Dodaj do ulubionych

Lot rayanair. Prosze o pomoc.

06.09.10, 14:49
Witam

Otóż planuje wulot do londynu na jeden dzień wylot rano powrót wieczorem.. A wiec :

1 . przeszukujac wszystkie możliwe strony i znanych mi Przewoźników udało mi sie znaleźć rayanair. W dośc dobrej cenie 120 zł w obie strony z bagażem podręcznym . Wydaje mi się iz jest dosć dobra cena . Jednak jesli znacie jakieś inne ciekawsze linie lepsze za taka samą cene lub droższe do 200 zł w obie strony proszę napiszcie mi o nich . Albowiem jest to mój pierwszy lot samolotem.

2. Co do lotu ? Jak mam sie przygotować ? Co mam ze sobą zabrać oraz czego się spodziewać podczas kontroli na lotniskach.

3. Ponieważ Rayanair lata do stansted trzeba sie z tamtad jakoś szybko przemieścić . Czym jest najlepiej pociągiem czy autobusem. I Czy moze orientuje sie ktos z was. jakie sa deny tychże biletów.

4. No i ostatnie moje pytanie jedne z najważniejszych ile musiałbym być wczesniej na lotnisku aby zdąrzyc na odlot i załapać sie na te wszystkie odprawy. Mam na myśli w polsce jak i w Stansted ?

Za pomoc serdecznie wszystkim dziękuje :)
Obserwuj wątek
    • milosh247 Re: Lot rayanair. Prosze o pomoc. 06.09.10, 15:36
      1. Nie podałeś dat a to jest dość ważne :) Jeśli podasz to chętnie zerknę czy da się coś taniej
      2. W zasadzie niczego szczególnego nie musisz się spodziewać - jeśli tylko będziesz przestrzegał tego co napisali o bagażu podręcznym, co w nim wolno a co nie, to nie powinieneś się spodziewać żadnych problemów.
      3. Tu Ci niestety nie pomogę - ja bym poszukał w necie i sprawdził co wychodzi najtaniej
      4. Ryan ma opcje odprawy przez internet - odprawiasz się do trzech godzin przed odlotem, w domu, przy komputerze - dzięki temu na lotnisku idziesz prosto do bramki - jak będziesz 1h przed odlotem to wystarczy Ci spokojnie.
    • Gość: af-bcn zawęź + sprecyzuj pytania IP: *.57.73.239.static.user.ono.com 06.09.10, 18:39
      witam,
      ogólnie - pogooglaj nt podróży samolotem, szerzej poczytaj przewodniki, bo to co dla jednego jest oczywiste , dla drugiej osoby moze byc nowoscią i odkryciem ,
      wyszukaj np przez okienko nad tym forum - podobne tematy
      1, jw m247 - istotne jest kiedy i skąd,
      co do Ryanair, czy cena 120 obejmuje opłate za płatnosc kartą 2x 5euro (40 złp?) (czy też masz takąwą która jest wyjątkiem?)
      R jako low cost może zmienić czas /g,d/ odlotu ... ale jesli to przygoda za 100zł , to może warto wliczyc ryzyko w całość projektu
      2,
      niewatpliwie niezbędne sa twoje dokumenty , ważne i zgodne z tym co podałeś > karta pokładowa którą wydrukowujesz uprzednio w domu (na oba loty) (4 godziny to minimum, łatwiej zrobic to pare dni wczesniej - o tym ze ma byc to 1 str A4 itd bylo na tym forum ) Poczytaj na stronie przewożnika, na str lotnisk,
      Są ograniczenia tego co mozna wniesc na poklad (ilości , jakości), czy w szczegolnosci płyny które przez kontrolę bezpieczeństwa można przenieść w ilościach minimalnych.
      Ja akurat wypijam na zapas przed kontrolą , a czasem kupuję i po kontroli, o ile mogę zapakować w samolocie (RRR...) jest jeszcze drożej niż na lotnisku...
      3. jw + m247
      4. Łączy się z pozostałymi 123, jeli nie byłes dotąd na lotnisku , 1 godzina wydaje mi się absolutnym minimum na lotnisku w Polsce, które nie jest duże (z całym szacunkiem) ,
      R wymaga bycia przed bramką/wyjsciem do samolotu (tzn PO kontroli itd) na 30 minut przed lotem -
      a w Londynie , czyli na większym i nieznanym lotnisku w obcym kraju dałbym sobie więcej czasu / nie wiem z jaką częstotliwością jeżdżą tam busy? pociągi_ godz. szczytu? pogoda? kolejki m.in. do kontroli itd itp/ lepiej poczekać kwadrans przed wejsciem na pokład , napisać smsa że OK, niż dotrzeć 1 minutę po czasie, a nieprzewidziane wypadki mogą się zdarzyć

Jeśli masz pytania na które nie ma odpowiedzi w tematach forum czy necie ,
      napisz nowy post ze sprecyzowanym tytułem , np 'SZukam info o dojeździe pociągiem na Stansted w nocy w styczniu (8go, sobota)'

powodzenia

A
      • Gość: nina104 Re: zawęź + sprecyzuj pytania IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.10, 20:38
        Stansted to bardzo duże lotnisko w porównaniu z naszymi , z których Ryanair lata (np Gdańsk, Bydgoszcz) więc potrzebujesz czasu. Często są bardzo długie kolejki i proszą by być przed odlotem 2-3 godz. Szczerze- w jeden dzień wylecieć z Polski dotrzeć do Stansted, stąd 80 km do Londynu (1,5 godz jazdy w jedną stronę) załatwić cokolwiek lub pozwiedzać w Londynie i wrocić na Stansted 2-3 godz przed odlotem to trochę trudna sprawa. Musisz dobrze logistycznie wszystko zaplanować. Znać plan lotniska, godz odjazdów busów (autobusów) do Londynu. Bardzo korzystną ofertę na przejazd z dużym wyprzedzeniem miało Easy Jet, (4-5 funtów) ale jeśli mialeś bilet ich linii. Tak przejazd w jedną stronę to 12-15 funtów (o ile dobrze pamiętam). W Londynie musisz się zorientować skąd odjezdza bus spowrotem . Powodzenia!
      • andachiel Re: zawęź + sprecyzuj pytania 06.09.10, 21:50
        Co do terminu to powiem tak obojętnie kiedy byle październik !
        Lotnisko najlepiej poznań , chociaz w gre wchodza równiez lotniska pobliskie wrocław łódź bo przecież są blisko . < 2,5 godziny pociągiem > No i lądowanie albo w samym Londynie albo gdzieś w pobliżu tak jak jest to w przypadku stansted. Wylot musi byc rano ta godzina napóźniej 9. a powrót to mysle że 19 lub jeszcze później najpóźniej 2 w nocy.

Ja na rayanair znalazłem bilety na 13 października za 40 zł dziś sa juz po 62 i tak moim zdaniem atrakcyjnie.

Zastanawiam sie jednak czy nie lepiej dorzucić do bilety więcej i byc odrazu w londynie ?
        Bo przecież przejazd z stansted do victori to nie lada wydatek około 100 zł w obie strony

No nic może cos masz ciekawszego m243???. Jak również czekam na twoja co o tym sądzisz ??

Mam nadzieje że rozwinąłem wystarczająco jak o czymś zapomniałem to pisz. Dopisze.

Czekam na odp !

Pozdrawiam.
        • Gość: mmm Re: zawęź + sprecyzuj pytania IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.09.10, 09:55
          > Co do terminu to powiem tak obojętnie kiedy byle październik !

jak październik to nie w okolicach 3, bo wtedy zapowiedziana jest kolejna fala strajków londynskiego metra wiec nie bedziesz miał szans aby gdziekolwiek w Londynie szybko dotrzeć.
    • flyboom Trip 06.09.10, 23:47
      Wielkiego wyboru nie masz biorąc pod uwagę:cenę i powrót w tym samym dniu.Opcja którą bym wybrał to wylot WizzAir POZ 6:10-LTN 7:20 ceny od 100 pln.(przy płatności przelewem).powrót Ryanair STN 19:25-WRO 22:30 ceny od 14,89 gbp (przy płatności MC prepaid).
    • Gość: kamon Re: Lot rayanair. Prosze o pomoc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 11:41
      Taka podróż jest jak najbardziej realna. Ja tak latam. Jest to możliwe z Rayanair np w środy z Wrocławia.Wylatujesz po 9,30 w Londynie jesteś 10.35. a powrót wieczorem po 19. Z lotniska najszybciej dostać sie do Londynu pociągiem Stansted Express (ok.45 min.) jednak jest dosyć drogi a najtaniej busikami ,które odjeżdzają bezpośrednio z pod lotniska do centrum Londynu. Musisz tylko sprwdzić , gdzie chcesz się dostać i wybrac odpowiedni busik. Wejdz na stronę Stansted Airport znajdz zakładkę To and from Stansted ( by bus and couch) i zobacz ofertę . Najtaniej jeżdzi easyBus , wchodzisdz na ich stronę i rezerwujesz bilety tak jak na samolot. Jeśli lecisz tylko z bagażem podręcznym omijasz olbrzymie kolejki na Stansted do odprawy bagażowej i idziesz bezpośrednio do odprawy paszportowej. Szybko , sprawnie i w jeden dzień. Powodzenia
    • blackpearl82 Re: Lot rayanair. Prosze o pomoc. 07.09.10, 11:48
      Lot Ryanair to dobry wybór, trafiło Ci się naprawdę tanio w obie str. Ja leciałam z nimi właśnie do Londynu i naprawdę byłam zadowolona:) Możesz jeszcze lecieć Wizz Air, ale oni lądują na Luton a Ryan na Stansted. Jeśli chodzi o dostanie się z lotniska Stansted do centrum to proponuję Easy Bus :

www.easybus.co.uk/
      Szybko i sprawnie - wysiadka na Baker Street rzut beretem od Muzeum Figur Woskowych. Bilet zarezerwuj sobie online, ja płaciłam w obie str coś koło 60 złotych. Im wcześniej rezerwujesz, tym cena będzie niższa.

Na lotnisku starczy jak będziesz na 1h lub 1,5 przed odlotem:) Nic tylko lecieć, więc miłego lotu! :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka