Dodaj do ulubionych

jak odwołac jurczyka?????????

IP: *.devs.futuro.pl 26.12.03, 11:24
witajcie

nie wiecie jaka jest procedura odwołania prezydenta miasta?????

czy trzeba uzbierać odpowiednią ilość głosow czy jakieś głosowanko albo
postulat na gremium rady miasta albo...?

Pozdrawiam każdeco ktoremu Szczecin leży na sercu

Piotruś
Obserwuj wątek
    • rrado Re: jak odwołac jurczyka????????? 26.12.03, 11:26
      Gość portalu: pitruś napisał(a):

> witajcie
      >
      > nie wiecie jaka jest procedura odwołania prezydenta miasta?????
      >
      > czy trzeba uzbierać odpowiednią ilość głosow czy jakieś głosowanko albo
      > postulat na gremium rady miasta albo...?

niestety w miescie szczecinie jest to niewykonalne. trzeba zrobic referendum a
      zeby ono sie dobylo trzeba zebrac 30 tys podpisow. a tylu myslacych ludziw
      szczecinie nie ma. pozdrawiam rado
      • Gość: Gall_A Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 11:36
        Już próby były i spaliły na panewce. Trzeba było wiecej energii wykazać
        podczas kampanii wyborczej a teraz nie ma czym się podniecać. Taki rrado na
        przykład pyskuje teraz a na wyborach nie był, o czym tutaj wielokroć pisał.
        Niemniej jednak uważa, ze zalicza sie do ludzi myślących. Chyba można sie z
        tym zgodzić z małym zastrzeżeniem - rrado myśli w sposób adekwatny dla debili,
        czyli wolno.
        • rrado Re: jak odwołac jurczyka????????? 26.12.03, 11:50
          Gość portalu: Gall_A napisał(a):

> Już próby były i spaliły na panewce.

w tydzien 6 tys podpisow nie jest zle. akcja byla zle zorganizowana.

Taki rrado na
          > przykład pyskuje teraz a na wyborach nie był, o czym tutaj wielokroć pisał.

chyba jestes nienormnalny. podaj gdzie ja pisalem ze ja nie bylem na wyborach.
          bylem na wszystkich demokratycznych i wolnych wyborach w polsce.

> Niemniej jednak uważa, ze zalicza sie do ludzi myślących.

tez nigdy tak nie pisalem.

Chyba można sie z
          > tym zgodzić z małym zastrzeżeniem - rrado myśli w sposób adekwatny dla
          debili,
          > czyli wolno.

misiu. lepiej wolno niz wcale. pozdrawiam rado
          • Gość: Gall_A Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 11:55
            Sam jesteś misiem, bez rozumku i z wydłubanym oczkiem
            • piotr33k2 Re: jak odwołac jurczyka????????? 26.12.03, 13:53
              daj spokój rrado olewaj tego obszczymurka on się podnieca tym ,to najlepszy
              przykład ciemnej chołoty przez ktorą własnie jest jak jest .
    • Gość: MMarcin - MC Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.asternet.pl / 212.14.1.* 26.12.03, 14:27
      Witam

Sam osobiscie zbieralem podpisy w sprawie odwołania Jurczyka, zebrałem nie mało
      bo około 2tyś (sam) i wiem jakie jest podejscie Szczecinian.

Po pierwsze było nas za mało do zbierania tych podpisów! Jezeli w calym
      Szczecinie okolo 200 osób by sie zaangażowało w tą akcje to dałoby rade go
      odwołać (moze!)

Po drugie ludzie sa obojetnie na polityce, na pytanie: "Czy chce Pan/Pani
      odwolac Naszego prezydenta Mariana Jurczyka" slyszalem odpowiedzi: "A dlaczego
      wlasciwie, a ja nie wiem, nie mam pojecia, musialabym sie zastanowic, dajcie mi
      spokoj z ta polityka"

Wiec kogo Wy chcecie odwolywac z takim podejsciem Szczecinian? Mozna w niego
      napieprzac indywidualnie, albo mniejszymi lub bardziej zoorganizowanymi
      stowarzyszeniami.

Pozdrawiam
      • rrado Re: jak odwołac jurczyka????????? 26.12.03, 15:45
        Gość portalu: MMarcin - MC napisał(a):

> Witam
        >
        > Sam osobiscie zbieralem podpisy w sprawie odwołania Jurczyka, zebrałem nie
        mało
        >
        > bo około 2tyś (sam) i wiem jakie jest podejscie Szczecinian.
        >
        > Po pierwsze było nas za mało do zbierania tych podpisów! Jezeli w calym
        > Szczecinie okolo 200 osób by sie zaangażowało w tą akcje to dałoby rade go
        > odwołać (moze!)

nie tylko ze bylo was za malo ale akcja byla totalnie nieprzygotowana i nie
        wiem po co zrobiona jedyny zysk to to ze pojawiliscie sie w mediach. a tu
        trzeba bylo zmasowanej akcji z innymi partiami stowarzyszenimi kampania w
        mediach na bilbordach, w domach. wtedy sukcjes moglbybyc ale jak mowisz
        szczecinanie nie interesuja sie kto nimi rzadzi i stad ten dramat. pozdrawiam
        rado
        • Gość: MMarcin Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.asternet.pl / 212.14.1.* 26.12.03, 17:17
          Tu sie z Tobą zgodze...
          Jednym slowem na taka akcje potrzeba PIENIEDZY!
          Probowalismy stworzyc inicjatywe obywatelska, uderzalismy do roznych
          stowarzyszen i mlodziezowek ale oni sie bali :(
          • rrado Re: jak odwołac jurczyka????????? 27.12.03, 22:33
            Gość portalu: MMarcin napisał(a):

> Tu sie z Tobą zgodze...
            > Jednym slowem na taka akcje potrzeba PIENIEDZY!
            > Probowalismy stworzyc inicjatywe obywatelska, uderzalismy do roznych
            > stowarzyszen i mlodziezowek ale oni sie bali :(

no wlasnie na to trzeba piniedzy i dobrej organizacji tego wam zabraklo i
            niezbyt to sie powiodlo a grozila kompromitacja calej imprezy. poiwedz czy
            bylibyscie skolonni wlaczyc sie w inna szersza anicjatywe takiego referendum.
            pozdrawiam rado
            • Gość: MMarcin Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.asternet.pl / 212.14.1.* 28.12.03, 00:08
              Trudno mi sie wypowiadac za cale sz-nskie mlode centrum, aczkolwiek
              przypuszczam, iz bylibysmy sklonni :) A masz cos konkretnego na mysli? Moze
              reprezentujesz jakas organizacje ktora chce wlozyc w to pieniadze i zaangazowac
              ludzi?:)

Pozdrawiam
              • rrado Re: jak odwołac jurczyka????????? 28.12.03, 17:03
                Gość portalu: MMarcin napisał(a):

> Trudno mi sie wypowiadac za cale sz-nskie mlode centrum, aczkolwiek
                > przypuszczam, iz bylibysmy sklonni :) A masz cos konkretnego na mysli? Moze
                > reprezentujesz jakas organizacje ktora chce wlozyc w to pieniadze i
                zaangazowac
                >
                > ludzi?:)

moze... badam grunt mysalem ze wy wlaczycie sie w to z entuzjazmem.
                pozdrawiam rado
                >
                > Pozdrawiam
      • Gość: wodnik Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 17:52
        > Sam osobiscie zbieralem podpisy w sprawie odwołania Jurczyka,
        > zebrałem nie mało bo około 2tyś (sam) i wiem jakie jest
        > podejscie Szczecinian.

Bo (bez urazy) w kosciolach i domach starców raczej trudno szukac sojuszników
        do uwalenia Wielkiego Przywódcy.

Do mnie jakos nikt nie dotarł, a i ja nie spotkałem zadnego zbierajacego
        podpisy. Nie dośc, że sam bym sie podpisał to dałbym namiar na przynajmniej 10-
        15 ludzi.

• Gość: owoc kandyzowany Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.03, 17:15
        kolego michalski! wy sie do polityki nie pchajcie bo nie macie o niej większego
        pojęcia. nie wiem czy potraficie (sami) policzyć do 2 tys., azaliż znam, wyniki
        waszego zbierania, jak również znam środki, którymi wasza nieskromna osoba
        motywowana była do mrówczej pracy.
        co się tyczy jurczyka, trace wiarę w szczecinian. rradao masz rację! tu pomoże
        tylko pucz wojskowy.

• rrado Re: jak odwołac jurczyka????????? 27.12.03, 22:36
          Gość portalu: owoc kandyzowany napisał(a):

rradao masz rację! tu pomoże
          > tylko pucz wojskowy.

ja nie chce zadnego puczu tu trzeba normalnego demokratycznego prezydenta.
          pozdrawiam rado
        • Gość: MMarcin Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.asternet.pl / 212.14.1.* 28.12.03, 00:03
          Kolego napieraj! Wy lepiej o tym wszystkim sie nie wypowiadajcie bo oboje znamy
          szczegoly:> Chcialbym zaprzeczyc iz motywowany bylem jakimikolwiek srodkami:]
          Srodki o ktorych Wam wiadomo to tylko przykrywka:)
          • Gość: owoc kandyzowany niech żyją demagodzy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.03, 16:17
            litości, człowieku! nie ośmieszaj sie.
    • Gość: Wodnik Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 14:49
      A moze sprawa jest rozwiazywana nie od tej strony?
      Moze należałoby sie skupic na tym jak rozwiazać Radę Miasta?
      A potem wybrać sensownych ludzi i wystarczy nie dac Prezydentowi absolutorium.
      W nowej radzie musieliby jednak byc ludzie których nie interesuje handel:
      dwóch zastępców Prezydenta w zamian za absolutorium.

Pozdrawiam
      • Gość: sz40 Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 15:40
        Brak absolutoriu nie powoduje odwołanie prezydenta. Tylko referendum.
        • rrado Re: jak odwołac jurczyka????????? 26.12.03, 15:47
          Gość portalu: sz40 napisał(a):

> Brak absolutoriu nie powoduje odwołanie prezydenta. Tylko referendum.

jest jeszcze inna metoda: wyrok w sprawie o niegospodarnosc. mam nadzije ze po
          nie zabraknie konsekwencji a poparcie dla tego wniosku zapowiedzial pis i od
          nowa. pozdrawiam rado
        • Gość: wodnik Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 16:16
          > Brak absolutoriu nie powoduje odwołanie prezydenta. Tylko referendum.

Do niedawna też tak myslałem, ale teraz mam watpliwości. Jezeli Prezydent jest
          praktycznie nienaruszalny to po jaka cholerę Jurczyk kupczy stanowiskami
          swoich zastepców w zamian za absolutorium? To przeciez nie ma sensu.
          • Gość: abc Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 26.12.03, 16:44
            bo jest głupi i nic nie rozumie
            • Gość: sz40 Re: jak odwołac jurczyka????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 16:46
              A których zastępców? Bo jak na razie, to wszyscy są z nadania
              Komołowskiego/Piechoty, więc z kim miałby kupczyć?
              • donald13 Re: jak odwołac jurczyka????????? 26.12.03, 19:42
                właśnie z nimi
    • Gość: cxi Jurczyka droga do prezydentury IP: *.arian.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 01:26
      Dzięki tekstowi w "Rzeczpospolitej" z dnia 14 listopada 2002 r. (nr 265),
      przytaczającemu wyrok SN z dnia 2 października 2002 r. w sprawie Mariana
      Jurczyka – teraz cały kraj wie o tym, że Szczecin ma Prezydenta, który w dniu
      22 czerwca 1977 r. podpisał zobowiązanie do współpracy z SB, uzyskał
      pseudonim "NAWIEDZONY", spotykał się wielokrotnie z prowadzącym go oficerem,
      własnoręcznie sporządził kilka raportów, które przekazał SB, złożył szereg
      sprawozdań ustnych i przyjął za pokwitowaniem 1000 zł.

Przytoczone w tym wyroku fragmenty informacji przekazywanych
      przez "Nawiedzonego" Mariana Jurczyka odpowiadają rzeczywiście poziomowi
      fabrycznego magazyniera.

Ludzie jednak nie czytają prasy (gazet), zaś "Nawiedzony" miał niewątpliwie
      obecnie szczęście z uwagi na publikacje wyroku już po wyborach.

Na ten temat pisał także bardzo konkretnie "Glos Szczeciński" z dnia 11
      października 2002 r., jak też wypowiadał się w "Rzeczpospolitej" z dnia 23
      października 2002 r. (nr 248) rzecznik interesu publicznego, którego nie darzę
      sympatią, ale którego twierdzeniom w oparciu o akta sprawy nie można zaprzeczyć.

Tak czy owak - społeczność szczecińska dała władzę człowiekowi mówiącemu o
      uczciwości i o tym, że nie dał się sprzedać, a który nigdy nie przyznał w
      Szczecinie, że w tym mieście podpisał zobowiązanie, był "Nawiedzonym",
      przekazywał SB sprawozdania i informacje oraz przyjął owe 1000 zł. Jestem
      ciekaw, co z tymi pieniędzmi wówczas zrobił, skoro był (jest ?) takim uczciwym
      i nie dał się sprzedać.

Czy po 25 latach od tego wydarzenia nadszedł wreszcie czas na uczciwość ?

Czy faktycznie Marian Jurczyk postępując w sposób ustalony w jego sprawie
      lustracyjnej może mówić, że nie dał się sprzedać ?

Czy nie jest wstyd tym, którzy nie poszli do wyborów, umożliwiając taki a nie
      inny wybór na najważniejszy urząd miejski, jak też tym, którzy głosowali na
      taką osobę ?

Czy Szczecinianie zasługują na to, by władzę w mieście sprawował "Nawiedzony" ?

Na głosy krytyczne pod swoim adresem uprzejmie zachęcam do lektury nr
      265 "Rzeczpospolitej", także w internecie, pod adresem:

www.rzeczpospolita.pl/prawo

Zdaję sobie sprawy z tego, że ludzie nie kupują i nie czytają prasy, z różnych
      zresztą przyczyn. Internetowe opinie nie opierają się na faktach. Ja opieram
      się tymczasem na doniesieniach prasowych, opartych na aktach spraw sądowych
      Mariana Jurczyka, zaś dysponując dostępem do internetu wskazuję możliwość
      bezpośredniego zapoznania się z tymi faktami, na które wskazuje wyrok Sądu
      Najwyższego.

Jestem też ciekaw, czy tutaj - w Szczecinie - Marian Jurczyk kiedykolwiek
      przeprosi wyborców za zatajenie tego, do czego przyznał się na warszawskiej
      sali sądowej.

Dla mnie ewentualne przeprosiny są już jednak bez żadnego znaczenia. Marian
      Jurczyk - "NAWIEDZONY" nie był bowiem moim wyborczym typem.

• czatowniczka Re: Jurczyka droga do prezydentury 27.12.03, 22:21
        głosy na pewno się znajdą, jak będzie ktoś potrzebował głosów na nie dla
        jurczyka walić do mnie: goskup1a@interia.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka