kasiawaka Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 15:06 Po raz pierwszy widze rozwiazanie, ktore bierze pod uwage wiele elementow, jest spojne, wykazuje sie wiedza i jest mozliwe w realizacji bez zbytnich wydatkow. Szkoda, ze tak rzadko specjalisci wypowiadaja sie jezykiem zrozumialym i przystepnym jak w tym artykule. Zycze Toruniowi tylko takich specjalistow - rzeczowych i rozwazajacych rozne scenariusze, by wybrac najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
julo57 Re: Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 16:33 Cóż za osobliwe poczucie humoru. Dwutorowa linia wpuszczona w skrzyżowanie Al. Solidarności-Czerwona Droga i w kolejne skrzyżowanie przy "Heliosie", budowa nowego odcinka po zachodniej stronie Al. JP II i likwidacja istniejącego torowiska, czyli 8m na torowisko, 2,5 m na drogę rowerową,ze 3 m na chodnik, jakiś pas zieleni separacyjnej 1 -1,5 m to mamy razem 15 m. Żegnaj parkingu przed hotelem, żegnaj skwerku między Mickiewicza a Słowackiego, żegnaj parku między Pl. Artylerii a Pl. Rapackiego. Rzeczywiście bez zbytnich wydatków. Ruch samochodowy na Wałach ze wschodu skierowany od teatru w Al. Solidarności. Razem z tramwajem mamy pięknie zablokowane skrzyżowanie Al Solid.- Czerwona Droga. Gratuluję. Domyślam się, że post "kasiawaki" to też żart. Odpowiedz Link Zgłoś
roger_wolff Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 17:21 W jaki sposób tramwaj miałby zjeżdżać z Al. Solidarności? Odpowiedz Link Zgłoś
julo57 Re: Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 18:35 No, niby zrobić można wszystko, tylko po co? Buduje się tzw."przewiązkę", w tym wypadku dwutorowy zakręt w lewo z Al. Solid. w istniejące torowisko. Mnie ciekawi po co przebudowywać istniejące torowisko na Al. JP II i przekładać na zachodnią stronę skoro w osi Trasy Staromostowej jest przewidziane miejsce na linię dwutorową w kierunku północnym (przecinająca rondo przed Heliosem). Linia dwutorowa po zachodniej stronie i jej kontynuacja za rondem w kierunku Gałczyńskiego oraz chodnik, pas zieleni i droga rowerowa oznaczałaby konieczność wyburzenia przynajmniej jednego wieżowca - tego najbliżej ronda. Fajnie, co? Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Proponuję konkurs na Domorosłego Specjalistę 29.01.09, 18:18 Proponuję konkurs na Domorosołego Specjalistę od Ruchu Drogowego. Trzech kandydatów już mamy - Witold "Poszerzenie Mostu" Chmielewski, Wiesław "Same Ronda" Lutowski, teraz dołączył Krystian "Pogięte Tory" Żurawski. Sądzę, że znajdzie się wielu chętnych, by im dorównać - ba, przegonić! Będzie to trudne jak jasna cholera, ale nie stawiajmy ograniczeń myśli ludzkiej! Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Re: Proponuję konkurs na Domorosłego Specjalistę 29.01.09, 18:51 10/10 Mój faworyt to Hecer "Wielomostowicz-Kępobazarowicz" Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Proponuję konkurs na Domorosłego Specjalistę 29.01.09, 23:05 gdzie mi tam do mistrzów z ZDM którzy zamiast odciąż jednojezdniowego Piłsudskiego budują most odciążający 6 pasmowy most autostradowy - i robią mądre miny wyjaśniając konieczność wzbogacenia tego samobójczego pomysłu o dwa tunele i niepoliczalną liczbę wiaduktów i estakad. Ale specjalne wyróżnienie w konkursie dla ciebie by sie przydało - za bezwględną wiarę wiarę w te pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Re: Proponuję konkurs na Domorosłego Specjalistę 30.01.09, 00:13 Jednak pseudo powinno być dłuższe : "Niekumatowicz - Faflunowicz" Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Proponuję konkurs na Domorosłego Specjalistę 30.01.09, 01:18 ...to chyba ty mielisz jęzorem od 6 lat o tym moście... - i na razie tylko opóźniłeś budowę rezygnując z gotowego projektu, zaczynając nowy - kilka razy droższy - bez pieniędzy. To ze ktoś ci to będzie długo wypominał jest takie męczące? Trzeba było budować, były pieniądze już w 2006 roku, Mężydło załatwił. Na razie tylko KABO wypłaciłeś odszkodwania, suma wszystkich odszkodwań za 1 etap to 55 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Re: Proponuję konkurs na Domorosłego Specjalistę 30.01.09, 15:49 Jednak jeszcze dłuższe: "Fanatykiewicz - Białokaftanowicz" Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Proponuję konkurs na Domorosłego Specjalistę 30.01.09, 20:48 nie przemęczaj tak swej łepetyny, jojujacy - weźta łopaty i zacznijta tam kopać na Rudaku. Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Re: Proponuję konkurs na Domorosłego Specjalistę 30.01.09, 21:50 Wulgarniewicz - Prostakiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
niclos_czan Re: Proponuję konkurs na Domorosłego Specjalistę 30.01.09, 07:55 Mamy jeszcze superspecjaliste - Michała "radio maryja" Zaleskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl Re: Proponuję konkurs na Domorosłego Specjalistę 30.01.09, 09:14 Amkkmp, jako znamienity specjalista od drogownictwa, nie zdobyłeś się na odpowiedź w kwestii wychwalanych przez Ciebie skrzyżowań z pętlą indukcyjną. Czyżby zabrakło argumentów? Czy przeczytałeś ze zrozumieniem moje ostatnie posty w tamtym wątku?.. Widzę, że Kolega specjalizuje się w 'wycieczkach' osobistych, a merytoryczne argumenty śjakoś nie najwyżej ceni. Trochę niecodzienne podejście, jak na umysł ścisły... Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_81 Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 18:46 Fantastycznie !!! Ze "ślimaka" będzie można skręcić tylko w lewo" ale po co? Żeby z powrotem wjechać na most? Czy on ma służyć może tylko mieszkańcom bydgoskiego przedmieścia? A jak już brnąć z tym tramwajem to po co go puszczać al. Solidarności skoro przecznice dalej, na ul. Uniwersyteckiej mamy gotowe torowisko "czwórki"? A może tramwaj ma jeździć po starych torach "trójka"? To chyba jakieś jaja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 19:05 Ja zglaszam rozwiazanie troche kosztowne, ale zalatwiajace problem raz na zawsze, mianowicie przesuwamy wisle jakies 10 km na poludnie albo na polnoc i zaden most nie jest nam potrzebny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alienisko Nie nie nie... 29.01.09, 19:37 Bo wtedy nie wypali pomysł b3ut'a z lotniskowcem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=90063924 :) Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 19:35 Bardzo dobre rozwiązania. Przede wszystkim to "duże rondo" na lewym brzegu - nie wymaga żadnych nakładów, zapewnia płynny ruch. Problem może dla aut jadących z Nieszawki - by włączyć się do ruchu pod tunel kolejowy. Ale to drobny problem. Sam pomysł jest prosty i bardzo dobry. Zamiast objazdu tramwaju drogą: Pl.Teatralny - Czerwona Droga - Jana Pawła II - Chopina proponowałem prostszy, tańszy i efektywniejszy manewr - położenie torów na Mickiewicza, przecinających Jana Pawła w jednym miejscu. Wtedy można zostawić przejście jedno naziemne przejście dla pieszych w ciągu Wały Sikorskiego-Mickiewicza a zlikwidować tamto przejście na Pl.Rapackiego. Tramwaj na Mickiewicza to lepsze rozwiązanie niż na Chopina-Bydgoska (wyciszenie torowiska to nie jest problem - wystarczy włożyć gumowy wkład). Zamknięcie autom możliwości wjazdu od Pl Teatralnego na most, zostawienie tylko trasy w ciagu Jana Pawła II to dobre rozwiązanie - ale analizować je nalezało razem z budową trasy Waryńskiego: Lubicka- Przy Kaszowniku-Odrodzenia-Czerwona Droga. Ta trasa wypycha ruch ze starówki i Bulwaru. Niestety - prezydent tę trasę blokuje forsując most na Wschodniej (o! paradoksie... "żeby ratować starówkę"). Ogólnie, pomysły są super i bardzo potrzebne Toruniowi nie tylko w okresie przejściowym ale po prostu dlatego że jeśli powstanie most na Wschodniej, to obciążenie starego mostu Piłsudskiego w ciągu 5 lat będzie takie samo jakie jest dziś (strona most.torun.pl i mapka natężenie ruchu 2015...) I proszę, jakie interesujące propozycje...i to w dodatku z Bydgoszczy;)))) Dzienks! Odpowiedz Link Zgłoś
vous_etes Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 20:11 śmiech na sali. 1. jak z dworca najsensowniej dojechać na Rubinkowo - czemu pchać się przez Pl. Teatralny i jaki jest sens zmiany organizacji ruchu Ślimak Getyński / Bulwar? 2. Tramwaje w Toruniu jeżdżą wystarczająco wolno - czemu wydłużać trasę "jedynki" jeszcze bardziej i czy wspólny przystek przesiadkowy na Czerwonej Drodze dla wszystkich linii w Toruniu jest niezbędny. 3. co się będzie dziać na rondzie pod Heliosem - skomasowanie ruchu z kilku skrzyżować i dodanie do ronda skrzyżowania linii tramwajowych - faktycznie most przestanie być problemem - nie da się na niego wjechać z powodu tłoku na rondzie. 4. wielkie rondo dookoła dworca - nie zazdroszczę mieszkańcom Podgórza, którzy teraz mieliby w drodze do miasta nadkładać ok 2km. Może zaszalejmy i zróbmy rondo jeszcze większe: Kujawska - Most Piłsudskiego, Mała Obwodnica, Lubicka, Szosa Lubicka, Most Autostradowy - Łódzka całość oczywiście jednokierunkowa - jak szaleć, to na całego :) Odpowiedz Link Zgłoś
jestemgrzeczny Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 21:47 Moim zdaniem na uwagę drogowców z MZD zasługuje rozwiązanie po drugiej stronie mostu. Rzeczywiście wprowadzenie ruchu jednokierunkowego może znacząco rozładować korki (Kujawska, Poznańska - przecież tam są największe problemy, a przy tym rozwiązaniu ruch byłby płynny). Jestem spokojny o włączenie się do ruchu samochodów jadących od ulicy Nieszawskiej. Skoro teraz kierowcy dają radę skręcić w lewo na most to w prawo będzie jeszcze łatwiej. Od dawna wiadomo, że rondo to najmądrzejsze ze wszystkich skrzyżowań. Do tego stosunkowo niewielkie koszty wprowadzenia zmian. Nie do końca jestem za to przekonany do rewolucji na placu Rapackiego. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie te wszystkie zmiany i jak to wpłynie na płynność ruchu. Do tego nakaz jazdy w prawo po zjeździe ślimakiem - przecież tam nie ma problemów!!! Ale za to zgadzam się z nakazem jazdy w prawo z Kopernika. Bo w tej chwili samochody skręcające na most z tej ulicy potrafią zablokować ruch! Pomyślcie Panie i Panowie drogowcy. Macie podane jak na tacy rozwiązanie plus sympatię mieszkańców lewobrzeżnego Torunia oraz ich pracodawców ponieważ skończą się ich spóźnienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
jestemgrzeczny Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 21:51 acha, wolę nadłożyć 2km niż stać 20-30minut w korku. Spalę tyle samo benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
vous_etes Re: Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 29.01.09, 22:26 jestemgrzeczny napisała: > acha, wolę nadłożyć 2km niż stać 20-30minut w korku. Spalę tyle samo benzyny. z tego, co rozumiem, to z nieszawskiej można by było skręcać jedynie w prawo i, by dojechać na most, trzeba by było objechać dworzec - przeciętna korzyść. Inna sprawa to to, żew takiej sytuacji będziesz czekać w korku przed wjazdem na mega-rondo a nie przed mostem. Nie do końca jest tak, że ronda upłynniają ruch. Znacznie wydłużyłby się przejazd karetek itp. z Podgórza / Kluczyków do prawobrzeża. Odpowiedz Link Zgłoś
niclos_czan Re: Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 30.01.09, 07:58 Z tego, co rozumiem, potrzebny jest most na Waryńskiego. Ale Szrek do tego nie dopuści. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl pomysł nie przejdzie 30.01.09, 09:31 Co do koncepcji przesuwania torów tramwajowych - powiedziano już powyżej chyba wszystko. To nie jest dobry pomysł. Pozostałe rozwiązania w prawobrzeżnej części miasta zrobią niestety więcej zamieszania, niż przyniosą korzyści. Pomysł z dużym 'rondem' wokół dworca byłby nawet całkiem, całkiem. Jadąc po 'rondzie', prawy pas zawsze służyłby do zjazdu ze skrzyżowania (w Poznańską, w Łódzką i na most). Z lewego pasa można by skręcać tylko w lewo i w układzie takim na prawy pas bezproblemowo (nie kolidując ze stromieniem aut na 'rondzie') wjeżdżałyby auta z Poznańskiej, a potem z Łódzkiej. Na Kujawskiej formowałby się płynnie strumień aut, wjeżdżających równie płynnie na most.. Jest tylko jeden problem nie do przejścia: TIRy. One MUSZĄ skręcić z mostu w lewo w Kujawską i tym samym cała koncepcja przestaje być wykonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: pomysł nie przejdzie 30.01.09, 09:46 > Jest tylko jeden problem nie do przejścia: TIRy. > One MUSZĄ skręcić z mostu w lewo w Kujawską i tym samym cała koncepcja przestaj > e być wykonalna. niestety, to prawda...one nie mogą jechać tunelem pod wiaduktem, muszą jechać Nieszawską lub Kujawską przez jednostkę wojskową. Nieszawską nie mogą bo jest wąska i mieszka tam dużo ludzi. Muszą skręcić w kujawską. Odpowiedz Link Zgłoś
jojujacy Re: pomysł nie przejdzie 30.01.09, 13:30 Z tego całego pomysłu jedynie to rondo na lewym brzegu ma sens. Dodatkowo można by "aktywować" jako kolejne odbicie w prawo z ronda (dziś nieużywany, brukowany- wystarczy wyasfaltować) skret z pod wiaduktu od strony Łodzkiej w Dybowską na Rudak Od Tirów to bedzie most na Wschodniej i Średnicówka Andersa. Na starym i wcześniej na dojazdach do niego postawić zakaz ruchu Tirów. Te utrudnienia + wiadukt na Armii Krajowej spowodują jeszcze wieksze przeniesienie potoków ruchu na Wschodni niż szacują w prognozach i wieksze przyzwyczajenie do Wschodniego. Stary bedzie tylko dla ruchu samochodowego lokalnego co spowoduje wiekszy odpływ potoku co udrożni dodatkowo to mega rondo na Kujawskiej/Dybowskiej/Podgórskiej i wtedy jest to całkiem sensowne Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut b3ut: mam pytanie 30.01.09, 16:05 Dlaczego dwukierunkowość ul. Mickiewicza jest taka istotna? Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: b3ut: mam pytanie 30.01.09, 18:21 teraz nie jest istotna bo jakis idiota zwezyl ulice Mickiewicza do 2,5 metra Odpowiedz Link Zgłoś
julo57 Re: b3ut: mam pytanie 30.01.09, 18:57 Pewnie przebudowana jezdnia Mickiewicza jest nieco za wąska, ale bez przesady z tym "idiotą". W ogóle forum, to chyba nie ma być miejsce do anonimowego ubliżania komukolwiek? Czy się mylę. To dygresja. Teraz ad meritum. Był nawet pomysł całkowitego zamknięcia Mickiewicza dla ruchu samochodowego, zaś propozycje (np. Rowerowego Torunia) zakładały jezdnię o jednym pasie ruchu 4 m bez możliwości wyprzedzania + lewo i prawoskręty. Projektanci zwęzili jezdnię dodając miejsca na parkingi. No cóż - coś za coś. Będzie też dwukierunkowa droga rowerowa i chodniki oraz zieleń. O dwukierunkowości zapomnijmy, to już było. O jednokierunkowym tranzycie, co miało miejsce do niedawna także należy zapomnieć. Dzięki temu spadnie prędkość pojazdów, nie będzie wyprzedzania i mniej będzie wypadków. Tam NIKT nie jechał 40, wciąż były wyścigi przy wyprzedzaniu, a przejście na drugą stronę było bardzo trudne. Proszę zauważyć, że po zamknięciu fragmentu Mickiewicza na czas budowy ilość pojazdów zmalała o połowę (mniej więcej) a pozostałe ulice dzielnicy i skrzyżowania wcale się nie zatkały. Jest o wiele spokojniej na Mickiewicza. MZD skłoniło się do rozwiązania stosowanego od kilku lat w miastach Zachodu, gdzie ulice w dzielnicach mieszkalnych zwęża się i ogranicza się ruch samochodów. Przebudowuje się w nawet bardziej radykalny sposób pozostawiając jezdnie 3 m szerokości jako dwukierunkowe z mijankami. Nie można budować ulic wyłącznie dla samochodów osobowych wożących po 1 osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: b3ut: mam pytanie 01.02.09, 20:19 no tak, uszatemu zabrano możliwość testów swojego stuningowanego golfa na Mickiewicza. Zdjęcie do jego fury: www.tuningowiec.pl/imgprev.php?img=1193145561.jpg&PHPSESSID=ccee3830f400bcf097dac9ee2c4fae49 Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: b3ut: mam pytanie 01.02.09, 21:19 e tam, uszaty ma rację. Po prostu teraz rozważanie jakiejkolwiek innej koncepcji/rewitalizacji nie ma sensu. Dziś można tylko uzasadniać "że jest dobrze, jak jest" - bo nie da się zrobić ruchu dwukierunkowego, który może kiedyś by się przydał - w przypadku większej reorganizacji ruchu. Wybrano wariant - jak nazwał go prof. Chmielewski - radykalny. Najradukalniejszy z możliwych chyba. Ronda i odebranie pierwszeństwa zupełnie wystarczyłyby do uspokojenia ruchu. "Zarobiliśmy" o 10-15% miejsc parkingowych więcej (ile to będzie? 10?) Ale ograniczyliśmy sobie mozliwości. Kto zaczyna "rewitalizacje" od przekształcenia ulicy na parkingi? Kto w ogóle wymyślił by zrobić koncepcję tylko dla 100 metrów - a dla reszty "zobaczymy potem"? To jest takie nieprofesjonalne, chaotyczne. Zapytasz tych ludzi o co im chodzi z tym remontem to ci powiedzą: przecież rewitalizacja dopiero się zaczyna, pan nie odróżnia planu od koncepcji... żadnych konkretów, żadnych pomysłów - ale kasa już jest wydawana i to na wariant bardzo radykalny. "ale będą konsultację, będą konkursy". O co im w ogóle chodzi z tym remontem, ja tego jakoś nie czaję. Zrobią 100 metrów ulicy i co? Odpowiedz Link Zgłoś
julo57 Re: b3ut: mam pytanie 02.02.09, 10:43 O ile się dobrze orientuję to projekt budowlany- drogowy jest zrobiony dla całej ulicy, a nie dla 100 m. A konsultacje i konkursy dotyczą tzw. małej architektury na Mickiewicza. Pozdrawiam.J. Odpowiedz Link Zgłoś
mozko Re: b3ut: mam pytanie 02.02.09, 11:16 julo57 napisał: > O ile się dobrze orientuję to projekt budowlany- drogowy jest zrobiony dla całej > ulicy, a nie dla 100 m. obecnie projekt przygotowany jest tylko do skrzyżowania z ul. Moniuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 30.01.09, 20:54 img516.imageshack.us/img516/3193/wschodnia5ld9.jpg dwa mosty - zero wyburzeń, zero odszkodowań. Wariant oparty na Średnicowej Pn, Średnicowej Pd, Staromostowej i Ligi Polskiej. Tańszy niż cała trasa Wschodnia która kosztuje 1 miliard. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyjezyk111 Żurawski: Mam pomysł, jak usprawnić most 07.02.09, 10:48 Wiele niedorzeczności. Zwłaszcza dotyczą one rozwiązań na prawym brzegu Wisły. Jeśli chodzi o Plac Armii Krajowej to możnaby spróbować to jedne wielkie rondo stworzone z wiaduktów. Odpowiedz Link Zgłoś