Dodaj do ulubionych

Słynna panorama Torunia oszpecona!

IP: *.elementy.pl 28.07.05, 23:01
Nie wiem kto i co wymalował na murkach wzdłuż Bulwaru, ale to prawdziwe
barbarzyństwo kolorystyczne. Zawsze z przyjemnością patrzyłem na Starówkę z
mostu. Teraz chce się płakać patrząc na taki dysonans.
Sądząc po skali "projektu" to jakiś legal, więc mówię Wam:
KTOŚ SIĘ ŹLE BAWI NASZYM MIASTEM!
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 28.07.05, 23:14
      To prawda. Pomysl z dialogami fajny, ale wykonanie tragiczne
    • Gość: gość Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 23:21
      Pewnie to złośliwie zrobił ktoś z Bydgoszczy :)
    • jakub_lauder Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! 29.07.05, 07:00
      Rejs to okurat moze jeszcze przejdzie. Gorzej z tymi palmami i krzaczkami,
      ktore wysmarowal ktos troche dalej - to faktycznie skandal - zupelnie jak lysa
      palma na rondzie The Goola :-) w Warszawie
      • Gość: marg Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:34
        Kto to był The Gool? Napiszę tak jak to teraz jest modnie - "to skandal" tak
        zmieniac nazwisko Prezydenta. De Gaulle był nim we Francji w latach 60-tych.
        I On jest patronem ronda w Warszawie.
        I jeszcze jedno - "to skandal" być takim konserwatystą.Palma w W-wie stoi
        dłużej na specjalne życzenie mieszkańców. Doszły jeszcze krowy.
        • Gość: seven Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 11:50
          ku uciesze gawiedzi to ich troje moglo by grac na rondzie; spoleczenstwo sie
          bogaci ale pauperyzuje mentalnie; palma miasto szpeci; tyle
    • Gość: darekk miasto musi miec troche nowoczsnosci, kolorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 08:12
      A ja uwazam, ze jest fajnie - miasto musi miec troche nowoczsnosci, kolorow, a
      nie szaro i szaro. Woleliscie grafitti poprzednie?
      • Gość: pati Re: miasto musi miec troche nowoczsnosci, kolorow IP: *.internet.org.pl 29.07.05, 09:33
        To chyba wykonała artystka ta od aniołów na każdej wolnej ścianie.
        • qq1110 Re: miasto musi miec troche nowoczsnosci, kolorow 29.07.05, 09:36
          Mi tez sie podoba, nie lubie maruderow. Pamietacoie jakie tam byly lamy,
          grafiti itp? Teraz jest przynajmniej ciekawie.
    • Gość: Sławek Kolory w mieście IP: *.elementy.pl 29.07.05, 10:23
      I owszem, miasto potrzebuje kolorów, ale trzeba wiedzieć co i gdzie. "Galeria
      Wiadukt" jest do przyjęcia, choć ja wolę "Wiaduktorium".
      Są ludzie, którzy Rembradta oprawiliby w pop-artowskie ramy. Proszę bardzo niech
      im będzie, ale u siebie w domu. Tego typu ekscesy na skalę publiczna i w formie
      nieulotnej są niedopuszczalne. Gdzie są Konserwator Zabytków i Plastyk Miejski?

Ludzie, przecież tu chodzi o naszą perełkę, wpisaną na listę światowego
      dziedzictwa! Te treści z bliska może są fajne, ale widok od strony Wisły został
      oszpecony, a to dla niego przyjezdżają turyści nie dla obrazków na murkach.
      • Gość: darekk Bulwar jest wybudowany w 1966 - mogl sie zniszczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 14:06
        Bulwar jest wybudowany w 1966 roku, nie jest wpisany w UNESCO.
        Od tego czasu mogl sie zniszczyc.
        Prawdopodbnie za 1-2 lata bedzie rozbierany generalnie modernizowany na
        nowoczesna marinę - tez bedziesz protestować?
        • Gość: Gregor Re: Bulwar jest wybudowany w 1966 - mogl sie znis IP: *.range81-152.btcentralplus.com 29.07.05, 14:45
          Slyszalem o planach generalnego remontu, ale nigdy o marinie. Mozna gdzies znalezc jakies informacje o
          tym? Pomysl bylby niezly, kolejna atrakcja turystyczna i przyblizenie rzeki miastu. Tak przy okazji, w
          wawie mysla o budowie kolejki linowej nad wisla. Nie wiem, jakie to koszty i jak to z lista UNESCO
          pogodzic, ale gdyby takie cudo z bulwaru na Kepe Bazarowa puscic, to juz widze kolejki turystow, no i
          pewnie zwiekszylyby sie szanse na zrobienie czegos z zamkiem dybowskim, bo teraz raczej niewielu
          turystow na kepe zaglada. A szkoda, bo warto...
          • Gość: darekk Re: Bulwar jest wybudowany w 1966 - mogl sie znis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 15:11
            To na razie tylko projekty - miasto przygotwuje wniosek do UE o grant -ale sa
            takie plany. Dobrze ze mysla o tym.
        • Gość: Sławek Re: Bulwar jest wybudowany w 1966 - mogl sie znis IP: *.elementy.pl 29.07.05, 16:24
          > Bulwar jest wybudowany w 1966 roku, nie jest wpisany w UNESCO.
          No i co z tego że nie jest. Jest elementem widoku czy chcesz czy nie.
          > Od tego czasu mogl sie zniszczyc.
          Czterdziestoletnie zniszczenie razi o wiele mniej niż oszpecenie które powstało
          w kilka dni
          > Prawdopodbnie za 1-2 lata bedzie rozbierany generalnie modernizowany na
          > nowoczesna marinę - tez bedziesz protestować?
          Odpowiem jak mi pokażesz projekt. Nie jestem programowo przeciw łączeniu nowego
          ze starym. Jestem przeciwko bezmyślnemu gwałceniu estetyki.

Przejedź się mostem i popatrz w kierunku Bulwaru i Starówki. Jeżeli nie wiesz o
          co mi chodzi, to należymy do innych gatunków.
    • Gość: ja Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.07.05, 16:43
      Ale znowu kilku tutaj nie rozumie problemu.
      Jesesmy za zrobieniem cos z tym murkiem na bulwarze!!
      Ale z glowa, estetycznie dla tego ktory jest 5 metrow od napisow i estetycznie
      dla tego ktory jedzie mostem i oglada panorame.
      Z mostu wyglada to tragicznie i ohydnie. Z bliska jest lepiej - ŹLE
      Czy p. Szmak przyzna to czy nie?
      Co do tych aniolow namalowanych na scianie na Starowce powiem cos moze
      przykrego ale ja jako totalne plastyczne beztalencie zrobilbym cos ladniejszego
      • arium SZmak mówią że jest germanofilem??????oj 31.07.05, 11:29
    • Gość: cesiek Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 11:26
      Osiagnięto efekt jak w "Pchle" Zamiatina. Malowanki wykonano na kamiennej
      okadzinie z piaskowca którą wystarczyo umyć. Arkady i Łuk Cezara też mają
      okadzinę z piaskowca.
      Bacznie się przyglądajmy.
    • Gość: rick Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.tvk.torun.pl 02.08.05, 00:10
      Zgadzam się. Panorama jest oszpecona. Takie murale/malowanki absolutnie tam nie
      pasują! Ręka zdaję się ta sama co na moście kolejowym, ale na moście mogą być.
      • jakub_lauder Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! 02.08.05, 09:10
        Az sie przejde dzis wieczorem z pieskiem na most, zeby to zobaczyc tak mnie
        zacheciliscie swoim gadaniem.
        • Gość: dionizy Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.chello.pl 02.08.05, 09:55
          Juz raz wątek został zdjęty, a napisany na gorąco. Namalowała oczywiście
          Piskorska. I o ile znośnie są niektóre aniołki i domki do góry nogami a'la
          Chagall, to ta czarna rzeka o szarych brzegach z kołami ratunkowymi jest
          MAKABRYCZNA. To z pewnością pomysł Szmaka.
        • Gość: m3man Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.chello.pl 02.08.05, 10:21
          Zresztą, czy nie łatwo się zorientowac, że ta ciągnąca się szara rzeka na murku
          to próba podrobienia podłużnych murali Galerii Rusz?
          www.galeriarusz.art.pl/rusz.php?id=inne tutaj są przykłady inspiracji.
          • Gość: haw Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: 80.48.102.* 02.08.05, 16:48
            dla ułatwienia 217.97.134.62/view/view.shtml
    • Gość: Gregor Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.range81-152.btcentralplus.com 02.08.05, 17:05
      Ma ktos jakis link do zdjecia tego malowidla? Niestety nie moge uruchomic kamery:( Ewentualnie
      prosilbym ladnie kogos o mail ze zdjeciem:)) Chetnie podam maila!
      • Gość: m3man Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.chello.pl 02.08.05, 19:12
        NIE WIERZE że nie udałoby się inaczej rozwiązać problemu tych poprzednich
        graffitti. Nie wierze. Kurde, będę się pienił teraz o to na forum jak Marek Ż. w
        swoich sprawach ale do skutku.
    • Gość: ja Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 02.08.05, 21:59
      Tak jak widzimy realizacja tego pomyslu wyszla Szmakowi i pani artystce bardzo
      cienko. Stalo sie, teraz Szmak powinien przyznac sie do bledu i najpozniej na
      przyszly rok zrobic cos nowego. Docelowo mysle ze cytaty z filmu moglyby byc
      utrwalona tak jak katarzynki orzed dworem Artusa. Ale jest jeden wielki problem
      szmak nie przyzna sie ze realizacja tego pomyslu teraz to ozpecenie bulwaru.
    • Gość: Gregor Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.range81-152.btcentralplus.com 03.08.05, 03:13
      Z wielka przyjemnoscia bym sie przeszedl na Bulwar, ktory zawsze uwielbialem, tylko ze mieszkam w
      Szkocji:( Dlatego, nie z lenistwa, pytalem sie o jakies linki/zdjecia...
      • Gość: 007 Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 11:02
        to tylko ten link do kamerki pozostaje
    • Gość: Kaskada Re: Słynna panorama Torunia oszpecona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 11:05
      Jeszcze jedno pytanko. Czy jak się jedzie drogą na Wisłą to na murach miasta
      ktoś postawił Kaskadę? Zadziwiłem się bo pierwszy raz jechałem jako pasażer
      więc mogłem sie napatrzeć. Na murach stoi jakiś taki "nowoczesny" domek a
      właściwie dwa. Czy to zniknie czy raczej zostanie i będzie dalej ślicznie
      konweniować z urodą gotyku?
    • staszekk1 Obejrzałem - przesadzacie. Nie jest najgorzej. 04.08.05, 11:19
      Obejrzałem - troche przesadzacie. Nie jest najgorzej. Co chcielibyscie graffiti
      na murze? A ten bulwar to beton z lat 60-tych i 70-tych, nie zaden zabytek.
      • Gość: oo7 Re: Obejrzałem - przesadzacie. Nie jest najgorzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 11:26
        Nie beton a piaskowiec. Co sie tak odnosisz do lat 60-70? Przeczytaj jaką
        wystwe w tym roku przygotowała gdańska Łaźnia:

NIECHCIANE DZIEDZICTWO.
        RÓŻNE OBLICZA ARCHITEKTURY NOWOCZESNEJ W GDAŃSKU I SOPOCIE.
        15 kwietnia 2005 – 29 maja 2005

Zespół kuratorów: Jacek Friedrich, Wojciech Szymański, Ewa Barylewska-
        Szymańska, Agnieszka Wołodźko

W Gdańsku, jak w całej Europie, w XX w. powstawały budowle noszące znamiona
        stylowe dominującego w tym stuleciu nurtu modernistycznego. W licznych
        ośrodkach Europy architektura modernizmu została rozpoznana jako istotny
        składnik tradycji architektonicznej poszczególnych miast, nie tylko zresztą
        takich, w których architektura dwudziestowieczna dominuje (przykład
        najoczywistszy to recepcja Bauhausu w Dessau po zjednoczeniu Niemiec, ale także
        Gdynia, gdzie modernizm uznano wręcz, mniejsza o to czy całkiem
        słusznie, za właściwy styl architektoniczny tego portowego miasta), ale także
        tych, które poszczycić się

mogą wielowiekową i różnorodną spuścizną architektoniczną (np. w Paryżu,
        Wiedniu, Pradze czy Warszawie - w każdym z tych miast architektura nowoczesna,
        w tym modernistyczna spotyka się z zainteresowaniem, przejawiającym się choćby
        znaczną liczbą publikacji na ten temat).
        Inaczej jest w Gdańsku. Tu nawet jeśli w publicznej dyskusji pojawia się
        architektoniczna nowoczesność, to z reguły jako negatywnie zabarwiony kontrast
        dla wspaniałej przeszłości architektonicznej miasta. Dominującym problemem jest
        poszukiwanie tak zwanego “ducha miejsca”, z którym wedle powszechnie
        obowiązującej wykładni, formy nowoczesne się kłócą. Ważni przedstawiciele życia
        kulturalnego i politycznego Gdańska wypowiadając się na temat architektury
        niemal zawsze przeciwstawiają dobrą architekturę dawną (dawną to znaczy w
        zasadzie przedmodernistyczną) architekturze nowoczesnej, którą utożsamia się z
        monotonią, szarością, pudełkowością itd. Podobny ton dominuje w publikowanych
        na łamach prasy wypowiedziach tak zwanych zwykłych mieszkańców. Bez wątpienia,
        jeśli chodzi o gust dzisiejszych gdańszczan, można mówić o swego rodzaju
        antynowoczesnej fobii. Z analogiczną sytuacją mamy do czynienia w Sopocie,
        który także zostanie włączony w zakres wystawy, z tego względu, że pomiędzy
        obydwoma miastami zachodzą w interesującym nas okresie ścisłe związki, zarówno
        jeśli chodzi o architektów tworzących w obu miastach, jak i przede wszystkim,
        jeśli chodzi o charakter dyskusji architektonicznej.

Wspomniana wyżej niechęć do form modernistycznych przejawia się zasadniczo na
        dwóch płaszczyznach: po pierwsze wznosząc nowe budowle, zwłaszcza w bliższym,
        czy dalszym sąsiedztwie dawnych gmachów, unika się form nowoczesnych,
        posługując się mniej lub bardziej historyzującą stylizacją; po drugie
        zaniedbuje się zabytkowe obiekty reprezentujące różne fazy architektury
        modernistycznej w Gdańsku - powszechnie stosowana praktyką jest ich
        przebudowywanie, przesłanianie nowymi fasadami, bardzo często o
        katastrofalnej jakości architektonicznej itp. Zjawiska te są charakterystyczne
        zwłaszcza dla ostatnich kilkunastu lat, co bez wątpienia wiąże się z postę-pem
        liberalniejszego po 1989 roku podejścia także do tej dziedziny ludzkiej
        aktywności. W efekcie miasto, które

w roku 1945 roku i później, straciło bardzo wiele zabytków architektury dawnej,
        w ostatnich latach ogołaca się z licznych, nieraz bardzo wartościowych,
        przykładów architektury dwudziestowiecznej.
        W przekonaniu projektodawców wystawy, zasadniczą przyczyną takiego stanu rzeczy
        jest niemal całkowity brak rozpoznania wartości architektury XX w., w tym
        przede wszystkim modernistycznej. To właśnie ów brak rozpoznania owocuje całym
        szeregiem bezrefleksyjnie podejmowanych decyzji prowadzących do destrukcji tych
        zabytków - bez znaczenia jest przy tym, czy reprezentują one fazę sprzed, czy
        po 1945 roku, a więc z epoki „niemieckiej”, czy „polskiej”.
        Ważnym celem wystawy i towarzyszącego jej katalogu będzie ponadto
        skonfrontowanie stosunku do architektury nowoczesnej w Gdańsku i Sopocie w
        różnych momentach - w okresie przed 1933 rokiem i po tej dacie, w latach
        bezpośrednio po II wojnie światowej, podczas tak zwanej odwilży, czy po roku
        1989.

Zaprezentowane powyżej rozpoznanie sytuacji skłania do, być może nieco
        nietypowego, ale w tym wypadku chyba w pełni uzasadnionego, rozbicia
        prezentacji na dwa zasadnicze wątki: bardziej oczywisty to prezentacja tego, co
        w XX w. stworzono wartościowego w zakresie architektury modernistycznej w
        Gdańsku i Sopocie, mająca na celu wprowadzenie do społecznej świadomości tej
        zapomnianej części architektonicznej tradycji Gdańska i Sopotu;
        mniej typowy to wątek recepcji form modernistycznych w Gdańsku i Sopocie. Tu
        głównym celem byłoby wskazanie na obecność “czarnego mitu” modernizmu w
        refleksji nad architekturą tych miast i pobudzenie widza do rewizji owego mitu,
        a w konsekwencji stworzenie atmosfery sprzyjającej ochronie zabytków
        architektury dwudziestowiecznej, zwłaszcza modernistycznej (ale także tej,
        którą tworzono zgodnie z innymi formułami stylowymi - ich prezentacja nie
        będzie jednak celem omawianej wystawy).

Tak określony charakter wystawy wskazuje wyraźnie na swego rodzaju
        propagandowe, czy raczej perswazyjne jej ukierunkowanie – ważnym celem
        stawianym sobie przez organizatorów jest osiągnięcie takiego poziomu publicznej
        debaty, na którym przynajmniej konieczność ochrony architektury nowoczesnej nie
        będzie kwestionowana. Celem rysującym się w dalszej perspektywie jest
        pobudzenie dyskusji na temat miejsca architektury nowoczesnej, a zwłaszcza
        modernistycznej w kulturowym krajobrazie Gdańska i Sopotu.
        Towarzyszące wystawie dyskusje mają także przyczynić się do osiągnięcia tych
        celów.
        Dopełnieniem ekspozycji o charakterze dokumentalnym będzie instalacja
        multimedialna Kyrilla Kovala z Düsseldorfu.

Wystawa adresowana jest zarówno do specjalistów, interesujących się tematyką
        architektury (historyków, architektów, planistów, studentów), jak i do
        najszerszych grup mieszkańców Trójmiasta.

• mogadisz Toruń a może Thorn??ku uciesze turystów 07.08.05, 09:11
          PAN SZMAK MA CIEKAWE POMYSŁY,POWINIEN BYĆ HONOROWYM KONSULEM
          NIEMIEC,GERMANOFIL.
        • mogadisz Kto w Sztokholmie zniszczył starówke???????? 07.08.05, 09:23
          W latach 50 komunistyczne władze szwedzkie zniszczyły zabytkową część
          stolicy Szwecji ,uważali że trzeba oderwać architekture miasta od pańskiej i
          mieszczańskiej tradycji miasta ,a teraz szwedom jest głupio i muszą z
          wypiekami tłumaczyć turystom że to nie druga wojna światowa tylko kretyński
          pomysł swoich poprzedników zniszczył bezpowrotnie starą architekture miasta.
      • Gość: ja Re: Obejrzałem - przesadzacie. Nie jest najgorzej IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.08.05, 17:20
        staszekk1 napisał:

> Obejrzałem - troche przesadzacie. Nie jest najgorzej. Co chcielibyscie
        > graffiti na murze?

Uwazam ze w kontekscie tego ze mozna byloby zrobic przetarg na "ucywilizowanie"
        murka te bazgroly w imieniu prawa i p. Szmaka to wiekszy skandal i wstyd niz
        graficiarz malujacy swoje bazgroly bezprawnie

• Gość: www.tryg.pl Re: Obejrzałem - przesadzacie. Nie jest najgorzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 10:38
          To jest piractwo i już.
      • Gość: Sławek "Nie najgorzej" stanowczo nie wystarczy! IP: *.elementy.pl 05.08.05, 12:28
        Było obskurne z bliska ale nie rzucające się w oczy z daleka.
        Jak jest z bliska nie wiem bo nie byłem. Z daleka jest nie do przyjęcia.

Jeżeli coś nie jest zabytkiem, to nie znaczy, że ma prawo być szpetne,
        szczególnie w bezpośrednim sąsiedztwie zabytków i będąc elementem słynnego, nie
        tylko w Polsce, widoku!

"Nie jest najgorzej" - podswumowanie do przyjęcia po czynie społecznym na
        placyku przed wiejską remizą (nikogo nie obrażając), a nie jeśli chodzi o TAKIE
        MIEJSCE.
    • Gość: M3man prosze mnie nie podrabiac! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.08.05, 23:14
      osoba, która podpisała sie "m3man" podszywa sie pod znany bywalcom FORUM mój
      nick "M3man". Wiem kim jest owa osoba, ale powstrzymam się z komenatarzami

Nie uważam jakoby malowidła na bulwarze podrabiały prace Galerii Rusz. Jeżeli
      każda rzecz wijąca się jak jelito miałaby podrabiac ich prace, to trzeba by
      oskarzyć o to również górny bieg Wisły. :))

Prosze nie podrabiac mojego nicka, gdyż to jest niezgodne z etykietą forum.
      Proszę też Admina o zdjęcie tego wpisu, gdyż stawia mnie niejasnej sytuacji.

Osobiście uważam, że pomysł pana Szmaka, jak każda "inność" może kogoś dziwić,
      ale podobnie jak pierwsze barokowe domy w gotyckim Toruniu w XVII wieku
      [ówczesnie elementy wrogie i szpecące], z czasem stanie sie elementem
      budującycm wielobarwną, wielokulturową formułe naszego miasta.
      • Gość: www.tryg.pl Re: prosze mnie nie podrabiac! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 20:58
        Dobrze ze jest mowa w ogóle i różne opiniee/
        • Gość: okay Re: prosze mnie nie podrabiac! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 20:47
          JEst to ważne.
          • jakub_lauder Re: prosze mnie nie podrabiac! 14.08.05, 21:04
            To sobie poogladalem to malowidlo z daleka i az tak bardzo mnie nie razi.
            Musze sobie jeszcze looknac z Kepy. Bardziej denerwuja mnie palmy
            namalowane na wysokosci ul. Mostowej i Laziennej. To jest dopiero "dzielo".
            Z rzeczy historycznych ciesze sie, ze zeszla sb-ecka farba i na wysokosci
            ul. Sw Ducha odslonily sie napisy "Wrona skona" oraz "Solidarnosc Zyje".
            maja one juz 23 lata. Warto zobaczyc ten kawalek hisotorii :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka