich znajomych tez. Teraz ta "starowka" jest dla
        szczecinian. Jak sie rozreklamuje i zamieni w WIELKA MASZYNE DO DOJENIA TURYSTOW
        z kasy to juz tam bywac nie zamierzam. Tak samo jak ludzie nie chadzaja na
        starowki w swoich miastach - ceny i szarancza odstraszaja.

> Ja tam wole zeby Szczecin byl
        >> Poznaniem, bo Poznan to takie ladnie zaprojektowane miasto, a u nas to co?

Poznan dobrze zaprojektowany? Czys Ty byl kiedy w Poznaniu? Siatka ulic,
        rozwiazania komunikacyjne - korki i tragedia. Srodmiescia zmasakrowane
        klockowatymi blokami bardziej niz Szczecin mimo ze nie mieli nalotow dywanowch.
        Malo zielonych alei, malo drzew i zywoplotow. Kamienice tak samo zapuszczone jak
        u nas.
        Okolice Mostu Teatralnego albo tereny Targow maja mniej wiecej tyle uroku ile
        Port Centralny podczas wyladunku z kontenerowca.
        Panie Boze chron nas od takich wzorcow!
    • Gość: Zagłoba Re: Czego Wam najbardziej brakuje w Szczecinie ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.08.01, 01:51
      Więcej "mordowni" z prawdziwego zdarzenia,z nadgryzionymi kuflami i metalowymi
      blatami.Gdzie piwo kosztuje 2.50 a nie 6 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka