Gość: Filip IP: *.tvk.torun.pl 15.11.05, 22:28 Ptffff "swiadectwo moralnosci" ... dobre... ROTFL. Czy podobne zaswiadczenia beda uznawane na sadzie ostatecznym? Czy istnieje mozliwosc odwolania!? LOL Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tujek Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów IP: *.radek.torun.pl / *.radek.torun.pl 15.11.05, 23:46 a ile kosztuje świadectwo moralności? :D Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 00:26 Gość portalu: tujek napisał(a): > a ile kosztuje świadectwo moralności? :D Nie bedzie chyba przesadna zlosliwoscia, jesli stwierdze, ze swiadectwa moralnosci nie da rady dostac pod warunkiem ze sie przez kilka kolejnych lat co rok przyjmowalo kolende odpowiednio ofiarujac koperty. Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 00:29 a i homoseksualista pewnie nie mozna byc, zeby dostac to swiadectwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszolom2 Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów IP: *.ncac.torun.pl 16.11.05, 11:57 ha ha ha... ale z ciebie duren. I po co sie tak popisujesz swoja ignorancja. Zreszta dziennikarz tez sie (jak zwykle) nie popisal, bo chodzi zapewne o zwykle zaswiadczenie o przystepowaniu do sakramentow, czyli "minimalny" dowod na pozostawanie katolikiem. A Kosciol ma pelne prawo decydowania, kto moze sie zblizac do miejsc, ktore uznaje za swiete, podobnie jak ty byle kogo do domu nie wpuszczasz. Z czego tu sie smiac? Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 13:08 Gość portalu: oszolom2 napisał(a): > ha ha ha... ale z ciebie duren. I po co sie tak popisujesz swoja ignorancja. Z ciebie dopiero duren i ignorant. Od kiedy to kosciol decyduje o tym, zeby kogos nie wpuszczac do kosciola? >Z czego tu sie smiac? Sam siebie pytasz chyba. Czy konserwatorzy ktorzy naprawiaja koscielne malowidla musza byc katolikami? Nie. Czy budowniczy ktory buduje kosciol musi byc katolikiem? Nie. Itd. Itd. Wystarczy ze sie znaja na swoim zawodzie i juz. Tu nie chodzi o wiare moj drogi tylko o pieniadze, ktore mozna w niektorych przypadkach zarobic, a w niektorych nie. Zwyczajnie czarnych boli, ze fotograf zarabia na slubie wiecej niz oni sami, a oni z tego nic nie maja. Tak nawiasem mowiac - brales slub w kosciele? Probowales zaproponowac ze twoj szwagier lub znajomy zagra na organach zamiast parafialnego? I tak bys musial zaplacic za organiste, obojetnie czy bedzie gral twoj znajomy czy parafialny. Chcesz wiecej przykladow? Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom2 Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 14:36 > > ha ha ha... ale z ciebie duren. I po co sie tak popisujesz swoja ignoranc > ja. > > Z ciebie dopiero duren i ignorant. Od kiedy to kosciol decyduje o tym, zeby > kogos nie wpuszczac do kosciola? Cofam zarzut ignoranctwa. Skoro jak piszesz w innym poscie byles ministrantem i lektorem to dobrze wiesz jaka jest prawda, co do np. "swiadectwa moralnosci" a twoje zachowanie jest po prostu klamliwe. Rownie dobrze wiesz takze, ze wejsc do kosciola moze kazdy (o ile sie bedzie przyzwoicie zachowywal) ale jesli bedzie sie krecil wokol oltarza, to zostanie z pewnoscia wyproszony. Rozumiem, ze cos sprawilo, ze dla ciebie msza, chrzest, slub to juz tylko pusty teatr i szansa na zarobek. Dla mnie jednak nadal jest to przezycie duchowe i ciesze sie, ze Kosciol katolicki nadal traktuje je powaznie, jako sacrum, bo tak a jego rola. > Tak nawiasem mowiac - brales slub w kosciele? Probowales zaproponowac ze twoj > szwagier lub znajomy zagra na organach zamiast parafialnego? I tak bys musial > zaplacic za organiste, obojetnie czy bedzie gral twoj znajomy czy parafialny. > Chcesz wiecej przykladow? Przyklad chybiony. Dla organisty to jest akurat miejsce pracy. Ty jak rozumiem zajmujesz sie fotografia i tez pewnie nie powierzylbys (za darmo!) swoich aparatow klientowi, bo "panie zdjecia, to my sobie sami zrobimy". Za inne przyklady dziekuje, realia roznych parafii znam, az taki naiwny nie jestem. Fakt, pobieranie oplat za kurs nie wypada najladniej. Nie daje to jednak prawa do wysmiewania sie ze "swiadectw moralnosci" i prawa decydowania kto i jak moze uczestniczyc we mszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 15:07 >Rozumiem, ze cos sprawilo, ze dla ciebie msza, chrzest, slub to juz tylko pusty > teatr i szansa na zarobek. Msza ogolnie rzecz biorac jest dla mnie sacrum takim samym jakim byla odkad pamietam. Kosciol, tabrenakulum i sakramenty byly i beda nadal dla mnie swiete. Tego nie zmienia nic co sie dzieje w polityce, w parafii, czy w zakrystii. Nie wysmiewam sie z swiadectw moralnosci. Nie podoba mi sie tylko fakt ze Kuria zaczyna od ludzi pracujacych wymagac kolejnych oplat. Tekst o homoseksualistach odnosil sie do ostatnich glosow, ze ksiedzem nie moze byc takowy (taka moja ironia). Nie podoba mi sie wymaganie od ludzi pracujacych, chcacych wiazac koniec z koncem dodatkowych oplat i papierow przy jednoczesnym braku najmniejszej samokrytyki. Mi i mojej zonie udzielal slubu ksiadz bedac mocno pod wplywem alkoholu. Przelknelem to jakos bo kiedys byl dobrym znajomym moich rodzicow. Zawsze chlal, kiedys mial w tym umiar i sumienie. Mialem nadzieje ze nie bedzie w ogole mszy odprawiac, ale sie wprosil (proboszcz), wiesz, nie wypadalo robic scen, poza tym on kiedys byl naprawde w porzadku. No i powiedz jak ja mam patrzec na wymog placenia za kurs, swiadectwo itd a na wlasnym slubie - ktorego nie da sie powtorzyc :) mialem pijanego w 3 d..py ksiedza. I zaznaczam, ze to nie byl jakis odosobniony przypadek. Byli tez inni co pili, dla nich to ogolnie tak jak dla mnie picie herbaty bylo. Wiec moze zacznijmy wyciagac belki z wlasnych oczu zanim paluchy wlozymy do ludzi innych zeby im drzazgi wyciagac. Poki co nie slyszalem o ani jednym przypadku zbesczeszczenia swiatyni przez fotografa, a znam ich sporo - natomiast odprawianie najswietszego sakramentu, przyjmowanie go po pijaku i w stanie zdecydowanie niegodnym.... moj kolego, nie bede sie bardziej rozpisywal, bo mnie internetowa inkwizycja namierzy :) szkoda gadac co sie dzieje ostatnio. A najgorszy to i tak ten co jest "dla braci moich najmniejszych zgorszeniem". Noi ja sie takim wlasnie czuje, najmniejszym. I jeszcze jedno: >Przyklad chybiony. Dla organisty to jest akurat miejsce pracy. Ty jak rozumiem > zajmujesz sie fotografia i tez pewnie nie powierzylbys (za darmo!) swoich > aparatow klientowi, bo "panie zdjecia, to my sobie sami zrobimy" Przyklad byl jak najbardziej zasadny. Organy nigdy do organisty nie nalezaly. Poza tym nic nie traci wpuszczajac kogos innego. No kasy nie dostanie - i to wlasnie probuje ci wytknac. Ze tam tylko kasa! kasa! kasa! Dla 2 ludzi to najwazniejszy dzien w ich wspolnym zyciu, gdyby nie chodzilo tylko o kase to by sie mowilo "a niech maja, jesli to dla nich takie wazne, niech im szwagier zagra". Tym czasem jest "za wesele placa - za organiste tez niech placa" albo "jak dla nich to takie wazne, niech placa". Tak samo sie ma teraz z fotografami - skoro chca robic zdjecia - niech placa. Bo nie wmowisz mi ze to mialoby jakikolwiek sens bytu, gdyby tej oplaty nie bylo. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom2 Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 15:28 > Msza ogolnie rzecz biorac jest dla mnie sacrum takim samym jakim byla odkad > pamietam. Kosciol, tabrenakulum i sakramenty byly i beda nadal dla mnie swiete. > Tego nie zmienia nic co sie dzieje w polityce, w parafii, czy w zakrystii. No to super, bo to chyba najwazniejsze, nie? Mnie tez czesto denerwuje kwestia finasow w parafiach, chociaz w moim odczuciu jest ostatnio troche lepiej, tzn. mniejsza nachalnosc, ktora oczywiscie Kosciolowi szkodzi. Sam naturalnie mialem przygotowany tekst, gdyby ksiadz zaspiewal zbyt wysoka stawke "darmo dostaliscie, darmo dawajcie". Chociaz z drugiej strony, jest tez napisane "godzien jest pracownik swojej zaplaty". Z rownowagi wyprowadzilo mnie twoja "odrobine zlosliwa sugestia" ze otrzymanie owego "swiadectwa moralnosci" jest zwiazne z datkami w kopertach. Nie jest, przynajmniej mnie nigdy to nie spotkalo bo, jak wiadomo sprawdza, sie przystepowanie do spowiedzi w Wielkanoc. Ja tez widze wiele "belek w oko Kosciola", ale nie sadze, aby przylaczanie sie do churu przesmiewcow moglo dac jakies pozytywne rezultaty. Co do organisty, nadal uwazam ze przyklad chybiony, trudno zeby rezygnowal z zarobku. Zreszta on tez musi sie odpowiednio prowadzic, znam osobiscie przyklad wyrzuconego za niewiernosc malzenska. No i dla rozladowania atmosfery: Narzeczony pyta ksiedza, ile wyniesie oplata za slub. Ksiadz: to zalezy, na ile ceni pan swoja narzeczona. Koles spojrzal na dziewczyne, wyjal portfel i dal ksiedzu 100 zlotych. Ten rowniez spojrzal na nia, wyjal swoj i wydal 50 zl reszty. P.S. Przepraszam za "durnia", nieco mnie ponioslo. Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 15:41 >Z rownowagi wyprowadzilo mnie twoja "odrobine zlosliwa sugestia" ze otrzymanie >owego "swiadectwa moralnosci" jest zwiazne z datkami w kopertach. Nie jest, >przynajmniej mnie nigdy to nie spotkalo bo, jak wiadomo sprawdza, sie >przystepowanie do spowiedzi w Wielkanoc. A to widzisz, zupelnie bezzasadnie sie na siebie wkurzamy, bo ja sie najwidoczniej zle wyrazilem. W calym moim wywodzie staram sie podwazyc zasadnosc/prawidlowosc wprowadzania platnych kursow zachowania dla fotografow. Reszta, o swiadectwach i tym bardziej o homoseksualistach byla ironiczna. Mam troche dziwny humor, wiem. > Co do organisty, nadal uwazam ze przyklad chybiony, trudno zeby rezygnowal z > zarobku. Ja nadal uwazam ze nie powinno byc tak, ze sie placi za nie zrobiona prace. Organy nie jego a parafii. Mielismy takiego organiste co wlasciwie to ani grac ani spiewac nie umial, a znalismy kogos, kto jest w tym naprawde dobry. Moze obaj mamy racje, tylko patrzymy przez pryzmat innych osob. > Ja tez widze wiele "belek w oko Kosciola", ale nie sadze, aby przylaczanie sie > do churu przesmiewcow moglo dac jakies pozytywne rezultaty. Powinno sie o tym mowic, a czarne owce usunac. Bez czarnych owiec nie byloby tych cyrkow. A jak na razie za kare mozna co najwyzej zostac zeslanym do jakiejs wioski - obojetnie, czy sie pilo, czy sie spalo z zona jakiegos oficjela. Powinno sie zwalczac takie anomalie a nie ukrywac. Potem nic dziwnego ze powolan nie ma - ja tez z takimi ludzmi zyc i pracowac bym nie mogl. A co do choru - kiedys tez uwazano ze sie powinno glosy krytyki wyciszac - za wszelka cene, nawet zycia. Ja mysle ze mozna by jakis zloty srodek znalezc, pomiedzy komisja parlamentarna ds afer a inkwizycja. Ale to co sie robi teraz - to bardzo be be jest. I nikt tego nie chce zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom2 Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 15:59 > A co do choru - kiedys tez uwazano ze sie powinno glosy krytyki wyciszac - za > wszelka cene, nawet zycia. Ja mysle ze mozna by jakis zloty srodek znalezc, > pomiedzy komisja parlamentarna ds afer a inkwizycja. Ale to co sie robi teraz - > to bardzo be be jest. I nikt tego nie chce zmienic. Zgadzam sie, trzeba o tym mowic, chociaz robienie tego na forum GW chyba nic raczej nie da. Ja nadal wierze, ze wiekszoscia z nich kierowalo, przynajmniej kiedys, powolanie, wiec twarde powiedzenie w cztery oczy, ze "ksiadz swoja zachlannoscia sieje zgorszenie" moze byc nawet skuteczniejsze. No i pozostaje biskup, chociaz omawiany przypadek dotyczy akurat kurii. Swoja droga Kosciol zdaje sobie sprawe z wielu problemow, np. czytalem niedawno o specjalnych osrodkach leczniczych dla ksiezy alkoholikow tworzonych w roznych diecezjach. I chodzilo naprade o ich leczenie, a nie przechowalnie. Sa wiec miejsca, gdzie do problemow podchodzi sie powaznie, chociaz sie tego bardzo nie naglasnia, bo i problem nie jest chwalebny. Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 16:12 >Zgadzam sie, trzeba o tym mowic, chociaz robienie tego na forum GW chyba nic >raczej nie da No tutaj sie z toba zgodze, faktycznie najlepiej by w 4 oczy. Ja niestety mam do swojej parafi za wiele poludnikow - wyemigrowac musialem kilka lat temu. Nie wiem, co mnie kusi zeby na fora wchodzic. Zawsze sie tylko zestresuje. Co niektorzy Cyfre+ sobie przywoza, ale ja bym chyba nie wytrzymal. Od czasu do czasu mnie pokusi zeby poczytac cos w necie o Polsce. Musze mojemu adminowi - zonie - powiedziec zeby mi w Novellu ustawila blokade na takie strony hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 16:33 >jak wiadomo sprawdza, sie >przystepowanie do spowiedzi w Wielkanoc. Z tymi kartkami do spowiedzi, niestety musze cie oswiecic, to wielka sciema jest. Taka ewidencja moze i dziala w niektorych parafiach, ale na skale ogolna to tylko teoria. Przez cale zycie moze 2 czy 3 kartki pilnowalem, a potem jak sie nauczylem, wiekszosc z nich w koszu ladowala. W jednej parafii to wiem, ze tego pilnowali. Traktowali kartki jako bardzo wazny dokument. Zadna nie mogla sie zgubic. A w naszej - trzymali je w reklamowkach, ktore potem ktos mial posortowac wg parafii i rozeslac czy rozwiezc. Gdybym mial jeszcze swoje dojscia, bym ci z kilka takich reklamowek podrzucil, na dowod. Sama idea chodzenia po rodzinach na kolende bardzo mi sie podoba. I znam takich proboszczow, co naprawde super do ludzi zblizyc sie potrafia. Jak widza ze rodzina biedna - wyjma z torby z 2-3 koperty z poprzednich mieszkan i dadza z usmiechem. Ba! Znam przypadki rodzin regularnie wspomaganych, co roku na kolende. I takie dzialania pochwalam. Tylko statystyka mnie martwii, ze to baaardzo rzadkie przypadki sa. Po prostu zdarzaja sie ekstremalne przypadki w dwie strony - dzielenia sie z biednymi i przepijania ze znajomymi. No i mysle, ze taki stan rzeczy to w panstwie moze miec miejsce. W firmie. W szkole. No ale w Kosciele... Prosze panstwa. Gdzie jak gdzie ale w Kosciele chcialbym nie tylko na malowidlach swietosc widziec. Chcialbym czuc ja gdziekolwiek pojde, nawet jesli zechce byc perfidnym chamem i sledzic jednego ksiedza po drugim w jego poczynaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman HEHE a to dobre 16.11.05, 00:24 Konczy sie im umiarkowana bezczelnosc. To co sie zaczyna teraz to wulgarna bezczelnosc i to z usmiechem na twarzy. Za malo kasy im jeszcze. Nie moge na to patrzec dluzej. Zupelnie bezkrytyczni wobec siebie, chca ludziom utrudnic prace. To sa najwieksze bzdury o tym przeszkadzaniu podczas mszy. Bylem ministrantem, potem lektorem, przez pewien czas koscielnym i co? nie wiedzialem jak sie zachowac? No fakt, nie mialem koscielnej plakietki. A dokladniej... robilem kokurencje parafialnemu fotografowi, ktory robil na chrzcie zdjecia wszystkim rodzinkom interesantow poza moimi klientami. Tak to ksiedza bolalo, ze zwyczajnie powiedzial z ambony - jak pan nie przestanie robic zdjec to nie bede kontynuowal. Przeanalizowalem cala sytuacje potem na spokojnie, myslalem ze na kogos wpadlem moze niechcaco. albo moze zaslanialem ..... nie!!! mialem 1 rodzine do obfotografowania a ten parafialny z 5. On sie musial uwijac i lazic miedzy ludzmi. No ale ... no widac, tu chodzilo o zasady.:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robihnio Re: HEHE a to dobre IP: *.mentor.torun.pl / 213.25.95.* 16.11.05, 08:07 Poprostu brak słów!No ale czego sie spodziewać skoro premier Polski chce oczyścić kraj z niewiernych (zwolennicy PO) w dodatku z Bożą Pomocą ma się to udać.Wydaje mi sie że to dopiero początek pięknego marszu na władzę absolutna czarnej komuny.Tak czy inaczej to dobrze bo im wiecej kościoła w życiu zwykłego obywatela tym mniej go w przyszłości bo jak robi się pewne rzeczy na siłę to ludzie wbrew oczekiwaniom odwracaja się.Niebawem wejdzie ustawa o świętej inkwizycji i wprowadzeniu kart chipowych na niedzielne kazania.Jeśli ktoś nie będzie miał mniej niż 3 wizyty zaznaczone w komputerze proboszcza o chrzcie czy ślubie niemówiąc o pogrzebie może zapomnieć a i na filmowanie zwłok trzeba będzie mieć odpowiednie zaświadczenie.A wszystko w Imię Boże i oczywiście nie ZA DARMO.Serdeczne Bóg zapłać za wasze postępowanie drodzy słudzy Boży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b skandaliczna pazerność ks. Sylwestra Ćwiklińskiego IP: *.torun.mm.pl 16.11.05, 04:28 skandaliczna pazerność ks. Sylwestra Ćwiklińskiego! co to ma wspólnego z religijnością? wniosek tylko jeden: przestać chodzić do takiego kościoła. kiedyś hiszpania była w 95% katolicka - teraz tylko 25%. 10 lat temu, gdy kościół w polsce nachalnie wtrącał się do polityki, na msze chodziło tylko 58% polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: skandaliczna pazerność ks. Sylwestra Ćwiklińs IP: *.wlan.pl 16.11.05, 07:58 > kiedyś hiszpania była w 95% katolicka - teraz tylko 25%. 10 lat temu... I tak będzie w Toruniu jeżeli się będzie wchodzić w układy z różowym kudłatym, lub w nieoficjalne z jego czerwonym zastępcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszpiro Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów IP: 158.75.197.* 16.11.05, 09:48 Idiotyzm ! Sam prosiłem mojego szwagra i kumpla aby podczas mojego ślubu zrobili trochę zdjęc. Nie wynajmowałem zawodowego fotografa , bo mi na tym nie zależało (już płaciłem kilka stów) za zdjecia "studyjne" ... Pamietam jak płaciłem za ślub to gdy zapytałem o opłatę jaką musze opłacić , usłyszałem że co łaska ... , ale ludzie płacą minimum po 300zł ... Później okazało się że to nie wszystko bo jeszcze trzeba opłacić grajka (aby podczas ślubu była wogóle jakaś muzyka i jeszcze za "sprzątanie" , razem chyba dodatkowo 150zł ... gdybym nie zapłacił tych "dodatkowych" 150zł , ślub odbył by się bez włączonych świateł , bez dywanu , bez jakiejkolwiek muzyki , w grobowej ciszy i ciemności ... Dlatego jak slyszę że miałbym jeszcze zapłacić 250zł aby pstryknąc kilka fotek to wcale się nie dziwę że ludzie nie chodzą do kościoła ... Kościół który tak "wpaja" zasady 10- przykazań bożych sam ich nie przestrzega , bo jak nazwać te "co łaska" jak nie pazernością i chciwością , bo oczywiście podczas mszy jeszcze zbiera się "datki" ... No cóż ja żadko chodzę do kościoła , nie dlatego że nie wierzę w Boga , uwazam się za katolika , jednak nie podobają mi się praktyki kościoła (wtrącanie się do polityki ,pazerność, brak konsekwencji wobez Radia Maryja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemoral. fotograf Toruńska kuria chce szkolić fotografów IP: *.tvk.torun.pl 16.11.05, 11:30 Niech kuria skuje z fasady masońskie znaki lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk Wiking To kiedy opłaty za odpusty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:31 No właśniue - krótka to juuż droga do powrotu do kupowania odpustów, z którego reformacja wyrosła. Jak Kościół chce wrogów i schizmy - to tylko w ten sposób działając to uczyni. Proponuję następne opłaty: - za zapalenie świec na mszy w intencji rodzinnej (5 zł/świeca/1min) - za każdą zwrotkę wyśpiewaną przez organistę - 25 zł Koncesje na: - oglądanie ślubu znajomych - 10 zł/osoba - możliwość bycia chrzestnym (krs = 300 zł) - świadkiem na ślubie (kurs - 350 zł) - możliwość fotografowania przed kościołem (tzw lekka licencja fotograficzna - 100 zł) - możliwość fotografowania na cmentarzu - 50 zł za kurs - pakiet "Fotograf" - 300 zł (oszczędasz 100 zł!) Koncesja na kopanie dołów na cmenatrzu - kurs kopidoła - 275 zł. Inne możliwe opłaty: - za parking strzeżony przez św. Antoniego - 10 zł/h - za korzystanie z wody św. - 5 zł/25 ml - za parkowanie przed cmentarzem - 2 zł/h - pakiet "Parking św." - 50 zł abonament miesięczny ITD. PUKNIJTA SIĘ W ŁEB! Toż za chwilękościoły będą puste, jak np. w Anglii (ostatnie dane - 60% kościołów katolickich odwiedza TYGODNIOWO mniej niż 10 osób!). Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów 16.11.05, 15:19 Gość portalu: kaszpiro napisał(a): > Pamietam jak płaciłem za ślub to gdy zapytałem o opłatę jaką musze opłacić , > usłyszałem że co łaska ... , ale ludzie płacą minimum po 300zł ... To juz typowe. Co laska ale nie mniej niz... Bylem nie raz swiadkiem takiej rozmowy. Ludzie z reguly biedni przychodza skladac intencje i ofiary rzecz jasna. I sluchaj tak jak mistrz dyplomacji mowi biednej starowince, ze 20 zlotych to za malo. Ze wszyscy tak po 50 daja. Mi to by wcale nie przeszkadzalo. Szczerze. Ofiara powinna byc. Ale nie moze tak byc, ze za pieniadze z ofiar kupuje sie wode na libacje. Dla kontrastu zaznaczam: jest np taka parafia w Kaszczorku - bardzo dobrze, powaznie, bardzo dobrze zarzadzajaca pieniedzmi. Proboszcz siebie samego by sprzedal zeby parafianom pomoc. Pomoc dla najbiedniejszych rodzin, duzo zbiorek cahrytatywnych itd. Oby takich bylo parafii wiecej. No jeszcze niektore zakonne parafie sa ok. Np parafia Paulinow na Rubinkowie. Oni tez sa OK i daja jakas nadzieje, ze mlodzi ludzie nie pouciekaja z kosciolow. Na razie uciekaja do Paulinow. I oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutek Swiadectwo moralnosci IP: *.y.INTELINK.pl / *.y.intelink.pl 16.11.05, 21:04 Rozumiem ze jesli osoba nie jest katolikiem nie moze wykonywac swojego zawodu w kosciolach. jestem wierzacy, ale zastanaiwm się czy w takim razie ksidz jesli przybywa do jakiegos obiektu powinien tez miec jakie zaswiadczenie naprzyklad cyklisty. To jest jakas paranoja komus niezle sie poprzestawuajo w glowach. Ciekaw jestem jesli kts z rodziny bedzie chcial zfilmowac slub chrzest to co? nie daj boze jesli bedzie ateista, lub innego wyznania, moze wtedy ksiadz przerwie ceremonie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b już mnie wypędzać próbował gwardianin - przygłup IP: *.torun.mm.pl 18.11.05, 03:25 już mnie wypędzać próbował gwardianin - przygłup, bo robiłem foto, ale nawet nie podczas mszy tylko koncertu !! ,,bo nie mam pozwolenia proboszcza'' i mam stać w jednym miejscu a nie łazić i fotografować orkiestrę z różnych ujęć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów IP: 80.48.34.* 17.11.05, 19:36 Juz im sie pojebalo we łbach, moze beda sprzedawac bilety na msze ?? O_O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Criistbal Re: Toruńska kuria chce szkolić fotografów IP: *.tvk.torun.pl 17.11.05, 21:04 Witajcie w katolickim plskim raju,w ktrym za samo pojscie do kościoła narzucna będzie taryfa zgdna z taryfikatorem kuri. A swją drgą czy Bóg nie jest w stanie pieprznąć wte głupie katolickie łby księzy biskupów i arcy....,aby ich łaskawie oświecić. Boże mój czy w kaczystanie wszystkim odbiera rozum,o jedo możecie być pewni ja Polak nie katolik nieustannie będe się za wszystkich zaćmionych głupotą katolików modlił. Panie uchroń od katolicyzmu.Amen Odpowiedz Link Zgłoś