Dodaj do ulubionych

Uwaga - Młodzieżowa SM

24.07.06, 17:52
Chcę ostrzec tych, którzy chcieliby kupić mieszkanie w toruniu przez Młodzieżową Spółdzielnię Mieszkaniową.
W styczniu 2006r. podpisaliśmy umiową z tą spółdzielnią na zakup mieszkania przy ulicy Krótkiej. Zapisaliśmy się na nie w styczniu 2005r.
Wpłaciliśmy przed podpisaniem umowy ok 35 tys.zł.
Cena 1 metra kw miała być maksymalnie - 2900zł.
Niestety tego w umowie nie wpisano.
Natomiast jest zapis, że do końca czerwca 2006r zostanie podpisana umowa "ostateczna" z wszystkimi danymi. Mieli ogłosić przetarg na wykonawstwo.
Pod koniec czerwca zadzwoniono do mnie i pani powiedziała, że jeśli chce podpisać umowę ze spółdzielnią to muszę szybko zostać członkiem spółdzielni i wpłacić niecałe 300zł za "wpisanie w poczet członków". Pospiesznie wpłaciłam kolejne pieniądze.
Wielkie było moje zdziwienie gdy po 3 dniach przysłano pocztą do mnie , do podpisania ANEKS do wcześniejszej umowy "mówiący", że podpisanie "umowy ostatecznej - tzw. przyrzeczenia" zostało przełożone na koniec sierpnia.
Podobno spółdzielnia nie może znaleść wykonawcy, który by pobudował blok.
A cena za 1 metr kw. na pweno będzie wyższa.
To jest ŚWIŃSTWO - już ponad pół roku czerpią korzyści z naszych pieniędzy a bloku jak nie było tak nie ma.
Ciekawe jak długo będĄ nas zwodzić.

CZY MIAŁ KTOŚ JUŻ Z NIMI PODOBNE KŁOPOTY???
Obserwuj wątek
    • frek Jak najszybciej sprawdzić kierownictwo! 25.07.06, 21:29
      Stań na glowie i nawiąż kontakt z innymi czlonkami tej spółdzielni i zacznijcie
      patrzeć zarządowi i radzie na ręce. Już było wiele takich spółdzielni, które
      wyłudzily od ludzi pieniądze.
      • pokrakazgw Re: Jak najszybciej sprawdzić kierownictwo! 31.07.06, 13:20
        Oczywiście z prezesem na czele!
        to jest nieudacznik życiowy, jemu w życiu jeszcze nic nie wyszło !!
        Ostatnio widziałem go płaczącego w TV, rzekomo ktoś go oszukał.
        A przecież wszyscy go znamy jako super komunistycznego aparatczyka !!11!ludzie
        z MSm pilnujcie się !!!!
    • hanna50 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 27.07.06, 13:52
      Witam ja tez wpłaciłam zaliczkę na mieszkanie na Krótkiej ale chyba zrezygnujemy bo wczoraj dowiedzieliśmy się, że cena ostro poszła w górę. Ż
      adna firma budowlana bo nawet za 3600zł/mkw nie chiała wybudować tego bloku (bo ma zamało mieszkań, 2 klatki - 15 mieszkań).
      Kurczę co się dzieje w tym Toruniu!
      Zgłupieli wszyscy czy co?! (sory, nie wszyscy)
      • slavik222 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM,kto tam jest preziem? 29.07.06, 22:51
        Czy preziem jest znany działacz młodziezowy-wychowawca takich hun-wej-binów jak
        Szmak i Zaleski - tow.Ż?
        • rotepirat Re: Zaklęte rewiry... 30.07.06, 07:28
          Większość zarządów spółdzielni mieszkaniowych w Polsce - obsiadła
          postkomunistyczna jaczejka, albo byli ubole. Minęło kilkanaście lat
          transformacji i nikt tam jeszcze nie zrobił generalnych porządków. Mieszkańcy
          płacą zawyżone czynsze - płacą i płaczą, bo tak naprawdę nie mają żadnego
          wpływu na wydatki spółdzielni.

Totuń w tym względzie nie odbiega zbytnio od średniej.
          • hanna50 Re: Zaklęte rewiry... 30.07.06, 12:10
            niestety w MSM - też tak jest
            • pokrakazgw Re: Zaklęte rewiry... 31.07.06, 13:24
              i to sztandarowo !!!
              Warto prześledzić jak przekazano władzę w tej spółdzielni. Jak i kto komu?
              Ordynacka jeszcze nie zginęła !!!!!
              Zróbcie z tym porządek !!!!
          • pokrakazgw Re: Zaklęte rewiry... 31.07.06, 13:22
            Niech żyje żolo !!!!
            • slavik222 Re: Zaklęte rewiry...Żola 01.08.06, 11:20
              Żolo,jesli to on jest Prezesem MSM,niegdyś komunistyczny guru.
              Rozprowadzajacy-członek egzekutywy KW PZPR w Toruniu.
              Posyłał swoich żołnierzy na rozne funkcje od banku do SB.
              On decydował czesto kto, gdzie, jaką funkcje zajmie.
              Tatuś dyrektor ORBIS-u mógł b.wiele.Decydował,kto mogl dostac 10dol. na
              wycieczke do Jugosławii.
              Synek, gosciu bez pardonu.To jemu, okupujacy jeszcze dziś lub do niedawna wielu
              żołnierzy zawdziecza wysokie stanowiska w Toruniu.
              Do jego sołdatów należelą również Zaleski i Szmak.
              Jak trzeba to i dzis na nich Żolo krzyknie, a oni kładą po sobie odstające
              uszy.
              ŻOLO wszystko może.
              • hanna50 Re: Zaklęte rewiry...Żola 01.08.06, 15:47
                "Żolo" - kto taki?
                • slavik222 Żolo to.... 01.08.06, 16:48
                  ...a jak sie nazywa obecny prezes MSM? Czy na Ż?
                  JESLI TAK TO WŁASNIE ON
        • gaja123 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM,kto tam jest preziem? 30.07.06, 12:15
          faktycznie był prezesem był - obecny prezydent Torunia - M. Zaleski. Kto jest w "zastępstwie" - nie wiem.
        • pokrakazgw Re: Uwaga - Młodzieżowa SM,kto tam jest preziem? 31.07.06, 13:21
          ten sam! A powinien już dawno ..............
      • gaja123 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 30.07.06, 12:25
        witaj "hanna50" - ostatnio słyszałam w spółdzielni nieoficjalną jeszcze wersję, że znaleźli wykonawcę ale za 3800zł/mkw bo taniej nikt nie chciał budować!? Pod koniec sierpnia chcą z nami podpisać umowę "przyżeczenia" - ale jeśli ta cena jest prawdziwa to się wycofam bo nie bądzie mnie stać.
        Acha mają jeszcze budować podobno gdzieś na ul. Józefa obok "hotelu-bloku pielęgniarek", ale będzie to niski wieżowiec 7 pięter. Ceny nie chcą zdradzić ale już robia zapisy na mieszkania i zaczynają tak jak z nami pobierać tak "orientacyjnie" - 15%.
        • hanna50 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 31.07.06, 11:24
          w przyszłym tygodniu jadę do MSM niech mi powiedzą ostatecznie jak wygląda "sprawa" (cena) naszego mieszkania. Jeśli tak wzrosła jak piszesz to wycofam pieniądze.
          • solo2006 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 02.08.06, 09:58
            To co piszecie jest wstrętne, przecież sami b.wiele zawdzięczacie temu
            towarzyszowi !!
            • slavik222 to WY zawdzięczacie tow.Solo:) 02.08.06, 12:48
              ale co jest wstretne?
            • hanna50 do solo2006 02.08.06, 13:10
              Ten wątek jest o "praktykach" Młodzieżowej Spółdzielni Mieszkaniowej" a nie o "towarzyszach...".
              Są mili gdy chcą od ciebie pieniądze gdy je już dostaną - manipulują ludźmi i zwodzą obietnicami. Ja czuję się oszukana bo w lutym 1 metr mijego nowego mieszkania miał kosztować max 2900zł a teraz cena wzrosła do 3800zł. Okazało się,że pierwsza umowa nie była "wiążąca".
              I to jak oni postępują z ludźmi jest - WSTRĘTNE!!!
              • dorcia_79 Re: do solo2006 21.08.06, 22:56
                Droga Pani, żadna spółdzielnia prezentów nigdy nie robiła i robić nie będzie.
                Proponuje powrót do rzeczywistości... Nawet na rynku wtórnym ceny mieszkań
                uległy znacznemu wzrostowi (w ciagu miesiąca ludzie tracili na 50 metrach około
                20 tys.złotych)a wymaga Pani od Spółdzielni i jej członków żeby sfinansowali
                Pani zakup mieszkania? Rynek nieruchomości jest w tej chwili tak nakręcony, że
                cena 3800 może się okazać naprawde niewielka... Proponuję sprawdzić oferty
                pozostałych developerów a dopiero później wydawać opinie, że została Pani
                oszukana... Za darmo tylko miasto buduje, ale kolejki są długie...
                • gaja123 Re: dorcia_79 24.08.06, 17:02
                  Droga Pani, owszem ceny na rynku wtórnym też są wysokie ale nie aż tak. Poza tym w nowe mieszkanie trzeba jeszcze dużo włożyć - kafelki, terakota, farby często podłoga. W mieszkaniu z cegły, z rynku wtórnego mamy np. gładzie (choć często kolor - do odświeżenia), podłogi, terakotę, kafelki, często zabudowę kuchni i szafy typu "Komandor".
                  A spółdzielnia nie miała robić prezentów tylko wywiązać się z podpisanej umowy. Przy podpisywaniu I umowy obiecali cenę: 2900zł/mkw - dziś podniesiona jest do 3800zł/mkw - CZY TO NIE JEST OSZUSTWO?
                  Ja uważam, że jest!
                  Ponad to pozostałych deweloperów sprawdziłam i oni w styczniu mieli ceny niższe niż w MSM i za te ceny obecnie budują bloki - np. Marbud czy Grabowscy.
                  By wybudować nowy blok z podgrzewanymi podłogami "Urbański" w marcu zaproponował ok.3120zł/mkw i za tą cenę buduje przy Podgórnej.
    • wspanile Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 02.08.06, 20:22
      cenzorzy niby forum gw przeszkadzają jak mogą we wprowadzaniu odpowiedzi w tym
      wątku !!
      .....czyżby to także byli żołnierze prezia ???
    • koszernyzgw Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 03.08.06, 11:23
      Niech każdy zrobi dla Polski tyle ile zrobili prezesi MSM !!!!!!
      • t.duszynski Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 03.08.06, 11:43
        koszernyzgw napisał:

> Niech każdy zrobi dla Polski tyle ile zrobili prezesi MSM !!!!!!
        ...To będzie dalej takie dziadostwo jakie zastalismy po PRL-u
        • lesso4 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 03.08.06, 17:49
          o nie towarzyszu duszyński, z tym każdy........................
          poczciwy człowiek ........................................................
          musi się zgodzić całkowicie !!!!
          • t.duszynski Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 03.08.06, 17:59
            lesso4 napisała:

> o nie towarzyszu duszyński, z tym każdy........................
            > poczciwy człowiek ........................................................
            > musi się zgodzić całkowicie !!!!
            Oczywiscie towarzyszu anonimie:)
    • lesso4 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 03.08.06, 18:11
      Obecny Szanowny Pan Prezes MSM to wielki człowiek, wystarczy dowiedzieć się ile
      ma medali ?? To chyba o czymś świadczy ?
    • lesso4 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 03.08.06, 18:11
      gaja123 kup sobie namiot!! Wyjdzie taniej !!!
      • gaja123 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 04.08.06, 13:06
        ha! ha!
        pewnie tak bym zrobiła gdybym nie miała małego mieszkanka w równie "ciekawej" spółdzielni mieszkaniowej... "Rubinkowo" :(
    • prawdaciewyzwoli4 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 03.08.06, 19:55
      Panie Jerzy!!
      Gratuluję panu kolejnej klaki !!!
      Czy to Pan, ten wielki, twardy guru, z tych wypowiedzi na F, jest tym samym,
      który tak niedawno płakał w programie pani Jaworowicz, skrzywdzony przez złych
      ludzi ???? Płakał na oczach wielomilionowej widowni ?
      Czy prawdą jest, że za co się by pan nie złapa l to wszystko spierd....?
      Gratulacje!
      Teraz powinien pan znowu zastąpić p. Zaleskiego ! Jest dobra okazja !! Może
      ostatnia ??
    • opat2006 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 03.08.06, 20:34
      Popieramy kandydaturę pana Żółkiewicza na razie na prezydenta naszego miasta !!
    • mistrzkrzyzacki Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 04.08.06, 13:47
      Miasto staje sie regionalna potega i dlatego 1 m kw. musi kosztowac wiecej niz
      w w-wie
    • krukowski4 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 05.08.06, 09:31
      MSM jest bardzo dobrze i sprawnie zarządzana ! Tu są najniższe opłaty i
      żadnych, od lat, przekrętów.
    • peterfox27 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 05.08.06, 16:16
      Miałem podobne kłopoty z MSM. Wpłaciłem 9 tys. zł na mieszkanie które miało być
      budowane przy ul. Rejtana i podpisałem umowę przedwstępną. Gdy dostałem do
      podpisania umowę przyżeczenia sprzedaży okazało się że spółdzielnia nie może
      określić rzeczywistej ceny za metr kw. i cena może wzrosnąć w przyszłości o
      niewiadomo ile. W takim razie nie wiem nawet jak duży kredyt mam wziąć. Wycofuję
      wpłacone pieniądze i szukam porządnego dewelopera.
      • gaja123 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 06.08.06, 10:32
        Mi przeszły tak koło nosa dwie oferty:
        - na ul.Wiązowej (bud. Grabowscy),
        - na ul. Podgórnej (bud. Urbański).
        Oni już zaczęli budować i są postępy prac, a MSM zabrała w lutym pieniądze i... nic nie robi. Mamy znów czekać do 21 sierpnia wtedy (podobno) będą znali ostateczny koszt 1 mkw i 31 sierpnia bedą do podpisania umowy przyrzeczenia.
        • slavik222 ul.Młodzieżowa - firma Żola 06.08.06, 19:54
          Młodzieżowa kojarzy mi sie raczej z ulicą na której była firma
          elektroniczna,którą dobił obecny prezes SM,psudo Żolo.
          Spóldzielnie Młodzieżową budowali lata temu komuszewscy w miare uczciwie i nie
          bylo tam żadnych skandali jak np.na Rubinkowie czy na Skarpie.
          Zresztą Skarpa i Rubinkowo czeka na ujawnienie roznych przekretow.
          Ale co by nie mowic gdyby Młodzieżówką zarzadzal Zaleski to choć on nie orzeł,
          to byłoby to uczciwiej.
          Czy solidny ŻOLO niech wypowiedza sie jego dawni wspolpracownicy z
          ul.MŁODZIEŻOWEJ lub z KW PZPR w Toruniu(choć wielu,szczególnie tych służalczych
          b.wiele mu zawdzięcza).
          • nauczycielzznp Re: ul.Młodzieżowa - firma Żola 06.08.06, 20:54
            Tak, to prawda wtkończył niejedno i niejednego.
            Także dużo mogliby powiedzieć jego podwładni z FSZMP !!! W tym z OHP !!!
          • nauczycielzznp Re: ul.Młodzieżowa - firma Żola 06.08.06, 20:55
            slavik222 napisał:

> Młodzieżowa kojarzy mi sie raczej z ulicą na której była firma
            > elektroniczna,którą dobił obecny prezes SM,psudo Żolo.
            > Spóldzielnie Młodzieżową budowali lata temu komuszewscy w miare uczciwie i
            nie
            > bylo tam żadnych skandali jak np.na Rubinkowie czy na Skarpie.
            > Zresztą Skarpa i Rubinkowo czeka na ujawnienie roznych przekretow.
            > Ale co by nie mowic gdyby Młodzieżówką zarzadzal Zaleski to choć on nie orzeł,
            > to byłoby to uczciwiej.
            > Czy solidny ŻOLO niech wypowiedza sie jego dawni wspolpracownicy z
            > ul.MŁODZIEŻOWEJ lub z KW PZPR w Toruniu(choć wielu,szczególnie tych
            służalczych

Tak, to prawda wykończył niejedno i niejednego.
            Także dużo mogliby powiedzieć jego podwładni z FSZMP !!! W tym z OHP !!!
    • memoto Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 08.08.06, 18:54
      MSM jest jedną z najlepszych Spółdzielni tego typu w Europie!
      Ma kilka miedzynarodowych Certyfikatów jakości !!!
      • gaja123 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 09.08.06, 15:16
        memoto napisał:

> MSM jest jedną z najlepszych Spółdzielni tego typu w Europie!
        > Ma kilka miedzynarodowych Certyfikatów jakości !!!

I cóż z tego skoro oszukują.
        W ciągu 5 - m-cy podnieśli cenę za 1 mkw z 2900zł na 3800zł - to jes normalne? Tak postępuje najlepsza w Europie spółdzielnia?
        • wyfadany Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 10.08.06, 23:43
          Może i oszukują ale najmniej w Toruniu !!!
          • slavik222 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 11.08.06, 08:41
            wyfadany napisał:

> Może i oszukują ale najmniej w Toruniu !!!
            kTO TO ZMIERZY I ZWAŻY? Najmniej? to gratuluje,ciekawy jestem co powie
            prokurator?
          • borys994 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 11.08.06, 12:32
            Ty wyfajdany!!! Dlaczego się tam nie przeprowadzisz??????
    • zzaabbii Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 11.08.06, 23:33
      Już jest lepiej. Większość Zarządu jest na pielgrzymce !!
      Żolo na jachcie !!!
    • emeryt17 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 12.08.06, 22:22
      Wymaga to wnikliwej, niezaleznej kontroli. Najlepiej NIK i CBS !!!!
    • nauka-znp Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 17.08.06, 19:38
      Popieramy !!!
      • slavik222 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 17.08.06, 20:43
        nauka-znp napisał:

> Popieramy !!!
        Popierajcie Towarzyszu.Mam nadzieje,że wyjedziecie komuszewscy tam gdzie wasze
        miejsce-do bylego ukochanego Zwiazku Sowieckiego-najlepiej na Kamczatke

• koloratka2000 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 18.08.06, 20:40
      To jest Spółdzielnia bardzo uczciwa i przyjazna człowiekowi, tyle tylko, że nie
      widzi człowieka !!
    • nikodemdyzna Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 20.08.06, 22:33
      W Spółdzielni jest przynajmniej porzadek !!! Nie ma sobiepaństwa. Jest jeden
      rzadziciel, a nie rzadzi ten co pierwszy wstanie !!
    • tayga_ta Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 21.08.06, 07:26
      Witam
      Tez wpłaciłam pieniądze na mieszkanie w tym własnie bloku. Czy Pani zamierza
      coś zrobic w tej sprawie? Chętnie się dołączę, bo prawdopodobnie będę musiała
      zrezygnować z tego mieszkania ze względu na zbyt wysoką cenę.
      Moja poczta:
      tayga_ta@gazeta.pl
      • gaja123 Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 21.08.06, 22:20
        Witam!
        Pani z działu członkowskiego zadzwoniła do mnie w zeszłym tygodniu z pytaniem czy ma przygotować dla mnie umowę - bo jak się wyraziła "połowa chętnych juz zrezygnowała ze względu na zbyt wysoką cenę". Na moje pytanie czy w związku z taką sytuacją nie obniżą cen powiedziała: " Wie pani... w Toruniu jest tak mało mieszkań, że na wasze mieszkanie czeka już kilku w kolejce".
        Może to i prawda ale dla mnie - 3770 + 2% za atrakcyjność mieszkania - to zbyt dużo, więc wycofujemy wkład mieszkaniowy. Już od miesiąca znów szukam mieszkania może być nawet z rynku wtórnego.
        Za mieszkanie ok 80 mkw zapłacili byśmy ok. 300000zł a za takie pieniądze wybudowalibyśmy - dom.
        Pozdrawiam "niedoszłą" sąsiadkę - szkoda...
      • gaja123 tayga_ta - Uwaga - Młodzieżowa SM 21.08.06, 22:22
        Witam!
        Pani z działu członkowskiego zadzwoniła do mnie w zeszłym tygodniu z pytaniem czy ma przygotować dla mnie umowę - bo jak się
        wyraziła "połowa chętnych juz zrezygnowała ze względu na zbyt wysoką cenę". Na moje pytanie czy w związku z taką sytuacją nie
        obniżą cen powiedziała: " Wie pani... w Toruniu jest tak mało mieszkań, że na wasze mieszkanie czeka już kilku w kolejce".
        Może to i prawda ale dla mnie - 3770 + 2% za atrakcyjność mieszkania - to zbyt dużo, więc wycofujemy wkład mieszkaniowy. Już od
        miesiąca znów szukam mieszkania może być nawet z rynku wtórnego.
        Za mieszkanie ok 80 mkw zapłacili byśmy ok. 300000zł a za takie pieniądze wybudowalibyśmy - dom.
        Pozdrawiam "niedoszłą" sąsiadkę - szkoda...
        • tayga_ta Re: tayga_ta - Uwaga - Młodzieżowa SM 22.08.06, 08:23
          Witam
          Dziękuję za odpowiedź.
          Ja również rozpoczęłam poszukiwania mieszkania na rynku wtórnym, ale sytuacja
          na tym rynku też nie napawa optymizmem. Ceny wygórowane a oferty niezbyt
          interesujące.
          Zastanawiam się, jak to się dzieje, że w sąsiedniej Bydgoszczy ceny za metr
          mieszkania tak drastycznie odbiegają od cen w Toruniu? Dlaczego u nas nie ma
          nowych inwestycji skoro jest taki duży popyt?

Życzę owocnych poszukiwań.
          Pozdrawiam.
          • slavik222 Młodzieżowa kierowana przez Mentę i Utracjusza 22.08.06, 09:10
            Ostrzegam....
        • zweglony_pazur zabawne :) 22.08.06, 14:38
          czy te 2% za atrakcyjność mieszkania, o których piszesz to chodzi o pieseczka
          zamieszkującego chatynkę zaraz obok planowanego budynku i stojącego pomiędzy
          innymi blokami? ta imitacja psa nap...dala skrzekliwym szczekaniem 24 godziny
          na dobę. osiągając najwyższą częstotliwośc dźwięku pomiędzy 16:00 a 22:00.
          ponieważ okoliczne bloki potęgują poziom decybeli, wydaje mi się, że te 2% to
          zbyt mało. powinno byc minimum 20% za taką atrakcyjność.
          3770 za metr :)))))) chyba was pogięło w tym msm. marbud ma mieszkania za 3446
          za metr brutto na ostatnich kondygnacjach z dużymi tarasami, w budynkach z
          windą i na ogrodzonym osiedlu wybudowanym od a do z w całości. za te swoje
          kurniki to możecie brać co najwyżej 3000. no ale skoro największa spółdzielnia
          gigant w Toruniu buduje raptem 1-2 małe budynki rocznie to nie ma się co
          dziwić. jak będziecie "tak dużo" budowac dalej, to będziecie musieli brać 6 tys.
    • czarnyarek Widmo Zaleskiego i innych wisi dalej nad MSM 27.10.06, 22:23
      jw
    • antysalon Re: Uwaga - Młodzieżowa SM 28.10.06, 01:23
      gaja123 napisała:

> Chcę ostrzec tych, którzy chcieliby kupić mieszkanie w toruniu przez
      Młodzieżow
      Oj Gaja, gaja tam rzadzi jako przezes chyba kolega obecnego prezydenta
      torunia zaleskiego niejaki j.zolkiewicz cale lat szefowal sobaczym
      komunistycznym zwiazkom socjalistycznej mlodziezey , potem wielki biznesmen/
      chyba produkcja drzwi i okien/ obecnie dorabia jako szef kampanii
      prezydenckiej. tak wiec po prostu zle trafilas, bo chlop ma glowe zajeta
      wymyslaniem nowych mostow na uzytek zaleskiego!podobno ostatnia lokalizacja
      mostu to gdzies na wysokosci Malej Nieszawki tak aby droga dojazdowa na most
      przebiegala obok posesji konkurenta rozowo czwewronwgo czyli marian filara!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka