marboro2 11.01.07, 00:20 Czy to tak trudno wam zrozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziuta39 Re: Lotniska nie bedzie w Bydzi. 11.01.07, 00:32 marboro2 napisał: > Czy to tak trudno wam zrozumiec? w Bydgoszczy ?ma upaść?,to współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
paralead Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 00:48 Pomyśl logicznie. To forum toruńskie, więc jakiego lotniska może dotyczyć post autora wątku?. Pewnie że toruńskiego. Lotnisko w Bydgoszczy ma się dobrze i rozwija się Odpowiedz Link Zgłoś
kdesw Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 00:51 paralead napisał: > Pomyśl logicznie. To forum toruńskie, więc jakiego lotniska może dotyczyć post > autora wątku?. Pewnie że toruńskiego. > > Lotnisko w Bydgoszczy ma się dobrze i rozwija się a juz rózne dziwolagi widziałem może przyszedł wypłakać się do sąsiadów,sąsiad zawsze wspomoże w niedoli. Odpowiedz Link Zgłoś
kdesw Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 00:59 paralead napisał: > Byłby to nieuzasadniony płacz. skoro tak mówisz,wierzę Ci na słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 11:03 No to przykro nam z tego powodu :-( Ale może jednak pomoże bydgoskiemu lotnisku te 20 mln co udało się wyżebrac w Senacie? No jeśli jednak nie to moje szczere wyrazy współczucia...Ale nie przejmujcie sie aż tak bardzo,bo wkrótce będziecie mogli latać z toruńskiego portu lotniczego! Odpowiedz Link Zgłoś
paralead Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 11:14 Ciekawe podejście. Jak Toruń zyskuje jakieś fundusze na inwestycje, to - zdobył. Jak Bydgoszczy się udaje, to - wyżebrał. :D > wkrótce będziecie mogli latać z toruńskiego portu lotniczego! Odpowiem Ci tak: Od 2005 roku kiedy to powstała wizja lotniska w Toruniu UM Torunia nie kiwnął palcem w tej sprawie. Nie ma żadnych planów, opracowań, badań, itp. potrzebnych przy takiej inwestycji rzeczy. W obecnym budżecie UM nie zagwarantował jakichkolwiek pieniędzy na to przedsięwzięcie. Nie ma inwestora ani nawet kandydata na inwestora toruńskiego lotniska, więc o czym my tu mówimy?. Toruńskie lotnisko to był tylko chwyt reklamowo-wyborczy ekipy rządzącej i jak widać sprawdził się. Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 11:57 Kolego,jesteś w błędzie.Zobacz sobie załącznik do aktualnego Wieloletniego Planu Inwestycyjnego na lata 2006-2008 dla Torunia: www.bip.torun.pl/dokumenty_tresc.php?Kod=4930# I porównaj to z projektem budżetu miasta Torunia na 2007 r. Można go pobrać z tej strony: www.bip.torun.pl/cms.php?Kod=121 Polecam zwłaszcza lekturę punktu 60095 na stronie 63. Widać,że w ogóle nie znasz tematu! Pieniądze sa zagwarantowane i mało tego,jest inwestor,który zabiega o budowę lotniska w Toruniu - Hochtief. Nie pisz więcej takich głupot o toruńskim lotnisku jak np. w poście,który właśnie komentuję! Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:04 Zadnemu inwestorowi nie będzie się opłacało budowac lotniska, które nie bedzie przynosiło dochodów. Więc możesz sobie takie plany włożyć między bajki. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor To Hochtief ma plany... 11.01.07, 12:07 To Hochtief ma plany a nie ja.Widocznie wie,że będzie mu się to opłacać...Pozdrawiam również. Odpowiedz Link Zgłoś
paralead Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:21 milosztor napisał: > Kolego,jesteś w błędzie.Zobacz sobie załącznik do aktualnego Wieloletniego > Planu Inwestycyjnego na lata 2006-2008 dla Torunia: Tu sie z Tobą zgodzę, przeoczyłem tę pozycję w planie 450 tys. zł na 2007 rok. > Pieniądze sa zagwarantowane i mało tego,jest inwestor,który zabiega o budowę > lotniska w Toruniu - Hochtief. Z tego co przeczytałem, to firma Hochtief jest raczej holdingiem budowlanym a nie inwestycyjnym. Może są zainteresowani budową a nie inwestowaniem? www.hochtief.pl/ > Nie pisz więcej takich głupot o toruńskim lotnisku jak np. w poście,który > właśnie komentuję! A niby dlaczego mam nie pisać? To jest właśnie dyskusja polegająca na komentowaniu, prostowaniu błędów. Uważasz, że wszystko wiesz najlepiej a pozostali piszą głupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:36 Nie uważam,że wiem wszystko.Z całą pewnością wiem więcej jednak od Ciebie.Pewnie inni wiedzą ode mnie więcej,tak to już jest...Masz prawo pisać wszystko,tylko proszę nie pisz głupot!A co do Hochtief-a to pewnie nie wiesz,że modernizowali warszawskie Okęcie.Jak chcesz wiedziec więcej to wpisz sobie w Google hasło np."Hochtief Toruń" to pewnie wiele znajdziesz.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
paralead Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:54 Jeśli chodzi o budżet Torunia to wiedziałeś więcej. Wiem że Hochtief modernizował lotnisko okęcie. Wszystkie informacje które jak mi poradziłeś poszukałem na googlach są z datą 2005. Info o budowie parkingów przez Hochtief www.muratorplus.pl/17140_26043.htm jest już np. nieaktualne, budować chce kto inny miasta.gazeta.pl/torun/1,48723,3795076.html podobnie jest z mostem, więc nie wykluczam, że z lotniskiem może być tak samo. Na stronie UM Toruń nie znalazłem żadnych informacji by została podpisana jakaś umowa, porozumienie. Jeśli moje wątpliwości nazywasz głupotami, to trudno, przeżyję i nadal będę miał wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 13:12 Hochtief jest w tej chwili najpoważniejszym kandydatem jako partner miasta do budowy lotniska.Nic się nie zmieniło.Jest jeszcze APSYS i kilku mniejszych inwestorów,ale oni są nastawieni na wielki handel,nawet przy huku startujących samolotów.Szans nie mają.Hochfief tez będzie stawiał centrum handlowe przy lotnisku,ale mniejsze niż inni proponują.Umowa nie została jeszcze podpisana,ale zostanie z pewnością.Kiedy?Nie wiem.Wróżką nie jestem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paralead Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 13:28 Jak już wcześniej napisałem nie wypaliła współpraca Hochtef-a z miastem w kwestii parkingów, nie wypaliła sprawa z mostem. Może to była "sprzedaż wiązana" albo wszystko albo nic? Nigdzie nie ma info, że Hochtief dalej chce współpracować w kwestii lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:56 milosztor napisał: > A co do Hochtief-a to pewnie nie wiesz,że > > modernizowali warszawskie Okęcie. Za swoje pieniądze? :) > Jak chcesz wiedziec więcej to wpisz sobie w > Google hasło np."Hochtief Toruń" to pewnie wiele znajdziesz.Pozdrawiam. Spróbuj, spróbuj. Zasadniczo można znaleźć jeden artykuł z GW dotyczący głównie parkingów i tego że złożyli ofertę na przebudowę lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:24 milosztor napisał: > Polecam zwłaszcza lekturę punktu 60095 na stronie 63. 450 tysięcy w tym roku, 450 w przyszłym. Co za to można kupić, waciki? > Pieniądze sa zagwarantowane i mało tego,jest inwestor,który zabiega o budowę > lotniska w Toruniu - Hochtief. Ja się nie dziwię. Też bym chciał żeby miasto zainwestowało w coś za budowę czego mi zapłacą :) Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 13:02 W tym roku jest przewidzana skromna sumka na jakieś świstki dla ULC.W przyszłym roku będzie to dużo więcej jak chyba widziałeś w tych dokumentach?Hochtief stworzy spółkę z miastem,które wniesie do spółki grunty lotniska.Zdaje mi się,że nastąpi to jeszcze w tym roku,ale tego akurat nie jestem pewien.Hochtief chce sfinasować budowę i zarządzać portem lotniczym w Toruniu.To akurat do końca mi nie odpowiada,bo wiadomo,że miasto traci na bodajże 25 lat kontrolę nad tym kawałkiem miasta.Hochtief zbuduje przy terminalu z pewnością centrum handlowe,hotel i chyba coś jeszcze...w każdym razie moim zdaniem zburzy to równowagę urbanistyczną miasta z monocentryczną starówką na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 13:21 milosztor napisał: > W tym roku jest przewidzana skromna sumka na jakieś świstki dla ULC.W przyszłym > > roku będzie to dużo więcej jak chyba widziałeś w tych dokumentach? No właśnie nie bardzo. Na 2008 też jest 450 tysięcy, dopiero na 2009 21 mln (i 20 mln na następne). Te miliony też zresztą nie powalają, bo zakładając że to jest 20% wkładu własnego a reszta z unijnych to co można za to zbudować? Pas dla małych maszyn z terminalem do odprawy granicznej. > Hochtief > stworzy spółkę z miastem,które wniesie do spółki grunty lotniska.Zdaje mi > się,że nastąpi to jeszcze w tym roku,ale tego akurat nie jestem pewien.Hochtief > > chce sfinasować budowę i zarządzać portem lotniczym w Toruniu. No ale skąd to wiadomo? Z doniesień prasowych wiadomo tylko że były (jakieś) rozmowy. Poza tym nie jestem pewien ale wydaje mi się że albo partnerstwo publiczno-prywatne albo pieniądze unijne, ale nie jedno i drugie naraz. > To akurat do > końca mi nie odpowiada,bo wiadomo,że miasto traci na bodajże 25 lat kontrolę > nad tym kawałkiem miasta.Hochtief zbuduje przy terminalu z pewnością centrum > handlowe,hotel i chyba coś jeszcze... Zobaczymy. Będą musieli przedstawić plany jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:03 Regularnie chodzę na badania medyczne do różnych lekarzy i wiem,że mi nic nie dolega.Ogólnie dbam bardzo o swoje zdrowie i Tobie również polecam ten niemodny w Polsce nawyk. Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:05 Taaa już Ci wierze. Nam w podtekscie chodziło o badanie psychiatrycznie nie okresowe. Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:10 Głodnemu chleb na myśli więc może Wam są one potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
br594 Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:17 Stary, nie wypisuj bredni, to nie będziemy powątpiewać w Toją sprawność psychiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:21 W którym miejscu wypisałem brednie? Zacytuj. Odpowiedz Link Zgłoś
br594 Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:34 No to przykro nam z tego powodu :-( Ale może jednak pomoże bydgoskiemu lotnisku te 20 mln co udało się wyżebrac w Senacie? No jeśli jednak nie to moje szczere wyrazy współczucia...Ale nie przejmujcie sie aż tak bardzo,bo wkrótce będziecie mogli latać z toruńskiego portu lotniczego Bydgoskiemu lotnisku zaszkodzić mogą tylko zawistni sąsiedzi. Nasz region jest za mały aby istniały koło siebie dwa porty, więc za dużo sobie nie obiecuj. Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:42 A wiesz jakie są zasady wolnego ryknu? Skoro jest miejsce tylko dla jednego portu lotniczego w województwie to wygra ten lepszy,tak to już jest!Boisz się konkurencji? Odpowiedz Link Zgłoś
lexmarek Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:48 jak plynie miloszku zycie w apartamentowcu? nie pochwaliles sie jaki metraz kupiles, ale raczej za maly - sadzac po opiniach troszke cie gniecie w glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 12:52 milosztor napisał: > A wiesz jakie są zasady wolnego ryknu? O jakim "wolnym rynku" można mówić w branży tak uregulowanej i zależnej od państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
br594 Re: Lotniska nie bedzie 11.01.07, 14:01 Konkurencji, mówisz. My o wszystko walczymy sami. Wy macie marszałka, który obiecuje kasę dla bydgoskiego lotniska, a teraz już kombinuje nad zespołem lotnisk. Odpowiedz Link Zgłoś
marboro2 Re: milosztor 12.01.07, 00:07 Swego czasu bodajze na podlasiu mial powstac port lotniczy i male Las Vegas.To troche przypomina twoja wizje.Chociaz o tamtym bylo glosno w calej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: milosztor 12.01.07, 09:12 wspominając dalej Babikologię to port lotniczy w Toruniu bardzo się przyda bo przeciez miał powstać tor Formuły 1 :). To żart nie bierzcie tego do siebie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzkrzyzacki Re: milosztor 12.01.07, 09:26 no bedzie juz sie buduje juz kwiatkowski ma plany!!! ta ekipa jest tak nieudolna ze nawet zykle skrzyzowanie ma juz 6 tygodni spoznienia Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: milosztor 12.01.07, 11:34 Co Ty jesteś takim pesymistą? Najpierw piszesz,że bydgoskie lotnisko może przestać istnieć: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=55303510 A teraz nie możesz uwierzyć,że w Toruniu też powstanie port lotniczy.Troche optymizmu kolego,wszystko jest na dobrej drodze! Bydgoskie lotnisko przetrwa,a toruński port lotniczy powstanie bez żadnych problemów: biznes.onet.pl/5,1384422,prasa.html Tą optymistyczną nutą proponuje zamknąć ten wątek! Miłego weekendu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paralead Re: milosztor 12.01.07, 13:29 Nie byłbym takim optymistą "- Obecnie nieomal każde województwo chce mieć u siebie port lotniczy. Program z jednej strony studzi lokalne ambicje, a z drugiej, istniejącym portom lotniczym da podstawę do składania wniosków o dofinansowanie zaawansowanych już projektów - mówi Zbigniew Sałek, szef Związku Regionalnych Portów Lotniczych." W całym artykule nie wymioniono nigdzie Torunia, co prawda nie wymieniono również Bydgoszczy, ale to lotnisko istnieje więc to inny aspekt sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
paralead Re: milosztor 13.01.07, 10:14 Tu również opinia "temperująca" troche Twój optymizm "Dzisiaj każde miasto w Polsce chciałoby mieć własne lotnisko. Niestety budowa takiego obiektu to zadanie niełatwe, pochłaniające przede wszystkim miliardy złotych, wymagające spełnienia skomplikowanych procedur i zaangażowania wielu stron. Przyjmuje się więc kierunek rozbudowy istniejących już lotnisk oraz budowę jednego lotniska mazowieckiego w celu odciążenia ruchu z warszawskiego Okęcia." www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1860.140.164.2.1.1.0.1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krysmat Re: milosztor 12.01.07, 18:10 milosztor napisał: > Co Ty jesteś takim pesymistą? Najpierw piszesz,że bydgoskie lotnisko może > przestać istnieć: > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=55303510 > A teraz nie możesz uwierzyć,że w Toruniu też powstanie port lotniczy.Troche > optymizmu kolego,wszystko jest na dobrej drodze! > Bydgoskie lotnisko przetrwa,a toruński port lotniczy powstanie bez żadnych > problemów: > > biznes.onet.pl/5,1384422,prasa.html > Tą optymistyczną nutą proponuje zamknąć ten wątek! > Miłego weekendu :-) No tak moge sie zalozyc z kazdym i z tym panem ktory pisze takie bzdury ze (Polska nie obsluzy ruchu pasazerskiego w 2010)do 2010 roku nie powstanie 10 nowych portow lotniczych a Polska poradzi sobie z tymze ruchem.A poza tym naprawde wierzysz w 10 nowych lotnisk,jezeli tak to skad na to wezma pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
milosztor Re: Lotniska nie bedzie 12.01.07, 11:25 Spokojnie!Bydgoski port lotniczy został uratowany : www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=496&NrSection=1&NrArticle=54042&IdTag=18 Odpowiedz Link Zgłoś
toxik Re: Bezdie, bedzie, zawistniku. 13.01.07, 16:14 A jak sie bedzie nazywać? Bo Mikolaja kopernika juz jedno jest- we Wroclawiu- od 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
marboro2 Re: Bezdie, bedzie, zawistniku. 14.01.07, 00:16 toxik napisała: > A jak sie bedzie nazywać? Bo Mikolaja kopernika juz jedno jest- we Wroclawiu- > od 1,5 roku. Rydzyk lub Ania Sobecka to sa kandydaci Odpowiedz Link Zgłoś
kdesw Re: Lotniska nie bedzie 23.01.07, 20:51 marboro2 napisał: > Czy to tak trudno wam zrozumiec? Co zrozumieć? Lotnisko jest! Swoją drogą,czy aby nie warto załozyć jakiś wspólny interes z Krakowem i Gdańskiem dla przewozu turystów? i np. zakupić wspólnie jakiś tam Aeroplan lub Sterowiec na 20-30 osób,który w sezonie,ba nawet cały rok przewoziłby turystów między tymi miastami?,bo z tego co żaby rechoczę jakieś wiertaloty mniejszego kalibru mogą tu u nas lądować na popas,trochę głosno myślę,kit. Odpowiedz Link Zgłoś