ryskowalczyk Re: Jak piękny jest Toruń? 17.12.03, 11:03 Uwazam, ze Torun jest najpiekniejsze miasto na swiecie. Bardzo mi sie podoba zyc tutaj. Jestem portugalczykiem, i dobrze wiem, ze to miejsce jest fantastyczne. I ma jedna z najpiekniejszych kobiet na swiecie.. ale niestety nie jestesmy razem.. kiedy patrze na okno, widze ja malowana na budynki mojego najpiekniejszego miasta-Torun:) Odpowiedz Link Zgłoś
milomilo smutek zagubionej intymności ... 17.12.03, 12:16 Byłem w Waszym mieście wczoraj pierwszy raz. Mieszkam w Katowicach. Przyjechałem powiedzmy na spotkanie "intymne" z pewną Panią z Gdańska. I właśnie chyba "intymności" zabrakło w Toruniu mi najbardziej ... piękna architektura upokorzona do roli wielkiego pasaża handlowego ... Przez godzinę szukaliśmy na Starym Mieście przytulnej knajpki, kawiarenki i albo natrafiliśmy na "nadęte" kawiarnie otwierane po 13 albo cukiernie stanowiące relikty starego PRL. Było to przygnębiające ... jak przygnębiająca była atmosfera lokalu Sphinx, w którym w końcu zrezygnowani przystanęliśmy na chwilę. Pasaże, deptaki ogrom komercji i tak mało "intymności" ...- pod tym względem Toruń mnie zawiódł. Nawet w moich industrialnych Katowicach więcej jest przytulnych lokali, knajpek niż na Waszym Starym Mieście, którego architektura przecież sprzyja do odnalezienia czegoś więcej niż restauracji Mc Donald's ... Pozostaje smutek zagubionej intmyności ...po odkryciu po 30 latach legendy i mitu Waszego Miasta ... Smutek tym większy, gdyż jeżeli przyjdzie nam się znowu spotkać w "połowie" drogi, to chyba raczej nie w Toruniu ... Pozdrawiam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiech Re: smutek zagubionej intymności ... IP: 217.97.134.* 18.12.03, 17:23 oj, Milomilo!.. trzeba było zapytac najpierw tubylców, a nie uderzać w ciemno! to, że przy głownym deptaku nie znalazłeś intymności, wcale nie oznacza, że nie ma u nas fajnych i klimatycznych kafejek i knajpek. szkoda, ze nie zaciągnąłeś pierwej 'języka'.. :) pozdr. W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duda Re: smutek zagubionej intymności ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 21:01 Stary, tu nikt nie dyma gdańszczańki w bramie. To nie Katowice.Mamy małpi gaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ Re: Jak piękny jest Toruń? IP: *.tp1.net / *.tp1.net 18.12.03, 13:17 OSOBIŚCIE NIE POCHODZE Z TORUNIA.MIESZKAM W KRAKOWIE ALE TORUŃ BARDZO MI SIE PODOBA.CZUJĘ SIĘ DOBŻE W TYM MIEŚCIE.TORUŃ JEST SPOKOJNY I WYDAJE MI SIE PRZYJAZNY WIĘC CHETNIE TAM PRZYJEŻDŻAM.PODOBAJA MI SIĘ ZABYTKI STARÓWKI TORUNSKIEJ-SĄ INNE NIŻ W KRAKOWIE.UWAZAM ŻE TORUŃ JEST NAJŁADNIEJSZYM NIASTEM W POLSCE I W TORUNIU SA NAJLEPSZE PIERNIKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hary Re: Jak piękny jest Toruń? IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 06.02.04, 18:39 podoba mi się Twoja opinia. Urodzony, ale nie mieszkający obecnie w Toruniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =ntn= Smierdzaca sprawa. IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 18:37 Piszecie o roznych rzeczach... Tak sie sklada, ze jestem mieszkancem Chelminskiego Przedmiescia. Nieopodal szpitala, tj. na odcinku Zwirki i Wigury - Szosa Chelminska ostatnio popoludniami pojawiaja sie stada krukow, wron, czy jak im tam... czarnych ptakow ;P Siedza na drzewach i sla pociski na nikomu niewinnych przechodniow i samochody. Nikt sie tym nie przejmuje... cale szczescie nie "oberwalem" jeszcze, ale kto wie... Roznie bywa. Torun to piekne miasto, za nic nie chce sie wyprowadzac, ale czy nie mozna zalatwic jakos tego problemu? Ktos mnie tu moze posadzic o egoizm, ale czy az tak malo ludzi tamtedy chodzi, czy jezdzi? Wezmy chociazby za przyklad problem z usunieciem takiego "prezentu" z lakieru samochodowego, o uszkodzeniach samego lakieru nie wspominajac... . Nie wiem, czy sa od tego kompetentne sluzby... . W Zarzadzie Miasta, jakis "dobry gospodarz" moze... . Tymczasem przestrzegam przed spacerami ulica Zwirki i Wigury w kierunku szpitala. pozdr =ntn= Odpowiedz Link Zgłoś
elodia Re: Piękne miasto- pozdrawiam:) 27.02.04, 01:01 toruń tu tyle lip gubiących kwiat taki zapachów odmęt wieże w księżyu srebrne pochodnie na kościołach podobnych do tratw odptywa miasto pod niebem z ciemnego szkła popychają je strzały na czarnych tarczach zegarów cisza i mgła i obłok także płynący do nocnych jarów falują gotyckich okien szramy które odbłysk na kratach rozgwieżdża suną ceglane mury bramy jedna schyliła się nawet jak maszt w bramach Wisła na przestrzał brzeszczot to srebrem chłodny rzuciła go po ciepłym dniu otarłszy ostrze o zmierzch i o ruń rzuciła go wiosenna noc pogodna sobie do nóg pod toruń Józef Czechowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evita Re: Jak piękny jest Toruń? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.03.04, 12:15 Naprawdę mamy czym się pochwalić: bezrobociem, sterczącym kominem po Tormięsie, pustym placem w zamian za Galerię Toruńską, dziurawym wiaduktem, warszawskimi cenami mieszkań, bezradnością toruńskich władz, a na dodatek szpecącymi reklamami na zabytkach klasy "0". To mało?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał www.torun.kom.pl IP: *.elementy.pl 10.05.04, 21:20 jeśli chcesz zobaczyć co ładnego znalazłem w Toruniu to wstąp na moją stronę www.torun.kom.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: septyk Re: www.torun.kom.pl IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 12.05.04, 00:10 piekna starowka... taaa...... jest tez w Chelmnie. trzeba sobie powiedziec jasno, gddyby nie umk torun bylby tylko i wylacznie emiastem emerytow. temat watku "jak piekny jest torun" to przyklad naszego zerwania z realna rzeczywistoscia i niczym nie uzasadnionej megalomanii. ostatnio zlapalem sie na tym, ze jesli chce zrobic dobre zakupy musze jechac do bydzi... torun niestety klapa, miasto skorumpowanych politykow, zadzierajacych nosa urzednikow i ludzi bez podstawnie przekonanych, ze ich miasto to srodek swiata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W_Z Re: www.torun.kom.pl IP: *.mis / *.pse.pl 03.07.04, 22:18 No dobrze, przyznaję się bez tortur. Mieszkam w Radomiu. Naprawdę nie macie większych problemów w Toruniu niż te, o których czytam? Zapraszam do Radomia. Większe miasto od torunia, z całą pewnością. I po 3 godzinach będziecie dziękować niebiosom, że mieszkacie nad Wisłą, a nie nad Mleczną. Toruń to po Krakowie najpiękniejsze miasto, może Wrocław zaprotestuje, ale ja akurat stawiam na Toruń. Jak się nie wystawia nosa poza Toruń, Buydgoszcz i może Gdańsk, to sie myśli, że wszędzie jest piękniej. Wstydźcie się Torunianie... i dziekujcie komu chcecie, że tu was los rzucił. Nigdy nie próbujcie sił na Mazowszu (no, może poza Warszawą, ale to inna bajka i wiecie dobrze dlaczego). Odpowiedz Link Zgłoś
romek163 Re: www.torun.kom.pl 19.08.04, 09:57 Toruń to jedno z najpiękniejszych miast w Polsce, co ja mówe to najpięniesze miasto w Polsce!!! Równać się z nim może tylko Kraków i Gdańsk, a wszystkie inne miasta są dalekoo w tyle. Jak każda metropolia ma swoje wady ale podsumowując TORUŃ jest THE BEST!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz M. Jest nasz IP: 62.240.63.* 02.06.04, 15:10 Nie zrozumie siły Torunia, ani tej naszej ślepej miłości ten ,kto tym miastem nie przesiąknął i się w nim nie zakochał. Rzadko bywam w domu od dawna, jeżdżę po świecie, bo taką mam pracę, mieszkam od 5 lat w Bydgoszczy co więcej, ale to za czym tęsknię najdotkliwiej od środka kiedy siedzę gdzieś na innym krańcu globu, to właśnie Toruń... Bulwar szeleszczący szybko płynąca Wisłą, szorstki dotyk murów starszych ode mnie 25 razy, wiatr między uliczkami, zadymione knajpy wiecznie wypełnione studentkami, wciąż tak samo młodymi i wciąż tak pięknymi, klasyczne kratownicowe mosty nad Wisłą , drzewa, stare forty porośnięte stuletnimi drzewami, zapach zgniłych roślin w mgiełce przy Zamku dybowskim i ... duch. Cos co unosi się w powietrzu co przenika mnie gdy chodzę uliczkami starówki, jakaś siła, uspokajająca energia, która pozwala mi zawsze uspokoić się , przemyśleć własne życie, odnaleźć swoje miejsce w prądzie czasu, poczuć jak miasto mnie otula, głaszcze po umyśle i sprawia że wszystko co złe zasypia, budzi się nadzieja, radość z niczego, jestem w domu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duda Re: Jest nasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:59 I pewnie jak dobrze poczujesz - to masz orgazm. Odpowiedz Link Zgłoś
lupuli Re: Jak piękny jest Toruń? akurat! 19.08.04, 14:27 torun jest piekny tylko pierniki torunskie sa nie jadalne. tfu! kupilam w sklepie przy rynku trzech kopernikow i dwoch rycerzy, dziecku dalam kopernika. po nadgryzieniu glowy wypadl mu zabek mleczny, plakalo cale dwa dni. poszlam z zebem i glowa kopernika i dwoma kopernikami w calosci i tymi wiekszymi rycerzami spowrotem do sklepu, by wmienili mi na jadalne. acha, jeszcze bardziej skandaliczne jest to, ze na verte piernikow napisali malym druczkiem "piernik ozdobny nie nadaje sie do konsumpcji" a z przodu nalepili date "20. 04.2005" no i sprzedaja pierniki w sklepie ze slodyczami. mowie wam, ale sie wkurzylam. pani ekspedientka powiedziala, ze wszystkich informuje, ze pierniki sa ozdobne do wstawienia w mebloscianke tylko ludzie nie rozumieja i kupuja w prezencie do jedzenia. zapytalam ja sciskajac coraz mocnej glowe kopernika, czy nie lepiej polozyc na rycerzach kartke z napisem "niejadalny" w kilku jezykach co i obcym rozjasniloby co nieco, ale ona dalej swoje, ze wszystkich poinformowala i mnie tez, tylko nie sluchalam. zmiazdzylam glowe kopernika paznokciem i kazalam pozostale jeszcze te cale pierniki czyli dwoch kopernikow i dwoch rycerzy wymienic na pierniki jadalne. nie wiem, bala sie chyba , bo pierniki nawet mlotkiem nie mozna na kawalki podzielic i odddala mi pieniadze. za glowe kopernika tez. wrocilam z wycieczki bez piernikow, bez zeba mlecznego dziecka i powiem wam toruniacy tyle: zrobcie cos z piernikami, zeby nadawaly sie do jedzenia!!!! lupuli- fanka waszego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Jak piękny jest Toruń! IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 17:57 > torun jest piekny tylko pierniki torunskie sa nie jadalne. tfu! kupilam w > sklepie przy rynku trzech kopernikow i dwoch rycerzy, dziecku dalam > kopernika. po nadgryzieniu glowy wypadl mu zabek mleczny, > plakalo cale dwa dni. To sam Kopernik Cie doświadczył za ten kanibalizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Re: Jak piękny jest Toruń? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 19:25 są dwa rodzaje pierników: 1) jadalne z nadzieniem - zawsze miękkie!!! 2) ozdobne (rycerze, kareta, kamienice) - wytrzymuja wiele lat i sa z masy solnej, nie do jedzenia !!! Radze nauczyc sie czytac napisy na opakowaniach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Jak piękny jest Toruń? IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 19:30 > 2) ozdobne (rycerze, kareta, kamienice) - wytrzymuja wiele lat i sa z masy > solnej, nie do jedzenia !!! NIE, to nie jest masa solna! One też są zjadliwe, ale tylko "na mokro". To z masy solnej jest nie do jedzenia tylko do wieszania jako ozdobki na choinke. Odpowiedz Link Zgłoś