Dodaj do ulubionych

Ateny - czym dolecieć?

04.06.10, 12:34
Witam,

Z Warszawy do Aten mam tanią linię Norwegian, ale pory lotów (odloty i
przyloty) są nie do zaakceptowania (przylot do Aten ok 3 w nocy, odlot z Aten
ok 4:30 rano). Lecę z dwójką dzieci i z takimi czasami Norwegian odpada. Czym
można jeszcze polecieć (nawet dopuszczam przesiadki), żeby było tanio i nie w
środku nocy. Może ktoś ma doświadczenie - bardzo proszę o poradę.
Dziękuję,
Obserwuj wątek
    • Gość: mirco Re: Ateny - czym dolecieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.10, 12:56
      A nie możesz podejść do dowolnego biura podróży sprzedającego bilety lotnicze i
      tam zadać to pytanie? Powiedzą ci, jakie masz połączenia, w jakich godzinach, za
      jaką cenę itd.
      Nie możesz poza tym poszukać na stronach przewoźników? Na wyszukiwarkach
      połączeń? Trochę samodzielności (albo skorzystania z usług fachowców) nie zawadzi.
      A już nokautujące jest pytanie: "Może ktoś ma doświadczenie...". A jak myślisz?
      Sądzisz że będziesz pierwsza która leci do Aten?
      • violik Re: Ateny - czym dolecieć? 04.06.10, 14:18
        1. Biura podróży - nie po drodze, wiec nie, nie mogę podejść
        2. W wyszukiwarkach - połączenia łączone są za ok 5 tyś za głowę, lub wymagają noclegu pomiędzy - na przykład Wizzair z EasyJet'em w stronę Aten wymaga noclegu w Rzymie.
        Poszukuję dobrego pomysłu - sprawdzonego przez kogoś na żywca.

Proszę o wypowiedzi osoby, które naprawdę mają coś do powiedzenia na zadany temat. Nie potrzebuję bezinteresownie złośliwej krytyki.
    • Gość: mm Re: Ateny - czym dolecieć? IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.06.10, 13:19
      Jak bilety kupisz z wyprzedzeniem lub w promocji to tanie loty (porównywalne z cenami Norwegiana) w normalnych godzinach mozesz znaleźć w LOT(bez przesiadki), Czech Airlines (1 przesiadka w Pradze) i Malev (1 przesiadka w Budapeszcie).
      • violik Re: Ateny - czym dolecieć? 04.06.10, 14:28
        Dzięki za podpowiedź, ale nic z tego na razie się nie uda, bo LOT nie ma
        promocji i cena dla 3 osób jest zaporowa,
        Czech Airlines przylatują do Aten 1:30 w środku nocy (i co ja mam zrobić z
        dzieciakami o takiej porze, jak dotrzeć do centrum Aten i znaleźć w środku nocy
        adres hotelu w obcym mieście?)
        A Malev odlatuje z Aten o 5:30...
        Czyli na razie nie mam wciąż pomysłu na tę podróż.
        • Gość: . Re: Ateny - czym dolecieć? IP: *.chello.pl 04.06.10, 14:42
          teraz jest promocja na LOT na lipiec i sierpien - 299 zl w 2 strony waw-ath-waw
          • Gość: mm Re: Ateny - czym dolecieć? IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.06.10, 14:46
            > teraz jest promocja na LOT na lipiec i sierpien - 299 zl w 2 strony waw-ath-waw

Czyżby? Promocja owszem jest, ale krk-ath-krk, a cena w JEDNA strone i godziny nocne.
        • Gość: mm Re: Ateny - czym dolecieć? IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.06.10, 14:52
          No niestety Ateny to latem mocno oblegany kierunek wiec trzyma cene. Poza tym godziny nocne i wczesno ranne są idealne dla ludzi wybierających sie dalej na wyspy (poranne/poznowieczorne promy i loty). Pytanie czy Ateny to Twój punkt docelowy, czy wybierasz sie gdzies dalej? Moze lepsza opcja byłby czarterowy przelot do Salonik, czy na jakąs wyspę gdzie lataja polskie biura i istnieje mozliwosc zakupu samego biletu?
          • Gość: Kika Re: Ateny - czym dolecieć? IP: *.ups.com 04.06.10, 15:30
            Skad chesz/moglabys wyleciec, jaki termin i jaka kwota wchodzi w
            gre? Bez tego ciezko cos doradzac. Jesli mozesz dojechac do Berlina
            to masz loty na sierpien za ok 120e/os (za 2 str)easyjetem. Z
            Krakowa np 25 sierpnia do Mediolanu, przesiadka na inne lotnisko i
            easyjetem do Aten (daloby rade bo z tego co pamietam jest autobus
            Bergamo-Milan Malpensa) cena 70zl+29e w 1 strone. Pokombinuj
            Ryanaira i Easyjet z przesiadka.
            • Gość: x Re: Ateny - czym dolecieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.10, 18:28
              Za chwilę kobieta ci odpowie że "leci z dwójką dzieci" więc
              przesiadki i odloty z Berlina odpadają, a o autobusach to w ogóle
              zapomnij. Ma być taniutko, pod same drzwi i lądowanie koniecznie w
              południe. Oczywiście w promocji! A my mamy tylko wykombinować i
              podać na złotej tacy (tylko tacy kupionej w promocji oczywiście).
              • bebicka Re: Ateny - czym dolecieć? 04.06.10, 23:02
                Ja sama latam z dzieckiem wprawdzie jednym wiec to tez inaczej, ale... lecialam
                Norwegianem wlasnie i nocny przylot byl meczacy bardziej dla mnie niz dla niego.
                Mlody zasnal w samolocie, przelozylam go do wozka, troche posiedzialysmy
                jeszcze na lotnisku, a potem bez tloku, szybko (bo bez korkow) autobusem
                dojechalysmy do centrum. Autobus jezdzi cala dobe. Warto tylko poszukac hotelu
                gdzies w miare blisko Syntagmy, bo tam dojezdza i mozna tez poogladac spokojne
                Ateny noca i nad ranem - zmiana warty np.
                Ja wiem ze to nie jest wygodne, i sama mnie denerwuja nocne loty...ale co zrobic
                tanie linie rzadza sie swoimi prawami i sa dla tych ktorzy przymykaja oko na
                rozne niewygody byle mniej zaplacic. Mozna sie przemeczyc...albo z nich nie
                korzystac. innej mozliwosci nie widze.
                A wtedy albo wybrac inne miesjce docelowe...albo wiecej zaplacic...
                Ateny akurat sa bardzo przyjazne turyscie i bezrpoblemowe do wydostania sie z
                lotniska noca, nawet szybciej i sprawniej to idzie niz w dzien:-)
                pozdrawiam
                Maraska
    • Gość: Gosciu Re: Ateny - czym dolecieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 07:00
      Spróbuj Lufthansą via FRA lub MUC - samoloty latają kilka razy dziennie. Więc
      godzinę da się jakoś wykombinować. Tylko jeśli chodzi o cenę, to pewnie min.
      1000 zł na osobę trzeba wyłożyć (dzieci powinny mieć zniżki). Ewentualnie w grę
      wchodzi także TAROM z Bukaresztu (dolot LOT z WAW) i to chyba na tyle. Można
      czegoś szukać Aegan Airlines lub Olympic np. z FRA lub MUC, ale też trzeba
      dolecieć gdzieś do Niemiec. Z lotniska można jechać metrem. Zajmuje to ok. 40
      minut do Syntagmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka