IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 13:56
Witam,
Mam zakupiony lot w jedną stronę na trasę Wrocław -> Warszawa (przesiadka I) -> Dubaj (przesiadka II) -> Sydney.

lot WRO-WAW operowany jest przez nasz polski LOT
WAW-DXB - Emirates
DXB-SYD - australijski Qantas

każda z tych linii dopuszcza inną wagę bagażu rejestrowanego i podręcznego, więc teraz rodzi się pytanie - czy muszę wziąć pod uwagę restrykcje bagażu każdej z tych linii, czy limit na całą trasę wyznaczany jest na podstawie linii, którymi odbywa się pierwszy/ostatni lot? Jak to jest???
Obserwuj wątek
    • Gość: k Re: bagaż IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 14:18
      Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale lot(y) został(y) zakupiony(/-e) poprzez stronę www.skyscanner.pl jako podróż w całości.

Nie wiem, czy byłaby jakakolwiek różnica, gdybym każdy z tych trzech lotów rezerwował oddzielnie na stronie każdego przewodnika.
      • Gość: x Re: bagaż IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.05.14, 18:28
        Przecież to logiczne: obowiązuje cię najniższy dopuszczalny limit. Czego tu nie rozumieć?
        • Gość: x Re: bagaż IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.05.14, 18:35
          Uszczegółowię: możesz sobie tak zmieniać wagę bagażu w czasie podróży, aby dostosować się do limitu każdej linii. Ale jeśli nie zamierzasz w czasie podróży przepakowywać bagażu w w/w celu, to logiczne, że najniższy dopuszczalny limit jest bezpieczny dla każdej z tych linii. Technicznie natomiast chyba pierwszy odcinek ma największe znaczenie, bo ta linia przyjmuje bagaż na wagę i wysyła go do miejsca przeznaczenia.
          • Gość: k Re: bagaż IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 19:30
            Dzięki za odpowiedź. Mnie nie chodzi o jakieś gdybanie ("najbezpieczniej będzie, jeśli...), a o sprawdzone informacje.

Sprawdziłem limit wagowy bagażu oddawanego do luku na stronie każdej z linii lotniczych. Lot(y) kupiłem w klasie ekonomicznej i wygląda to tak:
            LOT - 23kg
            Emirates - 30kg
            Qantas - 30kg

Jeśli mój pierwszy lot operaowany jest LOT-em, wygląda więc, że z bagażem będę musiał się ograniczyć do 23kg, tak?

I jeszcze jedno pytanie - jak będzie podczas podróży powrotnej, zakładając że będę leciał tymi samymi liniami? Wówczas pierwszym moim lotem byłby lot liniami Qantas - czy by mi pozwolono nadać walizkę o wadze 30kg, skoro ostatni lot na mojej trasie operowany byłby LOT-em, który na odcinku europejskim (trasa WAW-WRO) dopuszcza jedynie posiadania bagażu o wadze 23kg?
            • Gość: x Re: bagaż IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.05.14, 22:09
              Jak ci zależy na "sprawdzonych informacjach" to weź za telefon, zadzwoń do LOTu i nie zawracaj nam gitary. Tak trudno?
            • student_zebrak Re: bagaż 06.05.14, 09:42
              nic ci sie nie stanie, najwyzej ci przyklaja "ciezki bagaz", zeby obsluga sobie krzyza nie zlamala. Sluchaj, mieszkam w Sydney, latalem wielokrotnie, raz mi sie czepili w SAydney o podreczny. Wyjalem lapka i bylo OK. Uwaj z tymi cholernymi plynami, bo polyniesz. Sprawdz ceny zlota w Polsce, w Dubaju wygladalo tanio.
              Przestrzegam przed przywozeniem do Australii trefnego towaru, np. jedzenia. Sprawdz na stronie kwarantanny. paczki, ptasie mleczko itd ok, ale nie kielbasa, drewno, piora itd.
              www.daff.gov.au/biosecurity/travel/cant-take
              nie klam na przylocie, bo Cie ukarza lub odesla.
        • student_zebrak Re: bagaż 06.05.14, 09:35
          przepisy stosuje sie odpowiednio, na trasach krajowych nawet bagaz podreczny moga wrzucic do luku, bo sie nie miesci na polce czy pod nogami. Co innego A380 lub B777.
    • student_zebrak Re: bagaż 06.05.14, 09:33
      to zalezy, kto leci z Dubaju. QQantas ma loty wspolne (jeden samolot, rozne numery lotu), najlepiej leciec Emiratami, bo biora 30 kg. Natomiast w kraju, to roznie. Powinno byc OK, bo jak Ci Emiraty wezma w Warszawie, to juz w Dubaju nikt tego nie ruszy.
      Z reguly nie robia histerii o kilka kg, ale badz przyygotowana na przepakowanie. NP ubranie na siebie. Pamietaj, ze laptop mzna miec osobno od bagazu podrecznego. Ostatnio zaczeli podreczny wazyc, wiec tego... ja czesto mam mocna siatke materialowa, w ktora pakuje ciezkie rzeczy, czasem jest to plecaczek na kamere, gps...Radze byc wczesniej i bardzo sie usmiechac do obslugi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka