tateti 22.07.09, 21:20 Jacyś tacy dziwnie niwni ci katarczycy, że wstrzymali zakup stoczni po liście stowarzyszenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krencik Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 22.07.09, 21:33 Bo ze stoczniami, to dokładnie tak jak z lotniskiem i nowym Las Vegas budowanym pod Białymstokiem kilka lat temu. Od paru dni zastanawiałem się co zrobi rząd, jak wreszcie minie termin i fikcyjny inwestor nie zapłaci. Zastanawiałem się też, jakie będą preteksty fikcyjnego inwestora, odpowiedzi już znam. Dziś wiem także, że malkontent dyżurny itp. to po prostu długoletni mieszkańcy Szczecina, reszta przychodzi naturalnie, z doświadczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 medytacje wiejskiego listonosza... 22.07.09, 21:46 Niegdyś Skaldowie śpiewali Medytacje wiejskiego listonosza... ze ludzie listy piszą! Własnie tez pisze list, ze jeżeli natychmiast katarski bank nie wypłaci mi na moje konto stu milionów obojętnie w jakiej walucie, to powołam się na szariat... dolaczam do listu rysunek i numer mojego konta! Wiem, ze wywoła to w Katarze zamieszanie, nawet może besse na giełdzie u nich i zwyzke cen barylki, ale napisze ten list! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED hauhau:D IP: 92.251.155.* 23.07.09, 00:41 milo wiedziec, ze ktos ma obsesje na moim punkcie. wyslesz mi kartke na walentynki tchorzu?:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Jak zaszczeka ZED? 23.07.09, 02:26 O co Ty taki "kulturalny inaczej". Nie muszę się z kimś zgadzać, żeby okazać elementarną kulturę i szacunek do współrozmówcy. I ZED-a też to dotyczy, choć często też się z nim nie zgadzam. A jak już na kogoś szczekasz to nie chowaj się tchórzliwie w budzie, tylko podpisz się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marie-100 Re: medytacje wiejskiego listonosza... IP: 79.162.128.* 22.07.09, 21:58 Mam pytanie do tych, kórzy są na bieżąco - czy Krzystek już oddał mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: medytacje wiejskiego listonosza... 22.07.09, 21:59 na razie oddał klucze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marie-100 Re: medytacje wiejskiego listonosza... IP: 79.162.128.* 22.07.09, 22:17 Klucze? Robisz sobie jaja, czy serio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED Re: medytacje wiejskiego listonosza... IP: 92.251.155.* 23.07.09, 00:27 samego mieszkania jeszcze nie oddal bo ciezko je zaniesc do magistratu. ludzie mowia, ze to moze uszkodzic kamienice. ale klucze juz sa wiec jak ktos z urzedu chce wejsc to moze. a, i na zlosc jacynie jeszcze postanowiono tam dom dziecka zrobic. nie wiadomo czy beda wymieniane okna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ausialalala Re: medytacje wiejskiego listonosza... IP: *.chello.pl 22.07.09, 22:01 oddał. będzie tam dom dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: medytacje wiejskiego listonosza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 22:32 Mieszkania nie oddał. Oddał klucze. Mieszkanie pozostaje nadal własnością pani Krzystek a Urząd Miasta zastanawia się ile zapłacić Krzystkowi za to że użytkował to mieszkanie przez 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED Re: medytacje wiejskiego listonosza... IP: 92.251.155.* 23.07.09, 00:31 skoro sad uznal, ze przyznano mieszkanie nielegalnie to wszystkie akty prawne z tego przekazania wynikajace sa niewazne. takze akt wykupienia i wlasnosci. czy moze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikesz Re: medytacje wiejskiego listonosza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 08:21 Mylisz się jak zwykle. Na razie w księdze wieczystej widnieje pani Krzystek a miasto zastanawia się ile trzeba będzie Krzystkowi zapłacić, czyli teraz rzeczoznawca robi wycenę.Oczywiście też na koszt miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: medytacje wiejskiego listonosza... 23.07.09, 08:24 a ty jak zwykle wiesz co i jak sie dzieje w urzedzie. o przetargach tez wiesz wczesniej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Re: medytacje wiejskiego listonosza... 22.07.09, 23:37 Gość portalu: marie-100 napisał(a): > Mam pytanie do tych, kórzy są na bieżąco - czy Krzystek już oddał > mieszkanie? oddał! Ale tylko on jeden, bo musiał, bo dalej brnie w politykę! I chce być czysty! Tam więcej zarobi, na sto takich mieszkań! Ale po tym jak chciał Sąd przechytrzyć! Dopiero, po kombinacjach z żoną, z Sądu chcieli legislatorów złodziejstwa zrobić! Do oddania czeka w kolejce wielu, wielu towarzyszy, ponad 160 na razie, ale sprawa jest trudna, rozwojowa, jak nie zmienią Ustawą Szefa CBA, to się wyjaśni, bo towarzysze są ze wszystkich opcji! Miasto teraz chce bronić złodzieji! A teraz do Sądu z tym wszystki! Pan chciał dowodów na przekręty Panie Chochulski, to chyba teraz niema lepszego dowodu, jak wyrok Niezawisłego Sądu! Zapewniam Pana że wszystkie wyroki jak w stosunku do Prezydenta, czy tego Naczelnika, będą takie same, bo takie same kryteria prz przewałkach stosowano! Na co Miasto jeszcze czeka? Acha, zwykłych ludzi tylko gnoicie? Co? No może nie jet tak? Wie Pan naprawdę do jakiegoś rokoszu nie kontrolowanego kiedyś dojdzie, wie Pan historia się zmienia, a ci z listy niezbędnych CBA, to wrogowie ludu, bo tak jest, naprawdę, bezczelni kłamcy! Kolejka ludzi z dziećmi, a tu pan Komendant, Przewodniczący, Naczelnik, Prezydent, Radni! Och wy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurialista Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.centertel.pl 22.07.09, 21:57 A czy pamiętacie kto wychodował to stowarzyszenie-szkodnika? Kto słucha Radia Ojca Redaktora ten wie. A lokalny biskup nakazuje księżom na mszach wspierać szkodnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ausialalala Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.chello.pl 22.07.09, 22:06 odczep się od arcypasterza. to jedyny duchowny i polityk, który głośno wypowiada się w obronie tego regionu. a pozostałe ciotki z wydmuszkami zamiast jaj tylko udają że coś robią popierajcie Niterów i młodych Cienkichwiczów :b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.chello.pl 22.07.09, 22:08 Szczecińskie Stowarzyszenie Obrony Stoczni i Przemysłu Okrętowego protestuje przeciwko sprzedaży Stoczni Szczecińskiej Nowa. Jak podkreśla Wydrzyński, katarski inwestor powinien odstąpić od transakcji, bo jak pisze "zabroniona jest muzułmaninowi sprzedaż rzeczy, jeśli wie, że jest w niej coś złego i o tym nie mówi". A czy pamiętacie jakie protesty "ekologów" były słane do Brukseli, kiedy planowano lokalizację gazoportu? Moim zdaniem Rosjanie nie przebierają w środkach a i Niemcy też mają swój konkretny interes aby nie dopuścić do realizacji polskiej polityki energetycznej i do produkcji statków, które mogłyby dywersyfikować ruskie i rusko-niemieckie gazociągi. Przy tej okazji "sprawności szczecińskich stoczniowców" przypomniałem sobie jaki szok przeżył jeden z polskich ministrów w Moskwie, kiedy podczas szczecińskich strajków, był gościem u ruskich towarzyszy. Otóż nielegalne wydawnictwa kolportowane danego dnia na terenie stoczni - już następnego lądowały na stołach KC KPZR. Czy ktoś tych ruskich "listonoszy" kiedyś tu wyłapał? Na koniec jeszcze jedna uwaga. Jestem pewien, że autorzy listu pisząc o "praniu brudnych pieniędzy" z pewnością nie mieli na myśli braci Golemów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychoo74 Sprzedaż stoczni wstrzymana! 22.07.09, 22:17 Zgadzam się w pełni z Panem Piotrowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 22.07.09, 22:42 Też zgadzam się z Piotrowskim Heca z Porta Holding nakręcona przez Pichotę i SLD to rozbój w biały dzień. Gdzie poszanowanie własności prywatnej? A pan Grad to sankcjonuje? A może lepiej było wyjaśnić sytuacje prawną i ewentualnie zwrócić majątek właścicielom, to może ich żądania odszkodowawcze będą niższe. A jakie by nie były to Piotrowski i pozostali właściciele PH jesli wygrają w sądach to mają prawo do odszkodowania, za które zapłacimy my podatnicy a powinien Piechota z własnej kieszeni. A może by tak komisja śledcza? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Trybunał Stanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 22:45 To znaczy że Grad sprzedał stocznię, mimo że o wszystkim wiedział?! Za to grozi Trybunał Stanu! Rozumiem, że jako działacz partyjny PO zdecydujesz się na wniosek o postawienie Grada przez Trybunałem Stanu? Czy taki wniosek przedstawisz na najbiższym posiedzeniu swojego koła partyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 22.07.09, 22:47 a ile oni dali za te Stocznie - skoro mówią, ze to ich? Bo wiem, ze sad uznał ze straty 60 mln jakie zrobili to legalnie zrobili, bo złe decyzje podejmowali. Ile takich decyzji podjęli i kto za to płacił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xYZ Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.chello.pl 22.07.09, 23:02 Szkoda tego chłopa co napisał list prawdopodobnie będzie miał klopoty finansowe potem rodzinne i na końcu powiesi sie w Parku Kasprowicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating.president Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 07:42 Andreas. Straty w Porta to małe miki do strat, które zrobiło państwo po przejęciu stoczni. Nie chodzi tu równiez o licytacje ale Ty naprawdę chcesz co, chcesz zamykać tych co zaliczają wpadki w bussinesie ? Jak sąd lub raczej biegły taki dobry w ocenie bussinesu to niech zostawi te marne etaciki i weżmie się za bussines, który jak rozumiem poprowadzi ...bezbłędnie. Roumieme Ciebie. Porta narobiłą szkód prywatnym upadłością ale niestety zawsze tak jest. Więcej narobiło tych szków państwo, które nie pozwalało odliczyć chcociazby zapłaconych i straconych podatków za usługi stoczni. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 10:03 próbuje tylko napisać coś czego napisać nie mogę... ;) Pamietasz sytuacje w firmie szyjacej ciuchy, której dyrektor podobno podejmował decyzje doprowadzajace do strat, żeby taniej mógł kupić ktoś? Stratami można zonglowac jak się chce... mogę podpisać umowę na kafelki za tysiąc zł, ale mogę za sto tysięcy, ale wtedy będzie to tylko błędna decyzja... Nie wierze by diswiadczeni prezesi podejmowali same błędne decyzje i dały straty setek milionów, bo znaczyloby to ze są banda idiotów, która jakimś cudem - a Polska to kraj cudów, gdzie z dnia na dzień możesz stać się milionerem - dostała stocznie i nie potrafiła nią zarządzać przynoszac straty swoimi blednymi decyzjami, co potwierdził sad! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 10:07 tak sami jak nie wierze, ze prawnik na urzędzie przyjął mieszkanie i nie wiedział, ze zarabia wiecej niż przewiduje ustawa, a był to błąd tylko urzedniczy! Co tez potwierdził sad... ;) Wierzysz w cuda? Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Zienkiewiczowi. 22.07.09, 23:01 Ręce opadają! Szczęka opada! Wersja Zienkiewicza: Funkcjonowała Porta Holding. W holdingu była perełka- czyli stocznia. Zarabiała krocie na produkcji statków. Technologie chemikaliowców opanowane w trymiga. Wcale szefowie Porta Holding nie ogłaszali upadłości ponieważ dugi przekroczyły wartość aktywów (za czasów AWS - premier Buzek i minister Steinhoff). Przyszedł Piechota i kwitnącą stocznię rozpirzył, namówił sąd aby ogłosił upadłość (Piechota almighty - nawet na decyzje sądów wpływał) zrobił fiku miku i z lukratywnych kontraktów wyszły straty. Piotrowski wcale nie żebrał o dotacje rządowe. Zienkiewicz!!! Ty się nie zadawaj z Łuczakiem i Atamańczukiem. Bo widać, że Ci szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bull Re: Zienkiewiczowi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 23:09 A ty absztyfikant za Piechotę dałbyś sobie narządy ogolić?Uważaj żeby przy okazji golenia ci ich nie obcięli,zresztą może już je starciłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Zienkiewiczowi. 22.07.09, 23:22 Stocznia dla wszystkich była kranikiem z którego plynal gruby szmal... zawsze! Stad ta walka o Stocznie, bo to była o szmal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bull Re: Zienkiewiczowi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 23:31 Genialne stwierdzenie!! Naprawdę!! Nigdy bym na to nie wpadł. myślalem że chodzi prosta sylwetkę czy ładny usmiech w tutaj chodzi o szmal??!!! W stoczni!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Zienkiewiczowi. 23.07.09, 03:14 ;) Tylko tu chodziło zawsze o szmal, który legalnie - mamy uniewinniajacy wyrok - mógł każdy prezes stracić jako stocznia, ale zyskać jako umowa ze stocznia! Konkretnie to pan Holender, obecny szef Polskie Stocznie powiedział, ze stocznia podpisywał wieloletnie umowy na kilka statków na których wiadomo było ze stocznia straci, ale te straty to przecież pokrywane były, a były wynikiem wypłat dajmy na to za jakieś umowy... powiedzmy za ekspertyzy... dajmy na to w temacie pola golfowego! Tak bo Holding zainwestował także w pole golfowe... Duża strata... ze pole nie powstało, ale wypłaty były - znaczy straty legalne. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zienkiewiczowi. 23.07.09, 00:10 ty anonim Jak ci szczeka opada to klej corega zastosuj I czasy ci się pokręciły bo ministrem był Piechota a nie Steinhoff A potem poczytaj o pewnym wyroku sądu w sprawie zarzutów wobec byłego zarządu holdingu. Wyroku uniewinniającym i oddalającym wszelkie zarzuty spreparowane przez twoich towarzyszy. A PH prosiła tylko o gwarancje rządowe a nie o dotacje A dotacje to dostawała SSN w wielokrotnie większych kwotach Zreszta poczekamy na dalsze wyroki sądów Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Re: Zienkiewiczowi. 23.07.09, 00:31 jacek.zienkiewicz napisał: > ty anonim Cześć Jawny:) > Jak ci szczeka opada to klej corega zastosuj Na Twoje > I czasy ci się pokręciły bo ministrem był Piechota a nie Steinhoff Rozumiem, że za Steinhoffa długi nie przekraczały wartości aktywów? > A potem poczytaj o pewnym wyroku sądu w sprawie zarzutów wobec byłego zarządu > holdingu. Wyroku uniewinniającym i oddalającym wszelkie zarzuty spreparowane > przez twoich towarzyszy. Poczytałem! Powim Ci więcej - sam je preparowałem! > A PH prosiła tylko o gwarancje rządowe a nie o dotacje gwarancje rządowe to de facto konkretna kasa z Twojej i mojej kieszeni > A dotacje to dostawała SSN w wielokrotnie większych kwotach Tu pełna zgoda! SSN powstał na gruzach PH. Bez wpływu tych, którzy doprowadzili PH do ruiny! > Zreszta poczekamy na dalsze wyroki sądów Trochę to trwa. Ale poczekam! Może się założymy? Jeśli wyrok będzie niekorzystny dla Piechoty (oskarżenie o doprowadzenie do upadku stoczni) to płacę 5 tyś na Dom Samotnej Matki w Policach! Wchodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zienkiewiczowi. 23.07.09, 02:06 > Na Twoje Co na moje? Mi nic nie opada. > Rozumiem, że za Steinhoffa długi nie przekraczały wartości aktywów? Nie > Poczytałem! Powim Ci więcej - sam je preparowałem! No to znowu spieprzyłeś robotę. > gwarancje rządowe to de facto konkretna kasa z Twojej i mojej > kieszeni Jak nie rozróżniasz gwarancji od "konkretnej kasy" to proponuje Ci business: Ja Ci dam notarialną gwarancję że w dniu Twoich 150 urodzin wypłacę Ci 1.000.000 EUR a Ty w zamian dasz mi dziś 100.000 EUR Dla Ciebie czysty zysk 900.000 EUR (bo przecież gwarancja i kasa to jedno i to samo wedle Ciebie) > Tu pełna zgoda! SSN powstał na gruzach PH. Bez wpływu tych, którzy > doprowadzili PH do ruiny! Tak tylko że PH to nie była tylko stocznia, parę innych firm całkiem nieźle do dziś funkcjonuje i zresztą po to był holding aby dywersyfikować działalność i ryzyko. Ale towarzysz P. rozpiździł to ekspresowo. Wyjątkowo harcerski z niego spec od gospodarki, z wyjątkową praktyką w biznesie partyjnym z ulicy Rozbrat, który w rubryce zawód wykonywany (całe życie) może wpisać tylko "działacz". > Trochę to trwa. Ale poczekam! Może się założymy? Jeśli wyrok będzie > niekorzystny dla Piechoty (oskarżenie o doprowadzenie do upadku > stoczni) to płacę 5 tyś na Dom Samotnej Matki w Policach! Wchodzisz? O ile wiem to niestety taka sprawa nie jest na żadnej wokandzie (przynajmniej na razie) Ale jak będzie to czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Zienkiewiczowi. IP: 213.136.229.* 23.07.09, 01:54 Taaa tylko kto by placil za te gwarancje rzadowe jakby sie okazalo ze jednak Piotrowski i spólka nie bedą w stanie posplacac kredytow bo wpierniczyli sie w kontrakt ktorego nie chciala ruszyc zadna inna stocznia w Europie, bo mieli inne problemy finansowe?? A co do wyrokow sadow to wiesz- zyjemy w takim kraju w jakim zyjemy i mamy takie sady jakie mamy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zienkiewiczowi. 23.07.09, 02:13 To wtedy przeprowadza się upadłość i zaspokaja wierzycieli (w tym Państwo, które zresztą byłoby uprzywilejowane) z majątku a tego było sporo (obecna cena którą dają Katarczycy lub kto to tam jest wyższa niż gwarancje które potrzebowała PH) Poza tym ten kontrakt na chemikaliowce był jednak wypełniony i dokończony tyle że już przez SSN ale jak myślisz czy robili to inni stoczniowcy? A co do wyroków sądów to mamy jakie mamy ale czy mamy inną alternatywę? Jesli nie to jednak kierujmy się tymi wyrokami które są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Zienkiewiczowi. IP: 213.136.229.* 23.07.09, 04:31 LOL tyle tylko że jesli nie starczyloby tego majatku na pokrycie roszczen wierzycieli wobec ktorych gwarancji udzieliło panstwo to ktoi bedzie musial te roszczenia pokryc??Poza tym weź mnie nie rozsmieszja z tymi gwrancjami jakie niby tylko potrzebowała PH. Zdajesz sobie czlowieku sprawe z tego że mowimy tu o kwocie ktora ledwo by starczyla, o ile by starczyla, na pokrycie zaleglosci placowych wobec pracownikow?? A co dalej?? Chemikaliowce??? No super że kontrakt zostal wypelniony, tylko powiedz mi jakim kosztem i jakie byly rzeczywiste straty?? JEsli w tel bylo postepowanie ukladowe gdzie w gre wchodzila 40%-80% redukcja dlugow, totalnie nierentowny kontrakt, zbyt mocna zlotówka w stosunku do wartosci kontraktow, inne problemy finansowe to te smieszne gwarancje kredytowe brzmia jak zart. A co dosadow- rzadzilo SLD byly takie a nie inne wyroki, SLD przestalo rżadzic i wyroki tez mamy jakie mamy. Czy to swiadczy o tym że ktos jest rzeczywiscie winny lub niewinny, czy raczej o tym ze dany wyrok pasuje do danej sytuacji?? Tak swoja drogą, zeby nie bylo nieporozumien. Moj dobry kolega "zwial" ze stoczni doslownie kilka miesiecy przed tym zanim zaczely sie problemy z wyplatami. Mielismy wowczas okazje porozmawiac sobie o tym jak wyglada sytuacja i jego opinia byla krotka- chłopie, stocznia i cała PH idą na dno, a chemikaliowce to jest tylko gwoźdz do trumny. Wtedy nie bylo jeszcze SLD i Piechoty, a kumpel wiedzial o czym mowil bo nie byl zwyklym fizolem na pochylni:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Zienkiewiczowi. IP: 213.136.229.* 23.07.09, 02:02 No dobra, ale co by nie mowic to fakty są takie ze przyszlo SLD z Piechota przejelo majatek i co zrobili??Postawili firme na nogi, zrobili z niej chlube regionalnej gospodarki i potentata przemyslowego?? Guzik. Rozpierniczyli i rozkradli majatek a z utworzonej SSN zrobili kolejnego klienta dla dojnej krowy czyli budzetu co kontynowal później PiS z przystawkami i efekt byl taki jaki byl. A co do decyzji sadow, ich niezawislosci w naszym kraju itp... to mozna by dlugie historie wypisywac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Zienkiewiczowi. 23.07.09, 02:21 Poza tym czy inne prywatne firmy mające kłopoty też ma przejmować Państwo? Już to przerabialiśmy przez 45 lat PRL-u. Poza tym jak pokazuje historia i czas obecny każdy prywatny właściciel i zarząd jest lepszy niż państwowy. Popatrz co się teraz dzieje w Policach. Są w równie złej sytuacji co ówcześnie Porta Holding albo i gorszej bo wtedy stocznia miała kontraktów na kilka lat a Police mają problemy ze sprzedawaniem swoich produktów choćby na najbliższy kwartał. A już dostały gwarancje rządowe (rządowej agencji) i próbują dostać kredyt pod te gwarancje. To co rozpiździć też i Police? A to efekt politycznych rządów przez 6 miesięcy i braku pełnej prywatyzacji. W SSN też tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Zienkiewiczowi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 07:20 naiwny jesteś ,dlaczego za za gdynię nie zapłacili katarczycy . List dotyczył szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: 213.136.229.* 23.07.09, 01:36 OK SLD, Piechota, tu nie mam generalnie zastrzeżen, powiedz mi tylko, skoro tak chrzanisz o poszanowaniu wlasnosci prywatnej, ile to Piotrowski i spólka zapłacil za udzialy w Stoczni z własnej kieszeni?? I skoro bylo tak dobrze to czemu bylo tak źle- pracownicy miesiacami nie dostawali wyplat, byly problemy z zaciagnieciem kredytu. PRzecież nawet jesli u nas ktos robil problemy w tej kwesti poprzez rózne uklady to taka firma jak stocznia w ówczesnym czasie mogla spokojnie postarac sie o kredyt w jakims banku zachodnim niezaleznym od krajowych ukladzikow- w ostatecznosci przecież mozna było pojechac na ruskim patencie i zaciagnac taki kredyt pod zastaw czesci swoich udziałow. No ale moze jednak nie bylo juz co zastawiac?? Czemu goscie byli tacy chetni do zrzekania sie swoich udziałow w zamian za ratowanie holdingu??Postepowanie ukladowe, 40% redukcji zadluzenia....blah blah blah. Jedne przekrety trafily na lepszych od siebie i zrobilo im sie kuku, bo chcieli zawalczyc gdy ich sytuacja wygladala źle, zeby nie rzec bardzo źle. Natomiast stan prawny obecnie byl juz taki ze to Panstwo bylo włascicielem SSN i panstwo zrobilo to co nakazala KE. Jesli Piotrowskiemu tak bardzo zalezalo na ratowaniu stoczni że gotow byl sie zrzec wowczas swoich udzialow to o co ma teraz pretensje??Stocznia zostala uratowana, znaleziono dla niej nabywce ktory ma kontynuować produkcje statkow i to takich ktore zapewnia rentownosc. Niektorzy kretyni najwyraźniej w tej chwili nie zdaja sobie sprawy ze anulowanie sprzedazy majatku stoczniowego Katarczykom bedzie oznaczalo juz teraz rzeczywistą likwidacje tego zakladu. No ale moze niektorym na tym zalezy- stocznie sie zaora, grunt sprzeda pod jakies hipermakety a byłym wlascicielom przy okazji moze uda sie wyszarpac dla siebie troche dodatkowej kasy, oprócz tej ktorej sie nachapali gdy dostali stocznie w prezencie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 01:53 Prawo przewiduje sytuacje gdy firma ma kłopoty finansowe. Poczytaj prawo upadłościowe i układowe. Holding nie byłby ani pierwszy ani ostatni który wykorzystałby (ewentualnie) te zapisy. Miesiącami wypłat to nie dostawali nieco później Pytasz co ma pretensje Piotrowski, to przeczytaj najpierw artykuł. A jak objęli akcje? Stocznia była w latach 90-tych prywatyzowana. Strzelasz ślepymi nabojami. Najpierw poznaj historię i stan faktyczny a potem komentuj. Pzdr PS. Nie zauważyłem żebym postulował o "anulowanie sprzedazy majatku stoczniowego Katarczykom" tyle że jak na razie do tej sprzedaży nie doszło. Samo rostrzygnięcie przetargu to jeszcze nie sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 03:25 pan Piotrowski and Co maja wyrok, ze legalnie podejmowali złe decyzje przynoszace stratę 60 mln zł... To musieli być super prezesami... Mogą sobie w CV wpisać, ze legalnie zrobili stratę 60 mln blednymi decyzjami! Dobre. Jacku nie udowodniono im, ze ta strata była wyciagnieciem szmalu, ale legalnie swoimi decyzjami doprowadzili do tej straty! Zatrudnilbys takich prezesów? A teraz można się zastanawiać czy podpisywanie umów, które przyniosą straty to jest działanie legalne czy nie... bo to co jednych jest strata, to dla innych zyskiem! Pieniądze te same, ale w stoczni ksiegowane na minus, ale ktoś sobie ksiegowal na plus... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 03:30 Jeżeli będąc prezesem zatrudnię specjalistę ds. kosmodromu, dam mu wypłatę 100 tys. plus koszty jezdzenia po świecie celem oglądania tychże, zasiegania opinii w sprawie powiedzmy Kuwejckich złóż ropy - chodzi o napęd, za ekspertyzy oczywiście dodatkowo płacone i pokrywane koszty - to to jest zupełnie legalna strata wynikla z blednej decyzji! Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 24.07.09, 00:08 w tamtych czasach 60 mln to nie była duża strata dla takiej firmy jak PH. Porównaj że w jeden kwartał w Policach (które są mniejsze niż PH ówcześnie) zrobiono 175 mln straty i jakoś jeszcze nikt nie pozamykał zarządu i nie wycofuje Polic z giełdy. Czyżbyś chciał zasugerować że zarząd Polic też wyciągał forsę? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 24.07.09, 00:17 Jacku strata była większa tylko do tych 60 mln prokurator miał wątpliwości, ale sad uznał, ze to błędne decyzje, a nie świadome działanie... Masz racje nikt zarządu Polic nie pozamykal, a nawet dano im kilkusettysieczne odprawy - ale o czym to ma świadczyć jak nie o tym, ze prezesi mogą nasrac na wszystko i jeszcze na tym zarobią! Powtarzam prowadząc warzywniak mogę zatrudnić gości ds. kosmodromu jeżeli będę miał dopływ gotówki, to nie będzie mnie interesowała rentowność stad obecny prezes Poldkie Stocznie w wywiadzie dla Rzepy wyraził zdziwienie, ze wtedy podpisano wieloletnia umowę na kilkanaście statków, które musisly przynieść straty! Czemu takie umowy podpisywano? A bo nie było ważne żeby stocznia zarobiła, ale żeby na stoczni zarobić... Jacku to takie proste wyciąganie szmalu... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 24.07.09, 00:26 Powtórzę się. I nawet gdy zdarzyło się firmie wpaść w kłopoty choćby przez błędne decyzje to nie znaczy że zarząd jest do bani lub składa się ze złodziei. Wedle Twojej logiki większość zarządów większości firm na świecie są jak Piotrowski bo też mają duuuże kłopoty: Ajaki to fatalny SSPHSA miała zarząd. Kilka faktów z 11 lat działalności: W całym okresie działalności holdingu (kwiecień 1991 - maj 2002) zbudowano 160 statków za kwotę ponad 4 mld USD, nie otrzymując żadnego wsparcia ze strony Skarbu Państwa, radząc sobie samodzielnie na rynku globalnym i notując zyski pozwalające rozbudować stocznię i dać zatrudnienie ponad 10 tys. pracownikom, najlepiej opłacanym na Pomorzu Zachodnim. W ciągu dekady zainwestowano 216 mln USD - podwyższono zdolności produkcyjne stoczni z 28 tys. do 100 tys. dwt, ponadto dokonano dywersyfikacji działalności gospodarczej, inwestując około 60 mln USD w nowe obszary działalności. Spłacono postępowanie układowe na kwotę 82 mln USD, utworzono 7 tys. nowych miejsc pracy - tylko w samym Szczecinie. Banki współpracujące z holdingiem zarobiły około 300 mln USD, a Skarb Państwa na różnych szczeblach jego struktury zarobił około 276 mln USD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: 213.136.229.* 23.07.09, 04:02 Czlowieku historie to raczej ty musisz poznac, no chyba że celowo tu walisz teksty ktore trąca zupelna ignorancja w temacie. Stocznia była prywatyzowana?? Wow niesamowite. To jeszcze dowiedz sie jak była prywatyzowana i odpowiedz mi skad Piotrowski i spólka wzieli kase na kupno udzialow dajacych kontrole w firmie ktora po oddluzeniu przez państwo, udzieleniu gwarancji kredytowych na produkcje dla zachodnich armtorów, stala sie warta setki milionow i to nie złotowek. Otoz nie wzieli. Udzialy zostaly "sprzedane" za smieszna cene, a sprzedane w cudzyslowiu dlatego że tak naprawde to nikt nie zaplacil za nie ani zlotowki, bo goscie dostali kredyt dla ktorego zastawem mialy byc... ich przyszle udzialy. Tak wiec to nie byla żadna prywatyzacja, tylko uwlaszczenie menadzerów firmy na państwowym majatku i tyle. To po pierwsze. Po drugie, to owszem istnieje prawo przewidujace kłopoty spólek , ktore daje mozliwosc przeprowadzenia postepowania ukladowego, tyle tylko że jesli do tego dochodzi, a przy tym jest mowa o 40% czy nawet 80% ( w zaleznosci od wersji) redukcji dlugow to swiadczy to bardzo dobitnie o kondycji finansowej danej firmy oraz obrazuje jej stopien wiarygodnosci dla bankow. Pozyczylbys komus kase, albo podzyrowalbys takiej osobie pozyczke, jesli wczesniej pozyczylaby ona od ciebie 100 tys a nastepnie stwierdzila że odda ci tylko 20 albo 60 tys bo na wiecej ja nie stac i nie bedzie jej stac w przewidywalnej przyszlosci?? Wiec sam sie zastanow ile warte są te wszystkie lamenty Piotrowskiego. Gosciu wpierniczyl stocznie w klopoty z ktorych nie była w stanie sie wykaraskac i jeszcze ma pretensje że jak miesiacami nie placil pracownikom za prace co doprowadzilo do najwiekszych zadym w Szczecinie od bodajze sierpnia 1989 roku to panstwo mu zabralop to co wczesniej mu dalo w prezencie. Po trzecie- nie twierdze że akurat ty postulujesz anulowanie sprzedazy stoczni, to bylo odniesienie do idiotow krozy wystosowali ten caly list, a za ktorymi stoja konkretni ludzie i bynajmniej nie chodzsi tu o jakis zwyklych robotnikow fizycznych stoczni. Inna sprawa że jesli twierdzisz że zgadzasz sie z Piotrowskim to w powaznym, stopniu zgadzasz sie z autorami listu... reszte dopowiedz sobie sam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.zienkiewicz Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 24.07.09, 00:14 Jaki to fatalny SSPHSA miała zarząd. Kilka faktów z 11 lat działalności: W całym okresie działalności holdingu (kwiecień 1991 - maj 2002) zbudowano 160 statków za kwotę ponad 4 mld USD, nie otrzymując żadnego wsparcia ze strony Skarbu Państwa, radząc sobie samodzielnie na rynku globalnym i notując zyski pozwalające rozbudować stocznię i dać zatrudnienie ponad 10 tys. pracownikom, najlepiej opłacanym na Pomorzu Zachodnim. W ciągu dekady zainwestowano 216 mln USD - podwyższono zdolności produkcyjne stoczni z 28 tys. do 100 tys. dwt, ponadto dokonano dywersyfikacji działalności gospodarczej, inwestując około 60 mln USD w nowe obszary działalności. Spłacono postępowanie układowe na kwotę 82 mln USD, utworzono 7 tys. nowych miejsc pracy - tylko w samym Szczecinie. Banki współpracujące z holdingiem zarobiły około 300 mln USD, a Skarb Państwa na różnych szczeblach jego struktury zarobił około 276 mln USD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating.president Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 07:37 Zostawiając na boku żartobliwe emocje zgadzam się co do meritum z Twoją wypowiedzią. Pan Grad zachowuje sie jak komunista dla którego roszczenia prywatne są czymś mniej ważnym niż interes POlityczny PO. Gdyby mógł to wywiózłby Piotrowskiego i akcjonariuszy na ...gułag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pełna wydra Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 23:30 wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiKandydat.html?okregId=326201-RDA/5&kandydatId=8a8a8a840e3bc3a9010e3ce073370a4d Na panu Wydrzyńskim Lechu wyborcy poznali się, a na wybitni fachowcy od biznesu się nie poznali? Odpowiedz Link Zgłoś
slashk87 Sprzedaż stoczni wstrzymana! 22.07.09, 23:47 [b]Myślę że czas już nadszedł aby zastanowić się nad działaniem związków zawodowych w naszym kraju, uważam że brak doświadczonych i kompetentnych ludzi w strukturach takich organizacji. Ci ludzie nie mają pojęcia o ekonomi, finansach, zarządzaniu, kulturze, i przepisach unijnych. Ich głębokie zakorzenienie w przekonaniu że 21 wieku można zachowywać się jak pod bramą stoczni w latach 80, krzyczeć populistyczne hasła i uważać się za głos narodu jest tak głębokie, że ci ludzie pozwalają sobie na stanowczo za wiele, Przykładem tego jest to co się stało, wielu ludzi czeka na pracę, to skandal że przez jakieś niewyparzone gęby, byt stoczniowców jest znów niejasny, cień szansy na nowe zatrudnienie, zostaje utracony, bo nikt nie potrafi zreformować tych zaściankowych, i bezmyślnych zachowań ludzi którzy uważają że walczą o dobro większości, swojego zakładu. Powinno się zakończyć działanie związków zawodowych (istniejących w obecnej strukturze) i brać przykład z takich państw ja Dani czy choćby Irlandia,, tam mają prawdziwe związki zawodowe. Skandal i wstyd, wydarzenia w stoczni i w zakładach chemicznych Police, pokazują jak niefortunną grę prowadzą Polskie związki zawodowe, i zamiast pomagać pracownikom i swoim firmą, Pogrążają ich szanse i ludzi w nich pracujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -.- Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 00:12 Witm. Tu się z panem całkowicie zgodzę iż związki zawodowe istniejące na takiej zasadzie jak Soidarność nie mają już racji bytu w obecnej strukturze i powinny się przeobrazić i nie "50" różnych związków tylko silne branżowe. Udanego wieczoru życzę. ;) Pozdrawiam -.- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kara Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 06:46 Co do związków w pełni popieram Twoja wypowiedz. A naszych rodzimych listoPiSowców za ich ostatnio ujawnioną twórczość POWIESIĆ ZA JAJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyrian Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 08:26 To raczej pełowców należy POwiesić za jaja.W końcu piękny Marian i niejaki Buzek to pełowcy a to główni kreatorzy (kreatury?) związków zawodowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek W Gdyni nie było szwindlu a też wstrzymana IP: 62.233.138.* 23.07.09, 04:11 Stocznia w Gdyni nie była przejmowana przez państwo z naruszeniem prawa jak to ujęli autorzy listu "broniący" stoczni w Szczecinie, a inwestor też za nią jeszcze nie zapłacił, chociaż sprzedana była osobno. Oj, platfusiane głupki, powiedzcie ludziom prawdę - cała ta chucpa była przed wyborami tylko po to żebyscie mogli wysłać swoich koleżków do eurokoryta. Potrzebny był "sukces", nie ważne że wirtualny, ważne żeby było głosno w mediach. Niestety, zamiatanie śmieci pod dywan źle się kończy. Miejmy nadzieję że skończy się źle dla was a nie dla stoczniowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lan Re: W Gdyni nie było szwindlu a też wstrzymana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 06:55 Pa...cie przecież inwestor chciał początkowo kupić 3 stocznie od razu/za kaczorów jeszcze/, ostatecznie przychylił się do naszej prośby i zdecydował kupic 2. TY chyba twórcą pisma jestes... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Otóż to dlaczego za gdynię nie zaplacili IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 07:10 przecież sytuacja czysta była.Może któryś inteligentny dzienikarz zapyta. Czy może w państwie PO już nie można pytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikesz bardzo inteligentne pytanie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 08:26 Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: bardzo inteligentne pytanie ;) 23.07.09, 08:39 Zasatanwiam sie tylko jak były pracownik fizyczny stoczni umiał napisac list i wiedział do kogo wysłać i jakim cudem ten list był odczytywany w kościołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fh Re: bardzo inteligentne pytanie ;) IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 23.07.09, 08:56 ty myslisz ze pracownicy fizyczni to banda bezmozgich baranow,pracowalem w stoczni pare latek , i powiem ci ze po studiach bylo wielu pracownikow fizycznych,wyksztalcenie nie jest miara myslenia Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: bardzo inteligentne pytanie ;) 23.07.09, 09:03 Nie nie myśle ze fizyczni rpacownicy to banda baranow, jednak hmmmm uważam że jest to dziwne i już. Uprzejmie prosze nie odczytywac moich myśli, wyraz tylko swój pogląd i nie snuję przypuszczen co do cech osobowych pracownikow na stanowiskach robotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: port macierzysty śmierdząca sprawa.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 08:46 Czyżby w zawartej umowie kupna i sprzedaży była klauzula, która pozwala na nie zapłacenie i przesunięcie terminu o kolejny miesiąc, w oparciu o co - jakiś zwykły list/donos? Na tym tle te wrzaski o sabotażu - to tylko dym dla mediów i dziennikarzy idiotów! Przypuszczam, że znów chodzi o wyciągnięcie państwowej kasy. W końcu za kolejny miesiąc przestoju (z kieszeni podatników) trzeba zapłacić i to całkiem sporo! Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: śmierdząca sprawa.. 23.07.09, 09:22 w warunkach przetargu było jka dobrz epamietam że cenę nalezy zapłacic w ciagu chyba 14 dni od wygrania przetargu pod rygorem. Ale co zrobic jeśli nikt inny nie chce kupić tego majątku tak naprawde a przemysl okrętowy jest w totalnym dołku. Grad potrzebuje sukcesu wiec czeka biedak na katarczyków. W Szczecinie przydałaby się dobrze funkcjonujaca prywatna duża firma ktora by zatrudniła zwolnionych ludzi, obawiam się że za pól roku jak skoncza sie zasilki i pieniadze z odprawy stoczniowcy dadzą wadzy popalić,,,,,(hahah niekoniecznie trway więc p. Łi A nie maja na co liczyć) bo pracy dla nich w tym mieście nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 od początku to była lipa! 23.07.09, 09:29 Za Polityka: Ruurd de Jonge powiedział wczoraj w telewizji TVN CNBC Biznes, że nic nie wie o liście, o którym mówił minister Grad. – Ten list nie został przekazany inwestorowi stoczni – stwierdził de Jonge. Także szef szczecińskiego Stowarzyszenia Obrony Stoczni i Przemysłu Okrętowego w Polsce Lech Wydrzyński nie widzi związku między listem a brakiem wpłaty. ------- Zapewne chcieliby to zaliczyć w poczet zapłaty za gaz lub odpuszcza sobie ten dziesiat milionów kaucji, bo zarobią na gazie i odrobia - a rząd zadowolony bo tym sposobem zlikwidował problem, czyli stocznie z którym nie potrafił sobie poradzić żaden rząd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: port macierzysty Re: od początku to była lipa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 10:25 A dziwicie się. Kilka miesięcy temu sam szef UE powiedział,że to co sie stało z stoczniami to wina Polski, bo słabo negocjowali! EU już wówczas umyła rączki, a teraz daje nam zgody nawet na firmy z tak nielubianych przez EU rajów podatkowych, bo wiedzą, że tę żabę muszą połknąć Polacy i zrobią teraz wszystko by nie ucierpiał majestat EU. Jak widzialem dumne zdjęcie pani komisarz na trupie stoczni, gdy jak hiena przyjechała oglądać gnijące ochłapy to aż mnie skręcało. A jak to jest rzeczywiście lipa, to bedzie to też grób obecnie rzadzących i to oby nie już jesienią. Mogą być dymy w skali calego kraju, bo zamiast obiecanej demokracji mamy 'panurzędokracje'. Zawsze mnie dziwiło jakim prawem, urzędnik EU może bezpośrednio ingerować w gospodarkę (nawet jeżeli ta popelniła lub wobiec niej popełniono całą masę błędów) i wpływać na istnienie pojedyńczej firmy lub branży. To jest dopiero pełny iterwencjonizm, gdy silniejszy (tylko w argumenty) niszczy słabszego. Gdzie jest nadrzędna zasada demokracji jaką jest dobra wola. Moim zdaniem taki urzędnik móże jedynie wszcząć procedury wobec rządu, bo np nasz kraj naruszył to lub tamto. Natomiast pod żadnym pozorem nie wolno mu ingerować w istnienie firmy. To narusza zasady wolności gospodarczej i jest najczystszą formą zapchlonej, mentalnie rodem z czasów komuny panurzędokracji i centralnego sterowania. Z tym, że tutaj EU ma czyste rączki, bo sprawę załatwili naszymi własnymi rękami. Zmusili polski rząd by zniszczył polską firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopista Re: śmierdząca sprawa.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 09:37 > W Szczecinie przydałaby się dobrze funkcjonujaca prywatna duża firma > ktora by zatrudniła zwolnionych ludzi, Po tak odkrywczym spostrzeżeniu nie pozostaje ci nic innego jak założyc dobrze ....... itd.Przecież to takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikesz sondaż - 56% dla PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 09:39 A najśmieszniejsze jest to że wyborcy nie wiążą sprawy likwidacji stoczni, poddania się UE i odebrania szans życiowych tysiącom ludzi z Platformą Obywatelską. Sondaże nadal wsakzują im 56% poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
felix_edmundowicz co w SLD mówią o Porta Petrol? 23.07.09, 09:42 Potem do tego samego sądu przybiegł już inny zarząd holdingu z wnioskiem o ogłoszenie upadłości, ponieważ kilka tygodni wcześniej sprzedał Portę Petrol. Zwracam uwagę, że Porta Petrol została sprzedana bez zgody Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy SSPH. Poza tym wszystkie operacje zmniejszające majątek upadającej firmy dokonane w czasie mniejszym niż sześć miesięcy od ogłoszenia upadłości z mocy prawa są nieważne. Syndyk na to w ogóle nie zwraca uwagi - sprzedaż Porty Petrol ASS to przecież była ucieczka z majątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: co w SLD mówią o Porta Petrol? 23.07.09, 09:50 każda operacja na stoczni to był przekręt, a teraz przekretasy próbują dochodzić, kto zrobił większy przekręt przekrecajac jeden drugiego! Jak to możliwe ze podpisywano umowy, które były skazane na straty - powiedział to w wywiadzie dla Rzeczpospolitej pan Hilender prezes Polski Stocznie... nie rozumiał, ze to nie stocznia miała zarabiać, ale "spółki" przy stoczniowe, jak spółki weglowr! Ta sama zasada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhhh Pralnia pieniędzy????? IP: 217.153.19.* 23.07.09, 09:44 Statki sprzedawano poniżej kosztów a państwo dopłaciło 1mld zł. To państwo musiało prać pieniądze budżetowe? Ja nie rozumiem, dopłacamy wszyscy do stoczni, a ci pajace jescze twierdza że pierzemy nasze podaki w ich stoczniach?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
olafilo Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 09:46 Oto prawdziwi patrioci !! Zdechnąć z głodu, dać się zabić byle by tylko drugiemu się nie udało. Teraz niech sami kupią i dadzą ludziom pracę "w imię Boga". Za tydzień pójdą pieszo do Częstochowy dziękować za uratowanie stoczni. Oczywiście nasz durny naród przyklaśnie takim "patriotom". W geście poparcia kilku polityków podziękuje im za uniemożliwienie wyprzedaży majątku narodowego, Mądra głowa na Kaczych łapach podejmie herbatką, nawet zrobi zdjęcie... i za parę lat spotkamy ich w Sejmie. Tylko co z ludźmi, którzy pod bramami stoczni czekają na pracę? - Patriotyzm wymaga ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 09:54 Zawsze stcozniowców mozna zatrudnić jako agentów sprzedazy nowej telefonii komorkowej o.R:) ewentualnie jako kościelnych, tacowych, organistów i chórzystów...ewentualnie do pielenie ogródkow.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikesz Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 10:07 Zawsze można POzwolić im zdechnąć z głodu w imię kolejnych wyborów i sondaży POparcia dla PO.Żeby PO się żyło lepiej. Wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
olafilo Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 10:15 zdaje się, że jesteś jak ci "patrioci", klapki na oczach. Jest jak jest, czasu nie cofniesz, a ludzie czekają na prace. Jakie znaczenie ma to czy to PO, PIS, KGB, US, NASA? Sami sobie robimy syf we własnym kraju - My Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 10:19 z wpisów powyżej wynika, ze niektórzy wierzą jednak, ze jakiś list wstrzymał wpłatę takiej kasy! Jakaś paranoja, gdyż takie decyzje podejmowane są na innym szczeblu świadomości, a ryzykowne działania - jeżeli w ogóle można by uznać przez ten list kupno stoczni za ryzykowne - są wpisane w robienie dużych pieniędzy! Pozwolę sobie tylko przypomnieć, ze dla szmalu jeden kraj spokojnie wchodzi i opanowuje drugi, by mieć paliwo po zecie za litr u siebie! Ludzie listy piszą, ale nie wszyscy te listy czytają... natomiast wielu wierzy w cuda! Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 13:23 Głos rozsądku - choć tam gdzie polityka z rozsądkiem nie wiele ma to wspołnego. Od początku nie wiadomo było o co chodzi, kto kupił i po co. Nie wpłacili ponieważ zapewne nie maja kasy albo się zastanawiają czy starta wadium nie będzie mniejsza od stray po zakupie:) proste liczenie. Wiesz ja tylko nie rozumiem po co stawali do przetargu, majątek bylby do kupienia od syndyka lub ew. z drugiej reki, oferenci poza moze jednym nie mieli kapitału na prowadzenie tam działanosci. Po prostu nic sie nie zgadza...... Ale cuda się w gospodarce dzieją więc kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 13:31 to była transakcja wiazana z kontraktem na gaz... Rząd załatwiał dwie rzeczy - gaz i stocznie... Nie było ważnym czy kupią czy nie, ale teraz stan jest jaki jest - "fakt dokonany"! Zawsze w stoczni dzialano z fotelu pasażera rękami kobo innego - wypychano stoczniowcow, żeby bronili interesów białych kolnierzykow, a teraz teraz wykorzystano nieznanego Don Pedro z Krainy Deszcziwcow! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 13:38 Uważasz że to sprytny plan:) rzadzacych...... Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 13:38 Uważasz że to sprytny plan:) rzadzacych...... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! 23.07.09, 14:09 otóż już posłem tu na forum, ze gdyby nie to ze chyba już nie ma FOZZ, to bym przypuszczał, ze rząd dał sam dobie wadium 10 baniek, teraz tajemniczy Don Pedro nie wplaci, a rząd ma na spkojnie zlikwidowany problem stoczni! Przelicz... za 10 baniek nie maja problemu, a pieniądze i tak maja bo to ich - jeżeli byłby FOZZ, a teraz to mogli skorzystać z pomocy Don Pedro z Krainy Deszczowcow... ;) Liczy się skuteczność, jak mawia nasz europoseł pan Nitras! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoj Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.centertel.pl 23.07.09, 21:14 Twój poseł NItras. Mnie proszę w to nie mieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja1111_1 mozesz miec swoja firme i pracowac normalnie!!! 28.07.09, 11:44 Rozpoczęła się realizacja projektu „ZE STOCZNI DO WŁASNEJ FIRMY” realizowanego przez Koszalińską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. w partnerstwie z Zachodniopomorskim Regionalnym Funduszem Poręczeń Kredytowych Sp. z o.o. w ramach działania 6.2. Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Kto może skorzystać ze wsparcia? Projekt skierowany jest do mieszkańców województwa zachodniopomorskiego, którzy są (lub byli) zatrudnieni w branży okrętowej lub w firmach kooperujących z przemysłem okrętowym w okresie ostatnich 12 miesięcy. W ramach projektu 150 osób może skorzystać z bezpłatnych szkoleń oraz doradztwa w zakresie obejmującym wiedzę niezbędną do rozpoczęcia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Kolejnym etapem jest przyznanie bezzwrotnej dotacji na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej w wysokości do 40.000 złotych. Przewidziano, że 120 osób z najlepszym pomysłem otrzyma wsparcie finansowe. Po założeniu własnej działalności gospodarczej można otrzymać wsparcie w wysokości 800 zł. miesięcznie przez okres 6 miesięcy, z możliwością przedłużenia o kolejne 6 miesięcy. Rekrutacja: Aby zgłosić udział w projekcie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy wraz z załącznikami, który jest do pobrania na stronie internetowej www.zrfpk.pl lub odebrać go osobiście w Punkcie Rekrutacyjnym: Zachodniopomorski Regionalny Fundusz Poręczeń Kredytowych Sp. z o.o. ul. Św. Ducha 5A 70-205 Szczecin (I p.) tel. 091/ 813-67-80 www.zrfpk.pl e-mail: biuropk@zrfpk.pl Anna Sieradzan – Kierownik ds. szkoleń i doradztwa Lider projektu: Koszalińska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. ul. Przemysłowa 8 75-216 Koszalin tel. 094/341-63-30 www.karr.koszalin.pl e-mail: karrsa@karr.koszalin.pl Dominika Szramiak – kierownik projektu pieniadze z unii czekaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On Rosjanie: polaczki dobre listonosze! IP: *.chello.pl 22.08.09, 22:55 21.08. Sztokholm (PAP) - W piątek upływa termin, w którym szwedzkie instytucje mogą zgłaszać uwagi na temat planowanej budowy Gazociągu Północnego. Wiadomo już, że większość urzędów krytykuje inwestycję. Tymczasem niemiecko-rosyjskie konsorcjum Nord Stream zaczęło zwozić do Szwecji rury. Krytycznie o gazociągu wypowiedział się m.in. szwedzki Urząd Morski, który uważa, że Nord Stream w swojej ocenie ryzyka nie bierze pod uwagę, że Bałtyk jest zaliczany do obszarów objętych szczególną ochroną. Urząd ten zwraca się również o dostarczenie dodatkowych analiz, dotyczących alternatywnych przebiegów gazociągu, bezpieczniejszych dla komunikacji morskiej. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej ostrzega, że gazociąg może wpłynąć na prądy morskie i zaburzyć równowagę ekosystemu, z kolei Szwedzka Akademia Rolnicza sądzi, że projekt zniszczy wrażliwe środowisko Bałtyku. Urząd Ochrony Środowiska domaga się wprowadzenia dodatkowych, ostrzejszych kryteriów ekologicznych. W sprawie wypowiedział się też Szwedzki Instytut Geologiczny, którego eksperci ostrzegają, że gazociąg ma przechodzić przez tereny, gdzie znajdują się duże ilości broni chemicznej. Krytyczne wobec inwestycji są również władze samorządowe wyspy Gotlandia. Wobec tak negatywnych opinii urzędników i naukowców szwedzki rząd raczej nie zgodzi się na gazociąg w obecnej formie, mimo dużych nacisków Rosji i Niemiec, które liczą na szybkie załatwienie sprawy. Nord Stream w środę wyładował w szwedzkiej Karlskronie pierwsze 168 z planowanych 200 tys. 12-metrowych, stalowych rur, z których ma powstać gazociąg. Następne są już w drodze; do końca roku ma ich być 13 tys. Szef Nord Streamu w Szwecji, Lars O. Groenstedt, powiedział dziennikowi "Dagens Nyheter", że konsorcjum spodziewa się otrzymać zielone światło od wszystkich zainteresowanych krajów - Szwecji, Finlandii, Niemiec, Rosji i Danii - najpóźniej w kwietniu 2010 roku. Nord Stream ma się składać z dwóch równoległych nitek gazociągu, biegnących po dnie Morza Bałtyckiego z rosyjskiego Wyborga do Greifswaldu w Niemczech. Budowa gazociągu ma kosztować 7,5 miliarda euro. Pierwsza dostawa gazu jest planowana na jesień 2011 roku. Czy na decyzję inwestorów mogły mieć wpływ listy Szczecińskiego Stowarzyszenia Obrony Stoczni i Przemysłu Okrętowego, w których przekonywano emira Kataru, że spółka zarządzająca szczecińską stocznią przejęła jej majątek bezprawnie? To prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buzi i znowu Koszalin nas dyma! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.09, 23:07 agencja koszalińska prowadzi szkolenia dla stoczniowców ze Szczecina z czego kasa zostaje w Koszalinie a my mamy g...o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: port macierzysty włąściwie dzis zaczyna się weekend w QIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 08:48 Oni wrócą do pracy w niedziele, gdy my będziemy mieli nasze wolne. A później pozostanie tylko 1 dzień. Watpię by kupili, gdyż w tle może być konflikt z ich własnym prawem. Zapewne dlatego teraz, od tygodnia, wszyscy milczą i czekają, ale na co? Czyżby wszystkie media były na sznurku władzy, która żyje tamtami zastępczymi typu czy dać 1 miliard na wojsko czy nie dać, lub kto z kim lub obok kogo bedzie stał 1 września, lub coż jeszcze opublikuje rosyjska prasa w dniu 31 sierpnia. Nikt nie ma pomysłu co robić? Jeżeli tak jest, to jest to tak samo żałosne jak odbywajace się właśnie publiczne mydlenie oczu. Tymczasem rodzimi armatorzy państwowi i międzynarodowi (pomimo kryzysu) budują statki taniej i gdzie indziej! Nie żebym się ich czepiał, bo mam do nich duzy szacunek, ale czy wszystko jest w porządku? Czy to wszystko co się dzieje nie jest też pośrednio zamachem wymierzonym w nich! Juz tylko oni zostali do rozbioru! W końcu 1 miliard znalazł się i idzie na wojsko, a do każdego statku wystarczyłoby dopłacać ca 12 milionów, by się opłacało budować w kraju. Czy ktoś to sprawdził? A jaka jest wartość na rynku wtórnym statków np z Chin, a tych z Korei lub Europy - czy ktoś to porównał? A ile dywidendy dostarczają skarbowi Państwa rokrocznie nasi armatorzy i czy i dlaczego nie można tych środków reinwestować w nowe statki? Z tego miliarda dla wojska to tych dopłat by było na 80- 90 statków (ca tyle miewa/ł np PŻM). A tak miliard z naszych podatków w komin armii, stoczni nie ma i zapewne nie będzie, pracy dla ludzi też, padać będą kooperanci itd, podupadać miasta. Już same odprawy stoczniowe pochłoneły krocie, a jakie są koszty dalsze, społeczne i utrzymywania nieczynnego majątku, itd? To też idzie znaszych podatków. Czy wszystko jest w porządku? Moim zdaniem nie! Jak widać nie jest to jednak ważne, że pozostanie(ale niestety tylko niedługi czas) jedynie kilku armatorów, osamotnionych, bez szerszego już znaczenia dla kraju, niemal bez związku z nim, czyli skazanych na przyszłość, która zostanie im zgotowana z ręki obecnych i przyszłych (moim zdaniem marnych) polityków. Czy wszystko jest w porządku? Nie, ale co to ma za znaczenie, gdyż wszyscy klaszczą lub dyplomatycznie milczą, gdy właśnie kończy się (wchodzimy w ostatniu etap) rozbiór polskiej gospdarki morskiej i nie tylko. LET IT FLOAT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecinianin Re: Sprzedaż stoczni wstrzymana! IP: *.chello.pl 26.08.09, 13:24 Niech związkom podziekują i PO Odpowiedz Link Zgłoś