Dodaj do ulubionych

Lot z przesiadkami

IP: *.internetia.net.pl 23.11.12, 11:25
Witam wszystkich :) Lece pierwszy raz do Australii. Mam dwie przesiadki Wrocław-Monachium-Abu Dhabi-Melbourne. Potrzebuje małej pomocy. Bagaż główny odprawie od razu do Melbourne ale tak naprawdę nie wiem co robić w czasie przesiadki... Iść do okienka tylko z bagażem podrecznym po kartę pokladowa? Jak to wyglada? Muszę sie jeszcze raz odprawiać? Proszę o wyrozumiałość bo lecę pierwszy raz i naprawdę mało wiem o lotach :) a poza tym jakie macie opinie o lotniskach w Monachium i abu Dhabi ? Można sie tam odnaleźć? Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • aleksakwiat Re: Lot z przesiadkami 23.11.12, 11:39
      Bagaż powinien być nadany we Wrocławiu i odebrany dopiero na lotnisku docelowym. Tak jest na ogół, ale zawsze warto się upewnić bezpośrednio podczas odprawy. Wszystkie karty pokładowe na lot DO Melbourne będą wydane we Wrocławiu - na WRO-MUC, MUC-AUH i AUH-MEL. Na lotniskach transferowych poruszasz się tylko z bagażem podręcznym, szukasz odpowiedniej bramki do odprawy na kolejny lot (jej numer powinien być chyba na kracie pokładowej) i po rozpoczęciu boardingu masz kontrolę paszportową, przechodzisz przez bramkę, prześwietlasz bagaż itp. na lotnisku są dobre oznaczenia więc bez stresu
      • Gość: frequentflyer Re: Lot z przesiadkami IP: *.public.twinsnet.pl 23.11.12, 14:36
        skąd wiedza że karty pokładowe będą wydane we Wrocku gdy nie wiadomo na ilu biletach jest ten lot, ilu jest przewoźników i z ilu sojuszy? dopiero co leciałem WAW-PRG-SEL-NAN i w Warszawie odprawili mnie tylko do pragi. Wprawdzie bagaż przyjęli na całą trasę, ale ponieważ nie miałem bordingów na drugi i trzeci odcinek (na stronie Korean Air gdzie chciałem je pobrać - odmówiono ich, powołując sie na ograniczenia wizowe, zresztą wyimaginowane), a miałem je dostać w PRG, przykazali by przy ich pobieraniu okazać kwitki bagażowe z okęcia bo bez nich bagaż choć zaadresowany do Nadi, dalej by nie poleciał bo nie był powiązany z żadną kartą pokładową.
        Zatem trochę ostrożności proszę by poradą w maliny nie skierować.
    • Gość: rafal imysz@wp.pl Lot z przesiadkami IP: *.scansafe.net 24.11.12, 16:04
      Wroclaw:
      - odprawa - pokazujesz paszport i mowisz dokad lecisz (pierwszy odcinek)
      - Pan/Pani pyta sie czy to co on/ona widzi w systemie jest de facto Twoim lotniskiem
      - jesli tak, drukuje Ci karty pokladowe na wszystkie (lub na te ktore moze) odcinki
      - jesli nie, to pokazujesz wczesniej wydrukowana w domu rezerwacje i Pan/Pani na tej podstawie skieruje Twoj bagaz dokladnie tak samo jak Ty bedziesz leciesz.

- jesli nie masz wszystkich boardingow, to przed lotem na ktory Ci juz zabraklo idziesz albo do transfer center (jak masz czas) lub bezposrednio do gate, z ktorego bedzie leciec i tam prosisz o wydanie odcinka na ten przelot - pokazujesz przy tym kwitki bagazowe, bo tylko wtedy bagaz poleci razem z Toba (to czasami widac jak walizki leza przed tasma, ktora laduje je do samolotu czekajac az pasazer odbierze karte pokladowa na dany rejs)

teraz juz tylko lecisz ...

a co robic na lotniskach - zalezy od upodoban - w monachium mozna sie nawet przespac w kabinie gdzies kolo gate'ow G z niskimi numerami
      wg. mnie duzo chodzic, pic od groma wody i zwiedzac ... i sie nie spoznic ... z pewnoscia nie siedziec, bo akurat w ciagu tego lotu, to siedzenia Ci nie zabraknie

najlepszego :)
      ps. warto odprawic sie w domu ... chocby z tego powodu by podroz miec przy oknie (nawet w nocy cos widac) i latwiej dzieki temu sie zdrzemnac (przynajmniej na mnie to dziala)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka